Téma

RAJSKÁ OMÁČKA PODLE POHLREICHA


Zajímáte se o téma RAJSKÁ OMÁČKA PODLE POHLREICHA? Tak právě pro vás je určen tento článek. Kdo by neznal Zdeňka Pohlreicha. Proslavil se svou zemitou komunikací na televizní obrazovce v pořadech „Ano, šéfe!” nebo „Šéf na grilu”. Pro někoho ikona, pro jiného drsný a vulgární kuchař. Ať tak či onak, neustále přitahuje televizní diváky svou nápaditostí a originalitou pokrmů, které prezentuje.


Recepty Zdeňka Pohlreicha

Recepty od Zdeňka Pohlreicha jsou srozumitelně napsané, včetně všech rad a tipů. Na rozdíl od jiných návodů jídel jsou popsány a nafoceny postupy u základních jídel. Použité potraviny v receptech jsou běžně dostupné v obchodech. Popisy jídel zvládnou i začátečníci, kteří neumí vařit. Recepty jsou ovšem přínosem také pro zkušené kuchaře.

Steak podle Zdeňka Pohlreicha

Ingredience: steak z roštěnce (porce á 200–300 g)

Marináda: plnotučná hořčice, worcestrová omáčka, limetka, čerstvě namletý pepř, hrubozrnná sůl

Zelenina: lilek, cuketa, paprika, cibule, česnek (3 stroužky), asi 10 cherry rajčátek, olivový olej, balzamikový ocet, bylinky (např. bazalka, tymián), sůl, pepř

Pečivo: na plátky nakrájené housky ze včera, olivový olej

Postup: Roztopte gril. Než teplota dosáhne potřebných vysokých hodnot (asi 250 stupňů), vložte steaky do misky, potřete je hořčicí a worcestrovou omáčkou, pokapejte limetkovou šťávou, osolte a opepřete (obě strany). Nechte je asi 20 minut marinovat. Zeleninu nakrájejte na kousky dle svých estetických požadavků (lilek nechte „vyslzet“ – posypte solí a asi po 15 minutách osušte). Kousky zeleniny promíchejte s olivovým olejem a trochou balzamikového octa, posypte nasekanými bylinkami, posolte a opepřete. Udělejte z alobalu misku, směs do ní vložte a uzavřete. Zeleninu v alobalu grilujte na přímém žáru asi 30 minut, steaky 12 minut (6 minut z každé strany pro střední propečení) a tousty (respektive nakrájené housky) asi 1 minutu. Steaky poté nechte 3 minuty „dojít“, tousty pokapejte olivovým olejem.

Kulajda podle Zdeňka Pohlreicha

Ingredience: 100 g sušených hub (je-li sezóna, použijte čerstvé houby), 1 l vývaru (Pohlreich používá hovězí), 50 g másla, 100 g hladké mouky, 150 g brambor, 4 slepičí vejce, 50 g kopru, 2 polévkové lžíce octa, 300 ml mléka, 100 ml smetany, sůl a pepř

Postup: Začnete přípravou světlé jíšky z másla a hladké mouky. Do kastrůlku vhodíte máslo, rozehřejete, přidáte mouku a zamícháte. Za stálého míchání zalijete hovězím vývarem, osolíte, přidáte pepř a přivedete k varu. Do základu kulajdy dáte houby (Pohlreich používá sušené houby, které namočil do vody) a na kostky nakrájené brambory. Vaříte velice zvolna 40 minut. Přilijete mléko, smetanu (dobré je použít zakysanou smetanu, může být i smetana ke šlehání) a dochutíte.

Ztracená vejce

Mezitímco se kulajda vaří, připravíte si zastřené vejce. Snahou šéfkuchařů je, aby bílek ztuhl a žloutek zůstal tekutý. Podle Pohlreicha jsou pro úspěch klíčové dvě věci: „supr“ čerstvé slepičí vejce a že voda, do níž vajíčko umístíme, se bude vařit pomalinku.

Pohlr

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Nejlepší kuchař Zdeněk Pohlreich

Příběh

Ve svém příspěvku JAK POMOCI PŘEHNOJENÍ RAJSKÝCH JABLÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DRAHOSLAVA VIMROVÁ.

Dobrý den
Máme už zrostlá rajská jablíčka ,udělaly se nám na nich zespoda černé fleky ,poté celé rostliny úplně zvadly,přidaly jsme do půdy vápník a po dvou dnech včechny se ohnuly a rajské jaky scvrkly .Mohly by jste mě napsat kde je chyba .
Děkuji za odpověd.
Vimrová Drahoslava

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Jak pomoci přehnojení rajských jablíček

Kuchařka Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich napsal několik kuchařek:

  • Bravo, šéfe! – Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2009, kniha obsahuje taky DVD
  • Prostřeno bez servítků – Více než 100 pokrmů současné české kuchyně okořeněných postřehy ze života – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2010
  • Šéf na grilu – 100 skvělých receptů Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Magazine v roce 2011
  • Už dost, Šéfe – Co jste v televizi neviděli, neslyšeli a neochutnali – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2012
  • Šéf na smetaně – Smetanové recepty Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Magazine v roce 2012
  • Vejce nebo slepice – 80 šťavnatých receptů z drůbeže a pernaté zvěřiny – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2012
  • Vařte jako šéf! – Škola vaření Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2013
  • Česko vaří s Pohlreichem – Nejlepší večeře vašeho života! – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2013

Zde můžete vidět ceny kuchařek od Zdeňka Pohlreicha.

Zdroj: článek Nejlepší kuchař Zdeněk Pohlreich

Příběh

Ve svém příspěvku RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilém Černík.

Teda zcela mne usadil recept dle Pohlreicha. Jak jsem byl blbej a nevzdělanej než mne poučil tenhle kuchtík. Tak on před vařením brambory umyje, hleďme, a dokonce cibuli oloupe. No, řekl by to někdo ? A jen tak mimochodem, smetana nemá v buřguláši co dělat, to ať si vaří Pohlreich v těch svejch rádoby honosných putykách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Zdroj: příběh Recept na buřtguláš

Rajská polévka

Ingredience: 250 rajčat, 1 l vývaru, 1 lžíce hladké mouky, 250 ml rajčatového pyré, 60 g másla, čerstvá bazalka, špetka skořice, 1 lžíce hnědého cukru, sůl, mletý pepř, zakysaná smetana

Technologický postup: Připravíme si jíšku. V hrnci rozehřejeme máslo a opražíme na něm mouku. Zalijeme ji studeným vývarem a přivedeme k varu. Do vývaru přidáme čerstvá oloupaná a na kostičky nakrájená rajčata i rajčatové pyré. Promícháme a vaříme přibližně 20 minut. Zatímco se polévka vaří, přidáme do ní špetku skořice a pár lístků čerstvé bazalky. Uvařenou polévku propasírujeme přes síto nebo ji rozmixujeme ručním mixérem. Dochutíme čerstvě namletým pepřem a solí. Dle kyselosti rajčat dosladíme hnědým cukrem. Hotovou polévku dáme na talíř, ozdobíme kopečkem zakysané smetany a lístkem čerstvé bazalky.

Zdroj: článek Rajská polévka podle Zdeňka Pohlreicha

Příběh

Ve svém příspěvku ORIGINÁL RECEPT NA TATARSKÝ BIFTEK PODLE POHLREICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Do masa přidávám trošinku vodky. A je to nejen ochrana,a le báječně to chutná. Jen se to nesmí přehnat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Originál recept na tatarský biftek podle Pohlreicha

Rajská polévka s masovými knedlíčky

Ingredience: 2 krajíce bílého chleba, 2 lžíce mléka, 400 g míchaného mletého masa, bazalka, sůl, mletý pepř, olej, cibule, 2 stroužky česneku 1,5 l vývaru, 800 g rajčat v plechovce, 270 g makaronů, 50 g parmazánu, voda

Technologický postup: Plátky chleba zbavené kůrky pokapeme mlékem, aby tekutinu pěkně natáhly. Pak je natrháme a smícháme s mletým masem, bazalkou, solí a pepřem do soudržné hmoty. Z té pomocí lžíce tvarujeme menší koule – polévkové knedlíčky. Olej rozpálíme v pánvi a tři až čtyři minuty z každé strany na něm osmahneme koule. Dáme je okapat na kuchyňský papír. Jednu lžíci oleje rozpálíme v hrnci, přidáme nasekanou cibuli, nožem utřené stroužky česneku a opékáme tři až čtyři minuty. Zalijeme horkým vývarem a 500 ml vařící vody. Přidáme nakládaná rajčata a nalámané makarony. Vaříme osm až deset minut, přidáme masové koule a prohřejeme. Podáváme posypané bazalkou s hoblinami parmazánu.

Zdroj: článek Rajská polévka podle Zdeňka Pohlreicha

Poradna

V naší poradně s názvem SVÍČKOVÁ OMÁČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

muzu svickovou s kralika na warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedním slovem můžete, ale musíte s tím počítat ve svém denním příjmu vitamínu K. Když užíváte Warfarin, tak musíte hlídat denní příjem vitamínu K ve stravě, který by měl být 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Králičí maso, stejně jako ostatní druhy masa obsahuje jen málo vitamínu K a můžete ho jíst prakticky bez omezení. Jedna porce králičího masa obsahuje přibližně 5 mikrogramů vitamínu K. Svíčková omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany a to všechno taktéž obsahuje vitamín K. Jedna porce svíčkové omáčky bude obsahovat přibližně 10 mikrogramů vitamínu K. Knedlíky, jako všechny výrobky z mouky obsahují jen velmi málo vitamínu K a můžete je jíst bez omezení. Celá jedna porce svíčkové omáčky s králíkem a knedlíky ozdobená brusinkami a šlehačkou bude obsahovat přibližně 16 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Svíčkova z vepřového masa s halali

Nejlepší rajská omáčka s hovězím masem

Ingredience:

  • 1 kg hovězího masa zadního
  • 2 cibule
  • 1 rajský protlak
  • 100 g kečupu
  • 2 perníky se švestkovou marmeládou
  • 100 ml smetany na vaření
  • 3 kusy bobkového listu
  • 5 kusů nového koření
  • 5 kusů celého černého pepře
  • 5 kusů hřebíčku
  • olej na smažení cibulky
  • cukr
  • sůl

Postup:

Maso důkladně očistěte, omyjte a nakrájejte na plátky asi 1,5 cm silné. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ve větším hrnci nechte zpěnit cibuli na oleji, na cibuli dejte zatáhnout maso z obou stran, poté přidejte asi 1 litr vody, rajský protlak, kečup, koření a perník nalámaný na kousky. Perník použijte i s čokoládou a marmeládou, nebojte se toho, perník se rozvaří a omáčku vám jak zahustí, tak jí dodá chuť i barvu. Omáčku nechte za občasného míchání pomalu vařit asi 2 hodiny, než maso změkne. Poté maso vyjměte a omáčku přeceďte přes síto (zbavíte se tak koření a případných hrudek a omáčka bude opravdu jemná). Potom do omáčky přimíchejte smetanu, dochuťte solí a cukrem a krátce povařte. Pokud máte omáčku příliš řídkou, můžete ji zahustit moukou rozmíchanou ve vodě či jíškou (to vše ale ještě před přidáním smetany) a pak povařit potřebný čas. Má zkušenost je však taková, že omáčku mám díky perníku vždy dostatečně hustou.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Příběh

Ve svém příspěvku PEPŘOVÁ OMÁČKA POHLREICH RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Rezlová.

Chtěla bych vědět, jestli celý pepř na pepřovou omáčku mám podrtit před použitím, eventuelně částečně povařit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivanka.

pepřová omáčka se nedělá z černého pepře ale z nakládaného zeleného pepře. Je to o zcela jiné chuti.

Zdroj: příběh Pepřová omáčka pohlreich recept

Hovězí guláš z kližky podle Pohlreicha

Ingredience: hovězí maso (nejlépe kližka), cibule, tuk, mletá paprika, pepř, sůl, rajský protlak, worcesterská omáčka, mouka na zahuštění

Pohlreich uvádí, že na guláš je nejlepší kližka, protože se nerozpadá, případně jiné hovězí přední – plec nebo krk. Vždycky by se měl guláš vařit z jednoho druhu, nejlépe z jednoho kusu masa, jen tak si zajistíte jednotnou chuť.

Cibule podle Pohlreicha stačí obyčejná, důležité je až to, co s ní provedete. Říká se, že ideální poměr hovězího a cibule je jedna ku jedné, ale jídlo je pak moc sladké, lepší je dvakrát víc masa než cibule.

Pohlreich také připomíná, že s tukem při přípravě nemáte šetřit, přebytečný tuk můžete vždycky slít.

S dochucovadly to určitě nepřehánějte! Nepotřebujete nic víc než sůl, černý pepř, trochu protlaku a případně trochu worcesterské omáčky.

Postup: Pohlreich cibuli rozkrájí nejdřív vertikálně na čtvrtky a pak na kostičky, není třeba úplně najemno, ale platí, že čím větší plocha, tím více silice a tedy chuti. Nejdůležitější ale je, aby kousky byly stejně velké, jen pak se všechny orestují stejnoměrně. Tuk pořádně rozpálí, je důležité, aby se cibule celou dobu spíš smažila, než jen opékala. Jakmile se začne zabarvovat, už ji pořád míchá a hlídá. Největší umění je vystihnout ten okamžik, kdy je cibule tak akorát. Pohlreich uvádí, že cibule by měla mít světle hnědou barvu, stejně jako ta, která se dává na knedlíky. Správná chvíle nastává, jakmile cibule začne „jezdit“ po kastrolu, „chrastit“ a trochu ztvrdne. Pokud jste zazmatkovali a cibuli připálili, zalijte ji trochou vody, odstavte a zakryjte. Připálená cibule obarví vodu a ta pak zpětně dobarví zbytek cibule. Jestli se ale cibule vyloženě spálila, nedá se dělat nic jiného než začít s novou dávkou, radí zkušený kuchař.

Těsně před závěrem k cibuli přidá trochu protlaku a papriky, na kilo masa stačí jedna lžička, paprika nemá v jídle skřípat mezi zuby, a trochu směs podlije. Jakmile se základ trochu zavaří, vhodí do něj maso a už jen trpělivě dusí. Podle Pohlreicha příprava poctivého guláše vyžaduje určitě hodinu a půl. Podlévá jen minimálně, maso by nemělo být zalité, ale pomalu se dusit, „pobublávat“ ve vlastní šťávě. Když se voda odpaří natolik, že je viditelný tuk, zapráší pokrm jednou nebo dvěma lžičkami mouky, trochu podlije, znovu přivede k varu a vaří doměkka.

Ochutnává, zahušťuje a dochucuje průběžně. Toto zdánlivě jednoduché jídlo má složitou chuť, která vyžaduje, aby se pořád dolaďovala. Solí, pepřem, možná lžící worcesterské omáčky. Úplně na závěr už správné dochucení trefíte těžko. Ostrost guláše by měla být příjemná, nikoli agresivní a přebíjející veškerou chuť. A určitě se vyhýbá závěrečnému zahušťování moukou, tím se ničemu nepomůže.

Zdroj: článek Hovězí guláš z kližky

Rajská omáčka

Rajská omáčka patří stejně jako svíčková ke stálicím českých kuchyní. Její specifickou nasládlou chuť nenajdete snad nikde jinde na světě.

Suroviny:

  • 30 g hladké mouky
  • 30 g cibule
  • 250 g čerstvých rajčat nebo 2 lžíce rajského protlaku
  • 3 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • špetka tymiánu
  • kousek bobkového listu
  • 1 kávová lžička cukru
  • ocet

Postup:

Cibuli zpěníme na másle, přidáme mouku a usmažíme jíšku, kterou rozvaříme vývarem z kostí nebo vodou. Do povařené jíšky dáme opraná, na čtvrtky nakrájená rajčata a koření a vaříme ještě 10 minut. Pak omáčku přecedíme, rajčata prolisujeme a podle chuti omáčku ještě osolíme, osladíme a okyselíme. Pokud použijeme místo čerstvých rajčat rajský protlak nebo šťávu, jíšku nejdříve rozvaříme na hodně hustou omáčku, necháme povařit a po přidání protlaku nebo šťávy jen prohřejeme.

Zdroj: článek Recepty s rajčaty

Příběh

Ve svém příspěvku SVÍČKOVA Z VEPŘOVÉHO MASA S HALALI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Chtěla by jsem se zeptat,kde dělám chybu.Někdy se mě omáčka srazí a někdy né.Zachráním jí sice ponorným mixérem,ale chtěla by jsem znát příčinu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Zřejmě používáte špatnou smetanu. Měla by mí 31 nebo 33 procent tuku.

Zdroj: příběh Svíčkova z vepřového masa s halali

Pravá rajská omáčka z rajčat

Ingredience:

  • 1 kg čerstvých rajčat
  • 1 kg hovězího masa zadního
  • 2 kusy cibule
  • 250 ml smetany na vaření
  • 5 kusů nového koření
  • 5 kusů celého pepře
  • 3 kusy bobkového listu
  • 100 ml oleje na smažení cibulky
  • 100 g hladké mouky na zahuštění
  • sůl
  • cukr

Postup:

Hovězí maso očistěte a omyjte studenou vodou. Nakrájejte ho na plátky asi 1,5 cm silné. Očistěte si cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. Oloupejte rajčata, a to tímto způsobem: vršek rajčete naříznete do kříže, rajče vložte na několik sekund do vařící vody a poté ho dejte do studené vody. Takto připravená rajčata snadno oloupete bez zbytečných ztrát. Do většího hrnce nalijte trochu oleje, přidejte pokrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Na cibuli dejte plátky masa tak, aby se celou plochou dotýkaly dna hrnce. Maso nechte z obou stran zprudka zatáhnout. Poté přidejte nakrájená oloupaná rajčata zbavená jádřince a trochu vody. Přidejte koření, sůl a nechte vařit. Koření je lepší dát do sáčku či sítka na koření, nebudete pak muset lovit jednotlivé kousky z omáčky. Maso se podle stáří a tuhosti bude vařit kolem 2 hodin, přičemž po celou tuto dobu musí být potopené. Průběžně míchejte a dolévejte vodu dle potřeby. Až bude maso měkké, vyjměte ho, vyndejte koření a rozvařená rajčata s vývarem důkladně rozmixujte ponorným mixérem. Omáčku zahustěte buď jíškou (omáčku pak nemusíte tak dlouho vařit – stačí asi 10 minut), nebo hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě (omáčku v tomto případě vařte ještě asi 30 minut, aby se mouka převařila). Na závěr do omáčky přidejte smetanu a dochuťte ji solí a cukrem dle potřeby a chuti. Maso vraťte do omáčky, aby se prohřálo, nebo ho rovnou dejte na talíř a přelijte hotovou rajskou omáčkou.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Příběh

Ve svém příspěvku MILÁNSKÉ ŠPAGETY ORIGINÁLNÍ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivka.

Za našich dětských let (tj. v 80. letech minulého století) nám dělali ve školní jídelně milánské špagety, jaké jsem nikde jinde nejedla. Bohužel mě jako dítě nikdy nenapadlo zeptat se na recept... Do dnes cítím v puse tu báječnou chuť. Pokud si ale vzpomínám, tak kečup, sojová omáčka či parmazán u nás snad nebylo možné ani koupit a na ovoce a zeleninu se stály fronty, takže předpokládám, že naše kuchařky ve škole používaly rajčatový protlak. Špagety ale nebyly zalévané omáčkou až na talíři - byly promíchány s omáčkou již v hrnci, takže byly hezky růžové a byly na nich kousky mletého masa, nedorozvařené cibule a mám dojem, že i nějakého rozpuštěného sýra (byly to takové bílé měkké krupičky). Takto byly nandavány na talíř a posypány strouhaným "červeným" (tj. dnešním 30%) eidamem. O boloňských špagetách jsme tenkrát nic neslyšely, ale předpokládám, že rozdíl mezi nimi je hlavně v tom, že do boloňských se dává různá zelenina. Nepamatuji si ani to, že by se špagety dělaly doma. U nás tedy určitě nikdy nebyly a nevybavuji si ani to, jestli se daly v obchodě běžně koupit - těstoviny se dělaly většinou doma a kupovala se jen kolínka (jiný druh tenkrát také snad ani nebyl). A kdo neuměl (nebo nechtěl) dělat domácí nudle, strouhání do polévky a fleky, tak se daly také koupit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Milánské špagety originální recept

Rajská omáčka - recept

Jak jsem již naznačila, rajskou omáčku můžete připravit hned několika způsoby: někdo preferuje omáčku připravenou z čerstvých rajčat, jiný raději zvolí již hotový domácí či kupovaný rajský protlak, někdo si ji připraví z hovězího, někdo z mletého masa, někdo ji podává s plněnými paprikami. Je na vás, co si vyberete, na co jsou vaše chuťové buňky připravené. Nezapomeňte si k rajské omáčce připravit přílohu, a to houskový knedlík nebo těstoviny nebo rýži.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Rajská omáčka bez masa

Ingredience:

  • 2 cibule
  • 2 rajské protlaky
  • 3 kusy bobkového listu
  • 5 kusů nového koření
  • 5 kusů celého černého pepře
  • 5 kusů hřebíčku
  • olej na smažení cibulky
  • hladká mouka na zahuštění omáčky
  • cukr
  • sůl

Postup:

Na oleji osmažte na drobno nakrájenou cibuli, přidejte koření a zaprašte hladkou moukou. Vše zalijte asi 1 litrem studené vody a důkladně rozmíchejte. Přidejte rajské protlaky, povařte asi 30 minut a poté přeceďte, abyste se zbavili koření. Dochuťte solí a pepřem. Omáčku můžete podávat jen s těstovinami, rýží nebo knedlíkem. Ale jestli budete mít chuť, můžete ji doplnit například již hotovou sekanou.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Příběh

Ve svém příspěvku SVÍČKOVÁ OMÁČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Richter.

Známý historik Zigmund Winter ve svých historických studiích jasně uvádí, že svíčková znamená večeře a že je to původní název jakéhokoliv večerního jídla, které se podávalo už při zapálené svíčce, aby kvůli setmění bylo na jídlo vidět, tedy až po práci v pozdějších večerních hodinách. Dokonce v jeho době, se o žádném speciálním jídle s tímto názvem nevědělo. Takže např. já, mám svíčkovou každý den i když dnes už by se to mělo jmenovat spíš žárovková či zářivková.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Svíčková omáčka

Nejchutnější rajská

Recept je navržen pro zpracování jednoho kilogramu hovězí zadní plece. Výsledný pokrm vystačí na pět porcí s pěti knedlíky a dostatkem výborné omáčky, které se nikdy nepřejíte. V receptu se používají čerstvá rajčata i rajčatový protlak. Kouzlem tohoto receptu je červená paprika a skořice. Ty dodají omáčce jedinečnost, díky které si ji zamilujete. Pro vytvoření tohoto červeného skvostu budete potřebovat několik běžných ingrediencí a tento dokonalý postup.

Ingredience:

  • 1 kg hovězí loupané plece
  • 8 větších rajčat
  • 280 rajčatového protlaku (Giana 140 g je nejlepší)
  • 1 celý citron i s kůrou
  • půl hrnku cukru
  • 2 větší cibule
  • dvě lžíce oleje
  • 5 lžiček soli

Koření:

  • 5 bobkových listů
  • 10 kuliček nového koření
  • 20 kuliček pepře
  • 8 hřebíčků
  • půl lžičky tymiánu
  • 2 vrchovaté lžičky skořice
  • 2 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky

Jíška:

  • 1,5 cm ukrojte z kostky másla
  • tři lžíce hladké mouky

Postup:

Nejprve uvařte maso doměkka. Ve velkém kastrólu přiveďte k varu tři litry vody s jednou lžičkou soli. Do vroucí vody ponořte celé maso a zvolna vařte 2,5 hodiny. Mezi tím si nakrájejte rajčata na menší kousky, nadrobno rozkrájejte cibulku, citron rozkrájejte na plátky a do misky si připravte všechno koření. Deset minut před dovařením masa si na oleji zpěňte (1 až 2 minuty) nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte pokrájená rajčata a duste 5 minut. Potom přidejte rajský protlak, všechno koření a na plátky rozkrájený citron. Vše zalijte veškerým horkým vývarem z masa a vařte do doby, než se rajčata úplně rozvaří (asi 20 minut). Pak omáčku přeceďte, dochuťte cukrem a osolte. Na másle si z mouky za stálého míchání a na mírném teple uvařte hnědou jíšku (doba vaření mouky v másle je 15 minut), kterou pak vmíchejte horkou do omáčky a pomalu znovu přiveďte k varu. Za stálého míchání uvidíte, jak se vám omáčka krásně zahušťuje a nádherně voní. Omáčku povařte ještě 5 minut, aby vás nepálila žáha z té jíšky. Do hotové omáčky můžete k prohřátí naskládat nakrájené kousky masa, které už trochu vychladlo. Nejlepší příloha jsou houskové knedlíky, ale můžou se použít i těstoviny.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Rajská omáčka pro děti

Ingredience:

  • 2 rajčata
  • 1 mrkev
  • 1/4 cibule
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • hladká mouka na zahuštění
  • olivový olej na osmažení cibule
  • cukr
  • sůl

Postup:

Nejdříve si oloupejte rajčata. Nejlépe vám to půjde, když je naříznete do kříže, na chvíli vložíte do vařící vody a poté je přendáte do studené vody. Díky tomuto postupu slupku lehce stáhnete. Rajčata zbavte jádřince a nakrájejte je na kousky. Oloupejte a nastrouhejte mrkev, očistěte cibuli a nakrájejte ji na jemno. Cibuli nechte zesklovatět v hrnci na olivovém oleji, pak přidejte trochu hladké mouky a za neustálého míchání chvíli smažte. Přidejte připravená rajčata a mrkev, trochu vody a vařte asi 15 minut. Ponorným mixérem omáčku rozmixujte, přidejte bílý jogurt, dochuťte cukrem a troškou soli a krátce povařte. Můžete podávat s vařeným hovězím masem.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Rajská omáčka z protlaku

Ingredience:

  • 1 kg hovězího masa zadního
  • 1 cibule
  • 2 rajské protlaky
  • 3 kusy bobkového listu
  • 7 kusů nového koření
  • 7 kusů celého černého pepře
  • 3 kusy hřebíčku
  • olej na smažení cibulky
  • 100 g hladké mouky na zahuštění
  • cukr
  • sůl

Postup:

Maso očistěte, omyjte studenou vodou a dejte vařit (máte-li tlakový hrnec, zkrátíte si dobu vaření). Maso vařte tak dlouho, dokud nebude měkké. Poté ve větším hrnci nechte zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli, přidejte koření, zaprašte hladkou moukou a za stálého míchání nechte chvíli smažit. Přidejte rajské protlaky a dál krátce smažte. Vše zalijte vývarem z masa a nechte asi 20 minut provařit. Dochuťte solí a cukrem a na závěr nezapomeňte omáčku přecedit, abyste neměli na talíři koření. Uvařené maso nakrájejte na plátky a na talíři přelévejte rajskou omáčkou.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Rajská omáčka Albert

Ingredience: 2 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule, 2 kg hovězí zadní kýty bez kosti, 2 lžičky třtinového cukru, ½ lžičky skořice + 1 svitek skořice, 1 kg rajčat, 1 palička česneku, 1 lžička červeného vinného octa, sůl, pepř, hrst bazalkových lístků, snítky tymiánu, 4 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 2 plechovky rajčat

Ingredience na bylinkové noky: 400 g brambor typ B, 40 g parmazánu, 100 g hladké mouky, sůl, pepř, 2 žloutky, hladkolistá petrželka, majoránka

Postup: Další jednoduchý recept, jehož výsledkem bude skvělá rajská omáčka vyžaduje předehřátou troubu na 180 °C. Dále si připravte olej, který rozpalte v hrnci a opečte na něm dorůžova cibuli. Vložte maso a nechte jej ze všech stran zatáhnout a zhnědnout. Pak maso vyjměte a do hrnce vsypte cukr a skořici a směs nechte zkaramelizovat. Spodní část každého rajčete nařízněte do kříže a pak dejte do hrnce na cibuli, opatrně promíchejte, aby se rajčata obalila cibulí, ale zůstala v celku. Přidejte oloupané stroužky česneku, ocet, sůl, pepř, bazalku, tymián, bobkové listy, nové koření i svitek skořice. Doprostřed posaďte maso a navrch vyklopte rajčata z plechovky. Je-li potřeba, podlijte 100 ml vody a přiklopené dejte péct na 2–3 hodiny do trouby. Maso v průběhu pečení otáčejte a hodinu před koncem pečení připravte noky. Brambory pečte hodinu, aby byly uvnitř měkké a na povrchu křupavé. Trochu zchladlé je přepulte, vnitřek všech brambor vydlabejte do mísy a rozmačkejte na kaši. Přidejte sýr, mouku, sůl, pepř i bylinky a promíchejte. Pak vmíchejte žloutky a hněťte, aby se vše spojilo do kompaktního těsta. To poté rozdělte na půlky a z každé vyválejte válec dlouhý asi 64 cm. Ten pokrájejte na 2 cm kousky, promáčkněte je vidličkou a uvařte ve vroucí osolené vodě asi 2–3 minuty. Maso vyndejte z omáčky, vylovte i bobkové listy, nové koření a svitek skořice a omáčku rozmixujte. Poté ji propasírujte přes cedník a dochuťte solí, pepřem a cukrem. Pokud je příliš hustá, nařeďte ji vývarem. Podávejte spolu s noky.

Také můžete koupit mraženou rajskou omáčku s masovými koulemi. Tu pouze ohřejete a dáte přílohu, třeba také koupený knedlík, a to vše z hypermarketu Albert.

Zdroj: článek Jednoduchý recept na rajskou omáčku

Jednoduchá rajská z protlaku

Ingredience: 1 plátek čerstvého másla (celou chuť omáčky pozvedne), 1 lžíce olivového oleje, 2 cibule jemně pokrájené, divoké koření (2 bobkové listy, 4 ks nového koření, 4 ks celého pepře), 2 lžíce hladké mouky na jíšku (celozrnnou nebo kombinaci hladké a celozrnné), rajský protlak, 1 lžíce přírodního třtinového cukru (nebo cukru krystal), vývar z masa nebo bujónová kostka, sůl, sušený tymián (cca 3 špetky mezi prsty), špetka skořice pro vůni, 2x strouhnout citrónovou kůru nad hrncem

Postup: Tento jednoduchý recept začneme obyčejnou máslovo-cibulkovou jíškou, do které přidáme lžíci olivového oleje, aby se moc nepřipalovala. Osmažíme tak, aby cibulka chytla nazlátlou barvu, nesmíme ji připálit. K cibulce vhodíme celé koření a osmahneme je taky. Koření se nám na oleji dříve rozvoní a jeho aroma okamžitě přejde do samotné omáčky. Na samý konec smažení jíšky přidáme trochu cukru, aby se malinko rozpustil, minutka stačí, a poté skořici. Cibulkovou jíšku zředíme rajčatovým protlakem a vývarem či vodou a dobře promícháme, aby se jíška stala hladkou, čímž se utvoří celý základ omáčky. Nyní už promícháváme metlou, aby byla omáčka hladká. Je důležité ochutnat a chuť omáčky doladit tak, aby lahodila vašemu mlsnému jazýčku. Na přikyselení postačí pár kapek citrónové šťávy, v opačném případě dosladíme, a je hotovo. Takto připravenou výbornou rajskou podáváme s uvařeným hovězím masem a kynutým knedlíkem. Omáčku můžete také zahustit perníkem, který necháte v omáčce povařit. Tím bude vaše rajská omáčka hustší, takže už nemusíte použít mouku.

Zdroj: článek Jednoduchý recept na rajskou omáčku

Rajská omáčka s plněnými paprikami

Ingredience:

  • 0,5 kg mletého hovězího masa nebo míchaného mletého masa
  • 100 g vařené rýže
  • 1 kg bílých paprik
  • 2 cibule
  • 2 rajské protlaky
  • 1 perník na strouhání
  • 3 kusy bobkového listu
  • 5 kusů nového koření
  • 5 kusů celého černého pepře
  • 5 kusů hřebíčku
  • 1 kostka hovězího bujónu
  • olej na smažení cibulky
  • cukr
  • sůl

Postup:

Nejdříve si uvařte rýži dle návodu, tu poté smíchejte s osoleným mletým masem a cibulí. Paprikám odkrojte vrchní část, odstraňte semínka, umyjte je a naplňte připravenou směsí. Naplněné papriky naskládejte do vymazaného pekáče, ten vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 45 minut. V hrnci si mezitím nechte zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli a rajčatový protlak. Přilijte vodu, do které přidejte koření v sítku (abyste ho pak nemuseli lovit), hovězí bujón a nastrouhaný nebo na menší kousky nalámaný či nakrájený perník a trochu cukru. Přiveďte k varu a vařte asi 30 minut. Perník by se měl úplně rozvařit. Zůstávají-li v omáčce kousky, vyndejte koření, vezměte ponorný mixér a kousky rozmixujte. Perník by vám měl omáčku dostatečně zahustit. Dochuťte solí a cukrem a můžete podávat. Na talíři papriku přelijte hotovou rajskou omáčkou.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Autoři uvedeného obsahu

 Nina Vinšová

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jana Válková


rajská omáčka podle kluků v akci
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
rajská omáčka podle zdeňka pohlreicha recepty
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>