Postup: Z tvarohu, cukru, vejce a citronové kůry připravíme směs. Z ostatních surovin umícháme vláčné těsto a nalijeme na plech s pečicím papírem. Na těsto lžičkou dáme tvarohovou směs a nakonec poklademe ovoce. Pečeme cca 30–40 minut. Kdo má rád sladší, může po vychladnutí koláč pocukrovat.
V příběhu OŠETŘENÍ LOPATKOVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Juráš.
Dobrý den.Mám lopatkovec na kterém mi rychle žloutnou listy.Co mám udělat?
Květináč mám dostatečně velký a mističku pod ním také dle průměru do kterého rostlinu zalévám.Prosím poraďte mi.Budu vděčný za každou radu.S přáním hezkého dne Juráš Michal z Poličky.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ingredience těsto: 250 g másla nebo Hery, 1 celé vejce, 40 dkg hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva
Ingredience náplň: 3 tvarohy, 3 žloutky, 30 dkg cukru, sníh ze 3 bílků, pudink uvařený v ½ litru mléka
Postup: Klasicky všechny suroviny zpracujeme, nejlépe na vále, v tuhé těsto. Dáme do ledničky nebo i mrazáku. Po ztuhnutí ho rozdělíme na dva díly. První nastrouháme nahrubo na pekáč, potřeme náplní, nastrouháme druhou část těsta a pečeme cca 30 minut na 180 °C. Náplň: uvařený zchlazený pudink vmícháme k zamíchaným ostatním surovinám.
V naší poradně s názvem STŘÍHÁNÍ SMRČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Váňová.
Dobnrý den,
máme na zahrádce okrasný smrček, jen už pořádně povyrostl a potřebuji ho ostříhat..vytvarovat..zmenšit.. Potřebuji poradit, který měsíc v roce se to může dělat.
Děkuji za odpověď,
Eva Váňová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Většina stálezelených rostlin se seřezává buď ve vegetačním klidu na začátku jara před začátkem nového růstu, nebo je lze řezat když jsou polospící, v polovině léta. Březen je nejvhodnější na řezání smrčků, protože nový růst rychle zaplní zakrácená místa.
Ingredience: 500 g listového těsta, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce moučkového cukru, 6 meruněk
Technologický postup: Tvaroh rozmícháme s jedním vejcem a cukrem (při dávkování cukru se řídíme vlastní chutí). Těsto rozválíme na pomoučeném vále a rozkrájíme na obdélníky 8 x 16 cm. Na jednu polovinu obdélníku dáme lžíci tvarohu, přiklopíme druhou polovinou, okraje dobře zmáčkneme k sobě a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Na každý čtverec položíme půlku meruňky řeznou stranou dolů a ze zbytku těsta uděláme kolem meruňky ohrádku. Každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 12 minut dozlatova.
V naší poradně s názvem OPORA PRO VÍNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendy.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda vinné révě nějak výrazně vadí jako opora kari síť?
Předem děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Kari síť se jako opora vinné révy dá použít, ačkoliv to není optimální. Budou tam překážet ty svislé tyče. Zkuste vybrat síť s velkými oky 20 až 30 cm. Kari síť také opatřete antikorozním nátěrem. Surová kari síť špatně reaguje na postřiky a mohla by rychle prorezivět.
Postup: Z mouky, cukru a másla připravíme drobenku. Odsypeme 2/3, které smícháme s práškem do pečiva, a tuto směs přesuneme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Zbylou 1/3 drobenky odložíme stranou. Do misky vyklepneme vejce, přidáme tvaroh, cukr a mléko. Pořádně promícháme a nalijeme na drobenku v pekáči. Tvaroh poklademe jablky a zasypeme skořicí, můžeme přidat i vanilkový cukr, záleží na sladkosti jablek. Nakonec zasypeme odloženou drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 200 stupňů cca 45 minut. Vychladlý koláč krájíme na kousky.
V příběhu PĚSTOVÁNÍ KAMÉLIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAROŠOVÁ.
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat jestli by kamélii vadilo podlahové topení.A musí mít hodně světla,nebo by mohla být v chodbě,kde moc světla není?Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.
dobry den. CHtela bych se zeptat na pestovani kamelie na zahradě a jestly muže byt nasazena k plotu do pudy. takze by byla porad venku i v zimě. A jak rychle roste. Dekuji za odpoved
Technologický postup: Tvaroh smícháme s jedním vejcem, cukrem, změklým máslem a rozinkami namočenými v rumu. Všechny přísady dobře promícháme. Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenkou placku, rádýlkem vykrajujeme čtverce a do každého dáme lžičku náplně s rozinkami. Protilehlé konce spojujeme přes palec a ukazováček a jemně je přitlačíme k sobě. Šátečky musí být dobře spojeny, aby tvaroh nevytekl. Povrch těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a šátečky klademe na olejem vymaštěný plech. Šátečky s tvarohempečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 35 minut dozlatova.
V příběhu PĚSTOVÁNÍ A NEMOCI ORCHIDEJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška.
Prosím o radu uprostřed orchideje (srdíčko) vyrustá list vadný poschlý s barvou do fialova a trochu lepí list je pokroucený rychle se to dostalo na všechny orchideje díky ya radu Eliška.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.
Dobry den,
Ke konci brezna sem dostala k narozeninam orchideje,bohuzel ted jim zacali hnednout listy,nevim co s tim.V kvetinarstvi mi poradili ze je mam ostrigat ale bevim zda je to dobry napad.
Predem moc dekuji za radu
Mirka Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Ingredience náplň: ½ kg měkkého tvarohu, 1 hrnek moučkového cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 vanilkový cukr, 1 vejce
Ingredience ostatní: malou skleničku povidel (300 ml)
Postup: Nejprve si vyšleháme změklé máslo, vejce, moučkový a vanilkový cukr do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a vyšleháme hladké těsto. Vyšší plech si vyložíme pečicím papírem, nalijeme na něj půl těsta a rozetřeme. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, pak zbytek těsta a na těsto malou lžičkou poklademe povidla. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 minut. Takto upečený koláč je velmi dekorativní na pohled.
V příběhu HUBENÍ PLEVELE V DLAŽBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Hron.
Hubení plevele horkým vzduchem. Plevel se musí ohřát tak, aby vypadala jako opatřena vařící vodou. Uschne za pár dní. Nemá cenu plevel rychle upálit celou, zůstanou zde kořeny, které do 14 dnů zase rostou znovu.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ingredience: 250 g brynzy, 250 g měkkého tvarohu, několik lžiček polotučného mléka, špetka drceného kmínu, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, nasekaná pažitka
Technologický postup: Do mísy si připravíme brynzu s tvarohem a mlékem a společně vyšleháme tyčovým mixérem. Pak přidáme kmín, mletou sladkou papriku, sůl a vše důkladně promícháme. Hotovou tvarohovou pomazánku s brynzou podáváme s čerstvým pečivem a posypeme nasekanou pažitkou.
V naší poradně s názvem KALA BÍLÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Felda.
Po třech týdnech kvetení většina květů zezelená. Má to tak být, nebo dělám při pěstování někde chybu?
Děkuji Felda
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Zelené květy takhle rychle po prodeji svědčí o přebytku dusíku v substrátu. Ten se tam mohl dostat společně s hnojivem v prodejně a nebo ve vaší zálivce. Zvolte hnojivo s nižším obsahem dusíku a vyšším obsahem fosforu. Pravidelně jednou za měsíc zalévejte rozmixovanými skořápkami od vajec.
V naší poradně s názvem SULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Pánková.
Dobrý den,
od druhého dne po postřiku stromů přípravkem Sulka - K má náš pejsek střevní problémy (průjem). Protože postřik si samožřejmě nevybírá jen větve stromů, ale ve velkém množství padá na trávník, kde se pes pohybuje a často trávu olizuje, mohou tím být vyvolány jeho problémy?
Děkuji za odpověď.
Marcela Pánková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Sulka - K obsahuje síru a ta může způsobit zažívací potíže psům, kteří ji spolknou. Nabízí se zde řešení ve formě dodatečného postřiku trávy čistou vodou z hadice, aby se z ní rychle spláchly ještě nezaschnuté zbytky přípravku Sulka - K.
Pejskovi na několik dní dopřejte dietu a krmte jen kuře s rýží, než se jeho hovínko vrátí do normálu.
Ingredience: 1 pomazánkové máslo, 1 měkký tvaroh, 1 lžíce tatarky, cca 5 dkg salámu (může být tvrdý i měkký), cca 5 dkg tvrdého sýra, menší půlka celeru, sůl, pepř, jarní cibulka či pažitka
Postup: Máslo smícháme s tvarohem a tatarkou, nastrouháme či nakrájíme hodně nadrobno salám a sýr, syrový celer nastrouháme najemno, přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku nebo pažitku, opatrně osolíme a opepříme. Pomazánka je opravdu lahodná, i odpůrce celeru nepozná, z čeho je.
V naší poradně s názvem TÚJE A JEJICH NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra A..
Prosím o urgentní radu. Tůje na jaře kupované během týdne začali usychat. Při dokladném ohledani mají všechny cca 20 tújí praskliny velké. Viz foto a větvičky usychají. Nikde nemůžu najít co to je? Děkuji za radu Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Praskliny na kůře tújí bývají způsobeny nadměrnými srážkami nebo zálivkou na začátku sezóny. Poranění v kůře není třeba nijak ošetřovat, rostlina si s tím poradí sama. Zaschlé větve ostříhejte, čímž uvolníte místo pro růst nových, které místo rychle zaplní během příštích sezón.
Ingredience: 330 g hladké mouky, 40 g kakaa, 200 g Hery, 100 g cukru krupice, 5 vajec, 500 g tvarohu, 500 g bílého jogurtu, 3 sáčky čokoládového pudinkového prášku, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 100 g cukru moučka, 3 lžíce rumu
Postup: Uděláme si těsto z 280 g mouky, kakaa, Hery, 80 g krupicového cukru, vanilkového cukru, 1 vejce a přidáme 2–3 lžíce studené vody. ¾ těsta dáme do dortové formy, těsto stejnoměrně vymačkáme po celém dnu i do krajů. Na náplň utřeme tvaroh s jogurtem, přidáme pudinkové prášky, prášek do pečiva, moučkový cukr, rum a nakonec postupně vmícháme 4 vejce. Náplň nalijeme na těsto do formy. K poslední čtvrtině těsta přidáme zbylých 50 g mouky a 20 g krupicového cukru. Dobře prohněteme a vzniklé tuhé těsto nastrouháme (na hrubé slzy) na povrch koláče. Koláč pečeme asi 70–75 minut při 180 °C. Upečený koláč necháme dobře vychladnout a ztuhnout a až poté krájíme.
Postup: Máslo, žloutky a cukr vyšleháme, přidáme mouku, mléko, prášek do pečiva a nakonec sníh z bílků. Dále si připravíme tvarohovou náplň. Do velké dortové formy vymazané sádlem a vysypané strouhaným kokosem se rozetře část těsta, na ně se rozetře tvarohová náplň. Na tvaroh se naskládají čtvrtky meruněk a navrch se rozetře zbytek těsta. Po upečení a zchladnutí můžete koláč pocukrovat.
Ingredience: 250 g listového těsta, 250 g tvarohu, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1/2 sáčku vanilkového pudinku, trochu rozinek, trochu mléka, dvě větší jablka, skořicový cukr nebo skořice, cukr krupice
Technologický postup: Budeme potřebovat koláčovou formu, poté rozválíme placku listového těsta dokulata, formu vyložíme pečicím papírem, položíme na něj listové těsto a okraje, které přesahují, zahneme dovnitř. Těsto propícháme vidličkou. Dále si připravíme tvarohovou náplň: tvaroh, vajíčko, vanilkový cukr a pudink promícháme, trochu naředíme mlékem, hmota musí být mazací, ne tekoucí, přisypeme trochu rozinek, jak kdo má rád, a natřeme směs na listové těsto. Tvaroh můžeme přisladit, jak kdo má rád. Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky, dáme do misky, přisypeme skořicový cukr, nebo pokud nemáme doma, tak skořici a třeba vanilkový cukr a promícháme, aby se jablíčka pěkně obalila cukrem. Naskládáme na tvaroh a dáme do trouby. Pečeme v troubě na 180 °C cca 35 minut. Pokud jsou jablka kyselejší, tak v průběhu pečení ještě trochu pokapeme medem. Kdyby měla jablíčka tendenci se přichytávat, tak přikryjeme alobalem a jen na konci pečení necháme přibližně 10 minut odkryté. Je to jednoduché, výborné a příprava je hlavně velmi rychlá.
Postup: Do hrnce nalijeme 500 ml mléka. Přidáme cukr, vanilkový pudink a vanilkový cukr. Vaříme, dokud pudink neztuhne. Poté ho dáme vychladit. Do pudinku vmícháme tvaroh a žloutek. Krém máme hotový. Podle potřeby nebo chuti můžeme ještě přisladit. Do dortové formy dáme na dno piškoty tak, aby nebyly přes sebe. Na ně naneseme jednu vrstvu krému, a to vše opakujeme. Na konec dáme poslední vrstvu krému. Krém poklademe čerstvými jahodami dle fantazie. Nepečený piškotový dort s tvarohem dáme do lednice. Připravíme si želatinu podle návodu na obalu. Vlažnou želatinou zalijeme dort a necháme ještě minimálně 2 hodiny ztuhnout. Nepečený piškotový dort s tvarohem vyjmeme z lednice, nakrájíme, ozdobíme podle fantazie a můžeme podávat.
Ingredience těsto: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 2 vejce, 250 g Hery, 1 kypřicí prášek do pečiva, 2 lžíce mléka
Ingredience náplň: rybízová marmeláda, 750 g měkkého tvarohu, 2 dl mléka na rozředění, 4 lžíce škrobu, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce cukru moučka, 1 vejce, máslo na vymazání, hrubá mouka na vysypání plechu
Postup: Na vále vypracujeme rukama těsto, které nemusíme nechat odpočívat. Jde to dobře a je hezky vláčné. Rozdělíme jej na 2 díly. Každý vyválíme na velikost plechu a první přeneseme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Těsto natřeme pikantní marmeládou a na ni navrstvíme připravenou tvarohovou náplň. Vyválíme si druhý plát těsta a tím tvarohovou nádivku přikryjeme. Upečeme v troubě předehřáté na 180 °C do zrůžovění (cca 30 minut). Po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem a nakrájíme na řezy.
Ingredience těsto: 250 g hladké mouky, půl balíčku prášku do pečiva, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru, 125 g moučkového cukru, 75 g másla nebo Hery, kůra z 1 citronu, 1 vejce, 1 lžíce mléka nebo smetany
Ingredience ostatní: rozpuštěné vychladlé máslo na vymazání koláčové formy, mouka na vál, půlky vlašských ořechů na ozdobení, trocha smetany na potření před pečením a moučkový cukr na posypání upečeného koláče
Postup: Koláčovou formu vymažeme máslem a uložíme ji do chladničky. Rozinky vypereme, nasekáme na drobné kousky, vložíme do hrnku nebo misky, zalijeme dvěma lžícemi rumu a necháme alespoň dvě hodiny rozležet. Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva a moučkový cukr. Přidáme na kousky nakrájený tuk a ostatní suroviny a vypracujeme měkké těsto, nejdříve nožem a potom rychle rukama. Těsto zabalíme do fólie a uložíme je na hodinu do chladničky. Mezitím si připravíme nádivku. Tvaroh rozšleháme se žloutky a vanilkovým i moučkovým cukrem. Přidáme pudink rozmíchaný v trošce smetany a nakonec vmícháme rozinky i s rumem. Vychlazené těsto rozdělíme na dva díly. Z většího dílu vyválíme kulatou placku, zarovnáme ji rádlem na potřebnou velikost a přeneseme ji (za pomoci plastové podložky nebo válečku) do koláčové formy. Po celé ploše rozetřeme nádivku. Zbytek těsta opět vyválíme dokulata, zarovnáme rádlem, plackou přikryjeme nádivku a opatrně vytlačíme rukama vzduch. Z odkrojků těsta můžeme vyválet tenký váleček a položit jej na spoj. Celý povrch těsta pak potřeme smetanou a propícháme vidličkou, aby mohl při pečení unikat vzduch. Po obvodu koláče rozmístíme půlky vlašských ořechů, které rovněž potřeme smetanou. Koláč pečeme v horkovzdušné troubě vyhřáté na 160 °C po dobu asi 35 minut do červena. Upečený koláč necháme zchladnout, pocukrujeme jej a nakrájíme na dílky.
Postup: Smetanu ušlehejte dotuha. Polovinu jahod omyjte, osušte, rozčtvrťte a v robotu je rozmixujte do hladkého jemného pyré. Tvarohy vyklepněte do mísy, vidličkou nebo ručním mixérem je našlehejte, přidejte zakysanou smetanu, oslaďte vanilkovými cukry, přilijte jahodové pyré, promíchejte a nakonec vmíchejte dotuha ušlehanou smetanu. Formu na terinu vyložte potravinářskou fólií, na dno vyskládejte kolečka z druhé poloviny jahod, opatrně navrstvěte jahodovou směs, znovu poklaďte zbylými jahodami a navrch přitlačte piškoty. Přetáhněte fólií a dejte přes noc chladit do lednice. Pak opatrně vyklopte, sejměte fólii a servírujte.
Tip: Dort za studena s tvarohem a kysanou smetanou je dobré a nutné před podáváním hodně vychladit.
Výpis všech nemovitostí konkrétních osob v daném katastru vám rychle zjistí na pracovišti Katastrálního úřadu na základě žádosti, kterou jim tam předložíte.
Dobrý den.Mám lopatkovec na kterém mi rychle žloutnou listy.Co mám udělat?
Květináč mám dostatečně velký a mističku pod ním také dle průměru do kterého rostlinu zalévám.Prosím poraďte mi.Budu vděčný za každou radu.S přáním hezkého dne Juráš Michal z Poličky.
Většina stálezelených rostlin se seřezává buď ve vegetačním klidu na začátku jara před začátkem nového růstu, nebo je lze řezat když jsou polospící, v polovině léta. Březen je nejvhodnější na řezání smrčků, protože nový růst rychle zaplní zakrácená místa.
Kari síť se jako opora vinné révy dá použít, ačkoliv to není optimální. Budou tam překážet ty svislé tyče. Zkuste vybrat síť s velkými oky 20 až 30 cm. Kari síť také opatřete antikorozním nátěrem. Surová kari síť špatně reaguje na postřiky a mohla by rychle prorezivět.
dobry den. CHtela bych se zeptat na pestovani kamelie na zahradě a jestly muže byt nasazena k plotu do pudy. takze by byla porad venku i v zimě. A jak rychle roste. Dekuji za odpoved
Prosím o radu uprostřed orchideje (srdíčko) vyrustá list vadný poschlý s barvou do fialova a trochu lepí list je pokroucený rychle se to dostalo na všechny orchideje díky ya radu Eliška.
Hubení plevele horkým vzduchem. Plevel se musí ohřát tak, aby vypadala jako opatřena vařící vodou. Uschne za pár dní. Nemá cenu plevel rychle upálit celou, zůstanou zde kořeny, které do 14 dnů zase rostou znovu.
Zelené květy takhle rychle po prodeji svědčí o přebytku dusíku v substrátu. Ten se tam mohl dostat společně s hnojivem v prodejně a nebo ve vaší zálivce. Zvolte hnojivo s nižším obsahem dusíku a vyšším obsahem fosforu. Pravidelně jednou za měsíc zalévejte rozmixovanými skořápkami od vajec.
Sulka - K obsahuje síru a ta může způsobit zažívací potíže psům, kteří ji spolknou. Nabízí se zde řešení ve formě dodatečného postřiku trávy čistou vodou z hadice, aby se z ní rychle spláchly ještě nezaschnuté zbytky přípravku Sulka - K.
Pejskovi na několik dní dopřejte dietu a krmte jen kuře s rýží, než se jeho hovínko vrátí do normálu.
Praskliny na kůře tújí bývají způsobeny nadměrnými srážkami nebo zálivkou na začátku sezóny. Poranění v kůře není třeba nijak ošetřovat, rostlina si s tím poradí sama. Zaschlé větve ostříhejte, čímž uvolníte místo pro růst nových, které místo rychle zaplní během příštích sezón.
Mráz nevydrží, to je má vlastní zkušenost. Při teplotách +5 až 0°C ještě vypadá jako zdravá, ale už je tou teplotou poškozená. Při poklesu pod nulu je rostlina viditelně poškozená, změklé, položené listy a mají už trochu jinou barvu. To byly rostliny na jaře vysázené do země na chráněném slunném místě. V květináči se rychle rozrostly, měla jsem dost rostlinek na tuto zkoušku. Přeji hodně úspěchů.
Mám trochu odlišný druh voskovky s bílými, o něco většími květy. Každý rok v létě kvete a letos se na ní objevil 1 plod! Lesklá zelená koule, která poměrně rychle roste, teď má průměr asi 3 cm a vypadá jako nezralé rajské jablíčko. Zajímalo by mě, o jaký druh voskovky se jedná, jestli jsou její plody jedlé a jak vypadají v plné zralosti, které pravděpodobně v domácích pdmínkách nedosáhne. Děkuji za odpověď.
Nejlepší radu, jak se toho zbavit vám dá zubní lékař, protože z obrázku toho moc poznat není. Není ani známo, jak to máte dlouho, bolestivost a co předcházelo vzniku. To jsou důležité informace usnadňující identifikaci. Jako rychlé domácí řešení můžete použít kloktadlo JOX, se kterým si vyplachujte ústa několikrát denně vždy po jídle. Pokud to do týdne nezmizí, tak navštivte svého zubního lékaře. Rakovina to není, můžete být v tomto ohledu klidná.
Zelená skalice je rychle působící hnojivo určené pro doplnění železa ve výživě rostlin během vegetace. Železo je důležitý prvek výživy, ovlivňuje tvorbu chlorofylu, růst, vybarvení a vzhled rostlin. Jeho nedostatek se projevuje zejména u jádrovin, peckovin, jahodníku a vinné révy místním žloutnutím listů, tzv. chloroza (žloutenka) s následným poškozením a snížením úrody plodů.
Postrik na list se provádí v červnu. Zelená skalice se rozmíchá ve vodě v poměru 3g na litr vody.
Vážení poradte, už dvakrát jsem sedil buxus do nádob 0,90cm po 5.kusech a vždy mi uschnul.Vadí jim slunko nebo malo vláhy ,nebo jsou zasazeny jen v rašelině a při zálivce rychle voda odteče a trpi suchem. další dotaz nasadil jsem si na zahradu větvičky buxusu a v tomto parném létě se mi zdá žejich spálilo slunce ,jsou ještě zelená musím je odstranit nebo je necht ještě jestli se spamatují
Děkuji za odpověd Rosta