Makrobiotický biskupský chlebíček
Suroviny:
- 3 šálky vařených jáhel
- 1 šálek celozrnné pšeničné mouky
- 1 šálek rozinek
- 1 šálek nahrubo nasekaných oříšků
- 1 šálek křížal
- 1 šálek Mišutky
- 4 lžíce karobových čokoládových peciček
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky citronové kůry
- 3 lžíce sušeného sójového, ovesného nebo kukuřičného mléka
- 3 lžíce oleje
- ½ lžičky kurkumy
Postup:
Jáhly a mouku zpracujeme v míse na těsto a necháme alespoň 4 hodiny na teplém místě kvasit. Křížaly a rozinky povaříme ve vodě a necháme okapat na sítu. Vývar z ovoce použijeme k přípravě polevy. Když je těsto zkvašené, přidáme ostatní přísady a, je-li potřeba, i trochu vody. Těsto by mělo být husté, poddajné a dobře tvarovatelné. Formu na chlebíček vymažeme olejem a vysypeme Mišutkou. Vlhkýma rukama vytvoříme z těsta váleček. Jestliže se těsto lepí na ruce a nedrží tvar, přidáme ještě Mišutku. Váleček těsta natlačíme vlhkýma rukama do formy. Pečeme cca 20 minut v hodně vyhřáté troubě a potom zvolna sušíme 1 hodinu. Při dopékání přikryjeme formu alobalem. Upečený chlebíček necháme zcela vychladnout, pak ho oddělíme od formy a vyklopíme. Štětečkem potřeme chlebíček vrstvou čokoládové polevy.
Zdroj: článek Recepty na makrobiotické vánoční cukroví