Recept na salsa verde
Jak jsem již uvedla, bylinková omáčka salsa verde, někdy také nazývaná zelená omáčka, má velice jednoduchý recept. K její přípravě budete potřebovat tyto ingredience:
- 120 g plocholisté petržele
- 10 g pažitky, bazalky nebo máty
- 100 g olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce kaparů
- 3 ks ančovičkových filátek
- šťáva z polovičky citronu nebo 50 g vinného octa
Pro dochucení:
- mořskou sůl
- pepř
Možno přidat dle vlastní chuti a fantazie některou z těchto surovin:
- 1 kus nakládané okurky
- 2 na tvrdo uvařené žloutky
- 10 ks vypeckovaných oliv
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice kremžské nebo francouzské
- případně pro zahuštění střída z housky
- feferonky
- rajský protlak
Postup:
Dávku surovin nemusíte 100% dodržovat, řiďte se především vlastními chuťovými buňkami. Ingredience očistěte, poté je buď najemno nasekejte, nebo pokrájejte a pak rozmačkejte v hmoždíři, či rozsekejte pomoci kuchyňského robotu, ale pozor, abyste to nepřehnali, konzistence musí být hladká, ale ne kašovitá. Vždy začněte nejprve mixovat základní suroviny jako petržel, bylinky, olivový olej, česnek a citronovou šťáva či ocet, kapary a ančovičky, teprve poté dochucujte. Hotovou salsu verde nechte před použitím několik hodin rozležet v ledničce. Pokud ji nespotřebujete, zalijte ji olejem a můžete ji nějakou dobu skladovat v ledničce v uzavřené nádobě.
Zdroj: článek Salsa verde