Téma

RIZIKO


RIZIKO a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Kefírové výrobky jsou natolik specifické svou chutí a konzistencí, že jsou prakticky nezaměnitelné. Bílá hustá tekutina se svěží nakyslou chutí má spoustu zastánců, ale i odpůrců. Nicméně díky svému složení je velice prospěšná pro naše tělo, zejména snadnou stravitelností a obsahem potřebných vitamínů.


Kefír v těhotenství

Kefír může být bezpečným a prospěšným doplňkem stravy těhotné ženy. Je to fermentovaný mléčný nápoj bohatý na probiotika, které mohou podporovat trávicí zdraví, potenciálně snižovat riziko těhotenských komplikací a nabízet další výhody.

Účinky kefíru během těhotenství

Zlepšené trávení

Probiotika v kefíru mohou pomoci zmírnit běžné trávicí problémy, jako je nevolnost, zvracení a zácpa, které jsou během těhotenství časté.

Snížené riziko infekcí

Kefír může pomoci udržovat zdravou vaginální flóru, což potenciálně snižuje riziko infekcí.

Možné snížení těhotenských komplikací

Nové výzkumy naznačují, že pravidelný příjem probiotik, jako je příjem z kefíru, může snížit riziko komplikací, jako je předčasný porod a preeklampsie, často spojené se zánětem.

Vstřebávání živin

Kefír může napomáhat vstřebávání živin, což je během těhotenství zásadní jak pro matku, tak pro vyvíjející se dítě.

Zdroj folátu

Mléčný kefír obsahuje přirozenou formu folátu, což je životně důležitá živina pro prevenci vrozených vad.

Další vitamíny a minerály

Kefír je také dobrým zdrojem vitamínu B12, vápníku, vitamínu K, riboflavinu a fosforu.

Kefír v těhotenství

Je důležité vybrat si kefír vyrobený z pasterovaného mléka, protože syrové mléko může obsahovat škodlivé bakterie, jako je Listeria.

I když je kefír obecně bezpečný, je nejlepší konzumovat ho s mírou a dávat si pozor na jakékoli potenciální vedlejší účinky, jako je nadýmání nebo plynatost.

Vždy se doporučuje poradit se s lékařem péče nebo dietologem, abyste prodiskutovali nejlepší stravovací možnosti pro vaše individuální těhotenství.

Jak zařadit kefír do svého jídelníčku

  • Konzumujte ho samotný: Kefír lze konzumovat jako osvěžující nápoj.
  • Začleňte ho do jídelníčku: Používejte ho do smoothie, cereálií nebo jako základ zálivek na saláty.

Zdroj: článek Kefírové mléko

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NA ODDĚLKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Mráz.

Zdravím,chtěl bych poradit jak co nejejdnoduším způsobem získat oddělek od nejlepšího včelsstva ve kterém mám matku letos už čtvrtým rokem (bílá)a včelstvo stále nejlepší co do rozvoje,výnosnosti,bez rojení atd.teď už si říkám,že už to dál matka nemůže zvládnout a vzhledem ke kvalitě tato včelstva musí rozšířit.Předesílám,že nemohu a ani neumím odchovat serii matečníků od nich a vytvořit oddělky .Děkuji za případné poučení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Rozdělení včelí kolonie znamená vzít silnou kolonii a udělat z ní dvě menší kolonie. Rozdělení včelstva je způsob, jak zvýšit počet osídlených úlů, aniž by bylo nutné čekat na roje, kterými by se úly přirozeně kolonizovaly. To pomáhá vyhnout se nejistotě přirozené kolonizace, zejména v situacích, kdy je nízká pravděpodobnost rojení. Rozdělení včel vždy znamená určité riziko poškození včel, takže by mělo být provedeno pouze tehdy, když je včelař ochoten toto riziko podstoupit a také včelař, který má dost úlů, aby to zvládl v případě neúspěchu.
Z praktického hlediska pro rozdělování včelstev je nejlepší používat nástavky s horní loučkou nebo Langstrothovy úly kvůli jejich standardním rozměrům. Tato standardizace umožňuje přesouvat plástve a včely z jednoho úlu do druhého.
Rozdělení by se mělo provádět pouze na silných úlech, které mají spoustu plodů (zapečetěné plody, mladé plody a vajíčka). Musíte vypozorovat čas, kdy jsou včely nejsilnější, kdy s největší pravděpodobností zakládají královské buňky. Základní myšlenkou je rozdělit mláďata a včely mezi dva úly a pak donutit ten bez královny, aby vytvořil novou. Včelí vajíčka jsou nezbytná pro to, aby rozdělená část kolonie, která byla ponechána bez královny, byla schopna vyrobit novou královnu, takže je nezbytné, aby byla v kolonii přítomna včelí vajíčka. Úspěch je nejpravděpodobnější, když jsou v kolonii již přítomny neuzavřené buňky královny, protože to znamená, že se přirozeně dělí (tj. chystají se rojit). Pokud nejsou přítomny žádné královské buňky, včely vytvoří novou královnu, pokud budou přítomna vajíčka.
K rozdělení včel budete potřebovat dva úly - aktivní (nebo rodičovský) úl a prázdný úl.
Někdy se povede, že v aktivní kolonii jsou přítomny buňky královny. To je zvláště dobré, protože aktivní kolonie již vytváří novou královnu a je připravena se přirozeně rozdělit. Pokud jsou již buňky královny přítomny, měla by se do nového úlu velmi pečlivě přenést alespoň jedna plástev s královnami. V aktivním úlu nahraďte každý odebraný rámek za nový. Pokud je to možné, měly by být horní laťky natřeny voskem, aby včely vytvořily nový plást ve správné poloze - jeden plást na jednu horní laťku. Vyplňte všechny prázdné prostory novými horními laťkami tak, aby byly oba úly kompletní, a znovu nasaďte víka. Přemístěte aktivní úl na nové stanoviště. Po určité době zkontrolujte, zda byla nová královna úspěšně odchována a snáší vejce. To může trvat až čtyři týdny.

Zdroj: příběh Jak na oddělky

Autor obsahu

 Mgr. Michal Vinš


rizika
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
rizikováni borůvek
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>