Téma

FUNKCE HOŘČÍKU


FUNKCE HOŘČÍKU je jedno z témat, které se týká tohoto článku. Většina pěstitelů ovocných stromků si klade různé otázky. Mezi ně patří například i dotazy týkající se toho, kdy a jak se mají hnojit stromy a jakým způsobem se projevují příznaky nedostatku minerálních látek. V následujícím příspěvku si více rozebereme problematiku nedostatku hořčíku.


Primární hořčíkový deficit

Do primárního deficitu se v prvé řadě zahrnuje nedostatek hořčíku v matečné hornině. Lesní půdy, které obsahují velmi málo hořčíku, se mohou nacházet na matečné hornině s nízkým obsahem hořčíku a vysokou rezistencí ke zvětrávání. Mezi takové horniny patří například granity, rhyolity, kvarcity a pískovce. Bylo však prokázáno, že vliv půdní kondice a typ matečné horniny je na vstup hořčíku do rostliny v souboru jednotlivých parametrů hořčíkového cyklu překvapivě malý.

Do primárních příčin deficitu hořčíku je zahrnuta také eroze biomasy, kterou jsou ohrožena převážně exponovaná stanoviště. Eroze na návětrné straně horských hřbetů často vede ke značenému snížení obsahu živin a k jejich zvýšenému hromadění na straně závětrné. Dále stanoviště s extrémními klimatickými podmínkami, jako jsou chladná a vodou silně ovlivněná stanoviště (se stagnující vodou), kde převládají gleje (typ půdy vznikající pod trvalým vlivem zvýšené hladiny podzemní vody), pseudogleje, stagnogleje či organozemě, většinou vykazují různě velký deficit hořčíku. Zejména pak oraganozemě (rašelinné půdy) mají nízkou dostupnost hořčíku v kořenovém prostoru, protože minerální půda je izolovaná od kořenů nasáklými vrstvami rašeliny a živiny jsou zde značně zředěny v hromadící se rašelině. Navzdory nízké koncentraci hořčíku v půdním roztoku dřeviny rostoucí na organozemích jen zřídka vykazují symptomy nedostatku hořčíku, protože současná nízká dostupnost dusíku limituje růst a tím snižuje potřebu hořčíku.

Velmi důležitým a často přehlíženým aspektem je vztah růstu k absorpci živin. Po příjmu živin musí vždy následovat růst, který má geneticky předurčenou hranici. Souhra mezi výživovými úrovněmi v buňkách a omezením růstu se liší mezi jednotlivými prvky.

Vedle fyzických a chemických omezení ve výměně iontů a transportu v půdním roztoku může dostupnost hořčíku pro stromy snížit konkurence půdních organismů s mykorhizou a kořeny stromů. Velmi důležitá je přitom funkce kořenového systému, a to zejména kořenového vlášení. Limitace prostorového přístupu k objemu půdy a malá účinnost díky poškození kořenů abiotickými a biotickými činiteli mohou omezit rostlinnou absorpci navzdory uspokojivé koncentraci hořčíku v půdním roztoku.

Primární deficit hořčíku není příliš běžný v normálním vzdušném depozičním režimu, to znamená za absence kyselého spadu z přirozených nebo antropogenních zdrojů. Hořčík odnášený z prachu, biomasy, i hořčík zadržený v živých organismech, inklinuje k vybudování a udržení postačující úrovně hořčíku pro funkci lesních ekosystémů i na velmi chudých stanovištích.

Zdroj: článek Příznaky nedostatku hořčíku u stromů

Možné příčiny deficitu hořčíku

Hořčík patří mezi významné biogenní prvky jak pro rostliny, tak i pro živočichy. V rostlinách zasahuje do celé řady metabolických procesů a nejvíce je spojen s fotosyntézou. Velmi důležitá je jeho funkce v chlorofylu, kde je chelátově vázán v porfyrinovém jádře, ale také se podílí na utváření gran a světlosběrných pigmentů v chloroplastech. Dále se účastní syntézy bílkovin a je aktivátorem celé řady enzymatických reakcí. Jeho nedostatek způsobuje řadu poruch a komplikací. Při deficitu hořčíku jsou nejdříve ochuzeny jiné metabolické procesy rostliny a teprve poté samotný chlorofyl, kde je vázáno přibližně 20 % hořčíku z celé rostliny, proto samotným projevům chlorózy hořčíku předchází hluboký metabolický rozvrat, který je často doprovázen nekrózami pletiv a následnou defoliací. Extrémním důsledkem nedostatku hořčíku v lesních ekosystémech je dokonce odumření stromů.

Obecně je množství hořčíku v cévnatých rostlinách úměrné rychlosti jeho absorpce. Pokud je absorpce nízká pro krytí požadavku hořčíku z hlediska výživy, tak se začne projevovat jeho nedostatek. Často je výsledkem jeho ztrát v důsledku vyluhování nebo neúměrných ztrát biomasy v lesních ekosystémech. Rychlost absorpce hořčíku, která je příliš nízká k udržování fyziologicky optimální úrovně hořčíku v rostlinné buňce, však může být způsobena řadou faktorů. Za základní příčinu nedostatku hořčíku v lesních ekosystémech se považuje nízká koncentrace hořčíku v půdě, způsobená nízkým obsahem hořčíku v matečné hornině nebo jako následek dlouhého či intenzivního vyluhování. Nedostatečnou zásobu přístupného hořčíku v půdě nelze stanovit jako jedinou příčinu žloutnutí, protože výskyt žloutnutí jehličí smrku ztepilého není vždy vázán pouze na půdy s extrémně nízkým obsahem výměnného hořčíku, popřípadě jiných bází. Na stanovištích ovlivněných žloutnutím mohou být v blízkém sousedství často nalezeny zdravé i chřadnoucí stromy, a to ve stejných klimatických i půdních podmínkách. Příčin tohoto jevu může být celá řada, a proto se hořčíkový deficit dělí na primární a sekundární.

Zdroj: článek Příznaky nedostatku hořčíku u stromů

Hnojiva s hořčíkem

Kainit

Kainit je draselno-hořečnaté hnojivo chloridového typu určené k základnímu hnojení na lehčích a středních půdách, kde obsažený podíl hořčíku postačuje k pokrytí jeho potřeby. Svým složením je určen hlavně pro hnojení pastevních porostů a pícnin na orné půdě a dále halofilních rostlin (řepy, jarního ječmene). Nedoporučuje se aplikovat jej k plodinám citlivým na chlor. Kainit obohacuje půdy a krmiva hořčíkem, čímž následně zlepšuje zdravotní stav a plodnost hospodářských zvířat. Zároveň zvyšuje chutnost krmiv. Při aplikaci větších dávek hnojiva volíme raději delší interval před setím, nejlépe již při orbě.

Hořčík 140

Listové hnojivo s vysokým obsahem vodorozpustného hořčíku a dusíku pro použití během celé vegetace u všech plodin. Hnojivo je určeno k vyrovnání deficitu hořčíku, který vznikl během vegetace vlivem povětrnostních podmínek či agrotechnických opatření, nebo je vhodné ke zvýšení aktivity porostu v období intenzivní tvorby zásobních látek v době nalévání zrna a semen, tvorby hlíz, bulv, ovocných plodů a podobně. Obsahuje významné množství hořčíku pro úpravu výživy. Aplikací se překlene období podmínek nepříznivých pro příjem živin a omezí se dopad stresu na rostliny.

Fairway plus

Fairway plus je rychle působící hnojivo. Dodává velké, pomalu se uvolňující molekuly dusíku. Vyvážené množství draslíku pak celkově posiluje imunitu rostliny.

Hořká sůl

Hnojivo v krystalické formě umožňuje hnojením na list rychle odstranit příčiny akutního nedostatku hořčíku v rostlinách. Používá se výhradně v roztoku k listové aplikaci. Aplikuje se ve 2–5% koncentraci (20–50 g na 1 litr vody v množství 25 g hnojiva/10 m2) na list postřikovačem, nejčastěji společně s pesticidy při ošetření proti škodlivým činitelům u polních plodin. Doporučujeme proto kombinaci s pesticidem předem vyzkoušet a konzultovat s výrobcem pesticidu. Hořká sůl je rostlinami dobře snášena, přesto může výjimečně dojít k jejich poškození. Při nižší vzdušné vlhkosti nebo vysokých teplotách je vhodné použít nižší koncentrace a postřik případně zopakovat. Hořká sůl není na světle stálá a reaguje i na teplotu a vzdušnou vlhkost. Dochází pak k rekrystalizaci, která však nemá vůbec žádný vliv na rozpustnost hořké soli ve vodě. Tato vlastnost je pro tuto sůl typická.

Zde je uveden seznam nejnižších cen hořké soli.

Kieserit granulovaný

Tuhé hnojivo dodávané v několika variantách. Je to hořečnato-síranové hnojivo získané těžbou z přírodních zdrojů. Obsahuje kromě hořčíku i vodorozpustnou síru (20 % S). Kieserit je speciální hnojivo vhodné do půd středních až těžších s vyšším pH a s n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Příznaky nedostatku hořčíku u stromů

Příznaky nedostatku hořčíku

Nedostatek hořčíku narušuje nejvýznamnější rostlinné procesy, jako je fotosyntéza či biosyntéza bílkovin. Dlouhodobější deficit se projevuje především na starších listech omezením zeleného zbarvení, které se označuje jako chloróza. Listové žilky zůstávají zelené, plocha mezi žilnatinou však žloutne. Při pokračujícím nedostatku hořčíku chlorotické části odumírají. Tyto změny jsou často doprovázeny purpurovým zabarvením listů (jako při nedostatku fosforu). Postupně dochází k opadu starších listů a letorosty ovocných stromů se vyholují. Na výskyt nedostatku hořčíku má vliv kyselost půdy. Značný vliv má i množství srážek v zimním a jarním období, které mohou způsobit splavení hořčíku mimo oblast kořenů.

Předpokladem omezení poruch z nedostatku hořčíku je úprava půdních podmínek. Jedná se především o vápnění kyselých půd pomocí hnojiv s obsahem hořčíku, jako jsou dolomity, dolomitické vápence, případně strusky, které se aplikují na podzim. Zjištěný nedostatek hořčíku během vegetace je možné omezit přihnojením rostlin hnojivem Kieserit nebo hořkou solí. Účinnost tohoto zásahu silně závisí na vlhkosti půdy, proto je vhodná kombinace se závlahou. Nelze však očekávat výrazný efekt na půdách silně kyselých a půdách s vysokým obsahem draslíku.

Zdroj: článek Příznaky nedostatku hořčíku u stromů

Hnojení révy

Tvrdíte, že se to nemá přehánět s hnojením. Jak tedy správně hnojit?

Nejprve si musíme objasnit, k čemu révové keře jednotlivé živiny potřebují, a jak vypadají, když některá živina schází nebo přebývá. A také je třeba vědět, jak jednotlivé živiny v rostlinách na sebe vzájemně působí - že mezi nimi mohou být i antagonistické (=„nepřátelské“) vztahy. Pokud nejsou jejich vzájemné poměry správně vyrovnané, rostliny pak některé z živin nedokážou přijímat.

Takový dusík je součástí řady nezbytných organických látek, které se nacházejí v každé buňce. Dusík si také réva ukládá jako zásobní látky, nejčastěji v kořenech a ve starém dřevě. Nedostatek dusíku se projevuje slabým růstem, bledými listy s načervenalými řapíky. Důsledkem je slabě probíhající fotosyntéza a horší procesy vyzrávání. Ale ani nadbytek není révě ku prospěchu. Keře sice mají silný vzrůst, listy jsou sytě zelené, bobule velké, avšak při přehnojení dusíkem může být větší sklon ke sprchávání a hrozny husté, ale také se zvyšuje riziko onemocnění houbovými chorobami. Pletiva obsahují velké buňky, mající v sobě mnoho vody, takže v zimním období snadněji pomrzají. Zde jsou vidět příznaky nedostatku dusíku:


Fosfor je prvek, který se „angažuje“ v řadě biochemických procesů. Především je to fotosyntéza, přeměna jednoduchých cukrů na škrob (potřeba pro zdárné přezimování) a také se uplatňuje při procesu dýchání. Působí i na tvorbu pylu, semen a plodů. Naštěstí ho v našich půdách bývá dostatek a s příznaky jeho nedostatku se proto můžeme setkávat jen ojediněle. Ty se projevuje tmavými listy, na jejichž okrajích se mohou objevovat nahnědlé skvrny. Květy po opylení opadávají a na podzim špatně vyzrává dřevo. Nadbytek fosforu je úplnou výjimkou, proto jeho projevy můžeme vynechat.

Další významnou živinou je draslík. Je důležitý pro zdárný průběh fotosyntézy, pro tvorbu různých enzymů (chovajících se jako velitelé biochemických procesů) a ovlivňuje ukládání zásobních látek. Jeho nejdůležitější role je při vyzrávání letorostů; dobře vyzrálé letorosty lépe přezimují a odolávají mrazům. Nedostatek draslíku se projevuje na dolních listech nejprve zasycháním okrajů listů, které se mohou stáčet nahoru. Starší listy s postupujícím časem mohou nabývat hnědého až hnědofialového nádechu. Zde jsou vidět příznaky nedostatku draslíku:

A co ty „nepřátelské“ vztahy mezi živinami?

Uvedu příklady: je-li réva přehnojena dusíkem, špatně přijímá draslík, a v důsledku toho dusíkem přehnojené vinice snadněji pomrzají. Dalším příkladem je poměr mezi draslíkem a hořčíkem. Při nadbytku draslíku bývá omezený příjem hořčíku. A také se nadbytek draslíku jako nedostatek hořčíku projevuje: na spodních listech

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kalendář pro vinaře - duben

Sekundární hořčíkový deficit

Mnohem větší vliv na deficit hořčíku v lesních ekosystémech má jeho sekundární nedostatek, který je způsoben historickým a současným využíváním území. Mezi současné antropogenní příčiny deficitu hořčíku patří například typ těžby a odvoz biomasy z lesního ekosystému (nejhorší je odvoz veškeré biomasy včetně seštěpkovaných zbytků těžebního odpadu ihned po těžbě, včetně jehličí), druhová skladba porostu, vyplavování hořčíku v důsledku atmosférického znečištění antropogenní činností. Poslední ze jmenovaných příčin patří mezi nejdůležitější, a to z důvodu vyplavení bází, v našem případě hořčíku, v důsledku kyselých atmosférických depozic s následnou mobilizací toxického hliníku, snižující absorpci iontů hořčíku kořeny.

Kromě výše uvedeného mechanismu acidifikace dochází důsledkem zvýšeného impaktu dusíku z atmosféry k nadměrné spotřebě hořčíku rostlinami. V neposlední řadě přispívá k sekundárnímu deficitu hořčíku ozónová zátěž, a to hlavně ve vyšších polohách. Kombinací výše jmenovaných faktorů dochází ke snížení vitality stromů a k jejich dalšímu napadání škůdci a patogeny.

Zdroj: článek Příznaky nedostatku hořčíku u stromů

Nejlepší domácí pekárna

Nejlepší pekárny chleba závisí na vašich prioritách; Zojirushi Virtuoso Plus je vysoce doporučován pro prémiový výkon, zatímco KBS Pro Stainless Bread Machine nabízí celkově vynikající hodnotu a Panasonic SD-R2550 je skvělou volbou pro základní, kvalitní bochník. Mezi další špičkové konkurenty patří Breville Custom Loaf pro jeho profesionální funkce a West Bend 47413 pro velké rodiny.

Nejlepší tipy pro různé potřeby

Celkově nejlepší/prémiový výkon

Zojirushi Home Bakery Virtuoso Plus je špičkový stroj známý pro svou vynikající kvalitu chleba díky dvojitým hnětacím metlám a horním/dolním topným tělesům, která zajišťují rovnoměrné hnětení, kynutí a pečení a produkují konzistentně tvarované a rovnoměrně klenuté bochníky.

Nejlepší hodnota

KBS Pro Stainless Bread Machine je často uváděn jako celkově nejlepší volba pro ty, kteří hledají skvělý výkon za dostupnější cenu.

Nejlepší pro základní bochníky

Pekárnička na chléb Panasonic SD-YR2550 je solidní a spolehlivá volba, pokud chcete péct vysoce kvalitní, dobře nakynuté a rovnoměrně opečené bochníky, aniž byste potřebovali všechny pokročilé funkce modelů vyšší třídy.

Nejlepší pro pokročilé funkce

Pekárnička na chléb Breville The Custom Loaf vyniká automatickým dávkovačem ingrediencí a nabízí funkce pro pokročilé pekaře, kteří chtějí větší kontrolu a přizpůsobení.

Klíčové aspekty při výběru

Kapacita

Zvažte, kolik chleba plánujete upéct. Stroje jako Zojirushi BB-PDC20 jsou ideální pro velké rodiny a pečení bochníků o hmotnosti okolo 1 kg, zatímco menší modely Zojirushi jsou skvělé pro jednotlivce nebo menší domácnosti.

Funkce

Rozhodněte se, zda potřebujete základní stroj, nebo stroj s pokročilými funkcemi, jako jsou programovatelná nastavení, bezlepková varianta nebo automatický dávkovač ovoce a ořechů.

Zabrané místo

Některé pekárny na chléb, jako například Zojirushi Virtuoso Plus, zabírají více místa, protože pečou klasičtější obdélníkový tvar bochníku.

Rozpočet

Ceny se značně liší. Elite Gourmet EBM8103B je skvělou volbou z hlediska rozpočtu, zatímco modely jako Zojirushi Virtuoso Plus představují značnou investici.

Každý máme jiné potřeby a jiná očekávání, proto se těžko hodnotí, jaká pekárna je skutečně nejlepší, zkuste si opravdu projít bod po bodu a pomocí toho vybrat správný výrobek. Já osobně mám pekárnu velikosti XXL, která má funkce přípravy kynutého těsta, nekynutého těsta, pečení, marmelády – vše jsem vyzkoušela a dopadlo to výborně. Ale určitě se najde někdo s jiným názorem. Přikládám pro příklad pekárnu dvou různých značek.

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Domácí pekárna

Co je to funkce Crisp

Každý si přeje, aby jeho jídlo bylo ze všech stran křupavé a propečené a aby mu to umožnila právě mikrovlnka. Moderní mikrovlnné trouby uvedené požadavky splňují. Jedinečná patentovaná funkce Crisp slouží k tomu, aby pokrmy, jako je například pizza, pečené kuře, hranolky, chléb nebo koláče, byly dokonale upečené (pečení na crispu, recepty s crispem). Díky funkci Crisp z vás bude kuchařka, která pomocí mikrovlnky vykouzlí báječné pochoutky. Základní technologií umožňující tuto funkci je dvojitý emisní systém, respektive 3D systém, gril a pánev na pečení Crisp. Kdybychom chtěli použít pánev Crisp ve výrobku bez dvojité emise, výsledek by se nedostavil.

Funkce Crisp je kombinací tří systémů tepelné úpravy jídel stisknutím jednoho tlačítka:

  • Mikrovlny z horního vstupního bodu jídlo vaří.
  • Quartz gril peče a zapéká jídlo sálavým teplem shora.
  • Mikrovlny z dolního vstupního bodu zahřívají pánev Crisp prostřednictvím aktivní vrstvy na dně pánve.

Rozšířením funkce Crisp v rámci regulačního systému Electronic je Auto Weight Crisp. Tato funkce nabízí 4 přednastavené programy pečení ze zmrazeného stavu pro bramborové hranolky, pizzu, koláče a drůbež. Před přípravou některého z těchto jídel stačí zvolit potravinovou třídu a mikroprocesor trouby zařídí vše ostatní.

Zdroj: článek Crisp recepty

Nedostatek živin

Zvadlé listy lze často přisoudit k chybám v péči, přičemž se ukázalo, že příčinou toho je zejména hnojení. Při nadměrném hnojení rostlin může docházet k přebytku živin a tím k vadnutí listů. V těchto případech je vhodné přijmout protiopatření a podle toho změnit hnojení.

Nedostatek hořčíku

Při nedostatku hořčíku se listové plochy mezi žilnatinou listů zesvětlují a listy žloutnou. Listy časem zhnědnou a uschnou. Je nápadné, že hlavní žíly zůstávají nedotčeny a zachovávají si zelenou barvu. Nedostatku hořčíku lze čelit jednoduchými kroky:

  • Aplikujte hnojivo s obsahem hořčíku jako je Epsomská sůl.
  • Zvyšte pH půdy - k tomu jsou vhodné dolomitické vápence.

Nedostatek draslíku

Draslík je pro rajčata základní živinou, protože nejen podporuje tkáň, ale má také pozitivní vliv na vodní rovnováhu. Když rajčata mají příliš málo draslíku, listy odpařují více vody, což způsobí, že rychleji vadnou a opadávají. V důsledku toho listy hnědnou a usychají. V tomto případě je třeba rostliny přihnojit hnojivem obsahujícím draslík, přičemž k tomuto účelu jsou nejvhodnější následující hnojiva:

  • Dřevěný popel.
  • Potaš.
  • Koňský hnůj.

Draselné hnojivo si můžete rychle a snadno vyrobit sami rozpuštěním potaše ve vodě. Obecně se asi jeden litr vody smíchá se 120 gramů potaše.

Zdroj: článek Zvadlé listy rajčat

Význam při pěstování vinné révy

Jedná se o draselno-hořečnaté hnojivo obsahující kromě draslíku a hořčíku rovněž 20 % vodorozpustného sodíku a 4 % vodorozpustné síry. Má narůžovělou barvu, bílé, šedé a červené krystaly.

Kainit je určený k základnímu hnojení na lehčích a středních půdách, kde obsažený podíl hořčíku postačuje k pokrytí jeho potřeby. Svým složením je určen hlavně pro hnojení pastevních porostů a pícnin na orné půdě a dále halofilních rostlin (řepy, jarního ječmene). Nedoporučuje se aplikovat k plodinám citlivým na chlor. Kainit obohacuje půdy a krmiva hořčíkem, čímž následně zlepšuje zdravotní stav a plodnost hospodářských zvířat. Zároveň zvyšuje chutnost krmiv. Při aplikaci větších dávek hnojiva se doporučuje delší interval před setím, nejlépe tedy již při orbě.

Patentkali je hořečnato-draselné hnojivo obsahující vodorozpustné oxidy draslíku a hořčíku, je na rozdíl od kainitu vhodné pro kultury citlivé na chlor a náročné na spotřebu hořčíku. Používá se k hnojení brambor, ovocných dřevin, vinné révy, zeleniny, konifer. Nejvhodnější doba použití je při předseťové nebo předsadbové přípravě půdy. Hnojivo splňuje zákonem stanovené limity v mg/kg hnojiva: kadmium 1, olovo 10, rtuť 1,0, arsen 10, chrom 50.

Zdroj: článek Roztok kainitu

Funkce Crisp na mikrovlnné troubě

Jedinečná patentovaná funkce Crisp slouží k tomu, aby jídla, jako například pizza, pečené kuře, hranolky, chléb nebo koláče, byly dokonale upečené.

Základní technologií umožňující tuto funkci je dvojitý emisní systém, respektive 3D systém, gril a pánev na pečení Crisp. Kdybychom chtěli použít pánev Crisp ve výrobku bez dvojité emise, výsledek by se nedostavil.

Funkce Crisp je kombinací tří systémů tepelné úpravy jídel stisknutím jednoho tlačítka:

  • mikrovlny z horního vstupního bodu jídlo vaří;
  • Quartz gril peče a zapéká jídlo sálavým teplem shora;
  • ohřev zespodu na pánvi Crisp – mikrovlny z dolního vstupního bodu zahřívají pánev Crisp prostřednictvím aktivní vrstvy na dně pánve.
Pánev Crisp dosáhne teploty 210 °C asi za 2 minuty a tuto teplotu si dále udržuje. Dle provedených výzkumů je teplota 210 °C ideální teplotou pro pečení potravin.

Troubu tedy není nutné předehřívat. Jak již bylo řečeno, pomocí funkce Crisp dosáhne trouba za 2 minuty 210 °C a tato teplota zůstane stálá po celou dobu pečení jídla, aby se jídlo mohlo rychle a dokonale opéct i zespoda.

Zdroj: článek Crisp

Klimatizace Samsung (typ AR7000)

Klimatizace Samsung byla od základů navržena tak, aby byla výjimečně účinná. Její jedinečný trojúhelníkový design má širší přívod vzduchu, díky čemuž může klimatizace nasávat více vzduchu. Větší šířka a úhel jejího výstupu vzduchu, více lopatek ve tvaru písmene V a větší ventilátor zase zajišťují, že vzduch se ochlazuje a vyhání rychleji, dále a v širším prostoru. Čerstvý chladný vzduch se tak dostane do každého koutu místnosti.

Klimatizace Samsung je vybavena energeticky úsporným převodníkem, díky kterému dosahuje hodnocení energetické účinnosti 10,1. Požadovanou teplotu dokáže zachovat bez častého vypínání a zapínání, díky čemuž má nižší spotřebu energie. Digitální převodník vám pomáhá déle zůstat v příjemném prostředí a zároveň zajišťuje minimální spotřebu energie.

Klimatizace Samsung začíná vzduch rychle ochlazovat pomocí svého výkonného režimu Fast Cool, díky čemuž se místnost okamžitě naplní chladným vzduchem. Následně automaticky přepne na režim Comfort Cool, který udržuje požadovanou teplotu. Nebudete tak mít pocit chladu a nebudete muset ručně přepínat nastavení ani zapínat či vypínat klimatizaci.

Režim jednoho uživatele klimatizace Samsung využívá menší kapacitu kompresoru a snižuje spotřebu energie, zároveň však vytváří chladné a příjemné prostředí. Můžete ji tak používat, i když jste v místnosti jen vy – dokonce i během horkého dne – a bez obav o výšku faktury za elektřinu. Fungování této klimatizace je totiž založeno na akumulované spotřebě energie při používání normálního režimu v porovnání s režimem jednoho uživatele.

Systém Virus Doctor a filtr Easy Filter odstraňují prach, nebezpečné znečišťující látky a alergeny, stejně jako bakterie a viry (včetně chřipkového viru A a koronavirů), a to nejprve pomocí filtru a potom systémem Virus Doctor. Vzduch, který dýcháte, je tak stále čistý a zdravý. Účinné proti 4 virům včetně podtypu H1N1 a určitým baktériím. Údaje byly naměřeny ve specifických testovacích podmínkách a mohou se lišit v závislosti na vlastnostech prostředí.

Klimatizace Samsung vás nezklame ani v těch nejnáročnějších prostředích. Její technologie Triple Protector Plus, která nepoužívá samostatný stabilizátor napětí, zabraňuje přetížení kompresoru a řídicí jednotky v případě přepětí a kolísavého elektrického proudu. Klimatizace má také nerezovou povrchovou úpravu, která zabraňuje rezivění kondenzátoru a skříňky. Zvětšený kondenzátor a optimalizované proudění chladicího prostředku zase zabezpečí, že klimatizace zvládne i extrémně vysoké teploty (až do 58 °C).

Čistá povrchová úprava Crystal Gloss™ a jedinečný zaoblený design klimatizace Samsung přinášejí prémiový vzhled a výkon. Každý prvek jejího štíhl

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Klimatizace do bytu

Autoři uvedeného obsahu

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Hanka Synková

 Nina Vinšová

 Mgr. Jiří Dvořák


funkce grisp
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
funkce jícnu
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>