Ingredience: 200 g těstovin, 250 g krůtího masa, 2 lžíce olivového oleje, mletý pepř, 4 lžičky kremžské hořčice, sůl
Technologický postup: Krůtímaso podle potřeby očistíme, nakrájíme na kostky a naložíme do marinády, kterou připravíme smícháním oleje, kremžské hořčice, soli a pepře. Takto naložené maso necháme uležet a nasát chuť asi 1–2 dny v lednici. Vrtulky uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Uvaříme „al dente“, scedíme a dáme stranou. Maso orestujeme na teflonové pánvi, můžeme přidat ještě lžičku oleje. Jakmile se maso trochu „zatáhne“, vmícháme připravené těstoviny a osmažíme dozlatova, dokud není maso měkké. Podle chuti ještě osolíme a opepříme. Krůtí s těstovinami podáváme ihned po přípravě, přílohou je pouze čerstvá nebo nakládaná zelenina.
V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN S PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Mader.
Ahoj, chtěl bych vědět, jak je na tom krůtímaso.
Stéjně jako kuřecí?
J.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ačkoliv by se mohlo zdát, že krůtímaso bude podobně naplněno puriny jako kuřecí, není tomu tak. Krůtímaso, i když je libové, tak obsahuje mnohem více purinů, než maso z kuřete. Pro nemocné dnou je krůtímaso stejně nevhodné, jako maso vepřové nebo hovězí. Konzumovat krůtímaso při dně můžete, ale jen jednu malou porci. Pokaždé, když sníte potravinu s vyšším obsahem purinů, tak v příštích osmi hodinách si naplánujte zvýšený příjem tekutin doplněný šálkem kávy. To pomůže ledvinám vyplavit metabolity z purinů. Z toho důvodu je také nevhodné konzumovat potraviny s vysokým obsahem purinů k večeři nebo před spaním.
Technologický postup: Kýtu omyjeme, odstraníme lůj a maso potřeme prolisovaným česnekem se solí, pak opepříme. Na rozehřátém sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Vložíme maso a prudce ho na všech stranách opečeme. Podlijeme horkou vodou, dáme do vyhřáté trouby a pečeme nejprve pod pokličkou na 180 °C. Pak dopečeme bez pokličky za občasného polévání vypečenou šťávou. Měkké maso vyjmeme. Šťávu částečně vysmahneme, zaprášíme hladkou moukou, podlijeme a povaříme. Povařenou šťávu přecedíme na nakrájené maso. Plátky skopové pečeně na česneku podáváme na nahřátých talířích s bramborovými knedlíky.
Ingredience: 2 spodní krůtí stehna, 2–3 větší větvičky cherry rajčátek, 4 snítky rozmarýnu, 500 g brambor, 120 g slaniny nakrájené na plátky, olivový olej, mořská sůl, voda, pepř
Postup: Omytá a osušená krůtí stehna ze všech stran osolíme a okořeníme pepřem, potřeme je olivovým olejem a spolu se snítky rozmarýnu obalíme plátky slaniny. Položíme je do pekáče, poklademe plátky másla, zakápneme olejem, mírně podlijeme vodou a dáme na 90 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C, během pečení maso podléváme vodou a přeléváme výpekem. Po půlhodině pečení přidáme do pekáče i omyté, podélně přepůlené brambory a větvičky cherry rajčátek. Pečeme vše do měkka. Této recept je vhodný pro nedělní oběd.
Postup: Medailonky mírně osolíme a opepříme. Z oleje, hořčice a sójové omáčky připravíme marinádu a tou maso potřeme. Maso necháme uležet v chladu cca hodinu. Jablka rozkrojíme napůl, odstraníme jadřince a vzniklé jamky naplníme džemem. Takto připravené půlky jablek zabalíme do alobalu. Maso grilujeme asi 7 minut po každé straně, zabalená jablka pečeme na kraji grilu o něco dříve. Grilované krůtí medailonky servírujeme společně s grilovanými plněnými jablky.
V naší poradně s názvem WARFARIN A UZENE MASO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.
Wafarin a uzené maso.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Maso obecně obsahuje jen velmi malé množství vitamínu K a tedy neovlivňuje léčbu Warfarinem. Uzené maso můžete konzumovat bez omezení i když užíváte Warfarin.
Technologický postup: Maso nakrájíme na menší kostky, cibuli jemně nasekáme, česnek utřeme se solí. Na oleji zpěníme cibuli, přihodíme nakrájené maso a opečeme. Přidáme česnek a 3 lžíce kečupu. Vše ještě chvíli restujeme. Poté přisypeme kmín a papriku. Maso zalijeme horkou vodou, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Podle potřeby doléváme vodu. Když je maso měkké, přidáme do hrnce malou scezenou plechovku hrášku a krůtí guláš s hráškem zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, vše povaříme a dochutíme. Krůtí guláš s hráškem podáváme s rýží. Porce na talíři zdobíme trochou strouhaného sýra.
V diskuzi SUŠIČKY OVOCE DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helenka.
Jako pokud chcete sušit třeba maso, vyplatí se investovat do kvalitnější sušičky. Mohu říct, že jsem měla kulatou plastovou a maso jsem pak vyhazovala. Pak jsem si pořídila yden sušičku a maso je z ní opravdu výborné, protože má právě nastavitelný program a tudíž i termostat.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza Nosková.
Ahoj Helenko, kromě ovoce bych ráda sušila právě i maso. Myslíte, že byste mi dokázala poradit, nějakou dobrou sušičku, se kterou by to šlo? Přemýšlela jsem o G21 Paradiso big, je velká, výkonná a prý by to měla umožňovat. Navíc se jí poměrně daří v testech spotřebičů, třeba tady - vas-pomocnik.cz/susi… Ale nedovedu posoudit, jestli to pořadí odpovídá tomu, jak by to mělo být a jestli je opravdu nejlepší. Navíc u větší sušičky (a já nechci nějakou maličkou krabičku) už to není zrovna malá investice a nechtěla bych někomu naletět. Předem díky za odpověď :)
Technologický postup: Maso omyjte a osušte, lehce naklepejte, osolte a opepřete. Obalte každý plátek v hladké mouce a opečte z obou stran v hlubší pánvi na rozehřátém oleji. Přidejte oloupaný, na plátky nakrájený česnek, očištěné nakrájené houby, podlijte vývarem nebo vodou s přídavkem bujónu a vínem. Zvolna duste, dokud nejsou maso i houby měkké. Nakonec vmíchejte zelenou petrželku. Podávejte s rýží, bramborami nebo jen pečivem.
V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁN UZENÉHO MASA DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bořivoj Wagner.
Co znamená-cituji-uzené maso vkládáme do sklenic a zaléváme šťávou až po okraj;zaléváme jakou šťávou kde ji vezmem.Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Správně má být vodou. Uzené maso se při zavařování zalévá čistou vodou. Pouze pokud je uzené maso málo slané, tak může být trochu přisolená. Je to proto, že během zavařování jakékoliv koření výrazně změní chuť masa. Zavřené uzené maso je lepší ochutit až při spotřebě, například nastrouhaným křenem s jablkem.
Ingredience: 1 200 g krůtího stehna, 300 g cibule, 1,5 lžičky soli, 50 g másla, 1 lžička koření na kuře, 100 ml vody
Postup: Pekáč vymažeme máslem a nasypeme do něj cibuli nakrájenou na nudličky. Vložíme maso nasolené ze všech stran, kůží nahoru. Potřeme částí rozpuštěného másla, podlijeme vodou a přikryté pečeme do měkka (asi hodinu) při 170 °C. Poté potřeme zbylým máslem promíchaným s kořením a odkryté dopečeme při 200 °C do červena. Tento recept je jednoduchý a rychlý a takto připravený pokrm můžeme podávat se zelím a bramborovým knedlíkem nebo jen s bramborovou kaší.
Postup: Očištěné krůtí medailonky opláchneme, osušíme, nakrájíme na medailonky, osolíme, opepříme a každý medailonek zabalíme do ruličky a sepneme párátkem. Rajčata spaříme ve vroucí vodě, pak prudce ochladíme studenou vodou, oloupeme, odstraníme jadérka a dužinu nakrájíme na kostičky. V pánvi na rozehřátém oleji medailonky opečeme, pak je vyndáme a uchováme v teple. Ve výpeku osmahneme oloupanou, na osminky nakrájenou cibuli. Opečenémaso vrátíme zpět, přidáme rajčata, najemno nasekaný tymián a vše ještě společně prohřejeme. Podáváme s dušenou rýží. Pokud chcete recept uvařit zdravě, tak na rozpálené pánvi zatáhněte maso a dejte do parního hrnce dusit.
V diskuzi RECEPTY NA KARLOVARSKÝ HOUSKOVÝ KNEDLÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucasice.
My doma veškeré knedlíky děláme už jen na páře.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hary.
Před 49 lety jsem okoukal vaření knedlíků v páře od své nastávající tchýně a od té doby to jinak nedělám. Nemusím mít strach z rozvaření, spolehlivě vytvořím knedlíky, které jsem ještě nikdy nevařil.
Ingredience: 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce provensálských bylinek, 300 g žampionů, 750 g krůtích prsou, ½ dl smetany, 350 g špenátových listů, 250 g anglické slaniny, sůl
Technologický postup: Krůtímaso dobře omyjeme, osušíme a nakrájíme na silnější plátky. Plátky masa posypeme provensálskými bylinkami a pokapeme olivovým olejem. Necháme je chvíli uležet. Nakrájíme nadrobno slaninu a na silnější plátky žampiony, které předem omyjeme. Opláchneme listy špenátu a necháme je okapat. Nahřejeme hlubší pánev s poklicí a přidáme olivový olej. Po rozehřátí vložíme připravená krůtí prsa. Opečeme z jedné strany, po zatáhnutí maso otočíme a necháme opékat doměkka. Lze přikrýt poklicí. Zároveň si uvaříme těstoviny podle návodu. Vhodné jsou například farfalle – mašličky z tvrdé pšenice. Měkké maso přendáme do vyhřáté misky a překryjeme alobalem. Do výpeku přisypeme nakrájenou anglickou slaninu. Krátce ji orestujeme, přisypeme žampiony. Promícháme a opět krátce orestujeme. Přidáme trochu smetany na vaření, promícháme a vsypeme špenátové listy. Prohřejeme. Krůtí prsa na žampionech se špenátovými listy servírujeme spolu s těstovinami a podlité lžící smetanové omáčky.
Technologický postup: Krůtímaso omyjeme a nakrájíme na stejné kousky. Papriku očistíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na malé kostičky. Pórek očistíme a nakrájíme na nudličky. Oříšky podle potřeby usekáme na hrubo. Česnek oloupeme a rozdrtíme. Maso promícháme s bílky, solí, zázvorem, česnekem a chilli kořením. Necháme půl hodiny rozležet. Zálivka: Do studeného vývaru vlijeme víno, worcester, polévkové koření a promícháme se škrobovou moučkou. V hluboké pánvi na rozpáleném oleji orestujeme maso. Vmícháme papriku a pórek. Jakmile zelenina změkne, přelijeme směs zálivkou a za stálého míchání vaříme ještě 2–3 minuty. Nakonec vmícháme kešu oříšky. Krůtí směs na pórku podáváme s jasmínovou rýží a zdobíme zelenou petrželkou.
Postup: Prsa naložte do velmi jednoduché směsi – med, citronová šťáva, sůl, pepř a olivový olej. Nechte maso chvilku odležet a pak je dejte na rozpálenou pánev. Volte kvalitní pánev, která se nepřipéká (určitě si dokážete představit, jaké je to peklo, když se med na pánvi pěkně připeče, přisaje a prostě se nechce za žádnou cenu pustit). Po orestování masa je okamžitě servírujte.
Ingredience: 400 g krůtích prsou, 250 g širokých nudlí, 200 g žampionů, 200 g mrkve, 150 g mraženého hrášku, 100 ml smetany, 3 lžíce oleje, 1 lžíce solamylu, 1 velká cibule, zeleninový vývar, mletý pepř, sůl
Technologický postup: Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě na skus, pak je scedíme a uchováme v teple. Krůtímaso opláchneme, odblaníme, nakrájíme na širší nudličky a osolíme, oloupanou cibuli pokrájíme na měsíčky, očištěné žampiony přepůlíme a oškrábanou mrkev nakrájíme na kolečka. V hlubší pánvi na rozehřátém oleji opečeme nudličky masa doměkka, vyjmeme ho a ve výpeku orestujeme nakrájenou cibuli, vmícháme žampiony i mrkev, vše osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a asi 5 minut podusíme. Pak do pánve vrátíme maso, přidáme hrášek, prohřejeme, šťávu zahustíme škrobem rozmíchaným ve smetaně, vše ještě asi 1 minutu povaříme, podle chuti dochutíme a podáváme s uvařenými nudlemi.
Technologický postup: Krůtímaso nakrájíme na velké kostky a zprudka ho orestujeme na ghíčku (máselný tuk, který se získává z přepuštěného másla). Když je maso zatažené, vyjmeme ho a na výpeku orestujeme cibulku pěkně dozlatova. Poté přidáme nakrájené jarní cibulky a kostičky červené řepy. Společně ještě chvilku restujeme a pak zalijeme sekanými rajčaty. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku, uzenou papriku, kmín, sůl a pepř. Dobře promícháme i s masem, přemístíme do pomalého hrnce a podlijeme vodou (asi půl hrnku). Hrnec nastavíme na stupeň LOW a vaříme přibližně 8 hodin (nejlépe přes noc). Ráno vyjmeme maso a zbytek obsahu rozmixujeme na hladkou omáčku. Můžeme ještě dochutit nebo lehce zahustit, ale není to potřeba.
Technologický postup: Do mísy nalijeme 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce medu, 2 lžíce solamylu. Pořádně promícháme. Rozdrtíme 1 stroužek česneku a přidáme do směsi. Nakrájená kuřecí prsa (na plátky) vložíme do mísy s marinádou a ponoříme je. Dáme do lednice a necháme odstát asi půl hodiny (čím déle, tím lépe). Vyndáme z lednice a přichystáme pánev. Na pánev nalijeme trochu olivového oleje, rozpálíme. Na pánev vložíme maso. Osmahneme a přilijeme marinádu. Přidáme trochu vody, aby se vytvořila omáčka.
Ingredience: 1 kg uzeného masa dle vlastního výběru, masový vývar nebo horká voda, koření dle vlastní volby
Postup: Uzené maso připravíme tak, že jej pečeme zakryté v troubě, v podstatě jej po většinu potřebné doby především dusíme. Proto je třeba maso neustále podlévat. Vzhledem k použitému koření a dalším ingrediencím pak podléváme různými tekutinami. Je to především trocha masového vývaru nebo pouhé horké vody. K uzenému masu se však velmi dobře hodí i pivo a k libovějšímu masu, především kýtě, pak i červené nebo bílé víno. Do některých receptů můžeme přidávat při podlévání i smetanu. Uzené maso před samotnou přípravou nesolíme, ale můžeme použít různé druhy koření nebo dochucovací přísady. Touto přípravou si zajistíte šťavnaté a křehké maso.
Ingredience: 500 g krůtího stehna bez kůže a kosti, 2 lžíce škrobové moučky, 1 lžíce sójové omáčky, 1 chilli paprička nakrájená na malé kousky, koření Zlaté kuře, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 červené papriky (nakrájené na kousky), 1/2 zelené papriky (nakrájené na kousky), 1/2 žluté papriky (nakrájené na kousky), 2 řapíky řapíkatého celeru (nakrájeného na kousky), 1 větší cibule (nakrájená na větší kousky), 3 stroužky česneku (nakrájené na plátky), trochu cukety, zázvor, sůl, 3 dl drůbežího vývaru
Technologický postup: Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky. Dáme do misky, přidáme olej, sůl, koření, chilli papričku, škrobovou moučku, promícháme a necháme v chladu 1 až 2 hodiny uležet. Rozehřejeme pánev, uleželé maso zprudka opečeme ze všech stran, aby se nám zatáhlo, podlijeme vývarem a dusíme, dokud není maso měkké. Měkké maso vyndáme a udržujeme v teple. Do pánve s výpekem dáme všechnu zeleninu a restujeme asi 7 minut. Zelenina musí zůstat pěkně křupavá. Vrátíme maso, promícháme se zeleninou a ještě asi 2 minuty restujeme. Přílohu si zvolte sami, doporučujeme například těstoviny.