Téma

VÁNOČKA RECEPT HRNÍČKOVÁ


Zajímá vás téma VÁNOČKA RECEPT HRNÍČKOVÁ? Tak právě pro vás je určen tento článek. Vánočka je asi nejtradičnější vánoční pečivo, které je velice oblíbené u nás v Česku, ale i na Slovensku. Je to druh sladkého pečiva z kynutého těsta. Nebojte se a zkuste si i vy nějakou upéct.


Vánočka

Vánočka je symbolem plodnosti a nového života, protože svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Vánočka se konzumuje převážně o Vánocích, ale i o jiných výjimečných svátcích. Již v minulosti bylo zvykem, že každá hospodyně pekla vánočku. Každý člen domácnosti dostal na Štědrý den krajíček, včetně dobytka, protože se věřilo, že mu to přinese zdraví. Nebo se do těsta zapékala mince, a ten kdo ji našel, měl být celý příští rok zdravý a bohatý. Když někdo vánočku spálil nebo mu při pečení praskla, bylo to špatné znamení. Vánočku také dostávali koledníci na sv. Štěpána. Na přípravu vánočky budete potřebovat mouku, mléko, máslo, droždí, rozinky, mandle, máslo, vanilku, cukr a sůl. Výborná je namazaná máslem, marmeládou nebo medem a k tomu káva, melta nebo mléko.

Zdroj: článek Vánočka

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA NALOŽENÉ PLODY SCHIZANDRY V MEDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Máte,prosím někdo recept s dávkou medu a plodů schizandry,jak dlouho nechat naložené a jak užívat ?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Domácí pastilky ze schisandry
Ingredience:
- 29 gramů prášku ze schisandry
- 1 lžíce medu
- okvětní lístky z růže nebo jiný rostlinný prášek na stužení pastilky - volitelně
Postup:
V případě že med je příliš tuhý, jemně ho nahřejeme ve vodní lázni, aby se roztekl. Do malé misky dáme prášek ze schisandry a zvolna přidáváme med dokud se nevytvoří těstovitá konzistence. Z těsta vytvarujte kuličky velikosti hrášku a obalíme je v prášku z okvětních lístků, aby se kuličky neslepovaly. Kuličky se uloží do těsného obalu na tmavé místo nebo v chladničce.
Doporučené použití: 3 až 6 g denně.

Zdroj: příběh Domácí recept na naložené plody schizandry v medu

Vánočka z domácí pekárny

Suroviny:

  • 400 ml mléka,
  • 1/3 rozpuštěné Hery,
  • 2 vejce,
  • 1 kg polohrubé mouky,
  • 4 lžíce cukru,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 1 kostka droždí,
  • kůra z poloviny citronu,
  • nasekané mandle a rozinky,
  • vejce na potření,
  • plátky mandlí na posypání.

Postup:

Všechny suroviny, jak jdou za sebou, vložíme do domácí pekárny na program Těsto. Kromě nasekaných mandlí a rozinek. Ty přihodíme po prvním pípnutí a necháme promíchat. Poté přendáme těsto do mísy a necháme kynout. Po vykynutí si těsto na vále rozdělíme na takový počet dílů, z kolika vánočku chceme plést. Upletenou vánočku pomažeme vejcem a posypeme plátky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi hodinu. Aby se vánočka nerozjela, zapíchneme do ní na třech místech špejli. Kdyby se vánočka připalovala, přikryjeme ji alobalem.

Zdroj: článek Vánočka

Poradna

V naší poradně s názvem PEČENÍ CHLEBA V ELEKTR.PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir Kalina.

Mám problém.Když mě chléb v pekárně krásně vykyne a zahájím pečení,vždy po vypnutí pekárny se chléb ve středu propadne a je z toho neforemný kus upečeného chleba.Dík azdraví Vladimír

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste jiný recept na pečení. Tady je podrobně vysvětlen netradiční recept z kvásku: https://www.ceskenapady.cz/…

Zdroj: příběh Pečení v pekárně

Jak se plete vánočka

Vánočku můžeme plést najednou ze šesti pramenů nebo jednodušším způsobem, to znamená, že se naskládají tři patra na sebe. Skládaná vánočka se plete celkem z devíti pramenů. Spodní patro se plete ze čtyř pramenů, které se mírně promáčkne, aby nám prostřední patro dobře drželo. To uděláme tak, že upleteme klasický cop ze tří pramenů. Poslední patro se splete do spirály ze dvou pramenů. Okraje z obou stran přimáčkneme dohromady a vtlačíme pod vánočku, aby se nám nerozpletly. Před pečením ji můžeme ještě vyztužit špejlemi.

