Téma

BEŠAMEL


Bešamel na lasagne

Ingredience: 50 g hladké mouky, 500 ml mléka, 50 g másla, strouhaný muškátový oříšek, sůl, pepř

Postup: Na másle opražíme mouku a po troškách přiléváme mléko. Směs vymícháme do hustší omáčky. V případě potřeby přidáme mléko. Mléko přidáváme po troškách a čekáme, dokud se všechno neprovaří. Jinak by nám vzniky velké hrudky.

Zdroj: Bešamel

Recept na bešamel bez mléka

Ingredience: 30 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 0,5 l vody, sůl

Postup: Připravíme si máslo, hladkou mouku a do hrníčku si nalijeme studenou vodu. Na půl litru omáčky dáme 30 g másla a 1 vrchovatou lžíci mouky. Máslo rozpustíme, přidáme mouku a mícháme tak dlouho, dokud nezačne mouka na okrajích růžovět. Pořád mícháme, rychle nalijeme přichystanou vodu. Pokud je směs hustá, naředíme ji ještě vodou. Osolíme zarovnanou čajovou lžičkou soli a za stálého míchání povaříme pět minut.

Zdroj: Bešamel

Omáčka bešamel

Pod svým dnešním názvem se bešamel poprvé objevil ve slavné francouzské kuchařce Le Cuisinier François z roku 1651, napsané Françoisem Pierre La Varennem. Omáčka byla pojmenovaná na počest markýze Louise de Béchameila, finančníka a správce Bretaně, který je místy nesprávně označován za autora receptu. Za směrodatný je však dnes považován zejména recept Louise Saulniera z roku 1914, uveřejněný v knize Le Répertoire de la Cuisine.

Bešamel nebo béchamel je základ (bešamel je základ) pro světlou omáčku. Jde o tradiční specialitu zvláště francouzské kuchyně. Jak se dělá bešamel? Tato omáčka tvoří základ mnoha dalších omáček, například omáčky Mornay nebo hořčičné omáčky. Příprava omáčky je velice rychlá a jednoduchá: tmavou máslovou jíšku zalijeme mlékem, rozšleháme, provaříme a dochutíme muškátovým květem a cibulí. Omáčka se může podávat k masu, těstovinám nebo ji lze použít k přípravě dalších omáček, například s houbami nebo bílým vínem.

Zdroj: Bešamel

Bešamel na lasagne

Ingredience na bešamel: 50 g másla, 50 g hladké mouky, strouhaný muškátový oříšek, sůl, 500 ml mléka

Postup: Na másle opražíme mouku a po troškách přiléváme mléko. Směs vymícháme do hustší omáčky. V případě potřeby přidáme mléko. Mléko přidáváme po troškách a čekáme, dokud se všechno neprovaří. Jinak by nám vzniky hrudky.

Tip: Nejprve uděláme raději bešamel hustší, zředit ho totiž můžeme kdykoliv. Zahušťování je náročnější, to musíme znovu připravit jíšku v jiné nádobě. A pak ji přemístit do řídkého bešamelu, opět za stálého míchání, a pokud možno mimo bod varu. Jakmile je mouka dost provařená, ochutíme solí nebo i muškátovým oříškem. A je hotovo.

Připravujeme-li bešamel (příprava bešamelu) jako základ jídla, znamená to, že jej budeme i s jídlem ještě dále vařit nebo péct, takže není nutné ho dlouho provařovat. Stačí jen 2–3 minuty a pak ho použít třeba do zapečené zeleniny, do lasagní, na pizzu a podobně. Jakmile připravujeme bešamel jako hotový pokrm, tedy omáčku, přílohu a tak dále, musíme jej provařit alespoň 15 minut.

A můžeme připravit i tmavý bešamel, který má výraznou chuť sám o sobě. Jak tedy na tmavý bešamel? Mouku necháme na másle déle osmahnout. Jen pozor, rádo se to připaluje. Takže míchat, míchat, míchat.

Zdroj: Bešamel

Bešamel bez mouky

Bešamel z rýže od Rice&Rice představuje skvělý základ pro mnoho vynikajících receptů. Je připravený k přímému použití, bez živočišných tuků, a tedy bez cholesterolu. Rýžová bešamelová omáčka Rice&Rice je zaručeně bez lepku, bez laktózy a vyrobená z organické italské rýže. Je vynikající i pro přípravu těstovin, jako jsou lasagne, cannelloni a další zapékané těstoviny.

Složení: voda, rýžová mouka, slunečnicový olej, rýžový škrob, kukuřičný škrob, emulgátory slunečnicový lecitin, sůl, zahušťovadla (karagenan, xantanová guma, guarová guma), přírodní aroma

Balení: 500 ml

Skladování: Uchovávejte v suchu a chladu. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do 3–4 dnů.

Koupit můžete například zde.

Zdroj: Bešamel

Bešamelová omáčka podle Pohlreicha

Základem bešamelové omáčky podle Pohlreicha je klasická poctivá jíška z másla a mouky v poměru jedna ku jedné. Pak už jen stačí přidat mléko a koření. Jako koření se nejčastěji používá tradičně sůl a pepř a dále muškátový oříšek a někdy i bobkový list. Zdeněk Pohlreich ještě bešamel zjemňuje smetanou.

Zároveň doporučuje, abyste teplou jíšku zalévali studeným mlékem nebo naopak do teplého mléka přidali studenou jíšku. Pokud by byly obě suroviny teplé, utvořily by se vám po jejich smíchání hrudky. Výhodou bešamelu je jeho snadná skladovatelnost a samozřejmě rozmanitost použití. Pokud zvládnete bešamel bez problému připravit, můžete se přesunout dále.

Zdroj: Bešamel

Bešamel ze smetany

Postup: Připravíme jíšku z předešlého receptu, do které pak za stálého míchání přidáváme smetanu. Nejlépe tu, která je určena na vaření. Pokud vyžadujeme opravdu tučný bešamel, použijeme běžnou smetanu ke šlehání (šlehačku).

Ingredience: Na 50 g mouky potřebujeme cca půl litru smetany na vaření. Běžné smetany ke šlehání bude potřeba o poznání více. Nejprve uděláme bešamel raději hustší, zředit ho totiž můžeme kdykoliv. Zahušťování je náročnější.

Tip: Ekonomicky výhodným způsobem použití bešamelu je připravit si ho více najednou. Pak zbytek uložit do lednice a do deseti dnů ho spotřebovat. Je ale i další možnost – můžeme ho dát zamrazit. Jen je potřeba po rozmrazení bešamel rozmixovat. Přemrzlý škrob totiž vytvoří „cucky“, které pouhým mícháním nelze rozpojit.

Dále můžeme připravit do zásoby pouze jíšku, tedy osmahnout mouku na másle. Tu lze v lednici uchovat v dobře těsnící nádobě i měsíc. Pokud jíšku rozdělíme na malé porce, můžeme ji zamrazit a brát z mrazáku postupně, kdykoliv potřebujeme udělat omáčku, polévku nebo bešamel připravený k dalšímu použití při vaření.

Zamrazená jíška nijak nezmění svou konzistenci a lze ji pak po rozmrazení běžně použít. Jen je nutné myslet na fakt, že tuky v mrazáku silně nasávají okolní pachy. Takže jíšku musíme skladovat ve velmi dobře těsnící nádobě. Pouhý igelitový sáček nám totiž nebude nic platný. Zejména když máme v mrazáku například aromatické uzené maso, klobásy nebo třeba předpřipravené česnekové karbanátky. Takové pachy jíška chytá velmi rychle a silně, což by mohlo později zkazit celé vaření. Proto vždy zamrazujeme ve vzduchotěsných nádobkách.

Zdroj: Bešamel

Co je to bešamelová omáčka

Tato světlá omáčka je základem mnoha francouzských, italských nebo i řeckých jídel. Můžete ji využít jako základu pro přípravu omáček a polévek i jako přílohu k masu nebo zelenině. Ve Francii se bešamelová omáčka používá mimo jiné při přípravě krémových polévek, například s houbami nebo se zeleninou (mrkev, chřest, dýně, brokolice a další). V italské kuchyni můžeme najít bešamel jako základ například v receptu na lasagne. V tomto pokrmu je bešamel stěžejní, bez něho bychom totiž opravdové lasagne nikdy nepřipravili. Přes pevný základ v podobě tradičních těstovin a bešamelové omáčky mohou mít lasagne podle zbylých surovin mnoho různých podob. Nejtradičnější způsob přípravy lasagní je s boloňskou omáčkou, tedy s rajčatovou omáčkou s ragú z mletého masa. Lasagne lze však připravovat například i se špenátem a kuřecím masem, se zeleninou a podobně. Kromě lasagní se bešamel používá i na pizzu, a to ve variantě bez rajčatového suga, například u pizzy čtyř druhů sýra. Nejznámějším tradičním řeckým pokrmem, kde je bešamel jedním ze základních prvků, je musaka. S trochou fantazie lze musaku přirovnat k italským lasagním. Musaka je totiž rovněž zapékaný produkt, který tvoří jednotlivé vrstvy, v nichž kromě bešamelu figuruje lilek, dále mleté maso, rajčata nebo například i brambory.

Klasický bešamel se připravuje tak, že nejprve na pánvi necháte rozpustit máslo, které následně zaprášíte hladkou moukou, čímž vytvoříte světlou jíšku. Poté přidáte mléko a rozmícháte vše do hladka. Na závěr dochutíte solí a lehce muškátovým oříškem, s ním ale opatrně, je totiž velmi aromatický, a je hotovo.

Zdroj: Bešamel

Bešamel se sýrem

Ingredience: 300 g těstovin, 200 g mraženého zeleného hrášku, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 50 g másla, 40 g hladké mouky, 4 dl mléka, 2 žloutky, 2 nožky klobásy, muškátový oříšek, mletý bílý pepř, voda, sůl

Postup: Rozpustíme 30 g másla, zaprášíme hladkou moukou a připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem a na mírném ohni za stálého míchání svaříme v hustý bešamel, který sejmeme z tepla. Vmícháme najemno nastrouhaný sýr, ochutíme pepřem, špetkou soli i nastrouhaným muškátovým oříškem, nakonec do chladnoucího bešamelu vmícháme žloutky.

Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, pak je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Uvařené těstoviny promícháme s rozmrazeným hráškem a na tenká kolečka nakrájenými klobásami. Na dno zapékacích misek vymazaných zbylým máslem nalijeme trochu bešamelu, na něj dáme vrstvu těstovin, zalijeme bešamelem, opět poklademe těstovinami a znovu zalijeme bešamelem, povrch posypeme zbylým strouhaným sýrem.

Naplněné misky dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a zapékáme 40 minut.

Zdroj: Bešamel

Recept na bešamel ze smetany

Ingredience: 7,5 dl mléka, 2,5 dl smetany na vaření 12%, 4 lžíce hladké mouky, 3 lžíce másla, koření – do omáček strouhaný muškátový oříšek, do polévek 1 bobkový list, 5 kuliček černého celého pepře a 2 kuličky nového koření, sůl

Postup: Přichystáme si všechny suroviny. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme hladkou mouku a necháme ji zpěnit. Stále mícháme metličkou. Do horké mouky s máslem přilijeme studené mléko a vše dobře rozšleháme. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a za častého míchání vaříme nejméně 10 minut. Dáme pozor, aby se omáčka nepřipálila. Pokud se v omáčce vytvoří žmolky, přecedíme ji. Přilijeme smetanu, promícháme a krátce povaříme. Na závěr omáčku lehce osolíme a ochutíme příslušným kořením podle toho, zda děláme omáčku, či polévku.

Zdroj: Bešamel

Jak dělá bešamel Pohlreich

Ingredience: 600 ml plnotučného mléka, 45 g másla, 45 g hladké mouky, 1 cibule, muškátový oříšek, 1 bobkový list, 3 ks hřebíčku

Postup: Do středního rendlíku dejte mléko a přidejte bobkový list. Cibuli rozkrojte na dvě půlky, zapíchněte do ní hřebíčky a přidejte ji do rendlíku k mléku. Mléko přiveďte téměř k bodu varu a na mírném plameni vařte přibližně 5 minut. Nechte vychladnout. V druhém rendlíku si připravte jíšku. Rozpusťte máslo, přisypte mouku a za neustálého míchání vařečkou restujte přibližně 30 vteřin. Takto připravenou jíšku odstavte z ohně a přidejte do ní přeceděné mléko. Míchejte tak dlouho, až bude mouka v mléce kompletně rozpuštěná. Vraťte rendlík zpět na plotnu a za stálého míchání vařte přibližně 4 minuty, až omáčka zhoustne. Snižte plamen na minimum a vařte přibližně 20 minut. Jakmile je omáčka lesklá a hladká, přidejte do ní muškátový oříšek a dochuťte solí a pepřem.

Zdroj: Bešamel

Křenová omáčka s uzeným

Ingredience: 500 g uzeného masa, 1 ks smetanového křenu, 200 ml smetany ke šlehání, 30 g másla, ½ l mléka

Postup: V osolené vodě uvaříme uzené maso. Z másla, mouky a mléka si připravíme bešamel. Osolíme lžičkou soli, přidáme půl skleničky naloženého křenu (smetanový křen, krenex, pálivý křen), povaříme asi deset minut a dochutíme solí a cukrem podle chuti. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Zdroj: Recepty na křenovou omáčku

Ingredience

  • 12 ks těstovinových plátů na lasagne,
  • 100 g parmazánu.

Ingredience na masovou směs:

  • 500 g hovězího mletého masa,
  • 300 g vepřového mletého masa,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 2 mrkve,
  • kousek celeru,
  • 2 konzervy sekaných rajčat (nebo 1 konzerva rajčat a 1 rajčatové pyré),
  • 2–3 stroužky česneku,
  • 300 ml červeného vína,
  • 200 ml hovězího vývaru,
  • rozmarýn,
  • sůl,
  • pepř.

Ingredience na bešamel:

  • 1 l plnotučného mléka,
  • 65 g másla,
  • 65 g hladké mouky,
  • muškátový oříšek,
  • 1 bobkový list,
  • 4 hřebíčky.

Zdroj: Lasagne podle Pohlreicha

Recept na lasagne s bešamelem

Ingredience: balíček plátků na lasagne, 1 kg mletého hovězího masa, 2– 3 velké cibule, 2–3 stroužky česneku, konzerva naložených celých rajčat, rajčatový protlak, koření italské (oregano, bazalka, tymián), sůl, pepř, 200 gramů nastrouhaného eidamu (nebo jiného sýra)

Na bešamel: 1 litr polotučného mléka, nastrouhaná půlka muškátového oříšku, cca 1/4 másla, dvě čajové lžičky olivového oleje (se zavřenýma očima obyčejný olej), malý šálek hladké mouky, špetka soli a pepře

Postup:

Příprava směsi masa: Nakrájenou cibuli a česnek osmažíme na velké pánvi malinko dozlatova, poté postupně přidáváme ostatní suroviny: mleté maso, které se musí uzavřít a oddělit od sebe, až se oddělí, tak přidáme konzervu celých rajčat, 1 rajský protlak, bylinky dle chuti, sůl a pepř. Provaříme, ochutnáme a odstavíme.

Příprava bešamelu: Na mírném ohni v kastrůlku rozpustíme máslo a dvě polévkové lžíce olivového oleje. Nastrouháme muškátový oříšek, přisypeme do másla a rychle přidáme 3 lžíce hladké mouky a důkladně rozmícháme. Ještě přidáme trošku soli a pepře. Začneme po malých částech přilévat mléko a metličkou mícháme, a to svižně, směs bude houstnout. Dle potřeb přidáváme mouku – velmi málo, a to nejlépe přes sítko, aby nevznikly hrudky. Stále mícháme. Takto pokračujeme, až nám nezbude žádné mléko. Konzistence by měla být hustá asi jako sladké Salko.

Lasagne: Připravíme vyšší zapékací misku, dno vytřeme kouskem másla nebo olejem. První vrstva budou plátky na lasagne. Na ni vyložíme a rozprostřeme masovou směs (asi 1 cm do výšky), tu polijeme bešamelem a posypeme sýrem. Dáme druhou vrstvu těstovinových plátků, maso, bešamel a sýr. Takto pokračujeme až do úplného vyčerpání ingrediencí. Poslední vrstva je vrstva masa, bešamelu a sýra. Vložíme do středně vyhřáté trouby a cca hodinku necháme na 180 °C péct.

Zdroj: Bešamel

Postup přípravy

Nejprve si najemno nakrájíme cibuli. Na připravené pánvi si přepustíme máslo a na něj orestujeme cibulku dosklovata. Poté k ní přisypeme mouku a orestujeme ji s cibulkou, dokud nevznikne světlá jíška. Jíšku je třeba stále míchat a pak do ní přilít vývar, který se povaří 20 minut. Vývar se pak osolí, dochutí bílým pepřem a zjemní smetanou. Vzniklý bešamel se ještě povaří a přidá se do něj nastrouhaný křen.

Kluci v akci doporučují podávat tuto křenovou omáčku s plátky teplé šunky.

Zdroj: Křenová omáčka Kluci v akci

Bitky po kozácku zapečené v troubě

Ingredience: 600 g mleté směsi masa (vepřové, hovězí a telecí), 1 cibule, 2 tvrdé housky, červená sladká paprika, 1 vejce, sůl, mletý pepř, 100 ml zakysané smetany, 2 lžíce másla, hladká mouka, 70 ml mléka, strouhaný tvrdý sýr, 400 g brambor

Technologický postup: Z mletého masa, do zlatova osmažené cibule, papriky, namočené housky v mléce, soli a pepře se udělají malé placičky (bitky), které se opečou na másle. Z másla, mouky a mléka se připraví bešamel do kterého přidáme sýr. Uvařené brambory nakrájíme na kolečka, rozložíme do zapékací misky, poklademe karbanátky a zalijeme bešamelem. Necháme zapéct asi 20 minut.

Zdroj: Bitky po kozácku

Autoři obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová

 Nina Vinšová

nové příběhy

Žehlicí prkno bazar

Milena

Levné zehlici prkno

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Muchovník množení

Zahradník

Muchovník se rozmnožuje výsevem na jaře, dělením a nebo štěpováním. Muchovník se štěpuje snadno. Roubování se s úspěchem provádí na další rostlinné druhy, jako jsou hloh (Crataegus) a jeřáb (Sorbus). Ve vašem případě si můžete obstarat některou z těchto rostlin, která je již zakořeněná a na ni po posledních mrazech naroubovat odstřižený muchovník. Nebo můžete sazenice rozpůlit v jejich kořenovém balu.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Ptačí zob

Zahradník

Délka řízků při množení ptačího zobu je okolo 10 cm. Není třeba přikrývat řízky v květináčích, stačí jen udržovat vlhké. Připravil jsem ke shlédnutí výběr video návodů na množení ptačího zobu. Pokud máte zájem, můžete se podívat, jak to dělají ostatní, zde: https://www.youtube.com/res…

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Vinný kámen

Kamča

Vinný kámen se dá běžně koupit. Buď v kamenném obchodě nebo na internetu. Nabídky internetových obchodů můžete vidět zde: https://www.zbozi.cz/hledej…

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Nemoci okurek

Zahradník

Pravdou je, že ve většině případů vaše malé okurky umírají na rostlině, protože nebyly opyleny. To malé zduření za samičím květem se nazývá vaječník a ještě není skutečnou okurkou. Samičí květ vyžaduje opylení od samčího květu, aby vaječníky nabobtnaly, rostly a staly se z nich okurky.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Modrá skalice na postřik stromů

Božena Procházková

Děkuji za odpověď
B. Procházková

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Modrá skalice na postřik stromů

Zahradník

Postřik z modré skalice připravíte smícháním 10 g modré skalice a jednoho litru teplé vody.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Modrá skalice na postřik stromů

Božena Procházková

V jakém poměru namíchat postřik modrou skalicí starý strom švestky. Plíseň i prezimujici škůdci. Děkuji za radu. B. Procházková

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Muchovník množení

Soukup Jindřich

Mám asi 10 sazenic muchovníku - nevím jaký druh. Dá se množit řízkováním? Kdy se mají řízky odřezat a pak zasadit ?
Děěkuji za zprávu,
Jindřich Soukup.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Ptačí zob

Společenství vlastníků, Olomouc, Karafiátová 292/2; předseda : Vladimír Buk ing.

Dotaz k množení ptačího zobu řízkováním.
Jaká je doporučená délka řízků pro množení a jaké je vhodné přikrytí provedených řízku vložených do malých květináčkůl :
Děkuji za odpověď

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Choroby a škůdci vinné révy

Zahradník

Listy vinné révy svinuté na okrajích a zkroucené nebo zakrnělé mohou být příznakem náhodné kontaminace hormonálním přípravkem na hubení plevele aminopyralidem. Nejčastěji se k rostlině dostane v kompostu ve kterém je ošetřená biomasa a nebo je v něm hnůj zvířat krmených ošetřenou plodinou.
Aminopyralid se objevuje v koňském, kravském a slepičím hnoji, lejnu/podestýlce pro malá zvířata, kompostu ze zeleného odpadu, slámě, senu, trávě a některých značkových kompostech z obchodů. Je to potenciální problém pro každého pěstitele. Kontaminovaný kompost se začne rozpadat při kontaktu s půdními bakteriemi a šíření herbicidu skončí přibližně po 12 až 15 měsících.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Choroby a škůdci vinné révy

Ladislav Theimer

Dobrý den,
mám velký problém s vinnou révou. Zasazena před 4 roky, loni měla bohaté, velké střapce vína, na každé větvi řadu, bohatý nárůst, vynikající chuť. Těšili jsme se na letošní úrodu. Na jaře začala velice narůstat, roztáhla se do tří metrů a byla úplně planá střapců hroznů. Po nějaké době se začaly listy kroutit do sebe. Viz snímek. Ptal jsem se odborníka vinaře a ten mi řekl, že je to nedostatek výživy. Že to chce nadělat dokola hluboké díry a tam nalít rozpuštěné draslo a NPK. Udělal jsem to přesně tak, rozpustil jsem v 10l. konvi draslo a v dalším
NPK. Po dvou dnech jsem to naléval do všech otvorů. Nic se nezměnilo a má réva pomalu odchází. Několik střapečků vína zakrnělo a obávám se, že je to konec. Díval jsem se na stránky, ale nikde jsem neviděl ony pozkrucované listy, jak mám. Pokud může někdo poradit, poraďte, prosím. velmi děkuji

Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Osmo dry recenze

Vojtěch Závodný

Bývalo dobrým pravidlem hned na začátku předváděni produktu uvádět cenu. To je za prvé. Za duhé: Předvést produkt ve své podstatě a principu funkčnosti. Jen podvodník se právě tomuto vyhýbá a jen slibuje a slibuje.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Černání hroznů vína

Zahradník

Nahraďte révu za odolnější odrůdu, která vydrží plodit zdravé hrozny déle než dva roky. Vysledujte v okolí úspěchy ostatních vinařů a zjistěte názvy odrůd. Někteří vám třeba i namnoží na příští rok.
Tůje si můžete užívat klidně dál, neboť jejich přítomnost révu nijak neovlivňuje.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Černání hroznů vína

Jaroslav Novotny

Dobrý den.Kazdy rok mi před dozráním začnou hrozny černat.strikam to před tím 2x proti padlým ale stejně to nezabírá.prvni 2 sklizně byly krásné.reva je stará asi 15 let.nedaleko asi pět metrů máme túje.bude to tím?děkuji za radu

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět