Téma: 

vánoční bramborový salát recept

BRAMBOROVÝ SALÁT

Recepty

V českých domácnostech se bramborový salát připravuje různě a v mnohých rodinách se vlastní specifický recept beze změn dědí z generace na generaci. Některé kuchařky a kuchaři naopak rádi experimentují a bramborový salát připravují pokaždé jinak, v různých variacích. Jediné správné kritérium pro „ten pravý“ bramborový salát je pouze jeho dobrá chuť. Důležité je připravit salát alespoň den předem a umístit do chladu. Dobře se „proleží“, všechny přísady se prolnou a více vyniknou všechny jeho chutě.

Pokud nemáte svůj tradiční rodinný recept, nebo chcete vyzkoušet nové varianty, můžete si vybrat třeba z níže uvedených receptů...

Zdroj: Bramborový salát
Zveřejněno dne: 8.9.2014

Diskuze: ledovy salat

prosim o radu zda mohu ledovi salat na nemoc dnu dekuji za odpoved

Zdroj: diskuze Meloun
Odesláno dne: 12.3.2017 uživatelem jana chrzova
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

BRAMBOROVÝ SALÁT

Recept na vánoční bramborový salát

Suroviny:

  • 8 velkých brambor
  • 1 menší cibule
  • 3 okurky
  • 2 mrkve
  • 2 vajíčka
  • 15 dkg kvalitní uzeniny
  • 2 lžíce nálevu z okurek
  • majonéza
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce octa
  • 1 kávová lžička cukru
  • pepř
  • sůl

Postup:

Brambory uvařte ve slupce a po zchladnutí je oloupejte. Poté je nakrájejte na kostičky nebo protlačte přes mřížku. Na drobné kostičky nakrájejte také uzeninu a uvařenou mrkev. Vajíčka uvařte na tvrdo, oloupejte, žloutky rozdrobte a bílky nakrájejte na malé kousky. Sterilované okurky je nejlépe nastrouhat. Poté k bramborům přidejte majonézu a hořčici promíchanou s octem a nálevem z okurek. Dle chuti salát osolte a opepřete. Salát začněte míchat, až když budete mít všechny suroviny v jedné míse. Míchejte opatrně, lehce odspodu nahoru, aby se z brambor nestala lepivá kaše. Po zamíchání a případném dochucení nechte salát v lednici odležet do druhého dne. Nejlepší ke konzumaci je až druhý den, kdy už jsou chutě krásně propojeny.

Zdroj: Bramborový salát
Zveřejněno dne: 8.9.2014

Diskuze: Re: ledovy salat

Ledový salát patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a proto se může při dně konzumovat bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meloun
Odesláno dne: 12.3.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

BRAMBOROVÝ SALÁT

Lehký bramborový salát

Suroviny:

  • 500 g brambor
  • 500 g čerstvé salátové okurky
  • 1 snítka kopru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup:

Brambory uvařené ve slupce oloupejte a nakrájejte na plátky. Oloupanou salátovou okurku nakrájejte také na plátky, ale na slabší než brambory. Obojí dejte do mísy, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec přidejte olej, dobře, ale opatrně promíchejte a přizdobte snítkou kopru.

Zdroj: Bramborový salát
Zveřejněno dne: 8.9.2014

Diskuze: Domácí recept na oteklé oči

Ahoj, mohli byste mi prosím poradit jak se zbavit oteklých víček očí? Včera jsem trochu přehnala vánoční tah a dneska ráno mám obrovské vaky pod očima. Jsem z toho nešťastná. Prosím pomožte někdo.

Zdroj: diskuze Domácí recept na oteklé oči
Odesláno dne: 25.12.2011 uživatelem Heda
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

BRAMBOROVÝ SALÁT

Bramborový salát podle Pohlreicha

Suroviny (na 1 porci):

  • 100 g brambor vařených ve slupce
  • 1 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl a pepř
  • nasekaná pažitka

Postup:

Brambory uvařte ve slupce doměkka (ale nerozvařte!). Ještě teplé brambory zbavte slupek a nakrájejte na kostky. Kostičky brambor pak přesypte opatrně do mísy a nalijte na ně ocet. Nechte takto asi čtvrt hodiny marinovat. Poté ocet z brambor slijte, přidejte zakysanou smetanu, pažitku a dochuťte solí a pepřem dle vlastní chuti. Tento lehký bramborový salát podle receptu Zdeňka Pohlreicha je vhodný například ke pstruhovi. Dobrou chuť!

Zdroj: Bramborový salát
Zveřejněno dne: 8.9.2014

Diskuze: vánoční hvězda

chci se zeptat mě vánoční hvězda opadává a zůstavají jen stonky a je přesazená co mámm dělat dál.Děkuji předem za odpověd spozdravem Petra Turanová

Zdroj: diskuze Vánoční hvězda
Odesláno dne: 9.5.2016 uživatelem petra
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Diskuze: detoxikace a očista organismu jídelníček

Blíží se Vánoce, cukroví, bramborový salátek, plno nezdravého jídla a naše tělo v tomto období dostává často zabrat. Orgán, který čistí tělo a zaslouží si více péče je játra, proto s manželem jednou až dvakrát do roka užíváme silymarin duo, který obsahuje ostropestřec mariánský a zároveň šišák, který doplňuje jeho účinky.

Zdroj: diskuze Detoxikace a očista organismu jídelníček
Odesláno dne: 5.12.2012 uživatelem aneta
Počet odpovědí: 0

BRAMBOROVÝ SALÁT

Bramborový salát s majonézou

Suroviny:

  • 600 g brambor
  • 3 lžíce majonézy
  • 3 vejce
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 4 sterilované okurky
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 1 střední cibule
  • sůl, pepř, dle potřeby lák z okurek

Postup:

Kořenovou zeleninu a brambory ve slupce uvařte doměkka v osolené vodě, vejce uvařte natvrdo. Po uvaření brambory nechte trochu vychladnout a následně je oloupejte. Potom je stejně jako kořenovou zeleninu a vejce nakrájejte na kostičky (můžete použít také speciální sítko na brambory) a vložte do velké salátové mísy. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, sterilované okurky, hořčici a majonézu. Vše dobře, ale opatrně promíchejte. Bramborový salát pak už jen dochuťte solí a pepřem, případně i lákem z okurek. Nechte jej do druhého dne odležet v lednici.

Zdroj: Bramborový salát
Zveřejněno dne: 8.9.2014

Diskuze: prosím o recept na vysychání kloubů

Dobrý den,otec Pleskač říkal v rádiu recept na vysychání kloubů.Chtěl bych poprosit o recept.Moc děkuji za recept.Sláma Stanislav

Zdroj: diskuze Prosím o recept na vysychání kloubů
Odesláno dne: 16.8.2015 uživatelem Stanislav Sláma
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

BRAMBOROVÝ SALÁT

Rakouský bramborový salát

Suroviny:

  • 600 g brambor
  • 2 červené cibule
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • hovězí vývar dle potřeby
  • 2 lžičky hořčice
  • sůl, pepř a cukr

Postup:

Nejprve ve slupce uvařte brambory, které ještě teplé oloupejte a nakrájejte na kolečka. Kolečka brambor (brambory musí být ještě teplé, aby se chutě dobře promísily!) naskládejte do vyhřáté mísy a hned na ně položte červenou cibuli nakrájenou také na kolečka. Cibuli s brambory následně přelijte dresinkem z oleje, octa, vývaru dle potřeby, hořčice, soli, pepře a cukru. Nakonec vše dobře, ale zlehka promíchejte. Do rakouského bramborového salátu můžete dle chuti přidat také natvrdo vařená vejce anebo nasekanou pažitku či jarní cibulku.

Zdroj: Bramborový salát
Zveřejněno dne: 8.9.2014

Diskuze: levandulový olej recept

Prosím o recept na výrobu domácího levandulovéhooleje

Zdroj: diskuze Levandulový olej recept
Odesláno dne: 4.7.2014 uživatelem Lenka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

BRAMBOROVÝ SALÁT

Bramborový salát s cibulí

Suroviny:

  • 10 brambor
  • 2 červené cibule
  • 5 lžic olivového oleje
  • 200 ml vody
  • 3 vejce
  • 1 lžička hořčice
  • 4 lžíce vinného octa
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • trochu pažitky

Postup:

Brambory omyjte kartáčkem pod tekoucí vodou a nechte je ve slupce uvařit v osolené vodě. Cibuli nakrájejte na tenké proužky, které osmahněte na rozpáleném oleji. Takto připravenou cibulku osolte, opepřete, vmíchejte hořčici, ocet a zalijte vodou s rozpuštěnou kostkou zeleninového bujónu. Cibulku takto poduste ještě asi 5 minut. Dejte uvařit vejce na tvrdo. Teplé brambory podélně nakrájejte na osminky, zalijte vývarem s cibulí, přisypte nadrobno posekanou pažitku a vše dobře zamíchejte. Před servírováním ozdobte uvařenými vejci. Tento salát je vhodný například ke karbanátkům, ale je možné ho konzumovat i jako samotný pokrm. Pro jemnější chuť se mohou červené cibule nahradit pórkem nebo mladou naťovou cibulkou. Se sklenkou správně vychlazeného bílého vína tento salát nemá chybu.

Zdroj: Bramborový salát
Zveřejněno dne: 8.9.2014

Diskuze: bylinná mast z levandule recept

Díky za skvělý recept. Určitě vyzkouším, jak se mi povede. Ještě sháním recept na takovouto levandulovou mast. Neznáte náhodou někdo takový? www.oveckarna.cz/byl…

Zdroj: diskuze Bylinná mast z levandule recept
Odesláno dne: 19.10.2014 uživatelem Lennanov
Počet odpovědí: 0

PÉČE O VÁNOČNÍ KAKTUS

Je vánoční kaktus jedovatý?

Vánoční kaktus na rozdíl od vánoční hvězdy jedovatý není.

Zdroj: Péče o vánoční kaktus
Zveřejněno dne: 4.9.2014

BRAMBOROVÝ SALÁT

Bramborový salát bez majonézy

... s jogurtem

Suroviny:

  • 1 kg brambor vařených ve slupce
  • salátová okurka (neoloupaná, jen dobře omytá)
  • 3 papriky (bílá, žlutá, červená)
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 rajčata
  • 1 malý bílý jogurt (120 g)
  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • 2 vejce uvařená na tvrdo
  • sůl, pepř

Postup:

Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, ostatní zeleninu nakrájejte na drobné kostičky. Vše osolte, opepřete, přidejte olivový olej, bílý jogurt a pokrájená vejce. Salát opatrně promíchejte a nechejte v chladu rozležet.

... bez jogurtu

Suroviny

  • 450 g brambor
  • 70 g sterilovaných okurek
  • 50 g červené cibule
  • 50 g bílé cibule
  • 2 polévkové lžíce sterilované kapie
  • sůl, pepř, zelený pepř
  • 40 g olivového oleje
  • troška octa
  • 2 lžíce dobré hořčice
  • šťáva z půlky citronu
  • 150 g vývaru z kořenové zeleniny

Postup

Nejprve si připravte vývar z kořenové zeleniny, tedy silnější vývar z mrkve, petržele a celeru. Pak dejte vařit brambory ve slupce. Uvařené brambory slijte, nechte trochu vychladnout, pak je oloupejte a nakrájejte na takzvané „půlplátky“. Takto připravené brambory vložte do mísy a zalijte ještě teplým zeleninovým vývarem. Velmi jemně promíchejte, abyste brambory nerozbili. Poté přidejte okurku nakrájenou na podélné obdélníčky, sterilovanou kapii, červenou a bílou cibuli, nakrájené na jemné proužky. Přidejte olivový olej, hořčici, krapet octa (jen dle chuti) a šťávu z jednoho citronu. Salát osolte a dochuťte čerstvě mletým černým pepřem. Vše opět velmi jemně promíchejte a nakonec posypte zeleným pepřem. Hotový bramborový salát uložte do chladu a nechte uležet.

Zdroj: Bramborový salát
Zveřejněno dne: 8.9.2014

Diskuze: recept na nápoj z aloe

Dobrý den,mám prosbu,potřebovala bych recept na domácí výrobu nápoje z Aloe.Mám metabolický syndrom,to znamená vyský tlak,cukrovku a cholesterol.Slyšela jsem že nápoj z Aloe je úžasný.Děkuji za recept.

Zdroj: diskuze Recept na nápoj z aloe
Odesláno dne: 8.3.2011 uživatelem Babička
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ŽIDOVSKÉ BRAMBORY TOPINAMBURY

Recept na salát s topinambury

Ingredience: 0,5 kg topinamburů, 4 ks rajčat, 150 g sýra Cottage, 1 lžíce pažitky, 1 ks oranžové papriky

Postup: Topinambury oškrábeme a dáme na chvíli do okyselené vody. Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Stejně nakrájíme i žlutou nebo oranžovou kapii. Topinambury nastrouháme na hrubém struhadle. Pažitku nasekáme nadrobno. Ke kouskům rajčat a paprik přidáme nastrouhané topinambury, osolíme, opepříme a promícháme s kelímkem sýra Cottage. Salát ozdobíme nasekanou pažitkou a dáme vychladit.

Zdroj: Židovské brambory topinambury
Zveřejněno dne: 5.2.2015

OKURKOVÝ SALÁT

Okurkový salát s wakame

Ingredience: 1 okurka, řasa wakame, mořská sůl, 1 lžíce oleje, citronová šťáva

Technologický postup: Řasu wakame namočíme a uvaříme ve vodě. Nastrouháme okurku, smícháme ji s řasou, osolíme mořskou solí, přidáme lžíci oleje a trochu citronové šťávy. Takto připravený salát necháme vychladit a podáváme.

Zdroj: Okurkový salát
Zveřejněno dne: 16.2.2017

VAJÍČKOVÝ SALÁT

Fitness vajíčkový salát

Ingredience: 8 vajec, 2 polévkové lžíce majonézy light, 100 g nízkotučného jogurtu, 12 cherry rajčat, 100 g pórku, sůl, pepř, 300 g salátu rukoly

Postup: Vejce uvaříme natvrdo, tedy cca 10 minut. Poté je necháme vychladnout pod tekoucí studenou vodou. Vajíčka oloupeme a rozmačkáme v ruce, promícháme je s majonézou a bílým jogurtem. Přidáme nadrobno nakrájený omytý pórek. Rukolu propláchneme a část jí přidáme do salátu a promícháme s vajíčky. Na ozdobu použijeme zbytek rukoly a nakrájená cherry rajčata. Energetická hodnota 1 porce je 1 138 kJ. Recept je na 4 porce.

Zdroj: Vajíčkový salát
Zveřejněno dne: 16.6.2017

RECEPT NA SUNOMONO

Recept na sunomono s praženým sezamem

Ingredience: 1/2 salátové okurky, 2 lžíce japonského rýžového octa, 10 g cukru, 1/4 lžičky soli, 2–3 lžičky sezamových semínek

Technologický postup: Smícháme ocet s cukrem a solí. Sezamová semínka opečeme na suché pánvi. Pánev stačí rozpálit a pak snížíme teplotu a dáme na ni sezamová semínka. Stačí minuta či minuta a půl a semínka začínají hnědnout. Okurku přepůlíme a pak nakrájíme na jemné plátky, pokud chcete fajnovější verzi, okurku nastrouhejte na plátky. Vše smícháme. Připravený salát dáme vychladit. Dejte mu trochu víc času, aby se chutě krásně propojily.

Zdroj: Recept na sunomono
Zveřejněno dne: 18.6.2016

OKURKOVÝ SALÁT

Okurkový salát s acidofilním mlékem

Ingredience: 1 okurka, 200 ml acidofilního mléka, špetka cukru krupice, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Omytou salátovou okurku nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky. Acidofilní mléko ochutíme špetkou cukru, soli, mletého pepře a přelijeme přes okurku. Salát necháme vychladit a podáváme.

Zdroj: Okurkový salát
Zveřejněno dne: 16.2.2017

BRAMBOROVÝ GULÁŠ PODLE BABIČKY

Bramborový guláš s klobásou

Ingredience: 500 g brambor, 2 klobásy, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mleté sladké papriky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 1,5 l vody, majoránka, kmín, mletý pepř, sůl, 0,5 lžičky mleté pálivé papriky

Technologický postup: Cibuli a česnek nasekáme najemno. Brambory nakrájíme na kostky, klobásu na kolečka. Na oleji osmahneme nakrájenou klobásu (jakou kdo má rád). Jakmile je klobása trochu osmažená, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté přisypeme sladkou a pálivou mletou papriku, kmín, nadrobno nasekaný česnek a chvilku smažíme, až koření zavoní. Vše zalijeme vodou a přidáme syrové brambory. Bramborový guláš s klobáskou osolíme a vaříme do poloměkka. V trošce studené vody si rozmícháme mouku, aby byla bez hrudek, a guláš zahustíme. Bramborový guláš s klobáskou vaříme dalších 15 minut. Dochutíme pepřem, majoránkou a solí, povaříme ještě cca 5 minut.

Zdroj: Bramborový guláš podle babičky
Zveřejněno dne: 28.8.2016

OKURKOVÝ SALÁT

Okurkový salát s cibulí

Ingredience: 1 salátová okurka, 1 cibule, 1 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce octa, mletý pepř, sůl, 500 ml vody

Technologický postup: Cukr a ocet dobře rozmícháme v uvedeném množství vody. Podle chuti osolíme a opepříme. Salátovou okurku nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Okurku s cibulí smícháme a salát přelijeme připravenou zálivkou.

Zdroj: Okurkový salát
Zveřejněno dne: 16.2.2017

RECEPT NA SUNOMONO

Co je to sunomono

Sunomono je japonský okurkový salát, který se připravuje z japonských okurek nakrájených na tenounké plátky. Japonské okurky samozřejmě v Čechách neseženete, ale jako náhražku můžete použít dlouhé salátové okurky (hadovky), které mají minimum zrníček.

Sunomono je velmi jednoduché jídlo, které se podává jako příloha k mnoha asijským pokrmům nebo jako samostatný osvěžující pokrm. V překladu sunomono (vyslovovat sú-nó-mó-nó) znamená rychle naloženou japonskou zeleninu (syrovou, nebo uvařenou) v octě.

Zdroj: Recept na sunomono
Zveřejněno dne: 18.6.2016

VAJÍČKOVÝ SALÁT

Vajíčkový salát bez majonézy

Ingredience: 1 bílý jogurt, 1 tvaroh, 1 cibule, 12 vajec, 1 lžička plnotučné hořčice

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo (asi 10 minut). Zchladíme je studenou vodou, oloupeme a oddělíme žloutek a bílek. Žloutek umícháme s hořčicí a najemno nakrájenou cibulí. Ideální je, pokud máme, použít kutr. Vmícháme jogurt a tvaroh. Podle chuti vajíčkový salát osolíme a opepříme. Bílky pokrájíme na kousky a přimícháme do hotových žloutků úplně nakonec. Vajíčkový salát dáme do ledničky vychladit a můžeme podávat.

Zdroj: Vajíčkový salát
Zveřejněno dne: 16.6.2017

PUNČ KRÁSNĚ ZPŘÍJEMNÍ VÁNOČNÍ ATMOSFÉRU

Recept na tradiční vánoční punč

Suroviny:

  • 350 ml vody
  • 60 ml rumu
  • 250 ml bílého nebo červeného vína
  • 150 g cukru
  • 1 citron
  • 1 pomeranč

Postup: V hrnci svaříme vodu, cukr a vymačkanou šťávu z pomeranče a půlky citronu. Poté přidáme rum a víno. Punč přivedeme k bodu varu, ale nevaříme, protože by se vyvařil alkohol. Víno můžeme použít jak bílé, tak červené, záleží na tom, které máme radši. Vánoční punč nalijeme do silných sklenic nebo hrnků, které nám udrží teplo, ozdobíme plátkem citronu a můžeme ihned podávat.

Recept na tradiční vánoční punč ještě jinak

Suroviny:

  • 1 l červeného vína
  • 400 ml černého čaje
  • 150 ml rumu nebo griotky
  • citron
  • skořice
  • kousky hřebíčku
  • ovoce dle chuti (jablka, citrusy, ananas, jahody, borůvky, atd.)
  • cukr

Postup: V kastrůlku pomalu ohřejeme víno a čaj. Přidáme plátky citronu, skořici a hřebíček, aby se nám stihly uvolňovat vůně a lahodná chuť nápoje. Mezitím si do nahřátých skleniček nebo hrnečků nalijeme rum a vložíme nakrájené kousky ovoce. Když se tekutina ohřeje, pozor nevaří, protože by se z vína odpařil alkohol, nalijeme ji do připravené skleničky nebo hrnku s ovocem. Ozdobíme plátkem citronu nebo jiným ovocem a můžeme podávat.

Zdroj: Punč krásně zpříjemní vánoční atmosféru
Zveřejněno dne: 19.10.2014

RECEPTY S ČERVENOU ŘEPOU

Recept z červené řepy pro děti

Děti při konzumaci jídla milují barevnost. V tomto směru je perfektní použít právě červenou řepu. Pokrm pak bude nejen barevný, ale i zdravý.

Salát ze syrové červené řepy s jablky

Řepa s jablky je snad nejoblíbenější kombinace. Jablka dodají řepě skvělou chuť. Oloupanou řepu nastrouháme a smícháme s nastrouhanými jablky. Promícháme a přidáme do salátu šťávu z citronu, ořechy a rozinky. Nakonec vmícháme jogurt a podle potřeby dochutíme pepřem a solí.

Zdroj: Recepty s červenou řepou
Zveřejněno dne: 15.4.2015


SiteMAP