Téma

KOLÁŠ PROŠÍVANÁ DEKA


Zajímá vás téma KOLÁŠ PROŠÍVANÁ DEKA? Tak právě pro vás je určen tento článek. Receptů na koláče a buchty je celá řada. Mají i své charakteristické názvy, jako je například prošívaná deka. Koláč prošívaná deka je velmi chutný, protože je v něm jak kakao, tak tvaroh, což dělá koláč vláčným. Článek vám tedy přináší několik zajímavých receptů na tento rychlý koláč.


Koláč prošívaná deka

Jak tento název vznikl? Zřejmě lidovou tvořivostí – tento koláč po upečení opravdu vypadá jako prošívaná deka. Koláč je tvořený ze dvou druhů těsta. Tmavé kakaové těsto je těžší, a tak po nanesení do kosočtverců na světlé těsto, klesne dolů a zůstává u dna pekáče. Tím opticky vznikne vzhled prošívané deky. Odtud název koláče prošívaná deka.

Zdroj: článek Koláč prošívaná deka

Hrnková prošívaná deka

Ingredience na tmavé těsto: 0,5 hrnečku oleje, 3 lžíce kakaa, 1 hrneček cukru krupice, 2 hrnečky polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 4 vejce, 0,5 hrnečku vody

Ingredience na tvarohové těsto: 1 balíček pudinkového prášku, 1 sklenice tvarohu, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce, mléko, cukr krupice

Ingredience dle potřeby: tuk na vymazání, mouka na vysypání

Postup: Nejprve si připravíme tvarohové těsto. Smícháme tvaroh, pudink, vanilkový cukr, vejce a mléko a osladíme podle chuti. Máme-li tvaroh ve vaničce, tak mléko není potřeba. Na tmavé těsto smícháme všechny ingredience a vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Namíchaný tvaroh dáme do tvořítka na pusinky nebo do sáčku a dávkujeme ve tvaru prošití deky. Připravenou prošívanou deku vložíme do trouby a už jen upečeme asi na 175 °C stupňů.

Zdroj: článek Koláč prošívaná deka

Prošívaná deka s pudinkem

Ingredience: 3 vejce, 150 g cukru krupice, 1 lžíce vody, 1 vanilkový cukr, 150 ml oleje, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa holandského typu, 100 ml mléka

Ingredience na náplň: 150 g cukru moučka, 0,5 l mléka, 2 vanilkové pudinky

Postup: Nejprve si připravíme pudinkovou náplň. Do 0,5 l mléka zavaříme oba pudinky i s cukrem a necháme mírně zchladnout. Směs musíme míchat, aby se nevytvořil na povrchu škraloup. Poté si připravíme tmavé těsto. Vymícháme tuhý sníh z bílků. Žloutky s oběma cukry vymícháme do světlé pěny, pomalu přilijeme olej, mléko a vodu. Mouky promícháme s práškem do pečiva a kakaem. Do tekuté směsi přidáme mouku a opatrně vmícháme sníh z bílků. Nalijeme na plech vyložený papírem na pečení a na těsto nastříkáme cukrářským sáčkem mřížku z pudinkové směsi. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut.

Zdroj: článek Koláč prošívaná deka

Prošívaná deka s tvarohem

Ingredience na těsto: 3 vejce, 150 g cukru krupice, 1 lžíce vody, 1 vanilkový cukr, 150 ml oleje, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 100 ml mléka

Ingredience na náplň: 500 g měkkého tvarohu, 180 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 3 lžíce kakaa

Postup: Nejdříve připravíme náplň, a to důkladným promícháním všech surovin, a připravíme si cukrářský sáček a zdobicí špičku. Do misky dáme žloutky, vodu a oba cukry a elektrickým šlehačem ušleháme světlou pěnu. Pak do ní za stálého šlehání pomalým pramínkem naléváme olej a znovu pořádně vyšleháme. Vznikne dost hustá hmota. Do ní nasypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, nalijeme mléko a promícháme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech (30 x 40 cm) vyložený papírem na pečení. Tvaroh dáme do sáčku a úhlopříčně nastříkáme proužky po celé ploše těsta a pak další proužky kolmo k prvním. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut při 190 °C.

