Téma

SOLAMYL


SOLAMYL je jedno z témat, o kterém bychom vás rádi informovali v tomto článku. Pokud si chcete udělat vlastní falešné zranění nebo krvavou jizvu, nemusíte kupovat žádné zvláštní materiály. Umělá krev se dá lehce připravit z několika přísad, které máte možná i v kuchyni. Umělá krev je ideální k vytvoření umělých ran, škrábanců a krvavých skvrn. Na vzduchu se chová stejně jako opravdová krev – zasychá a tmavne.


Umělá krev ze Solamylu

Na výrobu umělé krve se dá použít i bramborový škrob, který se jmenuje Solamyl. Není však na výrobu umělé krve tak vhodný jako kukuřičný sirup. U směsi se Solamylem krev drží lépe na kůži, nestéká, ale jde po manipulaci velmi špatně smýt z rukou.

Ingredience: Na přípravu 250 ml umělé krve budeme potřebovat 250 ml vody (pokud chcete hodně realistickou krev, použijte vlažnou nebo 36 až 37 °C teplou vodu), 1 pytlík potravinářského barviva, stačí i půl (jahodově červené, ne malinově červenou, ta je spíš růžová), a Solamyl.

Postup: Do nádoby, v níž budeme připravovat umělou krev, nalejeme vodu. Přidáme škrob a barvivo. Škrobu dejte maximálně 2 lžičky nebo se vám nerozpustí a zůstane na dně bílá sedlina. Pozor si dejte i při vsypávání barviva. Bude stačit maximálně půl sáčku na 250 ml vody. Uvědomte si, že sáček jahodově červené obarví až 6 kg materiálu. Vše je potřeba důkladně rozmíchat, aby nevznikly hrudky. Umělá krev se nesráží jako lidská nebo zvířecí, proto ji můžete mít v láhvi klidně celý den (noc) a nic se s ní nestane. Pozor, umělá krev sice vypadá lépe než pravá, ale barví mnohem více než originál. Pokud tedy budete chtít cákat krev, buďte opatrní, protože se poměrně špatně pere, barví i kůži a zuby, při styku s kontaktní čočkou může dojít k jejímu zbarvení do růžova.

Kde se dá umělá krev koupit.

Zdroj: článek Jak vyrobit umělou krev

Kung-pao s nudlemi

Ingredience: 600 g kuřecích stehenních řízků, 1 vejce, 40 g solamylu, 3 chilli papričky, 80 g nesolených arašídů, 2 jarní cibulky, 1 lžíce strouhaného zázvoru, sádlo na smažení

Ingredience na zálivku: 6 lžic sójové omáčky, 3 lžíce čínského vína šao-sing, špetka třtinového cukru, 200 ml kuřecího vývaru

Technologický postup: Nejprve si připravíme namočený škrob. Do hrnku vsypeme solamyl a zalijeme ho vodou (na 100 ml vody je 1 lžíce solamylu). Nemícháme a dáme stranou k pozdějšímu použití. Poté smícháme v hrnku všechny ingredience na zálivku a také odložíme stranou. Nyní si připravíme maso. Do mísy rozklepneme vejce, vidličkou ho rozšleháme a postupně přidáváme solamyl. Dobře promícháme. Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky a v míse důkladně promícháme se směsí vejce a solamylu. Každý kousek masa musí být obalený. Připravíme si zeleninu. Pokrájíme chilli papričky a jarní cibulku na kolečka. Nastrouháme zázvor. Ve woku (nebo ve velké pánvi) rozpálíme sádlo, po rozpuštění by mělo být asi 2 cm ode dna. Osmažíme v něm polovinu masa, děrovanou naběračkou vyndáme a stejně tak osmažíme i druhou polovinu masa. Sádlo z pánve slijeme do misky. Vrátíme jednu lžíci zpět a na ni přihodíme arašídy. Krátce, pár vteřin, orestujeme a přidáme chilli a jarní cibulku. Opět krátce orestujeme, pozor, ať se cibulka nespálí. Přidáme osmažené maso, zázvor a zalijeme zálivkou. Vše dobře promícháme a zahustíme lžičkou namočeného škrobu – nabereme zespoda hrnku. Promícháme a podle potřeby přidáme ještě jednu lžičku namočeného škrobu. Podáváme s restovanými nudlemi.

