Téma

PUDINKOVÉ BUCHTA


PUDINKOVÉ BUCHTA je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. Pudink je známý jako sladký dezert. Přidává se do dortů. Dokonce existuje i vánoční cukroví, do kterého se přidává pudinkový prášek. V Anglii má slovo „puding“ stejný význam jako v Česku dezert. Může být sladký či slaný a může být v podobě koláče, dortu či krému. Níže vám nabízíme recepty s využitím pudinkového prášku.


Pudinkové řezy se skořicí

Ingredience: mletá skořice

Ingredience na náplň 1: 5 lžic cukr krupice, 3 vanilkové pudinkové prášky, 1 l mléka

Ingredience na náplň 2: 2 vanilkové cukry, 2 zakysané smetany

Ingredience na náplň 3: 1 šlehačka v prášku Dr.Qetker

Ingredience na těsto: 200 g cukru krupice, 4 vejce, 200 g hladké mouky, 1 dl oleje, 1 prášek do pečiva, 3 lžičky skořice

Postup: Celá vejce ušleháme s cukrem, potom přidáme olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Vlijeme na vyšší plech vyložený pečicím papírem.

Uvaříme pudink z 1 litru mléka, 3 pudinků a 5 lžic cukru. Ještě horký pudink nalijeme na těsto, jen tak cik cak a srovnáme stěrkou. Teprve teď dáme vše péct do trouby na 180 °C. Pečeme cca 20–25 minut. Na upečený a lehce vychladlý řez navrstvíme 2 zakysané smetany smíchané se 2 vanilkovými cukry. Po vychladnutí natřeme šlehačkou od Dr.Qetkera z prášku, připravenou podle návodu na obalu (ta se hodí nejlépe). Pudinkový řez ozdobíme vidličkou nebo stěrkou se zoubky a posypeme přes sítko skořicí. Pudinkový řez se skořicí dáme do ledničky (stačí na 1 hodinu) a pak už jen podáváme.

Zdroj: článek Pudinkové řezy – recepty

Pudinkové řezy se zakysanou smetanou

Ingredience na těsto: 200 g cukru moučky, 200 g hladké mouky, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 dl oleje

Ingredience na pudink: 1 l mléka, 2 vanilkové pudinky, cukr

Ingredience na vrchní vrstvu: 2 zakysané smetany, 2 vanilkové cukry, skořice a Granko na posypání

Postup: Suroviny na těsto smícháme a vylijeme na vysypaný a vymazaný vysoký plech, protože těsto při pečení stoupne. Na těsto nalijeme uvařený horký vanilkový pudink a zapečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Po upečení na teplou buchtu rozetřeme 2 zakysané smetany s 2 vanilkovými cukry a posypeme Grankem a skořicí (skořice je zde moc dobrá, ale nepřehánět). Řezy uchováváme v lednici. Je to neuvěřitelně lehká, dobrá a také osvěžující „buchta“. U ní je jistota, že vám dlouho nevydrží.

Zdroj: článek Pudinkové řezy – recepty

Rychlé pudinkové řezy

Ingredience: 5 žloutků, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 g hladké mouky, 1 dl oleje, 1 dl vody, 1 prášek do pečiva, sníh z 5 bílků, 1 l mléka, 2 pudinky, kakao nebo skořice na posyp, 3 zakysané smetany

Postup: Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme olej, vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh. Těsto nalijeme na plech. Na syrové těsto nalijeme uvařený čokoládový pudink (z 1 litru mléka a 2 pudinků). Po upečení dáme ihned na buchtu 3 zakysané smetany oslazené vanilkovým cukrem. Nakonec posypeme kakaem nebo skořicí a podáváme.

Zdroj: článek Pudinkové řezy – recepty

Pudinkové řezy s ovocem

Ingredience: 3 vejce, 5 kapek vanilkového aroma, 2 lžíce oleje, 2 lžíce teplé vody, 70 g cukru krupice, prášek do pečiva, tuk

Ingredience na náplň: 400 ml mléka, 1 jahodový pudink, 3 lžíce cukru krupice, 50 g másla

Ingredience na želé: 1 jahodový pudink, 400 ml vody, 2 lžíce cukru, 250 g ovoce + ovoce na zdobení, trochu ovocného likéru

Postup: Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme aroma, olej, vodu, mouku a kypřidlo, dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do připravené formy, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů dorůžova, vyzkoušíme špejlí. Korpus po upečení necháme vychladnout. Dle chuti můžeme pokapat ovocným likérem.

Na vychladlý korpus nalijeme ještě teplý pudink, uvařený dle návodu, do kterého jsme ihned po uvaření přidali pokrájené máslo, které jsme nechali za stálého míchání rozpustit. Na teplý pudink ihned naskládáme očištěné suché ovoce a zalijeme opět horkým pudinkovým želé. Celé necháme v chladu krátce proležet a ztuhnout.

Pokud použijete do pudinku místo cukru ovocný sirup, zvýrazníte jeho chuť. S likérem je to stejné. Druh pudinku volíme podle druhu použitého ovoce, například citronový k citrusovému ovoci, banánový k banánům, malinový k malinám nebo ostružinám, borůvkám. Po nakrájení před servírováním můžeme dozdobit šlehačkou a ovocem.

Zdroj: článek Pudinkové řezy – recepty

Hrníčkové pudinkové řezy

Ingredience: 1 plný hrnek (250 ml) polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru krupice, 1/4 hrnku oleje, 1/4 hrnku mléka, 2 vejce, půl prášku do pečiva a půl vanilkového cukru, 2 lžíce kakaa

Ingredience na pudink: 2 hrnky mléka, 1 balíček vanilkového pudinku, 1 vrchovatá lžíce cukru

Postup: Nejprve si uvaříme hustý pudink, odstavíme a jdeme na těsto. Vejce ušleháme s cukrem, přidáme zbytek (olej, mléko), nakonec mouku s práškem do pečiva. Kakao zatím ne. Na papírem vystlanou formu nalijeme polovinu těsta jako první vrstvu. Na to dáme pudinkovou vrstvu a poslední znovu těstovou, tentokrát s kakaem, které jsme rozmíchali v trošce mléka. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 30 minut. Rozpis je na koláčovou formu, na plech nebo vyšší vrstvu použijte dvojnásobek.

Zdroj: článek Pudinkové řezy – recepty

Pudinkové řezy se šlehačkou

Ingredience: 4 vejce, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 6 lžic vlažné vody, 200 g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva

Ingredience na náplň: 750 g nastrouhaných jablek, 2 vanilkové cukry, trochu mleté skořice

Ingredience na pudink: 500 ml mléka, 3 vanilkové pudinky, 100 g cukru, 2 vanilkové cukry, 400 ml pochoutkové 16% smetany

Ingredience na povrch: 2 balení šlehačky v prášku

Postup: Jablečná nádivka: jablka očistíme, nastrouháme najemno. Plech vyložíme alobalem, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a rovnoměrně navrstvíme nastrouhaná jablka.

Těsto: Bílky vyšleháme se špetkou soli do pěny, po lžících zašleháme cukr, vanilkový cukr, přidáme vodu, prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, může se přidat i nastrouhaná citronová kůra. Těsto rovnoměrně rozetřeme na jablka a upečeme. Necháme vychladnout a otočíme jablky nahoru. Množství těsta je určeno pro plech o rozměru 28 x 38 cm.

Pudink: 350 ml mléka dáme svařit se 100 g krystalového cukru, ve zbylém mléce rozmícháme 3 ks vanilkového pudinku, přilijeme do vroucího mléka a uvaříme hustý pudink. Přikryjeme a necháme vychladnout. Po vychladnutí přišleháme zakysanou smetanu a naneseme na vychladlé těsto s jablky.

Šlehačku připravíme podle návodu a rozetřeme na pudinkovou nádivku. Odložíme do chladu, ozdobíme podle vlastní fantazie, nakrájíme a podáváme.

Zdroj: článek Pudinkové řezy – recepty

Pudinkové řezy z listového těsta

Ingredience: 1 balíček listového těsta, 2 vanilkové pudinky, 1 l mléka, 1 lžíce škrobové moučky

Ingredience na polevu: 250 g moučkového cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce vařící vody

Postup: Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu těsta vyválíme na pomoučeném vále a opatrně přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Uvaříme 2 vanilkové pudinky podle návodu z 1 l mléka, jen při rozmíchávání přidáme navíc lžíci škrobové moučky, aby pak byl hotový pudink tužší. Pudink hned po uvaření nalijeme na těsto. Z druhého dílu těsta opět vyválíme stejně velký plát, kterým přiklopíme pudinkovou vrstvu. Nezapomeneme propíchat těsto na několika místech opatrně vidličkou. Pak dáme řezy péct do mírně předehřáté trouby a pečeme asi tak 20 minut. Nakonec si připravíme polevu. Moučkový cukr rozmícháme s citronovou šťávou a přidáme vařící vodu. Vše umícháme vidličkou. Roztíráme hned po upečení a necháme ztuhnout.

Zdroj: článek Pudinkové řezy – recepty

Pudinkové řezy

Ingredience těsto:

  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 6 lžic cukru
  • 6 vajec

Postup:

Žloutky oddělte od bílků, ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte do tuhé pěny, stejně tak vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte mouku, promíchejte a na závěr vařečkou opatrně vmíchejte tuhý sníh. Těsto nalijte na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný vyšší plech, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut.

Krém ingredience:

  • 1 000 ml mléka
  • 3 vanilkové pudinky
  • 100–200 g cukru dle chuti
  • 125 g másla
  • 50 ml rumu

Postup:

Z mléka, pudinku a cukru uvařte pudink, ještě do horkého pudinku dejte máslo, které se úplně rozpustí, a rum. Vše důkladně promíchejte, nalijte na upečené těsto, nemusí být vychladlé, a rovnoměrně rozetřete.

Poleva ingredience:

  • 2 balení BeBe sušenek
  • 1 čokoláda na vaření
  • 50 g másla

Postup:

BeBe sušenky poskládejte jednu vedle druhé na ještě horký pudink. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem a rozetřete na BeBe sušenky. Nechte ztuhnout a nejlépe i rozležet do druhého dne. Sušenky se krásně nasáknou a jsou křehké. Samozřejmě že máte-li chuť, nemusíte konzumaci odkládat, řezy budou jedlé a dobré v každém okamžiku.

Zdroj: článek Pudinková buchta na plech

Pudinkové koláče

Nutriční hodnoty těchto výrobků se pohybují ve 100 g takto:

  • Energie: cca 1 620 kJ
  • Bílkoviny: cca 9,9 g
  • Tuky: cca 14 g
  • Sacharidy: cca 52 g

Zdroj: článek Pudinková buchta na plech

Pudinkový koláč se zakysanou smetanou

Ingredience na těsto: 200 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 celá vejce, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 100 ml oleje

Ingredience na pudinkovou náplň: 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink, 1–2 velké lžíce cukru

Ingredience na dochucení: 400 g zakysané smetany, Granko nebo strouhaná čokoláda

Postup: Vejce s oběma druhy cukru ušleháme do husté pěny. Poté postupně přilijeme olej a opatrně zašleháme mouku s práškem do pečiva. Hotové těsto vylijeme na hluboký plech vyložený buď pečicím papírem, anebo řádně vymazaný a vysypaný.

Z mléka, pudinkové prášku a cukru uvaříme pudink, který ještě horký rozlijeme tenkým pramínkem rovnoměrně na těsto. V žádném případě jej nemícháme! Dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 15 minut.

Na závěr ještě teplý korpus (nikoli horký!) potřeme zakysanou smetanou a posypeme Grankem či strouhanou čokoládou. Jde rovněž použít jinou příchuť pudinku, takže nám pak vznikne jiný barevný kontrast.

Zdroj: článek Pudinková buchta na plech

Pudinková buchta na plech

Na vás je jen vybrat ten správný recept na pudinkovou buchtu, jíž později potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu nebo přátele. Věřím, že se alespoň jeden z níže uvedených receptů stane vaším oblíbeným a vy se k němu budete s chutí vracet.

Zdroj: článek Pudinková buchta na plech

Třená buchta mramorovaná

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 3/4 hrnku oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíce instantní kávy

Náplň:

  • 2 měkké tvarohy
  • 1 vejce
  • 3/4 hrnku cukru moučka
  • 2 vanilkové cukry
  • 3/4 hrnku mléka

Postup:

V míse ušleháme vejce s cukrem, přidáme olej a poté mouku, prášek do pečiva, kakao, kávu a mléko. Vše pořádně společně zamícháme v hladké těsto, které poté nalijeme na vymazaný plech nebo na plech s pečicím papírem. V další míse připravíme tvarohovou náplň, a to tak, že smícháme tvarohy, vejce, cukr, vanilkový cukr, mléko a vyšleháme hladkou náplň. Tu nanášíme nepravidelně lžící na těsto. Vidličkou pak lehce promícháme, aby vzniklo mramorování. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut dozlatova.

Zdroj: článek Třená buchta

Třená buchta s rebarborou

Suroviny:

  • 15 dkg cukru krupice
  • 15 dkg hladké mouky
  • 10 dkg polohrubé mouky
  • 15 dkg másla
  • 4 vejce
  • 3/4 balíčku prášku do pečiva
  • Rebarbora – 4 stonky, 4 lžíce cukru, 125 ml vody, 5 dkg másla
  • Poleva – 1 dl bílého vína, 1 lžíce třtinového cukru

Postup:

Nejprve připravíme rebarboru do buchty. Stonky rebarbory oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme na hlubokou pánev nebo do kastrůlku, přidáme cukr a vodu. Vaříme na mírném ohni zhruba 15 minut a mezitím si připravíme těsto. Ušleháme máslo s cukrem, postupně přidáme vejce, poté mouku a prášek do pečiva. Nakonec přidáme do těsta povařenou scezenou rebarboru a zamícháme. Těsto nalijeme na vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 30 minut. Šťávu z povařené rebarbory si ponecháme na polevu. Tu připravíme tak, že šťávu na pánvi znova ohřejeme, přidáme bílé víno a lžíci cukru. Za stálého míchání vznikne sirup, kterým upečený koláč pocákáme. Nakonec posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Zdroj: článek Třená buchta

Třená buchta se zakysanou smetanou

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 300 ml zakysané smetany
  • 1 čokoládový pudink
  • 1 skořicový cukr na posypání

Postup:

Do mísy dáme vejce, přisypeme cukr a našleháme. Potom přidáme olej, mouku, prášek do pečiva a mléko. Vše pořádně zamícháme a takto připravené těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Dále dle návodu na obalu uvaříme pudink a nalijeme ještě teplý „klikatě“ do těsta. Buchtu pečeme do zlatova v předem vyhřáté troubě na 160 °C zhruba 30 minut. Vychladlou buchtu potřeme zakysanou smetanou smíchanou s trochou moučkového cukru a nakonec posypeme skořicovým cukrem. Dáme vychladit na chvilku do lednice a můžeme podávat.

Zdroj: článek Třená buchta

Třená buchta s jahodovým krémem a šlehačkou

Suroviny na těsto:

  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru
  • 5 lžic polohrubé mouky

Suroviny na krém:

  • 0,5 l vody
  • 2 jahodové pudinky
  • 0,5 l mražených jahod
  • 1 hrnek cukru
  • 400 g másla
  • šlehačka na šlehání

Postup:

V míse vyšlehejte sníh z bílků, poté přidejte cukr a mouku. Dejte upéct na vymazaný plech. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů do zlatova. Mezitím si připravte jahodový krém. Uvařte jahodový pudink společně s jahodami a cukrem. Nechte vychladnout. Do vychladlého pudinku všlehejte máslo a takto připraveným krémem potřete vychladlou placku. Poslední vrstvou bude ušlehaná šlehačka s trochou cukru. Tu rozetřete nahoru na jahodový krém. Dobrou chuť.

Zdroj: článek Třená buchta

Bábovka s pudinkem

Ingredience: 4 balíčky pudinků, 4 vejce, 1 dl oleje, 1 dl cukru krupice, 1 prášek do pečiva

Postup: Vejce s cukrem vyšlehejte důkladně do pěny, přidejte pudinkové prášky a prášek do pečiva. Znovu ještě promíchejte, nalijte do vymazané a vysypané formy na bábovku a pečte v troubě asi 35 minut. Upečenou bábovku můžete polít čokoládou. Namíchejte různé druhy pudinků, dobrá je klasická kombinace čokoládového a vanilkového pudinku.

Zdroj: článek Piškotová bábovka

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Gabriela Štummerová

 Nina Vinšová


pudinkova náplň na kolacky
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
pudinkové buchty
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>