Téma

KUKIDENT PASTA


KUKIDENT PASTA a nejen to se dozvíte v tomto článku. Erös pišta je silný paprikový pálivý krém z mleté čerstvé pálivé papriky. Využívá se k přípravě jídel (gulášů, omáček a polévek).


Papriková pasta – recept

Ingredience: 150 g červené dlouhé papriky, 150 g čerstvá červená kapie, 75 g soli

Technologický postup: Kapii omyjeme, zbavíme stopky, jádřince, semínek a žilek. Kapii překrojíme podélně na polovinu a pokrájíme na menší kousky. Čerstvé červené pálivé papriky omyjeme, odkrojíme jen konec se stopkou a jádřince se semínky neodstraňujeme. Červené pálivé papriky pokrájíme na malé kousky. Do kutru (robot s noži) dáme pokrájené pálivé papriky, pokrájenou kapii, přidáme odvážené množství soli a kutrujeme na krém tak, aby zůstaly maličké kousky, které budou cítit na jazyku. Sterilované čisté sklenice naplníme pálivým krémem, uzavřeme víčkem a odložíme do spíže. Domácí pálivý krém není třeba vůbec sterilovat, protože sůl sama dostatečně konzervuje. Krém se nekazí a neplesniví. Tento domácí výrobek vydrží bez újmy i déle než jeden rok. Když sklenici otevřete, vydrží v chladničce až do spotřebování. Pálivý krém se připravuje v poměru 1 : 1 sladké a pálivé papriky, neboť kapie dodává krému vynikající a příjemnou sladkou chuť k pálivosti dlouhých paprik. Krém je tak jemnější a mnohem chutnější než kupované krémy. Pasta se přidává do polévek, salátů, pomazánek, slaných krémů, omáček a k masům na šťávě. Krém je vhodný také na marinování nejrůznějšího masa na grilování. Erős pišta je vynikající domácí produkt na čistě přírodní bázi. Neobsahuje žádné konzervanty, postačí samotná sůl. Recept se doporučuje zvláště milovníkům ostrých jídel, příprava je rychlá a velmi jednoduchá. Je to jednoduše skvělý domácí polotovar se širokým použitím.

Zdroj: článek Erös pišta

Odstranění silikonu

Silikon je jeden z nejčastěji používaných pomocníků všech kutilů. Každý muž by ho měl mít někde v dílně nebo v kufru s nářadím, protože se mu může hodit za všech okolností a pomoci s mnoha různými pracemi.

Silikon pomůže k utěsnění hran vany, umyvadla či sprchového koutu. Zabrání, aby voda zatékala, kam nemá. Když je nouze, dá se s ním i ledacos přilepit. Přitom jeho octový pach vyprchá a výsledná práce vypadá elegantně. Jenže bohužel není věčná.

A nelze aplikovat novou hmotu na starý silikon, respektive lze, ale to pak tuto opravu nemusíte dělat. Spáry je potřeba pečlivě a do posledního kousku zbavit starého silikonu. Toto je upřímně ta nejnáročnější věc. Zde je pár tipů. Začněte na kraji nebo v místě, kde je starý silikon poškozený, v některých místech se vám podaří odtrhnout celou část, někde bohužel jen malý kousek. Na stržení starého silikonu použijte nůž, dokonce se vyrábí speciální škrabky na starý silikon, s obojím to jde relativně dobře. Dejte si pozor, abyste nepoškodili ostatní spáry. Ve spárách nesmí zůstat žádné zbytky, jinak nový silikon nepřilne dobře a za chvíli budete mít stav stejný jako před opravou. Tudíž, zde je pečlivost opravdu namístě. S trochou úsilí a větší dávkou šikovnosti se vám odstranit starý silikon určitě podaří. Když je pryč ta největší vrstva silikonu, stačí ještě opatrně odstranit zbytky, které zůstaly v okolí anebo jako tenoulinká vrstvička pod původním silikonem. To se dá taktéž udělat nožem nebo speciální škrabkou, ale hrozí u toho značná možnost poškození dalších vrstev. Proto je vhodné vydat se posléze na cestu chemie.

Gelovým odstraňovačem silikonu buď můžete celý proces začít, anebo si takto vypomoci v samotném závěru. Pokud se nechcete dřít škrábáním nožem a bát se, že si poškodíte okolní materiály, zvolte chemii rovnou. Jedná se o tubičku s průhledným gelem, který stačí jen nanést na silikon, kterého se chcete zbavit. Výhodou gelu je, že funguje velmi rychle (silikon rozpustí už po deseti minutách od nanesení), nikam přitom nestéká, neničí nic okolo a ještě má obvykle nějakou celkem příjemnou vůni. Odstranit se jím přitom dají velké vrstvy, stejně jako i jen malé kousky. Po daném čase se vezme přiložená škrabka a veškerý nechtěný silikon se jí jednoduše seškrábne. A vše je hotovo skoro bez práce.

Odstraňovač silikonu je jednosložková tixotropní pasta, která chemicky odstraní zbytky vytvrzeného silikonového tmelu. Vhodná je pro odstranění vytvrzeného silikonu ze zdiva, dřeva, keramiky, kamene, betonu, skla, kovů, plastů. Její aplikace je naprosto jednoduchá, lze ji použít například na odstranění zašlých spár okolo van, umyvadel, WC a podobně. Odstraňuje i zabarvení přírodního kamene silikonovým tmelem. Nenapadá a neporušuje povrchy čištěných materiálů. Má minimální zápach. Nanáší se štětečkem, pasta se nechá 10 minut působit a poté se zbylý silikon seškrábe.

Zdroj: článek Jak odstranit silikon

Ostrá pasta Erős Pista recept

Pro mužské členy rodiny je nepředstavitelné uvařit masovou polévku, dušený guláš nebo lečo bez pikantní paprikové pasty. Tato domácí „Erős Pista“ se snadno připravuje, zvláště pokud máte na zahradě chilli.

Pokud si děláte domácí paprikový krém, můžete použít jakýkoli druh pálivé papriky a ve skutečnosti si myslím, že čím více druhů použijete, tím chutnější to bude. Pálivé papriky mohou být i zelené a aby to mělo správnou barvu, přidávám ještě mletou papriku.

Ingredience

  • 1 kg pálivých paprik,
  • 200 g soli bez jódu,
  • 100 g mleté papriky.

Postup

Pariky pokrájíme na menší kusy, aby se vešly do sekáčku. Přidáme i jadřince se semínky, sůl a mletou papriku. Vše nasekáme najemnou pastu. Hotovou pastu přendáme do sterilních sklenic a uzavřeme. Skladujeme ve spíži, kde díky soli vydrží opravdu dlouho.

Zdroj: článek Maďarská papriková pasta Pišta

Recept na jemnou pastu Erős Pista

Kdo preferuje jemnou chuť paprik před pikantností, ten ocení mojí mírnější verzi. Namelu sladké kapie Palermo a pálivé červené papriky (chilli nebo jalapeňos), smíchám se solí a dávám do čistých sklenic. Tato moje vlastní maďarská papriková pasta je chutná, má dlouhou trvanlivost a v regálech se prodává pod názvem Mild Pista.

Uzavřená ve sklenici vydrží roky, sůl ji konzervuje. Po otevření ji samozřejmě skladuji v lednici.

Ingredience

  • 1 kg červené kapie,
  • 100 g červených čili papriček nebo chalapeňos
  • 200 g nejodizované soli

Postup

Sklenice důkladně umyji, sterilizuji v troubě a osuším.

Papriky omyji a scedím.

Odříznu vršek, nakrájím je na kousky a nasekám elektrickým sekáčkem. (Obvykle je posypu trochou soli, aby se lépe krájely.)

Když jsem si nasekal papriky, posypu je zbytkem soli a promíchám.

Míchám, dokud se sůl úplně nerozpustí.

Nakonec jsem to spolu se šťávou dal do čistých sklenic.

Na láhev dám celofán a pak ji zavřu víčkem.

Skladuji ve spíži, dokud je neotevřeme.

Zdroj: článek Maďarská papriková pasta Pišta

Maďarská papriková pasta Erős Pista

Produkt vyrábí skupina Univer se sídlem v Kecskemétu. Surovinou je pálivá paprika. Od června 2016 se jedná o hungaricum. Vyváží se do mnoha zemí, jako jsou Spojené státy, Německo, ale i k nám a do Polska. Obvykle se používá v tradičních maďarských pokrmech, jako je lecsó, rybí polévka, kuřecí paprikáš, ale lze jej použít i v jiných pokrmech.

Složení

Omáčka se připravuje z hrubě mletých pálivých papriček a malého množství soli. Papriky se melou syrové a smíchají se se solí a přidá se k nim zahušťovadlo, kyselina citronová a konzervant.

Ingredience:

  • prášek ze syrové pálivé papriky (87 %),
  • sůl,
  • zahušťovadlo (xanthanová guma),
  • kyselina (kyselina citronová),
  • konzervant (sorban draselný).

Varianty

Ještě pikantnější verze, Haragos Pista, je podle výrobce Univer čtyřikrát silnější. Některé odhady ji uvádějí jako mnohem silnější než 4 000 SHU, přičemž se odhaduje až na 12 000 SHU. Haragos Pista znamená zuřivý Štefan.

Zdroj: článek Maďarská papriková pasta Pišta

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Jiří Dvořák

 Mgr. Michal Vinš

 Nina Vinšová


kudrnatá vrba
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
kukla
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>