KRENEX je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Křen je kořen, který má sice nevzhledný tvar, ale o to více vitamínů a minerálů. Asi vás překvapí, že co se vitamínu C týče, je dokonce srovnatelný s citrusovými plody. Navíc je zdrojem vitamínu B, draslíku, vápníku, ale i železa, má antibiotické a posilující účinky. Ale čím vás asi zaujme nejvíce, je jeho nenahraditelná vůně a chuť. Aby byl křen poživatelný, je potřeba ho zbavit nečistot, okrájet slupku a nastrouhat, nasekat nebo namlít. Pak už je jen na vás, zda ho budete konzumovat čerstvý, nebo jej budete chtít uskladnit.
Domácí Krenex
Pro přípravu domácího Krenexu budete potřebovat 2 až 3 ks křenu, 200 až 300 ml vody, 3 lžíce oleje, 2 lžíce cukru a 2 lžičky soli.
Recept na nakládání křenu: Křen omyjte, oloupejte a nastrouhejte nebo alespoň pokrájejte na malé kousky. Přendejte do mixéru, přidejte vodu a důkladně rozmixujte na hladkou kaši. Přidejte zbylé suroviny a ještě chvíli mixujte. Připravte čisté sklenice, například od dětské výživy, Krenex do nich přelijte a uzavřete. Nemusíte zavařovat, ale skladujte v lednici.
Zdroj: článek Strouhaný křen
Křenová omáčka z krenexu
Ingredience: 2 lžíce krenexu, 1x smetana, hrnek mléka, hladká mouka, ocet, sůl, cukr
Postup: Do vroucího osoleného mléka vmícháme smetanu, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku. Povaříme, dle chuti přikyselíme, osladíme a osolíme. Nakonec vmícháme buď nastrouhaný křen nebo právě krenex. Podáváme s knedlíkem a vařeným nebo uzeným masem.
Zdroj: článek Recepty na křenovou omáčku
Křenová omáčka s uzeným
Ingredience: 500 g uzeného masa, 1 ks smetanového křenu, 200 ml smetany ke šlehání, 30 g másla, ½ l mléka
Postup: V osolené vodě uvaříme uzené maso. Z másla, mouky a mléka si připravíme bešamel. Osolíme lžičkou soli, přidáme půl skleničky naloženého křenu (smetanový křen, krenex, pálivý křen), povaříme asi deset minut a dochutíme solí a cukrem podle chuti. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Zdroj: článek Recepty na křenovou omáčku
Křenová omáčka z krenexu
Ingredience
- 2 lžíce krenexu
- 1x smetana
- hrnek mléka
- hladká mouka
- ocet
- sůl
- cukr dle chuti
Postup
Do vroucího osoleného mléka vmícháme smetanu, ve které rozmícháme hladkou mouku. Povaříme, dle chuti přikyselíme, osladíme a osolíme. Nakonec vmícháme krenex. Podáváme s knedlíkem a vařeným nebo uzeným masem či vejcem natvrdo.
Zdroj: článek Křenová omáčka od babičky