Téma

KLUCI V AKCI DOMÁCÍ SEKANÁ


Ingredience

  • 250 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g rozmixovaných banánů (ani více, ani méně)
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • sekaná čokoláda podle chuti
  • máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy

Zdroj: Banánová bábovka podle Kluci v akci

Příběh

V příběhu JAK UDĚLAT DOMÁCÍ AVIVÁŽ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dandyk.

parada, zkusime, ale pouzivam ted avivaze z nemecka, koupene na shopu http://www.ze-zahranici.cz koupili jsme v akci, tak musim pockat, az vycerpam :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: Příběh Jak udělat domácí aviváž

Video Kluci v akci

Z archivu ČT si můžete pustit video, kde je vidět celý recept na přípravu moravského vrabce i s receptem na chlupaté knedlíky, které Kluci v akci použili jako přílohu.

Zdroj: Recept na chlupaté knedlíky podle Kluci v akci

Poradna

V naší poradně s názvem KULAJDA - KLUCI V AKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Omlouvám se, ale s kulajdou to nemá nic společného, ale jiný mail jsem nenašel: prosím proč se brambory servírují se slupkami? Kdysi se loupaly. Má to vztah k mykotoxinům apod. Já poprvé v životě viděl servírovat brambory se slupkami v SSSR v r 1984, to jsem se ale domníval, že jsou chudí (bylo to v "kolektivnoj kvartire"), čili 2-3 rodiny v paneláku 3+1. Proč prosím se servírují neoloupané? Mně to při pokus to sníst trochu vázne vkrku.
MB

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brambory se slupkou jsou z výživového hlediska lepší, než loupané. Proč? Protože slupka obsahuje velké množství vlákniny.
Polovina vlákniny z celé brambory je právě ve slupce. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Vláknina také pomáhá udržovat zdravou váhu. Konzumace potravin s vlákninou pomáhá předcházet náhlému poklesu krevního cukru, který může způsobit hlad a vést k bezduchému mlsání.
Brambory se běžně servírují se slupkou, když jsou pečené. Je to obvyklé jídlo české kuchyně bez ohledu na sociální vrstvu. Pečenou bramboru ve slupce dostanete i v drahé restauraci na Staroměstském náměstí v Praze jako přílohu za úctyhodných 100 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: Příběh Kulajda - Kluci v akci

Postup

Kluci v akci utřou změklé máslo s cukrem, postupně vmíchají žloutky a stále šlehají do pěny. Přidají rozmixované banány (tyčovým mixérem, nestačí pomačkat vidličkou) a postupně střídavě vmíchají mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem a nasekanou čokoládu. Nakonec Kluci v akci opatrně vmíchají opravdu tuhý sníh z bílků. Těsto vlijí do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy a pečou ve středně vyhřáté troubě cca na 170 °C. Propečenost těsta Kluci v akci vyzkouší špejlí. Když se těsto na špejli nelepí, je upečeno.

Jak říkají Kluci v akci, upečená bábovka vonící po banánech je vláčná a lahodná. Tak neváhejte a zkuste ji právě podle jejich receptu.

Zdroj: Banánová bábovka podle Kluci v akci

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ VODÁRNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koudela.

Dobrý den
Potřebuji schema elektrického připojení tlakového spínače domácí vodárny Elpumps
VB 25/1300B

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Tady je k dispozici produktový list k tlakovému spínači TSA3S05M osazenému na vodárně Elpumps
VB 25/1300 B.
https://www.sigmashop.cz/so…

Zdroj: Příběh Domácí vodárna

Hovězí roštěná podle Kluků v akci

V Čechách jsou velmi oblíbené nejrůznější pořady o vaření, a jedním z nich jsou i Kluci v akci, kteří si získali diváky svým zápalem a láskou k vaření, i proto se jim daří své diváky nalákat na to, aby doporučené recepty sami vyzkoušeli.

Jedním z jejich receptů je i "hovězí roštěná na česneku se špenátem a bramborový knedlíkem".

Kombinace masa, špenátu a bramborového knedlíku je v Čechách velmi oblíbená a každá kuchařka (a samozřejmě i kuchař) ji dělá po svém, ochucuje ji tak, jak to jí / jemu a jejím / jeho strávníkům vyhovuje. I Kluci v akci mají tento recept osvědčený.

Zdroj: Jak dělají hovězí roštěnou Kluci v akci

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ VODÁRNA NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zachařová.

Co dělat když čerpadlo čerpá ale nevypíná?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Nejčastěji se u těchto vodáren rozbíjí náhon tlakového spínače. Je to taková tenká kovová trubička, která když se zanese usazeninou, tak přestane zprostředkovávat tlak v zásobní nádobě a spínač pak nevypne motor. Vzhledem k tomu, že tato trubička je součástí elektrického stykače, který je pod napětím 380 voltů, je nezbytné, aby opravu provedl elektrikář s certifikací vyhláškou č. 50.

Zdroj: Příběh Domácí vodárna návod

Recept na omáčku na paprice

Kluci v akci vezmou osmažená stehna bez bylin a oleje a vloží je do hrnce, kde je osmahlá cibule s vývarem a vše dusí 1,5 až dvě hodiny. Tuk, ve kterém se smažila stehna Kluci odloží na později a použijí ho na orestování žampiónů a papriček. Nyní po dvou hodinách vaření je vidět, že šťáva z dušených stehen je krásně zahuštěná rozvařenou cibulí, takže není třeba zahušťovat jíškou, jen se chuť zjemní smetanou, kterou nalijí do vroucí omáčky. Zamíchají a odstaví.

Zdroj: Recept na kuře na paprice podle Kluci v akci

Příběh

V příběhu DOMACI VODARNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Fort.

Dobrý den chtěl jsem se zeptát .Na chatě mám vrt 20 metrů jak vyřešit přívod do chaty a jakou domaci vodárny bych měl použít děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vítek.

Je to jednoduché. Do vrtu spustíte ponorné čerpadlo, které bude napojeno na hadici. Hadici přivedete do chaty podzemním vstupem a napojíte na tlakovou nádobu. Tlaková nádoba bude osazena tlakovým spínačem, který bude ovládat chod čerpadla ve vrtu. Z tlakové nádoby pak normálně rozvedete vodu, kam potřebujete.

Zdroj: Příběh Domaci vodarna

Servírování

Nyní si Kluci v akci orestují pokrájené žampiony a papriku na oleji ze smažení stehen. Servírují to tak, že na talíř umístí stehno, polijí ho trochou omáčky a navrch nakupí orestované žampiony s paprikou. Celé to pak ozdobí snítkem rozmarýnu použitého při smažení stehen. Já osobně bych pokrm doplnila o knedlíky, protože omáčka je s nimi velice chutná.

Zdroj: Recept na kuře na paprice podle Kluci v akci

Příběh

V příběhu DOMÁCÍ ŠUNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sidonie.

Dobrý den, mám dotaz zda se dá domácí šunka vyrobit také z mraženého/ rozmraženého masa...nemám možnost pokaždé dostat čerstvé maso ale v mrazáku ho mám dosti a také jakje to potom s vařením...mám schinkenfee ale nevím , zda z rozmraženého masa se musí vařit na ( jakou teplotu a jakou dobu )? Děkuji moc za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bla bla.

čerstvé je po úpravě šťavnatější při rozmrazení část tekutiny z masa vyteče lze dodat lákem a maso napíchat 4 procentním roztokem soli s cukrem nebo praganda teplota 75 stupňů čím méně bude kolísat tím lépe cca 2 hod - kuřecí šumku táhnout při 80 C

Zdroj: Příběh Domácí šunka

Potřebné ingredience (na 4 - 6 porcí)

150 g másla

3 střední cibule

80 g hladké mouky

800 ml masového vývaru

200 ml smetany

100 g čerstvého křenu

Mletý bílý pepř

Sůl

Zdroj: Křenová omáčka Kluci v akci

Příběh

V příběhu VÁČEK NA DÁSNI - DOMÁCÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slámová lucie.

Jak co nejrychleji zbavit vacku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.

Mám váček na dásni, chtěla bych ho odstranit sama. Je nutné ho propíchnout nebo stačí jen zuby a dáseň čistit a váček sám zmizí .. není-li nutná návštěva zubaře.

Zdroj: Příběh Váček na dásni - domácí léčba

Recept na základ

Kluci v akci si nejdříve nadrobno nakrájí cibulku. K tomu přidají na plátky nakrájený česnek. Rovněž si nákrájí papriku na tenké krátké proužky a na plátky také rozkrájí žampióny. Nyní na oleji osmahnou cibulku s česnekem. Restují jen zlehka tak, aby cibule nezhnědla a na závěr k cibuli přidají sušenou mletou papriku. Promíchají a zalijí to slepičím vývarem a nechají vařit dokud nepřidají stehna.

Zdroj: Recept na kuře na paprice podle Kluci v akci

Příběh

V příběhu DOMÁCÍ ŠUNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Nedávno jsem si pořídili bytelnou formu na šunku z webu http://www.formanasunku.cz a musím říce, že je to skvělé. Invesctice okolo tisícovky se určitě vyplatí. Celá rodina domací šunku milujeme. Jsem ráda, že to chutná i dětem. Vím co jedí, alespoń u něčeho ,) Děkuji za tipy na nové recepty.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: Příběh Domácí šunka

Ingredience:

  • 1 hlávka kapusty
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • Kmín
  • Mletý pepř
  • Olej
  • Sůl
  • Vinný ocet

Zdroj: Jak dělají dušenou kapustu Kluci v akci

Příběh

V příběhu ZA JAK DLOUHO LZE KONZUMOVAT DOMÁCÍ KYSANÉ ZELÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

za jak dlouho lze konzumovat domácí kysané zelí

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: Příběh Za jak dlouho lze konzumovat domácí kysané zelí

Ingredience (potřebné zhruba na 4 - 6 porcí):

  • 2 cibule
  • 400 g žampionů
  • 400 g vepřového masa (plecka)
  • 4 bobkové listy
  • Lžička kmínu
  • Olej
  • Pepř
  • Sůl

Zdroj: Jak dělají vepřové na houbách Kluci v akci

Postup přípravy

Nejprve si najemno nakrájíme cibuli. Na připravené pánvi si přepustíme máslo a na něj orestujeme cibulku dosklovata. Poté k ní přisypeme mouku a orestujeme ji s cibulkou, dokud nevznikne světlá jíška. Jíšku je třeba stále míchat a pak do ní přilít vývar, který se povaří 20 minut. Vývar se pak osolí, dochutí bílým pepřem a zjemní smetanou. Vzniklý bešamel se ještě povaří a přidá se do něj nastrouhaný křen.

Kluci v akci doporučují podávat tuto křenovou omáčku s plátky teplé šunky.

Zdroj: Křenová omáčka Kluci v akci

Vysočinský chlupatý knedlíky

Recept na vysočinské chlupaté knedlíky Kluci v akci předvedli v rámci přípravy moravského vrabce. Kluci v akci si nejdříve připravili ingredience. Udusili bílé kysané zelí, které předtím pokrájeli na třícentimetrové kousky a hodili je na pánev, kde před tím osmahli na drobno nakrájenou cibuli na kousku sádla. K zelí přidali rozdrcený kmín a sůl a orestovali to. Dále si připravili brambory, z toho 1/3 uvařili ve slupce doměkka. Po uvaření a oloupání nastrouhali všechny brambory (vařené i syrové) na jemném struhadle. Potom k tomu přidali jedno vejce, sůl a hrubou mouku. Vše dobře rukama smísili dohromady, až z toho vzniklo kompaktní těsto.

Zdroj: Recept na chlupaté knedlíky podle Kluci v akci

Hovězí na houbách Kluci v akci

Houbová omáčka s hovězím masem je klasický český pokrm a každá rodina má svůj osvědčený návod na jeho přípravu. Používají se například roštěnky, které se připravují v papiňáku, a omáčka se zjemní smetanou.

A jak dělají hovězí na houbách Kluci v akci?

Ingredience

80 g másla, 250 g hřibů, drcený kmín, hovězí vývar, 200 ml sladké smetany, 100 ml zakysané smetany, 1–2 lžíce hladké mouky, sůl, střik octa, 600 g vařeného hovězího masa zadního

Postup

Kluci nejdříve na rozehřátém másle osmahnou nakrájené houby s kmínem, přiklopí je, a až houby pustí šťávu, zalijí je vývarem. Následně přidají obě smetany s rozkvedlanou moukou a provaří je cca dvacet minut. Na závěr to kluci ochutí solí a octem. Omáčku podávali s plátkem vařeného hovězího masa a s houskovým knedlíkem.

A co vy? Jaká je vaše roštěná s houbami a se smetanou, pochlubte se svým návodem!

Zdroj: Jak dělají hovězí na houbách Kluci v akci

Příprava kuřecích stehen

Nyní si Kluci v akci připraví stehna z kohouta. Navrchu stehen udělají tři zářezy, přičemž jeden je přímo na kloubku, aby šlo stehno při konzumaci dobře rozlomit. Dále stehna osolí a umístí je do pánve s rozehřátým olejem kůží dolů. Orestují je, aby se maso stáhlo a při vaření neztrácelo šťávu. Ke smažícím se stehnům přidají 4 kousky rozmarýnu a smaží 2 minuty na každé straně. Těsně před koncem smažení přidají mletou papriku, kterou na stehna lehce rozpráší.

Zdroj: Recept na kuře na paprice podle Kluci v akci

Sekaná versus karbanátky

Sekaná pečeně se připravuje z hovězího a vepřového masa (v poměru 2 : 1) a bůčku. Peče se v troubě ve tvaru šišky v celku.

Karbanátky se připravují z hovězího a vepřového masa (v poměru 2 : 1), následně se však tvoří malé oválné plátky, které se obalují v trojobalu a smaží do zlatova na pánvi.

Zdroj: Sekaná

Popis podle receptu Kluci v akci

Kluci uvádějí, že na 5 až 6 porcí budete potřebovat:

  • 2 velké cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • kohoutí, slepičí, kuřecí vývar nebo vodu
  • 1 kohouta
  • sůl
  • snítku rozmarýnu
  • 1 lžičku mleté papriky
  • 250 ml 33% smetany
  • 1 kapii nebo červenou papriku
  • 4 žampiony
  • slunečnicový olej

Postup

Kluci v akci nejprve na oleji orestují do sklovata na kostičky nakrájenou cibuli, přidají česnek, zarestují, pak zapráší mletou paprikou, krátce osmahnou, zalijí vývarem, osolí a přivedou k varu.

Části naporcovaného kohouta Kluci v akci na straně kůže naříznou, osolí, opečou na oleji ze všech stran dozlatova, přihodí snítku rozmarýnu, během opékání lehce popráší mletou paprikou, poté maso vyjmou (olej uchovají i se snítky rozmarýnu) a vloží do základu na omáčku, přiklopí, dusí do měkka, na závěr zalijí smetanou, nechají přejít varem a podávají.

Na oleji po opečeném mase Kluci v akci orestují papriku na krájenou na nudličky a na větší kousky nakrájené žampiony. Papriku s žampiony kladou na každou porci kohouta, navrch ozdobí snítkou opečeného rozmarýnu.

Jako přílohu doporučují Kluci v akci špecle, bramborové noky, knedlíky nebo rýži.

Zdroj: Jak dělají kuře na paprice Kluci v akci

Autoři obsahu

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jitka Konášová

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Michal Vinš

příběhy k tématu

Kulajda - Kluci v akci

Miroslav

Omlouvám se, ale s kulajdou to nemá nic společného, ale jiný mail jsem nenašel: prosím proč se brambory servírují se slupkami? Kdysi se loupaly. Má to vztah k mykotoxinům apod. Já poprvé v životě viděl servírovat brambory se slupkami v SSSR v r 1984, to jsem se ale domníval, že jsou chudí (bylo to v "kolektivnoj kvartire"), čili 2-3 rodiny v paneláku 3+1. Proč prosím se servírují neoloupané? Mně to při pokus to sníst trochu vázne vkrku.
MB

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Jak udělat domácí aviváž

Dandyk

parada, zkusime, ale pouzivam ted avivaze z nemecka, koupene na shopu http://www.ze-zahranici.cz koupili jsme v akci, tak musim pockat, az vycerpam :-)

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Kulajda - Kluci v akci

Cempírek

Brambory se slupkou jsou z výživového hlediska lepší, než loupané. Proč? Protože slupka obsahuje velké množství vlákniny.
Polovina vlákniny z celé brambory je právě ve slupce. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Vláknina také pomáhá udržovat zdravou váhu. Konzumace potravin s vlákninou pomáhá předcházet náhlému poklesu krevního cukru, který může způsobit hlad a vést k bezduchému mlsání.
Brambory se běžně servírují se slupkou, když jsou pečené. Je to obvyklé jídlo české kuchyně bez ohledu na sociální vrstvu. Pečenou bramboru ve slupce dostanete i v drahé restauraci na Staroměstském náměstí v Praze jako přílohu za úctyhodných 100 Kč.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Domácí vodárna

Koudela

Dobrý den
Potřebuji schema elektrického připojení tlakového spínače domácí vodárny Elpumps
VB 25/1300B

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Domácí vodárna návod

zachařová

Co dělat když čerpadlo čerpá ale nevypíná?

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Domaci vodarna

Jan Fort

Dobrý den chtěl jsem se zeptát .Na chatě mám vrt 20 metrů jak vyřešit přívod do chaty a jakou domaci vodárny bych měl použít děkuji za odpověď

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Domácí šunka

sidonie

Dobrý den, mám dotaz zda se dá domácí šunka vyrobit také z mraženého/ rozmraženého masa...nemám možnost pokaždé dostat čerstvé maso ale v mrazáku ho mám dosti a také jakje to potom s vařením...mám schinkenfee ale nevím , zda z rozmraženého masa se musí vařit na ( jakou teplotu a jakou dobu )? Děkuji moc za radu.

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Váček na dásni - domácí léčba

Slámová lucie

Jak co nejrychleji zbavit vacku

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Domácí šunka

Petra

Nedávno jsem si pořídili bytelnou formu na šunku z webu http://www.formanasunku.cz a musím říce, že je to skvělé. Invesctice okolo tisícovky se určitě vyplatí. Celá rodina domací šunku milujeme. Jsem ráda, že to chutná i dětem. Vím co jedí, alespoń u něčeho ,) Děkuji za tipy na nové recepty.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Za jak dlouho lze konzumovat domácí kysané zelí

Zdenka

za jak dlouho lze konzumovat domácí kysané zelí

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Domácí šunka mražené maso

Frodl

Dělal jste někdo domácí šunku z mraženého masa? A s jakým výsledkem? Já to zkusil a výsledek byl: Krásně růžová, homogenní, dala se krájet i na milimetrové plátky. Chuť žádná, vůně také žádná, v ústech pocit suchého masa, jako přesolená (dal jsem na 1 kg 9 g soli 9g pragandy ). Poradí někdo, nebo má někdo podobnou zkušenost? Předem díky za radu.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Domácí výroba sýra

Čestmír

Dobrý den.
Chybu jste udělala v teplotě. Jogurt zraje při teplotě
42 - 45 stupňů celsia, Výroba trvá při této teplotě 6 hodin.
Já používám jogurtovač Bravo (cca 500 Kč). Studené mléko
jakékoliv i z krabice se smíchá se čtvrt kilem jogurtu,
naleje do skleniček a nechá v jogurtovači hodin. Pak se dá do
lednice vychladit. Můžete použít i termosku, do peřin nebo
domácí pekárnu, která má funkci kvašení. Důležité je dodržet
teplotu, delší čas nevadí.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Domácí recept na naložené plody schizandry v medu

Ludmila Valentová

Mnohokrát Vám děkuji !!! S pozdravem Ludmila

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Aloe lihový extrakt

Jana

Prosím poradíte s domácí výrobou lihového extraktu z aloe. Děkuju

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Domácí likér z aronie

František Vrňata

Postočení likéru z aronie se u hrdla láhve tvorí kruh z bublinek.Jde odstranit nebo je to přirozené zrání.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět