Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

RAJSKÉ JABLKO PĚSTOVÁNÍ

OBSAH

Nejlepší půda pro muškáty

Rostlinám se nejlépe daří v dobře propustném substrátu, bohatém na živiny. Ten si můžete koupit již předem připravený v každém větším zahradnictví (jedná se o speciální substrát pro pěstování pelargonií) nebo supermarketu. Substrát si můžete namíchat také sami ze zeminy, kompostu a písku v poměru 2:1:1.

Zdroj: Pěstování muškátů

Diskuze

V diskuzi RAJSKÉ NAPADENÉ KROUCENÍ LISTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Polák.

růst byl velmi dobrý mám je ve skleníku ale spodní listy jsou dobré a vrchní se mi začal stáčet jako by kroutit .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava Drahoňovská.

Vrchní korunní listy se kroutí,barva je stejná,jako u spodních

Zdroj: diskuze Rajské napadené kroucení listů

Muškáty foto

Zde můžete vidět několik fotografií muškátů.

Zdroj: Pěstování muškátů

Půda pro pěstování rajčat a její složení.

Substrát je velmi důležitým prvkem, je vhodnější volit substrát dražší a kvalitnější, přeci jen se výpěstky chystáme konzumovat a chceme, aby byly co nej. Nechte si doporučit substrát z řady NATURA, jedná se o velmi kvalitní substrát s dobrým obsahem živin, kokosových vláken a navíc je vhodný i pro bio pěstování. Do pěstební nádoby o rozměru 50 x 50 cm budeme potřebovat dva 50 l pytle. Rostliny rajčat jsou náročné na organickou hmotu a živiny, proto je potřeba do pěstebního substrátu navíc přimíchat hnůj. Samozřejmě, že ideální je použít hnůj granulovaný, pravý kravský. Granulovaného hnoje přidáváme do substrátu 300 – 400 g na rostlinu.

Zdroj: Pěstování rajčat

Diskuze

V diskuzi JAK POMOCI PŘEHNOJENÍ RAJSKÝCH JABLÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DRAHOSLAVA VIMROVÁ.

Dobrý den
Máme už zrostlá rajská jablíčka ,udělaly se nám na nich zespoda černé fleky ,poté celé rostliny úplně zvadly,přidaly jsme do půdy vápník a po dvou dnech včechny se ohnuly a rajské jaky scvrkly .Mohly by jste mě napsat kde je chyba .
Děkuji za odpověd.
Vimrová Drahoslava

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak pomoci přehnojení rajských jablíček

Pěstování avokáda a jeho plody

Budete-li se o avokádo řádně starat, dočkáte se odměny ve formě plodů. Na plody si ale budete muset dost dlouho počkat, zhruba tak pět let, někdy je to dříve, jindy později. Tato rostlina nepotřebuje ani opylení květů, poradí si i bez toho. Když se tedy nakonec dočkáte úrody, co pak s plody? Zkuste některý z níže uvedených receptů...

Zdroj: Pěstování avokáda z pecky

Poradna

V naší poradně s názvem SATUREJKA A JEJÍ PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Štichauer.

Kde je možné koupit semínky na pěstování saturejky venku do záhonu.... ?
Předem děkuji....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Semínka saturejky se dají koupit zde: www.zbozi.cz/dum-byt…

Zdroj: diskuze Saturejka a její pěstování

Pěstování avokáda doma

Pro pěstování avokáda doma nepotřebujete žádné speciální podmínky. Rostlinu pěstujte při pokojové teplotě 20 až 25 °C, udržujte dostatečnou vzdušnost a vlhkost. V letních měsících se bude rostlině krásně dařit venku, v zimě můžete teplotu snížit až k 15 °C. Nevystavujte ji přímému slunečnímu záření a snažte se substrát udržovat stále vlhký, ale ne přelitý, aby nedocházelo k zahnívání kořenů. Zálivku provádějte přímo do květináče a přebytečnou vodu, která protekla do spodní misky, slijte. Stane-li se vám, že avokádu začnou opadávat listy, může to mít většinou dvě příčiny, buď je rostlina přelitá, nebo suchá, nic se ale neděje, pokud se o rostlinu začnete starat tak, jak máte, brzy vám znovu obrazí.

Zdroj: Pěstování avokáda z pecky

Diskuze

V diskuzi RAKYTNÍK - JEHO PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Mám zájem vysázet a pestovat několik keřů Rakytníku. Přečetl sem dokumentaci, jak se Rakytník pěstuje, není náročný a hlavně obsahuje hodně vitanínu které potřebujem pro naše tělo.
Chci se zeptat jestli nebude vadit, pokud budou v okoli bilinky jako: Levandule, máta, bršlice kozí?
Vím že se rakytník časem rozrůstá jak do šířky i do výšky. Prosim o radu jak to bude nejlepší? Děkuji za odpověď. Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata vojtová.

všude je pěstování to už vím ale ráda bych věděla jak ho stříhat aby nebyl vysoký a široký a abych mu neublížila děkuji za odpovědˇ

Zdroj: diskuze Rakytník - jeho pěstování

Škodí jablko při cukrovce

Jablka jsou vysoce výživná, mají vysoký obsah vitamínu C, vlákniny a několik antioxidantů. Jedno středně velké jablko má 95 kalorií, 25 gramů sacharidů a 14 % denní hodnoty vitamínu C. Je zajímavé, že velká část jablečných živin se nachází ve slupce. Jablka navíc obsahují velké množství vody a vlákniny. Středně velké jablko obsahuje cca 4,4 g vlákniny. Vláknina zpomaluje trávení a absorpci sacharidů, což způsobuje, že nedochází ke zvýšení hladiny cukru v krvi tak rychle. Je známo, že vláknina má ochrannou funkci proti diabetu II. typu a že vláknina v jablku může zlepšit hladinu cukru v krvi.

I když tedy jablka obsahují sacharidy, které mohou zvýšit hladinu cukru v krvi, obsažená vláknina pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Kromě toho je vláknina velmi přínosná i v jiných oblastech našeho zdraví. Jablka tedy v konečném důsledku mají jen minimální účinek na hladinu cukru v krvi a je nepravděpodobné, že by způsobila rychlý nárůst hladiny cukru v krvi, dokonce u diabetiků. Jablka navíc obsahují polyfenoly, rostlinné sloučeniny, které mohou zlepšit citlivost na inzulín a snížit inzulínovou rezistenci. Polyfenoly jsou obsažené ve slupce a stimulují slinivku.

Každodenní konzumace jablka může pomoci zabránit cukrovce II. typu, stejně jako udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Příznivý vliv mají pravděpodobně i obsažené antioxidanty.

Jablko obsahuje tyto antioxidanty:

  • quercetin – zpomaluje trávení digoxem, což pomáhá předcházet tvorbě cukru v krvi;
  • kyselina chlorogenová – pomáhá tělu účinněji využívat cukr;
  • phlorizin – zpomaluje vstřebávání cukru a snižuje hladinu cukru v krvi.

Jablka jsou vysoce výživná a mají minimální vliv na hladinu cukru v krvi. Jsou zdravá a jsou v rozumné míře zdravá i pro diabetiky při pravidelné konzumaci. Každá denně spotřebovaná porce ovoce vede k nižšímu riziku srdečních onemocnění (až o 7 %).

Ale pozor, pokud počítáte sacharidy, nezapomínejte na 25 gramů sacharidů, které jablko obsahuje. Nezapomínejte také sledovat hladinu cukru v krvi po jídle a zjistěte, jak na vás osobně jablka působí.

Tipy:

  • Rozložte si denní dávku ovoce (jablek) na celý den, abyste co nejvíce udržovali hladinu cukru v krvi stabilní.
  • Vyvarujte se jablečného džusu. Džus nemá stejné výhody jako jablko, obsahuje více cukru a chybí v něm vláknina.
  • Konzumujte jablko i se slupkou, ta je zdrojem prospěšných látek.
  • Přidávejte jablko do pokrmů. V tvarohu či jogurtu jsou výborným dochucovadlem.

Zdroj: Jablka a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem VOSKOVKA-POKOJOVÁ ROSTLINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Mikulcová.

Mám trochu odlišný druh voskovky s bílými, o něco většími květy. Každý rok v létě kvete a letos se na ní objevil 1 plod! Lesklá zelená koule, která poměrně rychle roste, teď má průměr asi 3 cm a vypadá jako nezralé rajské jablíčko. Zajímalo by mě, o jaký druh voskovky se jedná, jestli jsou její plody jedlé a jak vypadají v plné zralosti, které pravděpodobně v domácích pdmínkách nedosáhne. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Voskovek je mnoho druhů a většina z nich nemá plody. Jen voskovka mnohokvětá (hoya multiflora) vytváří během podzimu plody. Tady jsou vidět obrázky této voskovky www.google.cz/images…
Co se týče jedovatosti, tak všechny voskovky včetně jejich plodů jsou považovány za toxické. To nutně neznamená, že jsou jedovaté. Účinky se však liší podle druhu a velikosti zvířete, které listy požije. Brožura „Jedovaté rostliny“ University of Washington uvádí voskovku jako netoxickou, ale protože existuje mnoho odrůd a mnoho různých reakcí na rostlinné sloučeniny, bylo by nejlepší držet ji mimo dosah domácích zvířat a dětí. Každý, kdo má alergii na latex, by se měl vyhnout manipulaci s rostlinou, pokud je poškozena.

Zdroj: diskuze Voskovka-pokojová rostlina

Řapíkatý celer

Mnohem menší bulva a silné, dlouhé stonky jsou typické pro řapíkatý celer. Nároky na pěstování má shodné s bulvovým celerem, ale liší se podstatně vyššími požadavky na dusík z důvodu tvorby většího množství zelené hmoty.

Vegetační doba je asi o třicet dní kratší než u celeru bulvového, pěstování je trochu pracnější: aby řapíky určené ke konzumaci zůstaly křehké a šťavnaté, musí se bělit. Jak? Rostlina se sváže a obalí kornouty z tmavé lepenky. Postupně se pak zahrnuje zemí, až vykukují jen zelené vršky listů.

Celer se dobývá ze země celý a řapíky se odřezávají těsně u bulvy, aby zůstal srostlý svazek listů. Nejsnadnější je pěstovat odrůdy samobělící, u nichž odpadá práce s vyvazováním a přihrnováním.

Zdroj: Pěstování celeru

Diskuze

V diskuzi RAKYTNÍK PĚSTOVÁNÍ A MNOŽENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek.

jak rozpoznam samči a samiči

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel PAVLA.

DOBRY DEN.PROSIM JAKY MESIC SE PROSTRIHAVA ROSTLINA DIKY ZA ODPOVED

Zdroj: diskuze Rakytník pěstování a množení

Sazenice

Předpěstování celeru je trochu náročné, proto pokud se chystáte mít na záhonu jen deset celerů, bude lepší koupit si počátkem května předpěstované sazenice v zahradnictví.

Zdroj: Pěstování celeru

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Mam rymovnik a můžu vám ho rozmnožit
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina Zůzová.

Dobrý den, moc prosím, posíláte odnože i poštou? Jsem z Ústí nad Labem. Moc děkuji, přeji hezký den. Martina Zůzová

Zdroj: diskuze Rýmovník pěstování

Muškáty – cena

Cena převislých muškátů se pohybuje od 25 do 30 Kč/ks

Cena stojatých muškátů se pohybuje od 30 do 40 Kč/ks

Zdroj: Pěstování muškátů

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ ČESNEKU PRO ZAČÁTEČNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlastimil.

V článku se píše hlavičky/paličky/,ale kde jsou cibule čeneku...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pěstování česneku pro začátečníky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP