MINI CIVAVA je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. Mini konifery jsou zakrslé kultivary jehličnanů, jsou tak vhodné pro osazování malých i větších moderních zahrádek, dobře se uplatní ve skalce a dají se s úspěchem pěstovat i v nádobách.
Mini konifery
Zakrslé konifery jsou krásným a zajímavým způsobem, jak vnést celoroční texturu do jakékoli krajiny, bez ohledu na její velikost. Zatímco v zahradách vypadají atraktivně po celý rok, konifery skutečně vyniknou v zimě, kdy listnaté rostliny přecházejí do období klidu.
Konifery patří mezi nejvyšší, nejstarší a největší rostliny na Zemi a mnoho majitelů domů, kteří se potýkají se stínem od velkých stálezelených stromů, může váhat s zaváděním dalších jehličnanů do svých zahrad. Jejich zakrslé mini protějšky jsou mnohem menší a rostou pomaleji a dorůstají výšky pouhých 90–4,5 metru. Jejich kompaktní velikost a široká škála tvarů, barev a forem dělají z jehličnanů všestranný a vítaný zimní doplněk do jakéhokoli prostředí, od balkonových zahrad přes městskou krajinu až po rozsáhlé obytné domy.
7 oblíbených zakrslých konifer do zahrady
Každý podzim zahradní centra posilují svou nabídku unikátních, vysoce kvalitních zakrslých jehličnanů, aby vaše zahradní aranžmá v květináčích s příchodem zimních měsíců zaujalo svým atraktivním vzhledem. Zde je několik oblíbených odrůd mini konifer:
Cypřiš velkoplodý – Cupressus macrocarpa
Tento citronový cypřiš zůstává oblíbenou trvalkou v zahradách. S jasně žlutým, hebkým jehličím s citronovou vůní vytváří úzký, vzpřímený dojem v květináčích nebo v zahradě. Dorůstá výšky 2,4 metru a šířky 0,9 metru, vhodné na plné slunce i do polostínu.
Jalovec modrý – Juniperus squamata
Tento kompaktní jalovec je známý svými výraznými, stříbřitě modrými jehličkovitými listy, které tvoří hustý, zaoblený tvar. Jeho pomalu rostoucí povaha a zářivá barva z něj činí vynikající doplněk skalek, záhonů nebo jako akcentní rostlinu. Dorůstá výšky 90 cm a šířky 120 cm, na plném slunci.
Smrk ztepilý – Picea abies
Tento zakrslý stálezelený strom má husté, tmavě zelené jehličí, které tvoří nízký, zaoblený kopeček. Jeho kompaktní velikost a úhledný, symetrický tvar z něj činí vynikající volbu pro skalky, záhony nebo malé prostory. Dorůstá výšky 45 cm a šířky 45 cm, vhodné na plné až polosluneční místo.
Černý drak japonský cedr – Cryptomeria japonica
Tento japonský cedr má tmavé, tuhé, prstovité, sytě zelené větve, které tvoří zaoblený tvar. Je ideální jako ústřední bod poblíž domu. Dorůstá výšky až 3 metry a šířky 1,8 metru (pro menší exemplář zvolte 'Little Diamond'); pěstuje se na plném slunci, ale prosperovat bude i v polostínu.
Jedle kanadská – Tsuga canadensis
Tato majestátní kanadská jedlovka má půvabné klenuté větve a nízký, kopcovitý tvar. Na začátku jara se projevuje úchvatným odrůstáním zářivě zlatých výhonků, které v létě blednou do jemnější zlatozelené barvy. Dorůstá výšky až
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Konifery
Příběh
Ve svém příspěvku MINI KIWI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Jílková.
Dobrý den,
mám 4. rok 2 rostliny actinidia arguta, 1 odrůdy Issai, druhou nevím, ale obě by měly být samosprašné.Oba keře jsou mohutné a zdravé,ale kvetou jen málo a ještě neměly plody.Dosud jsem je nestříhala, jsou na 2m konstrukci na slunečném místě v kyselé půdě,takže nevím, kde je chyba. Můžete mi poradit ?
Děkuji a zdravím
Alena Jílková, Kunštát
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef P..
Dobrý den, nasadil jsem od sousedů dva proutky před osmi lety do hlíny a už asi 5 roky sklízíme viz. fotografie. Poté jsem vysadil za skleníkem na prosluněné místo. A rostlina je bez starostí, trochu jen prostříhám a divím se,jak to rodí.
Zdroj: příběh Mini kiwi
Domácí šunka z králíka
Ingredience: 1 kg mletého králíka, 1 kg vepřové krkovičky, sůl nebo 40 g rychlosoli, 1 dcl mléka, 2 dcl vody, umělá střeva na tlačenku
Postup: Králičí maso důkladně odblaníme, nameleme (na sekanou), přimícháme krkovičku, nakrájenou na mini kostičky, přidáme sůl, mléko, vodu a pořádně promícháme, alespoň 20 minut. Necháme 2 dny uležet, poté naplníme do tlačenkových střev. Dáme vařit na 3 hodiny při 70 °C. Vyjmeme z vody, zatížíme a necháme vychladnout.
Zdroj: článek Domácí šunka - recepty
Recept na hrnkové banánové muffiny
Tyto rychlé a snadné banánové muffiny se upečou za 30 minut, takže pokud potřebujete být v kuchyni rychlí, tento recept je vaší záchranou.
Ingredience
- 1 a 1/2 hrnku (188 g) hladké mouky (lžící prosypané a zarovnané);
- 1 lžička prášku do pečiva;
- 1 lžička jedlé sody;
- 1/2 lžičky soli;
- 1 lžička mleté skořice;
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku;
- 1 a 1/2 hrnku (345 g) rozmačkaných banánů (asi 4 střední nebo 3 velké zralé banány);
- 6 lžic (85 g) másla, rozpuštěného (nebo rozpuštěného kokosového oleje);
- 2/3 hrnku (135 g) baleného světlého nebo tmavě hnědého cukru;
- 1 velké vejce, pokojové teploty;
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu;
- 2 lžíce (30 ml) mléka;
- volitelně 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů, pekanových ořechů nebo čokoládových lupínků.
Postup
Předehřejte troubu na 220 °C. Formu na 12 muffinů postříkejte sprejem na přilnavost nebo použijte papírové košíčky na muffiny.
Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek. Dejte stranou. Ve velké míse nebo v míse kuchyňského robotu rozmačkejte banány. Na střední rychlosti prošlehejte nebo zašlehejte rozpuštěné máslo, hnědý cukr, vejce, vanilkový extrakt a mléko. Suché ingredience přidejte do mokrých a poté důkladně promíchejte, dokud se vše nespojí. Pokud přidáváte ořechy nebo čokoládové lupínky, vmíchejte je hned teď. Těsto bude husté.
Lžící rozdělte těsto do košíčků a naplňte je až po okraj. Pečte 5 minut při 220 °C, poté bez otevírání trouby a s muffiny v troubě, snižte teplotu trouby na 175 °C. Pečte dalších 16–18 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Celková doba pečení těchto muffinů v troubě je přibližně 21–23 minut. (Mini muffinky pečte celkem 12–14 minut při teplotě 175 °C.) Nechte muffiny 5 minut vychladnout ve formách a poté je přendejte na mřížku, aby dále chladly.
Muffiny vydrží čerstvé přikryté při pokojové teplotě několik dní nebo v chladničce až 1 týden. Pro delší skladování muffiny zmrazte, pak vydrží až 3 měsíce. Nechte rozmrazit přes noc v chladničce a poté nechte přijít na pokojovou teplotu nebo je v případě potřeby ohřejte v mikrovlnné troubě.
Proč zpočátku tak vysoká teplota? Horký proud vzduchu rychle prohřeje povrch muffinů, zatímco vnitřek muffinu se pak může po zbytek času péct. To pomůže muffinům pěkně vykynout a vyrůst.
Celozrnná mouka? Ano, klidně můžete nahradit běžnou hladkou mouku za celozrnnou nebo použít směs obou, ale stá
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Hrnkové recepty na sladkosti