Zdroj: článek Kung pao

Bramborový knedlík

Suroviny:

  • 1 kg brambor (varný typ vhodný na salát), uvařených ve slupce den předem
  • 400 g dětské krupičky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce solamylu
  • sůl do těsta (cca 2 lžičky)
  • sůl do vody na vaření knedlíků (cca 2 lžičky)

Postup:

Nejprve naplňte velký hrnec (minimálně o obsahu 5 l) do dvou třetin vodou. Hrnec postavte na plotýnku, vodu v něm osolte a začněte zahřívat k bodu varu. Mezitím si oloupejte brambory a nastrouhejte je z poloviny na hrubo, z poloviny na jemno. Přidejte k nim vejce, sůl, solamyl, polovinu krupičky a směs zpracujte rychle rukama na těsto. Pracujte opravdu rychle, bramborové těsto má tendenci řídnout. Postupně přisypávejte i zbytek krupice a rukama hněťte, dokud se vše nespojí do jednoho velkého a nepříliš lepivého bochánku. Ten poté rozdělte na čtyři stejně velké části a z každé utvořte váleček silný asi pět centimetrů.

Do osolené vařící vody ve velkém hrnci opatrně vkládejte vytvořené knedlíky. V žádném případě je nenechávejte „odpočívat“ na kuchyňské lince, těsto by vám povolilo, tedy zřídlo. Pak by se vám s ním nejen špatně manipulovalo, ale hrozilo by i větší riziko, že knedlík rozvaříte a že bude mít po uvaření hrubší strukturu. Jakmile voda začne po vložení knedlíků znovu vřít, odlepte je opatrně dřevěnou vařečkou ode dna a vařte je za občasného pošťouchnutí nebo pootočení přesně dvacet minut.

Po uplynutí této doby knedlíky vyndejte z vody, na okamžik je ponořte do mísy se studenou vodou a pak je hned nechte okapat. Ještě horké je na několika místech propíchněte vidličkou nebo ostrou špejlí, jinak by se vám po pár minutách znatelně srazily párou uzavřenou uvnitř. Před servírováním knedlíky nakrájejte buď „stylově“ silnou nití, nebo ostrým nožem.

Zdroj: článek Recepty na knedlíky

Recept na kuřecí kari

Suroviny:

  • 2–3 ks kuřecích prsíček
  • 1 ks většího pórku
  • 2 lžičky kari koření
  • 1 vejce
  • sůl
  • 2 lžičky solamylu
  • olej na orestování

Postup přípravy:

Maso si nakrájíme na kousky, malé nebo větší, dle libosti. Vložíme do misky, k masu rozklepneme vejce, přidáme dvě lžičky solamylu, dvě lžičky kari koření a sůl podle chuti. Vše společně pořádně promícháme a necháme odležet. Solamyl s vejcem zabraňuje ztrátě šťavnatosti masa. Než se nám maso rozleží, nakrájíme si pórek na kolečka nebo půlkolečka, podle toho, jak je velký. Na rozpáleném oleji zprudka orestujeme naložené maso, aby neztratilo šťávu. Vyndáme a odložíme do misky. Na rozpáleném oleji orestujeme nakrájený pórek, poté přidáme kari koření podle chuti, malinko podlijeme vodou s trochou solamylu, který nám udělá sos. Nakonec přisypeme odložené maso z misky, promícháme a můžeme servírovat. Podáváme nejlépe s rýží.

Zdroj: článek Kuře na kari

Kuře na kari s kokosovým mlékem

Suroviny:

  • 500 g kuřecích prsíček
  • 1 menší cibule
  • 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
  • 1 jablko
  • kari
  • olivový olej
  • solamyl
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

Na rozpáleném oleji osmažíme cibulku, přidáme na nudličky nakrájená kuřecí prsíčka, osolíme, opepříme a zprudka osmahneme. Poté přidáme kari koření, rychle promícháme a zalijeme kokosovým mlékem. Provaříme zhruba dvacet minut. Přibližně pět minut před koncem přidáme na kousky nakrájené jablko. Omáčku zahustíme solamylem rozmíchaným ve vodě a necháme provařit. Podáváme s jasmínovou rýží.

Zdroj: článek Kuře na kari

Vepřové kotlety na víně

Ingredience: 4 plátky vepřové kotlety s kostí, 2 ks cibule, 6 stroužků česneku, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička worcesteru, 1 lžička vegety, 1 dl bílého vína, 1 lžíce kari koření, špetka chilli, 1 lžíce Solamylu, 1 dl oleje, pepř, sůl

Technologický postup: Kotlety naklepeme a osolíme. Cibuli jemně nakrájíme, přidáme utřený česnek, hořčici, worcester, vegetu, kari koření, citronovou šťávu, chilli, Solamyl a vše důkladně promícháme. Touto směsí potřeme kotlety z obou stran a necháme několik hodin odležet v chladu. Uleželé kotlety zprudka opečeme po obou stranách na horkém oleji. Potom stáhneme plamen, přidáme víno a dusíme doměkka. Jako přílohu podáváme brambory v libovolné úpravě.

Zdroj: článek Recepty na kotlety

Minutka z krkovice

Ingredience: 4 pláty prorostlé vepřové krkovice bez kosti, 1 vejce, 1 lžíce Solamylu, 1 lžíce kremžské hořčice, 1 lžíce grilovacího koření, 1 lžička koření Gyros, 5 stroužků drceného česneku, mletý pepř, olej, sůl

Technologický postup: Plátky z krkovičky si nařízneme na pár místech (přes blánu), aby se nám nekroutily, pak je naklepeme a necháme být. V nějaké misce si smícháme a rozšleháme vejce, Solamyl, hořčici, česnek, grilovací koření, gyros, osolíme, opepříme a zalijeme malým množstvím oleje. Krkovičku v této směsi namočíme z obou stran, pak ji v misce necháme, přikryjeme a dáme do lednice (nejméně přes noc, ale i déle – až 3 dny). Pak vyndáme, a když v misce zůstane ještě nějaká směs, tak jí potřeme plátky, hned dáme smažit do horkého oleje, po chvílích několikrát otáčíme, aby byla krkovička pěkně propečená. Pak už servírujeme s fazolkami na slanině, hranolky nebo chlebem.

Zdroj: článek Krkovice

Poleva paní Brýdové

Ingredience: 1 bílek, 140 až 150 g extra jemného cukru, trochu citronové šťávy, 2 lžíce solamylu

Postup: Šlehejte elektrickým metlovým šlehačem 1 bílek a přidávejte postupně cukr, solamyl a citronovou šťávu. Hotová poleva se nesmí roztékat, ale ani nesmí být tak hustá, že nejde vytlačovat ze sáčku. Hustotu vyzkoušejte na vzorku a případně korigujte přidáním citronové šťávy, kterou také přeceďte přes sítko, aby se do polevy nedostala dužina nebo jadérko. Pokud nechcete přidat citronovou šťávu, můžete polevu zahustit solamylem.

Zdroj: článek Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Krůtí medailonky s broskví

Ingredience: 600 g krůtích medailonků, 400 g broskvového kompotu, 300 g na plátky nakrájené debrecínské šunky, 80 g plátkového tvrdého sýra (ementál, eidam), mletý bílý pepř, oleje na opečení, několik snítek čerstvého tymiánu, sůl

Postup: Omytá, důkladně okapaná krůtí prsa nakrájíme na jednotlivé medailonky. Broskve vytáhneme z kompotu, necháme okapat, šťávu nevyléváme, necháme si ji na další použití. Na plátky masa rozdělíme půlky broskví, přehneme je jako kapsu a každou sepneme snítkou tymiánu (případně ještě kapsy zajistíme párátky). Maso ze všech stran osolíme a okořeníme pepřem. Na rozpáleném oleji medailonky opečeme z obou stran, přibližně 6–8 minut, potom je podlijeme asi 150 ml broskvové šťávy a podusíme doměkka. Na hotové medailonky (zbavené párátek) položíme plátky sýra, zaklopíme pokličkou a 2–3 minuty zapečeme ve vyhřáté troubě, aby se nám sýr roztavil. Debrecínku prohřejeme na sucho na pánvi. Jednotlivé porce masa položíme na ozdobně zatočenou debrecínskou šunku, zdobíme čerstvými snítky tymiánu, mírně podlijeme šťávou z výpeku. Kdo má rád, může šťávu zahustit hladkou moukou rozmíchanou v malém množství studené vody, případně použít solamyl. Kopeček šlehačky dodá pokrmu na delikátnosti. Jako přílohu podáváme hranolky nebo opečené brambory.

Zdroj: článek Krůtí medailonky

Mexická vepřová směs

Ingredience: 3 vepřové kotlety, sterilovaná kukuřice, sterilovaná zelená paprika, sterilovaná červená paprika, solamyl, sůl, pepř, masox

Postup: Vepřové kotlety nakrájíme na tenké nudličky, osolíme, opepříme a na oleji opečeme dozlatova. Pak podlijeme vývarem z masoxu a dusíme doměkka. Ke konci přidáme červenou a zelenou papriku (nakrájené na kostičky), kukuřici a hlavně kečup. Pokud je směs řídká, zahustíme ji solamylem. Jedná se o rychlou variantu s vepřovým masem.

Zdroj: článek Mexická směs

Mexická směs do tortilly

Ingredience: 0,5 kg kuřecího masa, 1 rajčatová šťáva nebo protlak, 4 rajčata, 2 polévkové lžíce kečupu, 2 větší papriky, bílé zelí, mrkev, 2 cibule, 1 pórek, 5 středních chilli papriček nebo sušené chilli (dle vlastní odvahy), 0,5 kg fazolí (nejlépe uvařit čerstvé), sterilovaná kukuřice, česnek (dle chuti), pepř, oregano, bazalka, olej, sůl, solamyl

Postup: Pokud používáme sušené fazolky, namočíme si je den předem, aby byly rychleji uvařené. Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, osolíme, přidáme (dle chuti) pálivou papriku, olej a trochu solamylu. Necháme uležet nejlépe přes noc. Druhý den na rozpálené pánvi s trochou oleje zprudka opečeme a po dopečení maso odstavíme. Na zbylém tuku na pánvi orestujeme nejprve pokrájené zelí a mrkev, až tato zelenina lehce změkne, přidáme rajčata, papriku, cibuli, pórek, česnek a necháme dusit. Průběžně podléváme vodou. Když je zelenina téměř měkká, přidáme rajčatovou šťávu nebo protlak, dvě lžíce kečupu, vařené fazole, sterilovanou kukuřici. Opepříme, osolíme dle chuti a přidáme koření. Lehce provaříme. Směs by měla být hustší, aby nám nevytékala z tortilly.

Zdroj: článek Mexická směs

Rychlý tvarohový koláč s jablky

Suroviny:

  • 15 dkg hladké mouky
  • 15 dkg cukru
  • 1 vejce
  • 10 dkg Hery
  • 0,5 kg jablek
  • 25 dkg měkkého tvarohu
  • 1 lžíce Solamylu nebo vanilkový pudink
  • půl citronu
  • tuk na vymazání formy
  • trocha moučkového cukru na posypání

Postup:

Z mouky, 3 lžic cukru, žloutku a Hery zpracujte hladké těsto. To rozprostřete do vymazané koláčové formy. Oloupaná jablka nakrájejte na plátky. Z bílku ušlehejte tuhý sníh, vmíchejte tvaroh, Solamyl nebo pudinkový vanilkový prášek, zbytek cukru a citronovou šťávou s nastrouhanou kůrou. Nakonec přidejte nakrájená jablka a zamíchejte. Tuto hmotu natřete na připravené těsto v koláčové formě, uhlaďte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Upečený koláč nechte vychladnout a nakonec pocukrujte. Můžete servírovat. Bude zajisté dobrý k odpolední kávě.

Zdroj: článek Jablkovotvarohový koláč

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Michal Vinš

 Gabriela Štummerová

 Mgr. Jana Válková


sójové mléko
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
solanum betaceum
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>