Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

TOFU

OBSAH

Tofu pomazánka

Ingredience: 200 g tofu, 5 lžic oleje, 1 lžíce sójové omáčky, sůl, koření

Postup: Vše rozmixujte, nejlépe ponorným mixérem, a podávejte s celozrnným pečivem.

Zdroj: Tofu

Co je to tofu

Tofu je alternativní zdroj bílkovin, který není jen zdravou náhražkou masa pro vegetariány. Jedná se o sýr vyrobený ze sóje, plodiny, která má svůj původ ve starověké Číně. Tofu je jídlo vyráběné srážením sójového mléka se sádrou (případně jinými prostředky).

Zdroj: Tofu

Nutriční hodnoty

Přírodní tofu obsahuje ve 100 gramech přibližně:

  • energetická hodnota: 471 kJ/112 kcal
  • bílkoviny: 15,5 g
  • tuky: 2,4 g
  • sacharidy: 6,9 g

Zdroj: Tofu

Tofu Rafaelo

Ingredience: 1 balení bílého tofu, 2 banány, rozinky, med, kokosová moučka, ořechy

Postup: Tofu a banán rozmixujeme, přidáme nabobtnané rozinky (mohou být posekané), sekané nebo mleté ořechy a podle chuti med. Přidáme kokosovou moučku, aby se vytvořila směs na tvarování. Na závěr uděláme kuličky, které obalíme v kokosové moučce, a můžeme je naskládat do papírových košíčků.

Zdroj: Tofu

Tofu recepty pro děti

Tofu je také vhodnou potravinou i pro děti.

Zdroj: Tofu

Smažené tofu

Ingredience: 450 g sýra tofu nakrájeného na kostky

Na obalení: 5 lžic kukuřičného škrobu

Na omáčku: 60 ml teplé vody, 1 lžička oblíbené směsi koření, ½ lžičky nastrouhaného zázvoru, 1/2 lžičky chilli omáčky

Na posypání: 1 lahůdková zelená cibulka – zelená část

Na smažení: 3 lžíce oleje

Postup: V malé misce smíchejte suroviny na omáčku. Kostky sýra obalte ve škrobu a opečte v pánvi na rozehřátém oleji, z každé strany přibližně 3 minuty. Tofu dejte na talíř, přelijte připravenou omáčkou a posypte nakrájenou cibulkou.

Zdroj: Tofu

Žemlovka s tofu

Ingredience: 5 rohlíků (nejlépe grahamové nebo sójové), 0,5 l sójového mléka, 4 jablka, mletá skořice, cukr, olej, 200 g bílého tofu, 4 lžíce medu

Postup:

  • 1. vrstva: Rohlíky nakrájíme na kolečka a namočíme je do sójového mléka.
  • 2. vrstva: Jablka oloupeme a nastrouháme na struhadle. Přidáme do nich cukr a podle chuti mletou skořici. Vše promícháme.
  • 3. vrstva: Tofu nastrouháme a smícháme s medem či vanilkou (skořicí). Jednotlivé vrstvy střídavě klademe na vymazaný pekáč a pečeme v rozehřáté troubě 15–30 minut.

Zdroj: Tofu

Tofu polévka

Ingredience: 2 jarní cibulky, 1 mrkev, 1 petržel, 1 l zeleninového vývaru (pokud možno domácího), 1 balení bílého tofu, 200 g polohrubé mouky, dle chuti sůl a pepř, 3 žloutky, podle chuti nasekaná petrželka, plátek másla

Postup: Na másle zpěníme jarní cibulku, přidáme ostatní nastrouhanou zeleninu, orestujeme a zalijeme vývarem. Vaříme.

Knedlíčky: Tofu najemno nastrouháme, přidáme mouku, žloutky koření a petrželku a zpracujeme těsto. Tvoříme knedlíčky a uvaříme je v polévce asi 3 minuty, když vyplavou, necháme je ještě chvilku povařit.

Zdroj: Tofu

Složení

Výhoda tofu je v tom, že neobsahuje nasycené mastné kyseliny a cholesterol jako maso živočišné, tudíž je pro zdraví mnohem vhodnější. Tofu je zdrojem kvalitních bílkovin. Naopak obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Také se v tofu ukrývají vitamíny skupiny B a minerální látky, jako je vápník, železo a hořčík. Sója dále obsahuje velmi diskutované fytoestrogeny, které mají schopnost upravovat u lidí hormonální nerovnováhu. U žen se podílejí na snížení rizika rakoviny prsu, snižují vedlejší projevy přechodu u žen či slouží jako prevence před osteoporózou.

Zdroj: Tofu

Zapečená brokolice s tofu

Ingredience: 1 brokolice, 450 ml bílého jogurtu, 2 vejce, 150 g uzeného tofu, máslo, sůl

Technologický postup: Brokolici uvaříme v osolené vodě asi 8 minut, poté scedíme. Pekáč vymažeme máslem, poklademe růžičky brokolice a přidáme tofu nakrájené na malé kostičky. V jogurtu rozmícháme vejce, ochutíme solí a zalijeme tímto brokolici. Zapékáme v troubě asi 20 minut. Podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.

Zdroj: Zapečená brokolice

Těstovinový salát s tofu

Ingredience:

  • 250 g těstovin
  • 100 g tofu
  • 4 rajčata
  • 1 salátová okurka
  • 2 žluté papriky
  • 3 ředkvičky
  • 1 konzerva sterilované kukuřice
  • 500 g bílého jogurtu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Těstoviny uvařte v osolené vodě, propláchněte studenou vodou, nechte vystydnout. Zeleninu očistěte, omyjte a nakrájejte na menší kostičky. Tofu sýr nakrájejte na kostičky asi 1krát 1 cm, slijte nálev z kukuřice a vše promíchejte. Osolte, opepřete a na závěr vmíchejte bílý jogurt. Důkladně promíchejte, případně dle potřeby dochuťte.

Zdroj: Těstovinový salát

Recept na uzené tofu

Ingredience: 100 g uzeného tofu, 40 g mraženého hrášku, 15 ks zelených oliv, 1,5 dl mléka, 10 ks žampionů, kari, vegeta, 1 lžička hořčice

Postup: Na pánvi bez oleje osmahneme na kolečka nakrájené žampiony, přidáme vodu a chvíli podusíme. Přidáme na kostky nakrájené tofu, hrášek a olivy a opět chvíli podusíme. Podlijeme mlékem a přidáme kari podle chuti, lžičku vegety, ale může být i jiné koření. Necháme chvilku provařit a nakonec přidáme lžičku hořčice pro chuť, ale pokud by to na někoho bylo moc slané, může přidat i kečup nebo sladkou chilli omáčku pro sladkost. Jako přílohu vaříme celozrnné špagety, ale dá se samozřejmě použít i jiná příloha.

Zdroj: Tofu

Tofu recepty se zeleninou

Ingredience: 300 g zelených fazolových lusků, 4 polévkové lžíce rostlinného oleje, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 1 ks červené papriky, 100 g Solamylu, 400 g tofu, 200 ml zeleninového vývaru, 3 stroužky česneku, 300 g čerstvých žampionů

Postup: Lžíci a půl škrobu smícháme se sójovou omáčkou. Tofu necháme okapat, rozkrájíme ho na 4 plátky, které rozkrájíme ještě na trojúhelníky. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Tofu obalíme ve zbylém škrobu. V pánvi rozpálíme olej a tofu v něm ze všech stran opékáme asi 12 minut. Fazolky očistíme a nakrájíme na 5 cm dlouhé kousky. Papriku omyjeme a nakrájíme na proužky. Tofu vyjmeme z pánve, do ní vsypeme houby, česnek a dusíme asi 2 minuty za stálého míchání. Pak přidáme vývar, fazole, papriku a směs přivedeme k varu. Zmírníme teplotu, pánev přiklopíme a dusíme ještě 7 minut. Po této době teplotu opět zvýšíme a přidáme rozmíchaný škrob se sójovou omáčkou. Povaříme asi 2 minuty, pak přidáme tofu a promícháme. Necháme vařit 2 minuty a ihned podáváme.

Zdroj: Tofu

Plněné knedlíky s tofu

Ingredience: 400 g brambor, 300 g hrubé mouky, 2–3 vejce, 200 g uzeného tofu, sůl, 1 sáček kysaného zelí, 2 kusy cibule, olej

Postup: Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto, pokud se nám nechce dělat domácí, můžeme použít i směs ze sáčku. Z těsta vyválíme asi 0,5 cm silné pláty a rozkrájíme na čtverce asi 5 x 5 cm. Nasekané kousky uzeného tofu zabalíme do těsta a vaříme v osolené vodě 12–18 minut. Vařené knedlíky vyjmeme a podáváme se zelím přelité osmaženou cibulkou.

Zdroj: Plněné knedlíky

Cuketová polévka s tofu

Ingredience: 1 lžíce rostlinného oleje, 2 cibule, 500 g cukety, 1 kus přírodního tofu, sůl, vegeta, 1 lžíce octa, trochu muškátového oříšku, petrželová nať

Postup: Na oleji osmahneme dvě nadrobno nakrájené cibule, přidáme na kolečka nakrájenou oloupanou cuketu, trochu vegety a soli a dolijeme vodou. Vaříme asi 20 minut. V mezičase si rozmixujeme tofu se čtvrt šálkem vody, přidáme lžíci octa, trochu muškátového oříšku, promícháme a směs nalijeme do polévky. Povaříme ještě 5 minut. Hotovou polévku zdobíme nadrobno pokrájenou petrželovou natí. Polévku lze jíst teplou i studenou.

Zdroj: Cuketová polévka

Příprava tofu

V asijské kuchyni se pokrmů z tofu využívá ve slaných i sladkých jídlech a je ceněno především pro svou schopnost přejmout chuť ostatních použitých přísad. V Evropě a Americe se tofu spojuje především s vegetariánstvím a veganstvím, jelikož jej díky vysokému obsahu bílkovin lze použít jako náhražku masa. Tvrdší varianta se většinou používá v jídlech, která mají mít tvar, například v takzvané „číně“, či jídlech připomínajících maso. Měkké tofu se používá v dezertech, polévkách či omáčkách. Tofu lze různými způsoby ochucovat a přidávat do něj rozmanité přísady, například zeleninu, mořské řasy či bylinky; na trhu existuje též tofu uzené, marinované a podobně. Výrobci zdravé výživy dodávají další výrobky či polotovary odvozené z tofu nebo vyrobené obdobnou technologií, jako jsou karbanátky, pomazánky či salámy.

Příprava tofu je nenáročná a rychlá, což jistě každý kuchař ocení. Měkké tofu (které u nás stále není příliš běžné) se hodí pro výrobu zálivek, omáček, zmrzlin a koláčů. Pevné tofu můžeme nakládat, opékat na tuku, grilovat, udit, péct. Uzené tofu je určené i k přímé konzumaci, ostatní stačí pouze napařit. Přírodní tofu například marinujeme v nejrůznějších nálevech (například 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce citrónové šťávy, 3 rozetřené stroužky česneku, 1 lžíce oleje a hořčice) po dobu 15 minut nakrájené na plátky či kostičky, nebo povaříme ve vývaru ze zeleniny, dochuceném sójovou omáčkou.

Tofu je k dostání ve dvou variantách, tofu natural a tofu uzené. Důležitou vlastností tofu je přijímat chutě, samo o sobě tofu nemá chuť, proto je důležité jej vždy marinovat, dochucovat. Většinou platí, jako vlastně u všeho, čím víc času a lepší marináda, tím plnější a intenzivnější chuť dostanete.

Zdroj: Tofu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP