Téma

HRNKOVÉ PALAČINKY


Slané palačinky s masem

Receptů na slané palačinky s masem je celá řada. Níže najdete například recept s kuřecím a mletým masem.

Slané palačinky s kuřecím masem

Ingredience na palačinky: 0,5 litru polotučného mléka, 2 vejce velikosti M, 250 g hladké mouky, špetka soli, olej na smažení

Ingredience na náplň: 300 g kuřecích prsou, 1 zavařené lečo (ne zmražené; cca 700 g), 1 cibule, 2 vejce, 100 ml smetany na vaření, 150 g nastrouhaného tvrdého sýra, sůl, pepř, olej

Postup: Nejprve usmažíme palačinky. Můžete použít klasické palačinkové těsto nebo můžete zvolit i žitné, pohankové či jakékoliv jiné těsto. Všechny jmenované ingredience s výjimkou oleje důkladně smícháme do tekutého těsta, ve kterém nejsou žádné hrudky. Na sporáku řádně rozehřejeme pánev. Jakmile je pánev rozehřátá, mašlovačkou na ni naneseme tenkou vrstvu oleje. Ve chvíli, kdy má olej tu správnou teplotu, vlijeme do pánve pomocí naběračky dostatečné množství těsta, které nám vytvoří krásnou palačinku ve tvaru dokonalého kruhu. Poté, co je dozlatova osmažena první strana, obrátíme palačinku pomocí naběračky na druhou stranu, a také ji smažíme dozlatova. Hotovou palačinku přendáme na talíř, ideálně zakryjeme poklopem, aby nám příliš rychle nechladla. Celý postup opakujeme s každým dalším kusem, než nám nezbude žádné těsto.

S přípravou náplně začneme tak, že necháme v pánvi na oleji orestovat nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile je orestovaná, vložíme do pánve na nudličky nakrájená kuřecí prsa (osolená a opepřená) a opečeme je. Ve chvíli kdy jsou nudličky hotové, přilijeme lečo a necháme ho pár minut povařit. Na závěr do směsi rozklepneme jedno vejce a důkladně ho do ní zamícháme. Podle potřeby vše ještě osolíme a opepříme. Náplň rozdělíme rovnoměrně na palačinky, které poté zarolujeme a vedle sebe naskládáme do vymaštěné zapékací mísy. Vše zalijeme vejcem rozšlehaným ve smetaně a posypeme nastrouhaným sýrem. Nakonec vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme, dokud nezačne sýr tvořit zlatavou krustu. Hotové palačinky s kuřecím masem ihned podáváme.

Slané palačinky s mletým masem

Ingredience na palačinky: 0,5 l mléka, 300 g hladké mouky, 3 vejce, 2 g soli, olej na smažení

Ingredience na náplň: 25 g tuku, 20 g cibule, 300 g rajčat, 100 g mletého masa, sůl, černý pepř, sladká paprika, zelená petrželka

Ingredience na zálivku: trocha mléka a mouky, 1 vejce

Ingredience na posypání: slaný sýr (například balkánský)

Postup: Připravíme si směs na náplň do palačinek. Do studeného tuku s trochou vody a soli přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a podusíme

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Slané palačinky

Těsto na moderní palačinky

Suroviny:

  • ½ litru mléka
  • 2 vejce
  • balíček vanilkového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • špetku soli
  • rostlinný olej

Postup:

Do misky nalijte mléko, rozklepněte do něj vajíčko a důkladně rozkvedlejte. Přisypte mouku, přidejte špetku soli a znovu důkladně rozmíchejte. Těsto můžete před smažením nechat chvíli odpočinout, doporučuje se 15–30 minut. Na smažení palačinek se doporučuje používat pánev s nízkým okrajem a nepřilnavým povrchem. Pánev nejprve vymažte olejem a palačinky otáčejte nejlépe za pomocí pánve nadhozem do vzduchu, můžete je otočit i mechanicky, ale při nadhozu se vám palačinky zaručeně nepotrhají.

Těsto na palačinky je poměrně univerzální a můžete je připravovat na sladko i na slano. Tradiční je palačinky potírat marmeládou, vynikající je třeba meruňková nebo jahodová, skvěle také palačinky chutnají s nejrůznějšími ovocnými dresinky, medem, nutelou, švestkovými povidly či sladkým tvarohem. Srolované, přehnuté či poskládané palačinky můžete dozdobit a dochutit šlehačkou, pocukrovat moučkovým, vanilkovým či skořicovým cukrem, přelévat máslem nebo smetanou. Zdobit je lze třeba nastrouhanou čokoládou nebo oříšky.

Na tradiční sladkou náplň použijte například 250 g měkkého tvarohu, 80 g rozinek, špetku skořice, 2 lžíce mléka, 1–2 sáčky vanilkového cukru a 1 lžíci strouhaného kokosu.

Co se týká slané varianty palačinek, můžete vybírat mezi masovou směsí, špenátem, tepelně upravenými vejci. A poté je zapéct se sýrem, skvělá a chutná je třeba i smetanová zálivka s kořením.

Slanou náplň můžete vytvořit například ze 3 lžic olivového oleje, 1 šalotky, 200 g čerstvého špenátu, špetky soli a 120 g parmazánu.

Zdroj: článek Recepty na výborné palačinky

Palačinky se špenátem

Suroviny:

  • 4 dl mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • olej

Na náplň:

  • listový špenát
  • 2 kuřecí prsa
  • koření na kuře
  • 1 smetana ke šlehání
  • česnek
  • 200 g tvrdého sýra

Postup:

Z mouky, vejce a mléka si připravte těsto na palačinky, chvilku nechte odpočinout a poté smažte tenké palačinky. Na oleji osmahněte kuřecí prsa nakrájená na nudličky, přidejte koření a sůl. Když je maso měkké, přidejte do pánve špenát, krátce poduste, přidejte smetanu, sůl a česnek. Hotovou směsí naplňte palačinky a složte je do kornoutku. Palačinky těsně před podáváním posypte strouhaným sýrem a dejte na 3 minuty zapéct.

Zdroj: článek Recepty na výborné palačinky

Sladké palačinky

Ingredience na těsto (na 20 palačinek): 250 g hladké mouky, 3 vejce, 1/2 litru mléka, 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla, 60 g cukru, 1/2 lžičky soli

Postup: Do mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, klepneme do něj vejce a smícháme je s moukou. Po troškách přiléváme mléko s olejem a všechno postupně promícháváme tak, aby vzniklo tekuté hladké těsto. Dochutíme solí a cukrem. Zpracovanou směs necháme nejméně hodinu odpočinout. Potom rozehřejeme pánev a vytřeme ji tukem – to opakujeme při přípravě každé palačinky. Naběračkou naléváme příslušnou část těsta do pánve, kterou držíme nad ohněm, a krouživým pohybem těsto pravidelně rozléváme, aby vytvořilo slaboučkou vrstvu. Hotové palačinky uchováme v teple pro další úpravu, nejlépe tak, že mísu s palačinkami postavíme nad hrnec s teplou vodou a přikryjeme poklicí. Záleží na nás, jakou náplň zvolíme: doprostřed každé palačinky dáme buď broskve, kolečko ananasu, jahody či jiné, většinou kompotované ovoce. Náplň může tvořit třeba cukrářský krém doplněný nadrobno nasekanými kompotovanými hruškami, dále mírně oslazený utřený tvaroh s bobulkami hroznů. Palačinky lze podávat přeložené na polovinu nebo svinuté, posypané cukrem a ozdobené šlehačkou.

Zdroj: článek Palačinky

Historie hrnkové bublaniny s ovocem

Bublanina je na první pohled docela podobná francouzskému dezertu clafoutis. Na rozdíl od bublaniny je těsto tužší, jakoby sražené, a chutná po vejcích. Clafoutis pochází z oblasti Limousin ve střední Francii, a pokud recept používá jiné ovoce než višně, měl by se správně jmenovat flaugnarde. Název bublanina popisuje proces pečení, kdy těsto bublá a naskočí. V receptech se používá také hladká mouka. V Podkrkonoší se tak občas říká žemlovce s višněmi/třešněmi. Modifikací receptů na bublaninu je celá řada. Osvědčily se zvláště recepty pomocí hrnkové metody. Jsou velmi rychlé a výtečné. Výborná je varianta hrníčkové bublaniny s ovocem a drobenkou. Klasická bublanina se po upečení a zchladnutí dochucuje cukrem moučkou.

Zdroj: článek Hrnková bublanina

Hrníčkový recept

Těsto na palačinky recept bez vážení.

Suroviny:

  • 2 hrnky mléka
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • trochu krupicového cukru
  • tuk na smažení
  • oblíbená náplň

Postup:

Vejce důkladně rozkvedlejte v mléce a poté postupně přidávejte hladkou mouku se špetkou soli. Pokud chcete palačinky na sladko, přisypte ještě podle chuti cukr. Když je těsto hotové a odležené, můžete na předem rozehřátou pánev nalít rostlinný olej nebo máslo. Naběračkou pak nalévejte těsto na pánev a po osmažení palačinky do zlatavé barvy z jedné strany ji otočte a smažte i z druhé strany. Palačinky servírujte například potřené marmeládou nebo sladkým tvarohem, zabalené do rolky a posypané moučkovým cukrem.

Zdroj: článek Recepty na výborné palačinky

Těsto na slané palačinky

Palačinka se podává obvykle plněná (tedy z jedné strany namazaná a pak zarolovaná nebo složená) nejčastěji nasladko, ale i naslano. Typickou náplní je ovoce, ať už čerstvé, nebo ve formě kompotu, marmelády, sladké pomazánky či tekuté čokolády. Zvenku, někdy i zevnitř, bývá často ozdobena šlehačkou, jogurtem, tvarohem nebo čokoládovou polevou, případně jejich kombinací. Je také možné palačinku podávat naslano, tedy plněnou například špenátem, masem, sýrem a podobně. Samotné plnění se někdy (zejména v restauracích) provádí v kuchyni před servírováním, ale zejména v domácích podmínkách probíhá častěji servírování palačinky s náplněmi na stole zvlášť, aby si jedlíci mohli sami pestře namíchat náplň dle vlastního vkusu. Recepty na palačinky jsou různé.

Zde je základní recept na palačinky:

Ingredience: 500 ml mléka, 3 hrníčky hladké mouky, 3 vejce, špetka soli, olej ke smažení (pokud nemáme nepřipalující nádobí (pánev)

Postup: V misce rozšleháme vejce s mlékem a solí, pak postupně přisypáváme mouku, ale stále šleháme. Poté rozehřejeme na pánvi trochu oleje a ušlehané těsto na něm smažíme. Vytvořenou palačinku po čase otočíme, aby se opekla oboustranně. Nakonec ji naplníme podle chuti nasladko či naslano.

Zdroj: článek Slané palačinky

Pro zajímavost

Pokrmy typu palačinek z mouky, kravského mléka a slepičích vajec jsou rozšířené prakticky po celém světě a připravují se v řadě variant, zejména podle druhu mouky, případně krupice:

  • V Česku známá varianta je zpravidla z těsta z pšeničné mouky, kravského mléka a slepičích vajec a je populární zejména v zemích střední Evropy.
  • Ve Francii a podle ní také v angličtině a románských jazycích se palačinka nazývá crêpe.
  • Ve východní Evropě se palačinky nazývají bliny.
  • V Číně mají mimo jiné jarní palačinky.
  • Podobným pokrmem jsou lívance ze stejného nebo podobného těsta s droždím, tedy kynutého, respektive kypřeného, které se pečou silnější a často s menší plochou (lívanečky).
  • V USA jsou typickým, velmi podobným jídlem lívance (pancakes), které jsou často ochucovány javorovým sirupem.
  • Z Německa pochází recept na palačinku pečenou v troubě zvanou dutch baby.
  • V jihovýchodní Asii připravují serabi, což jsou palačinky z rýžové mouky a kokosového mléka.
  • V Etiopii a Eritreji mají palačinky zvané injera, které se připravují z kvašeného těsta z miličky habešské.

Zdroj: článek Palačinky

Palačinky bez mléka

Ingredience na těsto: 400–500 ml vody, 400 g polohrubé mouky (nebo 300 g polohrubé a 100 g hladké mouky – palačinky budou jemnější), 1 vejce, 1 špetka soli, 5 lžic oleje, 1 lžíce mletého cukru (volitelné)

Postup: Smícháme 3/4 vody, mouku, sůl, vejce, a to ideálně šlehačem, aby nevznikly hrudky. Do hladkého těsta přidáme olej a po jeho vmíchání doředíme zbytkem vody na požadovanou konzistenci. Při smažení první palačinky přidáme na pánev kapku oleje a na rozpálenou pánev vlijeme těsto a pečlivě rozlejeme po celé ploše. Jakmile změní palačinka barvu (místo bílé bude béžová), můžeme ji obrátit a dosmažit druhou stranu. Na hotové palačinky naneseme, co máme rádi – marmeládu, tvaroh s cukrem, prostě cokoli, například 2 lžíce moučkového cukru a 1 lžíci kakaa, promícháme nasucho a přidáme cca 2 lžíce vody. Říká se tomu nepravá čokoláda.

Zdroj: článek Palačinky

Francouzské palačinky

Ingredience na těsto: 350 g hladké mouky, 300 ml polotučného mléka, 300 ml pramenité vody, 20 g vanilkového cukru, 3 celá slepičí vejce (středně velká), 1 špetka soli, máslo na smažení

Postup: Všechny suroviny vložíme do velké mísy s tím, že mouku předtím prosejeme přes síto. Poté ze všeho umícháme krásně hladké řídké těsto na palačinky, které před samotným smažením necháme zhruba 30 minut odležet. Následně přistoupíme k samotnému smažení. Doporučujeme mít na to speciální pánev na palačinky či palačinkovač, protože francouzské palačinky jsou velice specifické, dělají se opravdu tenké a nemusely by klasickou pánev přežít. Pánvičku rozehřejeme, následně ji lehce a rovnoměrně potřeme předem rozpuštěným máslem a nalijeme na ni těsto. Toho používejte daleko méně než u běžně připravovaných palačinek v našich končinách, které bývají tlustší. Aby se vám toto menší množství těsta na pánvi lépe rozprostřelo, zvedněte vždy před jeho nalitím pánev na chvíli ze sporáku. Tím se pánvička lehce zchladí, těsto se nezačne tak rychle smažit a snadněji se rozteče do všech směrů. Palačinka je z jedné strany hotová, jakmile se pustí pánve, což poznáme tak, že se po ní volně pohybuje, když s pánvičkou kvedláme sem a tam. Obrátíme na druhou stranu, dosmažíme a takto opakujeme s dalšími kusy.

Zdroj: článek Palačinky

Palačinky se špenátem

Ingredience na těsto: 4 vejce, mléko, hladká mouka, voda, sůl, pepř, grilovací koření (lze použít jakékoli koření podle chuti)

Ingredience na špenát: 500 g čerstvých listů špenátu, 200 g nivy, 200 g sýru cottage, 2 středně velké cibule, 2 vajíčka (M), olej, sůl

Postup: Nejprve usmažíme palačinky. Kromě těch klasických z pšeničné mouky můžeme použít i zdravější varianty v podobě pohankových či špaldových. Vejce rozklepneme do misky, zalijeme mlékem a trochou vody, přisypeme mouku. Těsto musí být řidší, asi jako hodně tekutý med. Do této směsi přidáme sůl, pepř a koření dle chuti. Na rozehřátou pánev s olejem nalijeme trochu těsta a smažíme palačinky.

Postup na špenátovou náplň: Nyní se vrhneme na náplň. Špenátové listy propláchneme pod tekoucí vodou a následně je spaříme. Cibuli nakrájíme najemno a nivu rozkrájíme na malé kousky nebo nastrouháme na struhadle. Do rozehřátého hrnce nalijeme přiměřené množství oleje, na kterém poté do zesklovatění osmažíme cibulku. Pak přidáme listy špenátu a pár minut je na cibulce necháme orestovat. Když je špenát orestovaný, vložíme do hrnce nivu a cottage, rozklepneme vejce, důkladně vše promícháme, stáhneme plamen, přiklopíme pokličkou a za občasného míchání vaříme zhruba 10 minut. Nakonec celou směs osolíme. Hotovou horkou špenátovou směsí plníme palačinky a ihned podáváme.

Zdroj: článek Palačinky

Palačinky na slano

Suroviny:

  • 4 vejce
  • ¼ vody
  • ¼ mléka
  • 200 g hladké mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • špetka soli
  • majoránka

Na náplň:

  • 1 cibule
  • 200 g šunky
  • 200 g žampionů
  • 1 hermelín

Postup:

Nejprve celá vajíčka rozmíchejte metlou s vodou, mlékem solí a majoránkou, nebo jiným zeleným kořením dle vlastní chuti. Poté postupně přimíchávejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto se nechá asi čtvrt až půl hodiny odpočinout a poté se z něj smaží na rostlinném oleji dozlatova upečené palačinky.

Příprava náplně: na jemno nakrájenou cibulku opečte na rostlinném oleji, poté přidejte pokrájené žampiony, orestujte je a vše zasypte šunkou. Po chvilce přidejte rozkrájený hermelín, a než se úplně rozpustí, sejměte směs z plotýnky a rozdělte ji na palačinky. Ty přeložte napůl a ihned podávejte. Jako přílohu doporučujeme zeleninový salát.

Zdroj: článek Recepty na výborné palačinky

Jablečné palačinky

Suroviny:

  • 750 ml mléka
  • 10 g cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 5 vajec
  • jablka
  • 2 lžíce bílého vína
  • rostlinný olej nebo máslo na smažení
  • špetka soli
  • skořicový cukr na ozdobu

Postup:

Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a nakrájejte na drobné kostičky. S trochou mléka a mouky rozšlehejte vejce. Poté přilijte zbylé mléko, víno, cukr, špetku soli a přidejte jablka. Ze směsi vymíchejte hladké těsto. Na pánvičce rozpalte olej a připravte silnější palačinky. Hotové palačinky pak posypte skořicovým cukrem.

Zdroj: článek Recepty na výborné palačinky

Slané palačinky se sýrem

Ingredience na těsto: 3 vejce, 200 ml mléka, sůl, 150 g hladké mouky, olej na pečení 


Ingredience na náplň: 1 menší červená paprika, 100 g ředkvičkových či luštěninových klíčků, 1 hrst rukoly, 300 g měkkého tvarohu, 200 g eidamu (plátky)

Postup: Vejce vyšleháme s mlékem a špetkou soli. Vmícháme prosátou mouku a asi 100 ml vody. Těsto necháme chvíli odpočinout a pak z něj na pánvi vytřené olejem upečeme 6 palačinek. Papriku, klíčky i rukolu opláchneme a osušíme. Z papriky odstraníme semena; dužinu nasekáme na drobné kostičky a smícháme je s tvarohem, který pak dle chuti osolíme. Vychladlé palačinky potřeme tvarohovou pomazánkou a poklademe plátky eidamu, rukolou a klíčky. Palačinky zarolujeme a příčně překrojíme.

Zdroj: článek Slané palačinky

Palačinky s tvarohem

Ingredience na těsto: cukr moučka, čokoládová poleva, 200 g tvarohu, 200 g polohrubé mouky, 20 g rozinek, 500 ml mléka, 2 vejce

Postup: Rozšleháme vejce, mléko a mouku a necháme chvilku odstát. Na rozpálenou pánev nalijeme trochu těsta a palačinky smažíme z obou stran cca 2–3 minuty. Těsto by mělo vystačit na 12 středně velkých palačinek. Tvaroh smícháme s moučkovým cukrem a rozinkami, pokud je tvaroh moc hustý, můžeme ho naředit mlékem. Hotové a tvarohem naplněné palačinky můžeme přelít čokoládou.

Zdroj: článek Palačinky

Slané palačinky se špenátem a nivou

Ingredience: 1 l mléka, 650 g hladké mouky, 4 celá vejce, 1 rovná lžíce grilovacího koření

Ingredience na náplň: 1 špenát se smetanou, 2 stroužky česneku, 20 dkg strouhané nivy, osmažená cibulka, slanina

Postup: Nejdříve si připravíme špenát, na máslo dáme orestovat cibulku, kterou zaprášíme hladkou moukou, poté přidáme mražený sekaný špenát. Necháme ho rozpustit a podusit, ochutíme bylinkovou solí, utřeným česnekem (cca 2 stroužky) a přidáme smetanu a vajíčko. Chvíli ještě povaříme a odstavíme přikryté pokličkou, aby zůstal obsah teplý.

Následně připravíme palačinky – do litru mléka postupně zašleháváme hladkou mouku, vajíčka, grilovací koření a špetku soli, smažíme postupně na pánvi. Takto připravené palačinky potřeme špenátem, zatočíme, naskládáme na talíře, hustě zasypeme nivou, kterou zalijeme horkým špekem s dozlatova opečenou cibulkou.

Zdroj: článek Slané palačinky

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jana Válková


hrnkove odpalovane testo
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
hrnkové pečení
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>