Zajímáte se o téma OPTIMÁLNÍ VÁHA PODLE VĚKU? Tak právě pro vás je určen tento článek. Krůtí maso je jemné a křehké, je zdrojem plnohodnotných bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Kvalitu masa ovlivňuje krmení, druh a stáří zvířete. Krůtí maso označujeme jako bělomasé. Barvu masa ovlivňuje podíl krve a barviv, maso ze stehen je tmavší než z prsou.
Krůtí maso
O krůtím mase se všeobecně tvrdí, že má devět druhů a zároveň i mnoho chutí. Běžný spotřebitel zná z obchodů většinou jen dva druhy krůtího masa a tím jsou prsa a stehýnka. Znalci však objevili i další lahůdky, jako je například opomíjený krůtí krk. V dřívějších dobách dávaly hospodyňky krůtí krk pouze do polévky či ho obíraly do rizota. Dnes se kupuje krk na vaření, ale i na pečení. Ano i na pečení, protože zákazníci, velcí labužníci, dobře vědí, že když se krůtí krk upeče, je to opravdová delikatesa. Upečenému šťavnatému masu s červenou křupavou kůžičkou totiž odolá jen málokdo.
K vůbec nejchutnějším masům krůty nepatří ani prsíčka ani krk, ale dvě malé kuličky nejjemnějšího masa, které se nacházejí u krůty pod páteří. Je to jen hrstka svalů, která se běžně v obchodech neprodává. Připravují se z nich vynikající, citlivě okořeněné medailonky, které jsou vyhledávanou pochoutkou kulinářských restaurací. Další znamenitou lahůdkou, určenou pro venkovní grilování je krocan nebo krůta vcelku.
Krůtí maso můžeme vařit, smažit, dusit i péct. Pečeme-li ale krůtu v celku, musíme dát pozor, aby pečeně nebyla příliš vysušená nebo naopak syrová u kosti. Na rozdíl od kuřecího je mladé krůtí i krocaní maso nejen jemné, ale hlavně vyzrálejší. Krůty jdou na jatka v 15. až 16. týdnu věku (váha 8,5–9,5 kg), krocani ve 21. až 22. týdnu (váha až 21 kg).
V obchodech se také můžeme setkat s takzvaným křehčeným masem. Křehčená krůtí prsa jsou injektována roztokem na přírodní bázi. Maso se při tepelném opracování okamžitě zatáhne a tak zůstane uvnitř šťavnaté (vhodné pro rožnění).
Krůtí maso můžeme koupit jak v celku, tak naporcované například na horní a dolní stehna či prsa, všechny varianty pak v čerstvém nebo zamrazeném stavu. Téměř 1/3 celé hmotnosti krůty tvoří prsa, která mají maso křehké, vzdáleně připomínající telecí. Zato maso ze stehen se chutí mírně blíží masu z divoké zvěře. Maso z křídel chutná něco mezi telecím a kuřecím, samotné letky s velkým podílem kůže jsou oproti jiné drůbeži dobře svalnaté a chutnají podobně jako maso kuřecí. Dlouhé maso z krku a boků zase obsahuje více tuku a hodí se do polévek. Ovšem nejtučnější částí krůty je samotný biskup, dobře upečený připomíná husí pečínku. Dalším lákadlem je maso malého bederního svalu vhodné na minutkovou přípravu, například šťavnatých medailonků. A nakonec droby, tedy játra a žaludek, ty přinášejí další chuťové variace v kuchyni upravené krůty.
Krůta má cca 70 % bílého masa a 30 % tmavého masa. Jednotlivé druhy masa se od sebe liší nutriční hodnotou. Bílé maso obsahuje méně tuků a je méně kalorické.
Většina veřejnosti dává ze zvyku p
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Krůtí maso
Příběh
Ve svém příspěvku SKLIZEŇ RAKYTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Steinmetzova. Eva.
Dobrý den pěstitelé rakytníku .
Tak jsme natom asi stejně , taky už budu pomalu otrhávat kuličky . Nemůžu čekat az do podzimu . V loni jsem trhala začatkem srpna . Letos se mi zdá už taky docela dobrej . . Snažime se ho otrhat teď , né až na podzim . Asi máme nějaký ranní druh rakytníku
Problem mám se strihem stromku ( keře) nevim jak ostřihat . Když ostřiham větvičky s plodama , tak mi tam zbyde asi jen kmínek Poradí mi někdo , prosím . Děkuji. Steinmetzová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.
Jsou odrůdy i velmi ranné, takže si zjistit, co vlasně pěstuji nebo použít selský rozum a vypozorovat optimální zralost. Kdo nechce přijít o větvičky, musí sbírat včas nebo stříhat nůžtičkami a nechat padat na plachtu. Boží práce. Když je možno, lze při sklizni odstřiháváním vrcholových větviček keř snižovat a tvarovat. Šťávy z rakytníku za námahu stojí, i když nemusí chutnat každému.
Zdroj: příběh Sklizeň rakytníku
Výška matrace
V dnešní době je trh zahlcen nepřeberným množstvím kvalitních i méně kvalitních matrací. K dostání jsou matrace polyuretanové (sendvičové), pružinové, taštičkové, profilované nebo ze studené pěny. V zásadě by měla každá kvalitní matrace bodově a pružně nést celé tělo se všemi jeho oblinami a nepravidelnostmi. Musí usnadňovat změnu polohy během spánku. A měla by být tak měkká, aby bylo ve spánku možné dokonalé svalové uvolnění a nedocházelo ke stlačování pokožky. Pokud se totiž člověk otlačuje vlastní hmotností, nutí ho to často měnit polohu. Výběr matrace se velmi liší podle typu člověka, který na ní bude spát. Rozhodujícím kritériem je zejména věk. Pro mladšího uživatele je vhodná tvrdší matrace s dobrým odváděním nadbytečného tepla. Oproti tomu pro staršího uživatele nebo pro seniory je vhodná matrace, která je měkčí a která tělesné teplo akumuluje. Dále je nutno brát v úvahu výšku a váhu osoby. Při vlastním výběru bychom měli dávat přednost matracím se zónovou tuhostí, dobrou prodyšností, hygienickou nezávadností a možností snadné údržby.
Nejkomfortnější jsou již zmíněné matrace se zónovou tuhostí. Jsou složeny z různých kombinací pěn podle jejich vlastností a uspořádány vertikálně i horizontálně. Například v bederní oblasti, kde je nejvyšší zatížení, se vkládá pěna vyšší tuhosti, v oblasti ramen se často vytváří takzvaná ramenní kolébka – vložka z líné pěny, která zajišťuje optimální uložení těla při spaní na boku.
Dětské matrace mívají výšku kolem 10 cm. Pro dospělého člověka, který váží kolem 70 kg, se doporučuje výška alespoň 13 cm (jedná se často o levnější molitanové matrace). Jestliže se váha spáče pohybuje kolem 100 kg, výška matrace by měla být alespoň 15 cm, lépe 17 cm.
U zdravotních matrací jsou pak ideální hodnoty 20 a 22 cm. Do této tloušťky už se například vleze taštičkové jádro i vrstva líné pěny. U vyšší matrace si jen pohlídejte, aby byla dostatečně zapuštěna do rámu postele, tedy aby vám nevyjížděla do strany.
Zdroj: článek Nízká postel
Poradna
V naší poradně s názvem JAK DALEKO OD PLOTU ZASADIT TÚJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Jak daleko od plotu zasadit túje smaragd. Jaké šířky dorůstají? Sousedy nemáme.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Túje smaragd roste sice pomalu, za rok asi 20 cm do výšky, ale i tak může dosáhnout obřích rozměrů 5 metrů na výšku a 1,8 metru na šířku. Pokud uvažujete o výsadbě k plotu, tak nejlepší situace je u plotu z pletiva. Optimální vzdálenost od plotu je 60 až 80 cm.
Zdroj: příběh Jak daleko od plotu zasadit túje