Téma: 

víno

Recepty na jednohubky

Ořechové jednohubky

Ingredience: 200 g vlašských ořechů, 100 g brynzy, 100 g másla, mletou červenou papriku, pažitku, 5 celozrnných rohlíků, hroznové víno

Postup: Brynzu smícháme se změklým máslem a přidáme nahrubo sekané ořechy. Pomazánku dochutíme mletou paprikou a pažitkou. Směs mažeme na plátky celozrnných rohlíků a na každou jednohubku párátkem připíchneme bobuli hroznového vína.

Zdroj: Recepty na jednohubky
Zveřejněno dne: 30.3.2015

Diskuze: hroznové víno ve skleníku

Dobrý den,
prosím o radu : mám skleníkové víno a letos s mimořádně velkou úrodou hroznů, ale nevím čím ho ošetřit, když v hroznech začaly některé kuličky jako hnít a plesnivět.
Děkuji za radu.
Helena Kubíková

Zdroj: diskuze Hroznové víno ve skleníku
Odesláno dne: 12.8.2016 uživatelem Kubíková Helena

Punč krásně zpříjemní vánoční atmosféru

Recept na tradiční vánoční punč

Suroviny:

  • 350 ml vody
  • 60 ml rumu
  • 250 ml bílého nebo červeného vína
  • 150 g cukru
  • 1 citron
  • 1 pomeranč

Postup: V hrnci svaříme vodu, cukr a vymačkanou šťávu z pomeranče a půlky citronu. Poté přidáme rum a víno. Punč přivedeme k bodu varu, ale nevaříme, protože by se vyvařil alkohol. Víno můžeme použít jak bílé, tak červené, záleží na tom, které máme radši. Vánoční punč nalijeme do silných sklenic nebo hrnků, které nám udrží teplo, ozdobíme plátkem citronu a můžeme ihned podávat.

Recept na tradiční vánoční punč ještě jinak

Suroviny:

  • 1 l červeného vína
  • 400 ml černého čaje
  • 150 ml rumu nebo griotky
  • citron
  • skořice
  • kousky hřebíčku
  • ovoce dle chuti (jablka, citrusy, ananas, jahody, borůvky, atd.)
  • cukr

Postup: V kastrůlku pomalu ohřejeme víno a čaj. Přidáme plátky citronu, skořici a hřebíček, aby se nám stihly uvolňovat vůně a lahodná chuť nápoje. Mezitím si do nahřátých skleniček nebo hrnečků nalijeme rum a vložíme nakrájené kousky ovoce. Když se tekutina ohřeje, pozor nevaří, protože by se z vína odpařil alkohol, nalijeme ji do připravené skleničky nebo hrnku s ovocem. Ozdobíme plátkem citronu nebo jiným ovocem a můžeme podávat.

Zdroj: Punč krásně zpříjemní vánoční atmosféru
Zveřejněno dne: 19.10.2014

Diskuze: Re: malá tvorba hroznů

Mám dotaz: Víno kvete nasadí hrozny a kuličky začnou opadávat děkuji.

Zdroj: diskuze Malá tvorba hroznů
Odesláno dne: 23.6.2016 uživatelem Josef

Punč krásně zpříjemní vánoční atmosféru

Vánoční punč s ovocem

Suroviny:

  • 1 l červeného vína
  • 150 ml rumu
  • 500 ml vody
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 lžíce cukru
  • 1 ananasový kompot
  • ovoce dle možností – jahody, borůvky, broskve a mandarinky

Postup: V kastrůlku společně smícháme červené víno, vodu, skořici, cukr, ananasový kompot a ostatní ovoce, pomalu přivedeme téměř k bodu varu, ale nevaříme. Stáhneme z plotny a vmícháme rum. Skleničky na punč můžeme ozdobit cukrovou krustou, nalijeme punč, dozdobíme kolečkem pomeranče a můžeme podávat.

Zdroj: Punč krásně zpříjemní vánoční atmosféru
Zveřejněno dne: 19.10.2014

Diskuze: Prosba o radu

Dobry den vyskytl se mi takovy problem - od znameho jsem dostal v loni hroznove vino v kvetinaci .Kvetinac byl maly vino nic moc velkeho vzrustu.Na podzim jsem cele vino presadil do velkeho kvetinace dal na balkon a udelal k nemu mensi drevenou konstrukci.Na jare se vino docela krasne zazalenalo ale vyskytl se onen zmineny problem na cele sazenici ( listy i stonek ) se objevilo neco co vypada jako kdyby to nekdo posypal cukrem crystal - nevim co to je a jestli s tim mam neco delat - na listech je to ze spoda - poradi mi nekdo prosim i s dalsi veci - docetl jsem se ze se ma vino zastipovat jako u rajcat - jsem zrejme zahradnik praclovek - nevim o cem je rec. Predem vsem dekuji za rady.

Jelinek Jiri

Zdroj: diskuze Prosba o radu
Odesláno dne: 2.6.2016 uživatelem Jelinek Jiri

Punč krásně zpříjemní vánoční atmosféru

Recept na domácí punč

Suroviny:

  • 1 l džusu z černého rybízu
  • 1 l ananasového džusu
  • 1 l červeného vína
  • 200 g cukru
  • 200 g rozinek
  • 3 dl rumu
  • 2 celé skořice
  • 1 celý badyán
  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • 1 vanilkový cukr

Postup: Džusy a víno nalijeme do velké nádoby, přidáme cukr, vanilku, skořici, badyán a umytý, na kolečka nakrájený citron a pomeranč. Vše dáme na plotnu a přivedeme k varu. Poté přidáme rum, ale již nevaříme. Punč podáváme horký.

Zdroj: Punč krásně zpříjemní vánoční atmosféru
Zveřejněno dne: 19.10.2014

Diskuze: opora pro víno

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda vinné révě nějak výrazně vadí jako opora kari síť?

Předem děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Opora pro víno
Odesláno dne: 16.4.2015 uživatelem Vendy

Recepty na hovězí kližku

Hovězí kližka se sójovou omáčkou

Ingredience: ¾ kg hovězí kližky, 2 lžičky sójové omáčky, 2 lžičky solamylu, ¼ čínského zelí, 5 jarních cibulek, hrst mungo výhonků, 3 stroužky česneku, 1 dcl bílého vína, 3 lžíce cukru, olej, rýžové nudle

Postup: Maso uvaříme doměkka a nakrájíme na kostičky. Na pánev dáme olej, česnek, jarní cibulku, cukr, bílé víno, sójovou omáčku, vývar a nakrájené maso. Po pěti minutách maso vyjmeme, přidáme čínské zelí a bambusové výhonky. Zahustíme solamylem. Jako přílohu podáváme rýžové nudle.

Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno dne: 11.5.2015

Diskuze: Re: hroznové víno ve skleníku

Nejspíše vám hrozny napadla plíseň šedá. Této nemoci se daří všude, kde je zvýšené vlhko a to je přesně ve skleníku. Chemický pomocník proti této houbové chorobě je v přípravku s názvem MELODY COMBI. Zde je jeho cena: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Hroznové víno ve skleníku
Odesláno dne: 13.8.2016 uživatelem Zahradník

Návod na bezinkový likér

Bezinkové víno

Ingredience: 2 litry bezinek, 4 litry vody, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, 2 kg cukru, 5 dkg droždí

Postup: Bezové kuličky (otrhané vidličkou) dáme na 15 minut vařit do vody. Jakmile voda začne vřít, přidáme koření a vaříme dalších 15 min. Pak scedíme, přisypeme 2 kg cukru a vaříme dalších 10 minut. Odstavíme a do vlažné tekutiny přidáme droždí a necháme 24 hodin stát. Druhý den zamícháme a necháme dalších 24 hodin kvasit. Třetí den scedíme do 5litrové lahve, převážeme plátýnkem a v teple necháme stát, poté stáčíme do lahví.

Zdroj: Návod na bezinkový likér
Zveřejněno dne: 27.11.2014

Diskuze: Re: opora pro víno

Kari síť se jako opora vinné révy dá použít, ačkoliv to není optimální. Budou tam překážet ty svislé tyče. Zkuste vybrat síť s velkými oky 20 až 30 cm. Kari síť také opatřete antikorozním nátěrem. Surová kari síť špatně reaguje na postřiky a mohla by rychle prorezivět.

Zdroj: diskuze Opora pro víno
Odesláno dne: 16.4.2015 uživatelem Kamča

Telecí maso

Telecí maso na houbách

Ingredience: 4 telecí kotlety, mletý pepř, česnek, 300 ml smetany, 15 g sušených hřibů, sůl, 8 šalotek, 250 ml bílého vína, muškátový oříšek, 2 lžíce hladké mouky, máslo, estragon

Postup: Sušené hřiby zalijeme horkou vodou a necháme asi půl hodiny máčet. Mouku promícháme se solí a pepřem a obalíme v ní kotlety, které na másle opečeme z každé strany cca 4 minuty. Potom je udržujeme v teple. Do másla přidáme nakrájené šalotky, česnek a necháme je změknout, přidáme hřiby bez vody a čerstvé dusíme doměkka. Houby s cibulkou vyjmeme a také udržujeme v teple. Na pánev nalijeme víno a necháme svařit jen na pár lžic, potom přilijeme vodu z hub a zase necháme svařit. Nakonec vlijeme smetanu, necháme prohřát, přidáme sůl, pepř, estragon, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, do pánve vrátíme kotlety, houby a všechno prohřejeme.

Zdroj: Telecí maso
Zveřejněno dne: 31.8.2016

Diskuze: Re: Re: odborník na vinnou révu

Děkuji za odpověď, ale tohle jsme zkoušeli, ale vzhledem k tomu, že víno mám roztaženo ve svahu a prostor, který bych takhle měla ochránit je velký (to by musela být snad nějaká konstrukce). Nikde na vinici jsem nic podobného neviděla.
Je nějaká jiná cesta k ochraně?

s pozdravem
Ivana Štiaková

Zdroj: diskuze Odborník na vinnou révu
Odesláno dne: 9.3.2015 uživatelem Ivana Štiaková

Punč krásně zpříjemní vánoční atmosféru

Nápoj punč

Nápoj punč může být jak alkoholický, tak i nealkoholický. Punče většinou obsahují ovocnou šťávu nebo přímo ovoce. Na oslavách a večírcích se často podává v širokých nádobách, takzvaných bowlích. V Evropě je hodně populárním nápojem během vánočních svátků, protože umí navodit skvělou vánoční atmosféru. Pokud se ale nikam o svátcích nechystáte, můžete si ho jednoduše vyrobit i doma.

Punč pochází z Indie, odkud byl v 17. století převezen do Anglie a dále do dalších zemí. Klasický indický punč se dělal z destilátu šťávy cukrových palem. Převezli ho tam námořníci a zaměstnanci anglických společností v Indii. Původ slova punč je z hindského slova pánč, což znamená pět. Kdysi se totiž zhotovoval z pěti ingrediencí. Byl to především alkohol, cukr, citron, voda, čaj nebo koření. Prvním z používaných alkoholů do punče bylo víno nebo brandy, později se začal používat jamajský rum, a tak ho známe i dnes. Mnozí z nás si punč kupují v zimním období na zahřátí. Díky vysokému obsahu cukru v nápoji člověk při popíjení tolik neregistruje obsah alkoholu a rychleji se opíjí, což mají rádi mladí lidé. Do nealkoholického punče se dávají stejné ingredience, jen se vynechá alkohol.

Zdroj: Punč krásně zpříjemní vánoční atmosféru
Zveřejněno dne: 19.10.2014

Diskuze: Re: škůdci na spodní straně listů vina

Vaše fotografie ukázala, že se nejedná o révu vinnou, ale o rostlinu s latinským názvem Parthenocissus tricuspidata, česky Přísavník trojcípý, lidově řečeno "psí víno". Sice patří do čeledí Vitaceae, ale s révou vinnou má společného jen málo. To, co nacházíte na listech, jsou s největší pravděpodobností exudáty (výpotky), které se u tohoto druhu mohou objevovat často. Souvisí s dobrou výživou a s dostatečnou zálivkou. Takže se tím nemusíte znepokojovat. Pokud by šlo o nějaká vajíčka, nebyla by tak roztroušena po ploše listu, ale nacházela by se v kupkách. Navíc ani profesionální rostlinolékařové málokdy rozpoznají škůdce jen podle vajíček.
Myslím, že se Vaším nálezem nemusíte znepokojovat.
Ještě malou připomínku ke způsobu vedení. Tato rostlina se přísavkami přichytává na zdi či jiné opory. Pokud se tedy rozhodnete k tomuto způsobu vedení, je dobré na jaře (ještě v bezlistém stavu) všechny výhony značně zkrátit. To vyprovokuje vytváření přísavek.

Zdroj: diskuze Škůdci na spodní straně listů vina
Odesláno dne: 15.6.2016 uživatelem Zahradník

Musaka

Musaka s lilkem

Ingredience: olivový olej, 1 cibule najemno nasekaná, 1 stroužek česneku, 750 g mletého hovězího masa (případně jehněčí), 1 lžička mleté skořice, 100 ml bílého vína, 400 g rajčat + 4–6 rajčat zvlášť, 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky, sůl, pepř, 2 lilky nakrájené na kolečka, 35 g másla, 35 g hladké mouky, 300 ml mléka, 4 kuličky černého pepře, 2 bobkové listy, 1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry, 100 g jemně nastrouhaného tvrdého sýra, 2–3 oloupané a uvařené brambory, nakrájené na kolečka

Postup: V širším hrnci osmahněte na troše olivového oleje cibuli doměkka. Pak přihoďte česnek a po minutě i mleté maso. Opékejte ho dohněda, dokud se zcela nerozpadne na malé kousky. Přidejte skořici, víno a 400 g rajčat. Přiveďte k varu, snižte plamen a nechte probublávat půl hodinky. Pak do směsi vmíchejte petrželku, ochuťte solí a pepřem. Zatímco dusíte maso, opečte na troše olivového oleje lilky. Z obou stran a pěkně dohněda. Přendejte je na kuchyňské ubrousky a nechte odsát přebytečný tuk. Udělejte si bešamel: máslo rozpusťte na pánvi, přimíchejte mouku, chvíli opékejte a pak zalijte mlékem, přidejte bobkové listy, celý pepř a dvě lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry. Deset až patnáct minut povařte. Vyndejte pepř a bobkový list a osolte podle chuti. Do bešamelu rozmíchejte dvě vejce a sýr. Začněte vrstvit do středně velké zapékací mísy o objemu zhruba dva litry: na dno dejte část lilků, osolte je, na ně dejte masovou směs, kolečka rajčat a tak dále do spotřebování všech ingrediencí. Končit byste měli masovou směsí. Na ni vyskládejte (jedno přes druhé) kolečka brambor, přelijte sýrovým bešamelem a pečte 30–40 minut.

Zdroj: Musaka
Zveřejněno dne: 3.1.2017

Telecí maso

Recepty na telecí líčka

Jak dělá telecí maso Pohlreich

Ingredience: 800 g telecích líček, 100 ml hovězí vývaru, 50 ml oleje, 1 ½ mrkve (a půl mrkve na ozdobu), 1 ½ celeru (a půl celeru na ozdobu), 1 cibule, 4 stroužky česneku, 4 větvičky majoránky (a pár lístků do hotové omáčky), 8 kusů na osminky nakrájených žampiónů, 300 ml červeného vína, 2 lžíce kvalitního rajského protlaku, 150 ml vína Marsala, 50 g na kostičky nakrájeného másla, 1 lžíce nasekané ploché petrželky, sůl, čerstvý mletý pepř, bramborová kaše jako příloha

Postup: V kastrolu rozpalte olej a zprudka na něm orestujte osolená a opepřená telecí líčka. Jakmile jsou dohněda ze všech stran, vyndejte je ven. Do kastrolu přidejte opět trochu oleje, vložte nakrájenou zeleninu a orestujte ji dotmava. Ke konci přidejte česnek a opečte ho. K základu přidejte protlak, zalijte červeným vínem Marsala a vařte, dokud se většina nevyvaří. Poté přidejte líčka, hovězí vývar a duste doměkka cca 4 hodiny. Jakmile jsou líčka měkká, vyndejte je z hrnce a odložte stranou. Vzniklou omáčku přeceďte a následně ji svařte na požadovanou hustotu. Přidejte chlazené, na kostičky nakrájené máslo, lístky majoránky a dle vlastní chuti dochuťte solí a pepřem. Líčka vraťte zpět do omáčky a prohřejte. Na pánvi opečte žampiony spolu se zbytkem mrkve a celeru. Poté vše promíchejte s nasekanou petrželí. Telecí líčka podávejte s opečenou zeleninou a bramborovou kaší.

Dušená telecí líčka

Ingredience: 4 telecí líčka, 300 g kořenové zeleniny, 100 g cibule, 200 ml červeného vína, 500 ml demi glace, 3 lžíce rajčatového protlaku, nové koření, bobkový list, rozmarýn, tymián, olej, máslo, sůl, pepř

Postup: V přiměřeně velkém kastrolu rozehřejeme olej a osolená a opepřená líčka na něm zprudka opečeme. Poté vyjmeme a na výpeku pozvolna orestujeme kořenovou zeleninu a cibuli. Přidáme rajčatový protlak, koření, opět zarestujeme a zalijeme červeným vínem. Necháme vyvařit, přidáme demi glace a opět přivedeme k varu. Do omáčky přidáme opečená líčka, přiklopíme a pozvolna dusíme asi tři hodiny (podle potřeby, záleží i na kvalitě masa, obecně platí, že telecí budou hotová dřív, hovězí spíš ještě později). Kastrol s ragú můžeme také vložit do trouby vyhřáté na cca 120 stupňů a pomalu péct. Měkká líčka vyndáme a omáčku propasírujeme, podle potřeby svaříme a zatáhneme máslem nebo naopak naředíme vývarem.

Telecí líčka na bílém víně

Ingredience: 1–1,25 kg telecích líček, 2 bobkové listy, 3 celé hřebíčky, 2 stroužky česneku, pár snítek čerstvého tymiánu, 2 lžičky olivového oleje, 8 středních mrkví, 10–12 šalotek, 4 lžíce másla, 150 g anglické slaniny, 3 lžíce balzamikového octa, 250 ml suchého bílého vína, čerstvě mletý pepř, mořská sůl

Postup: Líčka omyjte a odstraňte z jejich povrchu tučnou vrstvu, popřípadě chrupavky. Středem líček prostupuje také bílá část, ale tu neodstraňujte, tepelnou úpravou se úplně rozpustí. Líčka osušte, lehce osolte, potřete najemno nasekaným česnekem a vložte do vakuovacích sáčků v jedné vrstvě. Můžete je zabalit po dvou, do více sáčků nebo do jednoho většího. Přidejte bobkový list, hřebíček, tymián a olivový olej. Zavakuujte je a dejte do lázně o teplotě 85 °C na 8 hodin. Když jsou líčka hotová, můžete je prudce zchladit v ledové lázni a odložit do lednice na několik dní, do doby, kdy je budete chtít servírovat. Nebo pouze vyndat a pokračovat v postupu. Oloupejte si šalotky a mrkve. Do jednoho sáčku dejte celé šalotky, lehce je osolte, zakápněte olivovým olejem, zavakuujte. Do druhého sáčku dejte mrkve spolu se dvěma lžícemi másla, osolte je a zavakuujte. Dejte oba sáčky do lázně, ve které jste připravovali líčka, a udržujte stálou teplotu, šalotky po 30 minutách vyjměte, mrkve po jedné hodině. Když jsou šalotky hotové, můžete začít zahřívat spolu s mrkví i líčka, pokud byla odložená v lednici. Ve velké pánvi si rozpusťte zbylé máslo, přidejte slaninu nakrájenou na malé kostičky a osmažte ji. Přidejte šalotky a restujte dozlatova. Přidejte víno, balzamikový ocet a nechte pár minut redukovat, dokud se omáčka nezačne táhnout. Přidejte líčka včetně všeho, co je s nimi v sáčku. Přiklopte částečně poklicí a nechte táhnout cca 20 minut. Líčka se tak prohřejí a šťáva se trochu zredukuje. Vznikne krásně táhlá omáčka. Ochutnejte ji, jestli je potřeba dochutit, a můžete servírovat. Na talíř dejte přílohu, pár šalotek, líčka, mrkvičku a podlijte zbylou omáčkou, kterou jste přecedili a zbavili tak celých kusů koření. Takto připravená líčka jsou výborná s noky nebo těstovinami.

Telecí pečeně

Ingredience: 1 kg telecí pečeně, sůl, mletý pepř, olej, 1 cibule, bylinková sůl, mletá paprika, 1 lžička hořčice, 1 lžička vinného octa, 4 vejce, petrželová nať, pažitka, 4 rajčata

Postup: Rozehřejeme troubu na 200 °C. Omytou pečeni osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Posypeme pokrájenou cibulí, podlijeme 250 ml vody a přikryté pečeme asi hodinu. Podle potřeby maso podléváme. Maso vyjmeme z vypečené šťávy. Do omáčky vmícháme bylinkovou sůl, papriku, hořčici a ocet. Krátce prohřejeme. Pečeni nakrájíme na plátky, potřeme bylinkovou omáčkou a necháme alespoň hodinu odležet. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Petrželku s pažitkou nasekáme. Talíř obložíme salátem a kolečky rajčat. Vyrovnáme pečeni, ozdobíme sekanými bylinkami s vejcem.

Telecí roláda

Ingredience: 800 g masa z telecí kýty, 150 g šunky, 5 lžic másla, tuk na opékání rolády, 4 vejce, 2 sladkokyselé okurky, 250 ml vývaru na podlití, 1 lžíce hladké mouky na zahuštění, sůl a čerstvě mletý pepř, 1 kg brambor k podávání, provázek

Postup: Maso z kýty rozřízněte napříč tak, abyste získali plochý plát. Maso nesmíte rozkrojit úplně, ale tak, aby se dalo rozevřít jako kniha – snáze se vám bude s masem pracovat. Poté ho důkladně naklepejte, bude křehčí a zvětší se jeho plocha. Jemné telecí je dobré naklepávat přes fólii, aby se nepotrhalo. Maso poprašte solí a pepřem, nejlépe čerstvě mletým, a poklaďte plátky uzeniny. Chcete-li roládu ještě bohatší, můžete zkombinovat třeba šunku a anglickou slaninu. Připravte náplň, s níž se dá dobře manipulovat. Rozehřejte dvě až tři lžíce másla. Vyklepněte vejce, rychle je rozmíchejte, vsypte okurky pokrájené na krátké nudličky a lehce osolte. Jakmile vejce začnou být krémovitá, sejměte pánev z plamene. Pikantní směs z vajec a okurky lehce rozestřete na šunku tak, aby okraj masa zůstal volný, závin se bude lépe balit. Vejce můžete ještě poprášit čerstvě mletým pepřem. Plát masa s náplní opatrně stočte jako roládu. Místo okurky můžete použít směs bylinek a cibulku. Silným kuchyňským provázkem roládu pevně svažte tak, aby se na hřbetě křížil – protahujte jej v podélném směru a křižte se smyčkami. Konce masa zasuňte dovnitř, náplň pak nemůže vytékat. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Pečlivě omyjte brambory. Pánev potřete tukem a roládu ze všech stran opečte. Přesuňte do pekáče, podlijte vývarem a pečte hodinu a čtvrt, občas roládu polijte šťávou. Po čtvrthodině přidejte do pekáče brambory. Upečené maso a brambory vyjměte, šťávu zahustěte zbylým máslem rozetřeným s moukou, rozšlehejte a chvíli povařte. Šunku můžete doplnit anglickou slaninou.

Telecí medailonky

Ingredience: 20 g hlívy ústřičné, 4 telecí medailonky (po 150 g), sůl, pepř, 2 lžíce másla, 4 cl vinné pálenky, 125 ml silného telecího vývaru, 400 g zelených fazolek, 4 plátky prorostlé slaniny, 100 ml smetany ke šlehání

Postup: Houby uvaříme ve vodě, dokud nezměknou. Potom je přecedíme a vývar zachytíme. Maso opepříme a z obou stran ho opečeme na lžíci másla. Maso osolíme, vyjmeme a uchováme ho horké. Výpek rozředíme pálenkou, telecím vývarem a 100 ml zachyceného houbového výluhu. Přidáme nabobtnalé houby a prudce vaříme, dokud se tekutina z poloviny neodpaří. Mezitím očistíme fazolky, omyjeme je a předvaříme 5 minut ve vroucí osolené vodě. Přecedíme je a zchladíme. Rozdělíme je do čtyř svazků a každý ovážeme plátkem slaniny. Svazky opečeme na zbývající lžíci rozehřátého másla. Omáčku zahustíme smetanou a osolíme ji. Medailonky i fazolky naservírujeme na talíře.

Recept na telecí kýtu

Ingredience: 500 g telecí kýty, 40 g másla, 20 g slaniny, 1 dl bílého vína, 1 stroužek česneku, 1 lžička hladké mouky, půl celeru, 1 cibule, 1 mrkev, mletá paprika, sůl

Postup: Telecí kýtu jemně naklepeme, protáhneme klínky slaniny, česneku a mrkve. Osolíme a opečeme na rozpáleném másle po všech stranách. Kýtu vyndáme, na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, celer, zaprášíme hladkou moukou, osmažíme ji a vmícháme mletou papriku a sůl. Vše zalijeme vínem, krátce podusíme, přidáme opečenou kýtu, malé množství vody a dusíme pod pokličkou doměkka. Měkké maso vyndáme, nakrájíme na plátky a šťávu se zeleninou prolisujeme. Jako přílohu podáváme bramborové krokety nebo smažené bramborové hranolky a zeleninový salát.

Dušené telecí maso

Ingredience: 800 g telecí plece, 5 lžic rostlinného oleje, 200 ml bílého vína, 150 ml vody, 2 stroužky česneku, 4 šalotky, 1 lžíce sladké mleté papriky, 3 lžíce rajčatového protlaku, 4 špetky soli, 2 ks bobkového listu, 3 špetky pepře, 1 lžíce hladké mouky

Postup: Na oleji nechte zesklovatět nakrájenou šalotku a nakrájený česnek. Zaprašte paprikou. Maso nakrájejte na kostky, přidejte k šalotce a orestujte. Dále přidejte bobkový list, rajčatový protlak, nasekaný česnek, osolte a opepřete. Zalijte vínem a vodou. Přikryté duste doměkka. Před koncem dušení zaprašte moukou. Podávejte s těstovinami.

Zdroj: Telecí maso
Zveřejněno dne: 31.8.2016


Sitemap | RSS