Aby bylo česnek možné dlouhodobě skladovat, je třeba nechat jej pořádně usušit, jedině tak si jej můžeme vychutnat i během mrazivé zimy. Česnek zůstává čerstvý i dlouho poté, co byl vytažen ze země. Chceme-li česnek dobře uskladnit až pro zimní spotřebu, je třeba jej přesunout na suché, stinné a vzdušné místo. Může to být na kryté verandě, pod střechou nebo ve větrané garáži. Položte česnek jeden vedle druhého – kvůli dobré cirkulaci vzduchu. Česnek nedávejte na přímé sluneční světlo, jinak se na horkém slunci zhorší jeho chuť. Množství přímého slunečního svitu minimalizujeme i v době skladování. Nikdy česnek nemyjte.
Česnek můžete svázat do skupinek za nať a pověsit je. Pokud jste dostatečně zruční, natě zkuste zaplést. Při pletení pak uschlé části stonku rovnou odstraňujte. Části stonku, které jsou ještě zelené a pružné, vám usnadní pletení copu. Takto připravené svazky pak nechte vyschnout na stinném místě. V průběhu sušení již z česneku neodstraňujte listy. Česnek čerpá energii z listů až do doby, než se z nich odpaří všechna vlhkost. Listy rovněž zabraňují napadení houbami. Asi po měsíci budou kořeny scvrklé a listy hnědé. Je tedy třeba kořeny zakrátit, odstranit suché listy a nečistoty, někdy i oloupat pár vrstev obalu z paličky. Jen jich nikdy neodstraňujte příliš mnoho a cop nezkracujte!
Kvůli optimálnímu uskladnění je důležité nenechat copy projít chladem (cca pod 7 °C), to znamená dát je hned po usušení do tepla (kuchyň, spíž), nebo je v opačném případě skladovat v co nechladnějších podmínkách (ideálně 0–3 °C nad nulou) při vlhkosti vzduchu cca 65 %. Krátkodobý a mírný mráz česneku neublíží. Důležité je hlavě česnek po sklizni řádně vysušit.
Česnek se musí skladovat v suchu, ideální nádoby pro skladování představují proutěné koše, síťové tašky, hliněné květináče nebo papírové pytle. Nádoba musí být větratelná a suchá. Je možné využít staré punčochy, které lze zavěsit ke stropu, jednotlivé paličky česneku oddělit uzlem od sebe a postupně česnek odstřihávat. Ideální teplota pro skladování je 13 až 18 °C a vlhkost asi 60 %. Nižší vlhkost vede k vysušení stroužků česneku a vyšší vlhkost zase k uhnívání a plísním. Je třeba využít tmavá místa.
V naší poradně s názvem DÝNĚ - DRUHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Vašková.
Nevíte , prosím o jakou dýni( zelená ) se jedná ? Myslím, že takovou jsem ani nesadila. Sadila jsem hokaida a oranžové obří dýně. Děkuji za odpověď Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Je to zimní dýně. Je to jednoleté ovoce zastupující několik druhů tykví v rámci rodu Cucurbita. Pozdně rostoucí, méně symetrické odrůdy lichého tvaru, drsné nebo bradavičnaté, malé až střední velikosti, ale s dlouhověkostí a tvrdou kůrou, se obvykle nazývají zimní tykve. Od letní tykve se liší tím, že se sklízejí a konzumují ve zralém stadiu, kdy jejich semena uvnitř plně dozrála a jejich slupka ztvrdla do tuhé kůry. V této fázi lze většinu odrůd této zeleniny skladovat pro použití během zimy. Zimní dýně se obvykle před konzumací vaří a slupka nebo kůra se obvykle nejí, jako je tomu u letní dýně.
Přímo ta vaše zelená dýně je karnevalová dýně. Je to kříženec sladké knedlíkové dýně a žaludové dýně. Je to atraktivní americká odrůda s kombinací oranžových, žlutých a zelených (v závislosti na zralosti) pruhů a skvrn na krémově zbarvené slupce. Stejně jako máslová dýně má karnevalová dýně ořechovou a sladkou chuť. Stačí ji jen lehce dochutit solí, pepřem a trochou másla, ale chutná je i posypaná trochou hnědého cukru nebo pokapáním javorovým sirupem před vařením, které lze provádět v troubě nebo v pomalém hrnci. Pečená dýně zabere méně času, ale pomalý hrnec je vhodný, pokud potřebujete troubu na jiná jídla.
Dýni můžete podávat tak, jak je, nebo vydlabejte dužinu a rozmačkejte na kaši. Karnevalová dýně je jednoduchou přílohou k pečenému krůtímu nebo kuřecímu masu, stejně jako k hovězí pečínce nebo vepřovému karé.
Sklízí se teprve až před silnými mrazy. Zralá je tehdy, když se slupka zbarví a stane se matně suchou. Nebudete moci vytvořit důlek, když do ní zatlačíte prstem. Nechte na dýni 6 cm stonku a odřezávejte ho opatrně, aby nedošlo k poškození, které by mohlo zkrátit dobu skladování. Vytvrzujte 7-10 dní na slunci, aby kůra ztvrdla a zvýšila se kvalita pro zimní skladování. Před uložením na chladném tmavém místě s teplotou okolo 10 °C a 50-65% vlhkostí z kůry otřete veškeré nečistoty. Tady se můžete podívat na další obrázky podobných výpěstků: https://www.google.cz/image….
Česnek můžete skladovat na suchém a chladném místě několik měsíců. Můžete ho skladovat v keramické dóze určené pro skladování česneku nebo například ponechat na česneku suché listy a ty splést do copu, který bude plnit jak užitkovou, tak dekorativní úlohu. Takový upletený cop může viset ve vaší spíži nebo v kuchyni. Česnek můžete skladovat i v oleji nebo octě, ale musí být uložený v lednici, aby se předešlo tvorbě bakterií. Tento způsob není určen k dlouhému skladování, česnek je třeba rychle spotřebovat. Také mrazák bývá oblíbený skladovací způsob jak uchovat česnek. Očištěné stroužky česneku se dají do čisté skleničky s uzávěrem a uloží se do mrazáku. Pak se česnek postupně po stroužcích odebírá, nechá se rozmrznout a je tak vždy po dlouhou dobu jako čerstvý. Nezapomeňte si také schovat pěkné paličky česneku k sadbě na příští rok, abyste je nemuseli kupovat v obchodě.
V naší poradně s názvem SKLADOVÁNÍ DÝNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka Dvořáková.
Jak skladovat Dýni Hokaido.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Dýni Hokkaido lze skladovat až 8 měsíců v závislosti na možnostech. K tomu je ideální místo ve sklepě chráněné před světlem, suché a vzdušné. Nejlepší je dýně zavěsit v sítěném pytli na strop. Tímto způsobem se zabrání otlakům a růstu plísní. Pokud je dýně Hokkaido již nakrájená, měla by být spotřebována během několika dnů.
Chcete-li česnek dlouhodobě skladovat, je potřeba nechat ho pořádně usušit. Řádné vysušení vám zajistí, že si budete moct vychutnat chuť letní sklizně i v mrazivé zimě. Jedna z nejobdivuhodnějších věcí na česneku je, že zůstává čerstvý i dlouho poté, co byl vytažen ze země.
Chcete-li si česnek uskladnit na zimu, je zapotřebí, abyste ho přesunuli na suché, stinné a vzdušné místo. Je jedno, zda to bude na kryté verandě, či v dobře větrané garáži. Položte česnek nejlépe jeden vedle druhého, aby měl dobrou cirkulaci vzduchu. Nikdy nedávejte česnek na přímé sluneční světlo, protože na horkém slunci se česneku zhoršuje chuť, minimalizujte tedy množství přímého slunečního svitu nejen v době sušení.
Z česneku před sušením nemusíte odstraňovat ani nečistoty, ani nať, na všechno přijde správný čas, až česnek vysušíte. Nikdy česnek nemyjte, vaším úkolem teď je řádně ho vysušit.
Česnek můžete svázat do svazků za nať a pověsit je. Pokud jste zruční a troufáte si na to, klidně si natě zapleťte. Při pletení uschlé a odpadající části stonku rovnou odstraňujte a vyhazujte. Využijte toho, že některé části stonku jsou ještě zelené a pružné a upletený cop nechte vyschnout na stinném místě.
V průběhu sušení z česneku neodstraňujte listy, protože česnek je schopen čerpat energii z listů až do té doby, než se vlhkost úplně neodpaří. Listy zároveň zabraňují, aby byl česnek napaden houbami či jinými nečistotami před tím, než bude úplně suchý.
Přeje-li dobré počasí, měl by být česnek asi po měsíci dostatečně vysušený, kořeny by měly být scvrklé a listy úplně hnědé. V tomto stadiu je česnek připravený ke skladování, stačí ho jen pro samotné uskladnění připravit. Je potřeba zakrátit kořeny i suché listy, odstranit nečistoty, můžete oloupat pár vrstev obalu paličky, ale dbejte na to, abyste jich neodstranili příliš mnoho. Takto upravený česnek je čistý a připravený k uskladnění. Pokud jste si dali tu práci a nať česneku spletli do copu, nic nezkracujte, snad jen můžete zakrátit zaschlé kořeny a odstranit přebytečné nečistoty, ale česnek můžete nechat spletený až do samotné spotřeby.
V naší poradně s názvem ROZMNOŽOVÁNÍ KANADSKÝCH NEBO ZAHRADNÍCH BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dužíkova eliška.
Jak se rozmnožují kanadské borůvky
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Pro rozmnožování kanadských borůvek budete potřebovat řízky, které získáte z jednoletých větví, které mají průměr nejméně 0,6 cm. Větve musí být zdravé a odříznutí je potřeba provést brzy na jaře pomocí ostrého nože nebo nůžek na stříhání. Řízky by měly obsahovat zdravé listové pupeny.
Odstraňte všechny květní pupeny, ale listové pupeny nechte neporušené. Odříznutou větev rozdělte na řízky o délce kolem 12 cm. Nejlepší je použít řízky, které obsahují pouze listové pupeny, nikoliv ty, které obsahují stopy po odstranění květových pupenů, takže nařežte řízky odpovídajícím způsobem.
Odřízněte kůru 2,5 cm od spodu každého řízku. Seříznuté řízky můžete skladovat až tři měsíce, pokud je to nutné, v plastových sáčcích obsahujících sphagnový mech. Uzavřete sáčky a uchovávejte na chladném místě při teplotě mezi 1 až 5 stupni Celsia s vlhkostí mezi 80 až 90 procenty. Je-li to ale možné, zpracujte řízky hned, aniž byste je ukládali. Čím déle je ukládáte, tím méně šancí, že budou kořenit.
Vytvořte si obdélníkové rozmnožovací lože dostatečně velké, aby se do něho vešly všechny řízky 5 cm od sebe. Umístěte rozmnožovací lože do skleníku na plné slunce.
Smíchejte jeden díl rašeliny a jeden díl hrubého betonového písku a vytvořte kořenové médium. Alternativně můžete smíchat polovinu rašeliny a polovinu vermikulitu nebo perlitu nebo jednu třetinu perlitu, písku a vermikulitu. Naplňte rozmnožovací lože kořenovým médiem.
Přidejte řízky, které svisle zapíchněte do kořenového média s oloupanými částmi dolů. Šedesát procent řízku by mělo být pod povrchem a jedním nebo dvěma listovými pupeny nad ním. Zatlačte médium kolem každého řízku.
Ve skleníku udržujte teplotu kolem 20 stupňů Celsia. Zalévejte jednou týdně a udržujte vlhké kořenové médium. Zvyšte zalévání, když se začnou vyvíjet nové listy.
V polovině června zvyšte skleníkové větrání, kdy už by se měly vyvinout kořeny. Aplikujte týdenně rozpustné nebo pomalu uvolňující se hnojivo, například NPK 15-30-4 nebo NPK 13-36-13. Aplikujte také síran amonný, fosforečnan amonný, močovinu nebo jinou formu dusíku. Dodržujte pokyny uvedené na etiketě hnojiva a dusíkatých přípravků.
V zimě nechte řízky ještě v rozmnožovacích lůžkách. Borůvky budou připraveny k přesazení do vaší zahrady příští rok na jaře.
Šťávu ze zázvoru skladujte v chladničce maximálně týden. Neoloupaný zázvor se dá skladovat v chladničce 2−3 týdny. Jestliže chcete zázvor skladovat déle, můžeme/musíte ho zamrazit. V takovém případě zabalte zázvor do potravinové fólie, vložte ho do uzavíratelného plastového sáčku, ze kterého vymačkejte všechen vzduch. Sáček se zázvorem uzavřete a dejte do mrazáku. Takto zabalený zázvor můžete skladovat až několik měsíců. Až ho vytáhnete zmrazený, zkuste ho nastrouhat na struhadle na sýry, je to velmi jednoduché.
Mražení nakrájeného zázvoru: Zázvor oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Z nich vytvořte malé hromádky a ty rozložte na tác s pečicím papírem. Tác vložte do mrazáku a nechte ho tam tak dlouho, dokud všechen zázvor nezmrzne. Potom zázvor přendejte do vzduchotěsné krabičky nebo do sklenice s těsným víčkem. Nakonec nádobu se zázvorem dejte zpět do mrazáku. Takto skladovaný zázvor vám vydrží v mrazáku až šest měsíců.
Mražení nasekaného zázvoru: Zázvor se slupkou nasekejte na kousky, jaké budete v budoucnu potřebovat k vaření, tj. můžete mít větší kousky, ale i malé kousíčky zázvoru. Ty potom vložte do vzduchotěsné krabičky a krabičku dejte do mrazáku.
Mražení zázvoru ve formě medailonků: Víte-li, že budete při vaření potřebovat zázvor ve formě medailonků, oloupejte ho, nakrájejte na medailonky a ty následně vložte do skleněné misky nebo do nějaké jiné nádoby, kterou můžete umístit do mrazáku. Nádobu se zázvorem dejte do mrazáku a nechte ji tam, dokud zázvor úplně nezmrzne (po hodině můžete medailonky obrátit). Poté kousky zázvoru vložte do vzduchotěsné krabičky a krabičku dobře zavřete. Krabičku se zázvorem dejte zpátky do mrazáku. Takto skladovaný zázvor vám vydrží minimálně tři měsíce.
Warning: Undefined array key 4222 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4223 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4224 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4225 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4226 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4227 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4228 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4229 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4230 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4231 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4232 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4233 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4234 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4235 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4236 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4237 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4238 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4239 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4240 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4241 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4242 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4243 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4244 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4245 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4246 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4247 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4248 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4249 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4250 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4251 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4252 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4253 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4254 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4255 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4256 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4257 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4258 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4259 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4260 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4261 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4262 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4263 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4264 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4265 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4266 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4267 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4268 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4269 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4270 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4271 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4272 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4273 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4274 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4275 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4276 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4277 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4278 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4279 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4280 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4281 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4282 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4283 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4284 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4285 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4286 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4287 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4288 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4289 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4290 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4291 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4292 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4293 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4294 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4295 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4296 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4297 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4298 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4299 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4300 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4301 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4302 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4303 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4304 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4305 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4306 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4307 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4308 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4309 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4310 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4311 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4312 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4313 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4314 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4315 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4316 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4317 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4318 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4319 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4320 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4321 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4322 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4323 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4324 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4325 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4326 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4327 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4328 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4329 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4330 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4331 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4332 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4333 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4334 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4335 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4336 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4337 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4338 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4339 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4340 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4341 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4342 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4343 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4344 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4345 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4346 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4347 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4348 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4349 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4350 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4351 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4352 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4353 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4354 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4355 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4356 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4357 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4358 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4359 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4360 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4361 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4362 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4363 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4364 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4365 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4366 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4367 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4368 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4369 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4370 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4371 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4372 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4373 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4374 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4375 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4376 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4377 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4378 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4379 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4380 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4381 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4382 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4383 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4384 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4385 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4386 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4387 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4388 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4389 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4390 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4391 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4392 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4393 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4394 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4395 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4396 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4397 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4398 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4399 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4400 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4401 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4402 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4403 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4404 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4405 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4406 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4407 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4408 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4409 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4410 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4411 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4412 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4413 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4414 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4415 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4416 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4417 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4418 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4419 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4420 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4421 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4422 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4423 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4424 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4425 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4426 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4427 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4428 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4429 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4430 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4431 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4432 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4433 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4434 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4435 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4436 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4437 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4438 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4439 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4440 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4441 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4442 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4443 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4444 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4445 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4446 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4447 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4448 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4449 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4450 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4451 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4452 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4453 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4454 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4455 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4456 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4457 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4458 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4459 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4460 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4461 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4462 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4463 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4464 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4465 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4466 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4467 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4468 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4469 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4470 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4471 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4472 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4473 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4474 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4475 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4476 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4477 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4478 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Warning: Undefined array key 4479 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4453
Odrůdy blum
Gauota má atraktivní jasně červené plody, které mají přes 5 cm v průměru. Tužší dužnina krémové barvy je šťavnatá, příjemně sladká, velmi chutná. Tato velmi raná odrůda zraje v první polovině srpna. Zde můžete vidět, jak vypadá Gauota.
Kuban Delight patří mezi odolné a spolehlivě plodící odrůdy blumy. Středně velké tmavě červené až fialové plody mají šťavnatou a pevnou žlutooranžovou dužninu s vynikající sladkou chutí. Sklízejí se od poloviny srpna a dají se skladovat až 1 měsíc. Zde můžete vidět, jak vypadá Kuban Delight.
Black Diamond je raná odrůda blumy s velkými tmavě modrofialovými kulatými plody, které zrají od poloviny do konce srpna. Dužnina je načervenale žlutá, pevná, šťavnatá, poměrně sladká a velmi chutná. Zde můžete vidět, jak vypadá Black Diamond.
Angeleno s velkými oválnými plody sytě modré až černé barvy má vynikající sladkou chuť. Žlutorůžová dužnina je poměrně šťavnatá. Plody dozrávají od poloviny září a lze je bez problémů skladovat až do konce listopadu. Zde můžete vidět, jak vypadá Angeleno.
Black Gigant má velmi atraktivní a trvanlivé velké plody tmavě modré až černé barvy a kulovitého tvaru s tuhou, slabě narůžovělou a velmi chutnou dužninou, které se sklízejí od poloviny září. Odrůda je velmi odolná a má značné výnosy. Zde můžete vidět, jak vypadá Black Gigant.
Black Amber dozrává od poloviny září. Plody jsou větší, kulovité, tmavě fialové až černé. Žlutě narůžovělá šťavnatá dužnina má vyváženou sladkou chuť. Odrůda se hodí k přímé konzumaci, uskladněné plody vydrží 1 měsíc. Zde můžete vidět, jak vypadá Black Amber.
Friar patří mezi odolnější odrůdy. Velké kulatější plody sytě modré barvy s tenkou slupkou mají oranžovou, velmi chutnou, středně sladkou dužninu, která se nesnadno odděluje od pecky. Sklízí se od konce října. Zde můžete vidět, jak vypadá Friar.
Superior je bluma, která byla vyšlechtěna pro pěstování v chladnějších podmínkách (snáší až −25 °C). Má středně velké kulaté plody červenozelené barvy s pevnou, zlatavě žlutou a sladkokyselou dužninou. Zde můžete vidět, jak vypadá Superior.
Ve svém příspěvku ČESNEK V SOLI NA USKLADNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Sehnálek.
Někde jsem četl, že je možno česnek naloupat a do sklenice 0,7 l dát 1cm soli, na toto naloupaný česnek ale již nevím, zda vysát vzduch nebo jak dále uskladnit a jak dlouho česnek vydrží. Pokud mi dáte informaci k požadovanému tak předem děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.
Vyzkoušejte to na malém množství. Použijte k tomu skleničky od Krenexu. U jedné zkuste vysát vzduch a druhé ne. Obě skleničky pak uskladněte v temnu při pokojové teplotě. Podle výsledku testu pak zjistíte, který postup vám vyhovuje. Domnívám se, že sůl vytáhne ze stroužků jejich vlhkost a ty se pak zcvrknou a budou takové gumové.
Chcete-li česnek konzumovat hned po vytažení ze záhonku, nic vám v tom určitě nebrání.
Pokud jste česnek správně vysušili a připravili k uskladnění a dodržujete správné podmínky skladování, vydrží vám svěží po dobu několika měsíců.
Podmínky skladování
Česnek musíte skladovat v suchu – ideální nádoby pro skladování jsou proutěné koše, hliněné květináče, síťové tašky nebo například papírové pytle. Nádoba musí být dobře větratelná a neustále suchá. Dobrým nápadem pro vás může být použití starých punčochových kalhot, které zavěsíte ke stropu, jednotlivé paličky česneku od sebe oddělíte uzlem a postupně si budete potřebný česnek odstřihávat.
Dalším faktorem, který ovlivní životnost vámi vypěstovaného česneku, je teplota a vlhkost. Ideální teplota pro skladování je 13 až 18 °C a vlhkost kolem 60 %. Nižší vlhkost může vést k vysušení stroužků česneku a vyšší vlhkost pak k uhnívání a plísním.
V neposlední řadě byste měli vědět i to, že světlo úspěšnému skladování vašeho česneku také nepřidá, proto využívejte tmavá místa.
Bude-li skladování úspěšné, můžete na jaře jednotlivé stroužky použít k výsadbě a startu do nové úrody.
Pokud vám vaše domácnost a podmínky nedovolí uchovat si česnek po celou zimu v přijatelných podmínkách, můžete zvolit další způsoby uskladnění, a to například v chladničce nebo mrazničce.
Ve svém příspěvku ČESNEK MEDVĚDÍ - V ČR POUZE JEDEN DRUH! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Pokorný.
Pletete si druhy a poddruhy. Česnek medvědí je na celém území pouze jeden druh s dvěma poddruhy - česnek medvědí ukrajinský roste na Moravě, česnek medvědí pravý v Čechách. Mezi poddruhy jsou jen velmi malé rozdíly, zatímco mezi druhy dost velké..
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Po cirka dvoudenním sušení česneku na sluníčku odstraňte jemně zbytky zeminy (česneky o sebe neoklepávejte, aby se nekazily) a listy spleťte v cop (nebo postačí svázat do kytek). Pak česneky uložte pod přístřeškem, dokud se cibule zcela neusuší. Usušené svazky zavěste na suchém, chladném, ale bezmrazém místě, a nejlépe tak, aby měl kořenovou část nahoře česnek vám tak vydrží po celou zimu a nemá tendenci začít růst. Zároveň bude díky nízké vlhkosti chráněn před plísní.
Častým způsobem skladování menšího množství česneku je umístění do igelitových či papírových sáčků a vložení do lednice. Česnek je na zimu zvyklý, nevadí mu ani mírnější mráz.
Kdo chce, může zkusit skladovatčesnek naložený do soli: česnek oloupejte na stroužky a postupně spolu se solí vkládejte do sklenice. Oxidaci pak můžete zabránit tak, že do sklenice přidáte kyselinu citronovou, čímž nenecháte ve sklenici prostor pro vzduch.
Další možnou variantou, jak mít česnek po ruce po celý rok, je usušení česneku na prášek. V této podobě může vydržet dokonce až dva roky. A jak na to? Oloupané stroužky česneku nakrájejte na tenké plátky a rozprostřete je na podložku (nejlépe s malými dírkami, aby zde mohl proudit vzduch). Poté ho nechte sušit 2–5 dní (podle tloušťky plátků). Po důkladném usušení česnek nadrobno nasekejte nebo rozmixujte v mixéru. Hotový prášek nasypte do kořenky nebo do jiné uzavíratelné nádobky.
Zajímavou možností pro uskladnění menšího množství česneku je jeho naložení do oleje. Česnekové stroužky oloupejte a zbavte nečistot, poté je naskládejte do uzavíratelné skleničky a zalijte olivovým olejem. Sklenice je však potřeba uskladnit v ledničce. Při vaření pak jen stačí vytáhnout potřebné množství stroužků, nechat je trochu okapat a následně použít dle potřeby v jakékoliv formě: nakrájený, utřený nebo protlačený přes lis.
Ve svém příspěvku SKVETOUCÍ ČESNEKKLIZEŇ ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.
Dobrý den,
když jde česnek do květu,tvoří se stvol se semínky a ze začátku je rovný tak se musí utrhnout jak správně píšete , aby nevysiloval rostlinu. Já ponechám cca 3ks s květním stvolem jako signalizasi ke sklizni. A to když se stvoly uplně narovnají, tak česnek sklízím.
S pozdravem Jarda zahrádkář amatér.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František.
Vždy když květ vyleze z listů tak hned pod rozšířením s vyjímkou 2 - 3 , dle velikosti záhonu a druhu květy ostříhám. Rozdíl je pak ve velikosti palic až dvojnásobný i více než kde jsou květy ponechány,které využiji při narovnání jako znak sklizně. Dle několika leté zkušenosti. Nechť se daří.
Dýně hokaido je jednoletá rostlina, která nepotřebuje zvláštní péči. Ideální půda je dostatečně zásobena živinami, bez plevele. Je-li půda chudší, je dobré do ní zapracovat kompost. Zemina má být středně těžká. Je nutné zajistit dostatečnou vlhkost půdy. Stanoviště musí být slunné a teplé. Dýně velmi špatně snáší mrazy a obvykle je nepřežije. Semena dýně si před sázením na noc namočte do vody, aby snadno a rychle vyklíčila. Semínka pak další den vysévejte do hloubky 3 až 5 centimetrů, asi 1 metr od sebe. Lepším řešením je však předpěstovat si sazenice, ideálně v dubnu. Sazeničky rychle vyrostou, zasadíte-li semínka do písčité půdy s dostatečnou vlhkostí, kterou je třeba udržovat. Sazenice přesazujte do záhonu v květnu. Opět dodržte stejné rozestupy, jako v případě semen.
Dýně potřebují dostatek prostoru, pokud chcete mít maximálně velké dýně, rozptyl mezi semeny by měl být minimálně 1,3 metru. Oddenky dýní se budou plazivě rozrůstat po okolí. Lze je zastřihávat, díky čemuž půjde energie rostliny více do plodů a méně do růstu oddenků. Brzy po začátku růstu rostlin je nutné záhon vydatně zalévat, přičemž listy dýně nezaléváme. Jelikož dýně patří mezi tykve, je třeba dát si pozor na přítomnost dalších druhů tykví v zahradě (jako jsou cukety). Při přenosu pylu z cuket na dýně se druhy zkříží a výsledkem budou plody dýně snížené kvality.
Květu se dočkáte již koncem května nebo v červnu. Zralé oranžové plody se sklízejí na podzim, de facto již od srpna. Sklízí se velké plody tmavě oranžové barvy s tvrdou a hladkou slupkou. Stopky mají být dřevnaté a sušší. Není však vhodné nechat dýni přezrát. Taková dýně bude samé vlákno, ztrácí vitamíny, zejména betakaroten, čímž se stává bledší.
Dýně je vhodné skladovat na suchém místě v chladu, ideální tedy bude suchý sklep. Vlhkost dýním velmi škodí. Proto se jistě vyhněte místům, kde se daří plísním. Správně uskladněná dýně vám vydrží půl roku, někdy dokonce i do další sklizně. Při skladování dýně dozrává, čímž se zvyšuje obsah sacharidů a vitamínů. Dýně skladujeme i se stopkou, kterou až před použitím odstraníme. Dýně bychom měli občas zkontrolovat. Pokud se kazí nebo plesniví, poškozené plody nemilosrdně vyhodíme, aby se nákaza nemohla šířit na ostatní plody. V suchém sklepě vydrží dýně hokaido asi půl roku, přičemž se její obsah vitamínů a cukru během skladování zvyšuje.
Skladovat dýně je možné v sušené formě – dýni nakrájíme na plátky, necháme vysušit a uskladníme například v zavřené sklenici. Sušit můžeme i nastrouhanou dýni, sušené drobné kousky je pak možné přihodit do polévky nebo do buchty. Semena z dýně uchováme na další rok, kdy se nám budou hodit pro následující sadbu.
V naší poradně s názvem ČESNEK SKLADOVÁNÍ - PLÍSEŇ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ingrid Míková.
Dobrý den, prosím Vás, máte někdo zkušenost s plísní při skladování česneku? Nakoupila jsem zásobu kvalitního českého česneku na zimu. Umístila jsem ho v kyticích do prázdného "petrželáku" a dala na otevřenou lodžii. Bohužel jsou teploty stále nad 0 C a na česneku se objevila plíseň (černé skvrnky rozseté po povrchu stonků a vrchní slupce hlaviček). Když se ochladí, mám pocit, že plíseň mizí. Stroužky jsou krásné, pevné a nepoškozené. Pokud sloupnu vrchní vrstvu, jsou hlavičky úplně výstavní. Potřebovala bych poradit, jestli mám česnek vyhodit nebo jestli stačí sloupnout vrchní slupku a použít. Vím, že u nahnilého ovoce nebo zeleniny je potřeba vyhodit. Moc děkuji za radu, Ingrid Míková.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Ta plíseň se vám dělá protože skladujete česnek v příliš vlhkém prostředí. Česneku úplně stačí, když ho uskladníte v otevřené papírové krabici v místnosti při teplotě 10 až 15 °C v temnu. Oloupejte z česneku oplesnivělé slupky a dejte ho do krabice. Když česnek necháte na teplotě pod 10°C tak vybudíte jeho klíčení a nevydrží vám.
Dýně můžeme rozdělit do dvou skupin, a to na jedlé druhy a okrasné druhy.
Jedlé druhy dýní
Baby Boo:Tato dýně má krásnou bílou barvu se žebrováním, velmi se hodí na vaření, je však chutná i v syrovém stavu.
Dýně obecná: V našich podmínkách je nejčastěji pěstovaným druhem dýně. Její vyzrálé plody dosahují hmotnosti až několika desítek kilogramů. Vhodná je k vaření i kompotování.
Dýně Hokaido: Pochází z japonského ostrova Hokaido. Má sladkou chuť, jež se podobá bramborám nebo pečeným kaštanům, a řadí se k nejmenším pěstovaným dýním vůbec, dosahuje totiž hmotnosti přibližně jen 0,7 až 2,5 kilogramu. Barvu mívá od žluté až po sytě oranžovou. Dužinu má oranžovou. Dýně Hokaido je známá především díky svým pozitivním účinkům na lidské zdraví.
Dýně máslová: Je nejsladší ze všech. Navíc je po uvaření krásně krémová. Má tvar hrušky, světle béžovou oranžovou slupku a uvnitř je sytě oranžová. Je vhodnější ji oloupat, hodí se na polévky, na pečení nebo jako příloha například k rýži nebo kuřecímu masu.
Festival dýně: Patří mezi žaludové dýně. Vzhledem ke svému tvaru a žluto-bílo-zelenému zabarvení na povrchu je velmi vhodná k dekorativním účelům, je ji však možné využít také v kuchyni. Je totiž velice lahodná i v syrovém stavu.
Chameleon: Je dýně žaludového tvaru, kterou je díky jejím krásným barvám možné použít jako dekoraci. Velmi vhodná je však také na vaření, má totiž jemnou oříškovou chuť, je možné ji i déle skladovat. Díky tomu, že roste jako keř, není ani její pěstování náročné na prostor.
Iron Cup: Tato dýně je na povrchu zelená a uprostřed světle oranžová. Je vhodná pro jakoukoli kuchyňskou úpravu, především pak na polévky. Díky její konzistenci je možné ji skladovat nezvykle dlouho, zhruba až jeden rok.
Kamo Kamo: Dýně výborně se hodící pro svou sladkou chuť k přípravě sladkých dipů. Má oranžovo-zelený žebrovaný povrch, a tak může sloužit i jako decentní dekorace.
Korunní princ: Dýně své jméno získala podle korunky, která na plodu vyrůstá. Tento druh je na povrchu bílý, ale dužinu má sytě oranžovou.
Marina di Chioggia: Tento druh dýně má kvalitní dužinu, která má tmavou nebo šedozelenou barvu. Výborná je pečená anebo dušená ve vlastní slupce.
Muškátová dýně: Dýně je na povrchu žebrovaná a zelená, uvnitř je sytě oranžová. Má poměrně hutnou dužinu. Tento druh dýně je výborný i v syrovém stavu.
Německá centýřová dýně: Tato dýně je vhodná na kompotování. V našem mírném klimatu se jí velice daří a její pěstování vůbec není složité ani náročné.
Olejová dýně: Je vyhledávaná pro svá vynikající semínka, která je však nejdříve potřeba řádně usušit. Nachází se v nich celá řada vitaminů a minerálů.
V naší poradně s názvem USKLADNENI CESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Dobry den,muzete poradit?
Cesnek jsem oloupala a protlacila lisem.Dala do sklenicek se soli.Ulozila do lednicky a zanedlouho zezelenal.Jinak ma krasnou cesnekovou vuni bez viditelneho poskozeni.
Dekuji za vysvetleni priciny,Jana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Důvod zezelenání rozmačkaného česneku je jednoduchý - příliš nízká teplota při uskladnění. Když se česnek dostane do teploty nižší než 8 nebo 5 stupňů, tak začne klíčit. A právě toto klíčení doprovází produkce chlorofylu, díky čemu váš česnek zezelenal. Rozmačkaný česnek se solí skladujte ve vakuové misce, v temnu při teplotě 15°C (+- 3°C).
Citronový tymián je křížencem tymiánu obecného a mateřídoušky vejčité. Z tohoto křížení vznikly i další kultivary, které se liší zejména barvou listů. Pokud má tymián citronový tradiční zbarvení, je velmi podobný tymiánu obecnému. Má stoupavou, na bázi dřevnatějící, čtyřhrannou lodyhu. Poměrně malé tuhé oválné listy vyrůstají na krátkých řapících a jsou navrchu sytě zelené, zespodu světlé, s okraji lehce podvinutými. Citronový tymián kvete v červnu až červenci drobnými, světle fialovými nebo růžovými pyskatými květy. Vzhledem k tomu, že se jedná o křížence, množí se výhradně vegetativně, tedy zejména řízkováním nebo dělením trsu. Citronový tymián také tvoří keříky a pěstuje se stejně jako tymián obecný.
Jak název napovídá, má tento tymián výrazně citronové aroma i chuť, výborně se tedy hodí k rybímu masu. Vhodný je k drůbeži, mořským plodům, jehněčímu masu, dušené zelenině nebo bramborám. V podstatě jej lze použít do každého receptu, který vyžaduje citronové aroma, a navíc tato bylinka pomáhá strávit těžká a tučná jídla.
Kromě listů je možné konzumovat také květy, které se obvykle kandují a používají ke zdobení různých dezertů. Čerstvé květy je možné přidávat do zeleninových i ovocných salátů.
Citronový tymián můžete skladovat v sáčku v lednici velmi dlouho. Díky svým kožovitým listům podléhá zkáze pomalu, téměř nezahnívá ani nevadne. Pokud však chcete tymián skladovat déle, lze jej také sušit nebo naložit do oleje či octa, což dokonale zachová jeho svěží chuť.
Vůně a chuť citronového tymiánu se sice liší od tymiánu obecného, který je známější a více využívaný, ale obsahové látky v obou druzích jsou velmi podobné. Proto můžete i z citronového tymiánu připravit odvar, který pomáhá při chorobách dýchacího a trávicího ústrojí, při bolestech hlavy a nachlazení. Zevně se dá tato rostlinka používat proti dermatitidě, bradavicím, do ústních vod a past nebo kloktadel. V případě použití citronového tymiánu je čaj dokonce lahodnější než z tymiánu obecného.
Při výběru odrůdy pro pěstování je lépe si nechat poradit, protože ne každá odrůda citronového tymiánu je určena ke konzumaci.
V naší poradně s názvem SUŠENÝ ČESNEK VYLOUPANÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka hurná.
Prosím o radu jestli se dají stroužky česneku nakrájet na plátky a usušit. Nestratí česnek sušením aroma??? Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .
Při sušení česnek vždy ztratí část svého aroma asi o 50%. Dá se to pak dohnat tím, že ho v sušeném stavu spotřebujete více.
Nakrájený česnek na plátky se suší nejlépe. Můžete ho sušit běžně na vzduchu nebo v horkovzdušné sušičce na ovoce.
50 velkých listů rýmovníku (čím víc listí, tím silnější účinky sirupu)
1 l vody
1 kg cukru krupice
1 citrón / limetka
1 pomeranč
Postup přípravy:
Na začátku je třeba zdůraznit, že nevařený sirup trvá při výrobě déle, než jeho vařená varianta. Lístky rýmovníku je třeba nejprve pořádně očistit. Připravený citrón a pomeranč (řada receptů doporučuje bio citrusy, ale nejsou podmínkou, stačí, aby nebyly chemicky ošetřené) je třeba si nakrájet na plátky. I listy rýmovníku je vhodné si pokrájet, nebo natrhat (není třeba, aby byly kusy listů stejně velké). Pro přípravu sirupu z rýmovníku za studena je potřeba si připravit dostatečně velkou sklenici (vhodná je velká sklenice od okurek), v níž se bude "směs" skladovat. Sklenice musí být pořádně vymytá a hlavně i vysušená. Ve sklenici se postupně střídají vrstvy cukru, rýmovníku a citrónu / pomeranče. U vrstvení je důležité to, že úplně poslední musí být vrstva cukru, ten totiž slouží jako konzervant. Nádoba se musí také pořádně uzavřít a skladovat na nějakém chladnějším místě (někdo doporučuje sirup umístit za okno, jiný raději na temné místo, třeba do sklepa). Hlavní ale je na sirup nezapomenout a chodit ho kontrolovat, jestli neplesnivý na povrchu. Dobré je občas také sirup promíchat. Za několik týdnů by se měl obsah sklenice zcela rozpustit. Poté se musí obsah sklenice přecedit přes nějaké plátýnko a pak se opět uskladnit ve sklenici (ideálně v chladu a temnu).
V naší poradně s názvem SPRÁVNÉ ZALÉVÁNÍ ORCHIDEJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Stuchlíková.
Jsem milovnici orchidejí,ale nevím jestli mohu rostlinkam osprchovat lísty od zaprášení,nebo je jen otírat vlhkým hadříkem,eventuelně rozpašovačem?.Orchideje mam jinak nádherné a rozkvetlé.Ale s touto věcí,co se tyka prachu na listech,tak potřebují poradit,abych rostlinam nějak neublížila.Předem děkují za odpovědi..........
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Vašim orchidejím ubližuje ten prach na listech. Rostliny pod tíhou prachu nemohou správně dýchat a ani fotosyntéza neprobíhá na plno, protože prach stíní. Sprchování listů je potřeba provádět pravidelně. Důležité je po osprchování nechat rostlinu vykapat, aby mohla odtéct přebytečná voda z kořenového balu. Po osprchování nezalévejte týden až dva. Pak rostlinu ponořte do směsi vody a hnojiva na 5 minut. Vytáhněte, nechte zase okapat a za dva týdny zase osprchujte a tak stále dokola.
Medvědí česnek roste v přírodě volně. Obvykle se vyskytuje ve stinných a vlhčích místech s bohatým porostem. Nejčastěji se jedná o lužní a listnaté lesy, oblasti kolem potoků nebo v úpatích svahů. Medvědímu česneku se daří v písčitohlinitých až jílovitých půdách, v nichž se dobře drží voda. Můžeme ji ale najít i v zahradách a parcích, kde je pěstována jako okrasná rostlina, stačí k tomu rostlinu dostatečně zalévat. Nejlépe se mu v zahradě bude dařit někde v polostínu pod keři, nebo stromy.
Druhy medvědího česneku
Znalci této rostliny jistě vědí, že není medvědí česnek jako medvědí česnek, protože existují dva druhy, které si jsou velmi podobné. Liší se jen květní stopkou. Medvědí česnek ukrajinský ji má hladkou a medvědí česnek pravý má bradavky. V České republice ukrajinský medvědí česnek roste nejčastěji na Moravě.
Doba květu medvědího česneku
Mnoho lidí zajímá, kdy roste tato léčivá bylina. Medvědí česnek se řadí k rostlinám, které vyrůstají brzy na jaře (dokonce dříve než na stromech začnou růst listy). Během jara nejenže rostlina vykvete a má své plody, ale také její nadzemní část umírá (záhy poté co má plody). Obvykle kvete zhruba ke konci května. Že v lesích (nebo v zahradách) roste medvědí česnek, se v době květu lehce pozná podle vůně, která je velmi silná. V létě již není rostlina viditelná. Její jarní růst je daný i tím, že bylina potřebuje dostatek světla, kterého v lese po olistění stromů pak tolik není, takže medvědí česnek „musí“ stihnout vyrůst dřív než se na stromech listy objeví.
Ve svém příspěvku SKLADOVÁNÍ ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Balášová.
Slyšela jsem o možnosti uskladnění česneku tak,že se rozebere palice na stroužky,do sklenice se dá 1cm soli a stroužky česneku.Nikde jsem se nedozvěděla zda mají být stroužky oloupané nebo ne.Prosín o sdělení.
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ufo.
Dobrý den, psali česnek neloupaný, ale nepsali o jak velikou nádobu se jedná a jaké množství česneku ...... také hledám možnost, jak uchovat koupený česnek co nejdéle a je to vážně problém .
Jeden ze způsobů jak si medvědí česnek uchovat i s jeho léčivými účinky je udělat z něj tinkturu.
Ingredience:
Láhev vodky (nebo jiného tvrdého alkoholu, který má ideálně 38 – 40 % alkoholu)
Listy medvědího česneku
Postup přípravy:
Nejprve si natrháme listy medvědího česneku (na přípravu tinktury, by měly být co nejčerstvější), poté je důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Listy česneku je třeba také trochu osušit a zbavit přebytečné vody (například pomocí sítka, do něhož lístky dáme, a voda z nich vykape). Listy medvědího česneku nakrájíme na co nejmenší kousky. Připravíme si dostatečně velkou lahev, kterou omyjeme a osušíme. Listy česneku dáváme do připravené lahve. Listy je do lahve potřeba průběžně tlačit rukojetí vařečky. Listy medvědího česneku se pak v lahvi zalijí alkoholem. Alkohol je třeba dolévat postupně, klidně i chvíli počkat a pak dolít až po okraj hrdla (aby nebyly žádné listy mimo alkohol, jinak by mohly začít plesnivět). Lahev je potřeba pořádně uzavřít a i zatřást s ní tak, aby se všechen vzduch dostal k hrdlu lahve. Lahev s tinkturou je dobré skladovat asi 14 dní na slunci nebo někde v teple, protože teplo pomáhá medvědí česnek vylouhovat, a tak z něj uvolnit prospěšné látky. Po uplynutí této doby je vhodné tinkturu slít do menší nádoby. Tinktura se může používat denně asi 10 – 15 kapek zředěných vodou. Tinktura sice vydrží asi tři roky, ale je lepší si každý rok vytvořit novou.
V naší poradně s názvem MEDVĚDÍ ČESNEK - PĚSTOVÁNÍ A ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian Metela.
Dobrý den,četl s,že česnek není moc vhodný při dně,ale nevím jak je to s medvědím česnekem,kolik obsahuje purinu a jestli je vhodný,prý je výborný antioxydant,děkuji za odp..
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Někteří zastánci česneku prohlašují, že česnek pomáhá léčit artritidu a dnu, ale není k dispozici žádný vědecký důkaz, který by dokazoval tato tvrzení. Třebaže česnek nemusí skutečně léčit dnu, tak určitě nebude zhoršovat tento stav. Není známo, že česnek způsobuje zánět, který je primárním viníkem komplikací těch, kteří trpí artritidou a jejími různými formami, jako je dna. A jak je to s puriny? 100 gramů česneku obsahuje 17 miligramů purinů. Česnek tedy patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a vzhledem k tomu, že česnek používáme k dochucení pokrmu a zkontumuje se jen malé množství, tak jeho použití nijak neovlivňuje průběh dny. S medvědím česnekem je to podobné. Bez obav ho použijte, i když se léčíte se dnou.
Muškáty neboli pelargonie patří k nejoblíbenějším balkonovým rostlinám. Jejich obliba je dána vysokou odolností vůči slunci, větru i dešti, škůdcům i chorobám. Nelze zapomenout ani na jejich krásné květy, jež mají různé barvy (od bílé přes růžovou a červenou až po fialovou) a různé tvary (od jednoduchých po plnokvěté). Na trhu existuje mnoho druhů muškátů: převislé, vzpřímené, anglické, velkokvěté, vonící...
Muškáty se hodí především do okrasných nádob a truhlíků na balkony, okenní parapety a podobně. Vyhovuje jim slunné a teplé místo. Jestliže budou během dne v částečném polostínu, neuškodí jim to, umístíte-li je však do trvalého stínu, nikdy se nedočkáte truhlíků plných nádherných květů. Muškáty se potáhnou za světlem a budou chudé a nevzhledné. Proto jim najděte slunné místo hned na začátku pěstování. Nemusíte se obávat větru ani deště, muškát je velmi odolný. Snad jen prudší déšť by mohl poničit květy, ale na jejich místě záhy vyrostou květy nové, tudíž se nemusíte ničeho obávat.
Až si budete muškáty kupovat, kupte s nimi rovnou i zeminu určenou k jejich pěstování. Zabráníte tak tomu, že zemina vámi připravená bude příliš přehnojená, v důsledku čehož muškáty sice porostou velkou rychlostí, ale nebudou mít tu správnou hustotu, budou slabé a vytažené. Nebo naopak v zemině bude výživy málo a muškáty zůstanou zakrnělé (v málo prohnojené zemině však muškáty pokvetou). Jestliže jste se přesto rozhodli připravit zeminu sami, vezměte v potaz, že muškáty potřebují dobře propustnou půdu obohacenou živinami. Takovou půdu připravíte smícháním zeminy s kompostem a pískem v poměru 2 : 1 : 1. Aby byly vaše truhlíky opravdu hezké a bohaté, umístěte do truhlíku dlouhého 50 až 60 cm alespoň 5 rostlin.
Zálivka a hnojení
Se zálivkou to nemusíte přehánět, muškáty si totiž umí rozvrhnout zálivku do několika dní. Rostlina ocení spíše půdu sušší, proto ji nepřelévejte. Zálivka by měla být pravidelná a přiměřená venkovním teplotám.
Stejně jako se zálivkou to u muškátů nemusíte přehánět ani s hnojením: stačí hnojit (hnojivem určeným pro muškáty) jedenkrát za měsíc. Když budete hnojit častěji, květy budou pravděpodobně zastíněny přerostlými a bohatými listy. Mějte na paměti, že muškát představuje opravdu nenáročnou rostlinu, pro kterou je nejdůležitější správně zvolené místo.
Přezimování
Muškáty se řadí mezi trvalky, proto pokud máte možnost je skladovat (zejména vhodné místo), nemusíte je každý rok vyhazovat a na jaře pak shánět nové rostliny. Muškáty musíte umístit do místnosti, kde je dostatek světla a kde nemrzne (ideální teplota by se měla pohybovat od 5 °C do&nbs
Slávky jedlé (Mytilus edulis) se vyskytují ve všech mořích, přičemž preferují poloslanou vodu na mělčinách v blízkosti ústí řek. Ještě ve stadiu larvy se přichytí ke kamenům, kůlům, pilířům, skalám nebo skořápkám větších mušlí vlasovým vláknem z proteinu a železa. V mělkých vodách vytvářejí kolonie čítající několik tisíc druhů. Středně velká slávka přefiltruje za hodinu více než 1 l vody, tedy až 25 l vody denně. Přitom z vody žábrami odebírá kyslík a miniaturní části potravy.
Robustní mlž má lesklou modročernou schránku připomínající kapku a oranžové maso. Vnitřní strana mušle složené ze dvou částí má perleťovou barvu, povrch je lehce rýhovaný. Dorůstá do délky 5–10 cm.
Přizpůsobivost těchto měkkýšů a snadné rozmnožování je přímo předurčuje k farmovému chovu přirozenou cestou. Nejvíce chovaných slávek pochází z Číny, dalšími producenty jsou země Severní Ameriky, v Evropě zejména Španělsko, Itálie, Francie, Nizozemsko, Irsko, Německo a Dánsko.
Slávky jedlé jsou kořistí hvězdic, malé slávky jsou také požírány plži.
Slávky vynikají mořskou vůní a jemnou, minerálně slanou chutí. Jejich pružné, pevné a netučné maso s vysokým obsahem bílkovin, vitamínů a minerálních látek je předurčuje k množství kulinárních úprav. Lze je konzumovat syrové, ale jsou mírně hořké, proto se zpravidla podávají vařené. Před přípravou se musejí několikrát pečlivě vypláchnout ve studené vodě, případně okartáčovat. Vaří se živé. Je-li skořápka zavřená nebo lehce pootevřená a po doteku prstem se zavře, je to známka života. Po uvaření se znaky poživatelnosti obrátí: mušle musejí být doširoka otevřené, zavřené jsou mrtvé a patří spolu s rozbitými do odpadu. Tento bezpečnostní filtr se nesmí nikdy vynechat, konzumace byť jediné mrtvé mušle může způsobit nevolnost, zvracení, průjem a bolest hlavy, čemuž nezabrání ani skutečnost, že maso přešlo varem. Klasikou jsou slávky vařené bez skořápek ve vývaru s bílým vínem a kořenovou zeleninou. Lze je také péct, gratinovat nebo přidat jako ingredienci do polévek.
Slávky lze koupit jak živé, tak mražené, nebo konzervované. V případech, kdy kupujeme mražené nebo konzervované, je třeba je skladovat při teplotě -18 °C a před použitím ještě mírně rozmrazit v chladničce. Pro koupi živých slávek je dobré si pamatovat, že živé nesmíme nikdy zmrazovat. Po jejich zakoupení je nutné je co nejdříve zpracovat do pokrmu. Protože podléhají zkáze, potřebují správné uchování, a to v chladničce při teplotě pod 4 °C. Neuskladňujeme je v uzavřených nádobách, necháváme je odložené ponořené v čerstvé vodě nebo přímo na ledu z čerstvé vody.
Slávky jsou velmi zdravé. Obsahují železo, zinek, mangan, draslík, vitamíny skupiny B a minerální soli.
Těsto na koláč si můžete připravit několik dní předem a uchovávat ho v lednici nebo ho zmrazit, dokud nebudete připraveni na pečení jablečného koláče.
Těsto si můžete také koupit, potom se řiďte pokyny na obalu, abyste správně určili čas, kdy ho vyjmout z lednice, aby se s ním snadněji manipulovalo.
Ingredience
2 ½ hrnku univerzální mouky. Nejlepší mouka na koláčové těsto je nebělená, univerzální mouka, protože má vysoký obsah bílkovin. Bělená mouka na pečivo je příliš jemná a celozrnná mouka může být příliš zrnitá.
1 hrnek studeného másla nakrájeného na malé kostičky nebo nahrubo nastrouhané.
1 lžička soli;
1 lžička cukru krystal;
½ hrnečku ledové vody, ve které plave jedna kostka ledu;
2 lžičky bílého octa, ale můžete ho nahradit jablečným octem, citronovou šťávou nebo vodkou.
Postup
Nejdříve si připravte směs vody a octa. Do hrnku vložte kostku ledu a naplňte ho do jedné poloviny ledovou vodou. Přidejte 2 lžičky bílého octa a dejte stranou.
Smíchejte suché ingredience dohromady ve středně velké misce a promíchejte vidličkou, aby se rovnoměrně promísily. Pomocí vykrajovátka (škrabka na brambory, nebo struhadlo) nakrájejte máslo do mouky a obalte je mokou dokud směs nevytvoří velké, hrubé drobky.
Přidejte vodu. Vodní směs s octem nalijte po několika polévkových lžících do směsi mouky a másla a promíchejte vidličkou, dokud nebude těsto rovnoměrně vlhké. Vodu přidávejte pomalu, abyste získali správnou texturu.
Rukou rychle vytvořte těsto, ale moc ho nepropracovávejte, aby si máslo udrželo svůj tvar.
Těsto rozdělte na dvě poloviny a rozválejte na dvě kolečka. Kolečka pak zabalte odděleně do plastové fólie a nechte alespoň 1 hodinu vychladit v lednici. Těsto lze skladovat v lednici až 2 dny. Pokud potřebujete delší čas, tak těsto zmrazte. V takovém případě těsto zabalte do několika vrstev plastové fólie a poté ho vložte do mrazáku, kde vám vydrží až 3 měsíce.
Formování koláčového korpusu
Až budete připraveni upéct jablečný koláč, vyjměte těsto z chladničky a nechte 5 minut odpočívat při pokojové teplotě. Jednu půlku těsta rozválejte na pomoučené ploše na kruh o průměru 35 cm. Těsto zabalte přes váleček, vyzvedněte ho a opatrně rozprostřete přes velký koláčový talíř o průměru 22 cm. Těsto jemně přitlačte na dno a na boky koláčového talíře. Použijte ostrý nůž nebo kuchyňské nůžky k oříznutí přesahů delších než 3 cm. Okraje přehněte a přitiskněte. Později je použijete k utěsnění.
Z druhé poloviny na lehce pomoučeném povrchu vyválejte druhý kotouč koláčového těsta na velikost 30 cm o tloušťce 3 cm.