Téma

LANGOŠ


LANGOŠ je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Nelekněte se sušeného droždí. Mnoho lidí dlouho dělá langoše z klasického. Až vám jednou doma náhodou čerstvé droždí dojde a máte jen sušené, zjistíte, že těsto z něj bude mnohem lepší! Nevím čím to je, a lze samozřejmě recepty použít i s klasickým droždím (tehdy z vlažného mléka, cukru a droždí uděláme kvásek, a ten pak vlijeme do mouky). Každopádně, já doporučuji sušené droždí, kdy se kvásek nedělá a prvním bodem bude smíchání mouky a práškové droždí. Čtěte dále a podívejte se na můj originální recept na langoše ze sušeného droždí a na dva další.


Nadýchané langoše ze sušeného droždí bez jogurtu

Ingredience

  • 1 kg hladké mouky;
  • 1 balíček sušeného droždí;
  • větší špetka soli;
  • špetka cukru;
  • 2 vejce;
  • 250 ml zakysané smetany;
  • 400 ml mléko;
  • řepkový olej podle potřeby ke smažení.

K dochucení a zdobení:

  • 6 - 8 stroužků česneku;
  • několik polévkových lžic slunečnicového oleje;
  • špetka soli;
  • kečup;
  • smetana;
  • sýr.

Postup

Nejdříve smícháme mouku a sušené droždí. Přimícháme zbylé suroviny kromě oleje, ten bude až na smažení. Já míchám nejprve lžící, a pak domíchám rukama, dokud nebude těsto rovnoměrné, ale bude stále měkké a lepkavé. Necháme ho vykynout, minimum je taková půl - až třičtvrtě hodinka, ideálně pár hodin. My se nemůžeme dočkat, tak do hodiny už smažím. Vždy připravuji čerstvé langoše, zbytek pak po vykynutí odložím do chladničky (pokud zůstane) a vyndám, když jdu dělat čerstvý langoš.

Z těsta vyjde přibližně 8 langošů - vždy si cca osminu odtrhnu (bude jich víc pokud jich děláte malé, já dělám tak střední až větší). Těsto rozmačkám nejprve v rukou, a pak na pánvi domačkám dvěma lžícemi - tak, aby byly spíše tenčí. Používám řepkový olej, není příliš drahý a co je důležitější, nepřepaluje se, a má nízkou nasákavost. Slunečnicový by ke smažení neměl být používán, neboť se přepaluje a vznikají karcinogeny.

Smažíme na středním ohni. Je to trochu silnější, ale ne příliš silné, aby se to dělalo ani ne pomalu, ani ne příliš rychle, (aby se nepřipaloval).

Langoš obracíme, když je vidět, že začíná spodní okraj hnědnout. Druhá strana bude rychleji než první, proto je třeba ji častěji kontrolovat.

Když jsou langoše hotové, nachystáme si dochucení. Rozmačkáme oloupané stroužky česneku, posolíme je špetkou soli, a přilijeme olej. Dá se to spolu i rozmixovat, pak je to jednotnější. Rozetřeme lžičkou nebo silikonovým štětečkem na langoš, pak potřeme nebo posype sýrem a dáme trochu smetany.

Zdroj: článek Langoše se sušeným droždím

Langoše bez kynutí

Suroviny:

  • 1/2 kg hladké mouky
  • kostka droždí
  • lžička soli
  • 3,5 dcl mléka

Postup:

Droždí dáme do teplého mléka a rozmícháme. Nenecháme ho kynout. Když bude těsto ještě tuhé, přidejte raději ještě mléko, těsto se pak lépe rozvaluje. Děláme placky, které pečeme v rozpáleném fritovacím hrnci, kde se krásně na těstě udělají puchýře (samozřejmě můžete smažit i na pánvi). Když těsto nespotřebujete, můžete ho dát do lednice a použít druhý den, pravděpodobně trochu nakyne, ale to nevadí.

Langoše pomažeme česnekem, posypeme sýrem a ozdobíme kečupem. Pokud máte chuť na sladké, můžete si langoš namazat i marmeládou nebo posypat Grankem.

Zdroj: článek Recepty na langoše

Langoše ze sušeného droždí a jogurtu

Ingredience

  • 250 g hladké mouky;
  • 120 gramů bílého jogurtu;
  • 100 ml vlažné body;
  • 1/2 sáčku sušeného droždí (cca 4 g);
  • 1 lžičku soli.

Postup

Promíchám mouku se sušeným droždím a přidám jogurt, vodu a sůl. Vypracuji těsto a nechám ho hodinu kynout.

Na pomoučněné ploše těsto propracuji, rozdělím na porce a tvaruji z něj malé langoše.

Vytvarovanou placku opatrně položím na pánev s větším množstvím rozpáleného oleje a smažím dozlatova z obou stran.

Na potření si tradičně rozmačkám česnek a smíchám ho s olivovým olejem. Pomaži tím langoš, posypu ho nastrouhaným sýrem a zakápnu kečupem. Pro zpestření lze langoše také potírat zakysanou smetanou smíchanou s česnekem.

Zdroj: článek Langoše se sušeným droždím

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Jiří Dvořák

 Mgr. Jana Válková


laň obecná
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
langoš pečený v troubě
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>