MRKVOVÁ POLÉVKA S MEDEM je jedno z témat, o kterém se můžete dočíst v našem článku. Mrkvová polévka je chuťově velmi zajímavá a ocení ji zajisté všichni gurmáni. Mrkvová polévka je vhodná jak pro malé děti, tak i pro nemocné se zažívacími potížemi.
Technologický postup: Mrkev a brambory oloupejte, umyjte a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Zeleninu osmažte v hrnci na rozehřátém oleji, přidejte koření (kari, chilli papričku, skořici, hřebíček a kardamom). Vše chvíli smažte a poté zalijte 1,5 l vody. Polévku vařte cca 40 minut, dokud zelenina nebude úplně rozvařená. Poté přidejte šťávu z pomeranče a citrónu. Přidejte také kuřecí bujón. Následně polévku důkladně rozmixujte na jednotnou hmotu. Dochuťte medem, a pokud je potřeba, také špetkou soli. Podávejte pokapané zakysanou smetanou.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel OTTO PEDACK.
Dobrý den všechny vás zdravím chtěl bych reagovat a přidat svůj příspěvek jelikož pěstuji dýně Hokaido jak zelené tak oranžové a jelikož z nich dělám krémové omáčky a polévky tak musím říct že za mě opravdu vynikající rodina tyto polévky miluje a můžu je vřele všem doporučit nebojte se toho zkuste to fakt se to vyplatí takže hezký den a dobrou chuť.
Ingredience: 1,2 kg karotky, 1 l silného zeleninového vývaru, 1 limetka, 165 ml kokosového mléka, 100 g plátku mandlí, 2 lžíce olivového oleje
Technologický postup: Všechny mrkve důkladně opláchněte, ostrouhejte škrabkou na brambory a nakrájejte na tenká, asi 2mm kolečka (u silných částí na půlkolečka). Ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte mrkev a asi 3 minuty ji za stálého míchání opékejte na středním plameni, až se rozvoní a pustí karoten. Poté ji zalijte horkým vývarem, ztlumte plamen na minimum a vařte 15–20 minut, dokud mrkev nezměkne, ale nesmí být úplně rozvařená. Odstavte z ohně a nechte mírně zchladnout. Zatímco se polévka vaří, opečte na suché pánvi plátky mandlí do zlatohněda – trvá to asi 5 minut, podle typu pánve. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Doplňte polévku o 165 ml kokosového mléka a pořádně vymíchejte do hladkého krému. Nakonec vše ochuťte vymačkanou šťávou z jedné limetky, případně trochou soli či pepře. Podávejte posypané opečenými plátky mandlí, případně pokropené několika kapkami olivového olejem s citronem.
Ingredience: 1 kg mrkve, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 cm čerstvého zázvoru, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce kari, 1 lžička kurkumy, 1 lžička mleté skořice, šťáva ze dvou pomerančů, 0,7 l kuřecího vývaru, 100 ml kokosového mléka, 100 g bílého jogurtu, hrstka nasekaného zeleného koriandru, mletý barevný pepř, sůl
Technologický postup: Mrkev oloupeme, nakrájíme na kostky. Cibuli, zázvor a česnek na kostičky. V hrnci zahřejeme olej a cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme česnek a zázvor, promícháme a necháme rozvonět. Přidáme kari, kurkumu, skořici a krátce opečeme (pozor, ať se koření nepřipálí). Vmícháme mrkev, zalijeme vývarem, zakryjeme pokličkou a vaříme doměkka 20 minut. Tyčovým mixérem polévku rozmixujeme na pyré. Vmícháme pomerančovou šťávu a kokosové mléko, necháme prohřát. Dochutíme solí, pepřem. Servírujeme s jogurtem, nasekaným koriandrem, celé okořeníme čerstvě mletým barevným pepřem.
Ve svém příspěvku KYSELINA MRAVENČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kuchařinka.
Dobrý den,
mám dotaz - asi 80 - 100 mravenců si vlezlo do načnuté sklenice s medem (množství medu asi 400 g) a utopili se v něm. Nebylo datažené víčko. Mravence jsem vylovila, jen jestli med se dá dále používat - není poškozen a nebude mít negativní vliv na zdraví. Mravenci byli mallí černí, bydlíme na venkově a začalo se jich objevovat velice mnoho. Likviduji, ale pouze přírodní cestou.
Mnohokrát děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dr. Ivan Babůrek.
V medu se ve velmi malém množství přirozeně vyskytují organické kyseliny včetně kyseliny mravenčí. Med bez jejich obsahu by nám možná nechutnal pro fádní chuť. Utopení mmravenci obsah kyseliny nepatrně zvýší. Na chuti, ani na zdravotních parametrech medu se to ale nijak neprojeví.
V naší poradně s názvem WWW.HOVĚZÍ POLEVKA-ČISTIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Trvalová Dagmar.
Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.
Slyšeli jste někdy o mrkvové polévce jako léku na průjem? Mrkvovápolévka je skvělým tipem mezi domácími léky na průjem (nejen) u dětí, dospělých a dokonce i psů.
Díky mrkvové polévce, která je pojmenována po dětském lékaři Ernstu Morovi, se na začátku 20. století výrazně snížil počet úmrtí na komplikované průběhy průjmů u dětí. Mrkvovápolévka později ztratila svou významnost se zavedením antibiotik. Přesto je v dnešní době účinným a jednoduchým domácím lékem na průjem.
Svou jemnou sladkou chutí dětem velmi chutná a pomáhá jim překonat namáhavý průjem.
Recept na přípravu je jednoduchý. Hlavní složkou polévky proti průjmu je mrkev. Když se mrkev vaří, tvoří se cukry, které jsou velmi podobné těm ve struktuře střevních klků. Patogeny se na tyto cukry navážou a jsou s nimi vylučovány – tělo se může zotavit.
Voda a sůl obsažené v polévce pomáhají tělu kompenzovat ztrátu tekutin a minerálů.
Suroviny:
500 gramů mrkve;
voda;
1 lžička soli.
Postup:
Mrkev oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
Poté je hodinu vaříme v litru vody. Tato dlouhá doba vaření je důležitá pro vytvoření dlouhých cukerných řetězců!
Poté se kousky mrkve jemně rozdrtí a množství se doplní na jeden litr.
Ingredience: 500 g mrkve, 2 brambory, 1 cibule, tuk, 1 kostka drůbežího bujónu, 200 ml bílého jogurtu, sůl, mletý pepř
Technologický postup: Na tuku osmahneme cibuli, přidáme nakrájenou mrkev, brambory a zalijeme vodou, aby byly suroviny potopené. Uvaříme s kostičkou bujónu. Pak rozmixujeme, dosolíme a opepříme. Na talíři zdobíme cákanci jogurtu nebo smetany, případně troškou barevného pepře. Můžeme podávat se smaženým hráškem.
V naší poradně s názvem STŘÍHÁNÍ MALIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mila.
Jak teď poznám o jaké maliny se jedná. Chci je ostříhat
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Jak poznat o jaký typ maliny jde kvůli stříhání? Jak před stříháním malin poznat, jestli plodí v létě a nebo až na podzim? Když v zimě rostlina maliníku spí, tak na ní můžete poznat, o jaký typ se jedná, prozkoumáním jejich výhonů.
Malina, která plodí brzy v létě a potřebuje k tomu dvouleté dřevo, tak má dva druhy výhonů odlišených barvou a strukturou kůry. Jedny výhony mají hladkou a hnědou kůru a druhé mají kůru šedou až světle hnědou, hrubou a kůra se u nich také loupe.
Maliny, které plodí až na podzim na letošním dřevu mají všechny výhony stejné šedé s hrubou olupující se kůrou. Jak můžete maliny v zimě ostříhat?
Malinám plodícím v létě uřízněte hned u země VŠECHNY šedé výhony s olupující se kůrou a skovejte si je na podpal letních táboráků. Prostříhejte slabé a neperspektivní výhony s hnědou hladkou kůrou tak, aby vám zůstal vždy nejsilnější výhon s dostatečným prostorem pro skvělé pronikání světla a dobré proudění vzduchu. S ohledem na to začněte odstraňovat všechny tenké, zakrnělé, zkroucené výhony a pokračujte v prostříhávání, dokud se nepořádek nevyčistí. Pokud máte málo místa, můžete výhony zkrátit o 1/3. Pak připevněte výhony k rámu nebo mříži. Použijte biologicky odbouratelný provázek, jako je juta, a přivažte s ním každý výhon volně, ale pevně k rámu / mříži / drátu. Přivázání zabrání jejich ohýbání pod tíhou plodiny. Také to velmi usnadňuje prořezávání v dalších letech – přivázané výhony jsou ty, které příští zimu odstraníte.
U malin, které plodí až na podzim a mají v zimě všechny výhony stejné (šedé a hrubé), tak seřízněte všechny až u země.
V naší poradně s názvem ŠKŮDCI NA SPODNÍ STRANĚ LISTŮ VINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Standa.
Takové prhledné kapky nebo co to je mám na spodní staně listů a stoncích vinné révy.Velikost se liší tak půl až 1 mm.nevíte někdo co to je a jak se to dá zničit.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Vaše fotografie ukázala, že se nejedná o révu vinnou, ale o rostlinu s latinským názvem Parthenocissus tricuspidata, česky Přísavník trojcípý, lidově řečeno "psí víno". Sice patří do čeledí Vitaceae, ale s révou vinnou má společného jen málo. To, co nacházíte na listech, jsou s největší pravděpodobností exudáty (výpotky), které se u tohoto druhu mohou objevovat často. Souvisí s dobrou výživou a s dostatečnou zálivkou. Takže se tím nemusíte znepokojovat. Pokud by šlo o nějaká vajíčka, nebyla by tak roztroušena po ploše listu, ale nacházela by se v kupkách. Navíc ani profesionální rostlinolékařové málokdy rozpoznají škůdce jen podle vajíček.
Myslím, že se Vaším nálezem nemusíte znepokojovat.
Ještě malou připomínku ke způsobu vedení. Tato rostlina se přísavkami přichytává na zdi či jiné opory. Pokud se tedy rozhodnete k tomuto způsobu vedení, je dobré na jaře (ještě v bezlistém stavu) všechny výhony značně zkrátit. To vyprovokuje vytváření přísavek.
Ingredience: 100 g másla, 200 g cibule, 500 g mrkve, 100 g čerstvého zázvoru, 200 ml kokosového mléka, 500 ml kuřecího vývaru, hrst koriandru, 4 plátky čerstvého kokosu, sůl, mletý pepř
Technologický postup: Na másle orestujte nakrájenou cibuli, přidejte na kostky nakrájenou mrkev a nastrouhaný zázvor. Vše zalijte vývarem a nechte vařit doměkka. Potom do polévky nalijte kokosové mléko a nechte ho krátce povařit. Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Polévku servírujte s čerstvými plátky kokosu a lístky čerstvého koriandru, který polévce dodá exotickou chuť.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabča Benešová.
Ahoj, přicházím tu s dotazem ohledně gekončíka nočního, který mi přestal jíst (sameček). Mám ho něco málo přes půl roku a s krmením nikdy problém nebyl, akorát jsem ho musela krmit z pinzety (byl nemotorný a nebyl většinou schopný si cvrčka či švába ulovit sám). Pravidelně mu dávám vitamíny a vodu měním denně či obden. Už nejí cca 7 dní a potřebovala bych poradit jak mám dál jednat (někdo tvrdí, že sedm dní je v pořádku, ale už si všímám tenčího ocásku a o jídlo ani nezavadí pohledem). Včera jsem ho přemístila do "karanténního boxu", abych zabránila rozšíření případné nemoci (mám v teráriu ještě dvě samičky) a mohla vybrat trus, který pošlu na rozbor. Ještě bych chtěla dodat, že jsem v teráriu našla nestráveného moučnýho červa (nevím jestli ho vyloučil přirozenou cestou či vyzvracel a ani nevím jestli to bylo od toho samečka), taky jsem si všimla, že místo nebo někdy s močí vylučuje světle bílou až průhlednou tekutinu s malými kulatými částečkami. (vypadá to jak malinké vajíčka - pro upřesnění) a to jsem doposud v teráriu neviděla, tak nevím jestli to s tím nějak souvisí. Předem děkuji za jakoukoliv odezvu a pomoc. Přikládám fotku terária. Gabča.
Technologický postup: Cibuli najemno nakrájíme a orestujeme na oleji, přidáme česnek a poté mrkev nakrájenou na kolečka. Až se mrkev rozvoní, přilijeme zeleninový vývar a dusíme pod pokličkou mrkev doměkka. Po změknutí rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme solí a pepřem.
Technologický postup: Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme. Větší mrkve očistíme a nakrájíme na větší kousky. V hrnci si na oleji nebo másle opečeme nakrájenou cibuli. Zalijeme asi 0,5 l vody, hodíme do hrnce nakrájenou mrkev a bujón, ale postačí i obyčejná sůl. Povaříme cca 30–45 minut, dokud není mrkev měkká. Poté polévku rozmixujeme ručním mixérem a dochutíme podle potřeby. Polévku pro děti servírujeme v hlubokém talíři, můžeme ozdobit smetanovým krémem a k tomu přidáme křupavou bagetu nebo opečený chléb.
Ingredience: 4 brambory, 200 g smetany, 1 zeleninový bujón, 2 lžíce másla, 1 l vody, mletý pepř, 4 mrkve, sůl, 2 lžíce světlé jíšky
Technologický postup: Připravíme si větší hrnec a rozehřejeme v něm máslo. Poté přidáme nastrouhané větší mrkve a chvíli restujeme, asi tak 10 minut na mírném ohni. Pak mrkev zalijeme horkou vodou, přidáme zeleninový bujón, na kostky nakrájené brambory a přikryjeme pokličkou. Mrkvovou polévku vaříme přibližně 20 minut, dokud nejsou brambory měkké. Po změknutí brambor polévku osolíme, trošku opepříme a vlijeme smetanu. Zamícháme, maličko povaříme a zahustíme jíškou. Mrkvovou polévku mírně povaříme a poté ihned podáváme. Na talíři posypeme mrkvovou polévku čerstvou nakrájenou petrželkou na ozdobu.
Rychlá polévka, při níž využijeme cenné suroviny, je současně i zdravá.
Nestává se to často, ale i sebechutnější chléb může občas zbýt. Protože domácí chléb peču z kvalitních surovin, jako je špaldová mouka, určitě využiji i zbylý chléb.
V předstihu (nejlépe večer) kousky chleba namočím asi do dvou litrů vody. Na lžíci olivového oleje nebo másla dám zpěnit na kostičky nakrájenou cibulku. Nastrouhám kousek mrkve, celeru, petržele. Zeleninu s cibulkou lehce orestuji, až voní. Přidám chléb i s vodou, v níž se namáčel. Osolím bylinkovou solí. Rozvařím. Rozmixuji ponorným mixérem. Přiliju ve studené vodě rozmíchaný biobujón (1-2 lžičky). Krátce povařím. Ochutím čerstvě mletým pepřem. Na talíř dám nasekanou petrželku a přeliji polévkou. Každý si může polévku ochutit dle svého citrónem nebo umeoctem.
Vylepšená chlebová polévka
Do polévky můžeme přidat zakysanou smetanu nebo jogurt.
Usmažíme vajíčka a dáme je do talíře, kam budeme polévku servírovat.
Do polévky dáme podušené houby.
Při vaření použijeme též sušený zázvor - polévka bude pikantnější.
Při vaření použijeme čerstvý libeček. Polévka bude „masovější“.
Hanka Synková, poradkyně zdravého životního stylu autorka 5 knih o výživě, např. „Všechno je dobré“
Ingredience: 3 větší brambory, 250 g brokolice, 1 cibule, olej, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránka
Postup: Brokolici opláchneme a odstraníme z ní tvrdé košťálové části a pak nakrájíme nadrobno. Očištěnou cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji, přidáme brokolici a krátce osmahneme. Zalijeme vroucí vodou, přidáme očištěné a pokrájené brambory, sůl, pepř, kmín a česnek. Je vhodné dát česnek až na konci, polévka má tak pikantnější chuť. A uvaříme doměkka. Hotovou polévku dochutíme majoránkou a podáváme s pečivem.
Tip: Tato polévka je určená jedincům, kteří nemají rádi krémové polévky.
Ingredience: 2 střední brambory, 1 cibule, 1 hokaido dýně, 1 litr zeleninového vývaru, 1 velká mrkev (nebo 2 menší), 120 ml sójové nebo rýžové smetany, 1 lžička soli, 1 lžička másla, 1/4 lžičky pepře, špetka muškátového oříšku
Ingredience dle chuti: 2 polévkové lžíce třtinového cukru, slunečnicová semínka na ozdobu, petržel na ozdobu
Postup: Slupku dýně důkladně omyjeme, ale loupat ji nebudeme (obsahuje plno vitaminů a byla by tak škoda ji vyhodit). Dýni rozpůlíme a zbavíme semínek (jsou tvrdá a jemné chuti polévky by jen uškodila). Poté ji nakrájíme na menší kostky. V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme dýni, mrkev nakrájenou na kostičky, brambory nakrájené nadrobno a cibuli na kolečka. Restujeme asi 5 minut a zalijeme vývarem (nebo vodou s bujonem). Osolíme a opepříme. Vaříme 25–30 minut a odstavíme. Rozmixujeme ponorným mixérem nebo necháme trochu zchladnout a dáme do klasického mixéru. Když je polévka rozmixovaná dohladka přelijeme ji zpátky do hrnce a přidáme i smetanu a cukr. Promícháme, pokud už polévka vychladla, znovu dohřejeme. Pro ozdobu můžeme použít petrželku nebo slunečnicová semínka, která nasucho opražíme na pánvi. Stačí jen minutka nebo dvě, aby se krásně rozvoněla. Dobře je hlídejte a stále míchejte, při přepálení zhořknou.
TIP: Místo klasické soli můžete použít stejné množství soli himálajské. Obsahuje cenné přírodní vitaminy a minerály. Konzumací této zdravé soli dodáváte organismu řadu důležitých živin. Slunečnicová semínka promyjte a zbavte dužiny. Poté usušte. Můžete je používat opražená místo krutonů na ozdobu polévek.
Ingredience: voda, 10 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, sůl, pažitka, 250 g petržele, celerová nať, 600 g hovězích kostí, 1 stroužek česneku, 250 g celeru, 150 g mrkve, libeček, 500 g hovězích žeber, petrželová nať, 1 cibule.
Technologický postup: Zeleninu očistíme. Maso a kosti opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme je do hrnce společně se všemi přísadami. Zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme pod pokličkou asi 2,5 hodiny od doby varu. V žádném případě nesmí vřít polévka klokotem, poněvadž by se zakalila. Pěnu není nutné sbírat. Po vypnutí sporáku necháme hovězí polévku asi 10 minut stát, aby se vše usadilo. Uvařenou zeleninu vyjmeme a nakrájíme. Potom hotovou polévku přecedíme a vložíme do ní zvlášť uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájené uvařené maso a polévku hojně zasypeme nasekanou zelenou petrželkou či pažitkou.
Tipy: Použijeme řídké kosti (špikové), jelikož morkové kosti jsou příliš tučné a polévka je pak hodně mastná. Mrkve se dává méně než celeru a petržele, protože po ní polévka sládne. U cibule sloupneme jen vrchní (ošklivou) slupku, zbytek zlatých slupek necháme – prospějí barvě polévky. Podle chuti můžeme přidat i jinou zeleninu.
Na oleji orestujte nakrájenou cibuli. Přidejte brambory a mrkev, obojí nakrájené na kostičky, zalijte vývarem, přidejte mletý koriandr a vařte asi 20 minut. Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte smetanu, pomerančovou šťávu a podle chuti dosolte. Ještě trochu prohřejte a servírujte se snítkou čerstvého koriandru.