CO JE GRANOLA je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. Mezi oblíbené druhy snídaně patří třeba granola, což je v podstatě směs z ovesných vloček, různých druhů ovoce, medu a oříšků.
Granola je lepší müsli
Křupavé vločkové müsli je oblíbená rychlá snídaně. Nabídka v obchodech je sice široká, ale není nad vlastnoručně vyrobenou granolu, do které si namícháte jen to, co máte rádi. Navíc v kvalitě, kterou si můžete ohlídat.
Granola je tedy novodobý název pro müsli, který se k nám dostal z USA.
Snídaně je nejdůležitějším jídlem celého dne. Dokáže nás nabít energií, abychom mohli správně fungovat tak, jak máme a potřebujeme. Záleží však také na tom, co vlastně snídáme. Proto je důležitý přísun vlákniny, vitamínů, minerálů a dalších potřebných živin.
Složení granoly závisí pouze na vás a na tom, co máte rádi. Zkuste jakékoliv klasické či exotické ovoce, které vás napadne – jahody, meruňky, mango, sušené banány, plátky kokosu a spoustu dalšího. Nejčastěji se podává s jogurtem, nejlépe čistě přírodním a kvalitním, pokud chcete mít opravdu zdravou snídani, jinak záleží výběr jogurtu na tom, jaký vám chutná. Rozhodně granolu neslaďte cukrem, pokud chcete mít směs o něco sladší, zvolte raději med.
Oříšky se hodí všechny, ať už arašídy, kešu, para, vlašské, lískové a další. Hlavní je, aby byly nesolené. S ovocem a ovesnými vločkami pak vytvoří úžasnou směs, po které se budete olizovat celý den.
Jestliže si půjdete granolu koupit do obchodu, nezapomeňte si přečíst její složení, aby v ní nebyla obsažena nezdravá „éčka“. Proto je nejlepší, když si ji připravíte doma, neboť v té domácí může kokosové mléko hravě nahradit nezdravé tuky.
Pokud jste milovníky sušenek, pak neváhejte a zkuste si je vyrobit přímo z granoly.
Nutriční hodnoty na 100 g granoly jsou: 471 kcal, 20 g tuků (2,4 g nasycených mastných kyselin, 12 g polynenasycených mastných kyselin, 4,4 g mononenasycených mastných kyselin), 294 mg sodíku, 336 mg draslíku, 64 g sacharidů, 5 g vlákniny, 10 g bílkovin, 33 IU vitamínu A, 61 mg vápníku, 0,9 mg vitamínu C, 3 mg železa, 97 mg hořčíku a 0,1 mg vitamínu B6.
Ve svém příspěvku ŘEZ VINNE REVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri Lojda.
Vážení přátelé,
S očekáváním vždy otevírám mailové stránky, stránky publikací,abych se dozvěděl vždy to samé.Fundovaně napsané články,hemžící se odborným výrazivem snad proto
aby fundovaná, odborná obec neměla důvod povytáhnou obočí.Pro nás normální pěstitele či začátečníky to však valnou cenu nemá.Co takhle se snížit k náčrtkům
a psát trochu srozumitelně?Ty fundovaní již ty řezy dávno znají, ale co my?
Stejný případ byste mohli najít v ordinaci lékaře,který Vám na otázku co Vám je,
začne vše obšírně vysvětlovat latinským výrazivem.Co si o něm pomyslíte?Možná odborník, ale de faco ty jeho rady jsou mi na h.... .
Zdraví Vás Jiří Lojda
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivet.
Souhlasím, přesně si říkám to samé. Čtu už třetí článek a nejsem o nic moudřejší.
Ingredience: 500 g jablek, 6 vypeckovaných datlí, 120 g pekanů, 40 g strouhaného kokosu, 1 vrchovatá lžička mleté skořice, 1 lžička citronové šťávy
Technologický postup: Jablka zbavte jádřinců (případně i oloupejte) a nastrouhejte nahrubo. Datle pokrájejte nebo rozemelte nadrobno, pekany rozdrťte na menší kousky (cca jako zrníčka rýže). Všechny ingredience (mimo strouhaného kokosu) pečlivě smíchejte a pak rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby, nastavte teplotu na 150 °C a pečte cca 30 minut, poté přidejte kokos a pečte dalších 30 minut. Během této doby občas směs prohrňte a jemně obraťte. Snažte se, aby se vám nerozpadla na úplně drobounké kousky, aby trošku držela pohromadě. Jakmile směs proschne, troubu vypněte a granolu nechte v troubě dojít. Upečenou granolu uchovávejte v uzavřené nádobě (nasypte ji tam až po vychlazení), vydrží tak i několik týdnů. Pokud pro přípravu granoly použijete sušené datle, doporučuje se několik hodin předem (klidně přes noc) namočit do malého množství vody. Změknou a budou se vám lépe krájet. Doporučení namáčet platí i pro pekany. Abyste z nich získali co nejvíce výživných látek (aktivovali enzymy), namočte je na 4 až 6 hodin do studené vody. Tu před samotnou přípravou granoly slijte a pekany ještě propláchněte čistou vodou.
V naší poradně s názvem JAK DALEKO OD PLOTU ZASADIT TÚJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri.
v r.2006 jsem koupil chatu se zahradou cca 550m2. rozhodl jsem se ze mezi sousedy,(kde jiz meli na hranici plot, resp. sloupky s lanem)vysadim tuje. zacal jsem vysazovat a soused nic nenamital ani neprotestoval. poridili jsme si maleho psika ktery mezi tujemi obcas k sousedum utikal. asi pred 2 lety jsem se proto rozhodl ze na ty jejich sloupky s lanem pripevnim 1m vysoky drateny plot. soused opet nic nerikal ani nenamital tak jsem plot dokoncil.
v posledni dobe sousedi namitaji ze se jim spatne pleje trava mezi plotem a tujemi ze jsem mel tuje vysadit 1.5m
od hranice pozemku. rikal jsem ze kdyby tenkrat rekli ze to mam vysadit dale od hranice tak bych to urcite udelal.
podotykam ze tuje jsou cca 2m+ vysoke a striham je i z jejich strany aby nepresahovaly pres ten plot. neni to vyhrocena situace ale sousedi se sem tam zminuji.
vidite zde nejake reseni? ja bych mel tato:
1.zrusit ten drateny plot
2. vyrubat cca 80tuji
3. udelat gesto a dat sousedum tu cast pozemku tedy posunout hranici smerem k memu
diky za info jiri
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.
Z vašeho textu je patrné, že jste muž činu a při pracích na svém vás moc nezajímá okolí. Tak tomu bylo při výsadbě tújí i při instalaci pletiva na cizí sloupky. V obou případech jste pouze očekával reakci, ale aktivně jste nikoho se svými záměry předem nekonfrontoval. To nyní vyústilo v situaci, kterou zažíváte. Sousedé jsou naštěstí tolerantní a jenom občas brblají, jak píšete. Nicméně vám dali jasně najevo, co je v souvislosti s vašimi tújemi trápí, a to je ztížená možnost pletí trávy. A pokud zmiňují vzdálenost od hranice pozemku, tak tím zároveň nepřímo říkají, že jim vadí i vysoký vzrůst tújí.
Co s tím dělat? Sednout si jako rozumní lidé a vyříkat si co vše sousedé vidí jako problémové a pak se aktivně na odstranění problému podílet. Pokud jde o ztíženou možnost pletí, tak navrhnout, že o tento kus povrchu se postaráte, aby tam nerostla žádná tráva, což docílíte herbicidem nebo vhodnou půdokryvnou ušlechtilou rostlinou. Pokud vadí výška tújí, tak provést jejich sestřih, aby byly uvedeny do výšky, která bude akceptovatelná pro vaše sousedy. Toto je mnohem levnější a příjemnější řešení, než kterýkoliv z vámi uváděných tří návrhů. Základem je komunikace a utužování dobrých sousedských vztahů. Pokud s tím máte problém, prodejte to a najděte si parcelu kdekoliv na samotě.
Z pohledu zdravé výživy je vždy lepší připravovat si jídlo doma s přirozenou chutí a zajistit si tím přehled o použitých surovinách. Domácí snídaně se tak zcela obejdou bez zbytečných surovin a „éček“, které lidské tělo nejen nepotřebuje, ale dlouhodobě mu mohou škodit. Pokud nakupujete průmyslové snídaně, takzvané cereálie, zaměřte se při výběru zejména na obsah cukru. Čím je ho méně, tím lépe. Při četbě složení pamatujte i na to, že produkty, které mají dostatek kvalitních surovin, nemusejí používat náhražky nebo si pomáhat chemií.
Vysokou kvalitu, zdravotní nezávadnost a kontrolu výrobků Emco potvrzuje rovněž získání certifikátů ISO, HACCP a BRC, udělovaných britským obchodním konsorciem The British Retail Consortium (BRC). Řada výrobků Emco je rovněž nositelem označení kvality a původu Klasa.
Společnost Emco se zaměřuje na zdravé výrobky, vysokou kvalitu vstupních surovin a konečných výrobků, moderní technologie, inovace a trvalé sledování potřeb zákazníků, to jsou hlavní pilíře dynamického rozvoje a úspěchu společnosti Emco.
V naší poradně s názvem KAMÉLIE HNĚDNUTÍ LISTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Marešová.
Prosím o radu,když mi u jedné kamélie jakoby seschli listy?nevím si rady!a to ji mám v zimní zahrade s teplotou 15-16 stupnů a nepřelévám ji.děkuji za radu.
Marešová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Krásné kamélie, dělají takovou radost během léta svými květy. Jenže co s nimi v zimě? Kamélie snese mrazy, ale nepřežije teploty nižší než -12 °C. Zároveň nemá ráda výkyvy zimních teplot. V našich podmínkách je proto lepší kamélii pěstovat v květináči a na zimu je uklidit do studené světlé místnosti s teplotou od 5 do 15 °C a relativní vlhkostí vzduchu 60%. Kamélie v květináčích se musí umístit do bezmrazých zimovišť, protože pokud ne, hrozí velké nebezpečí, že půda v květináči promrzne a hezké rostlinky mrazivé období nepřežijí. Přesto byste s jejich přesunem do interiéru měli počkat co nejdéle. Kamélie by měly zůstat venku, dokud teploty neklesnou po delší dobu pod bod mrazu, nebo dokud teploty neklesnou pod -5 °C. Poté se rostliny musí přesunout do světlých zimovišť. To může být klidně jen na leden a únor.
Při přezimování kamélií dbejte na následující podmínky a příští rok se budete moci opět kochat svými asijskými kráskami:
- Teplota pro přezimování: 5 – 15 °C;
- Vzdušná vlhkost: okolo 60% - to je velmi důležité dodržet;
- Jakmile půda na povrchu vyschne, zalévejte vodou bez vápníku, aby půda nikdy úplně nevyschla;
- Postříkejte rostliny vlažnou vodou bez vápníku nebo zapněte zvlhčovač pro zvýšení vlhkosti;
- Dokud nenasadí na květ, není nutné kamélie přihnojovat;
Velice důležité je dávat pozor na překročení teplot nad 15 °C. V zimě je třeba se tomu za každou cenu vyvarovat! Kamélie potřebují chladný odpočinek nejméně šest týdnů v roce. To je zásadní pro jejich kvalitu květu a pro budoucí zdravý růst. Vytápěné místnosti proto v žádném případě nejsou vhodné jako zimní stanoviště. Vlivem teplého a především suchého vzduchu z umělého topení totiž choulostivé rostliny rychle odhodí svá poupata a drasticky zkrátí fázi květu. Ideálním místem je proto nevytápěná zimní zahrada, venkovní skleník nebo parapet nevytápěného schodiště. Jakmile se už rozhodnete pro zimoviště, neměli byste ho měnit, protože kamélie během přezimování nesnáší náhlé změny prostředí. V polovině března mohou být kamélie opět vystěhovány ven. Noční teploty by v době vystěhování měly být alespoň +5 °C.
Nejlepší je kamélie přezimovat ve skleníku. Ideálním prostředím pro vaše kamélie v zimě je světlý a chladný skleník nebo zimní zahrada. Pokud tyto dispozice nemáte, tak můžete kamélie umístit i do tmavého studeného sklepa nebo do garáže. Pokud své kamélie necháte přezimovat ve tmě, například ve sklepě, je třeba rostliny po chladné tmě nejprve pomalu přivykat na světlejší a teplejší prostředí. Spící rostlinky můžete v březnu nejprve nastěhovat do chladné světlejší chodby a začít je pomalu více zalévat.
Ingredience: 3 hrnky ovesných vloček, ½ hrnku slunečnicových semínek, ½ hrnku rozpuštěného kokosového oleje, ½ hrnku kokosového cukru, ½ hrnku strouhaného kokosu (můžete použít i plátky), 1 lžička mleté skořice
Technologický postup: Do velké mísy nasypeme ovesné vločky, slunečnicová semínka, strouhaný kokos a skořici. Vše promícháme. K vločkám přidáme rozpuštěný kokosový olej a kokosový cukr. Vše znovu pořádně promícháme, aby se olej, cukr a vločky pěkně obalily. Směs vysypeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 15 minut. Poté granolu promícháme a dopékáme dalších 10 minut do zhnědnutí. Granolu občas zkontrolujte, aby se vám nepřipálila.
Ve svém příspěvku POKOJOVÉ KVĚTINY-VÁNOČNÍ HVĚZDA A JEJÍ PÉČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA HOMOLKOVÁ.
ve středu jsem si v květinářství vánoční hvězdu-červené barvy a vánoční kaktus.prosím o radu.jak se mají zalévat.hvězda mně začala opadávat.mněla jsem ji v obývacím pokoji na stolečku a kaktus ,ten je zatím v pořádku.máme tu teplotu stálou 22stupńů.já už nevím co s květinamy.já tam žásdné mýt nemohu a nevím proč.přece kvůli květinám nebudu topit.já jsem ráda,že jsme se ze skřipky dostaly.já už nevímvětrám každý den.co s tím.hvězda ta bude brzy bez listů.dala jsem ji už do chodby ,ale nevím.co s ní.zalévala jsem ji jen trošku.prstem vždy vyzkouším ,jak je zemina vlhká.ale koukám ,že už je nakupovat nikdy nebudu.prosím o pomoc.děkuji a naschledanou.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ingredience: 450 g ovesných vloček, 120 g slunečnicových semínek, 120 g sezamových semínek, 175 g jablečné šťávy, 2 lžičky mleté skořice, 120 g javorového sirupu, 4 lžíce medu, 50 g třtinového cukru, 250 g mandlí, 1 lžička vločkové soli, 2 lžíce slunečnicového oleje, 300 g rozinek
Technologický postup: Smíchejte všechny suroviny s výjimkou rozinek ve velké misce. Směs rozdělte na dva plechy vyložené pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 40 minut. Během pečení granolu několikrát promíchejte, aby byla propečená rovnoměrně ze všech stran. Nechte vychladnout a promíchejte s rozinkami. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Granolu podávejte s bílým jogurtem a čerstvým ovocem.
Technologický postup: V malé misce smícháme olej, cukr, kakao, med a sůl. Když se ingredience spojí v hmotu, přelijeme ji na vločky a pořádně promícháme. Pečeme zhruba 15 minut při 170 °C, po každých 5 minutách promícháváme. Nakrájené oříšky a kokos přidáme na posledních 5 minut, Nakrájenou čokoládu přidáme po úplném vychladnutí.
Technologický postup: Všechny sypké suroviny vsypte do pekáče a dobře promíchejte. Olej, med a vodu smíchejte zvlášť a metličkou rozšlehejte, aby výsledkem byla hladká řídká pasta. Na pekáči dobře promíchejte suché i mokré přísady a pečte jednu a půl až dvě hodiny při 100–150 °C. Občas se do trouby podívejte, aby se nic nepřipeklo, a směs promíchávejte. Po upečení nechte vychladnout. Vychladlou granolu nasypte do sklenic. Přidávejte do jogurtu nebo jen tak uzobávejte z misky.
Ingredience: 500 g ovesných vloček, 120 g másla, 50 g třtinového cukru, 2 lžíce medu, banán (či oblíbené ovoce – bobuloviny a podobně), nastrouhané jablko, 6 čtverečků hořké čokolády, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce ořechů, 1 vejce, 1 lžíce mléka
Technologický postup: Ovesné vločky trošku nasekáme. Rozpustíme si máslo s cukrem a přimícháme do ovesných vloček, přidáme 1 vejce, 2 lžíce medu, nakrájený banán, posekanou čokoládu, rozinky a ořechy. Doporučuje se přidat i kapku mléka. Pak celé uplácáme na plech a pečeme cca 20 minut na 170 °C, u horkovzdušné trouby 150 °C. Necháme vychladnout a krájíme na sušenky (velikost a tvary jsou individuální).
Chtěli byste si připravit domácí granolu, ale nevíte si stoprocentně rady, zde máte videorecept, který vám jistě pomůže zvládnout přípravu této lahodné a zdravé snídaně.
Konstrukce by měla být natolik pevná, aby se prkno při žehlení nekývalo a jeho deska nepružila. Bude-li prkno stát na hladké podlaze (plovoucí podlaha, parkety, linoleum, dlaždičky), vybírejte takové, jehož nohy jsou opatřeny nástrčnými koncovkami z pryže – mají lepší přilnavost než koncovky plastové. U plastových koncovek může být „protismýkavost“ zlepšena tvarem, případně tvarovaným povrchem jejich styčné plochy.
Není prkno jako prkno
Nechcete-li si zbytečně přidělávat problémy se špatným výběrem výrobků a jejich následnými reklamacemi, měli byste vždy pamatovat na jedno ze dvou základních pravidel dobrého nákupu: prohlížet, osahávat, zkoušet. Naprostá většina výrobků prohlížení, osahávání i zkoušení (byť některé jen nanečisto) umožňuje. Kamenem úrazu mohou být prodávající, kteří s vážnou tváří budou tvrdit, že to předvést nejde a že to ani předvádět nemusí. Ale musí, nedejte se odbýt. „Připouští-li to povaha věci, má kupující právo, aby byla věc před ním překontrolována nebo aby její činnost mu byla předvedena,“ praví se v § 616 odst. 2 občanského zákoníku.
A jak zní druhé ze dvou základních pravidel dobrého nákupu? Hledat a vyzbrojit se na cestu do obchodů informacemi o vlastnostech a kvalitě výrobků, abyste šli pokud možno na co nejvyšší jistotu. A tady už vám dokážeme v mnoha směrech pomoci.
Jak je dobré držet se obou rad, si názorně ukážeme na takovém zdánlivě jednoduchém výrobku, jakým je obyčejné žehlicí prkno. Před třemi roky, kdy jsme se poprvé podívali na kvalitu žehlicích prken, jsme dokonce hlásili, že některá jsou pro kočku. Žehlení na nich bylo takřka za trest a našli jsme i taková, která se při první příležitosti poroučela k zemi, jedno dokonce rozlámané. Tehdy jsme mezi třinácti náhodně zakoupenými výrobky našli jenom dvě »velmi dobrá« a tři »dobrá« prkna. Letošní skóre je už o něco lepší. Testovali jsme čtrnáct žehlicích prken (nakupovali jsme je v hyper- a supermarketech, kam pro ně i vy nejčastěji míříte), tři byla »velmi dobrá« a pět »dobrých«...
Co můžete v obchodě poznat, samozřejmě za předpokladu, že si necháte prkno vybalit z jeho obalu? A co naopak poznat nemůžete a co se dozvíte buď z testu, nebo od svých bližních či přátel?
Žehlicí deska: Jedno z mála kritérií, kdy prkno nemusí být vybaleno ze svého obalu. Měla by být dostatečně dlouhá a široká, aby se na ní daly pohodlně žehlit i velké kusy prádla, aniž by se musela neustále odkládat žehlička při nutném posunování prádla. Většinou každý vsadí na své oči, i když zpravidla na výrobcích jsou v návodech k dispozici rozměry. Dodejme, že ale nejsou až tak úplně přesné, měřil