Téma

KDY ROUBOVAT ŠVESTKY A BLUMY


Recepty na zavařování blum

Recept 1

Ingredience: 2 kg blum, 800 g cukru krupice, 10 g kyseliny citronové, 2 l vody, 2 kusy hvězdiček badyánu, 2 kousky celé skořice.

Postup: Zralé pevné blumy dobře omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecek. Nálev: do hrnce vsypeme krupicový cukr, zalijeme ho vodou, přivedeme k varu a necháme krátce svařit, poté přidáme kyselinu citronovou, kousek skořice a badyán. Blumy naskládáme do čistých vyvařených sklenic, zalijeme je horkým nálevem až po okraj, uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při teplotě 85 °C.

Recept 2

Ingredience: 1 kg blum.

Postup: Blumy vypeckujeme. Sklenice vypaříme a propláchneme slivovicí nebo jiným alkoholem. Na dno sklenice dáme asi 5 pecek a pak už skládáme půlky blum, dokud není sklenice plná (napěchovaná, ale blumy se nesmí nedotýkat víčka). Poté už jen „zavíčkujeme‟ a dáme zavařit. Sterilujeme 25 minut při teplotě 85 °C. Blumy pustí dost vlastní šťávy. Poněvadž nejsou doslazované, mají pořád „svoji‟ chuť, což znamená, že mohou být kyselejší. Dají se proto použít i k přípravě slaných jídel (třeba s masem).

Marmeláda z blum

Ingredience: 1 150 g cukru písek, 1 GELFIX KLASIK, 1 kg blum.

Postup: Blumy vypeckujeme, poté buď pokrájíme na malé kousky, nebo rozmixujeme. V troše cukru rozmícháme GELFIX KLASIK a roztok přidáme k ovoci. Povaříme asi 1 minutu. Pak přidáme zbytek cukru, promícháme a vaříme ještě asi 5 minut. Přibližně 2 malé lžičky marmelády nalijeme na talířek a necháme vychladnout. Pokud marmeláda ztuhne, nemusíme již nic přidávat (jinak přidáme ještě 2 lžičky kyseliny citronové). Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, ty uzavřeme a dáme dnem vzhůru. Nezavařujeme.

Zdroj: článek Blumy

Poradna

V naší poradně s názvem ZLUTY KER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Musilova.

Dobry den.
Chtela bych Vas poprosit o pomoc.Pred peti lety jsem si ze seminka vypestovala tento ker.Mela to byt Planouci pochoden.Je mi jasne,ze ta to neni.Ted kerik poprve vykvetl.Mam z neho radost,ale nevim jak se jmenuje a jak o nej pecovat a do jake vysky vyroste.
Pokud vite o jaky ker se jedna,budu moc rada za odpoved.
Moc dekuji.Musilova

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

To se vám podařilo vypěstovat štědřenec. Štědřence jsou nevelké stromy a keře dorůstající výšky až 7 metrů a jsou celkem tři známí zástupci: alpský, odvislý a Watererův. Navzájem si jsou velmi podobní, ale vyžadují odlišné pěstební podmínky. Štědřence mají zelenou kůru a vzpřímené nebo převislé větve, na kterých vyrůstají trojčetné listy, dlouze řapíkaté, bez palistů, s téměř přisedlými oválnými lístky, a na zimu opadávají. Květy jsou zlatožluté, motýlovité, uspořádané v bohatých převislých hroznech a proto se jim často říká zlatý déšť (stejně jako naší známé zlatici). Kalich květu je zvonkovitý, slabě dvoupyský, s horním pyskem zakončeným dvěma zuby a dolním trojzubím. Pavéza (největší okvětní list) je okrouhlá až široce vejčitá, na vrcholu vykrojená. Plody štědřence - lusky jsou podlouhlé, zploštělé, dlouze stopkaté, na švech ztlustlé až úzce křídlaté a mezi semeny jsou slabě zaškrcované. Obsahují několik ledvinovitých semen, která jsou velmi jedovatá pro všechny živočichy! K otravě dítěte stačí spolknout dvě semena nebo sníst pět květů z této rostliny, takže pozornost je na místě.
Pěstování štědřence musí naplňovat podmínky jeho domoviny, kterou je oblast jižní Evropy. Nejlépe se jim daří na plném slunci, ale přežijí i v polostínu. U zeminy je to trochu potíž, protože je nutné přesně vědět, o kterého zástupce štědřence jde. Štědřenec odvislý potřebuje zásaditou zeminu, je vápnomilný a štědřenec alpský naopak vyžaduje kyselou půdu (rašelina). Štědřence při tvarování nesnášejí hlubší řez, ze starého dřeva neobrazí a zemřou. Množí se výsevem semen, která je třeba před výsevem krátce spařit. Dále je možné štědřence množit letním očkováním na štědřenec odvislý nebo roubováním. Štědřenec Watererův lze množit dřevitými řízky, které se řežou již v první polovině října. Množení je možné i letními řízky. Na podnože štědřence odvislého nebo i alpského lze roubovat i jiné dřeviny, například hlodáš, jehlici nebo čilimník - dosáhne se pak úchvatných chimér s nekonečnou variací barevnosti květů.
Pro inspiraci k tomu, co lze se štědřenci dokázat v zahradní architektuře, můžete shlédnout následující fotografie: https://www.google.com/sear…

Zdroj: příběh Zluty ker

Ryngle versus blumy

Jaký je přesný rozdíl mezi rynglí a blumou? V tom nemají úplně jasno snad ani biologové. Jejich společný rod slivoň je totiž velice variabilní a názory na zatřiďování jednotlivých druhů a poddruhů se teprve postupně vyvíjejí. Všeobecně ale bývají odrůdy a variety s kulatými plody nazývány ryngle (var. Claudiana), ovoidní (vejcovité) a protáhlé pak blumy (var. Ovoidea, případně var. Subrotunda).

Třeba taková slíva, dříve považovaná za samostatný druh, je dnes řazena jako poddruh švestky, podobně jako mirabelka. Jejím poddruhem je zase typický staročeský špendlík. Jisté je, že stejně jako švestky patří i slívy, ryngle, mirabelky, špendlíky a blumy do početné rodiny slivoní (Prunus). Jejich příbuzné jsou i další peckovice: višeň, třešeň, broskev, meruňka. Celý rod tak má na 430 druhů. Podle odrůdy jsou pak plody různě velké a zabarvené.

Slivoň bluma (Prunus domestica subsp. italica) je pravděpodobně křížencem slivoně trnky a slivoně myrobalán. Planá forma blumy není totiž známa. Jde o strom se silnějšími větvemi, vysoký asi 5 až 8 metrů, pro zajištění plodnosti se musí roubovat. Listy mají stejný tvar jako u švestky, ale jsou větší. Květy jsou bílé, po oplodnění na místě květu vyroste dužnatý plod žluté barvy, kulatého tvaru, přibližně 5 cm v průměru. Plod po dozrání v červenci až srpnu obsahuje velkou pecku.

Zdroj: článek Ryngle

Poradna

V naší poradně s názvem KAKI CHURMA - TOMEL JAPONSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aronová Dana.

Dobrý den,

se zájmem jsem si přečetla Váš článek o pěstování kaki churmy.
Doma na zahradě mám zhruba 10 let tento stromek. Získala jsem ho na výstavě, jako malý stromeček. Docela se mu daří, dnes je asi 2 m vysoký. Plodí minimálně 5 let. Plodů jsou stovky, ale malé jako nehet palce ruky. Loňského roku jsem ho maximálně ořezala a hodně likvidovala obrovské množství květů. Nic se nedělo, plodů bylo méně, velikosti stejné. Letos má plodů výrazně méně, ale jsou pořád neskutečně malé. Co s tím? Uvažovala jsem o koupi kvalitní rostliny s tím, že bych strom naroubovala. Mohla byste poradit?
První tři roky po výsadbě do volné půdy jsem ho chránila před zmrznutím, ale teď s ním nic nedělám a zimu na Moravě bez problému zvládá.

Děkuji za odpověď

S přáním pěkného dne

zdraví Dana Aronová
Kroměříž

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Strom s ovocem kaki churma - tomel japonský je možné roubovat. Návod na roubování je vidět zde: https://youtu.be/au2de7AXCS…

Jistější je ale vysadit nový stromek s odrůdou vhodnou do našich klimatických podmínek. Vhodná je například odrůda Kostata, která neobsahuje pecky ani třísloviny. Plody jsou velké, kulovité, žlutooranžové barvy. Dužnina je oranžová, sladká, hodí se k přímému konzumu nebo do ovocných salátů. Plodí druhým až třetím rokem po výsadbě. Odrůda je samosprašná, takže nepotřebuje druhý strom.

Další vhodná odrůda, která vydrží mrazy až do -18°C, je Tomel ROJO BRILLANTE. Je to pozdní odrůda s vysokým a spolehlivým výnosem. Plody odrůdy Rojo Brillante dorůstají větší velikosti a sklízí se v listopadu. Plody je po sklizni dobré nechat 2 týdny dozrát aby dosáhly sladké a lahodné chuti.

A do třetice Kaki Chioccolatino je původem z Itálie. Plody má středně velké až velké, ploše kulovité, žlutooranžové barvy. Dužnina je bronzově oranžová, sladká, hodí se k přímému konzumu či do ovocných salátů. Plodí druhým až třetím rokem po výsadbě. Odrůda Chioccolatino je také samosprašná.

Zdroj: příběh Kaki churma - tomel japonský

Recepty na povidla

Recept 1

Ingredience: 3 kg blum, 1,2 kg cukru krystal nebo krupice.

Postup: Blumy zasypeme cukrem, důkladně promícháme a necháme odstát (ideálně 24 hodin, ale nejméně přes noc). Zakryjeme alobalem (udělejte z něj pokličku, která trochu vzduchu propustí). Jestliže si vzpomeneme, v polovině doby stání zamícháme. Nádobu s blumami dáme na plotnu a zprudka vaříme asi 1 hodinu. Celou dobu by směs měla probublávat. Blumy se rozvaří na kaši (musíte pravidelně míchat, aby se směs nepřipalovala). Po 1 hodině snížíme teplotu a směs takto vaříme přibližně další 2 hodiny. Když má směs správnou povidlovou konzistenci (to znamená, že neteče, ale není ani ztuhlá jako kámen), ještě horkou ji nalijeme do skleniček, které jsme vypláchli rumem. Skleničky naplníme po okraj, „zavíčkujeme‟ a hned otočíme víčkem dolů. Tím se povidla sama konzervují.

Recept 2

Ingredience: 6 kg blum, 1 kg krupicového cukru, 250 ml octa, 1 vrchovatá lžička mleté skořice, 100−150 ml tuzemského rumu.

Postup: Blumy vypeckujeme a vložíme do největšího a nejširšího hrnce, který doma máme. Zasypeme je cukrem a zalijeme octem. Od této chvíle je nemícháme. Přiklopíme a necháme 24 hodin stát (lépe v chladu, aby nezkvasily). Hrnec bez poklice postavíme na sporák (v ideálním případě na kamna) a přivedeme k varu. Hodinu vaříme co nejprudčeji, poté teplotu snížíme, přiklopíme a vaříme pět hodin na nejmenším plamenu. Nemícháme! Povidla rozmícháme tyčovým mixérem, přidáme skořici a rum, promícháme a plníme sklenice (sklenice musí být čisté a úplně suché). Povidla by měla sahat centimetr pod okraj. Na povrch každé skleničky kápneme trochu tuzemského rumu, čímž zajistíme lepší trvanlivost. „Zavíčkujeme‟, naplněné skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme je do druhého dne vychladnout.

Recept 3

Ingredience: 1 kg blum, 2 dl vody.

Postup: Blumy dobře omyjeme, rozpůlíme, odstraníme z nich pecky a nakrájíme je na malé kousky. Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly dáme 1 kg nakrájených blum a přilijeme 2 dl vody. Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program DŽEM a pekárnu zapneme. Program zopakujeme ještě alespoň dvakrát. Povidla jsou hotová, když jsou dostatečně hustá. V průběhu programu dobře vymyjeme zavařovací sklenice, dáme je na plech a ve středně vyhřáté troubě sterilizujeme. Hotová povidla dáme do sklenic a necháme je pomalu vychladnout (při přípravě povidel nepřidáváme žádný cukr). Povidla je vhodné skladovat v menších sklenicích. Doba přípravy a název programu se mohou lišit podle typu domácí pekárny.

Zdroj: článek Blumy

Příběh

Ve svém příspěvku DNA BLUMY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina matyskova.

Je vhodná konzumace blum na dnu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Filip.

Přestan jíst maso vejce ryby jez jen ovoce a zeleninu a třeba se uzdravíš že?
hare KršnA hARE kRŠNA KRŠNA KRŠNA HARE HARE HARE RAMA HARE RAMA RAMA RAMA HARE HARE

Zdroj: příběh Dna blumy

Blumy versus špendlíky

Švestky, slívy, ryngle, mirabelky, špendlíky a blumy patří do početné rodiny slivoní (Prunus). Mezi jejich příbuzné patří i další peckovice: višeň, třešeň, broskev, meruňka. Celý rod má přibližně 430 druhů. Složením těla do něj patří i mango, ale jako tropická plodina se tam nepočítá.

Blumy mají žluté, zelené i fialovočervené kulovité plody se žlutou dužninou. Na trh se běžně dostává cca osm druhů blum.

Špendlíky vypadají jako menší žluté švestky, jsou tedy oválné. Dužnina, kterou lze dobře oddělit od pecky, má velice lahodnou chuť.

Zdroj: článek Blumy

Příběh

Ve svém příspěvku KROUCENÍ LISTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil Klíma.

Dobrý den, na podzim jsme zasadili planou meruňku, na jaře ji ale krátce po rašení listů se listy začaly kroutit a přestaly růst. Nevíme proč a zda se to dá ještě napravit. Děkuji za radu, Klíma, Kolín.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta Tesařová.

PROČ SE KROUTÍ LISTY U BLUMY ČÍM JE POSTŘÍKAT DĚKUJI

Zdroj: příběh Kroucení listů

Co obsahují blumy

Blumy obsahují mnoho důležitých živin, které naše tělo potřebuje. Blumy představují bohatý zdroj draslíku, vitamínů skupiny B, vitamínů C a A a celé řady dalších minerálů (fosfor, železo, vápník). Dalším důležitým vitamínem je vitamín E, což je silný antioxidant, jenž chrání buňky lidského těla před poškozením.

Zdroj: článek Blumy

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NA ODDĚLKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Mráz.

Zdravím,chtěl bych poradit jak co nejejdnoduším způsobem získat oddělek od nejlepšího včelsstva ve kterém mám matku letos už čtvrtým rokem (bílá)a včelstvo stále nejlepší co do rozvoje,výnosnosti,bez rojení atd.teď už si říkám,že už to dál matka nemůže zvládnout a vzhledem ke kvalitě tato včelstva musí rozšířit.Předesílám,že nemohu a ani neumím odchovat serii matečníků od nich a vytvořit oddělky .Děkuji za případné poučení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Rozdělení včelí kolonie znamená vzít silnou kolonii a udělat z ní dvě menší kolonie. Rozdělení včelstva je způsob, jak zvýšit počet osídlených úlů, aniž by bylo nutné čekat na roje, kterými by se úly přirozeně kolonizovaly. To pomáhá vyhnout se nejistotě přirozené kolonizace, zejména v situacích, kdy je nízká pravděpodobnost rojení. Rozdělení včel vždy znamená určité riziko poškození včel, takže by mělo být provedeno pouze tehdy, když je včelař ochoten toto riziko podstoupit a také včelař, který má dost úlů, aby to zvládl v případě neúspěchu.
Z praktického hlediska pro rozdělování včelstev je nejlepší používat nástavky s horní loučkou nebo Langstrothovy úly kvůli jejich standardním rozměrům. Tato standardizace umožňuje přesouvat plástve a včely z jednoho úlu do druhého.
Rozdělení by se mělo provádět pouze na silných úlech, které mají spoustu plodů (zapečetěné plody, mladé plody a vajíčka). Musíte vypozorovat čas, kdy jsou včely nejsilnější, kdy s největší pravděpodobností zakládají královské buňky. Základní myšlenkou je rozdělit mláďata a včely mezi dva úly a pak donutit ten bez královny, aby vytvořil novou. Včelí vajíčka jsou nezbytná pro to, aby rozdělená část kolonie, která byla ponechána bez královny, byla schopna vyrobit novou královnu, takže je nezbytné, aby byla v kolonii přítomna včelí vajíčka. Úspěch je nejpravděpodobnější, když jsou v kolonii již přítomny neuzavřené buňky královny, protože to znamená, že se přirozeně dělí (tj. chystají se rojit). Pokud nejsou přítomny žádné královské buňky, včely vytvoří novou královnu, pokud budou přítomna vajíčka.
K rozdělení včel budete potřebovat dva úly - aktivní (nebo rodičovský) úl a prázdný úl.
Někdy se povede, že v aktivní kolonii jsou přítomny buňky královny. To je zvláště dobré, protože aktivní kolonie již vytváří novou královnu a je připravena se přirozeně rozdělit. Pokud jsou již buňky královny přítomny, měla by se do nového úlu velmi pečlivě přenést alespoň jedna plástev s královnami. V aktivním úlu nahraďte každý odebraný rámek za nový. Pokud je to možné, měly by být horní laťky natřeny voskem, aby včely vytvořily nový plást ve správné poloze - jeden plást na jednu horní laťku. Vyplňte všechny prázdné prostory novými horními laťkami tak, aby byly oba úly kompletní, a znovu nasaďte víka. Přemístěte aktivní úl na nové stanoviště. Po určité době zkontrolujte, zda byla nová královna úspěšně odchována a snáší vejce. To může trvat až čtyři týdny.

Zdroj: příběh Jak na oddělky

Pěstování blum

Bluma je 5 až 8 metrů vysoký strom se silnějšími větvemi, který se musí roubovat, aby plodil. Listy se podobají listům švestky, ale jsou větší. Květy jsou bílé a po jejich oplodnění vyroste na jejich místě kulatý dužnatý plod žluté barvy, který má přibližně 5 cm v průměru. Uvnitř dužniny je velká pecka. Blumy dozrávají obvykle během července a srpna.

Zdroj: článek Blumy

Švestky

Pod pojem slivoně/švestky zahrnujeme takzvané pravé švestky (zašpičatělé modré), slívy (kulovité modré), mirabelky (zlatožluté a velké jen jako třešně) a renklódy (kulaté zelenožluté nebo červenomodré až hnědé). Všechny představují výtečné chuťové obohacení našeho jídelníčku i zdroj drahocenných složek.

Švestky patří k oblíbenému ovoci pozdního léta. Nejsou náročné, rostou ledaskde, dají se koupit za přijatelné peníze. Navíc se kromě skvělé chuti a pestrého využití v kuchyni mohou pyšnit i širokým léčebným působením.

Švestky pocházejí z Předního východu a jihoevropských zemí. V antické době byly slivoně hojně pěstovány, avšak za léčivý prostředek pro lidské zažívání byly už tehdy považovány jen švestky pravé. Ty mají také nejdelší trvanlivost a jsou nejlépe skladovatelné. Pokud necháváme modré plody vyzrát na stromě co nejdéle a nepodtrhneme je, vytvoří si vlivem slunečního záření mnohem více vitamínů. Pro svoje vlastnosti zdomácněly slivoně brzy také v zemích střední Evropy. Ve střední Evropě má pěstování švestky domácí – stromovité dřeviny nižšího vzrůstu – dlouhou tradici. I v České republice jde o nejčastěji pěstovanou a hodně ceněnou dřevinu. Švestka bývá součástí ovocných sadů, snadno se množí, je spíše teplomilná, proto se jí daří v mírném podnebí. Švestky dozrávají ke konci léta, tělo před zimou doslova nabíjejí energií a množstvím nezbytných vitamínů a minerálů. Významnou složkou švestek jsou i antioxidanty, bojující proti volným radikálům.

Švestky jsou plody stromu slivoně švestky, který patří do čeledi růžovitých. Jedná se o peckovice modré až fialové barvy s jemně nasládlou chutí. Jejich použití je velmi široké. Mohou se konzumovat čerstvé, sušené, konzervované nebo kompotované, vyrábějí se z nich povidla, plní se jimi knedlíky, buchty nebo koláče a velmi oblíbené jsou pro výrobu slivovice. Kromě toho mají řadu zdravotních účinků, a to nejen na náš organismus, ale i pleť a vlasy.

Spousta lidí si plete slivoň se švestkou. Slivoň je označení celé skupiny ovocných dřevin, mezi které patří právě i švestky. Dále se sem řadí slívy, mirabelky, pološvestky, renklódy, myrobalány a špendlíky. Pravé švestky se od pološvestek liší svým vzhledem – mají oválné a protáhlé plody zašpičatělé na obě strany. Pološvestky nejsou ani tak protáhlé, ani zašpičatělé a mají měkčí dužinu. Další rozdíl je patrný při srovnání pecek – švestky jdou velmi dobře od pecky, která je placatá, protáhlá a stejně jako plody špičatá na obě strany. Pološvestky jdou od pecky hůře, pecka je oválnější, kulatější a u stopky není špičatá. Barva plodů je fialová až purpurová. Švestka má širší šedou běl a šedohnědé až červenohnědé jádro, mírně lesklé. Dřeňové paprsky jsou středně vidi

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Švestky

Poradna

V naší poradně s názvem ŠVESTKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Víchová Jarmila.

Stromek švestky zarostl novými až 2m dlouhými větvemi v místě odkud vyrůstají mají větve sílu více jak 2cm.Celý stromek velice těmi novými větvemi zhoustl.Kdy mohu nový obrost vyřezat? Děkuji za odpověď Víchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Švestky se nesmí stříhat v zimě, protože hrozí nákaza hobovou chorobou pevník nachový. Nejlepší doba řezu pro mladé stromky je jaro. Vzrostlé stromy je pak nejlepší prořezávat v polovině léta.

Zdroj: příběh ŠVESTKA

Konzumace blum

Blumy se nejčastěji konzumují přímo, tedy za syrova. Konzumují se samozřejmě plody čerstvé a zralé. Ve studené kuchyni se přidávají do ovocných salátů, v teplé kuchyni se blumy příliš nepoužívají, ale jsou velmi chutné například v bublaninách a nákypech. V potravinářském a konzervárenském průmyslu se z měkčích plodů některých odrůd vyrábí povidla a džemy, pevnější a menší plody se kompotují.

Zdroj: článek Blumy

Příběh

Ve svém příspěvku JARNÍ POSTŘIK ŠVESTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Klimečková.

máme 2 roční švestky (větší blumky) a l švestkobroskev. Hned první rok byly obsypané květy, ale v době, kdy už byly na stromcích plody zkadeřavěly listy a nakonec i uschly a zežloutly větvičky. Na jednom stromku se nám podařilo úrodu zachránit, na druhém ne.
Obávám se, že druhý stromek už letos neobrazí a budeme ho muset zlikvidovat. Co máme dělat?

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Jarní postřik švestek


Warning: Undefined array key 4222 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4223 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4224 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4225 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4226 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4227 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4228 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4229 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4230 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4231 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4232 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4233 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4234 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4235 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4236 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4237 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4238 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4239 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4240 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4241 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4242 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4243 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4244 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4245 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4246 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4247 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4248 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4249 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4250 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4251 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4252 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4253 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4254 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4255 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4256 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4257 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4258 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4259 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4260 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4261 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4262 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4263 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4264 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4265 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4266 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4267 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4268 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4269 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4270 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4271 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4272 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4273 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4274 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4275 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4276 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4277 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4278 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4279 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4280 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4281 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4282 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4283 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4284 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4285 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4286 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4287 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4288 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4289 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4290 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4291 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4292 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4293 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4294 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4295 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4296 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4297 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4298 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4299 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4300 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4301 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4302 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4303 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4304 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4305 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4306 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4307 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4308 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4309 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4310 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4311 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4312 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4313 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4314 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4315 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4316 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4317 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4318 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4319 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4320 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4321 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4322 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4323 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4324 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4325 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4326 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4327 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4328 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4329 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4330 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4331 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4332 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4333 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4334 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4335 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4336 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4337 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4338 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4339 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4340 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4341 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4342 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4343 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4344 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4345 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4346 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4347 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4348 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4349 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4350 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4351 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4352 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4353 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4354 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4355 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4356 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4357 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4358 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4359 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4360 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4361 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4362 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4363 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4364 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4365 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4366 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4367 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4368 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4369 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4370 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4371 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4372 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4373 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4374 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4375 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4376 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4377 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4378 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4379 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4380 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4381 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4382 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4383 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4384 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4385 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4386 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4387 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4388 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4389 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4390 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4391 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4392 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4393 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4394 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4395 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4396 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4397 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4398 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4399 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4400 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4401 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4402 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4403 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4404 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4405 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4406 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4407 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4408 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4409 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4410 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4411 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4412 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4413 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4414 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4415 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4416 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4417 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4418 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4419 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4420 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4421 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4422 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4423 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4424 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4425 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4426 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4427 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4428 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4429 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4430 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4431 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4432 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4433 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4434 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4435 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4436 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4437 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4438 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4439 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4440 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4441 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4442 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4443 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4444 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4445 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4446 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4447 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4448 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4449 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4450 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4451 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4452 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4453 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4454 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4455 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4456 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4457 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4458 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4459 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4460 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4461 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4462 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4463 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4464 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4465 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4466 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4467 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4468 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4469 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4470 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4471 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4472 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4473 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4474 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4475 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4476 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4477 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4478 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4479 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Odrůdy blum

Gauota má atraktivní jasně červené plody, které mají přes 5 cm v průměru. Tužší dužnina krémové barvy je šťavnatá, příjemně sladká, velmi chutná. Tato velmi raná odrůda zraje v první polovině srpna. Zde můžete vidět, jak vypadá Gauota.

Kuban Delight patří mezi odolné a spolehlivě plodící odrůdy blumy. Středně velké tmavě červené až fialové plody mají šťavnatou a pevnou žlutooranžovou dužninu s vynikající sladkou chutí. Sklízejí se od poloviny srpna a dají se skladovat až 1 měsíc. Zde můžete vidět, jak vypadá Kuban Delight.

Black Diamond je raná odrůda blumy s velkými tmavě modrofialovými kulatými plody, které zrají od poloviny do konce srpna. Dužnina je načervenale žlutá, pevná, šťavnatá, poměrně sladká a velmi chutná. Zde můžete vidět, jak vypadá Black Diamond.

Angeleno s velkými oválnými plody sytě modré až černé barvy má vynikající sladkou chuť. Žlutorůžová dužnina je poměrně šťavnatá. Plody dozrávají od poloviny září a lze je bez problémů skladovat až do konce listopadu. Zde můžete vidět, jak vypadá Angeleno.

Black Gigant má velmi atraktivní a trvanlivé velké plody tmavě modré až černé barvy a kulovitého tvaru s tuhou, slabě narůžovělou a velmi chutnou dužninou, které se sklízejí od poloviny září. Odrůda je velmi odolná a má značné výnosy. Zde můžete vidět, jak vypadá Black Gigant.

Black Amber dozrává od poloviny září. Plody jsou větší, kulovité, tmavě fialové až černé. Žlutě narůžovělá šťavnatá dužnina má vyváženou sladkou chuť. Odrůda se hodí k přímé konzumaci, uskladněné plody vydrží 1 měsíc. Zde můžete vidět, jak vypadá Black Amber.

Friar patří mezi odolnější odrůdy. Velké kulatější plody sytě modré barvy s tenkou slupkou mají oranžovou, velmi chutnou, středně sladkou dužninu, která se nesnadno odděluje od pecky. Sklízí se od konce října. Zde můžete vidět, jak vypadá Friar.

Superior je bluma, která byla vyšlechtěna pro pěstování v chladnějších podmínkách (snáší až −25 °C). Má středně velké kulaté plody červenozelené barvy s pevnou, zlatavě žlutou a sladkokyselou dužninou. Zde můžete vidět, jak vypadá Superior.

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Blumy

Poradna

V naší poradně s názvem BEZTRNÝ OSTRUŽINÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Parýzek, ing..

Prosím o radu. Kdy je nejvhodnější doba ke hřížení šlahounů. Hřížím matiční šlahouny, nové rostliny mi vzejdou, ale nechám si poradit. Jestli matiční šlahouny už letos nebo až druhý rok, kdy už budou mít plody.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník .

Nejvhodnější doba pro hřížení ostružin je na jaře a na podzim. Výsledky jarního hřížení můžeme oddělit ten samý rok na podzim. Ty podzimní až následující rok na jaře. K hřížení se používají jednoleté výhony.
K vegetativnímu množení ostružin můžete také použít i další postupy, které jsou vhodnější. Je to například množení kořenovými řízky. Vhodné části kořenů získáváme na podzim. U matečné rostliny odkryjeme z jedné strany kořeny, aby je bylo dobře vidět a ostrým nožem je od rostliny oddělíme. Řízky mají být dlouhé 8-10 cm a v průměru 8-10 mm. Horní konec seřízneme kolmo na osu řízku, spodní část mírně šikmo. Pracovat musíme pozorně. Řízek vysazený obráceně neroste. Řízky zakládáme přes zimu v mrazuprosté místnosti do písku s rašelinou. V dubnu je vysazujeme na záhony s lehčí kompostní zeminou. Na záhoně vyhloubíme rýžku asi 10 cm hlubokou, která má jednu stěnu kolmou. Na tuto stěnu stavíme řízky asi 10 cm od sebe, zasypeme zeminou a navršíme 3 cm vysoký hrůbek. Po výsadbě zalijeme, kypříme, odstraňujeme plevele a přihnojujeme. Řízky je nezbytné ošetřit stimulátorem růstu.

Zdroj: příběh Beztrný ostružiník

Řez a stříhání

Blumy se množí vegetativně, a to očkováním a roubováním. Pěstují se do výšek okolo 350 metrů nad mořem, protože špatně vzdorují mrazu. Pro vyšší nadmořské výšky jsou pak určeny odolné druhy. Blumy se sází na jaře či na podzim, přičemž místo štěpování musí zůstat nad zemí. Některé odrůdy jsou samosprašné, proto není třeba shánět opylovače. Existují však také cizosprašné a částečně samosprašné odrůdy, u nichž je třeba do jejich blízkosti vysadit ještě jinou odrůdu, která se o opylení postará. Nejlepší plody blum bývají na 2−3letém dřevě, což se zohledňuje také při řezu.

Zdroj: článek Blumy

Příběh

Ve svém příspěvku JAK A KDY STŘÍHAT OSTRUŽINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kvetoslav.

ostruziny-vyborny clanek..Zverejnujte další..MOHU HNOJIT ROZDRCENOU TRAVOU V PRUBEHU ROKU PO NASEKANI?NENALEZOU MI NA OSTRUZ.KERE KLISTATA Z NASEKANE TRAVY,NEBO SLIMACI?DEKUJI ZA ODPOVED NA MUJ MEIL.Mam ostruz.jiz 5-6let bez prihnojovani a BEZ KLISTAT,ALE V TRAVE KLISTATA JSOU-nIzky JESENIK-JAKARTOVICE

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lubomír weinhauer.

Prosí o radu kdy a jak stříhat rakytník .Předem děkuji.

Zdroj: příběh Jak a kdy stříhat ostružiny

Švestky a zdraví

Z vitamínů obsahují švestky vitamín A, B6, C, K, E, zato minerálních látek mají spoustu – vápník, hořčík, fosfor, draslík. Dále jsou bohaté na vlákninu, třísloviny a organické kyseliny.

Tyto plody jsou výborným lékem na revmatismus, dnu, onemocnění ledvin, jater a krevního oběhu. Pomáhají také chránit srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu. Velmi účinné jsou při střevních problémech a zácpě.

Vitamín A je významný hlavně pro naše oči. Pomáhá při šerosleposti, barvosleposti a dalších problémech se zrakem a chrání jej proti UV záření. Také pozitivně působí na sliznice, kosti, krvetvorbu, spermie a vajíčka a hraje důležitou roli pro správný vývoj plodu v těhotenství. Je prevencí proti rakovině úst a prsu.

Vitamín B6 pomáhá léčit chudokrevnost a nervové potíže.

Jeden plod švestky obsahuje až 7 % doporučeného denního příjmu „céčka“. Vitamín C je silný antioxidant, prevence proti chřipkám a nachlazením, hojí rány, zlepšuje vstřebávání železa, podporuje tvorbu kolagenu a protistresových hormonů. Antioxidanty neutralizují škodlivé účinky volných radikálů a tím snižují riziko rozvoje nemocí jako astma, artritida, infarkt a rakovina, působí také proti stárnutí.

Vitamín K je nezbytný pro správnou srážlivost krve. Jeho nedostatek způsobuje snadnou tvorbu modřin, podlitin a krevních sraženin.

Švestky jsou výborným pomocníkem při dně, jsou totiž vynikajícím prostředkem odbourávajícím a vyplavujícím především močovinu, která je vlastně příčinou této nemoci. Pokud máme k dispozici čerstvé švestky, doporučuje se vždy před hlavním jídlem zkonzumovat 1–2 plody nebo vypít 2 skleničky švestkové šťávy. Jinak je možné používat švestky sušené, namočené přes noc ve vodě a vodu vypijeme.

Švestky prospívají také srdci. Vitamín E, draslík i hořčík chrání před aterosklerózou, infarktem a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.

Švestky jsou rovněž přírodní prostředek proti pomalé funkci střev. Máte-li problémy se střevy, můžete si pomoci každodenní konzumací 4 čerstvých či sušených švestek. Švestky jsou i účinnou prevencí rakoviny střev.

Díky antioxidantům a vitamínům je konzumace švestek nebo džusu z nich výborná i pro vaši pleť. Pomáhají odstraňovat příznaky stárnutí pleti, zlepšují její pružnost, zmírňují akné a vrásky, podporují tvorbu nové pokožky při jizvách a celkově produkci nových buněk, nahrazují poškozenou tkáň a hojí rány.

Vitamíny, minerály a antioxidanty v tomto ovoci dále podporují růst vlasů, pomáhají na slabé, křehké a lámavé vlasy, a naopak díky posilování buněčných membrán ve vlasových folikulech je udržují husté, zdravé a silné. Pomáhají proti adrenální únavě (nedostatečnosti ledvin nebo únavě nadledvinek), která se mim

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Švestky

Příběh

Ve svém příspěvku HEBE KDY PŘESAZOVAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Stračevská.

mám asi 5 let starý keř hebe, zasadila jsem ho nevhodně na sklace,ale blízko chodníku. nyní nám vadí při přecházení. Potřebovala bych ho přesadit, ale mám strach abych o něj nepřišla.Kdy je vhodné ho přesadit?Děkuji za radu E Str.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Margareta Vaňourková.

Dobrý den,děti my zakoupili v Květinářství keřík Hebe,poprosila bych jakou půdu potřebuje,a jak se oněj starat.Byla bych vděčná za každou radu.Nikde jsem od zahradkářu nic nezjistila.Děkuji s pozdravem Margareta Vańourková

Zdroj: příběh Hebe kdy přesazovat

Švestková povidla bez cukru

Ingredience: 5 kg zralých švestek, 5 polévkových lžic octa balsamico, 3–5 polévkových lžic obyčejného octa, 2 celé skořice, 2 celé badyány, 10–20 celých hřebíčků

Postup: Švestky nasypeme do nádoby s vodou a přidáme přibližně 3–5 polévkových lžic obyčejného octa, abychom švestky důkladně omyli a zneškodnili případné nežádoucí mikroby. Švestky vypeckujeme a dáme do velkého zapékacího pekáče, ideálně s nepřilnavou vrstvou. Pokud nemáme nepřilnavou vrstvu, je dobré pro jistotu vyložit dno navlhčeným pečicím papírem. Když je papír namočený, je poddajnější a dá se prsty krásně vytvarovat přesně na dno a stěny pekáčku. Vypeckované švestky lehce upěchujeme a zakápneme pěti lžícemi octa balsamico. Lze použít i obyčejný, ale balsamico je zdravější a ve výsledku není cítit. Dále si připravíme gázu nebo plátýnko a do něj nasypeme koření. Sáček zavážeme a vložíme mezi švestky. Od této chvíle na švestky nebudeme vůbec sahat až do samotného konce pečení. Nezakrytý pekáč se švestkami dáme do horkovzdušné trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme přibližně hodinu. Každá trouba peče jinak, proto švestky občas zkontrolujeme, jestli se jim nepřipalují vršky. Po hodině, kdy by už švestky měly plavat ve vlastní šťávě, troubu stáhneme na 130 °C a jdeme v klidu spát. Přibližně po deseti hodinách pečení je většina vody ze švestek vypařená a zbývá hustá hmota, která při zatřesení s pekáčkem drží tvar. Švestky necháme vychladnout a poté je rozmixujeme tyčovým mixérem přímo v pekáčku, nemáme-li tyčový mixér, použijeme jakékoliv jiné rozmělňovací zařízení. Kdo má rád kousky, nemusí mixovat vůbec. Rozmixovanou hmotu (nebo celé upečené švestky) dáme do hrnce a přivedeme za stálého míchání k varu. Teď již musíme míchat poměrně svižně, protože hustá kaše při varu bublá a prská všude kolem. Míchání ale bude trvat jen chviličku, nebojte se. Pokud se vám zdají povidla stále řídká, vařte a míchejte déle, ale většinou stačí je jen přivést k varu. Připravíme si sklenice. Vysterilizujeme je buď vařící vodou, nebo v troubě a připravíme na plnění. Víčka a hrdla sklenic důkladně osušíme. Horká povidla naplníme do sklenic, otřeme případné zamazané okraje, povrch povidel zakápneme dvěma lžícemi rumu a pevně zavíčkujeme. Ještě teplé sklenice zavaříme buď v hrnci, nebo použijeme myčku a zvolíme program s nejteplejší vodou. Většinou to bývá program na hrnce s teplotou vody 70–90 °C. Po vyjmutí z myčky či hrnce otočíme sklenice víčkem dolů a necháme vychladnout.

Zdroj: článek Švestková povidla

Příběh

Ve svém příspěvku OSMO DRY RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Vnouček.

No vše je velice hezké,ale pakovat se na přístroji,který vyrobíte za pár kaček takovýmto způsobem je zlodějina...výrobce si lehce spočítal kolik stojí podřezání a dal stejnou cenu..to si ho radši podřežu a mám to za babku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzana křiklanová.

Dobrý den máme už skoro rok namontovaný přístroj OsmoDry naše nemovitost je s části postavená na skále kudy zřejmě protéká voda. Začátkem července jsem telefonovala p. Zedníčkovi a informovala jsem ho o tom že stěny jsou i nadále vlhké a to ještě výš než kdy jindy a že máme pocit že přístroj nefunguje jak by měl.Bylo nám zděleno že máme vyčkat do smluvené doby kdy přijde technik naměřit hodnoty.A tak jsme počkali do 4.10.2018 Technik naměřil rychleji než na počátečním měření hodnoty které údajně stačí a na moji žádost vyfotil mokré stěny s tím ,že mě bude někdo na základě připomínek ke stálé vlhkosti telefonicky kontaktovat a že se někdo přijde podívat.Místo toho jsem obdržela 8.10.2018 fakturu na zbylou částku.Domnívám se že jednání Vaší firmy není fér,že můj požadavek, že není vše v pořádku by jste mohli lépe prověřit za 50 000.- by to byla především slušnost.

Zdroj: příběh Osmo dry recenze

Švestková povidla podle babičky

Ingredience: švestky, široký kastrol, sporák, zavařovací sklenice, případně trochu cukru, ale není třeba

Postup: Švestky opláchneme a vyloupeme z nich pecky. Někde se babiččina švestková povidla vaří i s peckami a pak se rozvařená pasírují přes speciální cedník s velkými oky. Ale vypeckovat švestky není tak velká práce jako pasírování. Jestliže jsme praváci, je praktické položit si k levé ruce nádobu na vyloupané švestky a k pravé ruce misku na odpad (celé švestky uprostřed). Loupání švestek tak půjde automaticky a doslova „od ruky“. Švestky dáme do nejširšího kastrolu, který máme. Osvědčily se těžké železné kastroly, anebo naopak moderní pánve s ušlechtilým povrchem. Postříkneme ovoce asi půl deci vody a pod pokličkou přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a mícháme, dokud se švestková povidla nepřestanou prudce vařit a nebudou jen mírně probublávat. Pak už nehrozí akutní připálení.

Švestková povidla necháme stále odpařovat. Občas zamícháme. Na míchání povidel používáme dřevěnou plochou vařečku (někdy bývá šikmo seříznutá). Takovou vařečkou snadno odloupneme hmotu ode dna. Švestková povidla jsou hotová, když jsou tak hustá, že se brázda za vařečkou neuzavírá.

Povidla nepřislazujeme. Kdyby byl „špatný rok“ a zralé švestky měly méně cukru, povidla by z nich byla příliš kyselá, takže můžeme trochu cukru přidat, ale jen málo, podle chuti. Váhové množství nelze upřesnit, záleží na kyselosti ovoce. Ale v takovém případě přidáváme cukr těsně před dokončením varu, když už jsou povidla hustá. Kdybychom cukr přidali hned na počátku varu, zkaramelizoval by a povidla by byla hnědá a hořká. Přidaný cukr však musíme také provařit, ale jen asi tři až pět minut.

Připravená povidla nemusíme sterilizovat. Předkové je uchovávali v kameninových nádobách, jen povázané voskovaným nebo pergamenovým papírem. Prababičky dávaly švestková povidla pod celofán. My si vystačíme s dobře vymytými a vypařenými sklenicemi s víčkem. Pro jistotu sklenice s horkými povidly překlopíme na víčko.

Před použitím švestková povidla rozmícháme a dochutíme: přisladíme, přidáme trochu rumu, badyán. Švestková povidla jsou výtečná na bramborové placky, do kynutých knedlíků, do taštiček z těsta na bramborové knedlíky nebo na tvarohové knedlíky. Dále švestkovými povidly můžeme plnit buchty, kynuté koláče či koláče s drobenkou. Typicky českou chuť mají bavorské vdolečky se švestkovými povidly nebo masopustní koblížky.

Zdroj: článek Švestková povidla

Příběh

Ve svém příspěvku POSTŘIK Z ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Ve vyhledávači jsem zadal postřik česneku proti plísni. Bohužel čím a kdy česnek stříkat jsem tam nenašel a proto se ptám čím a kdy česnek proti plísni stříkat?

Děkuji za radu

Zdraví ladislav

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Postřik z česneku

Histamin a smoothie

Syndrom histaminové intolerance je onemocnění trápící v současné době 2–3 % populace, častější je u žen středního věku. HIT (histaminová intolerance) je důsledkem nepoměru mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle. Tato nerovnováha může být způsobena jednak zvýšeným příjmem histaminu v potravě, jednak vlastní nadprodukcí histaminu například u alergických reakcí nebo bakteriálních infekcí. Hromadění histaminu je dále způsobeno nedostatečnou aktivitou nebo sníženou koncentrací enzymu diaminooxidázy (DAO). Diaminooxidáza je enzym, který odbourává histamin.

Zatím stále není jednoznačně objasněno, zda se jedná o vrozenou dispozici, či jde o získanou poruchu tvorby. Enzym DAO je produkován přednostně v buňkách trávicího traktu, proto bývá snížený u pacientů s poškozením střevní sliznice, a to jak při akutních a chronických zánětlivých onemocněních (Crohnova choroba), tak i při nekompenzované celiakii či vleklých potravinových střevních alergiích.

Snížená produkce enzymu DAO může být přechodná, mění se v čase, takže pacient střídá dny (týdny, měsíce, roky) dobré tolerance s obdobím zhoršení. Po ukončení příjmu takzvaných blokátorů enzymu DAO může dojít i k vyléčení, například po skončení užívání některých farmak majících negativní vliv na činnost enzymu diaminooxidázy. V dnešní době je známo skoro 100 léčiv ze skupiny antidepresiv, analgetik či antirevmatik, která se účastní metabolismu histaminu.

Při stanovování diagnózy a následné diety je důležité si uvědomit, že kromě histaminu může člověk netolerovat i jiné organické dusíkaté látky. Pak mluvíme o obecné intoleranci biogenních aminů.

Při histaminové intoleranci nepoužíváme k přípravě smoothie nahnědlé nebo přezrálé ovoce. Měli bychom se vyhnout následujícímu ovoci – jahody, červený rybíz, angrešt, maliny, ostružiny, brusinky, pomeranče, mandarinky, grep, limetka, pomelo, tangerinka, ananas, červené hrozny (vysoké množství salicylátů), kiwi, guava, kokos, třešně, višně, meruňky, nektarinky, broskve, švestky, blumy, mirabelky, špendlíky, papája, fíky, datle, avokádo, větší množství vodního melounu, šípek, rozinky, sušené švestky, moruše, sušené či kandované ovoce.

Zdroj: článek Melounové smoothie - recepty

Poradna

V naší poradně s názvem STŘÍHÁNÍ ŠVESTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Kovar.

Dobry den , velice me zajima, kdy je spravna doba na rez/zastrihnuti svestky. Po precteni Vaseho clanku , jsem bohuzel nejak zmaten. V odstavci jak prorezat svestku pisete:Řez švestek doporučujeme provádět hned zjara po vykouknutí prvních pupenů.
A hned pote v nasledujicim odstavci:Stříhání švestek na jaře pisete-Peckovinám nesvědčí časný jarní řez. Měly by se stříhat jen v období, kdy už mají listy. Případně po sklizni.

Je mozne to nejak objasnit , nekolikrat v clanku pisete opakovane, ze se ma strihat/rezat na jare a pak obratem dodavate , ze nejlepsi doba je po sklizni zacatkem zari ..


diky za vysvetleni

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejlepší doba na řez švestek je druhá polovina června nebo hned po sklizni. Jarní řez se doporučuje jen začátečníkům, aby jim v orientaci v koruně nebránily listy. U jarního řezu je nebezpečí zanesení infekcí do řezných ran.

Zdroj: příběh Stříhání švestek

Zavařování švestek

Švestky patří mezi nejvíce zavařované druhy ovoce. Oblíbené jsou především jako kompot nebo povidla – a ta jdou připravit i v troubě nebo v remosce.

Při zavařování švestek by se mělo dodržet několik základních pravidel – plody musí být samozřejmě kvalitní, nepomačkané; nálev se do sklenic k švestkám přidává vychladlý; švestky se před vložením do sklenic propíchají dřevěným párátkem (plody budou lépe vstřebávat cukr a slupky nepopraskají); zavařování trvá 15 až 20 minut v teplotě 85 °C.

Ingredience: 2 kg švestek bez pecek, 1 l vody, 400 g pískového cukru,2 tyčinky skořice, citrónová kůra, 4 lžíce citrónové šťávy, 4 lžíce rumu, 4 hřebíčky, 3–4 celé kousky badyánu

Technologický postup: Švestky, které chcete použít do kompotu, by měly být bez vad (bez zvrásnění, plísně, hniloby). Švestky proto pečlivě vybírejte. V následujícím kroku pak švestky důkladně operte ve studené vodě a vypeckujte. Na plotnu postavte hrnec, do něhož nalijete 1 l vody, vysypete 400 g pískového cukru a vložíte 2 tyčinky skořice, citrónovou kůru, šťávu, hřebíček a rum. Gurmáni mohou zaměnit hřebíček za badyán. Vše dobře svařte (minimálně 10 minut) a následně nechte vychladnout. Mezitím si důkladně omyjte kompotové sklenice a víčka. Nechte je okapat, případně je vytřete do sucha a připravte na plnění švestkami. Suché a čisté sklenice naplňte vypeckovanými švestkami. Sklenice naplněné švestkami zalijte vychlazeným nálevem. Vrchní část sklenic otřete, přiložte víčko a důkladně uzavřete. Pomoci si můžete i speciálním víčkovačem. Zavíčkované sklenice postavte vedle sebe do plechového pekáče, kam následně vlijte studenou vodu do výšky cca 2 cm ode dna. Pekáč potom i se sklenicemi vložte to trouby předehřáté na 175 °C a zavařujte do té doby, dokud se ode dna sklenice nezačnou uvolňovat bublinky, což trvá přibližně 40 minut. Troubu pak vypněte a sklenice se švestkami nechte vychladnout.

Zdroj: článek Švestky

Množení

Kaktusy lze rozmnožovat dvěma způsoby. Vegetativně (řízky) a generativně, tedy výsevem.

Výsevem

S výsevem se začíná v březnu a dubnu a provádíme jej do speciálního substrátu, to znamená 2 díly jemného písku a 1 díl zeminy. Vyséváme do plastových boxů (provizorně lze použít obal od nanukového dortu, v němž jsou odtokové díry), osvědčila se také akvária, terária a zavařovací lahve. V nich vytvoříme mikroklima skleníku. Semena vyséváme na povrch substrátu, ten má výšku asi 2 cm. Musí být dobře nasáklý vodou. Zasypávat můžeme pouze semena opuncií. Uzavřenou láhev či plastovou krabičku překrytou víčkem dáme na teplé, světlé místo. Přímé slunce nám semena či sazeničky může zničit. Chladnomilné druhy klíčí při teplotách okolo pětadvaceti, teplomilné druhy při teplotách nad 30 °C. Po vyklíčení sazenice přikryjeme víkem, které je schopné větrat (má otvory). Poprvé přesazujeme, až mají sazenice půl centimetru. Substrát by měl být stále vlhký, po vyklíčení zavlažujeme pravidelně podmokem. Na přímé slunce můžeme rostliny dát až po roce či dvou.

Vegetativně

Kaktusy často tvoří odnože či větvičky. Mnohé druhy mají na odnožích takzvané čekací kořeny. Takové odnože je možné oddělit od mateřské rostliny a zasadit do suchého substrátu. Nikdy odnože, které oddělujeme řezem, nesázíme do vlhkého substrátu. Necháme ránu pořádně zaschnout, nejlépe 2 týdny, kdy se vytvoří takzvaný kalus. Pak sázíme do suchého substrátu. Umístíme do teplého prostředí s nepřímým slunečním zářením a často rosíme.

Roubování

Gymnocalycium množíme roubováním, protože je to velmi choulostivý druh. Tyto kaktusy se roubují nejčastěji na druh rodu Echinopsys, a to tak, že se odřízne vrchní část podnože, přibližně asi 3 centimetry, a na ni se přiloží kaktus, který chceme roubovat, oříznutý tentokrát z druhé strany. Poté roub přimáčkneme například gumičkami nebo jej můžeme zatížit. Asi po 2 týdnech začne roub růst.

Zdroj: článek Gymnocalycium mihanovichii

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Jana Válková


hovězí po burgundsku podle pauluse
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
likér z aronie za studena
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>