Téma

LANGOŠE S BÍLÝM JOGURTEM


Kuře na kari s jogurtem

Suroviny:

  • 4 ks kuřecích čtvrtek
  • 1 bílý jogurt
  • ¼ l bílého vína
  • 250 ml smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 1 jablko
  • citronová šťáva
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 lžička zázvoru
  • sůl
  • olej

Postup přípravy:

Kuřecí čtvrtky osolíme a naskládáme do pekáčku. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a na plátky nakrájené oloupané jablko. Zasypeme kari kořením, zázvorem, podlijeme bílým vínem společně se smetanou a pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba čtyřicet minut. Před koncem pokapeme bílým jogurtem a citronovou šťávou. Podáváme s rýží nebo s brambory.

Zdroj: Kuře na kari

Příběh

V příběhu BABSKÉ RADY JAK VYBĚLIT PRÁDLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dita.

Tyto rady se určitě hodí nejen nezkušeným hospodyňkám, ale i třeba těm již zkušeným, protože zářivě bílé prádlo je v dnešní době opravdu minimálně pro mě nutností, protože zašedlé záclony a prostěradla nevypadají podle mě dobře ani na chalupě, natož v těchto bytech, které jsou ještě často po stěhování vybaveny novým bílým nábytkem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: Příběh Babské rady jak vybělit prádlo

Tipy

Langoše se potírají prolisovaný česnekem, kečupem a sypou strouhaným sýrem (eidam, ementál, a podobně). Existují ale i jiné varianty. V Maďarsku je najdete i s lečem nebo šunkou. Sladké varianty se doplňují zakysanou smetanou, tvarohem, nebo jogurtem, k tomu se sypou skořicí a cukrem. Také chutnají zajímavě potřené marmeládou nebo Nutellou, což ocení hlavně děti.

Zdroj: Langoše z bílého jogurtu

Příběh

V příběhu ODBORNÍK NA VINNOU RÉVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Štiaková.

Dobrý den, prosím o radu ohledně vinné révy. Mám tedy jen jedinou hlavu :-) , žiju na Valašsku (Halenkov) a podmínky zde nemám dobré. Půda nepropustná , těžká, jižní svah .... Nicméně v loňském roce jsem měla nádhernou úrodu, ale o celou jsem přišla díky mouchám.
Neuvěřitelné množství much, včel, vos a všelijaké jiné havěti mi denodenně napadaly hrozny. Dávala jsem různé lapače a stovky much pochytala, ale bez valného úspěch zachránit hrozny. Prosím, abych předešla letos něčemu podobnému, jak hrozna ochránit ?
Děkuji za ochotu
Ivana Štiaková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na podivnné skvrny na šedé révě, fotky nemám, nefotil jsem zatím, ale koukal jsem na to zvětšovacím sklem - lupou zvětšuje asi 20x. Zajímalo by mě jestli se nemůže jednat o padlí či nějakou houbovitou nemoc vinné révy? Abych si nějak neuškodil, protože jsem jich pár snědl a měl jsem nějakou divnou vyrážku s svědila mě kůže.

Vypadá to tak, že bobulky mají černé fleky ohraničené bílým.
Zdá se mi to jako plíseň či nějaký druh houby.
Některé bobulky na hroznu zaschly.
Nejedná se o nějakou nemoc?

Děkuji předem za odpověď.

Zdroj: Příběh Odborník na vinnou révu

Falešná krevetová pomazánka

Ingredience: filé, sůl, majonéza, bílý jogurt, citron, cukr, worcesterová omáčka

Postup: Filé uvaříme v osolené vodě, po vychladnutí je rozmačkáme vidličkou, smícháme s majonézou a bílým jogurtem, dochutíme citronem, špetkou cukru a kapkou worcesteru.

Zdroj: Krevetová pomazánka

Langoše video

Zde se můžete podívat na přípravu langošů.

Zdroj: Recepty na langoše

Hrnková bábovka s bílým jogurtem

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru, 1/4 hrnku oleje, špetka soli, 2 vejce, 1 jogurt

Postup: Ingredience smícháme a vylijeme do předem vymazané bábovkové formy. Dáme péct zhruba na 40 minut při 180 °C. Hotovou a ještě teplou bábovku posypeme vanilkovým cukrem.

Zdroj: Hrnková bábovka

Co závěrem

Langoše, langoše a zase langoše, ale co to je, kde se vzaly? Jedná se o maďarské placky, které se dají koupit i u stánků s rychlým občerstvením, ale často jakmile jdete kolem, rázem vás chuť koupit si je přejde. Důvodem je nevábná vůně přepáleného oleje. No ale co s chutí, když už máte podrážděné chuťové pohárky. Není nic jednoduššího, než si langoše připravit doma. Jedná se o schůdnější variantu, a dokonce mnohem lepší, ale ani v tomto případě nelze mluvit o zcela dietním pokrmu.

Můžete si je doma připravit na mnoho způsobů, záleží na tom, na který z nich budete mít chuť. Jedinou nevýhodou tohoto pokrmu je, že se langoše smaží, i když se původně pekly v peci. Tak do toho, vyzkoušejte výše popsané recepty.

A jaký recept na langoše máte vy? Pochlubte se!

Zdroj: Langoše z bílého jogurtu

Celerová pomazánka s česnekem

Ingredience: 1 menší bulva celeru, 4 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžička černých sezamových semínek, 1 majonéza, zakysaná smetana, sůl, pepř, na ozdobu brokolicové klíčky

Postup: Do velké mísy nastrouháme najemno celer, podle potřeby smícháme s majonézou a zakysanou smetanou. Přidáme prolisovaný česnek. Dochutíme solí, pepřem, sezamovými semínky. Mažeme na čerstvé pečivo a ozdobíme brokolicovými klíčky.

Zdravá varianta: Místo majonézy můžeme smíchat jen s bílým jogurtem a se zakysanou smetanou.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Bavorská bylinková omáčka

Ingredience: 4 lžíce majonézy, 2 lžíce šťovíku, 2 lžíce bazalky, 2 lžíce petrželové nati, 2 lžíce řeřichy, 1 lžička cukru, 1 lžička sójové omáčky, 1 cibule, 150 ml bílého jogurtu, šťáva z 1 citronu, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Oloupanou cibuli, šťovík, řeřichu, bazalku i petrželku najemno nasekáme. Nasekané bylinky smícháme s majonézou a bílým jogurtem. Poté přidáme sůl, cukr, sójovou omáčku, citronovou šťávu, mletý pepř a vše zlehka promícháme. Necháme vychladit a podáváme.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Tradiční těsto na langoše

Suroviny:

  • 500 g hladné mouky
  • 400 ml mléka
  • jedno celé droždí
  • cukr, sůl
  • strouhaný sýr, česnek, kečup
  • další toppingy dle chuti

Postup:

Toto těsto je velice jednoduché a chutné. Z mléka, cukru a droždí si připravíme kvásek. Až začne pracovat, přisypeme mouku, osolíme a vypracujeme těsto na langoše. Těsto necháme cca 30 min kynout v teple (stačí pokojová teplota). Vykynuté těsto zpracujeme, vyválíme a vytvarujeme z něj asi 12 placek, které smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Hotové langoše podáváme se svým oblíbeným toppingem. Langoše potřeme například prolisovaným česnekem, kečupem a strouhaným sýrem nebo šunkou, křenem či marmeládou.

Zdroj: Recepty na langoše

Jogurtový dressing k zelenině

Ingredience: 500 ml bílého jogurtu, 1 hrst lístků bazalky, 2 stroužky česneku, 2 menší rajčata, podle chuti mletý černý pepř, sůl

Postup: Česnek oloupeme a nasekáme najemno společně s bazalkou. Rajčata omyjeme a nakrájíme na drobné kousky nebo také jemně nasekáme. Vše promícháme s bílým jogurtem. Velmi chutný a krásně hustý je například Choceňský jogurt. Dressing už jenom podle chuti osolíme a opepříme. Pokud nemáme čerstvou bazalku, můžeme použít sušenou. Sice není tak výrazná a voňavá, ale dressing je chutný i tak.

Zdroj: Jogurtový dresing

Fitness vajíčkový salát

Ingredience: 8 vajec, 2 polévkové lžíce majonézy light, 100 g nízkotučného jogurtu, 12 cherry rajčat, 100 g pórku, sůl, pepř, 300 g salátu rukoly

Postup: Vejce uvaříme natvrdo, tedy cca 10 minut. Poté je necháme vychladnout pod tekoucí studenou vodou. Vajíčka oloupeme a rozmačkáme v ruce, promícháme je s majonézou a bílým jogurtem. Přidáme nadrobno nakrájený omytý pórek. Rukolu propláchneme a část jí přidáme do salátu a promícháme s vajíčky. Na ozdobu použijeme zbytek rukoly a nakrájená cherry rajčata. Energetická hodnota 1 porce je 1 138 kJ. Recept je na 4 porce.

Zdroj: Vajíčkový salát

Langoše z jogurtu bez kynutí

Ingredience: 1 hrníček jogurtu, 2 hrníčky hladké mouky, necelá kávová lžička sody, 1/3 kávové lžičky soli, olej na smažení, suroviny na dochucení dle vlastního výběru

Postup: Mouku smícháme se sodou a solí. Ke směsi přidáme jogurt a vypracujeme vláčné jogurtové těsto na langoše. Vzhledem k tomu, že nečekáme na kynutí, rovnou tvoříme placičky, které osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Následně podle chuti nekynuté langoše z jogurtu dochutíme.

Tip: Vynikající jsou sypané cukrem a skořicí. Zkuste i tuto netradiční sladkou variantu.

Zdroj: Langoše z bílého jogurtu

Pečené brambory v alobalu

Ingredience: 4 středně velké brambory, alobal

Smetanový dresink: Lučina, 150 ml zakysané smetany, 150 ml bílého jogurtu, česnek, křen, pažitka, petrželka, sůl a pepř

Postup: Brambory důkladně omyjeme a každou zvlášť zabalíme do alobalu. Naskládáme na mřížku trouby a pečeme 45 minut. Do upečeného bramboru lehce bouchneme pěstí, potom ho vyjmeme z alobalu a na talíři vidličkou rozevřeme. Osolíme, zalijeme dresinkem, posypeme nasekanými bylinkami a podáváme se zeleninovým salátem. Dresink si připravíme tak, že Lučinu smícháme se smetanou a bílým jogurtem a rozdělíme na dvě části. Jednu část ochutíme rozetřeným česnekem, pepřem a solí, druhou dochutíme nastrouhaným křenem, solí a pepřem.

Zdroj: Pečené brambory

Doporučení odborníků

Spojovat vajíčkový salát něčím jiným než majonézou, to je škoda surovin. Všechny experimenty s použitím jogurtu nebo třeba zakysané smetany končí tak, že si výrobek většinou musí tvůrce pochválit a sníst sám, nikomu kromě něj to nechutná.

Přídavek jiných surovin (sýr, uzenina) je možný, pak to ale bude nějaký majonézový salát dle fantazie, nikoliv klasický vajíčkový salát.

Do salátů nepoužíváme kupovanou tatarskou omáčku. Jednak má už svou vlastní chuť a jednak tím salát získá slizkou konzistenci (emulgátory v každé kupované tatarce).

Ovšem jsou situace, kdy opravdu nelze použít majonézu, a tak zde jsou uvedeny i recepty na vajíčkový salát s bílým jogurtem.

Zdroj: Vajíčkový salát

Langoše se zakysanou smetanou

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 ml zakysané smetany
  • 250 ml mléka
  • 5 g cukru
  • ½ kostky droždí
  • kávová lžička soli
  • 1 vejce
  • na ozdobu langoše: sýr, česnek, kečup, tatarka

Postup:

Z poloviny teplého mléka, cukru a droždí si uděláme kvásek. Pak přidáme ke kvásku prosátou mouku, sůl, smetanu a vejce. Důkladně promícháme, přilijeme zbytek mléka a vypracujeme vláčné těsto, které dáme na pár hodin odpočinout do lednice. Pak tvarujeme malé placky, které smažíme z obou stran buď ve fritovacím hrnci, nebo jen na pánvi.

Teplé langoše můžeme podávat tradičně s česnekem, tatarkou, kečupem a strouhaným sýrem.

Zdroj: Recepty na langoše

Langoše ze zakysané smetany

Ingredience: 5 dkg droždí, 4,5 dl mléka, 200 ml kysané smetany, 1 kg hladké mouky, 1 vejce, 20 dkg eidamu, olej na smažení, na dochucení česnek a kečup

Postup: Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady (mouku, droždí, mléko, vejce a kysanou smetanu), vypracujeme hladké těsto a dáme do mikroténového sáčku do lednice, kde těsto vydrží i několik dní. Můžeme z něj stále odebírat podle potřeby. Z těsta tvoříme placky asi o velikosti dlaně a v rozpáleném oleji usmažíme. Langoše z kysané smetany potřeme česnekem, kečupem a posypeme nastrouhaným sýrem.

Tip: Těsto ještě trošičku přibude kynutím, takže pro čtyřčlennou rodinu stačí těsto z poloviční dávky.

Zdroj: Langoše z bílého jogurtu

Autoři obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jana Válková

 Gabriela Štummerová

 Mgr. Michal Vinš


škůdci na ibišku pokojovém
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
nízké kvetoucí trvalky
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
příběhy k tématu

Domácí výroba sýra

Lenka

Pokud máte zájem, napíšu vám ten nejjednodušší recept, roky vyzkoušený, hustý a lze ho bez problémů vyrobit bez jogurtovače.Jen se šlehačem, jogurtem a suš. mlékem. Jde ale o jogurt určité značky a to se psát asi nesmí. Já vám to ale ráda sdělím.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Babské rady jak vybělit prádlo

Dita

Tyto rady se určitě hodí nejen nezkušeným hospodyňkám, ale i třeba těm již zkušeným, protože zářivě bílé prádlo je v dnešní době opravdu minimálně pro mě nutností, protože zašedlé záclony a prostěradla nevypadají podle mě dobře ani na chalupě, natož v těchto bytech, které jsou ještě často po stěhování vybaveny novým bílým nábytkem.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Odborník na vinnou révu

Josef

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na podivnné skvrny na šedé révě, fotky nemám, nefotil jsem zatím, ale koukal jsem na to zvětšovacím sklem - lupou zvětšuje asi 20x. Zajímalo by mě jestli se nemůže jednat o padlí či nějakou houbovitou nemoc vinné révy? Abych si nějak neuškodil, protože jsem jich pár snědl a měl jsem nějakou divnou vyrážku s svědila mě kůže.

Vypadá to tak, že bobulky mají černé fleky ohraničené bílým.
Zdá se mi to jako plíseň či nějaký druh houby.
Některé bobulky na hroznu zaschly.
Nejedná se o nějakou nemoc?

Děkuji předem za odpověď.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět