Téma

REMOSKA


Koláče

Koláč je druh kulatého pečiva, který se připravuje pečením. V závislosti na připravovaném druhu může být zhotoven z různých druhů těsta. Koláčem se nazývají buď menší drobné kousky pečiva s náplní či bez ní, nebo velký plát těsta s náplní, která může být sladká nebo slaná. V Čechách se nejčastěji jako koláč označuje menší kruhové pečivo, které má ve svém středu sladkou náplň (makovou, tvarohovou, ořechovou, marmeládovou a podobně). Tradiční české koláčky se používají na vesnicích během posvícení jako sváteční pohoštění anebo při významných událostech (například svatba). Jsou většinou malé, s průměrem nepřesahujícím 8 cm, a pouze s jedním druhem náplně a posypané sladkou drobenkou či cukrem. Pečou se z kynutého těsta. Na Moravě se nejčastěji podávají velké kruhové koláče. V některých oblastech mají krajové názvy, například na Valašsku se pečou takzvané frgály, o velikosti přibližně 25 centimetrů v průměru. Jsou z kynutého těsta a plní se nejčastěji povidly z jablek, hrušek či švestek.

Recept na tradiční český koláč

Ingredience: 500 g hladké mouky, 100 g másla, 100 g cukru krupice, 42 g droždí, 200 ml vlažného mléka, 4 žloutky, 1 vejce na potření, 1 balíček vanilkového cukru, kůra z 1 citronu, muškátový oříšek, rozinky na ozdobení

Ingredience na tvarohovou náplň: 250 g měkkého tvarohu, 100 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce

Ingredience na povidlovou náplň: 200 g povidel, 50 ml rumu, 1 lžička mleté skořice

Postup: Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící krupicového cukru, lžící hladké mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Zbylý krupicový cukr, hladkou mouku, vlažné mléko, žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, špetku nastrouhaného muškátového oříšku i kvásek promícháme, přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vypracujeme vláčné řidší těsto, které necháme na teplém místě 30 minut kynout. Těsto znovu zlehka propracujeme, necháme 30 minut kynout a pak ho rozdělíme na 20 dílků, ze kterých vyválíme kuličky, naskládáme je dostatečně daleko od sebe na plech a necháme opět kynout asi 15 minut, nakonec každou kuličku vytvarujeme na placičku s prohlubní uprostřed. Tvaroh smícháme s moučkovým cukrem i vanilkovým cukrem, povidla rozmícháme se skořicí i rumem a koláčky střídavě naplníme povidly, tvarohem, ozdobíme rozinkami, dáme do trouby a pečeme při 180 °C dozlatova asi 15 minut, hotové přendáme na kovovou mřížku a necháme vychladnout.

Sladké pečení z kvásku

Ingredience na těsto: 400 g kvásku, 400 g hladké mouky (může být bílá nebo celozrnná), 250 ml vlažného mléka, 100 g rozpuštěného másla, 2 polévkové lžíce cukru

Ingredience na tvarohovou náplň: 2 kostky polotučného tvarohu, 1 celé vejce, 3 lžíce vanilkového cukru, rozinky (ideálně předem namočené), 1 bílý jogurt (použijeme jen v případě, že by tvaroh byl příliš suchý a konzistence by po vymíchání nebyla krémová)

Vše vymíchat na hladký tvarohový krém.

Ingredience na makovou náplň: 200 g mletého máku, 1 sklenička domácí marmelády

Vše rozmíchat na hladkou náplň.

Postup: Všechny uvedené ingredience na těsto důkladně promícháme. Vznikne poměrně řídké těsto, které budeme míchat a provzdušňovat, až se stane hladkým a budou se uvnitř dělat vzduchové bublinky. Těsto bude na dotek lepit. Až bude těsto krásně vymíchané (stačí míchat jen pár minut), tak si připravíme dalších 100 g hladké mouky a vydatně posypeme vál. Pak vyklopíme těsto z mísy na vál a opět vydatně posypeme hladkou moukou. Těsto je potřeba prohníst rukama, ale je řídké a lepivé, takže ho budeme měkce převalovat a hodně posypávat hladkou moukou, čímž bude houstnout. Poté, co zapracujeme celých 100 g mouky, bude mít těsto konzistenci dostatečně pevnou na to, abychom z něj uplácali váleček podobný bagetě. Z tohoto válečku pak budeme ukrajovat kousky, které v pomoučených dlaních poválíme do kuličky, pak splácneme na placičku a tu položíme na plech vyložený pečicím papírem. Až budou všecky placičky na plechu, budeme do nich muset udělat důlky, aby při pečení náplň nepřetékala přes okraj koláčků. Důlky uděláme pomoučeným dnem skleničky. Až budou důlky ve všech placičkách, necháme koláčky kynout a mezitím připravíme některou z náplní. Když máme náplň připravenou, zapneme troubu na 180 °C a naplníme všechny koláčkové důlky. Koláčky se pečou na 180 °C po dobu 20 minut.

Sladké pečení z listového těsta

Ingredience: 1 balíček listového těsta, 1 balíček dětských piškotů, čtvrtky jablek, jahody, borůvky, broskve, meruňky, 1 vejce

Postup: Koupené plátky listového těsta, pokud jsou v balení 2 pláty, rozřízneme ještě na dvě půlky. Vezmeme jednu půlku a rozválíme ji na čtverec. Rozřízneme na čtvrtky, dáme na každou jeden piškot, na ten položíme ovoce dle své libosti, například 3 jahůdky, 1/4 jablka, 1/2 větší broskve. Zaděláme na psaníčko nebo šáteček. Z jednoho balení tak vyjde 16 ks. Všechny potřeme rozšlehaným vajíčkem. Dáme do vyhřáté trouby, ve které máme hrneček s vodou, aby nám lépe těsto listovalo. Upečené šátečky pocukrujeme.

Sladké pečení v remosce

Ingredience: 200 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 150 g moučkového cukru, 80 g rozehřátého másla, 3 celá vejce, 200 ml kefíru, 1 sáček vanilkového cukru, tuk na vymazání remosky, polohrubá mouka na vysypání, miska zralých nebo kompotovaných třešní, remoska

Postup: Smícháme v míse prosátou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Přidáme moučkový cukr s vanilkovým, rozmícháme do mouky a přidáme rozpuštěné, zpola vychladlé máslo. Vyklepneme do mísy 3 celá vejce a přilijeme kefír. Směs na bublaninu dobře rozmícháme a ihned vylijeme do předem vymazané a moukou vysypané remosky. Poklademe ovocem. Zaklopíme víkem, kabel zapojíme do zásuvky a třicet minut čekáme, než se bublanina upeče. Proces pečení můžeme po očku sledovat okýnkem na remoskové poklici.

Sladké pečení v domácí pekárně

Ingredience: 275 ml mléka, 100 g rozpuštěného másla nebo Hery, 3 lžíce krystalového cukru, 2 lžíce vanilkového cukru, 1 lžička soli, 500 g polohrubé mouky, 1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí

Vše se zvoleným programem prohněte a spojí, po zvukovém signálu přidáme rozinky nebo kandované ovoce, později pak může být i nastrouhaná čokoláda (jinak se rozpustí a těsto bude hnědé). Nastavení pekárny: Program Základní; stupeň propečení kůrky Světlý; velikost Velký.

Postup: Pokud nechceme mazanec péct v pekárně, musíme dosypat více mouky, aby se těsto nelepilo! V tom případě zvolíme program Těsto.

Zdroj: Pečení

Autor obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová


jak dlouho se kvasí zelí
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
rychlá svíčková omáčka z halali
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
nové příběhy

Žehlicí prkno bazar

Milena

Levné zehlici prkno

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Muchovník množení

Zahradník

Muchovník se rozmnožuje výsevem na jaře, dělením a nebo štěpováním. Muchovník se štěpuje snadno. Roubování se s úspěchem provádí na další rostlinné druhy, jako jsou hloh (Crataegus) a jeřáb (Sorbus). Ve vašem případě si můžete obstarat některou z těchto rostlin, která je již zakořeněná a na ni po posledních mrazech naroubovat odstřižený muchovník. Nebo můžete sazenice rozpůlit v jejich kořenovém balu.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Ptačí zob

Zahradník

Délka řízků při množení ptačího zobu je okolo 10 cm. Není třeba přikrývat řízky v květináčích, stačí jen udržovat vlhké. Připravil jsem ke shlédnutí výběr video návodů na množení ptačího zobu. Pokud máte zájem, můžete se podívat, jak to dělají ostatní, zde: https://www.youtube.com/res…

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Vinný kámen

Kamča

Vinný kámen se dá běžně koupit. Buď v kamenném obchodě nebo na internetu. Nabídky internetových obchodů můžete vidět zde: https://www.zbozi.cz/hledej…

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Nemoci okurek

Zahradník

Pravdou je, že ve většině případů vaše malé okurky umírají na rostlině, protože nebyly opyleny. To malé zduření za samičím květem se nazývá vaječník a ještě není skutečnou okurkou. Samičí květ vyžaduje opylení od samčího květu, aby vaječníky nabobtnaly, rostly a staly se z nich okurky.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Modrá skalice na postřik stromů

Božena Procházková

Děkuji za odpověď
B. Procházková

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Modrá skalice na postřik stromů

Zahradník

Postřik z modré skalice připravíte smícháním 10 g modré skalice a jednoho litru teplé vody.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Modrá skalice na postřik stromů

Božena Procházková

V jakém poměru namíchat postřik modrou skalicí starý strom švestky. Plíseň i prezimujici škůdci. Děkuji za radu. B. Procházková

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Muchovník množení

Soukup Jindřich

Mám asi 10 sazenic muchovníku - nevím jaký druh. Dá se množit řízkováním? Kdy se mají řízky odřezat a pak zasadit ?
Děěkuji za zprávu,
Jindřich Soukup.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Ptačí zob

Společenství vlastníků, Olomouc, Karafiátová 292/2; předseda : Vladimír Buk ing.

Dotaz k množení ptačího zobu řízkováním.
Jaká je doporučená délka řízků pro množení a jaké je vhodné přikrytí provedených řízku vložených do malých květináčkůl :
Děkuji za odpověď

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Choroby a škůdci vinné révy

Zahradník

Listy vinné révy svinuté na okrajích a zkroucené nebo zakrnělé mohou být příznakem náhodné kontaminace hormonálním přípravkem na hubení plevele aminopyralidem. Nejčastěji se k rostlině dostane v kompostu ve kterém je ošetřená biomasa a nebo je v něm hnůj zvířat krmených ošetřenou plodinou.
Aminopyralid se objevuje v koňském, kravském a slepičím hnoji, lejnu/podestýlce pro malá zvířata, kompostu ze zeleného odpadu, slámě, senu, trávě a některých značkových kompostech z obchodů. Je to potenciální problém pro každého pěstitele. Kontaminovaný kompost se začne rozpadat při kontaktu s půdními bakteriemi a šíření herbicidu skončí přibližně po 12 až 15 měsících.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět