Téma

TVAROHOVÉ MUFFINY HRNÍČKOVÝ RECEPT


TVAROHOVÉ MUFFINY HRNÍČKOVÝ RECEPT a nejen to se dozvíte v tomto článku. Pečení v našich zeměpisných šířkách představuje dlouholetou tradici. Nastane víkend a pečeme. Současná doba je hektická, máme stále méně času a pak přijde volný víkend a nás čeká vaření a pečení. Vše se zjednodušuje, tak proč nevyužít jednodušší metody na přípravu tak oblíbených sladkostí. Už žádné dlouhé odvažování a kopa špinavého nádobí. Jediné, co budete k vaření potřebovat, je hrníček a lžička.


Recept na hrnkové banánové muffiny

Tyto rychlé a snadné banánové muffiny se upečou za 30 minut, takže pokud potřebujete být v kuchyni rychlí, tento recept je vaší záchranou.

Ingredience

  • 1 a 1/2 hrnku (188 g) hladké mouky (lžící prosypané a zarovnané);
  • 1 lžička prášku do pečiva;
  • 1 lžička jedlé sody;
  • 1/2 lžičky soli;
  • 1 lžička mleté skořice;
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku;
  • 1 a 1/2 hrnku (345 g) rozmačkaných banánů (asi 4 střední nebo 3 velké zralé banány);
  • 6 lžic (85 g) másla, rozpuštěného (nebo rozpuštěného kokosového oleje);
  • 2/3 hrnku (135 g) baleného světlého nebo tmavě hnědého cukru;
  • 1 velké vejce, pokojové teploty;
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu;
  • 2 lžíce (30 ml) mléka;
  • volitelně 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů, pekanových ořechů nebo čokoládových lupínků.

Postup

Předehřejte troubu na 220 °C. Formu na 12 muffinů postříkejte sprejem na přilnavost nebo použijte papírové košíčky na muffiny.

Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek. Dejte stranou. Ve velké míse nebo v míse kuchyňského robotu rozmačkejte banány. Na střední rychlosti prošlehejte nebo zašlehejte rozpuštěné máslo, hnědý cukr, vejce, vanilkový extrakt a mléko. Suché ingredience přidejte do mokrých a poté důkladně promíchejte, dokud se vše nespojí. Pokud přidáváte ořechy nebo čokoládové lupínky, vmíchejte je hned teď. Těsto bude husté.

Lžící rozdělte těsto do košíčků a naplňte je až po okraj. Pečte 5 minut při 220 °C, poté bez otevírání trouby a s muffiny v troubě, snižte teplotu trouby na 175 °C. Pečte dalších 16–18 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Celková doba pečení těchto muffinů v troubě je přibližně 21–23 minut. (Mini muffinky pečte celkem 12–14 minut při teplotě 175 °C.) Nechte muffiny 5 minut vychladnout ve formách a poté je přendejte na mřížku, aby dále chladly.

Muffiny vydrží čerstvé přikryté při pokojové teplotě několik dní nebo v chladničce až 1 týden. Pro delší skladování muffiny zmrazte, pak vydrží až 3 měsíce. Nechte rozmrazit přes noc v chladničce a poté nechte přijít na pokojovou teplotu nebo je v případě potřeby ohřejte v mikrovlnné troubě.

Proč zpočátku tak vysoká teplota? Horký proud vzduchu rychle prohřeje povrch muffinů, zatímco vnitřek muffinu se pak může po zbytek času péct. To pomůže muffinům pěkně vykynout a vyrůst.

Celozrnná mouka? Ano, klidně můžete nahradit běžnou hladkou mouku za celozrnnou nebo použít směs obou, ale stá

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Hrnkové recepty na sladkosti

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA NALOŽENÉ PLODY SCHIZANDRY V MEDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Máte,prosím někdo recept s dávkou medu a plodů schizandry,jak dlouho nechat naložené a jak užívat ?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Domácí pastilky ze schisandry
Ingredience:
- 29 gramů prášku ze schisandry
- 1 lžíce medu
- okvětní lístky z růže nebo jiný rostlinný prášek na stužení pastilky - volitelně
Postup:
V případě že med je příliš tuhý, jemně ho nahřejeme ve vodní lázni, aby se roztekl. Do malé misky dáme prášek ze schisandry a zvolna přidáváme med dokud se nevytvoří těstovitá konzistence. Z těsta vytvarujte kuličky velikosti hrášku a obalíme je v prášku z okvětních lístků, aby se kuličky neslepovaly. Kuličky se uloží do těsného obalu na tmavé místo nebo v chladničce.
Doporučené použití: 3 až 6 g denně.

