Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

VEPŘOVÁ PEČENĚ

OBSAH

Co je to vepřová plec

Vepřová plec je maso překrývající kloub přední nohy, můžete se setkat také s názvem ramínko nebo plecko. Většinou se jedná o světlé, libové maso nebo jen s trochou sádla, tvořené několika svaly či úpony. Vepřová plec je velmi chutné a šťavnaté maso s širokým využitím a bývá nejčastěji používaným masem v kuchyni. Můžete se s ní setkat v různých omáčkách a minutkách, ale i při pečení, dušení či grilování.

Zdroj: Vepřová plec

Diskuze

V diskuzi VEPROVA KYTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Fort.

moc pěkné zpracované

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Narazila jsem na tyto stránky náhodou a moc se mi líbí. Divím se, že - např. u vepřové kýty - je jen jeden komentář. Přála bych autorům více pochval!
Díky!

Zdroj: diskuze Veprova kyta

Pečené koleno v sáčku

Ingredience: 1 vepřové koleno, 2 cibule, 4 stroužky česneku, koření na pečené maso, mletá červená paprika

Postup: Maso osolíme, okořeníme. Vložíme do sáčku, přidáme česnek a cibuli nakrájenou na kolečka. Sáček dobře uzavřeme a dáme do pekáče. Pečeme cca 2 hodiny. Podáváme s knedlíkem a se zelím.

Zdroj: Pečené vepřové koleno

Poradna

V naší poradně s názvem KULAJDA - KLUCI V AKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Omlouvám se, ale s kulajdou to nemá nic společného, ale jiný mail jsem nenašel: prosím proč se brambory servírují se slupkami? Kdysi se loupaly. Má to vztah k mykotoxinům apod. Já poprvé v životě viděl servírovat brambory se slupkami v SSSR v r 1984, to jsem se ale domníval, že jsou chudí (bylo to v "kolektivnoj kvartire"), čili 2-3 rodiny v paneláku 3+1. Proč prosím se servírují neoloupané? Mně to při pokus to sníst trochu vázne vkrku.
MB

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brambory se slupkou jsou z výživového hlediska lepší, než loupané. Proč? Protože slupka obsahuje velké množství vlákniny.
Polovina vlákniny z celé brambory je právě ve slupce. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Vláknina také pomáhá udržovat zdravou váhu. Konzumace potravin s vlákninou pomáhá předcházet náhlému poklesu krevního cukru, který může způsobit hlad a vést k bezduchému mlsání.
Brambory se běžně servírují se slupkou, když jsou pečené. Je to obvyklé jídlo české kuchyně bez ohledu na sociální vrstvu. Pečenou bramboru ve slupce dostanete i v drahé restauraci na Staroměstském náměstí v Praze jako přílohu za úctyhodných 100 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kulajda - Kluci v akci

Pečené koleno s medem

Ingredience:vepřová kolena, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého černého pepře, 2 bobkové listy

Ingredience na marinádu: 3 stroužky česneku, 2 ks chilli papriček, 1/2 lžičky kajenského pepře, 5 lžic oleje, 2 lžíce medu, 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce třtinového cukru, 3 lžíce citronové šťávy

Ingredience podle chuti: sůl, mletý černý pepř

Postup: Očištěná kolena vložíme do vroucí vody ochucené solí, bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Vaříme velice pozvolna do poloměkka. Pak vepřová kolena necháme okapat a vychladnout. Vývar uchováme na podlévání. Mezitím si připravíme marinádu. Oloupaný česnek prolisujeme, chilli papričky zbavíme jadérek a jemně nasekáme. Olej promícháme s medem, prolisovaným česnekem, sójovou omáčkou, jemně usekanými papričkami, citronovou šťávou a cukrem. Marináda se dá dochutit kajenským pepřem a solí. Kůži vychladlých kolen na několika místech nařízneme, přelijeme marinádou a za občasného obracení necháme asi 3 hodiny odležet. Pak maso přendáme do pekáče a za občasného polévání vývarem, marinádou a vlastní šťávou pečeme při 200 °C dozlatova. Upečená vepřová kolena rozdělíme na porce a podáváme s nejrůznějšími dipy, zeleninou a pečivem podle vlastní chuti.

Zdroj: Pečené vepřové koleno

Poradna

V naší poradně s názvem MEDROL A DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra Tancíková.

Prosím o odpověď, zda-li je nutné při užívání Medrolu 4 mg upravovat stravu, je pravda, že se nemá jíst maso (kromě ryb) a sýry? Medrol beru od června 2018, prozatím jsem to ani v příbalovém letáku nenašla.
Děkuji za odpověď.
Tancíková
Brumovice u Opavy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, to není pravda. Maso, pokud nebude příliž slané a tučné, tak ho jíst můžete. Stejná pravidla platí i pro sýry.
U Medrolu je potřeba dodržovat neslanou dietu s nízkým obsahem sodíku a naopak s vysokým obsahem draslíku a s vysokým obsahem bílkovin.

Medrol v těle zadržuje sodík. Proto je důležité sledovat příjem soli, pokud ho užíváte. Pokyny pro stravu při Medrolu z roku 2010 doporučují konzumovat méně než 1,5 gramu sodíku denně. Vyhněte se přebytečné soli tím, že budete jíst čerstvé potraviny spíše než rychlé občerstvení nebo zpracované a konzervované výrobky.

Jezte potraviny s vysokým obsahem draslíku, jako jsou pečené brambory, meruňky, banány, mléčné výrobky, citrusové plody a špenát. Pomůže vám to vytvořit zdravou rovnováhu sodíku a draslíku.

Grapefruitová šťáva může zvýšit koncentraci Medrolu v těle. Při léčbě Medrolem nekonzumujte grepy ani džus z nich vyrobený. Pokud již delší dobu každodenně grepy konzumujete společně s Medrolem, tak nepřerušujte toto společné užívání, aniž byste se na tom dohodla se svým lékařem. Náhlé přerušení dodávky grapefruitové šťávy by mohlo vést k poklesu účinné koncentrace léku a zhoršení zdravotního stavu.

Medrol se užívá s jídlem nebo mlékem, aby nezpůsobil podráždění žaludku. Zároveň je potřeba omezit alkohol, který může společně s Medrolem způsobit nebezpečné krvácení v zažívacím traktu.

Medrol může zpúsobit změny v přerozdělení tuku na nežádoucí místa, jako je zadní část krku, břicho a obličej. Tyto změny ve tvaru těla se u každého pacienta projevují odlišně. Navzdory skutečnosti, že Medrol zvyšuje chuť k jídlu, dbejte na to, abyste se vyhnula přejídání a ujistěte se, že máte dostatek pohybu pro spálení kalorií, které by jinak byly uloženy jako tuky na zmíněných partiích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Medrol a dieta

Pečené vepřové koleno podle Pohlreicha

Ingredience: 2 vepřová kolena, 1 l černého piva, 2 neloupané a přepůlené cibule, 2 mrkve nakrájené na větší kusy, 1 petržel nakrájená na větší kusy, 3 kuličky celého nového koření, 10 kuliček celého černého pepře, 2 bobkové listy, 2 l vody, 1 červená chilli paprička, 100 g medu, sůl

Postup: Zd. Pohlreich vepřová kolena očistí, vloží do kastrolu a zalije pivem. Přidá mrkev, petržel, cibuli, pár kuliček nového koření, celý pepř a bobkový list. Osolí a dolije vodou, aby byla kolena ponořená. Přivede k varu a uvaří doměkka. Trvá to přibližně 1,5–2 hodiny, podle velikosti kolen. Jakmile jsou kolena měkká, vyjme je Zd. Pohlreich z vývaru, nechá vychladnout a vykostí je. Vývar přecedí do hrnce a zredukuje cca na jednu třetinu. Do omáčky přidá nakrájenou chilli papričku a med a promíchá. Vykostěná kolena polije Zd. Pohlreich trochou omáčky a nechá je 20 minut vyudit v udírně. Pokud nemáte udírnu, Zd. Pohlreich doporučuje grilovat je na nepřímém žáru v přikrytém grilu. Během pečení kolena potírejte zredukovanou omáčkou. Poté již můžete servírovat.

Zdroj: Pečené vepřové koleno

Vepřová panenka a pepřová omáčka z barevného pepře

Suroviny:

  • 0,5 kg panenky
  • směs barevných pepřů
  • pažitka
  • tymián
  • 2 lístky šalvěje
  • petrželka
  • sůl
  • olivový olej
  • 0,5 dl bílého vína
  • 1 dl 30% smetany
  • 1 lžička másla
  • 1 lžíce oleje

Postup:

Vepřovou panenku očistíme, omyjeme a osušíme. Pokapeme olejem, osolíme, posypeme pepřem a necháme 1/2 hodiny odležet. Rozpálíme pánev a opečeme na sucho z každé strany 1 minutu, celkem 4 minuty. Poté přilejeme olej a maso v něm omočíme. Takto připravené přendáme do pekáčku a v horké troubě pečeme zhruba 7 minut, záleží na tom, jak kdo má rád propečené (to budete muset odzkoušet). Po vytažení necháme 10 minut ještě odpočinout. K výpečku, který nám zbyl na pánvi, dáme víno a necháme odpařit. Přilejeme smetanu, přidáme máslo a dochutíme omáčku nasekanými bylinkami, pepřem a solí. Jako přílohu použijeme vařené brambory, šťouchané brambory, hranolky nebo pečené brambory. Jak kdo má rád.

