Téma

JAHODOVE


Jahodové tiramisu

Suroviny:

  • 50 g dlouhých cukrářských piškotů

Na krém:

  • 18 cl smetany ke šlehání
  • 250 g tvarohu
  • 250 g Mascarpone
  • 10 cl pomerančové šťávy

Na náplň:

  • kakao, jahody

Podle chuti:

  • vanilku, pomerančovou kůru

Na směs:

  • 2 lžíce cukru
  • 250 g jahod
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce koňaku

Postup:

Promíchejte v misce tvaroh, Mascarpone, šťávu a kůru z pomeranče společně s cukrem. Přidejte trochu vanilky a po důkladném promíchání jemně po částech zapracovávejte vyšlehanou smetanu.

Dobře umyté jahody vložte do mixéru s cukrem, koňakem a opět pomerančovou šťávou.

Poté si připravte asi dvoulitrovou nádobu. Přibližně půlkou piškotů poklaďte dno nádoby, zalijte polovinou jahodové směsi a pokryjte tvarohovým krémem (také půlkou). Uhlaďte a postup opakujte, zase piškoty, jahody, Mascarpone.

Jahodové tiramisu dejte na 4 hodiny do lednice ztuhnout a vychladit, poté servírujte posypané kakaem a dozdobte kousky jahod.

Zdroj: článek Jahodové recepty

Umělá krev ze Solamylu

Na výrobu umělé krve se dá použít i bramborový škrob, který se jmenuje Solamyl. Není však na výrobu umělé krve tak vhodný jako kukuřičný sirup. U směsi se Solamylem krev drží lépe na kůži, nestéká, ale jde po manipulaci velmi špatně smýt z rukou.

Ingredience: Na přípravu 250 ml umělé krve budeme potřebovat 250 ml vody (pokud chcete hodně realistickou krev, použijte vlažnou nebo 36 až 37 °C teplou vodu), 1 pytlík potravinářského barviva, stačí i půl (jahodově červené, ne malinově červenou, ta je spíš růžová), a Solamyl.

Postup: Do nádoby, v níž budeme připravovat umělou krev, nalejeme vodu. Přidáme škrob a barvivo. Škrobu dejte maximálně 2 lžičky nebo se vám nerozpustí a zůstane na dně bílá sedlina. Pozor si dejte i při vsypávání barviva. Bude stačit maximálně půl sáčku na 250 ml vody. Uvědomte si, že sáček jahodově červené obarví až 6 kg materiálu. Vše je potřeba důkladně rozmíchat, aby nevznikly hrudky. Umělá krev se nesráží jako lidská nebo zvířecí, proto ji můžete mít v láhvi klidně celý den (noc) a nic se s ní nestane. Pozor, umělá krev sice vypadá lépe než pravá, ale barví mnohem více než originál. Pokud tedy budete chtít cákat krev, buďte opatrní, protože se poměrně špatně pere, barví i kůži a zuby, při styku s kontaktní čočkou může dojít k jejímu zbarvení do růžova.

Kde se dá umělá krev koupit.

Zdroj: článek Jak vyrobit umělou krev

Jahodové cappuccino

Suroviny (pro 4 osoby):

  • 500 g mražených jahod
  • 100 g krystalového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • máta
  • 4 kopečky vanilkové zmrzliny

Postup:

Mražené jahody nechte trošku rozpustit ve vhodné nádobě, poté je rozmixujte a po troškách přidávejte cukr. Vanilkový cukr přisypte až nakonec a dejte směs do lednice. Před servírováním vložte do sklenice na whisky kopeček vanilkové zmrzliny, zalijte vychlazeným jahodovým cappuccinem, zastříkněte šlehačkou a ozdobte snítkou máty.

Zdroj: článek Jahodové recepty

Kynuté jahodové knedlíky

Suroviny:

  • jahody (kolem 20 kusů)
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 50 gramů másla
  • cca 1 dcl vlažného mléka
  • 1 žloutek
  • 12 g droždí
  • 1 lžíce cukru
  • sůl
  • mouka (na vál)

Na přelití a posypání:

  • 120 g strouhanky
  • 100 g másla
  • moučkový cukr

Postup:

Do mísy rozdrobte droždí, přidejte cukr, lžíci mouky a 3 lžíce vlažného mléka, mísu zakryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Pak přisypte zbylou mouku promíchanou se špetkou soli, přidejte žloutek rozmíchaný ve zbylém mléce a rozpuštěné vychladlé máslo a vypracujte hladké těsto. Opět ho zakryjeme utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (cca 30 minut).

Mezitím si opláchněte studenou vodou jahody, zbavte je stopek a nechte oschnout.

Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 2 cm, který si nakrájíme na stejně veliké čtverce. Do středu každého položte jahodu, těstem ji důkladně obalte a zakulaťte. Knedlíky narovnejte na pomoučené prkénko, zakryjte utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout.

Zatím si můžete dozlatova opražit strouhanku na polovině másla, opatrně a za stálého míchání.

Vykynuté knedlíky vložte do hrnce s mírně osolenou vroucí vodou a zvolna vařte asi 6 minut s částečně odkrytou poklicí. Pak knedlíky opatrně obraťte a dovařte ještě 4 minuty. Hotové knedlíky vyjměte z vody, ihned je propíchejte špejlí nebo tenkou vidličkou, rozdělte na talíře, posypte strouhankou, pokapejte máslem, pocukrujte a ihned podávejte.

Zdroj: článek Jahodové recepty

Tvarohové jahodové knedlíky

Suroviny:

  • 250 g tvarohu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 15–20 jahod
  • máslo na polití a moučkový cukr na posypání
  • dle chuti kysanou smetanu

Postup:

Z mouky, vajíčka, tvarohu a soli udělejte těsto tak, aby se vám moc nelepilo na ruce. Jahody umyjte a nechte dobře okapat na cedníku, případně je můžete osušit ubrouskem. Z těsta odebírejte malé kousky a rukou z nich vytvarujte placičku (pokud těsto moc lepí, posypte si ruce moukou). Doprostřed placičky položte osušenou jahodu a dobře ji zabalte. Knedlíky vhazujte do mírně osolené vařící vody, poté co vyplavou na povrch, vařte je cca 3–5 minut, podle velikosti. Uvařené knedlíky vyberte na cedník a nechte okapat. Knedlíky můžete servírovat se zakysanou smetanou, sypané moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Zdroj: článek Jahodové recepty

Recepty na ovocné smoothie

Ovocné smoothie je vydatné na rychlé cukry a vlákninu.

Jahodové smoothie

Ingredience: 200 g jahod, 50 ml jahodové šťávy, 100 g broskve, 1 bílý jogurt (do 3 % tuku), hrnek ledu

Technologický postup: Jahody a broskev nakrájíte a všechny ingredience dáte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Podává se ihned.

Smoothie z hroznového vína

Ingredience: 150 g hroznového vína, 40 g borůvek, 40 g ostružin, 30 g malin, 1 dl hroznové šťávy, 2 hrnky ledu

Technologický postup: Ingredience vložíte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Ihned servírujte.

Třešňové smoothie

Ingredience: 100 g banánu, 150 g třešní, 150 ml polotučného mléka

Technologický postup: Třešně odpeckujete, banán nakrájíte na menší kousky a vše vložíte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Ihned se podává; nápoj je vhodný i pro diabetiky.

Jablkovo-banánové smoothie

Ingredience: 150 g banánu, 150 g jablka, 40 ml polotučného mléka, 60 ml pomerančové šťávy, hrnek ledu

Technologický postup: Jablko a banán nakrájíte na menší kousky, všechny ingredience dáte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Ihned se podává.

Kiwi smoothie

Ingredience: 150 g kiwi, 70 g banánu, 70 g jablka, lžička medu, lžíce limetkové šťávy, hrnek vody

Technologický postup: Kiwi, banán a jablko nakrájíte na menší kousky, všechny ingredience dáte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Podávejte hned po umixování.

Broskvové smoothie

Ingredience: 120 g broskví, 70 g banánu, 70 ml polotučného mléka, 40 ml pomerančové šťávy, hrnek ledu

Technologický postup: Broskve a banán nakrájíte na menší kousky, všechny ingredience dáte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Ihned se podává; tento nápoj je vhodný i při dietě.

Zdroj: článek Smoothie recepty

Recepty na jahodový koláč s tvarohem

Jahodový koláč s tvarohem a želatinou

Ingredience na těsto: 3 vejce, 90 g moučkového cukru, trocha citronové kůry, špetka soli do sněhu, 90 g polohrubé mouky, 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva

Ingredience na pudink: 700 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 40 g cukru, 80 g másla

Ingredience na želé: 2 ks jahodové želé od Dr. Oetkera, 70 g cukru, 1 l vody

Dále: 500 g čerstvých jahod na dozdobení na talíři, šlehačku, jahodový topping, lístky máty

Postup: Žloutky vyšleháme s cukrem a citronovou kůrou do bělavé pěny, taktéž ušleháme s malou špetkou soli pevný sníh a mouku prosejeme s práškem do pečiva. Pak do žloutkové směsi přidáme asi polovinu mouky a trochu sněhu, už lehčeji promícháme a zase přidáme druhou polovinu mouky s trochou sněhu, opatrně promícháme a nakonec jen velmi lehce vmícháme zbytek sněhu. Na pečení si předem připravíme hluboký plech s okraji, ten vyložíme pečicím papírem (aby nám na plechu lépe držel, tak plech můžeme mírně navlhčit). Pokud nepoužijeme papír, tak musíme vymazat tukem a vysypat hrubou moukou. Stačí do poloviny, jelikož piškot bude nízký. Na plech rozetřeme těsto, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Po upečení i s papírem vyndáme z plechu a necháme vychladnout. Mezitím uvaříme hustější pudink (osladíme ho dle vlastní chuti). Po uvaření odstavíme, občas promícháme a ještě do horkého vmícháme na menší kousky nakrájené máslo, až se hmota spojí. Místo části cukru můžeme přidat při vaření vanilkový cukr, rovněž lze místo cukru použít nějaké náhradní sladidlo. Z piškotového plátu odstraníme papír na pečení, plát vložíme zpět na plech a zalijeme ještě teplým pudinkem. Ten dobře rozetřeme až k okrajům, aby nikde nebyly mezery. Už nyní se mohou na pudink poklást jahody a mírně do pudinku zatlačit. Necháme v chladničce vychladit a pak zalijeme už mírně houstnoucí jahodovou želatinou připravenou dle návodu na sáčku – v 1 litru horké vody, ale pod bodem varu, rozpustíme 2 sáčky želatiny a cukr. Místo cukru můžeme opět použít nějaké náhradní sladidlo. Necháme v chladničce důkladně ztuhnout, krájíme na kousky a na talíři dozdobíme dle své fantazie šlehačkou, toppingem a mátou.

Jahodový koláč s tvarohem a pudinkem

Ingredience na těsto: 300 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka, 100 g másla nebo Hery, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 dl mléka dle potřeby

Ingredience na náplň: 1/2 kg tvarohu, 2 dl mléka, 1 vanilkový cukr, 200 g cukru, 2 vanilkové pudinky (jsou vhodné i ovocné), 2 vejce

Postup: Vše zpracu

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jahodový koláč

Kvetoucí keře v létě

Níže se můžete seznámit s keři, které kvetou v období léta a dodají vaší zahradě krásný a jedinečný vzhled.

Sazaník květnatý

Tento keř pochází ze Severní Ameriky, dorůstá obvykle do výšky 1 až 2 m, je listnatý opadavý, barva listů zelená, květy nápadné rudé. Má rád přímé slunce.

V době kvetení voní po jahodové marmeládě. Tento hustě rostoucí keř obsahuje aroma všude – v listech, větvích, dokonce i kořenech. Květy jsou 3 až 5 cm velké s mnohočetnými plátky jako plnokvětá hvězda. Barva je jasně vínová nebo tmavě purpurová až červenohnědá. Odstín se liší v závislosti na umístění, kvalitě půdy, oslunění i době kvetení. Sazaník vykvétá někdy již ke konci května, přičemž hlavní dobou kvetení je přelom června a července. Květy se nadále objevují sporadicky až do poloviny srpna. Vůně tohoto keře je však nenapodobitelná. Je to něco mezi jahodami a jablečným moštem.

Listy jsou podlouhle vejčité a na jaře raší jasně zeleným odstínem, jsou mírně lesklé a dlouho si drží svou svěží barvu. Výjimečně se na opylených květech mohou objevit na konci srpna plody, což jsou zvláštní tobolky zelené barvy, které se během zrání zbarvují do vínové až hnědé.

Jedná se o keř bez nároků na zvláštní údržbu. V prvních několika letech jej zastřihněte (v březnu) do kompaktního tvaru – pak už bude sám tvořit pěkný tvar a pravidelné olistění. Zasaďte jej do vlhké země, v suchu poroste stejně špatně jako v přemokřené zemi. A dopřejte mu hodně slunce, aby vás odměnil množstvím květů.

Zvonek garganský

Jedná se o keř dorůstající jen do výšky 20 cm, je listnatý opadavý, barva listů je zelená, květy nápadné fialové. Má rád přímé slunce nebo polostín.

Tato nesmírně efektní půdopokryvná forma skalkového zvonečku se zajímavě zoubkatými, drobnými listy svěže zelené barvy a mnoha stonky je obvykle obalena záplavou světle modrofialových květů. Jejich tvar je hvězdicovitě zvonkovitý.

Kvete přibližně od poloviny června až do srpna, přičemž po hlavním kvetení v půlce léta můžete celou rostlinu radikálně sestřihnout, aby znovu narašila a v září a říjnu nabídla čerstvý trs i s novými květy. Po zastřižení se doporučuje rostlinu přihnojit.

Rozrůstá se při zemi, květní stonky se nezvedají. Má rád rovnoměrně vlhkou, ale dobře propustnou půdu a nevadí mu mírné přistínění. Můžete jej pěstovat i v okrasných venkovních nádobách, kde vypadá o to lépe, když přeroste jejich hrany a květy se svěsí přes okraj a vytvoří modrý vodopád.

Trubač popínavý

Jedná se o popínavý keř pocházející ze severní Ameriky, který dorůstá do výšky 3 až 6 m, je listnatý opadavý, barva listů je zelená, má nápadné červené

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kvetoucí keře

Jahodový džem

Zdroj: článek Jahodové recepty

Jahodová bublanina

Suroviny:

Na těsto:

  • 2 hrnky cukru krupice
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • 1 hrnek vody
  • 250 g másla
  • 3 hrnky hladké mouky

Na náplň:

  • jahody

Na ozdobu:

  • cukr moučka

Postup:

Rozpusťte si máslo a vmíchejte do něj všechny ostatní suroviny. Vše důkladně promíchejte. Jahody očistěte a podle potřeby překrájejte. Vyšší plech vyložte papírem na pečení a rovnoměrně na něj nalijte těsto. Povrch těsta poklaďte jahodami. Jahodovou bublaninu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte cca 30 minut.

Upečenou jahodovou bublaninu podle chuti ocukrujte, nakrájejte na úhledné kousky a můžete podávat.

Zdroj: článek Jahodové recepty

Jahody s mascarpone

Suroviny:

  • 10–15 ks zralých jahod
  • 50 g moučkového cukru
  • 250 g mascarpone (1 balení)
  • 1 žloutek

Postup:

Rozmixujte mascarpone, žloutek a cukr. Hladký krém servírujte do skleněných pohárů nebo mističek. Nakonec dezert zasypte omytými nakrájenými jahodami. Před podáváním ještě můžete nechat na hodinu vychladit v lednici.

Zdroj: článek Jahodové recepty

Piškot s jahodami

Suroviny:

Na náplň:

  • 200 g cukru
  • 500 g jahod
  • 1 pudinkový prášek
  • 250 g másla

Na polevu:

  • 2 balíčky červené želatiny

Na těsto:

  • 200 g cukru
  • 5 vajec
  • 5 lžic horké vody
  • špetka prášku do pečiva
  • 250 g polohrubé mouky

Postup:

V míse vyšlehejte žloutky s cukrem a přidejte k nim horkou vodu. Postupně přisypávejte mouku smíchanou se špetkou prášku do pečiva. Nakonec opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků a piškot upečte ve vyhřáté troubě.

Než se piškot upeče, připravte si náplň. Jahody (mohou být i mražené) rozmačkejte s cukrem a smíchejte s pudinkovým práškem. Z této směsi uvařte kaši, kterou po vychladnutí utřete s kostkou másla. Takto připravenou náplní potřete vychladlý piškot a přelijte červenou želatinou.

Piškot s jahodami nechte před krájením zatuhnout.

Zdroj: článek Jahodové recepty

Jahodovo-tvarohový dort

Suroviny:

Na ozdobu:

  • 500 g jahod
  • 6 lžic cukru
  • 2 balíčky červeného želé
  • 500 ml vody

Na náplň:

  • 130 g cukru moučka
  • 4 vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 500 g měkkého tvarohu

Na těsto:

  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 g změklého másla
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 1 vejce

Postup:

Z hladké mouky, prášku do pečiva, cukru, jednoho vejce a změklého másla vypracujte těsto. Ze dvou třetin vyválejte plát a vyplňte jím vymazané dno dortové formy. Ze zbylého těsta vytvořte asi 4 cm vysoký okraj. Poté si připravte náplň smícháním tvarohu, moučkového cukru, vanilkového cukru, čtyř žloutků a másla. Z bílků vyšlehejte sníh a lehce ho vmíchejte do tvarohové směsi. Náplň rovnoměrně rozlijte na těsto a takto pečte v předehřáté troubě cca 45 minut při 160 °C.

Upečený a vychladlý dort pokryjte plátky jahod a uložte do chladu. Podle návodu si připravte želé a jahody na dortu jím polijte. Nakonec nechte jahodovo-tvarohový dort chladit minimálně 3–4 hodiny, poté odstraňte okraj formy a můžete servírovat.

Zdroj: článek Jahodové recepty

Jahodovo-ovesný koláč

Suroviny (na formu o průměru 24 cm):

  • 250 g čerstvých jahod
  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 a ½ hrnku ovesných vloček
  • 400 g másla nakrájeného na kousky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • ½ lžičky soli

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vymažte trochou másla. Zbytek másla, mouku, cukr, kypřicí prášek, sůl a vločky smíchejte v míse v tuhou směs. Polovinu vzniklé hmoty vtlačte na dno formy a posypte jahodami nakrájenými na půlky. Druhou půlku směsi rozprostřete na jahody. Koláč vložte do trouby a pečte asi 30–40 minut dozlatova. Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout, před servírováním nakrájejte koláč na kostky a podávejte zdobené s čerstvými jahodami.

Zdroj: článek Jahodové recepty

Rychlý jahodový zákusek

Suroviny:

Na ozdobu:

  • čerstvé jahody
  • 2 ks červené dortové želé

Na potření:

  • jahodový džem

Podle potřeby:

  • hrubá mouka na vysypání
  • sádlo na vymazání

Na těsto:

  • 6 lžic cukru
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 6 lžic oleje
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 6 vajec

Postup:

Žloutky, cukr a olej vyšlehejte v míse do pěny. Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech, nebo na pečicí papír. Pečete v horkovzdušné troubě asi 8 minut na 170 °C. Pokud nejste majiteli takovéhoto spotřebiče, pečte dle zkušeností s vlastní troubou. Upečený a vychladlý korpus potřete jahodovým džemem. Poté celou plochu korpusu poklaďte hustě půlkami jahod (řeznou stranou dolů). Podle návodu na sáčku uvařte želatinu a polijte jí jahody. Jahodový zákusek vložte alespoň na 25 minut ztuhnout do lednice. Při podávání můžete rychlý jahodový zákusek dozdobit šlehačkou.

Zdroj: článek Jahodové recepty

Rychlý jahodový koláč

Suroviny:

  • 1 hrnek cukru krupice
  • 250 g jahod
  • jahodový džem
  • 1 hrnek mléka
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1 šlehačka

Postup:

V míse ušlehejte bílky ze tří vajec. Za stálého šlehání přidejte cukr a nakonec lehce vmíchejte žloutky a polohrubou mouku. Těsto nalijte do vymazané a vysypané koláčové formy a pečte ve středně vyhřáté troubě cca 30 minut. Vychladlý korpus potřete jahodovým džemem, poklaďte očištěnými jahodami a ozdobte šlehačkou.

Zdroj: článek Jahodové recepty

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Jana Válková

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Michal Vinš


jahodová pyramida návod
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
jahodové knedlíky
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>