Zdroj: příběh Domácí recept na naložené plody schizandry v medu

Srovnání cupcakes vs muffiny

Recept na muffiny je jednodušší, záleží však na tom, jaký máte. Muffiny se nezdobí krémem ani nepotahují potahovací hmotou (mohou se zdobit čokoládou nebo trochou marcipánu). Muffiny jsou vláčné (takže nepotřebují horu krému navrch). Muffiny po upečení vyběhnou a vršek může popraskat, což je normální. Muffiny jsou jednoduše řečeno malé buchtičky.

Cupcake je o trochu složitější, ale zase jde možná jen o postup výroby. Cupcake se bohatě zdobí krémem, potahuje a jinak vyšperkovává, a tak jde často přímo o malá umělecká dílka. Cupcakes jsou malinko sušší než muffiny, proto jsou ideální v kombinaci s krémem. Cupcakes by ani po upečení neměly nijak moc nabýt, rozhodně by neměly být popraskané. Cupcakes jsou zkrátka malinké dortíky.

Jednoduše řešeno: muffin je buchta a cupcake je dortík.

Zdroj: článek Cupcake

Poradna

V naší poradně s názvem PEČENÍ CHLEBA V ELEKTR.PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir Kalina.

Mám problém.Když mě chléb v pekárně krásně vykyne a zahájím pečení,vždy po vypnutí pekárny se chléb ve středu propadne a je z toho neforemný kus upečeného chleba.Dík azdraví Vladimír

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste jiný recept na pečení. Tady je podrobně vysvětlen netradiční recept z kvásku: https://www.ceskenapady.cz/…

Zdroj: příběh Pečení v pekárně

Muffiny s arašídovým máslem

Ingredience: 1 lžička mořské soli ve vločkách, 2lžíce kakaového prášku, 200 g polevy Manner, 150 g jogurtu, 250 g mouky, 2 vejce, 130 g cukru, 150 g změklého másla, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžíce sekaných arašídů (na ozdobu), 12 papírových formiček na muffiny

Ingredience na polevu: 100 g arašídového másla, 2 lžíce moučkového cukru, 200 g změklého másla

Technologický postup: Na plech na muffiny rozložíme papírové formičky. Polevu rozsekáme na hrubé kousky a necháme v hrnci rozpustit. Vejce ušleháme s cukrem, solí a máslem do pěny. Prášek do pečiva smícháme s moukou a kakaovým práškem a spolu s jogurtem přimícháme do vajec. Nakonec vmícháme rozpuštěnou polevu. Těsto na muffiny rozdělíme do formiček a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 20–25 minut, vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme polevu. Máslo ušleháme do pěny a přimícháme zbývající ingredience. Plníme do zdobicího sáčku a muffiny zdobíme. Čokoládové muffiny s arašídovým máslem ještě ozdobíme sekanými arašídy.

Zdroj: článek Použití arašídového másla

Příběh

Ve svém příspěvku MILÁNSKÉ ŠPAGETY ORIGINÁLNÍ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivka.

Za našich dětských let (tj. v 80. letech minulého století) nám dělali ve školní jídelně milánské špagety, jaké jsem nikde jinde nejedla. Bohužel mě jako dítě nikdy nenapadlo zeptat se na recept... Do dnes cítím v puse tu báječnou chuť. Pokud si ale vzpomínám, tak kečup, sojová omáčka či parmazán u nás snad nebylo možné ani koupit a na ovoce a zeleninu se stály fronty, takže předpokládám, že naše kuchařky ve škole používaly rajčatový protlak. Špagety ale nebyly zalévané omáčkou až na talíři - byly promíchány s omáčkou již v hrnci, takže byly hezky růžové a byly na nich kousky mletého masa, nedorozvařené cibule a mám dojem, že i nějakého rozpuštěného sýra (byly to takové bílé měkké krupičky). Takto byly nandavány na talíř a posypány strouhaným "červeným" (tj. dnešním 30%) eidamem. O boloňských špagetách jsme tenkrát nic neslyšely, ale předpokládám, že rozdíl mezi nimi je hlavně v tom, že do boloňských se dává různá zelenina. Nepamatuji si ani to, že by se špagety dělaly doma. U nás tedy určitě nikdy nebyly a nevybavuji si ani to, jestli se daly v obchodě běžně koupit - těstoviny se dělaly většinou doma a kupovala se jen kolínka (jiný druh tenkrát také snad ani nebyl). A kdo neuměl (nebo nechtěl) dělat domácí nudle, strouhání do polévky a fleky, tak se daly také koupit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Milánské špagety originální recept

Recept na muffiny s muchovníkem

Amelanchier recepty

Ingredience

  • 1½ hrnku hladké mouky;
  • ½ hrnku cukru;
  • 2 lžičky prášku do pečiva;
  • ½ lžičky soli;
  • 1 vejce;
  • ½ hrnku mléka;
  • ¼ hrnku rostlinného oleje;
  • ¾ hrnku muchovníku.

Postup

Lehce vymažte formy na muffiny olejem. V míse odměřte a smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse rozšlehejte vejce; přidejte mléko a olej. Tekuté ingredience nalijte do suchých ingrediencí. Suché ingredience míchejte, dokud se nespojí, asi 15krát promíchejte; těsto by mělo být hrudkovité. Vmíchejte muchovník. Naplňte formy na muffiny do dvou třetin. Pečte při 200 °C po dobu 20 až 25 minut nebo dozlatova. Ihned vyjměte muffiny z forem a nechte vychladnout na mřížce.

Zdroj: článek Amelanchier lamarckii

Příběh

Ve svém příspěvku RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilém Černík.

Teda zcela mne usadil recept dle Pohlreicha. Jak jsem byl blbej a nevzdělanej než mne poučil tenhle kuchtík. Tak on před vařením brambory umyje, hleďme, a dokonce cibuli oloupe. No, řekl by to někdo ? A jen tak mimochodem, smetana nemá v buřguláši co dělat, to ať si vaří Pohlreich v těch svejch rádoby honosných putykách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Zdroj: příběh Recept na buřtguláš

Hrníčkové muffiny

Ingredience: 1 vejce, 1/2 balení kypřicího prášku, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku mléka, 3/4 hrnku cukru, 1 hrnek borůvek, 2 hrnky polohrubé mouky

Postup: Smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Poté k sypkým surovinám přidáme vejce, mléko a olej. Nakonec přidáme ovoce a zlehka promícháme. Formu na muffiny naplníme do 3/4 těstem a dáme péct. Muffiny by měly vyběhnout a trochu popraskat. Před podáváním trochu pocukrujeme moučkovým cukrem.

Zdroj: článek Hrnkové recepty na sladkosti

Poradna

V naší poradně s názvem CIBULOVÁ ŠŤÁVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doleželová.

Prosím Vás kde najdu recept na cibulovou šťávu. Měli jste ji na vašem webu. Děkuji D.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na cibulovou šťávu je tady: https://www.ceskenapady.cz/…
V článku je napsáno, jak se používá šťáva z cibule na kašel. Jestli je dobrá cibule s cukrem proti kašli. A také recept na to, jak vymačkat šťávu z cibule.

Zdroj: příběh Cibulová šťáva

Recepty z rebarbory

Kompot

Ingredience: 10 řapíků rebarbory, 1 l vody, 200 g cukru, 5 ks hřebíčků, 1 celá skořice, citronová kůra

Postup: Vodu s cukrem, hřebíčkem, skořicí a kousky citronové kůry převaříme. Rebarboru oloupeme, nakrájíme na kostičky, vložíme do čistých sklenic a zalijeme teplým cukrovým lákem. Sterilizujeme cca 20 minut.

Syrová rebarbora

Syrové rebarboře se spíše vyhýbejte anebo ji řádně připravte. Zvažte možná rizika, která syrovou konzumaci řapíků rebarbory doprovázejí.

Džem

Ingredience: 1 dl vody, 1 balíček Gelfix Extra 2 : 1, 10 dkg rozinek, 80 dkg rebarbory, 50 dkg cukru, 2 banány

Postup: Rebarboru oloupeme, pokrájíme na malé kostičky a dáme vařit do vody. Za stálého míchání vaříme asi 5 minut, pak přidáme oloupaný a nakrájený banán a rozinky. Vaříme přibližně dalších 10 minut. Do cukru vmícháme Gelfix a vsypeme do džemu. Mícháme a vaříme ještě 3 minuty. Horký rebarborový džem plníme do sklenic. Místo banánu a rozinek můžeme přidat nakrájený pomeranč i s kůrou. Ten vaříme společně s rebarborou. V džemu pak chutná jako kandované ovoce.

Marmeláda

Ingredience: 1 kg rebarbory, 1–2 lžíce citronové šťávy, 500 g cukru krupice

Postup: Nakrájenou rebarboru uvaříme v trošce vody. Když je rozvařená, přidáme cukr, citronovou šťávu a vaříme do zhoustnutí. Lijeme do skleniček, které otočíme dnem vzhůru.

Rebarbora na slano

Ingredience: 1 kg řapíků rebarbory, 2 ks hřebíčku, 6 kuliček mletého pepře, 4 kuličky nového koření, 200 ml vinného octa, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 150 g sušených fíků, 200 g cukru, 1 lžička strouhaného zázvoru, 1 lžička hořčičného prášku

Postup: Rebarboru očistíme, opláchneme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Vinný ocet přivedeme k varu a dáme do něj najemno nakrájenou cibuli, česnek a fíky, cukr, zázvor, hořčičný prášek, pytlíček s kořením a rebarboru a vaříme asi 1 hodinu. Poté vyndáme pytlíček s kořením, naplníme směs do sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout. Pak necháme ještě 2 týdny dojít. Nezavařujeme. Takto připravené čatní se podává k minutkovým masům. Trvanlivost je minimálně 6 měsíců.

Rebarbora s tvarohem

Ingredience na těsto: 250 g hladké mouky, 150 g másla nebo Hery, 150 g moučkového cukru, 4 vejce, 4 lžíce smetany nebo jogurtu, 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva

Ingredience na drobenku: 150 g hrubé mouky, 100 g másla, 100 g cukru krupice, trochu skořice (na ovonění drobenky)

Ingredience na náplň: rebarbora, trochu vanilkového pudinku, cukr, 2 tvarohy, 1 krémová kysaná smetan

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Rebarbora

Příběh

Ve svém příspěvku MUCHOVNÍK MARMELÁDA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka Kuchařová.

recept na povidla z muchovníku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Muchovník marmeláda recept

Tvarohový koláč Fešák

Ingredience:

Tvarohové těsto: 2 vaničky měkkého tvarohu, 3 vejce, 1/2 hrnku cukru, 1 vanilkový pudink v prášku, mléko podle potřeby na zředění

Kakaové těsto: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku oleje, 2 lžíce kakaa, 2 celá vejce, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 hrnek mléka

Na ozdobení: Granko a čokoládová poleva

Postup: Do vymazaného a vysypaného většího pekáče nalijeme kakaové těsto, které připravíme smícháním všech uvedených surovin v uvedeném pořadí. Poté si připravíme tvarohové těsto, malým množstvím mléka ho zředíme, aby vznikl středně tekutý tvarohový krém. Toto těsto z vysoka a nepravidelně nalijeme do tmavého těsta. Lijeme z vysoka, aby tvarohové těsto proteklo kakaovým těstem a vytvořilo nepravidelné obrazce. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 45 minut. Bublin, které vzniknou, se nelekáme, naopak jsou vítány pro lepší vzhled moučníku. Ještě teplý koláč posypeme strouhanou čokoládou a jednou lžící Granka.

Zdroj: článek Tvarohový koláč

Příběh

Ve svém příspěvku VÝROBA MEDOVINY ZA STUDENA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kutina Jindrich.

Muzete mi poslat recept na Medovinu za studena dekuji .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Výroba medoviny za studena recept

Tvarohové knedlíky

V Česku se plněné ovocné knedlíky tradičně připravují i z tvarohového těsta. Plní se nejrůznějšími druhy ovoce, jako jsou borůvky, švestky, jahody, maliny, broskve či meruňky.

Tvarohové knedlíky se mohou připravovat i jako neplněné, to znamená, že se jen přelévají různými druhy ovocných omáček. Lze je podávat i smíchané s tvarohem, smetanou, jogurtem, zakysanou smetanou či marmeládou.

Vhodné je jejich chuť podtrhnout také čerstvou mátou, estragonem či meduňkou. Bylinky jídlo odlehčí, a navíc podpoří trávení.

Tvarohové knedlíky se obvykle podávají jako hlavní jídlo, tradičně posypané ještě teplé nastrouhaným tvarohem, cukrem a polité rozpuštěným máslem. Někdo k ozdobě používá ořechy, kokos, hoblinky čokolády, griliáš, skořici či mandlové lupínky. Jiný si je polévá různými druhy sladkých omáček.

Takto připravené knedlíky jsou nejen velmi chutné, ale potěší i oko.

Zdroj: článek Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Jemné tvarohové knedlíky s jahodami

Ingredience: 500 g tvarohu, 2 vejce, sůl, 50 g másla, 10 lžic polohrubé mouky, citronová kůra, 4 lžíce cukru, 400 g jahod, 2 citrony, 20 g cukru krupice, 200 g zakysané smetany, 40 g tvrdého tvarohu, lístky máty, 50 g rozpuštěného másla, ovoce na omáčku

Technologický postup: Do misky dáme měkký tvaroh, vejce, sůl, mouku, 50 g másla, 4 lžíce cukru, nastrouhanou kůru z citronu a promícháme. Množství ingrediencí samozřejmě můžeme upravit podle potřeby. Těsto uválíme na váleček a ten nakrájíme na menší kousky, ze kterých budeme tvarovat knedlíky. Jednotlivé kousky těsta naplníme jahodami a vytvarujeme knedlíky. Knedlíky vložíme do vařící vody, odlepíme je ode dna a vaříme přibližně 8 minut, průběžně je kontrolujeme. Na přípravu omáčky smícháme zakysanou smetanu a cukr, dále přidáme kůru i šťávu z citronu. Zbylé ovoce vložíme do hrnce, rozvaříme, rozmačkáme a případně osladíme. Tvarohové knedlíky nakonec zlehka opečeme na másle a můžeme podávat. Jemné tvarohové ovocné knedlíky podáváme se smetanovou omáčkou, ovocným ragú a ozdobené nastrouhaným tvarohem a lístkem máty.

Zdroj: článek Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Pastinákové muffiny

Suroviny:

  • 200 g pastináku
  • 100 g mandlí
  • 1 pomeranč
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 250 g hladké mouky
  • ¾ prášku do pečiva
  • 120 g másla
  • 120 ml javorového sirupu
  • 2 vejce
  • špetka soli

Postup:

Pastinák omyjte, oloupejte, nastrouhejte na jemno, vložte do utěrky a trochu vymačkejte. Mandle opražte na sucho v nepřilnavé pánvi a po vychladnutí je nakrájejte na nudličky. Pomeranč dobře omyjte v horké vodě a osušte. Kůru na jemno nastrouhejte, šťávu vymačkejte a obojí promíchejte se smetanou. Smíchejte mouku s práškem a prosejte do mísy. Předehřejte si troubu na 180 °C.

Důlky formy na muffiny vyložte papírovými košíčky odpovídající velikosti nebo je jen můžete vymazat máslem. Máslo utřete s javorovým sirupem a solí do pěny. Postupně vetřete i vejce a střídavě přidávejte smetanu s pomerančem a mouku s práškem do pečiva. Nakonec vpracujte pastinák a mandle. Těsto pak rozdělte do formy a pečte 35 minut, přičemž asi po 10 minutách stáhněte teplotu na 150 °C.

Zdroj: článek Pastiňák

Čokoládové muffiny

Ingredience: 2 vejce, 220 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 100 g čokolády na vaření, 2 lžíce kakaa, 170 ml kefíru, 130 ml oleje, 100 g cukru krupice

Postup: Rozehřejeme si troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Do misky nasypeme mouku, cukr, prášek do pečiva a kakao. Přidáme dvě celá vejce, kefír, olej a pečlivě smícháme. Můžeme použít i šlehač, abychom v těstě neměli hrudky. Hořkou čokoládu nakrájíme na drobné kousky a 3/4 vmícháme vařečkou do těsta. Můžeme použít papírové košíčky (radši 2 nebo 3 na sebe, aby lépe držely) nebo použijeme silikonové košíčky, možno i formy. Naplníme maximálně 1 cm od vrchního kraje, muffiny hodně nabydou a těsto by mohlo přetéct. Až budeme mít všechny naplněné, posypeme zbytkem hořké čokolády a můžeme je dát péct. Doba pečení je asi 30 minut.

Zdroj: článek Co se zbylou čokoládou

Hrnková prošívaná deka

Ingredience na tmavé těsto: 0,5 hrnečku oleje, 3 lžíce kakaa, 1 hrneček cukru krupice, 2 hrnečky polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 4 vejce, 0,5 hrnečku vody

Ingredience na tvarohové těsto: 1 balíček pudinkového prášku, 1 sklenice tvarohu, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce, mléko, cukr krupice

Ingredience dle potřeby: tuk na vymazání, mouka na vysypání

Postup: Nejprve si připravíme tvarohové těsto. Smícháme tvaroh, pudink, vanilkový cukr, vejce a mléko a osladíme podle chuti. Máme-li tvaroh ve vaničce, tak mléko není potřeba. Na tmavé těsto smícháme všechny ingredience a vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Namíchaný tvaroh dáme do tvořítka na pusinky nebo do sáčku a dávkujeme ve tvaru prošití deky. Připravenou prošívanou deku vložíme do trouby a už jen upečeme asi na 175 °C stupňů.

Zdroj: článek Koláč prošívaná deka

Postup zdobení

V žádné knize nenaleznete přesný postup. Záleží pouze na fantazii a chuti. Je však dobré dodržet určité zásady...

Pestrost: Střídejte na talíři různé druhy chlebů a chlebíčků, protože pestrost je u studené mísy velmi důležitá. Například můžete okolo narovnat plátky z pečeného masa, rolády, vařeného uzeného nebo šunky.

Saláty i pomazánky: Obložený chlebíček nemusí být namazaný jen bramborovým, vlašským nebo hermelínovým salátem. Nebojte se běžných pomazánek, včetně tvarohové, budapešťské, z nivy, česnekové, sýrové, nebo dokonce i másla nebo neochuceného krémového sýra. Použijte cokoli, stačí, když pečivo nezůstane suché. V podstatě se nemusíte trápit tím, jak pečivo natřete, protože tato vrstva obvykle zůstane zcela zakrytá dalšími surovinami.

Kombinace: U chlebíčků platí jednoduché pravidlo – jakákoli pomazánka nebo salát snese jakékoli ozdobení. Chuťově to nijak nebude vadit. Pomazánka z nivy snese šunku, uherák, rajče, sýr nebo vajíčko, je to jedno, co si vyberete. Chlebíček bude vždycky dobrý. Rozhodnete-li se vsadit na osvědčené kombinace, použijte například nivovou pomazánku ve spojení s plátkem sýra, kouskem jablka a ořechem.

Tenké plátky: Podstatou krásného chlebíčku je, že suroviny stavíte do výšky. Zapomeňte na to, že byste na chlebíček položili kousek plátku sýra a kousek plátku šunky, neděláte přece svačinu do školy, ale efektní ozdobu slavnostního stolu. Zkuste si sehnat šunku a další salámy krájené na co nejtenčí plátky. Lépe se prohýbají, protože hned nepopraskají. A lépe také drží tvar, takže vaše dílo pak vzorně ční do výšky. Plátek salámu stačí prohnout kolem prstu a pak libovolně stočit, tím se vytvoří výškový rozměr. Čechrejte, prohýbejte, vlňte, ale nepokládejte.

Kornoutky: Velmi efektní a jednoduchou součástí chlebíčků jsou kornoutky či náznaky růží. Pokud je budete chtít vyrobit ze dvou nebo tří plátků trvanlivého salámu, překryjte je přes sebe, pak celé přehněte podélně na půl a smotejte. V pomazánce nebo salátu tvar obvykle vydrží.

Zdobička: Doma se obvykle natírá nožem nebo vidličkou, plní lžící a závěrečného prezentačního efektu se dosahuje úplně jiným způsobem. Přesto se nebojte ze skříně vylovit řezanou trubičku a nastříkat s ní na chlebíčky třeba trochu tvarohové pomazánky nebo ochucené majonézy na ozdobu. Jde to rychle a budete za hvězdu.

Zelenina: Stačí kousek zeleniny, dokonce se počítá i naložená kapie. V ústech udělá toto šťavnaté křupnutí divy. Platí, že kombinovat se dá skoro všechno se vším, spíš než chutí se řiďte barevným kontrastem.

Zelená barva: Zelená barva je symbol čerstvého. Půvabné jsou drobné lístečky ze salátových srdíček (zatímco velké salátové listy můžete použít jako podklad pod chlebíčky). Samozřejmě můžete použít zelenou petrželku (kadeřavou nechte v růžičkách, plocholistou nasekejte). Moderní jsou překřížené snítky pažitky a splést se nemůžete ani s šikmo nakrájenou natí jarní cibulky.

Zdroj: článek Obložené chlebíčky

Recept na cupcake

Ingredience na krém: 100 g másla, 1 sáček banánového pudinku, 400 ml mléka, 4 lžíce cukru

Ingredience na těsto: 80 ml mléka, 2 lžičky prášku do pečiva, 4 vejce, 240 g hladké mouky, 40 g holandského kakaa, 1 lžička soli, 160 g másla, 200 g cukru krupice, 1 hrst nasekaných mandlí

Technologický postup: Vyložíme 18 muffinových formiček (nebo plech na muffiny) papírovými košíčky. Máslo a cukr ušleháme do světlé pěny. Postupně po jednom zašleháme vejce vždy jen do smísení. Společně přisypeme mouku, kakao, sůl a kypřicí prášek. Jemně vmícháme pouze do smísení moučnou směs a mléko do máslovo-cukrové směsi na třikrát tak, že začneme i skončíme moukou. Nakonec vmícháme nasekané mandle. Těsto rovnoměrně rozdělíme do košíčků (naplňte je až po okraj). Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 až 13 minut, nebo dokud nevyběhnou. Necháme stydnout 3 minuty ve formičkách, pak vyndáme na kuchyňskou mřížku a necháme zcela vychladnout. Na krém uvaříme velmi hustý banánový pudink oslazený jednou tolik, než je uvedeno v návodu. Můžeme použít i jahodový a poté dát nahoru místo banánu jahodu. Pudink necháme vychladnout na pokojovou teplotu a vyšleháme s máslem nebo Herou, tuk musí mít také pokojovou teplotu. Na vychladlé cupcakes krém buďto namažeme, nebo zdobíme cukrářským pytlíkem. Ozdobíme nasekanými mandlemi a kolečkem banánu pokapaného citronem, a to pokud nebudeme cupcakes hned servírovat. Cupcake podáváme vychlazené.

Zdroj: článek Cupcake

Pečení bez mouky

Ze všech stran jen slyšíme, že máme omezit pečení bez mouky a cukru, že při redukci hmotnosti je vhodné konzumovat moučníky bez mouky, tudíž pečení bez lepku a podobně. Jenže čím nahradit tu nepopsatelnou vůni čerstvých moučníků? Zde je jeden zajímavý recept.

Recept na tvarohový dort bez mouky

Ingredience: 3 vejce, 150 g měkkého tvarohu, 150 g bílé čokolády

Postup: Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Čokoládu si rozpustíme (nejlépe ve vodní lázni), když trochu zchladne, vmícháme ji do tvarohu a pak přimícháme i žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho zamícháme do tvarohové hmoty. Vzniklé těsto vlijeme do 15cm kulaté formy vymazané tukem. Dort pečeme 15 minut při teplotě 170 °C, pak teplotu snížíme na 160 °C. Po 15 minutách troubu vypneme a koláč necháme ještě ve vypnuté troubě dalších 15 minut dopéct. Hotový tvarohový dort necháme vychladnout, vyklopíme z formy a lehce pocukrujeme. Nejlépe chutná dobře vychlazený.

Zdroj: článek Pečení

Hrníčkový recept na piškotové těsto na dort

Tento hrníčkový piškot můžete dát na plech nebo do kulaté formy.

Suroviny:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 ½ hrnku cukru moučka
  • 4 vejce
  • 10 lžic oleje
  • 10 lžic vlažné vody
  • ½ prášku do pečiva

Postup:

Žloutky vyšlehejte s cukrem krásně do pěny, přidejte olej, vodu, promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do těsta postupně přidávejte mouku, do níž jste již rozmíchali prášek do pečiva. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto nalijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na dort a pečte ve vyhřáté troubě při 170–180 °C dozlatova. Po vytáhnutí z trouby otočte formu dnem nahoru, při postupném chladnutí by měl korpus zůstat nadýchaný.

Zdroj: článek Hrníčkové recepty na piškotové těsto

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Michal Vinš

 Nina Vinšová

 Mgr. Jana Válková


tvarohové krémy na dorty recept
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
tvarohové obklady na otoky
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>