Zdroj: Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Vepřová líčka – co to je

Líčka jsou masem z tváře zvířete, jedná se o velmi šťavnaté maso s dokonalou chutí. V líčku se nachází mnoho látky zvané kolagen, tato látka se při 60 °C rozpouští na želatinu. Líčka jsou díky tomu krásně šťavnatá, do omáčky „pouští“ jedinečnou chuť a lehce ji i zahustí.

Na přípravu vepřových líček existuje mnoho chutných receptů.

Zdroj: Vepřová líčka

Vepřová líčka na houbách

Ingredience: 4 vepřová líčka, 2 cibule, 2 chilli papričky, 2 lžičky koření na živáň, 3 stroužky česneku, 2 hrsti sušených hříbků, olej, sůl, 500 ml vývaru, hladká mouka

Technologický postup: Den předem líčka naklepeme, potřeme utřeným česnekem, okořeníme, zakápneme olejem a necháme odležet v lednici. Chilli papričky, nakrájené na malé kousky, restujeme na dvou lžících oleje asi 5 minut, přidáme a krátce orestujeme cibule nakrájené na kostičky. Odleželé maso obalíme v mouce, přidáme k cibulce a z obou stran opečeme. Podlijeme, přidáme sušené hříbky a dusíme pod poklicí do měkka. Podle chuti dosolíme.

Zdroj: Vepřová líčka

Vepřová panenka s omáčkou

Ingredience: 1 vepřová panenka, bazalka, oregano, sůl, pepř, máslo, jíška (domácí či kupovaná), smetana na vaření

Postup: Panenku rozkrájíme na centimetrové plátky, které lehce proklepeme paličkou na maso. Osolíme, opepříme. Dáme na rozpálenou pánev. Když je maso měkké, vyjmeme ho z pánve a odložíme stranou pod pokličku, aby nevychladlo. Do stejné pánvičky, na které jsme opékali maso, dáme kousek másla a zalijeme 200 ml smetany. Přidáme sůl a opepříme (jelikož máme pepřovou omáčku, tak pepřem nešetříme). Poté přidáme bazalku a oregano (buď čerstvé nebo sušené). Zahustíme jíškou a dle chuti můžeme okořenit i jinými bylinkami. Jako přílohu můžeme dát bramborový knedlík, noky či obyčejné brambory.

Zdroj: Vepřová panenka pečená

Pečené kaštany v mikrovlnce

Verze 1

Každý kaštan nejprve nařízneme na bříšku do kříže asi do hloubky tří milimetrů. Mikrovlnnou troubu nastavíme na 600 W, dáme do ní kaštany uložené v jedné vrstvě a necháme je asi šest minut péct. Potom je necháme v troubě dalších pět minut dojít, pak je ještě teplé oloupeme.

Verze 2

Kaštany propíchneme, dáme na talíř a do mikrovlnky pod poklop a upravujeme cca 2–2,5 minuty. Doba přípravy záleží na výkonu trouby (750 W). Kaštany je možné propíchnout špičkou ostrého nože na prkénku. Takto připravené kaštany narovnejte po obvodu mělkého talíře, přidejte lžíci vody a dejte péct. Pokud chcete kaštany jako pečené, naložte je před tím, než je dáte do mikrovlnky, na 25 minut do oleje, kaštany pak chutnají lépe.

Zdroj: Předvánoční čas na pečené kaštany

Vepřová panenka pečená v alobalu

Ingredience: 300 g vepřové panenky, 1/2 cibule, 1 stroužek česneku, rýžový olej (lze použít i olivový), sůl, pepř, čerstvý tymián

Postup: Panenku očistíme, rozdělíme na 2 porce, osolíme a opepříme. Zprudka ji ze všech stran orestujeme na rýžovém (olivovém) oleji. Na alobal poklademe nakrájenou cibuli a česnek. Položíme na ně panenku a navrch dáme pár snítek tymiánu. Zabalíme, dáme do trouby a pečeme 10–15 minut při 200 °C. Podávat můžeme s vařenou čočkou nebo brambory vařenými v páře.

Zdroj: Vepřová panenka pečená

Vepřová panenka „Kluci v akci“

Suroviny:

  • 800 g vepřové panenky
  • 8 stroužků česneku
  • ½ šálku najemno nasekané petrželky
  • ½ lžičky mořské soli
  • ¼ šálku a 2 lžíce olivového oleje

Postup:

Česnek a petrželku nasekejte najemno a smíchejte s olivovým olejem a mořskou solí. Do této marinády ponořte špalíčky panenky a nechte je naložené několik hodin, nejlépe přes noc.

Na troše olivového oleje upečte panenku dorůžova – nejdříve zprudka, poté pozvolna (ať je maso uvnitř šťavnaté) a během opékání potírejte marinádou.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Vepřová panenka minutka

Ingredience: 2 ks vepřové panenky, olej

Ingredience podle chuti: koření na steaky, mletý černý pepř, sůl

Postup: Vepřové panenky opláchneme, osušíme a nakrájíme na malé biftečky. Troubu předehřejeme na 150 °C. Olej vymícháme s kořením, solí a pepřem. Do této marinády maso naložíme a necháme odležet. Na pánvi rozpálíme olej a maso na něm opékáme z každé strany 3–4 minuty. Opečené plátky přendáme do trouby a necháme v ní 8 minut odležet. Minutky z vepřové panenky servírujeme se zeleninou.

Zdroj: Vepřová panenka pečená

Vepřová líčka na zázvoru

Ingredience: 1 kg vepřových líček, 200 g vepřového sádla, 100 g čerstvého zázvoru, 1 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 500 ml bílého vína, 1 l vývaru, 400 g cibule, 100 g medu, 100 g rajčatového protlaku, tymián, sůl, divoké koření (celý pepř, celé nové koření, bobkový list, jalovec), bylinky, mletý pepř

Technologický postup: Vepřová líčka očistíme, omyjeme a den předem nasolíme. Druhý den líčka opláchneme a zprudka opečeme na vepřovém sádle do hněda. Líčka vyjmeme, vložíme kořenovou zeleninu, koření, bylinky a opět opékáme do hněda. Přidáme rajčatový protlak, orestujeme a přilijeme bíle víno. Zredukujeme, přidáme zázvor, med, vepřový vývar, líčka a přiklopíme. Táhneme nejlépe celou noc v troubě vyhřáté na 120 °C. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme. Scezenou šťávu zredukujeme na potřebnou hustotu.

Zdroj: Vepřová líčka

Vepřová kýta na houbách

Ingredience: 400 g vepřové kýty, 3 lžíce sádla, 2 hrsti čerstvých hub, 1 kelímek smetany, 1 ks cibule, sůl, 2 lžíce hladké mouky, vegeta

Technologický postup: Na sádle opečeme po obou stranách na plátky nakrájenou, osolenou, opepřenou a v mouce obalenou kýtu. Vyjmeme z pánve, na zbylém omastku orestujeme oloupanou a jemně nasekanou cibuli, vložíme opečené maso, přidáme houby a dusíme doměkka. Zahustíme moukou rozmíchanou ve šlehačce, dochutíme vegetou, dosolíme a povaříme. Vhodnou přílohou je rýže.

Zdroj: Vepřová kýta

Vepřová panenka na bylinkách

Suroviny:

  • 1 kg vepřové panenky (ideálně by měla mít aspoň 5 cm v průměru)
  • 100 ml olivového oleje
  • čerstvé bylinky: tymián, rozmarýn, bazalka
  • sůl, pepř

Postup:

Nasekané bylinky smíchejte s olivovým olejem. Očištěnou panenku nakrájejte na špalky, opepřete, obalte ve směsi bylinek. 20 minut nechte odležet, pak ji osolte a zprudka opečte. Vložte do pekáče a 8–10 minut pečte při 180 °C. Poté do výpeku na pánvi nalijte 50 ml horké vody a po upečení medailonků přilijte šťávu z pekáče, minutu povařte a před podáváním nechte chvíli rozležet.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Vepřová líčka na grilu

Ingredience: 5 ks vepřových líček, vývar, kořenová zelenina, česnek, celý pepř, bobkový list, nové koření, sůl, olej, bylinky, mletý pepř

Technologický postup: Opláchnutá líčka očistíme a dáme vařit do vývaru se zeleninou, česnekem a kořením do měkka. Hotová líčka z vývaru vytáhneme, necháme vychladnout a potřeme marinádou z oleje a koření. Můžeme je takto nechat v chladu odležet, ale je možno grilovat ihned po naolejování. Negrilujeme dlouho, jen tak, aby maso chytilo z grilu barvu a vůni. Podáváme se zeleninou a čerstvým pečivem.

Zdroj: Vepřová líčka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Válková

Gabriela Štummerová

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP