KOKOS je jedno z témat, o kterém bychom vás rádi informovali v tomto článku. Co si představíte pod pojmem laskonky? Někdo má tento význam spojený s cukrárnou, lahodným, v ústech se rozplývajícím zákuskem, sestávajícím ze dvou křehkých placek a výborného krému. Někomu zase připomínají Vánoce, neboť laskonky v menším provedení bývají oblíbeným druhem vánočního cukroví. Jestli se Vám sbíhají sliny, nemusíte čekat do dalších Vánoc nebo chodit do cukrárny, zkuste si tuto dobrotu připravit doma k nějaké rodinné oslavě, pro návštěvu, nebo jen tak k nedělní kávičce.
Krém na laskonky
Stejně jako laskonky, tak i krém může být připraven nejen různými způsoby, ale i s různými příchutěmi, takže si zvolte ten, který vás bude lákat nejvíce.
Kokosový krém
Ingredience:
250 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
100 g másla
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
strouhaný kokos
40 ml rumu
Postup:
Nejprve si z mléka a pudinkového prášku uvařte pudink, který nechte úplně zchladnout, a buď s ním pravidelně míchejte, aby se neutvořil škraloup, nebo s ním nemíchejte vůbec a škraloup po vystydnutí sloupněte, aby vám neudělal hrudky v krému. Nechte změknout máslo na pokojovou teplotu a poté ho vyšlehejte společně s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidejte uvařený, vystydlý pudink, rum a strouhaný kokos, při nákupu vybírejte kokos, který bude strouhaný najemno. Vyšlehaný krém dejte ještě alespoň na chvíli ztuhnout do lednice a pak pomocí zdobicího sáčku můžete plnit laskonky a slepovat.
Čokoládový krém
Ingredience:
250 ml mléka
1 sáček čokoládového pudinku
100 g másla
50 g moučkového cukru
100 g čokolády na vaření
Postup:
Uvařte hustý pudink a nechte jej úplně vychladnout. Máslo nechte zahřát na pokojovou teplotu, čokoládu rozehřejte ve vodní lázni, aby v ní nebyly kousky, a nechte zchladnout, ale ne aby znovu ztuhla. Až bude jen vlažná, tak ji vyšlehejte společně s máslem a moučkovým cukrem. Poté přidejte vychladlý pudink a vyšlehejte vše do hladkého krému. Dejte ještě alespoň na hodinu do lednice a pak pomoci zdobicího sáčku nanášejte na jeden kus laskonky a druhým kusem přiklopte.
Kávový krém
Ingredience:
250 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
200 g másla
150 g moučkového cukru
2 lžíce mleté kávy
100 ml vody
40 ml rumu
Postup:
Uvařte hustý pudink, poté vařící vodou spařte mletou kávu. Pudink i kávu nechte úplně vychladnout. Máslo zahřejte na pokojovou teplotu a vyšlehejte ho s cukrem, poté přidejte vychladlý pudink a připravenou kávu (dle chuti). Na závěr přimíchejte rum, důkladně vyšlehejte a dejte ještě asi na 1 až 2 hodiny ztuhnout do lednice. Pak přendejte do zdobicího sáčku a plňte laskonky.
Ořechový krém
Ingredience:
100 g másla
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
100 g mletých ořechů
2 bílky
40 ml rumu
Postup:
Připravte vodní lázeň, ve které vyšlehejte do husté pěny bílky s moučkovým a vanilkovým cukrem, nechte vychladnout. Máslo zahřejte na pokojovou teplotu a vyšlehejte společně s mletými ořechy. Na závěr do másla zašlehejte vychladlé tuhé bílky a můžete plnit laskonky.
Stejně jako u čerstvých šťáv platí i u smoothie, že nejde o doplnění pitného režimu, počítejte s ním jako se svačinou či jídlem. Obsahuje ovocný cukr, tedy takzvaný jednoduchý rychlý cukr (dodá energii, ale je po něm brzy hlad). Snažíte-li se o redukci, volte zeleninové či ovocno-zeleninové varianty a v omezeném množství, tedy maximálně 2 dl denně.
Při redukci hmotnosti se doporučuje smoothie k snídani a večeři. Koktejly se k snídani připravují ovocno-zeleninové s přidáním různých klíčků a semen, k večeři jsou vhodné zeleninové smoothie s jádry. V podobě těchto koktejlů do svého těla dostáváte důležité vitamíny, enzymy, ale také aminokyseliny, různé stopové prvky, antioxidanty. Na rozdíl od nápojů, které se vyrábějí pomocí odšťavňovačů, v nich ale zůstává zdraví prospěšná vláknina. Právě vláknina vám při dietě pomůže vyčistit střeva a celý trávicí systém. Vaše tělo do sebe bude dostávat cukry z ovoce, pomocí koktejlů se také můžete úspěšně detoxikovat, posílíte svůj imunitní systém. Tyto nápoje jsou výborně stravitelné, takže přijdou vhod i ve chvíli, kdy vám není nejlépe a kdy nemáte chuť na běžnou stravu, právě v takový okamžik vám dodají tolik potřebnou energii i výživu. V koktejlech můžete konzumovat i potraviny, které jsou sice zdravé, ale nejsou příliš chutné a těžko se zařazují do jídelníčku.
Nevýhodou – jako u každé jednostranné diety – je, že po jejím skončení a návratu ke starému způsobu stravování hrozí jo-jo efekt v podobě přibývajících kilogramů. Nebo vám mohou chybět některé nezbytné látky, musíte proto přizpůsobit složení koktejlů potřebám svého těla, aby vyváženě dostávalo vše (například pozor na nedostatek bílkovin při této dietě).
Smoothie s kokosem
Ingredience: banán, 50 g špenátu, 2 lžičky strouhaného kokosu, voda
Technologický postup: Do mixéru dáme špenát, banán, kokos a trošku vody. Množství podle toho, jak chceme smoothie husté. Rozmixujeme a podáváme.
Hořčíkové mléko
Ingredience: 30 g neloupaných mandlí, 30 g kokosu, 500 g mrkve, voda
Technologický postup: Mandle a kokos namočíme minimálně na 12 až 24 hodin do 4 dl čisté vody. Vše druhý den rozmixujeme na lahodné mléko. Očištěnou mrkev odšťavníme v odšťavňovači, případně ji můžeme rozmixovat s 0,5 l vody v kvalitním mixéru. Šťávu z mrkve a kokosovo-mandlové mléko společně rozmixujeme. Podle potřeby naředíme ještě vodou.
Postup: Nejdřív smícháme vajíčka s cukrem, přilíváme olej, pak přidáme mouku, mléko, prášek do pečiva, cukr, citronovou kůru a pečeme 45–50 minut na 200 stupňů Celsia, pokud chceme kakaovou či kokosovou bábovku, přidáme kakao nebo kokos do části těsta.
Postup: Nejdřív smícháme vajíčka s cukrem, poté přilíváme olej, pak mouku, mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr, kůra z citronu. Vše vyšleháme a přelijeme do moukou vysypané nebo silikonové formy. Pečeme 45–50 minut na 200 °C, pokud chceme kakaovou či kokosovou bábovku, přidáme kakao nebo kokos do části těsta. Tato hrníčková bábovka je rychlá a velmi chutná.
Postup: Do mísy nalijeme mléko a pak přidáme 2 vejce, cukr a mouku. Promícháme a rozmixujeme mixérem do jemného těsta, aby v těstě nebyly hrudky. Pak si vezmeme pánev a potřeme ji olejem. Postavíme na sporák a nalijeme na pánev naběračkou těsto. A pak už jenom smažíme. Poté vezmeme 2 vaničky (nebo jednu) plnotučného tvarohu. Tvaroh dáme do misky, nasypeme rozinky, cukru, kolik chcete, kokos a marmeládu nebo mák, nutelu, džem. Potom všechno zamícháme a máme hotovo.
V suché a čisté míse si z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Potom pomalu za stálého šlehání přisypávejte krupicový cukr. Nakonec zlehka metlou pomalým mícháním rukou přisypávejte kokos. Hotovou hmotou naplňte zdobicí sáček a na pečicí papír nastříkejte pusinky. Kokosové pusinky se pečou asi 10 minut v troubě vyhřáté na 150 °C. Po vyjmutí z trouby opatrně nadzvedněte pečicí papír a kokosky po jedné sundejte na připravený tác či talíř.
Aby se vám podařilo udělat vynikající sněhové pusinky, je nejdůležitější správně našlehat sníh. Zde tedy několik rad, jak na to:
Platí zásada, že lepší jsou menší čerstvá vejce. V těch velkých je totiž bílek o něco víc nasycený vodou, což pro šlehání sněhu není zrovna nejlepší. Z bílků menších vajec se sníh daleko lépe šlehá a krásně tuhne.
Při oddělování bílků od žloutků se vám nesmí do bílků dostat ani kousek žloutku.
Cukráři doporučují bílky oddělit večer, nechat je odležet v zakryté nádobě do druhého dne a šlehat až druhý den. Před šleháním je nechte asi 20 minut stát v pokojové teplotě.
Mísa na šlehání musí být dokonale čistá. Sebemenší mastná nečistota vám pokazí výsledek a sníh se nepodaří ušlehat. Cukráři doporučují vytřít mísu před šleháním citronem.
Bílky je vhodné šlehat se špetkou soli a začít na střední výkon, rychlost přidávat plynule a postupně.
Do bílkového sněhu používejte extra jemný krupicový cukr, který je vhodnější než cukr moučkový, ve kterém bývají stopy příměsí, které brání správnému vyšlehání do požadované hustoty.
Až na samotný závěr do sněhu vmíchávejte mleté ořechy, mandličky, čokoládu či kokos. Zapracovávejte je do sněhové hmoty velmi opatrně, aby vám sníh nespadl. Nejlépe to jde širokou vařečkou.
Žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem umícháme, přidáme vodu a přisypeme mouku, vše lehce promícháme a po částech vmícháme tuhý bílkový sníh. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme krátce v předem vyhřáté troubě.
Když z upečeného plátu stáhneme papír, můžeme potřít libovolnou náplní – ovocným džemem, marmeládou nebo máslovou náplní, do které můžeme přidávat ovoce, tvaroh, kokos, ořechy a podobně. Dle chuti a fantazie.
Nejprve v míse utřete do pěny tuk, cukr a vajíčka, poté přidejte jogurt, vanilkový cukr, mléko, rum, opatrně přisypte mouku se špetkou soli, vanilkový pudink a vše znovu vyšlehejte. Těsto nalijte na vymazaný plech s vyšším okrajem, poklaďte rynglemi, posypte strouhaným kokosem a drobenkou. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova.
Nejdříve rozpulte avokádo, oddělte od pecky a vydlabejte lžící, poté ho rozmačkejte vidličkou, přidejte 1/3 cukru a vyšlehejte do pěny. Do druhé mísy oddělte žloutky od bílků, opět přidejte 1/3 cukru a vyšlehejte. Přidejte mouku, kokos, zbylý cukr, vanilkový cukr, mléko, prášek do pečiva a pěnu z avokáda. Nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků.
Těsto vlijte do máslem vymazané a strouhankou vysypané dortové formy nebo na plech, vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte asi 30 až 45 minut.
Irský mech (Sagina subulata) – zelený koberec v kuchyni využít nelze, ale puchratku kadeřavou (Chondrus krispus), tzv. irský mech, ano. Je to druh mořské řasy s mnoha výživovými hodnotami. Řadí se mezi potraviny s vysokou nutriční hodnotou.
Irský mech – rozjasňovač piva
Přidáním irského mechu se napomáhá srážení bílkoviny v mladině. Neovlivňuje chuť ani barvu výsledného piva.
Návod: Doporučená dávka je 3–5 g na 20 litrů mladiny. Minimálně 1 hodinu před použitím nalámaný dehydratujeme ve sklenici s horkou vodou. Přidáme 10–15 minut před koncem chmelovaru.
Tvarohový dort s želatinou z irského mechu
Suroviny na korpus:
kokos
ořechy dle výběru
datle
vanilka nebo kakao
javorový sirup
Suroviny na krém:
kokosové máslo
javorový sirup
voda
škrobový prášek
tvaroh
Suroviny na želatinu:
irský mech (mořská řasa)
šťáva z citronu
jahody
javorový sirup
Návod: Suroviny na korpus rozmixujte a rozetřete do formy. Suroviny na krém také rozmixujte a dejte na spodní vrstvu. Irský mech namočte den předem. Poté nakrájejte na kousíčky a přidejte šťávu z citronu, jahod, javorový sirup a rychle rozmixujte. S želatinou pracujte ihned, protože rychle tuhne. Nalijte ji na dort a dejte ztuhnout do lednice.
Nápoj při nachlazení a chřipce z irského mechu
Suroviny:
1 šálek sušených květů
1 šálek irského mechu
1 šálek jalovcových bobulí
1 šálek máty
1 šálek sušeného banánu
1 šálek rozmarýnu
Návod: Smíchejte všechny ingredience dohromady. Na jeden šálek nápoje dáme 1 kávovou lžičku bylinek, zalijeme vroucí vodou a louhujeme zhruba 15 minut. Sladit můžeme medem. Pijte minimálně 2krát denně.
Na vál si dáme mleté piškoty, moučkový cukr, tuk, kokosovou moučku, rum a vypracujeme těsto. Z hotové hmoty vytvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu.
Postup: V míse smícháme mouku, koření a kypřicí prášek a zlehka promícháme. Poté k mouce přidáme vejce, třtinový cukr, mléko a olej a vše pořádně promícháme. Hotové těsto vlijeme do menšího pekáčku, který jsme si předem vyložili pečicím papírem a pečeme cca 30–40 minut při 180 °C. Po upečení necháme perník vychladnout a poté jej podélně rozkrojíme nožem. Spodní část perníku potřeme oblíbenou marmeládou a tuto marmeládovou vrstvu následně posypeme mletým kokosem. Pak už jen přiklopíme vršek perníku zpět.
Postup: Mouku s práškem do pečiva smícháme s cukrem a pudinkovým práškem. V jiné misce smícháme mléko, olej a vidličkou rozšlehané vejce. Vše přilijeme k sobě a promícháme. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Ve vyhřáté troubě upečeme. Možno polít čokoládovou polevou a posypat kokosem, mletými oříšky či jakýmkoli koupeným cukrářským zdobením.
Ingredience: 200 g celozrnné žitné mouky, 250 g tempehu, 1,5 dl jablečného moštu, 80 g pohankové mouky, 150 g sladěnky (slad ječmenný), 150 g tuku (rostlinné máslo Alsan nebo kokosový olej), 20 g semínek (slunečnicové, rozemleté lněné), 70 g sušeného ovoce (předem namočit), 70 g oříšků (kešu, mandle, paraořechy, vlašské), poleva z karobu, kokos
Technologický postup: Tempeh nakrájejte na kostky a dejte do hrnce. Postupně přidejte jablečný mošt a vařte cca 20 minut. Rozmixujte a to samé udělejte se sladěnkou a tukem. Obojí pak spojte. Zapracujte celozrnnou a pohankovou mouku, přidejte semínka a nakrájené ovoce. Pořádně promíchejte a nechte 10 minut odpočinout, aby těsto ještě zhoustlo. Formu vymažte tukem, vysypejte moukou, vlijte těsto a pečte na 170 °C 45 minut přiklopené a 15 minut odklopené. Ozdobte polevou z karobu a posypte kokosem.
Ingredience: 100 g kokosové moučky, 5 vajec, 10 lžiček vody, 150 g cukru moučka, 1 kypřicí prášek do pečiva, 150 g polohrubé mouky, kokos na vysypání, máslo na vymazání
Postup: Žloutky oddělíme od bílků a z bílků ušleháme sníh. Cukr ušleháme se žloutky, přidáme horkou vodu a šleháme do pěny. Poté vmícháme mouku a kokosovou moučku. Lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků a kypřicí prášek promíchaný s trochou mouky. Těsto vlijeme do máslem vymazané a kokosem vysypané bábovkové formy. Bábovku pečeme v dobře vyhřáté troubě. Piškotovou bábovku s kokosem po vychladnutí nakrájíme a podáváme s šálkem kávy nebo čaje.