Zdroj: článek Koláč prošívaná deka

Původní recept na buchtu prošívaná deka

Ingredience na těsto: 5 vajec, 2 hrnky cukru krystal nebo krupice, 4 lžíce kakaa, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce vanilky, 1 hrnek vody, 3 hrnky přesáté polohrubé mouky

Ingredience na náplň: 500 g tvarohu, 2 žloutky, citronová kůra z půlky citronu, 3 lžíce maizeny nebo 1 vanilkový pudink, cukr dle chuti

Postup: Stačí utřít vejce spolu s cukrem, vanilkou a do utřených vajec s cukrem přidat olej a třít dále. Pak následuje mouka s práškem do pečiva, kakao a voda. Těsto se rozetře na vymazaný a vysypaný plech a na těsto se lžící vylije řidší tvarohová nádivka. Vše se dá péci na 180–200 °C.

Zdroj: článek Koláč prošívaná deka

Při pobytu v chladnějším domě

  • Pijte teplé nápoje.
    Teplé nápoje zvýší vaši teplotu těla. Tento proces může být velmi relaxační a dokonce stimulující. Udělejte si šálek čaje, kávy nebo teplý vývar.
  • Teple se oblečte.
    Pokrývka hlavy je vždy na prvním místě. K velkému procentu ztráty tělesného tepla dochází v oblasti hlavy, takže je důležité, aby vaše hlava byla zakryta. Pro udržení tělesného tepla také velmi pomáhá rolák nebo mikina. Efektivní je využívat oděv ve vrstvách a to převážně z vlny nebo bavlny. Vhodné je používat pantofle nebo teplé ponožky. Při delším sezení je ideální zakrýt se dekou.
  • Využívejte menší místnosti.
    Pokud například máte ložnici, která je mnohem menší, než obývací pokoj, je nejlepším řešením využívat tuto ložnici i jako obývací pokoj.
  • Cvičte!
    20 minut intenzivního cvičení zahřeje a zároveň udrží teplo v organizmu. Zdravé tělo je obecně více tolerantní k chladu. Pohyb produkuje tělesné teplo. Čím jste aktivnější, tím lepší krevní oběh budete mít. To znamená, že vaše teplá krev se dostane do vašich prstů na rukou a nohou a udrží je v teple.
  • Najděte si kamaráda nebo mazlíčka a přitulte se k němu.
    Tělo každého teplokrevného živočicha je pec sama o sobě, proto je vhodné přitulit se třeba ke psovi a vzájemně se zahřívat.
  • Sedněte si na topné podložky o výkonu 50 W.
    Spíše než vytápění celého domu nebo místnosti, je lepší sedět na topné podložce s nízkým příkonem. Můžete si také vytvořit své vlastní vyhřívané podložky. Použití láhve s teplou vodou, je vhodné pro ohřev rukou, břicha, zad nebo nohou. Dobrým pomocníkem jsou také malé polštářky plněné rýží, sušenou kukuřicí nebo fazolemi, které ohřejete v mikrovlnné troubě po dobu jedné minuty.
  • Vezměte si silný a dlouhý župan.
    Je to jako načechraná deka s rukávy. Župany jsou velmi teplé a pohodlné, dokonce se v nich dá i spát.
  • Jděte na návštěvu.
    Dobrým nápadem je také trávit čas v místě, které je zahřáté bez vašich nákladů (například kostel, knihovna, dům známých).
  • Pořiďte jsi elektrickou přikrývku.
    Ta může udržet pohodlně vaše tělo po celou noc v příjemné teplotě. Tento efekt je úspornější než vytápět celou místnost. Cenu elektrické přikrývky můžete vidět zde: elektrická deka cena.

Zdroj: článek Jak na zimu bez topení

Jak použít Deko na utopence

Deko usnadňuje nakládání utopenců.

Ingredience nálev: 100 g Deka, 1,5 l vody, ½ l octa, 6 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 10 kuliček černého pepře, sůl

Ingredience utopenci: 20 ks špekáčků, 0,5 kg cibule, 1 lžíce moučkového cukru

Technologický postup: Svaříme vodu s octem a solí, vsypeme celý (nikdy nedělit na několik nálevů!) obsah 100g balíčku Deka, povaříme asi 4 minuty a necháme chladnout. Špekáčky oloupeme, nakrojíme napůl, ale nedokrojíme (můžeme nechat i vcelku) a do hrnce či sklenice je vkládáme do vrstev rozevřeným řezem dolů, střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka. Prosypeme cukrem, pokud jsme zvolili umělé sladidlo, necháme ho rozpustit ve vařícím nálevu, přidáme další koření a zalijeme téměř chladným nálevem. Necháme zrát v chladnu a temnu 10 dní.

Zdroj: článek Utopenci

Kde sehnat sazenice

Sazenice seženete v některém specializovaném zahradnictví; už za necelou stokorunu dostanete pěknou rostlinu.

Schizandra je rostlina jednodomá i dvoudomá; první kvetení má převážně samčí květy, teprve v dalších letech se objeví i květy samičí. Rostlina plně plodí až kolem patnáctého roku, kdy se sklízí okolo tří kilogramů plodů z jedné rostliny.

V pátém či šestém roce po výsadbě se také dočkáte sklizně, nebude to ovšem o mnoho víc než deset deka bobulí. Ty svým vzhledem připomínají červený rybíz, chutí však mají několik. Říká se, že jich je pět: hořká, sladká, kyselá, ostrá a slaná – je to tedy rostlina pěti chutí.

V bobulích se nachází rovněž vysoký obsah koenzymu Q, proto má schizandra značné antioxidační účinky. Plody obsahují i organické kyseliny (jablečné, vinné, jantarové a citronové), používají se tedy nejen ve farmacii, ale i při výrobě kosmetických přípravků.

Z ostříhaných a nasekaných výhonků nebo listů schizandry si můžete připravit výborný čaj růžové barvy, stačí jen osladit jej medem a pít alespoň dvakrát denně.

Zdroj: článek Schizandra

Japonská postel

Japonská postel je velice oblíbený typ lůžka, zvláště kvůli designové jednoduchosti a lehkosti. Spaní na nízké japonské posteli vám přinese pocit většího souznění s přírodou, obzvláště pokud ji zkombinujete s futony. Futony jsou přírodní matrace.

V Čechách je futon vnímán jako prošívaná matrace usazená v dřevěném rámu, který vypadá jako nízká postel, případně může jít o skládací lůžko, na kterém si můžete přes den odpočinout. Oproti tomu v japonštině znamená futon ložní soupravu nebo polštář vyplněný tkaninou. Japonci nazývají futonem také styl spaní. Tradiční japonská ložní souprava se skládá ze šikibutonu, což je spodní matrace, a kakebutonu, silné prošívané deky připomínající naši peřinu.

Pokud se rozhodnete dát klasické posteli sbohem a přikloníte se k východnímu stylu spaní, musíte popřemýšlet o tom, zda potřebujete manželskou postel, nebo vám stačí jednolůžko. Bojujete-li s nedostatkem místa, pak se určitě přikloňte k futonu skládacímu, který bude pro vás přes den pohovkou a v noci lůžkem.

V Japonsku se futonové matrace ukládají na speciální prodyšné podložky zvané tatami. Pro nás Evropany je tento styl spaní nezvyklý, proto raději volíme nejrůznější druhy rámů, na které futon pokládáme. Na trhu jsou k dostání dva základní typy futonových rámů – postelový a skládací s příčkami. Pokud vám bude futon sloužit jako otoman, sáhněte po skládacím rámu s příčkami, jednoduchým způsobem ho proměníte v lůžko.

Futonové rámy můžete pořídit buď kovové, ty ocení především vyznavači moderního stylu, nebo dřevěné, ty zase budou bavit milovníky tradičního designu.

Kvalitní rám zajistí futonové matraci dobrou oporu, takže nedochází k nežádoucí deformaci, navíc je díky volnému proudění vzduchu dostatečně prodyšná. Ty levné sice vypadají na první pohled podobně, cena je lákavá, ale ničí vám matraci tím, že se deformuje na obou stranách, čímž se zkracuje její životnost.

Pokud se chcete opravdu dobře vyspat nebo si odpočinout, zaměřte se na materiál. Dříve se futonové matrace vyráběly ze surové bavlny, která se pokládala do vrstev na sebe tak, aby byl vytvořen dostatečně pevný, stabilní a tvrdý základ. Časem k bavlně přibyla například kokosová vlákna a latex, ale výběr materiálu je v současnosti mnohem pestřejší.

Zdroj: článek Nízká postel

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Nina Vinšová

 Mgr. Michal Vinš


kolagenová ha
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
kolaudace bez cisla popisneho
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>