MORAVSKÉ LEČO je jedno z témat, o kterém bychom vás rádi informovali v tomto článku. Kdo by neznal lečo, lehké zeleninové jídlo, na jehož přípravě vlastně nic není. Potřebujete pár cibulí, letních paprik a rajčat, k tomu už jen lžíci sádla nebo oleje a špetku soli. No a na závěr pár vajec. Pokud chcete lečo bez slupek, je třeba o ně obrat zeleninu ještě předtím, než ji dáte do kastrolu.
Recept na klasické lečo
Ingredience: 2 cibule, 4 větší letní zelené papriky, 1–2 lžíce rajčatového protlaku (lze vynechat), 4 velká rajčata, 4 vejce, 1/2 lžičky soli, dle chuti klobása
Pravidla: Lečo vznikne, když v horkém tuku opečete pokrájenou zeleninu ve správném pořadí. Tedy nejprve dáte cibuli, až změkne, přidáte papriku, ta až trochu změkne, přidáte rajčata, která pustí tekutinu a všechno spojí dohromady. Pak už jen stačí vmíchat vejce. Když všechnu zeleninu naházíte do kastrůlku najednou, výsledek bude mdlý. Vejce vyklepněte do hrnečku a důkladně rozkloktejte vidličkou se špetkou soli. Hotová udušená zelenina ještě bublá, takže je horká dost a můžete pod ní klidně vypnout plotýnku. Vlijte vajíčka a hned začněte míchat. Nepřestávejte, dokud se nedostanete k žádoucí hustotě, bude to trvat asi minutu nebo dvě. Správě udělaná vajíčka jsou hustá asi jako pudink a není v nich ani známka po hrudkovatění a sražení. Jestliže vám nestačí zbytkové teplo kastrůlku a směs je stále i po dvou minutách příliš řídká, klidně zapněte plotýnku na poloviční výkon a dál pár minut míchejte, dokud nedosáhnete požadované hustoty. Čím pomaleji a šetrněji se ke krémovitosti dostanete, tím lépe, příště už to třeba zvládnete i při více rozehřáté plotýnce, protože poznáte, kdy je nejvyšší čas přestat a lečo odstavit. Bohatší chuti leča též pomůže postupné solení jednotlivých surovin tak, jak jdou za sebou do hrnce. Je to lepší, než když celé lečo osolíte a dochutíte až najednou nakonec.
Mnoho lidí přidává do leča klobásu nebo jinou uzeninu. Jelikož zelenina, vejce a bramborová příloha už znamenají samy o sobě kompletní a vyvážené jídlo, klobása rozhodně nutná není. Pokud si však bez ní nedovedete lečo představit, nejprve ji nakrájejte a opečte zvlášť v pánvi. Teprve na samém konci dušení ji přimíchejte do leča, tak zůstane plná chuti, nevydusí se a ani nestačí zvrátit chuť leča na svou stranu.
Postup: Cibuli oloupejte a nahrubo nakrájejte, větší kousky v leču nevadí. Škrabkou oloupejte slupku z paprik, co nejlépe to půjde. Potom papriky odjádřete, zbavte je semínek a nakrájejte na nudličky velké asi 3 x 1 cm. Rajčatům vyřízněte konec, kde vrůstala stopka, a na protilehlém konci nařízněte ostrým nožíkem slupku do kříže. Vložte je do misky a zalijte vroucí vodou tak, aby rajčata byla zcela ponořená. Vyčkejte půl minuty až minutu, vodu slijte, rajčata zchlaďte ve studené vodě a pak slupku lehce stáhnete. Oloupaná rajčata rozkrájejte na osminky a ty pak ještě každou překrojte na 3–4 kousky. Ve větší pánvi nebo v kastrolu rozehřejte olej, přidejte cibuli, jemně ji osolte a na středně silném plameni necht
Ingredience: 250 g moravské klobásy, 6 zelených paprik, 4 velká rajčata, 3 vejce, 2 cibule, 2 lžíce oleje, pepř, sůl
Technologický postup: Rajčata i papriky dobře omyjeme, papriky zbavíme semeníku, obojí nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na menší plátky. Klobásu můžeme také oloupat a poté ji pokrájíme na tenčí kolečka. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli. Do hrnce přidáme pokrájenou klobásku, papriky a rajčata a vše za občasného míchání dusíme. Přidáme vejce, která dobře zamícháme do paprik a rajčat. Nezapomeneme dochutit solí a pepřem. Jakmile je zelenina měkká, máme hotovo. V případě potřeby znovu dochutíme solí a pepřem a podáváme horké.
Ingredience: 3 lžíce sádla, 1 větší cibule nadrobno nakrájená, 1 stroužek česneku (utřený), 2 lžíce sladké papriky, 5 čerstvých paprik nakrájených na nudličky, 0,5 kg rajčat oloupaných a nakrájených, sůl, pepř, malá plechovka rajského protlaku, 0,5 kg moravské klobásy, 3 vejce
Technologický postup: Ve 2l hrnci rozehřejeme sádlo, zpěníme cibuli, přidáme česnek. Vmícháme sladkou papriku, aby byla cibule hezky obalená. Přidáme papriky, přikryjeme a dusíme 10–20 minut, až papriky změknou. Přidáme vše ostatní kromě protlaku a vajec a dusíme dalších 20 minut. Pokud rajčata nepustí dost šťávy, přilijte přiměřené množství vody. Až je vše měkké, přidejte vejce a míchejte prudce vařící se, dokud se vejce nesrazí. Vše se krásně zahustí právě teď přidaným rajským protlakem. Bez něj je lečo pokrm vodový, řídký a nevábný, protlak mu dodá tu správnou konzistenci. Co nesníte, můžete dát ještě horké do vymytých zavařovacích sklenic. Tím, že je lečo téměř vařící, máme pokrm rovnou i sterilovaný.
Lečo je typickým pokrmem v Maďarsku. K přípravě jsou zapotřebí tři základní suroviny: rajčata, papriky a cibule. Pravé maďarské lečo je pálivé, přidává se do něj mletá pálivá paprika a je bez vajec. V Maďarsku se lečo zpravidla připravuje v kotlíku a využívá se jako základ pro gulášovou polévku nebo jako příloha ke grilovanému masu, případně v kombinaci s masem do perkeltu.
U nás se lečo připravuje oproti originální receptuře bez mleté papriky, přidává se do něj vejce, ale i uzenina nebo klobása. Lečo nikdy nepodléváme vodou, protože by nám vznikla kaše. Rajská jablíčka obsahují dostatek vody, kterou tak i tak necháme z větší části odpařit.
Nejprve je třeba konstatovat, že původní lečo je sladké. V tomto receptu je však použita sůl a feferonka, protože to tak máme rádi. Volba je na vás. Jelikož nemáme rádi sladké lečo, je zde i méně mrkve.
Rajčata omyjte a oloupejte. Můžete je pomlít mlýnkem na maso, rozmixovat nebo ručně nakrájet. Česnek nasekejte nadrobno a přidejte k rajčatům. Vhoďte také bobkový list a nadrobno nakrájenou mrkev. Nechte 10 minut vařit.
Přidejte papriky. Způsob nakrájení paprik je na vás. Prostě je přidejte. Neměly by být převařené. Stačí jen když změní svou barvu. 5 minut předem koncem přidejte olej a sůl.
Horké lečo naplňte do horkých sterilních sklenic až po okraj a zavřete horkým sterilním víčkem, aby neprocházel vzduch. Dále pak už nezavařujeme, ale kdo chce, může lečo zavařit. Zavařování trvá 5 minut ve vroucí vodě nebo v rozpálené troubě. V zimě pak otevřete a konzumujte, kdykoli budete chtít.
Ingredience: 600 g klobásy nebo slaniny, 1 kg paprik (různé barvy), 800 g oloupaných rajčat, 2 střední cibule, 2 lžíce sádla, 2 lžičky mleté maďarské papriky, sůl, pepř, 6 lžic rajčatového protlaku, 2 vejce
Technologický postup: Papriky zbavíme jadřince a nakrájíme na proužky. Rajčata spaříme v horké vodě, zbavíme je slupky a nakrájíme na osminky. Cibuli si nakrájíme na měsíčky. Na rozpáleném sádle nejprve osmahneme slaninu či klobásu, poté přidáme cibulku a necháme chvilku podusit. Do této směsi přidáme mletou papriku a necháme chvilku zpěnit (v této chvíli se doporučuje sundat pánev z plotny či zmírnit plamen). Po chvilce pánev opět vrátíme na plotnu a přidáme nakrájenou zeleninu. Osolíme, aby zelenina pustila vodu, a přidáme pepř. V této fázi je důležité cca 3 minuty dusit zeleninu na opravdu silném ohni a až poté plamen zmírnit. Na mírném plamenu pak lečo necháme zhruba 20 minut dusit. Nakonec vmícháme rajčatový protlak a rozšlehaná vejce, což nám pokrm krásně zahustí. Osolíme, podle potřeby opepříme, krátce povaříme a podáváme s pečivem.
Lečo se míchá po celou dobu jemně a opatrně, aby kousky papriky zůstaly vcelku. K leču je možné podávat i přírodní žebírko – propečené žebírko vložíme na lečo a servírujeme.
Ingredience: 3 lžíce sádla, 1 větší cibule (nakrájená na drobno), 1 stroužek česneku (utřený), 2 lžíce sladké papriky, 5 čerstvých paprik (nakrájených na nudličky), 0,5 kg rajčat (oloupaných a nakrájených), 0,5 lžičky soli, pepř, 1 plechovka rajského protlaku, 0,5 kg uzeniny, 3 vejce
Postup: Ve 2l hrnci rozehřejeme sádlo, zpěníme cibuli, přidáme česnek. Vmícháme sladkou papriku, aby byla cibule hezky obalená. Přidáme čerstvé papriky, přikryjeme a dusíme 10–20 minut, dokud papriky nezměknou. Přidáme vše ostatní kromě protlaku a vajec a dusíme dalších 20 minut. Až je vše měkké, přilijeme vejce a mícháme při prudkém varu, dokud se vejce nesrazí. Závěrečný trik: vše se nakonec krásně zahustí přidaným rajským protlakem. Bez něj je lečo pokrm vodový, řídký a nevábný, protlak mu dodá tu správnou konzistenci. Hotové lečo dáme do vymytých zavařovacích sklenic ještě za horka, skoro vařící, čímž bude vlastně rovnou i sterilované. Takto lze připravit lečo jako samostatné jídlo. Pokud do něj nepřidáte vejce a uzeninu, jde o ideální polotovar.
Ingredience:150 g paprik, 180 g rajčat, 200 g cukety, 1 cibule, 2 moravské klobásy, 3 vejce, máslo, stroužek česneku, sůl, mletý pepř, tymián, bazalka
Technologický postup: Do vymazaného pekáčku dáme na větší kusy pokrájená rajčata, cukety, papriky, cibuli. Na kolečka pokrájenou klobásu (můžeme oloupat) a pak dále dle chuti česnek, bylinky a pepř. Vše v pekáčku promícháme a na vyšší stupeň pečeme v předehřáté troubě v nižší vrstvě cca 15–20 minut. Pak opět zlehka ode dna promícháme, osolíme a dle potřeby ještě pečeme. Šťávy ze zeleniny by v pekáčku mělo zůstat minimálně, spíše jen hustší sos z rozpečených rajčat a dozlatova opečené klobásy. Jestliže máme zeleninu upečenou na skus a dochucenou podle svých představ, vmícháme dvě nebo tři vejce, která ve směsi necháme srazit a můžeme podávat. Podáváme s pečivem, bramborem, rýží nebo těstovinami, nebo jako chuťovku na chlebu či housce.
Technologický postup: Připravíme si větší hrnec. Cibuli pokrájíme na půlměsíčky. Papriky a rajčata na větší kousky. Klobásy na kolečka. V hrnci nejdříve krátce zpěníme na oleji cibuli. Přidáme klobásu a krátce opékáme. Poté přidáme papriky a necháme vydusit. Nakonec i rajčata, protlak, ochutíme solí a pepřem, necháme 15 minut vařit. Ke konci varu přimícháme tři vejce. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem a podáváme s čerstvým pečivem.
Ingredience: 3 lžíce sádla, 1 větší cibule, 1 utřený stroužek česneku, 2 lžíce sladké papriky, 5 čerstvých paprik, 500 g rajčat, sůl, pepř, 170 g rajského protlaku, 500 g moravské klobásy, 3 vejce
Technologický postup: V hrnci rozehřejeme sádlo, zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme utřený česnek. Vmícháme sladkou papriku, aby byla cibule hezky obalená. Přidáme na nudličky pokrájené papriky, přikryjeme a dusíme 10–20 minut, až papriky změknou. Přidáme oloupaná a pokrájená rajčata, na kolečka nakrájenou klobásu, osolíme, opepříme a dusíme dalších 20 minut. Až je vše měkké, přidáme vejce a prudce mícháme vařící se směs, dokud se vejce nesrazí. Na závěr přidáme rajský protlak, který pokrm krásně zahustí. Necháme přejít varem a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Ingredience: 1 kg čerstvých paprik, 2 čerstvé pálivé papriky, 1 kg vyzrálých rajčat, 50 g slaniny, 1 lžička mleté červené sladké papriky, 1/2 lžičky mleté pálivé papriky, 1 lžíce sádla, 1 velká cibule, 4 vejce, kousek másla, 3 moravské klobásy, sůl, mletý pepř
Technologický postup: Na sádle a drobně nakrájené slanině osmahneme do růžova nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme mletými paprikami, krátce zasmahneme a přidáme rajčata nakrájená na kousky (ideální je rajčata předem oloupat). Prudce vaříme, osolíme a opepříme dle chuti. Když jsou rajčata napůl změklá, přidáme nakrájené papriky na proužky a dusíme jen potud, dokud nejsou na skus. Papriky nesmí změknout úplně. Zvlášť na pánvi na kousku másla usmažíme rozšlehaná osolená vejce tak, aby z nich nebyla kaše, to znamená, že je jen pomalu a zlehka obracíme. Z vajec musí být velké nazlátlé noky. Vaječné noky vmícháme do téměř hotové zeleniny, společně prohřejeme a podáváme s opečenou klobásou. Nejlepší je podávat s čerstvým kmínovým chlebem.
Technologický postup: Všechnu zeleninu očistíme, omyjeme a osušíme. Rajčata nakrájíme na kostičky a papriku na tenké proužky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Salám vcelku podle potřeby oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hlubší pánvi (s poklicí) rozpálíme olej. Přidáme cibuli a osmahneme ji. Cibuli zalijeme vodou, přidáme rajčata s paprikou. Až paprika změkne, přidáme salám, přikryjeme pokličkou a dusíme. Z leča necháme vyvařit vodu. Vejce si rozklepneme stranou do hrníčku a trochu rozšleháme. Pak jimi zahustíme lečo a pořádně promícháme. Zeleninové lečo ochutíme pepřem a případně osolíme. Hotový pokrm podáváme horký a nejlépe s čerstvým chlebem.
Ingredience: 1 cibule, 500 g červené papriky, 2 vejce, 800 g rajčat, 200 g měkkého salámu, 2 lžíce sádla, sůl, pepř mletý, špetka drceného kmínu
Technologický postup: Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno. Papriky nakrájíme na nudličky. Rajčata nařízneme, spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. V hrnci rozpálíme sádlo, vsypeme cibuli a necháme ji zpěnit. Přidáme papriku a restujeme, dokud paprika nezměkne. Pak přidáme rajčata, sůl, drcený kmín a společně dusíme doměkka. Zatím si nakrájíme salám na kostičky. Jakmile bude zelenina měkká, vsypeme do leča nakrájený salám a prohřejeme. Do hrníčku rozklepneme vejce, rozmícháme je vidličkou a zahustíme jimi lečo. Nakonec pokrm ochutíme solí a pepřem. Hotové klasické lečo podáváme s čerstvým pečivem, nejlépe s chlebem.
Technologický postup: Na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájený párek na kolečka. K tomu přidáme na proužky nakrájenou papriku a nakrájená rajčata. Vše lehce osolíme a opepříme. Přilijeme trošku vody a dusíme. Až bude zelenina měkká, přidáme vejce nebo bílky. Pokud přidáme jen bílky, bude lečo ještě dietnější. Následně dokořeníme a podáváme. Dietní lečo podáváme s celozrnným pečivem nebo bez něj.
Technologický postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, osmahneme ji na lžičce oleje. Přidáme na proužky nakrájené papriky. Necháme 5 minut restovat, pak přidáme na kolečka nakrájené párky, rajčata a vejce. Lečo dobře rozmícháme, dochutíme mletým pepřem, solí a máme hotovo. Lečo s párkem můžeme doplnit čerstvou pažitkou a podávat jako hlavní chod s čerstvým chlebem.
Jedná se o pokrm, který se připravuje ze zeleniny (cibule, papriky, rajčata), oleje nebo jiného tuku a z vajec. Pokrm se dochucuje solí a pepřem a servíruje se nejčastěji s chlebem/pečivem či bramborami.
Lečo uvařené z čerstvé zeleniny jistě patří na racionální jídelníček. Pokud držíte redukční dietu, můžete si lečo také dopřát, nepřehánějte to ale s množstvím použitého tuku a vajec (lze přidat pouze bílky).
Nutriční hodnoty leča na 100 g jsou následující: 230 kJ/54,97 kcal, 1 g bílkovin, 5 g sacharidů, 3 g tuku, 1,8 g vlákniny