Téma: 

zálivka

Zálivka vánoční hvězdy

Zálivka

Voda, kterou hvězdu zaléváte, by měla být odstátá a měla by mít pokojovou teplotu. Zeminu udržujte mírně vlhkou, nikoliv však přelitou, a vodu nenechávejte stát v podmisce. Rostlinu občas zvlhčete rosením – to je vhodné zvláště v panelových domech se suchým vzduchem.

Substrát rostliny by neměl nikdy zaschnout, jinak by to zapříčinilo opadávání listů.

Zdroj: Zálivka vánoční hvězdy
Zveřejněno dne: 11.12.2016

Diskuze: Re: zalévání orchidejí

Ano, přelitá orchidej je nespokojená a proto špatně kvete a shazuje svá poupata nebo květy. Většinou se již u takto churavějící orchideje nepodaří květenství zachránit a bude potřeba počkat na nové. Popřípadě koupit novou orchidej. Zálivka orchidejí se nejčastěji provádí nárazově, že se jednou za 14 dní kořenový bal potopí na 5 až 10 minut do výživného roztoku, pak se vytáhne a nechá se veškerá přebytečná voda z kořenů vytéct. V mezidobí je možné rostlinu mírně rosit zředěným hnojivem na list.

Zdroj: diskuze Zalévání orchidejí
Odesláno dne: 13.3.2014 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Zálivka vánoční hvězdy

Hnojení

V době květu 1x za 14 dní přihnojte tekutým hnojivem.

Zdroj: Zálivka vánoční hvězdy
Zveřejněno dne: 11.12.2016

Diskuze: Re: pěstování orchidejí

Gumové nebo spíše vrásčité a kožovité listy se obvykle vyskytují na orchideích Phalaenopsis a Paphiopedilum a může to mít dva důvody: nedostatečná zálivka nebo tepelný stres.
Nedostatek vláhy je pravděpodobně nejčastější viník. Buď rostlina není zalita dostatečně, nebo její kořeny prohnily (obvykle z nadbytečného zavlažování) a systém není schopen získat vodu, protože kořeny prostě nemůžou přivést vodu do rostliny. Pokud má vaše rostlina vzdušné kořeny, podívejte se na jejich stav. Jsou stříbrné a pomačkané? Pokud ano, váš problém může být v nedostatečném zalévání spíše než v přelévání. Pokud najdete kořeny duté a slizké, pak máte případ kořenové hniloby.
Nadměrné zalévání způsobuje hnilobu kořenů a je nejčastější příčinou ztráty orchidejí u nových pěstitelů. Zkontrolujte svůj způsob zálivky. Hnilobu z kořenů odstraníte pomocí skořice, se kterou poprášíte vitální kořeny a řezné rány. Použijte zakořeňovací stimulátor a dejte pozor, aby byla rostlina ve stínu a zvyšte vlhkost vzduchu nejlépe vložením rostliny do igelitového pytle. Jakmile je list vrásčitý, zřídka se vrátí do lesklého tvrdého stavu, ve kterém byl před tím, ale může se poněkud zlepšit jeho stav.
Druhou příčinou gumových listů je často přehřátí. Dotkněte se listu a pokud máte pocit tepla, pak je to váš problém. Sluneční svit může být pro rostlinu příliš silný a nebo letní teploty přes 30 stupňů nedělají rostlině také dobře. Zvyšování vlhkosti a cirkulace vzduchu můžou být užitečné při prevenci tepelného stresu.
Extrémní chlad může také způsobit gumové listy, ale listy jsou často kašovité od mrazu a obvykle mají tmavou barvu.

Zdroj: diskuze Pěstování orchidejí
Odesláno dne: 31.5.2016 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Jak správně zasadit ovocný strom

Zálivka

Zálivka je po výsadbě vždy žádoucí, a vysazujete-li stromky na jaře, je dokonce nutná. Při podzimní výsadbě není tolik potřebná (pokud není podzim příliš suchý), ale určitě přispěje k lepšímu přilnutí zeminy ke kořenům a k vytěsnění přebytečného vzduchu v oblasti kořenové soustavy (stačí 10–15 l vody na stromek).

Zejména v prvních letech je vhodné mladý strom dostatečně zalévat. Zalévejte jej každý týden, vydatně, čím hlouběji vlhkost do země pronikne, tím hlubší budou kořeny. Strom pak bude později odolnější proti suchu a povětrnostním podmínkám. Mezi zaléváním však nechte zem aspoň částečně proschnout.

Zdroj: Jak správně zasadit ovocný strom
Zveřejněno dne: 14.6.2017

Konifery

Zálivka

Zalévání je jedna z nejdůležitějších činností. Rostliny z půdy využijí pouze pohyblivý podíl vody, která se nachází v půdních kapilárách. Nevyhovující kapilaritu mají půdy těžké – jílovité, a příliš lehké – písčité. Množství kapilár v půdě zvyšujeme přidáním humusu. Účinek zálivky zvyšuje také rozrušení škraloupu zeminy. Na podzim je zvýšenou zálivkou předzásobíme.

Zdroj: Konifery
Zveřejněno dne: 30.10.2016

Petúnie

Zálivka a hnojení petúnií

Petúnie potřebují vydatnou a častou zálivku, to za vás vyřeší volba samozavlažovacího truhlíku, který zakoupíte v každém větším zahradnictví nebo hobby marketu. Ušetří vám spoustu času a i když jednou na své kytičky zapomenete, nic se nestane. I hnojit byste měli pravidelně, a to jedenkrát týdně hnojivem určeným pro petúnie.

Zdroj: Petúnie
Zveřejněno dne: 21.3.2016

Million Bells

Zálivka a hnojení

Million Bells nemá ráda přemokřenou půdu, proto to se zálivkou nemusíte přehánět, raději nechte substrát trochu vyschnout, ale ne zase tak, aby rostlina zaschla. Chcete-li, aby vám minipetúnie prospěšně rostly a kvetly, je dobré si na ně jedenkrát týdně vzpomenout a dopřát jim hnojivo určené pro surfinie.

Zdroj: Million Bells
Zveřejněno dne: 4.1.2016

Hydrangea macrophylla

Pěstování hortenzie v květináči

Hortenzie velkolisté je možné pěstovat i v květináčích, ale před zimou je musíme chránit. Protože na zimu shazují listy, můžete je zazimovat v místnosti bez přístupu světla. Opatrně se zálivkou – hortenzie by neměly přeschnout, nadbytečná zálivka však způsobí zahnívání kořenů, což je může zcela zahubit. V únoru je přeneste na světlé místo v chladnějších prostorech a po mrazících již do venkovních prostor.

Zdroj: Hydrangea macrophylla
Zveřejněno dne: 15.12.2016

Maranta běložilná

Maranta choroby

Mezi nejznámější škůdce, kteří mohou rostlinu napadnout, patří svilušky, třásněnky, mšice a červci. Pokud jsou špičky listů hnědé a zaschlé, je nejspíše vzduch příliš suchý, proto musíme rosit listy. Nedostatečná zálivka rostliny se projeví pokroucenými a skvrnitými listy. Pokud jsou listy popálené a ztrácejí barvu, musíme rostlinu přemístit, jelikož má příliš slunečního záření. Opad listů zase svědčí o příliš suchém vzduchu.

Zdroj: Maranta běložilná
Zveřejněno dne: 21.1.2015

Bobkový list v květináči

Zálivka a hnojení

V létě je vavřín náročný na dostatek vláhy a hnojiva. Ale nechte zeminu mezi zaléváním vyschnout. Třebaže rostlina vyžaduje pravidelnou zálivku, má kořeny citlivé na přemokření. Zvláště při pěstování v květináči nezapomeňte na silnou drenážní vrstvu, protože pokud rostlině uhnijí kořeny, tak se s tím jen těžko vyrovná. Dalším parametrem je výživná, ale propustná zemina. Té docílíte přídavkem perlitu nebo drobného štěrku.

Zdroj: Bobkový list v květináči
Zveřejněno dne: 19.6.2017

Zeleninový César salát

Recepty na zálivky

Zálivka podle původního receptu

Ingredience: nejkvalitnější parmezán, česnek, panenský olivový olej, worcesterská omáčka, vejce (vařená přesně minutu), hrubě mletý černý pepř, sůl. Žádné ančovičky, slanina, hořčice ani kuře.

Postup: Veškeré ingredience vyšleháme do hmoty.

Zálivka podle Pauluse

Ingredience: 2 žloutky, 100 ml olivového oleje, 1 lžička dijonské hořčice, 3 stroužky česneku, ančovičky, citronová šťáva (k okyselení), worcester.

Postup: Do mísy vložíme čerstvé žloutky a citronovou šťávu, to promícháme a za stálého šlehání do směsi pomalu přiléváme olej. Do hotové majonézy přidáme nasekaný česnek a ančovičky a znovu promícháme. Zálivku ochutíme worcesterem, hořčicí, solí a pepřem. Opatrně se solí a worcesterem (ančovičky jsou slané).

Zálivka na salát César I

Ingredience: 8 sardelí, 1 lžička kaparů, 2 stroužky česneku, 2 lžíce jemně strouhaného parmezánu, 2 lžíce dijonské hořčice, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička vinného octa, 2 vejce, čerstvá šťáva z 1 citronu, olivový olej, 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře a soli.

Postup: V misce (nebo v mixéru) rozetřeme polovinu sardelí, přidáme hořčici, worcesterskou omáčku, ocet, citronovou šťávu, oloupaná a zchlazená vejce, pepř a sůl. Pořádně ušleháme. Za stálého míchání postupně přiléváme olej. Když směs dosáhne majonézové konzistence, přidáme strouhaný parmezán.

Zálivka na salát César II

Ingredience: 1─2 stroužky česneku, 1 citron, 1 vejce, extra panenský olivový olej, 1 lžíce worcesteru, 1 lžíce bílého vinného octa, sůl, pepř.

Postup: Do mísy vložíme čerstvé vejce, citronovou šťávu, vinný ocet, jeden stroužek česneku, worcester, sůl a pepř. Směs vyšleháme šlehačem do majonézové konzistence.

Zálivka na salát César III

Ingredience: 2 žloutky, šťáva z 1 citronu, 2 kusy ančoviček (nejlépe Lorea filety v konzervě), 1 lžíce balzamikového octa, 150 ml extra panenského olivového oleje, 10 g parmezánu, 1 lžička dijonské hořčice.

Postup: Do misky vložíme najemno nastrouhaný sýr (parmazánového typu), žloutky, šťávu z jednoho citronu, ančovičky, dijonskou hořčici, olivový olej a balzamikový ocet. Vše v misce zamícháme (nejlépe pomocí mixéru) tak, aby vznikla hustší hmota. V případě, že je zálivka příliš hustá, přidáme olivový olej, který ji zředí. Ničím nedochucujeme, jelikož ingredience salátu jsou zároveň kořením.

Zálivka na salát César IV

Ingredience: 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce parmezánu, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička sardelové pasty, 1/2 lžičky bílého vinného octa, 1 stroužek rozetřeného česneku, pepř, 1 lžička worcesterské omáčky.

Postup: V misce vyšleháme olej, majonézu, sýr, ocet, hořčici, sardelovou pastu, česnek, pepř a worcesterskou omáčku.

Zálivka na salát César V

Ingredience: 2 žloutky, 150─200 ml olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 2 filátka sardelek v oleji, 2─3 lžičky dijonské hořčice, 1 lžička strouhaného parmezánu, 1 lžička worcesterské omáčky.

Postup: Všechny suroviny na zálivku musí mít stejnou (nejlépe pokojovou) teplotu. Ingredience na zálivku dáme do nádoby mixéru a šleháme, dokud nevznikne hladká směs podobná majonéze. Pár kapek worcesterské omáčky jí pak spolu se sardelkami dodá chuť typickou právě a jedině pro salát César. Pokud neseženete sardelky samotné, ale takzvaná očka s kapary uprostřed, můžete použít i ty (chuti určitě neuškodí).

Zálivka na salát César VI

Ingredience: 1 vejce (celé a velmi čerstvé), 2─3 filátka ančoviček, 2─3 stroužky česneku (pokud možno českého), 6 lžic kvalitního olivového oleje, šťáva z 1/2 citronu, 4 lžíce strouhaného parmezánu, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 malá lžička dijonské hořčice (pokud nemáte dijonskou hořčici, nenahrazujete ji jinou hořčicí ─ do salátu raději nedávejte žádnou), nahrubo namletý černý pepř, hrubá mořská sůl.

Příprava „rozmazleného vajíčka‟ (neboli Coddled Egg): Vejce rozmazlíme tak, že do vroucí vody vložíme vejce, které přesně po 60 vteřinách vyjmeme a ponoříme do ledové vody, aby se uvnitř zastavil proces vaření. Vejce tak uvnitř jen lehce zhoustne.

Postup: Do misky dáme ančovičky (můžeme je předem nasekat), utřený česnek a hrubou mořskou sůl. Vidličkou vše důkladně rozmačkáme (vytvoříme co nejjemnější směs). Přidáme šťávu z půlky čerstvého citronu, lžičku dijonské hořčice, lžičku worcesterské omáčky a promícháme. Do misky rozklepneme „rozmazlené‟ vajíčko a mícháme drátěnou metlou. Do polohotového dresinku vmícháme postupně (po malých částech) všechen olivový olej, který se tak spojí se žloutkem. Zálivku vyšleháme do jemné, krémovité struktury. Poté přidáme dvě lžíce nastrouhaného parmezánu a vmícháme je do dresinku (dokud se parmezán nerozpustí).

Zdroj: Zeleninový César salát
Zveřejněno dne: 20.5.2015

Vánoční hvězda

Zálivka vánoční hvězdy

Vánoční hvězdu rozhodně nepřelévejte. Je dobré ji zalévat často, ale jen malým množstvím vody, aby substrát nevyschl. Pokud například odjedete na víkend, rozhodně rostlině nedělejte zásoby vody, ale raději ji nechte vyschnout, to je pro ni méně nebezpečné než přemokření. Častost zálivky posuzujte podle listů, nechte je jen mírně zvadnout a pak teprve hvězdu zalijte. Zalévejte odstátou, nejlépe vlažnou vodou, která je měkká, ideální je dešťová. Substrát by měl být stále mírně vlhký. Po dobu přibližně jednoho měsíce po odkvětu je dobré zálivku omezit. Poinsettii stačí průměrná vlhkost, spíše se doporučuje rostlinu nerosit, protože snadno chytne plísně. Pokud ji však máte ve velmi suchém prostředí a žloutnou jí okraje listů, můžete občas porosit. Snáší dobře suchý vzduch.

Stav substrátu se vyplatí zkontrolovat už při nákupu v obchodě. Bude-li v prodejně stát rostlina týden ve vodě, doma vám po pár dnech opadá, i když se o ni budete pečlivě starat.

Zdroj: Vánoční hvězda
Zveřejněno dne: 13.10.2014

Zeleninový César salát

César salát podle Pohlreicha

Ingredience: 2 hlávky římského salátu, 2 kusy kuřecích prsou, olivový olej (na opečení masa), sůl, pepř, 1/2 bagety (na krutony), 1 hrst hoblinek parmezánu (na ozdobu), 4 stroužky česneku (na ochucení krutonů).

Ingredience na zálivku: 2 žloutky, 1 citron (použijeme jen šťávu), 2 kusy ančoviček (nebo filátek sardele), 2─3 lžičky dijonské hořčice, 1 lžička worcesterské (worcesterové) omáčky, 150 ml olivového oleje, 1 lžička strouhaného parmezánu.

Postup: Salát buď nakrájíme, nebo natrháme na středně velké kousky do salátové mísy. Suroviny na zálivku (mající ideálně pokojovou teplotu) smícháme a ručním šlehačem nebo mixérem šleháme tak dlouho, dokud nemá zálivka hustší konzistenci (aby kousky salátu dobře obalila a ochutila). Na pánvi přidáme do oleje stroužky česneku (kvůli ochucení oleje). Česnek vyjmeme a přihodíme kostičky z čerstvé bagety, které necháme opéct dozlatova. Po vyjmutí krutonů dáme do téže pánve na tenké plátky (nebo kostičky) nakrájené kuřecí maso, které jsme předtím osolili a opepřili. Salát smícháme těsně před podáváním se zálivkou, poté přidáme kousky kuřecího masa a dáme na talíře. Talíře nakonec ozdobíme hoblinkami parmezánu a krutonky.

Zdroj: Zeleninový César salát
Zveřejněno dne: 20.5.2015

Balkónové rostliny na sever a do stínu

Kapradina

Kapradina je zelená rostlina s vějířovitými listy. I když se krásných zdobných květů u této rostliny rozhodně nedočkáte, neznamená to, že si ji neoblíbíte. Dodá vašemu balkonu či zahradě hned v brzkém jaře krásnou jasně zelenou barvu a bude dokonalým pozadím pro zbylé kvetoucí rostliny. Velmi dobře a rychle se tato rostlina rozrůstá, i když u ní, stejně jako u většiny rostlin, záleží na daném druhu, kterých je několik. Jedny dělají bohaté trsy, sotva 40 cm vysoké, jiné dorůstají do výšky více než 1 m a nejeden druh kapradí je určen do závěsných nádob, protože jde o kapradí převislé – tyto vás mohou překvapit délkou jednotlivých výhonků, protože se umí vytáhnout i do délky kolem 2 m.

Jak kapradinu pěstovat

Kapradina má několik požadavků, kterým byste měli vyhovět. Necháme-li si zálivku na později, pak dalším důležitým požadavkem je stinné místo a humózní, rašelinová půda. Chcete-li kapradinu pěstovat v květináči, pak musí být květináč dostatečně velký, aby měla rostlina dostatek místa pro kořenový bal, a hlavně aby zemina tak rychle nevysychala. Kde se ale bude kapradinám dařit úplně nejlépe, je buď pod vzrostlými stromy, nebo pokud máte na zahradě jezírko, tak na jeho hraně, kde si sama vezme tolik vláhy, kolik bude potřebovat.

Zálivka a hnojení

Zálivka u kapradin by měla být velice vydatná, zemina by nikdy neměla úplně vyschnout. Kapradina určitě uvítá i rosení či kropení listů, protože jí nevyhovuje jen vlhká zemina, ale i vlhký vzduch.

Na rozdíl od zálivky nemusíte u kapradin tak často myslet na hnojení, postačí jim, když jednou za 2 až 3 týdny doplníte zálivku o hnojivo pro zelené rostliny.

Přezimování

Nebavíme-li se o pokojových kapradinách, jsou kapradiny schopny v našich podmínkách přezimovat v půdě. Pěstujete-li kapradinu v květináči, umístěte ji na místo, kde mrzne minimálně, a pokud možno zakryjte například chvojím či pytlem nebo ji umístěte do chladné místnosti, máte-li ale kapradinu venku v záhonu, není potřeba s ní cokoliv dělat, jestliže ji opět zakryjete například chvojím, nic tím nezkazíte.

Množení kapradin

Kapradiny můžete množit dvěma způsoby, ten nejjednodušší je, že oddělíte část kořenového balu a zasadíte ho do nové nádoby nebo na jiné místo. Zeminu používáte pořád stejnou, opět je důležitá důkladná a častá zálivka. Druhý, a ne tak jednoduchý a rychlý způsob je pomocí semínek, která jsou na spodu listů kapradin.

Zdroj: Balkónové rostliny na sever a do stínu
Zveřejněno dne: 20.12.2015

Zálivka vánoční hvězdy

Na co si dát pozor

Vyberte si rostlinu s nevyvinutými, ještě zelenými poupaty. U ní můžete předpokládat, že pokvete nejméně dva až tři měsíce, tedy do února, a stejně tak dlouho si podrží barvu listenů. Není dobré kupovat rostliny na tržnicích, kde jsou volně vystavené venku na chladném vzduchu. Zimu a průvan špatně snáší a po přechodu do tepla bytu opadají nachlazeným rostlinám listy i poupata.

Listy žloutnou a opadávají na příliš teplém a suchém stanovišti.

Čtyři týdny před Vánocemi nastává nejdůležitější období pěstitelského snažení. Vánoční hvězda je rostlinou krátkého dne, to znamená, že pokvete a barevné listeny vytvoří jen tehdy, bude-li mít den „dlouhý“ jen osm až devět hodin.

Musíte jí proto počet hodin denního světla omezit tím, že ji v pozdním odpoledni zakryjete (stačí k tomu kornout z dvojitého novinového papíru nebo příhodná krabice) a necháte do rána v plné tmě. Nejlepší doba pro temnění rostliny je mezi pátou hodinou odpolední a osmou ranní. Pokud ji budete trpělivě zatemňovat po dobu dvou měsíců, odvděčí se vám překrásnými barvami. I bez krátkých dnů může kvést, ale obvykle ne tak oslnivě.

Ideální je s rostlinou co nejméně manipulovat, pokud ji vrátíte na okno otočenou jinak, než byla, často hrozí opadání listů, které již do Vánoc neobrazí.

Zdroj: Zálivka vánoční hvězdy
Zveřejněno dne: 11.12.2016

Balkónové rostliny na sever a do stínu

Netýkavka (Impatiens)

Netýkavka je rostlina více než sta různých druhů a odrůd. Můžete ji znát jako domácí, bujně rostoucí květinu nebo jako letničku pěstovanou v záhoncích, květináčích a truhlících.

Abychom nemluvili úplně obecně, zaměříme se na oblíbenou, u nás hojně pěstovanou netýkavku Impatiens Walleriana. Tato rostlina má dužnatý stonek, temně zelené listy a jednoduché nebo plné, jednobarevné či dvoubarevné, nevoňavé květy, které mohou být v odstínu bílé, oranžové, růžové, červené, ale i fialové. Leckdy se u této letničky můžete setkat s názvem sultánka.

Jak netýkavku pěstovat

Netýkavka Impatiens Walleriana dorůstá do výšky 20 až 40 cm, čímž se hodí k pěstování jak v květináčích a truhlících, tak i na záhonku. Ideálním místem pro umístění netýkavky bude světlé místo, ale ne přímé slunce. Zasadíte-li ji do temného rohu, málo vám pokvete. Netýkavce nevadí vítr a déšť, snad jen květy nemají příliš v lásce vodu, proto budou-li vodě vystavovány častěji, začnou uhnívat a je potřeba je odstranit.

Netýkavku sázejte do substrátu připraveného smícháním rašeliny a zeminy v poměru 1 : 1. Substrát tak bude hodně vzdušný, obohacený organickými látkami a bude zabraňovat tvorbě kořenových chorob. Do jednoho truhlíku o velikosti 50 cm dejte 3 rostliny, určitě bude hezky vypadat, smícháte-li více barev rostlin v jednom květináči. Chcete-li společně s netýkavkou v jednom květináči pěstovat více druhů rostlin, není to problém, jen je potřeba vybírat takové, které nemají rády přímé slunce, vyhovuje jim kyselejší půda a pravidelná, ale ne přílišná zálivka.

Zálivka a hnojení

Netýkavka Impatiens Walleriana má velice ráda vlhké prostředí, pokud tedy můžete, dopřejte listům pravidelné rosení, a jak jsem již uvedla, snažte se vyhnout květům, aby zbytečně neuhnívaly a neubíraly vaší rostlině na kráse. Četnost zálivky jako takové přizpůsobte stanovišti rostliny, bude-li na teplém a světlém místě, pak musí být zálivka četnější. Rostlina by neměla úplně vyschnout, ani neustále stát ve vodě.

S hnojením si netýkavka vystačí jednou za 14 dní, a to hnojivem určeným pro kvetoucí a balkonové rostliny. Pokud rostlinu stěhujete na zimu domů, snižte zálivku a hnojivo úplně vynechejte.

Přezimování

Protože netýkavka Impatiens Waleriana patří mezi druhy, které lze pěstovat jako pokojové rostliny, můžete si ji na zimu přestěhovat domů, běžná pokojová teplota pro ni bude ideální, neměla by klesat pod 15 stupňů. S čím ale musíte počítat je, že další rok už netýkavka nebude tou krásnou, upravenou rostlinou, jakou byla „v mládí“, hodně nepravidelně se totiž rozrůstá a větví. Chcete-li ji upravit do požadovaného tvaru, je ideální počkat na léto. Lépe na balkonech však vypadají nově pořízené rostliny.

Množení netýkavky

Netýkavku můžete množit dvěma způsoby. Ten první je pomocí semen. S tím si určitě hravě poradíte: v létě či na podzim posbírejte semínka, pokud se vám to nepodaří, zakoupíte je v zahradnictví. S výsevem můžete začít v březnu, jen je potřeba, aby místo, kde budete netýkavku vysévat, mělo alespoň 10 °C a dostatek světla, ale ne přímé slunce. Semena vysévejte ve vzdálenosti 2,5 cm a do hloubky 1 cm. Zeminu po celou dobu nesmíte nechat vyschnout. Do truhlíků a květináčů můžete netýkavky přesazovat, jakmile se objeví první pravé lístky. Na balkon je ale umístěte až koncem května.

Druhým způsobem, jak množit netýkavky, je řezem, kdy uříznutý vrcholek rostliny dáte buď zakořenit do vody, nebo jej rovnou píchnete do zeminy.

Zdroj: Balkónové rostliny na sever a do stínu
Zveřejněno dne: 20.12.2015


SiteMAP