Zde se můžete podívat na další způsoby, jak plést vánočku.

Zdroj: článek Vánočka

Příběh

Ve svém příspěvku MILÁNSKÉ ŠPAGETY ORIGINÁLNÍ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivka.

Za našich dětských let (tj. v 80. letech minulého století) nám dělali ve školní jídelně milánské špagety, jaké jsem nikde jinde nejedla. Bohužel mě jako dítě nikdy nenapadlo zeptat se na recept... Do dnes cítím v puse tu báječnou chuť. Pokud si ale vzpomínám, tak kečup, sojová omáčka či parmazán u nás snad nebylo možné ani koupit a na ovoce a zeleninu se stály fronty, takže předpokládám, že naše kuchařky ve škole používaly rajčatový protlak. Špagety ale nebyly zalévané omáčkou až na talíři - byly promíchány s omáčkou již v hrnci, takže byly hezky růžové a byly na nich kousky mletého masa, nedorozvařené cibule a mám dojem, že i nějakého rozpuštěného sýra (byly to takové bílé měkké krupičky). Takto byly nandavány na talíř a posypány strouhaným "červeným" (tj. dnešním 30%) eidamem. O boloňských špagetách jsme tenkrát nic neslyšely, ale předpokládám, že rozdíl mezi nimi je hlavně v tom, že do boloňských se dává různá zelenina. Nepamatuji si ani to, že by se špagety dělaly doma. U nás tedy určitě nikdy nebyly a nevybavuji si ani to, jestli se daly v obchodě běžně koupit - těstoviny se dělaly většinou doma a kupovala se jen kolínka (jiný druh tenkrát také snad ani nebyl). A kdo neuměl (nebo nechtěl) dělat domácí nudle, strouhání do polévky a fleky, tak se daly také koupit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Milánské špagety originální recept

Jak se dělá vánočka do formy

Vánočka do formy je úplně jednoduchá.

Suroviny:

  • 50 dkg polohrubé mouky,
  • 15 dkg moučkového cukru,
  • 15 dkg tuku (například Hera, Perla),
  • 3–4 žloutky + sníh z bílků,
  • 2 dkg droždí,
  • 1/3 l mléka,
  • 1 vanilkový cukr,
  • špetka soli,
  • oříšky, sekané mandle, rozinky.

Postup:

V míse zpracujeme tuk s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky. Poté přidáme připravený kvásek z mléka a droždí, polohrubou mouku, špetku soli, oříšky, mandle, rozinky a vypracujeme v těsto. Nakonec přidáme sníh z bílků a dopracujeme. Po vypracování dáme do vymaštěné formy vysypané moukou a necháme ještě asi 30 minut vykynout. Nakonec pečeme ve středně teplé troubě asi hodinu. Ještě teplou cukrujeme.

Zdroj: článek Vánočka

Příběh

Ve svém příspěvku RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilém Černík.

Teda zcela mne usadil recept dle Pohlreicha. Jak jsem byl blbej a nevzdělanej než mne poučil tenhle kuchtík. Tak on před vařením brambory umyje, hleďme, a dokonce cibuli oloupe. No, řekl by to někdo ? A jen tak mimochodem, smetana nemá v buřguláši co dělat, to ať si vaří Pohlreich v těch svejch rádoby honosných putykách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Zdroj: příběh Recept na buřtguláš

Zkušenosti s domácí pekárnou

Kdo již vlastní domácí pekárnu, jistě dobře ví, že se v ní dá míchat, hníst, kynout, péct, ale i vařit. A kdo to nevěděl, tomu už jsme to sladké tajemství prozradili. Domácí pekárna je opravdu výborný pomocník, postará se o vaše těsto tak, že i kdybyste se sebevíc snažili, nezvládnete to bez ní lépe. Důkladně všechny suroviny promíchá, zahřeje, ohlídá správnou teplotu a nakonec upeče výborný chléb. Co navíc ještě oceníte, že nenaděláte žádné velké nádobí.

Já osobně nedám na domácí pekárnu dopustit, nekupovala jsem si ji cíleně, dostala jsem ji jako dárek a chvíli mi trvalo, než jsem si k ní našla cestu a než jsem sama zjistila, jak je vše rychlé a jednoduché, zpočátku to byl takový malý pokus–omyl, ale dnes musím říct, že si bez ní neumím představit kynuté těsto. Taková vánočka, o jejíž recept se tu s vámi určitě podělím, by u nás nikdy bez pekárny nebyla tak nadýchaná a vláčná. Dříve jsem si dokonce raději vánočku kupovala než pak přemlouvat rodinu, aby snědli alespoň část toho mého díla. Dnes vím, že jedna vánočka rozhodně stačit nebude. Osobně pekárnu využívám častěji k tvorbě sladkých kynutých těst než k pečení chleba, ale to hlavně proto, že sladké máme opravdu rádi.

Zdroj: článek Domácí pekárna

Poradna

V naší poradně s názvem CIBULOVÁ ŠŤÁVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doleželová.

Prosím Vás kde najdu recept na cibulovou šťávu. Měli jste ji na vašem webu. Děkuji D.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na cibulovou šťávu je tady: https://www.ceskenapady.cz/…
V článku je napsáno, jak se používá šťáva z cibule na kašel. Jestli je dobrá cibule s cukrem proti kašli. A také recept na to, jak vymačkat šťávu z cibule.

Zdroj: příběh Cibulová šťáva

Vánočka ze 6 pramenů

Vykynuté těsto si rozdělíme na šest stejně velkých dílů. Ty si vyválíme na stejně dlouhé prameny, které si na jednom konci spojíme dohromady a můžeme začít plést podle návodu vánočku z šesti pramenů.

Zdroj: článek Vánočka

Příběh

Ve svém příspěvku MUCHOVNÍK MARMELÁDA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka Kuchařová.

recept na povidla z muchovníku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Muchovník marmeláda recept

Recept na domácí vánočku

Suroviny:

  • 1 kg hladké mouky,
  • 5 dkg droždí,
  • 5 dcl mléka,
  • 2 žloutky,
  • 20 dkg másla,
  • 20 dkg cukru moučka,
  • špetka soli,
  • 1 vanilkový cukr,
  • rozinky,
  • loupané mandle.

Postup:

Do hrnečku si dáme trochu vlažného mléka, přidáme cukr a droždí a uděláme kvásek. Do zadělávací mísy si dáme hladkou mouku, žloutky, vanilkový cukr, cukr moučku, špetku soli. Vše zamícháme, přilijeme kvásek, zbytek mléka a rozpuštěné máslo, které nesmí být horké. Pořádně propracujeme těsto a nakonec do něj přimícháme rozinky a trošku nasekaných mandlí. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Když je těsto vykynuté, dáme si ho na vál a rozdělíme na takový počet dílů, z kolika budeme vánočku plést. Vyválíme si prameny a upleteme vánočku. Upletenou ji dáme na plech s pečicím papírem a necháme ještě chvilku kynout. Vánočku potřeme ušlehaným vejcem, posypeme zbytkem nasekaných mandlí a dáme péct do předem vyhřáté trouby zhruba na 160 °C. Pečeme asi hodinu. Hotovou, vychladlou vánočku pocukrujeme a můžeme konzumovat.

Zdroj: článek Vánočka

Příběh

Ve svém příspěvku VÝROBA MEDOVINY ZA STUDENA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kutina Jindrich.

Muzete mi poslat recept na Medovinu za studena dekuji .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Výroba medoviny za studena recept

Hrníčková bábovka bez oleje

Ingredience: 4 vejce, hrnek cukru krupice, 1 smetana na šlehání, 1 kypřicí prášek, 1 vanilkový cukr, 2 hrnky hladké mouky

Postup: Ingredience smícháme a vylijeme do předem vymazané bábovkové formy. Dáme péct zhruba na 40 minut při 180 °C. Vychladlou bábovku sypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: článek Hrnkové recepty na sladkosti

Hrníčková bábovka olejová

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek studeného mléka, 1/2 hrnku oleje, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, špetka soli, tuk na vymazání formy, strouhanka na vymazání formy

Postup: Smícháme mouku s cukrem, solí a práškem do pečiva. Postupně přidáváme mléko, olej, vajíčka a vše smícháme v nadýchané těsto. To pak můžeme rozdělit a jednu část ochutit kakaem. Těsto nalijeme do předem vymazané a strouhankou vysypané formy. Formu vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 50 minut při teplotě 200 °C. Po upečení posypeme olejovou bábovku moučkovým cukrem a necháme vychladnout.

Zdroj: článek Hrnkové recepty na sladkosti

Hrníčková bábovka s jablky

Ingredience: 1 vejce, vanilkový cukr, prášek do pečiva, 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru, 0,5 hrnku oleje, 0,5 hrnku mléka, 1 hrnek nastrouhaných jablek, skořice, kakao

Postup: Ingredience smícháme a vylijeme do předem vymazané bábovkové formy. Dáme péct zhruba na 40 minut při 180 °C.

Zdroj: článek Hrnkové recepty na sladkosti

Hrníčková bábovka mramorová

Ingredience: 1,5 hrnku kefíru, 1,5 hrnku moučkového cukru, 3/4 hrnku oleje, 3 vejce, 2 a 1/4 hrnku polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 2 polévkové lžíce kakaa

Postup: Bábovkovou formu dobře vymažeme máslem a vysypeme hrubou nebo polohrubou moukou. Ve větší míse metličkou rozmícháme kefír s moučkovým cukrem, přimícháme olej a 3 celá vejce. Dále smícháme 2 a 1/4 hrnku polohrubé mouky s polovinou kypřicího prášku a vmícháme do mokré směsi. Chceme-li bábovku mramorovou, polovinu těsta nalijeme do vysypané bábovkové formy a zbytek v míse obarvíme 1 až 2 lžícemi kakaa. Dobře promícháme a nalijeme na světlé těsto do bábovkové formy. Pečeme při 180 °C cca 40 minut.

Zdroj: článek Hrnkové recepty na sladkosti

Hrníčková bábovka s pudinkem

Ingredience: 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek cukru moučka, 1 hrnek hrubé mouky, 3/4 hrnku mléka, 1 hrnek hladké mouky, 2 lžičky jedlé sody

Na potření: 2 lžíce cukru, 600 ml mléka, 2 balíčky pudinku

Postup: Do misky nasypeme hrnek hladké a hrubé mouky, přidáme 3 vejce, půl hrnku oleje, 3/4 hrnku mléka, 2 lžičky jedlé sody, hrnek cukru a vše dohromady vymícháme a vylijeme na plech na pečicí papír. Na pudink si odměříme si 600 ml mléka, část si necháme v hrnku a část vlijeme do rendlíku, přidáme cukr a necháme zavařit. Do mléka v hrníčku vsypeme 2 sáčky pudinku a vlijeme do vařícího mléka. Zavaříme a horkým pudinkem polijeme syrové těsto na plechu. Buchtu dáme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut při 180 °C.

Zdroj: článek Hrnkové recepty na sladkosti

Hrníčková bábovka s jogurtem

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru, 1/4 hrnku oleje, špetka soli, 2 vejce, 1 jogurt

Postup: Ingredience smícháme a vylijeme do předem vymazané bábovkové formy. Dáme péct zhruba na 40 minut při 180 °C. Hotovou a ještě teplou bábovku posypeme vanilkovým cukrem.

Zdroj: článek Hrnkové recepty na sladkosti

Hrníčková bábovka do mikrovlnky

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 1 hrnek oleje, 2 vejce, 1 hrnek cukru, 1 balíček skořicového cukru, 1 hrnek mléka, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžíce kakaa, ne Cara

Postup: Vajíčka s cukrem vyšleháme do pěny a poté přidáváme postupně všechny suroviny, které pečlivě vmícháme. Pořádně promíchané těsto vlijeme do formy vymazané tukem a vysypané polohrubou moukou. Vložíme do mikrovlnné trouby a nastavíme program pečení asi na 60 minut. Nemáme-li tento program, pečeme bábovku při výkonu 60 % asi 40 minut, vyzkoušíme špejlí.

Zdroj: článek Hrnkové recepty na sladkosti

Hrníčková bábovka z hladké mouky

Ingredience: 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 vajíčka, necelý hrnek cukru, 2 hrnky hladké mouky, 1 prášek do pečiva

Postup: Ingredience smícháme a vylijeme do předem vymazané bábovkové formy. Dáme péct zhruba na 40 minut při 180 °C. Posypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: článek Hrnkové recepty na sladkosti

Banánová bábovka hrníčková

Ingredience: 3 vejce, 1/4 kostky másla, 1/2 hrnku cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 středně velké banány, 1/2 hrnku mléka, 1 a 2/3 hrnku polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva

Postup: Máslo s cukrem vyšleháme a postupně vmícháme žloutky. Banány rozmačkáme v mléce a přimícháme do másla se žloutky. Přidáme část mouky a kypřicí prášek. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který postupně vmícháváme do těsta spolu se zbytkem mouky. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Troubu předehřejeme na 175 °C a pečeme pozvolna, aby se bábovka dobře propekla. Zda je hotová, poznáme zapíchnutím špejle do těsta. Špejle by měla zůstat po vytažení čistá.

Zdroj: článek Banánová bábovka

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Gabriela Štummerová

 Nina Vinšová


vánočka pohlreich
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
vánočka recept pohlreich
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>