Téma

KUŘE NA KARI SE SMETANOU


Kuře na kari s jablky

Suroviny:

  • 500 g kuřecích prsíček
  • 250 ml smetany
  • 1 cibule
  • 2 jablka
  • 1 lžíce kari koření
  • sůl, pepř
  • olej
  • 1 lžíce hladké mouky

Postup přípravy:

Na rozpáleném oleji osmažíme cibulku, přidáme na nudličky nakrájená kuřecí prsíčka, osolíme a zprudka osmahneme doměkka. Poté přisypeme kari koření a promícháme. Zaprášíme hladkou moukou, zalijeme smetanou, přidáme na kostičky nakrájená jablka a podusíme zhruba pět minut, tak, aby jablka změkla. Dochutíme solí a pepřem. Kuře na kari s jablky podáváme s rýží, opékaným bramborem nebo hranolky.

Zdroj: Kuře na kari

Příběh

V příběhu FIRMY NA LIAPOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Dobrý den, chceme použít na podlahu lehký beton Liapor Mix final (1-4 mm) o síle asi 6cm, ale nikdo mi nechce poradit zda mohu do tohoto betonu použít kari sítě.
Díky za radu Jaroslav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal Vinš.

Dobrý den,
dle mého názoru se mohou kari sítě použít, ale vzhledem k tomu, že chcete dělat beton o síle 6 cm, tak bych doporučil kari sítě o tloušťce 4 mm.

Zdroj: Příběh Firmy na liapor

Kuře na kari s jogurtem

Suroviny:

  • 4 ks kuřecích čtvrtek
  • 1 bílý jogurt
  • ¼ l bílého vína
  • 250 ml smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 1 jablko
  • citronová šťáva
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 lžička zázvoru
  • sůl
  • olej

Postup přípravy:

Kuřecí čtvrtky osolíme a naskládáme do pekáčku. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a na plátky nakrájené oloupané jablko. Zasypeme kari kořením, zázvorem, podlijeme bílým vínem společně se smetanou a pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba čtyřicet minut. Před koncem pokapeme bílým jogurtem a citronovou šťávou. Podáváme s rýží nebo s brambory.

Zdroj: Kuře na kari

Poradna

V naší poradně s názvem OPORA PRO VÍNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendy.

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda vinné révě nějak výrazně vadí jako opora kari síť?

Předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kari síť se jako opora vinné révy dá použít, ačkoliv to není optimální. Budou tam překážet ty svislé tyče. Zkuste vybrat síť s velkými oky 20 až 30 cm. Kari síť také opatřete antikorozním nátěrem. Surová kari síť špatně reaguje na postřiky a mohla by rychle prorezivět.

Zdroj: Příběh Opora pro víno

Kuře na kari se smetanou

Suroviny:

  • 6 ks menších kuřecích prsíček
  • 1 lžíce kari koření
  • 250 ml 33% smetany
  • špetka soli
  • 1 lžíce solamylu
  • sójová omáčka
  • 5 lžic oleje
  • 2 cibule
  • 1/2 kostky zeleninového bujónu
  • nasekaná zelená petrželka

Postup přípravy:

Na hlubší pánvi rozpálíme olej, přidáme osolená kuřecí prsíčka a zprudka orestujeme. Přidáme nakrájenou cibuli, trochu sójové omáčky a restujeme tak dlouho, dokud cibulka nezesklovatí. Poté přilijeme smetanu, rozdrobenou půlku kostky bujónu, kari koření a dusíme do té doby, než je maso měkké. Před koncem zahustíme solamylem rozmíchaným v trošce vody, osolíme a necháme provařit zhruba pět minut. Hotové podáváme s rýží, těstovinami nebo hranolky a nakonec posypeme nasekanou petrželkou.

Zdroj: Kuře na kari

Příběh

V příběhu TVAROHOVÝ KRÉM DO DORTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára Kubíčková.

Dobry den,
Chtela bych se zeptat zda do kremu Tvarohový krém se zakysanou smetanou
Patri tvaroh ve vanicce, nebo ten "tvrdy" jen zabaleny v obalu.
Jednou jsem tento recept udelala s vanickovym a krem nedrzel ani po ztuhnuti tvar.
Dekuji Kubíčková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: Příběh Tvarohový krém do dortu

Co znamená butter chicken

Máslové kuře je indický pokrm z kuřecího masa s mírně okořeněnou kari omáčkou. Kuře je marinováno po několik hodin ve směsi koření. Poté se většinou vaří v tandoor (tradiční hliněné peci), ale může se i grilovat nebo péct. Hotové kuře se servíruje v mírné kari omáčce, která je zjemněna máslem.

Zdroj: Butter chicken

Kuře na kari a medu

Suroviny:

  • 4 ks kuřecích čtvrtek
  • 1 šálek medu
  • ½ šálku másla
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl, pepř
  • kari koření
  • 1 jogurt

Postup přípravy:

Čtvrtky si nasolíme a opepříme. Na pánvi rozpustíme máslo, odstavíme, přidáme med, kari koření hořčici, jogurt a vše dobře promícháme. Jednotlivé čtvrtky v této směsi obalíme, vložíme do pekáče kostí vzhůru. Pečeme zhruba 45 minut, potom čtvrtky otočíme, podlijeme zbytkem směsi a pečeme ještě asi 15 minut doměkka. Podáváme s rýží nebo hranolky.

Zdroj: Kuře na kari

Poradna

V naší poradně s názvem TÚJE A JEJICH NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra A..

Prosím o urgentní radu. Tůje na jaře kupované během týdne začali usychat. Při dokladném ohledani mají všechny cca 20 tújí praskliny velké. Viz foto a větvičky usychají. Nikde nemůžu najít co to je? Děkuji za radu
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Praskliny na kůře tújí bývají způsobeny nadměrnými srážkami nebo zálivkou na začátku sezóny. Poranění v kůře není třeba nijak ošetřovat, rostlina si s tím poradí sama. Zaschlé větve ostříhejte, čímž uvolníte místo pro růst nových, které místo rychle zaplní během příštích sezón.

Zdroj: Příběh Túje a jejich nemoci

Kuře na kari s ananasem

Suroviny:

  • 500 g kuřecích prsíček
  • 1 konzerva ananasu
  • 1 cibule
  • 1 lžíce kari
  • 250 ml šlehačky
  • sůl
  • olej

Postup přípravy:

Na rozpáleném oleji osmažíme cibulku, přidáme na nudličky nakrájená kuřecí prsíčka, osolíme a zprudka osmahneme. Poté přisypeme kari koření, rychle promícháme, přidáme pokrájený ananas i se šťávou a dusíme zhruba dvacet minut. Nakonec vmícháme šlehačku. Pokud je omáčka řídká, zahustíme solamylem rozmíchaným s trochou vody a můžeme začít podávat. Nejvhodnější přílohou bude rýže.

Zdroj: Kuře na kari

Poradna

V naší poradně s názvem MARINÁDA NA UZENÍ DRŮBEŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ministr Ladislav.

Jak připravit marinádu na uzení drůbeže?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Osvědčený recept na uzení drůbeže je tento:
1 celé kuře
3 litry vody (nebo dostatečně na to, abyste úplně ponořili celé kuře)
3/4 šálku soli
1 šálek cukru
1 lžíce pepře
1 polévková lžíce kajenského pepře

Marinána na potírání během uzení
1/4 šálku olivového oleje
1/4 šálku sójové omáčky
2 lžíce prášku ze sušené cibule
2 lžíce kajenského pepře
2 lžíce papriky
2 čajové lžičky česneku nebo 2 stroužky česneku
1,5 čajové lžičky černého pepře
1 čajová lžička sušeného oregana
1 čajová lžička sušeného tymiánu

Přiveďte k varu vodu v hrnci dostatečně velkém, aby pojmul jak marinádu, tak i kuře. V horké vodě rozpusťte cukr a sůl a nechte vychladnout. Pak přidejte zbylé ingredience a nakonec i kuře a vše dejte do chladničky na 10 hodin. V této době si připravte dřevo na uzení. Nejlepší je dřevo z vlašského ořechu, které rozemelte ve štěpkovači a na dvě hodiny namočte do vody.
Jak dlouho udit: uzení kuřecího masa probíhá v udírně při teplotě do 75°C přibližně 4 hodiny. Doba uzení záleží na velikosti kuřete. Po celou dobu uzení musí být drůbeží maso neustále mazáno marinádou na potírání. Uzené kuřecí maso se podává s rýží.

Zdroj: Příběh Marináda na uzení drůbeže

Kuře na kari s kokosovým mlékem

Suroviny:

  • 500 g kuřecích prsíček
  • 1 menší cibule
  • 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
  • 1 jablko
  • kari
  • olivový olej
  • solamyl
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

Na rozpáleném oleji osmažíme cibulku, přidáme na nudličky nakrájená kuřecí prsíčka, osolíme, opepříme a zprudka osmahneme. Poté přidáme kari koření, rychle promícháme a zalijeme kokosovým mlékem. Provaříme zhruba dvacet minut. Přibližně pět minut před koncem přidáme na kousky nakrájené jablko. Omáčku zahustíme solamylem rozmíchaným ve vodě a necháme provařit. Podáváme s jasmínovou rýží.

Zdroj: Kuře na kari

Poradna

V naší poradně s názvem THUJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bretislav.

Dobrý den.
Už jsem dvakrát dělal postřik ale netuším zdali funguje.posilam další foto a ptám se jestli tohle zbarvení u nových výhonku je v pořádku.A ptám se ještě na ty praskliny v kůře.Zdali se zatáhnou nebo co.Díky mooooc za odpověd.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vaše túje prodělaly chorobu a její následky budou patrné stále. Celkový vzhled tújí vypadá, že se jim moc nedaří. Jestli je navíc pěstujete jako živý plot, tak bude asi lepší jejich trápení ukončit a zvolit jinou dřevinu.

Zdroj: Příběh Túje - ošetřování

Zapečené těstoviny se zakysanou smetanou

Ingredience: 2 kuřecí prsa, 500 g těstovin, 1 pórek, 10 žampionů, 200 ml kysané smetany, 200 g tvrdého sýra, 200 ml smetany ke šlehání, 1 lžička kari, sůl, mletý pepř, olej

Technologický postup: Kuřecí prsa nakrájíme na menší kousky, pórek na kolečka a žampiony na plátky. Na rozpáleném oleji orestujeme kuřecí kousky, přidáme pórek, žampiony a orestujeme skoro doměkka. Přidáme kari, sůl a pepř. Uvaříme těstoviny v osolené vodě doměkka, slijeme a dáme do zapékací mísy. Přidáme orestované maso s pórkem a žampiony, zalijeme sladkou smetanou, přidáme zakysanou a promícháme. Posypeme sýrem a krátce zapečeme ve vyhřáté troubě, než se smetana trochu vsákne.

Zdroj: Zapečené těstoviny se smetanou

Poradna

V naší poradně s názvem SULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Pánková.

Dobrý den,
od druhého dne po postřiku stromů přípravkem Sulka - K má náš pejsek střevní problémy (průjem). Protože postřik si samožřejmě nevybírá jen větve stromů, ale ve velkém množství padá na trávník, kde se pes pohybuje a často trávu olizuje, mohou tím být vyvolány jeho problémy?
Děkuji za odpověď.
Marcela Pánková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sulka - K obsahuje síru a ta může způsobit zažívací potíže psům, kteří ji spolknou. Nabízí se zde řešení ve formě dodatečného postřiku trávy čistou vodou z hadice, aby se z ní rychle spláchly ještě nezaschnuté zbytky přípravku Sulka - K.
Pejskovi na několik dní dopřejte dietu a krmte jen kuře s rýží, než se jeho hovínko vrátí do normálu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: Příběh Sulka

Pečené kuře s rýží

Suroviny:

  • kuře
  • 8 dkg másla
  • 1 lžička sladké papriky
  • 2 stroužky česneku
  • ¼ lžičky kari
  • 1 lžička soli (kdo má rád slanější, tak více)
  • 1 lžíce hladké mouky na zahuštění šťávy
  • 0,5 dl vody na podlití při pečení a cca 0,5–1 dl vody na dokončení šťávy

Postup:

Do rozpuštěného másla prolisujeme česnek, přidáme sůl, kari, papriku, touto směsí omyté kuře důkladně potřeme. Kuře vložíme do pekáčku a podlijeme vodou (0,5 dl). Dáme péct do trouby nejprve odkryté, asi po půl hodině zakryjeme. Během pečení poléváme šťávou a můžeme dosolit. Když už je kuře téměř měkké, odkryjeme a necháme opéct kůžičku. Hotové kuře vyjmeme z pekáče a do šťávy přidáme cca 0,5–1 dl vody a zahustíme hladkou moukou (bude bohatě stačit 1 lžíce, neděláme omáčku, ale šťávu), šťávu provaříme, kuře naporcujeme a podáváme s rýží přelitou dobrou šťávičkou.

Zdroj: Recepty na pečené kuře

Poradna

V naší poradně s názvem OLEANDR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Světlana Uhliarova.

Dobrý den,mám pořád problém z oleandrem,každou zimu mi trochu osychání listy a hl.jsou na nich takovy hrbolky nažloukli a lepí,tentokrát sem si všimla pozdě a všechny listy jsou skoro suchy,mužů ho ostříhat teď v lednu?...děkuju za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Váš oleandr má nejspíše puklice. Ty mu odsávají mízu. Puklice jsou na listech i na kůře kmenu. Zbavit se jich dá jediným postřikem a zálivkou přípravkem Actara. Actara se dá objednat jen v zahraničí s odesláním do ČR zde: https://www.ebay.com/sch/i.…
Alternativně lze použít přípravek Careo, který se dá koupit v ČR, objednat můžete zde: https://www.zbozi.cz/dum-by…
Jak vypadají puklice můžete vidět zde: https://www.google.cz/image…
Oleandr můžete ostříhat kdy chcete a jak chcete - je mu to jedno.

Zdroj: Příběh Velmi lepkavé listy

Zeleninové rizoto se smetanou

Suroviny:

  • 2 balíčky rýže
  • 1 balíček mražené kukuřice
  • 1 balíček mraženého hrášku
  • 1 cibule
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • sůl
  • kari
  • máslo nebo olej

Postup:

Balíčky rýže uvaříme dle návodu. Na másle nebo oleji si zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přisypeme kukuřici a hrášek a dusíme do měkka. Poté dochutíme solí a kari kořením a vmícháme kelímek zakysané smetany. Do takto připravené směsi vmícháme uvařenou rýži a můžeme podávat. Při servírování můžeme posypat strouhaným parmazánem nebo eidamem.

Zdroj: Recepty na zeleninové rizoto

Kuře na paprice se smetanou (bez mouky)

Suroviny:

  • kuře
  • 60 g cibule
  • 50 g másla
  • 4 lžíce oleje
  • 1 kelímek sladké smetany
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • sladká paprika
  • pepř
  • sůl

Postup:

Dobře očištěné kuře rozdělíme na 6–8 kousků, které osolíme a obalíme ve sladké paprice. V kastrolu na másle dozlatova osmažíme cibulku nakrájenou nadrobno. Na pánvi na oleji opečeme zprudka jednotlivé kousky kuřete ze všech stran. Potom do kastrolu s cibulkou vložíme kousky kuřete (bez oleje), zalijeme troškou teplé vody a pod pokličkou dusíme asi 30 minut.

Poté maso vyjmeme a uschováme ho v teple. Šťávu zahustíme sladkou a kysanou smetanou, omáčku za stálého míchání povaříme asi 5 minut a nakonec ji propasírujeme sítkem na porce kuřete. Maso necháme v omáčce jen chvíli prohřát, už nevaříme.

Kuře na paprice podáváme s maďarskými noky, houskovými knedlíky nebo s vařenými těstovinami.

Zdroj: Recepty na kuře na paprice

Recept na kuřecí kari

Suroviny:

  • 2–3 ks kuřecích prsíček
  • 1 ks většího pórku
  • 2 lžičky kari koření
  • 1 vejce
  • sůl
  • 2 lžičky solamylu
  • olej na orestování

Postup přípravy:

Maso si nakrájíme na kousky, malé nebo větší, dle libosti. Vložíme do misky, k masu rozklepneme vejce, přidáme dvě lžičky solamylu, dvě lžičky kari koření a sůl podle chuti. Vše společně pořádně promícháme a necháme odležet. Solamyl s vejcem zabraňuje ztrátě šťavnatosti masa. Než se nám maso rozleží, nakrájíme si pórek na kolečka nebo půlkolečka, podle toho, jak je velký. Na rozpáleném oleji zprudka orestujeme naložené maso, aby neztratilo šťávu. Vyndáme a odložíme do misky. Na rozpáleném oleji orestujeme nakrájený pórek, poté přidáme kari koření podle chuti, malinko podlijeme vodou s trochou solamylu, který nám udělá sos. Nakonec přisypeme odložené maso z misky, promícháme a můžeme servírovat. Podáváme nejlépe s rýží.

Zdroj: Kuře na kari

Kuřecí soté se smetanou

Suroviny:

  • kuřecí prsa
  • 1 pórek
  • 1 cibule
  • 1 smetana
  • olej
  • sůl

Postup:

Kuřecí prsa nakrájíme na kousky a na oleji orestujeme do měkka. Přidáme na kolečka pokrájený pórek a cibuli. Zalijeme smetanou a chvilku podusíme. Ochutíme solí, případně jiným kořením dle chuti. Jako příloha se hodí nejlépe opečené brambory, krokety, hranolky nebo jen velká zeleninová obloha.

Zdroj: Kuře soté

Luxusní pečené kuře I.

Suroviny:

  • kuře
  • 1 konzerva kompotovaných broskví nebo ananasu
  • 2 ks hermelínu
  • 200 ml sladké smetany
  • podle chuti hřebíček
  • máslo
  • grilovací koření
  • sůl
  • olej
  • mletá paprika

Postup:

Omyté a osušené kuře osolíme, posypeme grilovacím kořením, sladkou paprikou a vložíme do vymazaného pekáčku. Navrch kuřete poklademe plátky másla, přidáme trošku hřebíčku (dle chuti) a dáme péct do trouby v uzavřeném pekáčku. Kuře pečeme asi 45 minut na 200 °C. Poté kuřeti propíchneme kůži, aby pustilo šťávu, kterou potom kuře přeléváme a pečeme asi ještě 15 minut. Pekáček odkryjeme, aby se kůrčička dopekla, a zasypeme ho na kostky nakrájenou broskví nebo ananasem. Pokryjeme na plátky nakrájeným hermelínem a zalijeme smetanou. Pekáček opět zakryjeme a necháme chvilku péct, aby se sýr roztekl. Luxusní kuřátko podáváme s brambory, rýží nebo jen chlebem.

Zdroj: Recepty na pečené kuře

Kuře na paprice od Babici

Suroviny:

Maso:

  • kuře
  • 1 střední mrkev
  • 1 střední petržel
  • ¼ celeru
  • pepř
  • sůl
  • nové koření
  • zeleninový vývar

Omáčka:

  • 2 lžíce másla
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 kostka hovězího vývaru
  • ½ lžíce hladké mouky
  • 2 dcl sladké smetany
  • sůl

Postup:

Kuře naporcujeme a dáme vařit. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, sůl, pepř, dvě kuličky nového koření a zeleninový vývar. Vaříme asi 20 minut. Mezitím si rozpustíme máslo, na kterém zpěníme cibuli, pak vložíme uvařené porce kuřete, přidáme sladkou papriku, pepř, kostku hovězího vývaru, osolíme a krátce opečeme. Zalijeme přeceděným vývarem. Porce kuřete vyjmeme a omáčku rozmixujeme. Nakonec zahustíme smetanou s moukou a necháme povařit asi 3 minuty. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Zdroj: Recepty na kuře na paprice

Indická mrkev

Suroviny:

  • 200 g strouhané mrkve
  • olej
  • 2 lžičky kari
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • sůl
  • pepř

Postup:

Očištěnou a nastrouhanou mrkev poduste na oleji, přidejte kari, pepř a sůl, podlijte trochou vody a duste doměkka. Nakonec vmíchejte smetanu a prohřejte. Takto připravená dušená mrkev se skvěle hodí jako omáčka na špagety.

Zdroj: Dušená mrkev

Autoři obsahu

 Gabriela Štummerová

 Mgr. Jana Válková

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová

příběhy k tématu

Opora pro víno

Kamča

Kari síť se jako opora vinné révy dá použít, ačkoliv to není optimální. Budou tam překážet ty svislé tyče. Zkuste vybrat síť s velkými oky 20 až 30 cm. Kari síť také opatřete antikorozním nátěrem. Surová kari síť špatně reaguje na postřiky a mohla by rychle prorezivět.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Firmy na liapor

Michal Vinš

Dobrý den,
dle mého názoru se mohou kari sítě použít, ale vzhledem k tomu, že chcete dělat beton o síle 6 cm, tak bych doporučil kari sítě o tloušťce 4 mm.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Opora pro víno

Vendy

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda vinné révě nějak výrazně vadí jako opora kari síť?

Předem děkuji za odpověď

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Tvarohový krém do dortu

Klára Kubíčková

Dobry den,
Chtela bych se zeptat zda do kremu Tvarohový krém se zakysanou smetanou
Patri tvaroh ve vanicce, nebo ten "tvrdy" jen zabaleny v obalu.
Jednou jsem tento recept udelala s vanickovym a krem nedrzel ani po ztuhnuti tvar.
Dekuji Kubíčková

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Firmy na liapor

Jaroslav

Dobrý den, chceme použít na podlahu lehký beton Liapor Mix final (1-4 mm) o síle asi 6cm, ale nikdo mi nechce poradit zda mohu do tohoto betonu použít kari sítě.
Díky za radu Jaroslav

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Túje a jejich nemoci

Zahradník

Praskliny na kůře tújí bývají způsobeny nadměrnými srážkami nebo zálivkou na začátku sezóny. Poranění v kůře není třeba nijak ošetřovat, rostlina si s tím poradí sama. Zaschlé větve ostříhejte, čímž uvolníte místo pro růst nových, které místo rychle zaplní během příštích sezón.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Marináda na uzení drůbeže

Kamča

Osvědčený recept na uzení drůbeže je tento:
1 celé kuře
3 litry vody (nebo dostatečně na to, abyste úplně ponořili celé kuře)
3/4 šálku soli
1 šálek cukru
1 lžíce pepře
1 polévková lžíce kajenského pepře

Marinána na potírání během uzení
1/4 šálku olivového oleje
1/4 šálku sójové omáčky
2 lžíce prášku ze sušené cibule
2 lžíce kajenského pepře
2 lžíce papriky
2 čajové lžičky česneku nebo 2 stroužky česneku
1,5 čajové lžičky černého pepře
1 čajová lžička sušeného oregana
1 čajová lžička sušeného tymiánu

Přiveďte k varu vodu v hrnci dostatečně velkém, aby pojmul jak marinádu, tak i kuře. V horké vodě rozpusťte cukr a sůl a nechte vychladnout. Pak přidejte zbylé ingredience a nakonec i kuře a vše dejte do chladničky na 10 hodin. V této době si připravte dřevo na uzení. Nejlepší je dřevo z vlašského ořechu, které rozemelte ve štěpkovači a na dvě hodiny namočte do vody.
Jak dlouho udit: uzení kuřecího masa probíhá v udírně při teplotě do 75°C přibližně 4 hodiny. Doba uzení záleží na velikosti kuřete. Po celou dobu uzení musí být drůbeží maso neustále mazáno marinádou na potírání. Uzené kuřecí maso se podává s rýží.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Túje - ošetřování

bretislav

Dobrý den.
Už jsem dvakrát dělal postřik ale netuším zdali funguje.posilam další foto a ptám se jestli tohle zbarvení u nových výhonku je v pořádku.A ptám se ještě na ty praskliny v kůře.Zdali se zatáhnou nebo co.Díky mooooc za odpověd.

Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Sulka

Cempírek

Sulka - K obsahuje síru a ta může způsobit zažívací potíže psům, kteří ji spolknou. Nabízí se zde řešení ve formě dodatečného postřiku trávy čistou vodou z hadice, aby se z ní rychle spláchly ještě nezaschnuté zbytky přípravku Sulka - K.
Pejskovi na několik dní dopřejte dietu a krmte jen kuře s rýží, než se jeho hovínko vrátí do normálu.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Velmi lepkavé listy

Zahradník

Váš oleandr má nejspíše puklice. Ty mu odsávají mízu. Puklice jsou na listech i na kůře kmenu. Zbavit se jich dá jediným postřikem a zálivkou přípravkem Actara. Actara se dá objednat jen v zahraničí s odesláním do ČR zde: https://www.ebay.com/sch/i.…
Alternativně lze použít přípravek Careo, který se dá koupit v ČR, objednat můžete zde: https://www.zbozi.cz/dum-by…
Jak vypadají puklice můžete vidět zde: https://www.google.cz/image…
Oleandr můžete ostříhat kdy chcete a jak chcete - je mu to jedno.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Sekvoj nemoci

Zahradník

Sekvoje jsou náchylné k onemocnění zvané rakovina sekvojí nebo rakovina seiridium. Příčinou jsou houbové patogeny druhu Seiridium. Zde je vidět, jak vypadá rakovina sekvojí: https://www.google.cz/searc…
Tato nemoc způsobuje zachvácéní větví, na kterých všechny listy hnědnou, zatímco okolní větve udržují svůj zelený vzhled. V místech odumírající tkáně se může na kůře objevit výron slizu. Menší stromy mohou v důsledku této nemoci zemřít. Nákaza se šíří větrem a vodou, vývoj onemocnění je povzbuzen v deštivém počasí. Chcete-li překonat rakovinu sekvojí, tak odřízněte a zničte nemocné větve. Vždy sterilizujte své zahradnické nůžky mezi každým řezem, aby se zabránilo šíření nemoci. Neexistuje žádný lék na tuto nemoc, takže rostliny, které trpí extrémní infekcí by měly být odstraněny a zničeny.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Suchá skvrnitost listů bobkovišně

Zahradník

Zavíječ broskvoňový.
Přítomnost tohoto hmyzu způsobuje odumírání větví a hnědnutí listů. Hledejte kolem základny stonků díry v kůře a dole piliny. Tento vrtal je přitahován nadměrným mulčem a hlubokou výsadbou. Udržujte mulčování ne silnější než 6 cm a dále od základny stonků. Při výsadbě v těžkých jílovitých půdách je vhodné keř vysadit o něco výše, než je stávající úroveň půdy. Pokud se potvrdí přítomnost zavíječe, můžete použít postřik přípravkem MOSPILAN 20 SP.

Špatná drenáž.
Listy mohou žloutnout, hnědnout a odumírat. Bobkovišeň nemá ráda těžkou jílovitou půdu, která špatně odvodňuje. Nadměrná vlhkost půdy snižuje kyslík v půdě, poškozuje jemné kořenové vlásky a kořenový systém není schopen absorbovat vodu. Ujistěte se, že máte dobrou drenáž půdy a ujistěte se, že v kořenové zóně nejsou žádné svody vypouštějící vodu. Rostliny zasaďte na vyvýšené záhony a/nebo odveďte svody na jiné místo.

Přilišná zálivka.
Bobkovišně nezalévejte každý den. Nechte substrát jeden vyschnout, aby kořeny mohly dýchat

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Túje a jejich nemoci

Zahradník

Kůra na kmeni túje praská často. Příčinou může být hojná zálivka v minulém roce nebo mráz následovaný přímým slunečním zářením. Většinou nejde o nemoc, ale prasklina může být vstupní branou pro různé problémy, které mohou rostlinu úplně zničit.
Co dělat, když dojde k rozštěpení kůry na tújích?
V posledních letech bylo provedeno docela dost výzkumů věnujících se uzavření ran stromů. Výsledky uvádějí, že nanesení barvy nebo ošetřování dehtem mají jen malý účinek. Naopak začištění a oříznutí praskliny až na kůru, která pevně drží na dřevu, se ukázalo jako nejlepší řešení. Řezy v kůře rychle zaschnou, mají malou plochu a nazadržuje se v nich voda ani nečistoty. Obnažené dřevo zatuhne do hladka a uzavře se před okolním prostředím. Další ošetření již není potřeba, strom si s tím poradí sám. Jak provést začištění?
Ostrým nožem od jednoho konce praskliny, sledujte okraj kolem jedné strany rány, asi 1,5 až 2,5 cm od ní. Zastavte se na druhém konci a proveďte stejný postup na opačné straně praskliny. Nůž by měl být sterilizován mezi řezy jeho očištěním a ponořením na několik minut v roztoku chlornanu sodného s vodou v poměru 1:10 nebo v 70% alkoholu, aby se zabránilo kontaminaci. Opatrně vyjměte kůru z vnitřku ošetřovaného místa. Měl byste dosáhnout podobného stavu, jako na přiloženém obrázku. Nezapomeňte to nechat bez dalších zásahů.

Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Vlašské ořechy choroby

Zahradník

Obaleč jablečný (Cydia pomonella) dělá tyto díry do ořechů. Je to škůdce, který přezimuje jako larva v kůře stromu v hedváných chomáčcích. Vývoj začíná brzy na jaře a dospělí se objevují v době kvetení. Dospělí jsou aktivní pouze za soumraku a za úsvitu a kladou vajíčka na listy, případně na plody. Larvy vystupují z vajíček a hledají ořechy, aby se začaly krmit. Chemické postřiky se obvykle používají k likvidaci vajec a mladých larev předtím, než vstoupí do plodu. Larvy mohou vlést do středu vyvíjejících se ořechů, aby se krmili jádrem. Když dospívají, vytlačují ze vstupní díry své výkaly. Po třech až čtyřech týdnech larvy opustí ořech a hledají na stromě chráněné místo, aby se obalily kokony. Larvy ve svém kokonu mohou přezimovat, nebo se mohou objevit ve dvou až třech týdnech jako nová generace dospělých. Tito dospělí jsou aktivní v červenci a srpnu. V teplých oblastech může být i třetí generace.
Ochrana je postřikem celého stromu. To je při vzrostlém ořechu velmi komplikované, protože se používají kontaktní jedy, které jsou jedovaté pro všechno živé. Nejméně toxický je postřik neemovým olejem (olej ze stromu nimba). Existuje ale jedna nechemická vychytávka, která omezí populaci těchto potvor. Je to papírová vlnitá lepenka, která se omotá kolem kmene a větví. Larvy do ní velmi rády nalezou, aby se zakuklily. Pravidelným vyměňováním a likvidací lepenky zamezíte vývoji nových generací.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět