Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

VÁNOČNÍ STUDENÝ PŘEDKRM

OBSAH

Studené předkrmy

Studené předkrmy představují malou porci lehkého jídla a podávají se před samotnou konzumací hlavního jídla. Účelem není zasytit, nýbrž povzbudit smysly a zejména vyvolat větší chuť. Zintenzivňuje se jimi zážitek z následně podávaného pokrmu.

Studený předkrm následuje po aperitivu, tvoří ho často paštika, ryba nebo salát. Poté následuje polévka. Po polévce se před hlavním chodem podává předkrm teplý.

Studené předkrmy připravujeme z vajec, ryb, korýšů, měkkýšů, masa, salátů, máslových paštiček, pochoutkových másel, sýrů, zeleniny.

Předkrmy se jedí povětšinou vidličkou. Při servisu s větším počtem příborů se pro studený předkrm používá vidlička na samém okraji.

Studené předkrmy mají vážit asi 80 g, měly by být dobře proležené a vychlazené. Studený předkrm nesmí být příliš kořeněný.

Zdroj: Studené předkrmy

Diskuze

V diskuzi VÁNOČNÍ HVĚZDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

chci se zeptat mě vánoční hvězda opadává a zůstavají jen stonky a je přesazená co mámm dělat dál.Děkuji předem za odpověd spozdravem Petra Turanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Někdy i roslina onemocní. Například můžete mít v hlíně nějakého škůdce, který užírá kořeny a rostlina pak chřadne. Nebo může být přítomna houbová nákaza. Vezměte rostlinku do některého zahradnictví a zkuste požádat o pomoc tamního odborníka. Když nepochodíte, kupte rostlinu novou a těšte se z nové a zdravé krásy.

Zdroj: diskuze Vánoční hvězda

Studený předkrm z ryb

Ingredience: 4 rajčata, 1 konzerva sardinek, sůl, mletý pepř, majonéza

Technologický postup: Rajčata zbavíme vršků. Lžičkou vydlabeme vnitřky, poté je osolíme a opepříme. Sardinky vykostíme, nakrájíme na čtverečky. Vejce nadrobno nakrájíme a smícháme s majonézou a sardinkami. Takto připravenou směsí rajčata naplníme. Rajčatům přiklopíme seříznuté vršky a necháme je dobře vychladit. Rajčata plněná sardinkami podáváme s čerstvým pečivem.

Zdroj: Studené předkrmy

Diskuze

V diskuzi VÁNOČNÍ KAKTUS NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Vánoční kaktus nasadil spoustu pupenů, některé už kvetou, ale jednotliví dílky větviček začínají usychat, vytrácí se dužina a vypadají jako papír. Prosím o radu, jak ho zachránit. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vánoční kaktus nemoci

Babské rady na studený nos u miminka

Studený nos u miminka signalizuje, že je děťátku chladno. Novorozenci do 6 týdnů věku prospěje teplo v podobě zavinovačky. Cítí se v ní jako u matky před narozením. Na hlavičku je vhodné dát plátěnou nebo lehkou přízovou čepičku. Hlavičkou je totiž odváděno až 30 % tepla z těla a dítě tak může trpět chladem.

Zdroj: Studený nos

Diskuze

V diskuzi VÁNOČNÍ HVĚZDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

chci se zeptat mě vánoční hvězda opadává a zůstavají jen stonky a je přesazená co mámm dělat dál.Děkuji předem za odpověd spozdravem Petra Turanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Dobrý den,
Po seříznutí asi 10cm,jsem nechal vánoční hvězdu na místě.Pozdějí vyrostly nové krásné listy.Aby se zbarvila jsem prováděl odkrytí a zakrytí hvězdy podle pokynů na internetu.Listy jsou zdravé velké,ale zbarvení žádné.Můžete mě poradit,co dělám špatně?
Děkuji, s pozdravem

Petr V.

Zdroj: diskuze Vánoční hvězda

Je vánoční kaktus jedovatý?

Vánoční kaktus na rozdíl od vánoční hvězdy jedovatý není.

Zdroj: Péče o vánoční kaktus

Diskuze

V diskuzi POKOJOVÉ KVĚTINY-VÁNOČNÍ HVĚZDA A JEJÍ PÉČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA HOMOLKOVÁ.

ve středu jsem si v květinářství vánoční hvězdu-červené barvy a vánoční kaktus.prosím o radu.jak se mají zalévat.hvězda mně začala opadávat.mněla jsem ji v obývacím pokoji na stolečku a kaktus ,ten je zatím v pořádku.máme tu teplotu stálou 22stupńů.já už nevím co s květinamy.já tam žásdné mýt nemohu a nevím proč.přece kvůli květinám nebudu topit.já jsem ráda,že jsme se ze skřipky dostaly.já už nevímvětrám každý den.co s tím.hvězda ta bude brzy bez listů.dala jsem ji už do chodby ,ale nevím.co s ní.zalévala jsem ji jen trošku.prstem vždy vyzkouším ,jak je zemina vlhká.ale koukám ,že už je nakupovat nikdy nebudu.prosím o pomoc.děkuji a naschledanou.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pokojové květiny-vánoční hvězda a její péče

Péče o vánoční hvězdu

Vánoční hvězda pochází z Mexika, takže jí vyhovuje stálá teplota nad 20 °C. Květináč s ní byste tedy neměli umísťovat přímo na studený parapet, především od okna totiž táhne studený vzduch. Na citlivost vůči chladu nezapomeňte už i při přenosu z květinářství, určitě by vám ji měli důkladně zabalit do papíru a domů ji dopravte co nejrychleji.

Doma byste měli postavit hvězdu na místo, kde bude mít polostín, potřebuje sice dostatek světla, ale spíše rozptýleného než přímé sluneční paprsky. Ve světlých místnostech orientovaných na jih nebo na západ rostlinu klidně postavte na konferenční stolek nebo jídelní stůl uprostřed místnosti. Světla tady bude mít určitě dost. A jak jsme již zmínili, vhodná je pro ni pokojová teplota.

Vánoční hvězda dozajista patří mezi oblíbené pokojové rostliny, ale bohužel kvete jen v období Vánoc. Většinou se pěstuje jako jednoletá rostlina, po Vánocích většinou hyne. Pokud však chcete mít vánoční hvězdu i po Vánocích, dopřejte jí tmavší stanoviště a mírnou (občasnou) zálivku. Na jaře (nejlépe v březnu) rostlinu zkraťte přibližně na 10centimetrovou výšku, přesaďte ji do čerstvého pěstebního substrátu (i většího květináče) a omezte zálivku. V září pak začněte hvězdu zatemňovat (například tmavou látkou, prodyšným tmavým pytlem), bohatě jí postačí 9 hodin světla denně. Pokud se budete řídit uvedenými radami, dočkáte se i na další Vánoce krásně vybarvených listenů.

Zdroj: Vánoční hvězda

Poradna

V naší poradně s názvem IVETAAZDENEK@EMAIL.CZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Prosím o radu jak se dělá čaj z olivových lístku dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na čaj z olivových lístků
Vezměte 10-20 zralých nepoškozených olivových listů ze zdravé rostliny. Důkladně je opláchněte ve vodě a mírně osušte. Mokré lístky umístěte na suchém a chladném místě po dobu 3 až 7 dní, dokud nebudou zcela vysušeny. V případě potřeby pak vezměte 10 až 15 sušených olivových listů na šálek vody a dejte je do nádoby vařit na 5 minut. Sejměte z plotýnky a nechte ještě listy plavat v převařené vodě po dobu 2-3 minut, dokud tekutina nedostane krásnou zlatavou barvu, pak teprve podáváme. Můžete přidat cukr, pokud si přejete. Čaj se dá pít teplý, ale vynikající je i studený.
Ještě zmíním léčivé účinky:
- snižuje krevní tlak
- snížuje predispozice ke krevním sraženinám (posiluje účinky Warfarinu)
- léčí cukrovku
- léčí infekce virové, bakteriální a plísňové

Zdroj: diskuze Ivetaazdenek@email.cz

Studený předkrm na svatbu

Ingredience: 600 g telecí panenky, 1 mrkev, 1 pórek, 1 celerový stonek, sůl, pepř, olivový olej, 400 g tuňáka ve vlastní šťávě, 250 ml majonézy, 4 plátky ančoviček, 1 lžíce kapary

Technologický postup: Nejprve si připravíme maso. Do hrnce dáme očištěnou mrkev, pórek, celer, sůl, celý pepř a trochu oleje. Přidáme vodu a vše přivedeme k varu. Pak přidáme maso vcelku, přikryjeme pokličkou, stáhneme oheň a pomalu vaříme, až je maso měkké, což je asi dvě hodiny. Vařenou telecí panenku necháme vychladnout přímo v hrnci (ve vlastním vývaru). Mezitím si připravíme tuňákovou majonézu. Tuňáka ve vlastní šťávě necháme okapat. Do mixéru dáme tuňáka, majonézu, ančovičky a vše společně rozmixujeme. Pokud máme směs dost hustou, přidáme trochu vývaru. Vychladlou panenku nakrájíme na tenké plátky, ozdobně rozložíme na servírovací talíř a vše přikryjeme tuňákovou majonézou. Předkrm přikryjeme fólií a dáme aspoň na hodinu do lednice. Telecí panenku s tuňákovou majonézou můžeme ozdobit kapary. Podáváme s křupavým bílým chlebem.

Zdroj: Studené předkrmy

Poradna

V naší poradně s názvem KRÁSNOHLÁVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Astrid Krupková.

Dobrý den
prosím o radu. Ráda bych si sama namnožila rostlinku jménem krásnohlávek a nevím, jak se množí. Budu moc ráda, když mi někdo poradí. Za radu předem děkuji a přeji pěkně prožité svátky vánoční.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Krásnohlávek se množí setím a řízky. Řízkování je běžnější a proto vám ho vysvětlím. S řízkováním se začíná během ledna, kdy byste měla nastříhat větvičky. Řez provedete na horní části větvičky s nejméně dvěma internodiemi, které je třeba vložit do substrátu o teplotě 20° C, aby mohlo začít zakořenění. Poté, co kořenový systém dokončí formování, by měly být řízky přesazeny do květináče. O čtrnáct dní později nechte teplotu klesnout na 16–18° C. V další fázi proveďte zakrácení vrcholků, aby se zahájilo boční větvení. Od února do května procházejí rostliny takzvanou fází produkce za studena při teplotě 10–15° C.
Běžnou praxí je zakořenění řízků přímo do květináče nebo zavěšených košů. Tímto způsobem, pokud zasadíte několik řízků dohromady, získáte okamžitý efekt větších a hojnějších, luxusních květináčů.

Zdroj: diskuze Krásnohlávek

Babské rady na ledový nos

Pokud máte permanentně studený nos, může se jednat o cévní problém či poruchu cévní reaktivity na změny okolí teploty. Můžete zkusit nějaký přípravek s jinanem dvoulaločným (Gingko biloba) nebo jiný volně prodejný lék na rozšíření cév a zlepšení periferního prokrvení. Ale pokud by se stav během několika týdnů nezlepšil, navštivte lékaře.

Zdroj: Studený nos

Studený předkrm na Vánoce

Ingredience: 600 g filé z mořské štiky, 1 lžíce másla, 1 cuketa, sůl, oregano, mletý bílý pepř, arašídový olej, citronová šťáva

Technologický postup: Filety štiky omyjeme, osušíme a nakrájíme na sousta o velikosti asi 4 x 4 cm. Rybí maso osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou a ochutíme špetkou oregana. Větší cuketu očistíme, omyjeme a nakrájíme podélně na dlouhé tenké plátky, které vložíme do vroucí osolené vody. Cuketu povaříme asi 2 minuty. Pak plátky cukety scedíme, ihned zchladíme pod studenou tekoucí vodou a necháme okapat. Každý kousek ryby ovineme plátkem cukety a zajistíme párátkem. Na rozehřátém oleji s máslem zvolna opečeme rybí sousta z obou stran dorůžova a necháme okapat na ubrousku. Rybí kousky s cuketou rozdělíme na předkrmové talířky, zakapeme vypečenou šťávou a podáváme s bramborovými pusinkami nebo rozpečenou bagetkou a pikantním dipem.

Zdroj: Studené předkrmy

Diskuze

V diskuzi VÁNOČNÍ KAKTUS STŘÍHÁNÍ A KDY DÁT NA BALKON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Šromová.

V truhlíku s muškáty se snaží nějaký opeřenec udělat hnízdo, dala jsem tam alobal, špejle, sáčky a už podruhé je tam do rána malé hnízdečko s peříčky a trávou, vyhodím ho, je pěkné kulaté, ale štve mě to, muškáty jsou krásné růžové, druhý den je to tam zase, ptáky mám ráda, ale ne v truhlíku s muškáty, co mám dělat??

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vánoční kaktus stříhání a kdy dát na balkon

Vánoční hvězda přesazování

Vánoční hvězda se obvykle pěstuje jako jednoletá rostlina, která ozdobí náš interiér jen v období Vánoc, poté odkvete a my ji vyhodíme. Ale jestli se chcete pokusit o její dlouhodobější pěstování, měli byste rostlinu na začátku jara zkrátit asi na 10centimetrovou výšku, přesadit ji do čerstvého pěstebního substrátu i většího květináče a omezit zálivku. Jak postupovat dál, aby vám poinsettie opětovně vykvetla, jsme již zmiňovali.

Zdroj: Vánoční hvězda

Poradna

V naší poradně s názvem PROČ LISTY VÁNOČNÍHO KAKTUSU ČERVENAJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

konce listů mají červebnohnědou barvu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vánoční kaktus preferuje stanoviště s jasným, ale nepřímým světlem. Jeho vystavení na plné slunce může způsobit, že segmenty listů změní barvu na tmavočervenou. Je to důsledek úpalu rostliny.
Změňte kaktusu stanoviště. Pokud máte zahradu, dejte ho na léto ven, nejlépe ho pověste na severní stěnu. Do konce září se o něj nemusíte vůbec starat. Stačí mu voda ze vzduchu a ta co naprší. Pokud jste spokojen s jeho velikostí, tak nepotřebuje ani žádné hnojení. Venku si bude si připadat jako ve své domovině a bohatě vám pokvete. Záčátkem podzimu ho ukliďte domů.

Zdroj: diskuze Proč listy vánočního kaktusu červenají

Studený předkrm od Pohlreicha – francouzský toast

Ingredience: hrst petrželové natě, máslo, 6 plátků toastového chleba, 5 vajec, 6 plátků tvrdého sýra, sůl, mletý pepř, 1 lžíce mléka, olej na smažení

Technologický postup: Šest plátků toastového chleba namažeme lehce máslem. Tři z nich posypeme nasekanou petrželkou a na každý plátek chleba s petrželkou položíme dva plátky tvrdého sýra. Na sýr položíme zbylé tři plátky chleba, a to namazanou stranou dovnitř. Nožem vykrojíme uprostřed každého toastu kulatý otvor. V míse rozšleháme jedno vejce společně s mlékem, solí a pepřem. Připravené toasty namočíme do této směsi a dbáme na to, aby se vejce dostalo všude. Na pánvi si rozehřejeme olej a obalené toasty v něm z jedné strany opečeme. Poté toasty otočíme a do vykrojeného otvoru vyklepneme jedno vejce. Toasty opékáme tak dlouho, dokud nejsou vejce hotová. Podle potřeby můžeme toasty znovu obrátit, ale dáváme pozor, aby nám vejce nevyteklo. Hotové francouzské toasty podáváme s čerstvou zeleninou.

Zdroj: Studené předkrmy

Poradna

V naší poradně s názvem PESTOVANI ORCHIDEE PHALAENOPSIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simi.

Dobry den k vanocum jsem dostala krasne kvetouci orchidei phalaenopsis dala jsem ji na okno na jizni stranu do ted bylo vse v poradku kvety byly plne sily a krasne ale dnes rano jsem se na ni podivala a kvety jsou vsechny zvadle mekke a bez pevnosti vubec nevim co se stalo prosim poradite mi nekdo snazila jsem se neco najit ale bohuzel bez odpovedi na mou otazku nerada bych o ni prisla a nevim co delam spatne dekuji simi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jestli jste již orchidej zalévala, tak zřejmě došlo k převlečení a kořeny napadla hniloba - rostlina umírá s velmi malou šancí na přežití. Pokud jste ještě od té doby, co ji máte, nezelévala, tak je rostlina suchá a bude třeba ji na 10 minut ponořit do větší nádoby s odstátou vodou. Když to uděláte rychle, tak je velká šance na záchranu. Další možností je, že rostlina nastydla během cesty pod váš vánoční stromeček. Zde bude třeba vyčkat, jestli znovu obrazí a za několik let znovu vykvete. Nejlépe se příčina takového zvadnutí dá určit jen při vizuální kontrole rostliny, proto ji zkuste vzít do oblíbeného květinářství a pokuste se s jejich pomocí rostlinu zachránit.

Zdroj: diskuze Pestovani orchidee phalaenopsis

Studený předkrm na slavnostní menu

Ingredience: 400 g vepřových jater, 2 hrušky, 10 ks rozinek, 3 dl portského vína, mletý bílý pepř, ½ lžičky mletého zázvoru, 1 kompotovaná broskev, 2 lžíce cukru, 10 ks hřebíčku, 600 ml vody, drcený kardamom, olej, koňak

Technologický postup: Nejdříve si připravíme marinádu. Rozinky nakrájíme najemno. Portské víno ochutíme zázvorem, kardamomem, pepřem a promícháme s nakrájenými rozinkami. Játra očistíme od blan, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Potom je promícháme s marinádou a necháme alespoň 24 hodin odležet. Hrušky omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na půlky, zbavíme jádřince a lehce vydlabeme. Z vody, cukru a hřebíčku připravíme nálev, který vaříme asi 10 minut. Potom přidáme hrušky, které uvaříme do poloměkka. Marinovaná játra osušíme a prudce na oleji orestujeme. Podle chuti osolíme a opepříme. Půlky hrušek servírujeme na malých talířcích, plníme orestovanými játry a zdobíme malými kousky kompotované broskve. Při podávání přelijeme lžící koňaku a flambujeme.

Zdroj: Studené předkrmy

Množení vánoční hvězdy

Množení vánoční hvězdy se provádí vegetativním způsobem, tedy řízkováním, a to nejlépe v jarních měsících. Odeberte z rostliny vrcholový řízek dlouhý přibližně 10 cm. Nejprve jej na hodinu ponořte do vlažné vody, abyste zastavili výron mléka. Poté řízek zasaďte do květináče s vlhkou směsí listovky, drnovky, pařeništní zeminy a písku nebo se substrátem na rašelinové bázi či použijte substrát rovnou prodávaný na množení a překryjte květináč fólií pro lepší mikroklima.

Zdroj: Vánoční hvězda

Paštika jako studený předkrm

Ingredience: ½ kuřete, 1 lžíce pokrájené kořenové zeleniny, kousek cibule, sůl, 100 g moravského uzeného masa nebo šunky, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 2 až 3 vejce, 100 g tuku od šunky nebo slaniny, na špičku nože paštikové koření, 1 lžíce koňaku

Technologický postup: Očištěné kuře uvaříme v osolené vodě se zeleninou a kouskem cibule a necháme je vychladnout. Pak maso obereme z kostí. Prsíčka a stehna nakrájíme nadrobno a stejně nakrájíme i uzené maso. Ostatní maso z kuřete a slaninu umeleme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji silným vývarem z kuřete (vývar necháme částečně odpařit na menší množství) a povaříme asi 10 minut nahusto. Po odstavení z ohně přimícháme do jíšky mleté i nakrájené maso, koření a vejce ušlehaná do pěny. Směs plníme do menších šálků (asi do 2/3 výšky), šálky dobře přikryjeme alobalem, aby dovnitř nenastříkala voda, a v troubě vaříme v páře asi půl hodiny. Studenou paštiku příští den vyklopíme a před podáváním ozdobíme salátovými listy a nakrájeným citronem.

Zdroj: Studené předkrmy

Vánoční hvězda po odkvětu

Když z vánoční hvězdy začnou opadávat červené listeny, přeneste rostlinu do místnosti s nižší teplotou, to je maximálně 15 °C, ne méně, a omezte zálivku. V březnu rostlinu výrazně zkraťte a vraťte na místo, kde jste ji měli o Vánocích. Začněte zalévat jako obvykle a od května ji můžete přihnojovat živinami pro kvetoucí rostliny. Aby vánoční hvězda vykvetla, potřebuje krátký den a dlouhou noc. Bohužel střídání světla a tmy v našich podmínkách k navození tohoto cyklu nestačí, a tak musíte rostlině trochu pomoct. Vyrobte si například kornout z černého papíru, a to tak, aby se pod něj vešla celá rostlina i s květináčem. Rostlinu přikrývejte pod poklopem od října do listopadu (celé 2 měsíce) na dobu 14 hodin. Odvděčí se vám o Vánocích nádhernými barvami.

Zdroj: Vánoční hvězda

Vanilkové rohlíčky

  • 280 g hladké mouky
  • 210 g másla
  • 70 g cukru moučka
  • 100 g oříšků (lískových)

Všechny přísady zpracujeme na těsto. Těsto rozválíme na slabé válečky, které nakrájíme a vytvarujeme z nich rohlíčky podle svých představ a dovedností. Toto vánoční cukroví se nerozpéká! Upečené vanilkové rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Zdroj: Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Co jsou to Vánoce?

V Česku je za vrchol Vánoc považován především Štědrý den, tedy 24. prosinec, coby předvečer samotné slavnosti, do Vánoc je někdy zahrnována i doba adventní, která Vánocům předchází. K Vánocům se pojí nejrůznější tradice, k nimž se řadí vánoční stromek, jesličky (betlém), vánoční dárky, které nosí Ježíšek, či vánoční cukroví; některé z těchto tradic pocházejí již z předkřesťanských dob a souvisí s oslavou slunovratu, který na tyto dny též připadá. V současné době se však původní, náboženský význam Vánoc vytrácí a Vánoce se považují i za jeden z nejvýznamnějších občanských svátků. Většina českých rodin si na Vánoce pořídí vánoční stromeček, který ozdobí skleněnými koulemi, třpytivými řetězy, vločkami, nebo slaměnými a jinými ozdobami. Na Štědrý den lidé podle tradice nesmí celý den nic jíst, aby viděli Zlaté prasátko. Ke štědrovečerní večeři se většinou podává smažený kapr nebo řízek s bramborovým salátem. Po večeři zazvoní zvoneček, a pokud jsme byli celý rok hodní, pod stromečkem najdeme dárky od Ježíška.

Zdroj: Nejlepší recepty na vánoční cukroví


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP