Téma

ČOČKOVÁ POLÉVKA NA KYSELO


ČOČKOVÁ POLÉVKA NA KYSELO je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Čočka představuje z hlediska potravinářského využití nejžádanější luskovinu (luštěninu). Čočka jedlá je jednoletá rostlina, která se seje na jaře do půdy lehčí, písčitohlinité či hlinitopísčité a dobře propustné. Velké plochy, kde se čočka pěstuje, se nacházejí v okolí Středozemního moře (zejména ve Španělsku, Maroku, Alžírsku), dále v Indii, Pákistánu, Chile a Etiopii. Drobnozrnná čočka pochází z jihozápadní Asie, velkozrnné formy z okolí Středozemního moře. Z těchto oblastí se čočka postupně rozšířila i do Evropy.


Čočka na kyselo bez mouky

Ingredience: 1 cibule, 2 bobkové listy, 350 g čočky, 2─3 lžíce olivového oleje, 4 vejce, sůl, mletý černý pepř, citron, tymián.

Postup: Čočku přebereme, propláchneme a namočíme na 2─4 hodiny do vody. Nasáklou čočku slijeme, zalijeme ji novou vodou a uvaříme doměkka společně s bobkovým listem. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a na tuku ji osmahneme dozlatova. Přisypeme část uvařené čočky (i s částí vývaru) a vyjmeme bobkový list. Druhou část čočky rozmixujeme, přidáme k celé uvařené čočce a promícháme. Dochutíme solí, pepřem, tymiánem a citronem. Čočku na kyselo bez mouky podáváme s jemně tekutým volským okem a kyselou okurkou.

Zdroj: článek Čočka na kyselo

Příběh

Ve svém příspěvku DÝŇOVÁ POLÉVKA Z DÝNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jane.

Hmm zrovna se na ní chystám, díky https://www.ceskenapady.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel OTTO PEDACK.

Dobrý den všechny vás zdravím chtěl bych reagovat a přidat svůj příspěvek jelikož pěstuji dýně Hokaido jak zelené tak oranžové a jelikož z nich dělám krémové omáčky a polévky tak musím říct že za mě opravdu vynikající rodina tyto polévky miluje a můžu je vřele všem doporučit nebojte se toho zkuste to fakt se to vyplatí takže hezký den a dobrou chuť.

Zdroj: příběh Dýňová polévka z dýně Hokaido

Video návod na čočku na kyselo

Zde můžete vidět video návod na přípravu čočky na kyselo.

Zdroj: článek Čočka na kyselo

Příběh

Ve svém příspěvku CUKETOVÁ POLÉVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Čámská.

Vždy jsem ráda vařila a sbírala recepty. Mám jich doma dost, ale ted musím vařit dietně, takže uvažuji jak na takovou cuketovou polévkou - bez koření.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Cuketová polévka

Čočková polévka na kyselo

Ingredience: 80 g celeru, 100 g mrkve, 40 g másla, 1 lžíce oleje, 1 lžička hladké mouky, 2 stroužky česneku, 0,5 l bujónu, 250 g brambor na kostičky, 150 g vařeného uzeného masa, 500 g čočky, sůl, ocet, majoránka

Technologický postup: Na másle s olejem orestujeme nastrouhanou mrkev s celerem, kterou pak zaprášíme moukou, přidáme česnek a pokrájené maso nebo uzeninu, pokrájené brambory, promícháme, zalijeme vývarem (cca 0,5 litru) a vaříme do změknutí brambor. Když jsou brambory měkké, přidáme do polévky zbylou čočku, kterou máme už z minulého dne ochucenou a zahuštěnou jíškou. Vše promícháme, přidáme majoránku nebo celerovou nať dle chuti, krátce provaříme, ochutnáme, a je-li třeba, dochutíme solí, pepřem, octem dle chuti.

Zdroj: článek Čočková polévka

Poradna

V naší poradně s názvem WWW.HOVĚZÍ POLEVKA-ČISTIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Trvalová Dagmar.

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: příběh Www.hovězí polevka-čistit

Omáčka na zahuštění čočky

Ptáte se jak zahustit čočku na kyselo, aby chutnala jako od babičky? Udělejte si omáčku z jíšky. Oloupejte jednu cibuli, nakrájejte ji na drobné kostičky a opečte na másle. Poté zaprašte moukou a na mírném ohni za stálého míchání smažte jížku do hněda. Přidejte vodu z uvařené čočky, rozpusťte v ní všechnu jíšku a pomalu vařte 20 minut. Nakonec hustou omáčku štědře osolte, opepřete a okyselte několika stříkanci octa balsamico. Omáčku pak smíchejte s uvařenou čočkou.

Zdroj: článek Čočka na kyselo

Červená čočka na kyselo

Ingredience: 350 g červené čočky, 1 střední cibule, 1 lžíce octa, máslo nebo olej na smažení, sůl, 3 vejce vařená natvrdo, okurka, chléb.

Postup: Cibuli nakrájíme na malé kostičky a osmahneme na másle nebo oleji. Když začne hnědnout, přidáme propláchnutou čočku a zalijeme vodou. V průběhu vaření kontrolujeme stav vody a občas ji přilijeme, protože čočka hodně vody vsákne. Asi za 10─15 minut by měla být čočka měkká. Zbývá jen ochutit ji solí a octem a je hotovo. Podáváme s vařeným vejcem, okurkou a chlebem.

Zdroj: článek Čočka na kyselo

Čočka na kyselo s česnekem

Ingredience: 300 g zelené nebo hnědé čočky, 1 menší cibule, 1 bobkový list, 2 lžíce oleje, vinný ocet nebo šťáva z citronu, 1 mrkev, 3 stroužky česneku, sůl, čerstvě namletý pepř, majoránka.

Postup: Syrovou mrkev oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Čočku přebereme, propláchneme, dáme do tlakového hrnce i s mrkví, zalijeme studenou vodou (dva až tři prsty nad čočku) a dáme vařit. Díky tlakovému hrnci se doba přípravy výrazně zkrátí ─ podle stáří a druhu bude čočka uvařená zhruba za 10─15 minut. Poté máte na výběr z několika variant přípravy:

Jestliže budete chtít čočku zahustit, neslévejte všechnu vodu. Na oleji si osmažíme cibulku, zasypeme ji přibližně jednou lžící mouky nebo bezlepkovou rýžovou mouku a připravíme klasickou jíšku. Přidáme bobkový list, zalijeme trochou studené vody a necháme krátce povařit. Bobkový list pak vyjmeme, přidáme uvařenou čočku, rozmačkaný česnek, osolíme, opepříme a dochutíme octem nebo šťávou z citronu a majoránkou dle chuti.

Nezahuštěná čočka se připravuje stejným způsobem, pouze se slije všechna voda. Čočku přidáme k osmažené cibulce a bobkovému listu, který po chvilce prohřátí vyjmeme. Dochutíme česnekem a majoránkou a podáváme. K čočce si můžeme dát sázené či ztracené vejce nebo vejce natvrdo, nakládanou okurku, v zimě je pak skvělé kysané zelí nebo zkvašená zelenina (pickles).

Výborný typ:

Nezahuštěnou čočku stačí ochutit citronovou šťávou v kombinaci s česnekem, jemně nasekanou zelenou petrželkou a římským kmínem a vznikne báječná příloha například k rybě. Nebo uvařenou čočku v létě promíchejte s najemno nasekanou cibulkou a česnekem, pokrájenými cherry rajčátky, koriandrem, citronovou šťávou a olivovým olejem a připravíte tak báječný salát, který lze dochutit i kozím sýrem.

Zdroj: článek Čočka na kyselo

Čočková polévka se slaninou

Ingredience: 100 g anglické slaniny, 200 g čočky, 1 cibule, 1 mrkev, 1,5 l vody, 1 petržel, česnek, mletý pepř, sůl, majoránka, olej

Technologický postup: Čočku přebereme a necháme asi 3 hodiny namočenou ve studené vodě. Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky. Dále očistíme mrkev a petržel, které posléze nastrouháme na širším struhadle. Anglickou slaninu také nakrájíme na kostičky. Do hrnce, ve kterém budeme polévku vařit, nalijeme olej a orestujeme na něm cibuli se slaninou. Poté přidáme nastrouhanou zeleninu. Podlijeme trochou vody, aby se obsah nepřipaloval, a dusíme asi 5 minut. Slijeme přebytečnou vodu z namočené čočky. Čočku přidáme do hrnce a zamícháme. Osolíme, opepříme a zalijeme asi litrem vody. Za občasného míchání vaříme, dokud není čočka měkká. Až je polévka uvařená, přidáme oloupaný česnek utřený se solí a majoránkou.

Zdroj: článek Čočková polévka

Čočková polévka pro vegany

Ingredience: 3 lžíce oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička římského mletého kmínu, sůl, mletý pepř, špetka chilli koření, 1 l zeleninového vývaru, 200 g červené čočky, 1 mrkev, 2 lžíce citronové šťávy, olivový olej

Technologický postup: V hrnci rozehřejeme olej a vmícháme nasekanou cibuli a česnek. Restujeme zhruba 5 minut dozlatova. Přidáme rajčatový protlak, kmín, sůl, pepř a špetku chilli a za stálého míchání povaříme 2 minuty. Kdo má možnost, může rajčatový protlak nahradit lžící ajvaru, polévka tím získá jinou chuť. Vložíme čočku, mrkev a zalijeme vývarem. Přivedeme na prudkém ohni k varu, poté oheň stáhneme, zakryjeme pokličkou a vaříme pozvolna zhruba 30 minut, dokud není čočka měkká. Po uvaření čočky přendáme odhadem polovinu polévky do mixéru a pomalu rozmixujeme na pyré. To následně vrátíme do hrnce a ještě krátce prohřejeme. Nakonec vmícháme citronovou šťávu a dochutíme solí a pepřem dle chuti. Na talíři dozdobíme nasekanou petrželkou nebo pažitkou a zakápneme olivovým olejem.

Zdroj: článek Čočková polévka

Čočková polévka s klobásou

Ingredience: 25 g čočky, 2 lžíce másla, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 cibule, 3 lžíce hladké mouky, 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, majoránka, 2 paprikové klobásy, 1 l zeleninového vývaru, 5 lžic mléka

Technologický postup: Na másle a oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme oloupané klobásy nakrájené na kostičky a také osmahneme. Přisypeme mouku, zasmažíme a za neustálého prošlehávání metlou zalijeme vývarem. Uvedeme do varu a pozvolna povaříme 1/2 hodiny. Poté polévku ochutíme stroužky česneku, solí, majoránkou a pepřem. Přidáme uvařenou čočku (před vařením čočku na 2 hodiny namočíme do studené vody a v téže vodě uvaříme). Nakonec přilijeme mléko nebo smetanu a necháme přejít varem. Na talíři každou porci polévky posypeme na kostičky nakrájeným osmaženým chlebem. Místo zásmažky lze polévku zahustit uvařeným a rozmixovaným pórkem.

Zdroj: článek Čočková polévka

Čočková polévka s noky

Ingredience: 1 bobkový list, ¼ celeru, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 150 g čočky, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 mrkev, 3 kuličky nového koření, 2 lžičky octa, 5 kuliček pepře, 1 petržel, mletý pepř, sůl, 1 lžička vegety, 1,3 l vody

Ingredience noky: 2 lžíce mléka polotučného, 2 lžíce hrubé mouky, 1 vejce

Technologický postup: Čočku přebereme a v sítu promyjeme pod tekoucí vodou, dáme ji do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu. Mrkev, petržel, celer, cibuli a česnek očistíme a omyjeme. Kořenovou zeleninu pokrájíme na nudličky. Cibuli drobně pokrájíme a česnek prolisujeme. Když se čočka vaří, přidáme k ní zeleninu, bobkový list, celý pepř, majoránku a nové koření, sůl a pomalu vaříme doměkka přibližně 30 minut. Mezitím připravíme těstíčko na noky: v misce vymícháme z hrubé mouky, vajíčka a mléka polotuhé těstíčko. V pánvi na rozpuštěném másle z hladké mouky usmažíme světlou jíšku, kterou přibližně 10 minut před dovařením čočky zředíme asi 0,5 dl vody a přimícháme ji opatrně do polévky. Dáme pozor, aby se neutvořily hrudky. Pak lžičkou vykrajujeme nočky a zaváříme je do polévky. Vaří se přibližně 5 minut. Polévku dochutíme Vegetou, pepřem, případně dosolíme a dochutíme octem.

Zdroj: článek Čočková polévka

Čočková polévka s párkem

Ingredience: 200 g čočky, 2 ks brambor, 50 g hrubě nastrouhaného celeru, 100 g mrkve, 2 stroužky česneku, 40 g másla, petrželová nať, 5 ks vídeňských párků, 1 l zeleninového vývaru, sůl, mletý pepř, ocet, 50 g hladké mouky, majoránka

Technologický postup: Na másle dorůžova osmažíme celer s mrkví, přidáme propláchnutou čočku (nemusíme ji předem namáčet), zalijeme vývarem a dáme vařit. Zhruba po patnácti minutách přidáme nastrouhaný česnek, na kostičky nakrájené oloupané brambory a vše uvaříme doměkka. Pak přidáme na kolečka pokrájené párky, polévku zahustíme jíškou, kterou jsme připravili z mouky a másla. Jíšku v polévce dobře promícháme a provaříme, dle chuti přidáme sůl, pepř, majoránku, ocet a celerovou (petrželovou) nať.

Zdroj: článek Čočková polévka

Čočková polévka pro děti

Ingredience: 200 g čočky, 2 brambory, 1 mrkev, ¼ celeru, 1 cibule, 2 lžíce másla, 4 lžíce hladké mouky, 1 stroužek česneku, majoránka, sůl

Technologický postup: Nejlépe přes noc namočenou čočku dáme vařit v nové vodě a asi po půlhodině přidáme na kostičky nakrájené brambory, nahrubo nastrouhaný celer a prolisovaný česnek. Mezitím najemno nakrájíme cibuli, osmahneme ji na másle, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Tu zalijeme vodou, dobře povaříme, přidáme uvařenou čočku a zeleninu i s vodou, ve které jsme ji vařili. Dochutíme majoránkou a solí.

Zdroj: článek Čočková polévka

Čočková polévka s uzeným

Ingredience: 1,5 l vývaru, 130 g čočky, 200 g uzeného masa, 30 g hladké mouky, 30 g tuku, 2 stroužky česneku, 1 cibule, drcený kmín, majoránka, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Přebranou a opláchnutou čočku zalijeme dostatečným množstvím vody, uvedeme do varu a pak zvolna vaříme téměř doměkka. Na tuku v hrnci osmahneme dorůžova nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do světlé jíšky přilijeme studenou vodu nebo vývar z čočky, sůl, majoránku, pepř, kmín a za občasného míchání vaříme cca 20 minut. Ke konci do polévky přidáme uvařenou čočku, uzené maso pokrájené na malé kostky, utřený česnek se solí a ještě krátce povaříme.

Zdroj: článek Čočková polévka

Čočková polévka s mrkví

Ingredience: 1 cibule, 3 mrkve, 2 brambory, 30 g másla, 125 g červené čočky, 1 kostka bujónu, 1 bobkový list, sůl, mletý pepř, petrželová nať

Technologický postup: Na másle osmažíme cibuli, přidáme nakrájenou mrkev, brambory a poté přisypeme čočku. Zalijeme vodou, přidáme bujónovou kostku, bobkový list a vaříme doměkka. To trvá asi 15–20 minut. Když je vše měkké, vyndáme bobkový list, 1/3 polévky dáme stranou a zbytek rozmixujeme. Vrátíme nerozmixované, přidáme petrželku a dochutíme.

Zdroj: článek Čočková polévka

Chlebová polévka

Rychlá polévka, při níž využijeme cenné suroviny, je současně i zdravá.

Nestává se to často, ale i sebechutnější chléb může občas zbýt. Protože domácí chléb peču z kvalitních surovin, jako je špaldová mouka, určitě využiji i zbylý chléb.

V předstihu (nejlépe večer) kousky chleba namočím asi do dvou litrů vody. Na lžíci olivového oleje nebo másla dám zpěnit na kostičky nakrájenou cibulku. Nastrouhám kousek mrkve, celeru, petržele. Zeleninu s cibulkou lehce orestuji, až voní. Přidám chléb i s vodou, v níž se namáčel. Osolím bylinkovou solí. Rozvařím. Rozmixuji ponorným mixérem. Přiliju ve studené vodě rozmíchaný biobujón (1-2 lžičky). Krátce povařím. Ochutím čerstvě mletým pepřem. Na talíř dám nasekanou petrželku a přeliji polévkou. Každý si může polévku ochutit dle svého citrónem nebo umeoctem.

Vylepšená chlebová polévka

  1. Do polévky můžeme přidat zakysanou smetanu nebo jogurt.
  2. Usmažíme vajíčka a dáme je do talíře, kam budeme polévku servírovat.
  3. Do polévky dáme podušené houby.
  4. Při vaření použijeme též sušený zázvor - polévka bude pikantnější.
  5. Při vaření použijeme čerstvý libeček. Polévka bude „masovější“.

Hanka Synková, poradkyně zdravého životního stylu
autorka 5 knih o výživě, např. „Všechno je dobré“

Zdroj: článek Domácí chleba z kvásku

Dýňová polévka vegan

Ingredience: 2 střední brambory, 1 cibule, 1 hokaido dýně, 1 litr zeleninového vývaru, 1 velká mrkev (nebo 2 menší), 120 ml sójové nebo rýžové smetany, 1 lžička soli, 1 lžička másla, 1/4 lžičky pepře, špetka muškátového oříšku

Ingredience dle chuti: 2 polévkové lžíce třtinového cukru, slunečnicová semínka na ozdobu, petržel na ozdobu

Postup: Slupku dýně důkladně omyjeme, ale loupat ji nebudeme (obsahuje plno vitaminů a byla by tak škoda ji vyhodit). Dýni rozpůlíme a zbavíme semínek (jsou tvrdá a jemné chuti polévky by jen uškodila). Poté ji nakrájíme na menší kostky. V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme dýni, mrkev nakrájenou na kostičky, brambory nakrájené nadrobno a cibuli na kolečka. Restujeme asi 5 minut a zalijeme vývarem (nebo vodou s bujonem). Osolíme a opepříme. Vaříme 25–30 minut a odstavíme. Rozmixujeme ponorným mixérem nebo necháme trochu zchladnout a dáme do klasického mixéru. Když je polévka rozmixovaná dohladka přelijeme ji zpátky do hrnce a přidáme i smetanu a cukr. Promícháme, pokud už polévka vychladla, znovu dohřejeme. Pro ozdobu můžeme použít petrželku nebo slunečnicová semínka, která nasucho opražíme na pánvi. Stačí jen minutka nebo dvě, aby se krásně rozvoněla. Dobře je hlídejte a stále míchejte, při přepálení zhořknou.

TIP: Místo klasické soli můžete použít stejné množství soli himálajské. Obsahuje cenné přírodní vitaminy a minerály. Konzumací této zdravé soli dodáváte organismu řadu důležitých živin. Slunečnicová semínka promyjte a zbavte dužiny. Poté usušte. Můžete je používat opražená místo krutonů na ozdobu polévek.

Zdroj: článek Dýňová polévka

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Hanka Synková


čočková polévka kluci v akci
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
čočková polévka od babičky
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>