Téma

VEPŘOVÝ VÁLEČEK RECEPTY


VEPŘOVÝ VÁLEČEK RECEPTY a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Gnocchi představují tradiční italský pokrm připravený převážně z bramborového těsta, používaný jako příloha. Vaří se ve slané vodě v podobě koulí nebo šišek, každý nok odděleně.


Pravé gnocchi

Ingredience: 1 kg moučných brambor, 3 velká vejce (ušlehaná), 300 g hladké mouky (nebo méně, přesné množství závisí na druhu brambor)

Technologický postup: Uvařte brambory, ve velkém hrnci uveďte do varu vodu, osolte ji a vsypte celé, neloupané, ale pečlivě očištěné brambory. Stáhněte plamen a vařte je deset až patnáct minut. Pak brambory otestujte špičkou nože – měl by se setkat s jistým odporem (pokud do brambory snadno zajede, jsou už převařené). Berte je do utěrky a rychle loupejte, protože jak chladnou, stávají se hutnějšími a noky z nich by byly těžké. Pomocí ručního mlýnku umelte brambory přímo na pracovní plochu, a to dvakrát. Druhé mletí zajistí, že bude výsledkem stejnorodá směs (žádné větší kousky), která se také výborně provzdušní. Jestli nemáte mlýnek, použijte pákový lis na brambory; aby však měly správnou konzistenci, je v něm brambory nutné prolisovat třikrát. V hromádce prolisovaných brambor vytvořte důlek a vlijte do něj vejce. Poprašte trochou mouky a začněte zpracovávat; občas přidejte mouku, ale šetřete s ní – prim mají hrát brambory! Pracujte pečlivě, ale rychle – výsledek by měl připomínat křehké těsto na koláč, nikoli gumovitou hmotu. Měli byste získat měkké, tvárné těsto, které nelepí, a přesto dobře drží pohromadě. Rozhodně se vyvarujte výrazného propracovávání, jako kdybyste zadělávali třeba domácí chléb nebo pružné těsto na nudle. Gnocchi by přílišným hnětením a zapracováváním mouky ztratily lehkost. Nejprve těsto rozdělte na tři části. Každou z nich vyválejte na mírně pomoučené ploše na dlouhý úzký váleček, přibližně tloušťky palce. I tady platí: pracujte co nejrychleji. Během vyvalování budete váleček také trochu natahovat. Váleček těsta teď rozkrájejte na kousky velké jako palec. V tuto chvíli je prakticky hotovo a leckdo také už hází nočky do vody. Ale další tvarování a vzorování utvoří v nočku jednak prohlubeň, jednak strukturovanou stranu, takže omáčka na něm lépe drží. A také vytvoří z bezejmenného kousku těsta pravý gnocco, tedy noček. Každý kousek s citem vyválejte v mouce, uchopte palcem a ukazováčkem, lehce zmáčkněte, aby se mírně prohnul, a z jedné strany vytvořte efektní vzorek – jednoduše na nok obtiskněte obrácenou vidličku. Hotovými gnocchi poklaďte lehce pomoučenou pracovní plochu. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a osolte ji. Postupně do ní vkládejte nočky (jenom tolik, kolik naberete). Vařte je dvě minuty; nabobtnají a vyplavou na povrch, odkud je seberte děrovanou naběračkou. Ochutnejte; pokud jsou „soffici e leggeri“ (měkké a lehké), máte svou „italskou maturitu“ úspěšně za sebou!

Zdroj: článek Gnocchi

Příběh

Ve svém příspěvku SMOOTHIE RECEPTY KOMENTÁŘ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Skokova.

Dobry den mam prosim dotaz na mixer jestli bude vyhovujici tento https://mixersmoothie.cz/sm… i na led jak zminuji? Chci hlavne mixovat smoothie pro deti ale take sekat led. Bude vyhovujici? Predem dekuji za odpoved, Skokova Simona.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mášinka.

No já mám tedy lepší mixér a to Vitamix. Ten udělá jak smothie tak i rozdrtí led. Zvládá dokonce i burákové máslo. Lepší si za mixér rozhodně připlatit.

Zdroj: příběh Smoothie recepty komentář

Vepřový špíz s kroketami a růžičkovou kapustou

Podle kluků v akci lze marinované libové vepřové maso připravit velmi jednoduše, chutně a ještě s efektem! Kluci ho zprudka a krátce opečou, což podle nich zaručí, že nebude vysušené a zůstane krásně křehké.

Ingredience

Na 4 porce

  • 600 g minutkových plátků z vepřové pečeně.

Na marinádu

  • 50 g kremžské hořčice;
  • 50 ml oleje;
  • 50 ml vody;
  • hrst plocholisté petržele;
  • mletý pepř;
  • sůl.

Na krokety

  • 600 g brambor vařených ve slupce;
  • 1 šalotka;
  • 3 stroužky česneku;
  • 1 lžička mleté papriky;
  • 1 lžička drceného kmínu;
  • mletý pepř;
  • sůl;
  • 2 žloutky;
  • 1 lžíce plnotučné hořčice;
  • worcesterská omáčka;
  • olej na smažení.

Na kapustičky

  • 500 g růžičkové kapusty;
  • 80 g másla;
  • 4 snítky tymiánu;
  • 1 lžíce krupicového cukru;
  • střik bílého vinného octa;
  • mletý pepř;
  • sůl

Postup

Ze všech ingrediencí na marinádu kluci vymíchají lák, do nějž vloží na hodinu plátky vepřového masa. Poté marinované plátky napíchají na špízy, vloží na plech vyložený pečicím papírem a pečou ve vyhřáté troubě při 250 °C po dobu 8−10 minut.

Během marinování si kluci připraví krokety. Nejdříve nastrouhají brambory na jemném struhadle a smíchají je s nadrobno nakrájenou šalotkou, česnekem utřeným se solí, ochutí mletou paprikou, drceným kmínem, pepřem a solí, plnotučnou hořčicí a worcesterskou omáčkou. Ještě nakonec vše promíchají se žloutky. Z hotové směsi tvarují krokety a smaží je v oleji dozlatova.

Po dobu, co se peče maso na špízech, tak si kluci připraví růžičkovou kapustu. Nejdříve ji očistí, nakrájí na půlky či čtvrtky, opečou na rozehřátém másle, přidají snítku tymiánu, zasypou cukrem, a zahřívají, než cukr zkaramelizuje. Pak zastříknou octem a dochutí pepřem a solí.

Hotový pokrm podávají na talíři se špízy, kapustičkami a smaženými kroketkami.

Video recept

Video recept, kde kluci připravují vepřový špíz s bramborovými kroketami a růžičkovou kapustou, se můžete podívat zde: Vepřový špíz s bramborovými kroketami a růžičkovou kapustou.

Zdroj: článek Růžičková kapusta podle pořadu Kluci v akci

Makrobiotický biskupský chlebíček

Suroviny:

  • 3 šálky vařených jáhel
  • 1 šálek celozrnné pšeničné mouky
  • 1 šálek rozinek
  • 1 šálek nahrubo nasekaných oříšků
  • 1 šálek křížal
  • 1 šálek Mišutky
  • 4 lžíce karobových čokoládových peciček
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky citronové kůry
  • 3 lžíce sušeného sójového, ovesného nebo kukuřičného mléka
  • 3 lžíce oleje
  • ½ lžičky kurkumy

Postup:

Jáhly a mouku zpracujeme v míse na těsto a necháme alespoň 4 hodiny na teplém místě kvasit. Křížaly a rozinky povaříme ve vodě a necháme okapat na sítu. Vývar z ovoce použijeme k přípravě polevy. Když je těsto zkvašené, přidáme ostatní přísady a, je-li potřeba, i trochu vody. Těsto by mělo být husté, poddajné a dobře tvarovatelné. Formu na chlebíček vymažeme olejem a vysypeme Mišutkou. Vlhkýma rukama vytvoříme z těsta váleček. Jestliže se těsto lepí na ruce a nedrží tvar, přidáme ještě Mišutku. Váleček těsta natlačíme vlhkýma rukama do formy. Pečeme cca 20 minut v hodně vyhřáté troubě a potom zvolna sušíme 1 hodinu. Při dopékání přikryjeme formu alobalem. Upečený chlebíček necháme zcela vychladnout, pak ho oddělíme od formy a vyklopíme. Štětečkem potřeme chlebíček vrstvou čokoládové polevy.

Zdroj: článek Recepty na makrobiotické vánoční cukroví

Hovězí zadní kýta

Nejkvalitnější maso pochází z 3–6letých volů, vykastrovaných a zvlášť krmených rok před porážkou. Tuk je rovnoměrně prorostlý, maso je tudíž křehké a šťavnaté.

Dobré maso je z mladých jalovic, prvoletek a mladých býků. Nejméně kvalitní je maso ze starších kusů.

Hovězí maso má oproti vepřovému vyšší obsah železa, zinku, selenu, kyseliny listové a vitamínu B12. Je přirozeným zdrojem CLA, tedy konjugované kyseliny linolové, která napomáhá k vytvoření optimální rovnováhy mezi svalovou a tukovou hmotou v lidském těle.

Hovězí maso je významným zdrojem látek a živin pro krvetvorbu, patří k biologicky nejplnohodnotnějším druhům mas.

V dnešní době se na trhu dá zakoupit maso ze zvířete, které bylo prvotně chováno pro jednostrannou produkci mléka. Typickým příkladem jsou v tomto případě staré, vyřazené krávy (toto maso může být v obchodě krásně naaranžováno, ale zklamání, které vás čeká při jeho přípravě a konzumaci, raději ponechte jiným). Je pravdou, že dříve jsme jako spotřebitelé neměli možnost zjistit, co kupujeme. Dnes však máme možnost z povinně zveřejňovaných údajů zjistit datum narození a porážky zvířete, pohlaví a plemennou skladbu konkrétního jedince. Kupujte proto přednostně maso mladých býků (cca 14–24 měsíců) či jalovic (14–20 měsíců), v tuzemsku vykrmených a poražených (tuzemské zvíře poznáte tak, že před vlastním číslem je písmenný kód CZ).

Kvalitní hovězí maso potřebuje před kuchyňskou úpravou vyzrát. Jde o celý komplex procesů v mase, které zaručí jeho křehkost a chutnost. Doba zrání je u různých mas různě dlouhá, hovězí maso by mělo dle odborných doporučení zrát cca 10 dní. Vyzrálé maso je 2–3x křehčí než maso nevyzrálé, a proto lze jen doporučit zakoupení kvalitního hovězího masa cca 1 týden před jeho kulinářským využitím. Koupené maso doma pouze mechanicky dočistíme, zabalíme do potravinářské fólie a v lednici ho můžeme nechat dalších 5–10 dnů dozrát bez obav, že se zkazí.

Hovězí kýta se řadí v dělení hovězího masa mezi zadní část, která je v 1. jakostní kategorii. Hovězí kýta se skládá z ořechu, vrchního a spodního šálu, zadní kýty, válečku a květové špičky. Kýtu lze upravovat dušením, pečením, minutkovou úpravou, grilováním, méně často pak vařením.

Hovězí kýtu je možné v dnešních podmínkách zakoupit již rozbouranou na jednotlivé šály nebo jejich části. V některých řeznictvích je možné zakoupit i kýtu v celku s kostí, ta se dá rožnit, ale je to velmi náročná úprava. Spíše si ji doma rozbouráte na jednotlivé šály nebo kusy.

Květová špička (rump steak) je nejlepší část zadního hovězího. Tohle velice jemné maso najdete v horní části kýty, upravit jej lze téměř jakkoli. Hodí se k pomalejší úpravě

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Recepty na hovězí zadní kýtu

Vepřový flamendr s křenem

Ingredience: 750 g vepřového masa, 3 lžíce sádla, 1 ks cibule, 1 sklenice čalamády, 2 lžičky mleté papriky, 2 lžičky kari, 1 lžíce strouhaného křenu, sůl, pepř

Technologický postup: Vepřové maso očistíme a nakrájíme na nudličky. Kousky masa podusíme na rozpáleném sádle a podlijeme trochou vody. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na proužky. Připravíme si čalamádu. K podušenému masu přidáme cibuli, mletou papriku, kari a čalamádu. Promícháme a přidáme lžíci křenu, sůl a pepř. Pokud máme rádi pálivé, můžeme přidat křenu i více. Pokrm podusíme doměkka. Hotový flamendr posypeme na talíři čerstvě nastrouhaným křenem a podáváme s přílohou podle vlastní chuti.

Zdroj: článek Vepřový flamendr

Co je to vepřový perkelt

Pörkölt se v Maďarsku připravuje na mnoho způsobů, tak jako u nás guláš. Na maďarských gastronomických webech se o perkeltu diskutuje právě tak, jako na našich stránkách o guláši (jen jsou Maďaři k sobě vlídnější a tolerantnější). V zásadě ale musí perkelt splňovat to, že se jedná o směs masa, cibule, paprik a rajčat, dušenou ve vlastní šťávě. Perkelt má hustší konzistenci, neplave v omáčce. Vůbec se nezahušťuje moukou.

Perkelt je možné připravit z vepřového, hovězího, skopového, jehněčího a drůbežího masa.

V Maďarsku se perkelt nejčastěji podává s tarhoňou, což je těstovinová rýže – speciální maďarská těstovina. České hospodyně znají pouze průmyslově vyráběnou obměnu této výborné těstoviny. Pravá tarhoňa se v Maďarsku i dodnes ještě připravuje většinou podomácku a jejím domovem je segedínský kraj. Její název svědčí o tom, že se tarhoňu Maďaři naučili připravovat od Turků.

Tarhoňa recept

Ingredience: 300 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, voda, olej

Technologický postup: Nasypeme do mísy mouku, přidáme vejce, špetku soli a studenou vodu. Vypracujeme tuhé těsto – vody dáme jen tolik, abychom mohli vypracovat tuhou hroudu z těsta. Poté připravené těsto nastrouháme najemno, tarhoňu rozložíme na čistou utěrku a necháme usušit. V hrnci na rozehřátém oleji za stále míchání tarhoňu pražíme, dokud nezačne hnědnout. Poté zalijeme vodou (jako rýži), osolíme a přikryté dusíme asi 10 minut. Vypneme a necháme dojít.

Zdroj: článek Vepřový perklet

Vepřový perkelt s rýží

Ingredience: 500 g vepřového masa, 3 cibule, 2 barevné papriky, 4 rajčata, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, pasta Perkelt, 1 lžíce sádla, sůl

Technologický postup: Na sádle zpěníme jemně pokrájené cibule a necháme zesklovatět. Přidáme maso pokrájené na kostky, opečeme, osolíme, přidáme obě papriky, pastu a mírně podlijeme. Když je maso téměř měkké, přidáme oloupaná pokrájená rajčata (zalijeme je vařící vodou, zchladíme a potom je snadno sloupneme), jemné nudličky paprik a dovaříme doměkka. Perkelt se již nezahušťuje, podává se s rýží.

Zdroj: článek Vepřový perklet

Vepřový perkelt po maďarsku

Ingredience: 800 g vepřového plecka, 2 zelené papriky, 2 červené papriky, 1 cibule, 2 rajčata, ½ lžičky sladké maďarské mleté papriky, 4 lžíce sádla, voda, sůl

Technologický postup: V hrnci na sádle necháme zpěnit oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli. Osmahnutou cibuli s hrncem odstavíme ze zdroje tepla, přidáme mletou sladkou papriku a na kostky nakrájené maso, hrnec vrátíme zpět na zdroj tepla a za stálého míchání maso během několika minut osmahneme. Přidáme na kostičky nakrájené papriky zbavené jadřinců, na měsíčky nakrájená rajčata a pokrm osolíme. Mírně podlijeme malým množstvím horké vody a pod poklicí dusíme na mírném zdroji tepla doměkka. Podáváme s knedlíky, noky, nakládanou zeleninou či zeleninovým salátem.

Zdroj: článek Vepřový perklet

Český vepřový perkelt se smetanou

Ingredience: 500 g vepřové plece, 1 cibule, 2 lžíce sádla, 2 lžičky mleté papriky, 1 lžíce hladké mouky, 1 konzerva rajčatového protlaku, 2 stroužky česneku, 1 dl smetany, sůl

Technologický postup: Maso nakrájíme na kostičky. Cibuli očistíme, nakrájíme nadrobno a osmažíme na sádle dozlatova. Do osmahlé cibule vmícháme papriku, osmahneme několik vteřin a hned vmícháme maso. Osmahneme na největším plameni, často mícháme, maso se musí zatáhnout. Pak poprášíme moukou, opět krátce osmahneme za stálého míchání. Nyní zalijeme asi 4 dl vařící vody z rychlovarné konvice a přidáme rajský protlak, osolíme. Necháme maso dusit pod pokličkou na mírném plameni doměkka. Během dušení očistíme česnek. Nakonec vmícháme smetanu, prohřejeme a přidáme česnek.

Zdroj: článek Vepřový perklet

Recept na boloňské špagety

Počet porcí 4 až 6. Doba přípravy 30 minut. Doba vaření 2 hodiny. Celková doba 2 hodiny a 30 minut.

Ingredience

  • 2 lžíce mleté ​​cibule;
  • 1 lžíce mleté ​​mrkve;
  • 1 lžíce mletého celeru;
  • 80 g neuzeného vepřového bůčku;
  • 350 g mleté svíčkové, ale levnější kusy jsou také v pořádku, například z plece;
  • 250 ml masového vývaru;
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce rajčatového protlaku;
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje;
  • 1/2 sklenice suchého bílého vína;
  • mletý parmazán;
  • 1 kuřecí nebo králičí játra (volitelné);
  • 500 g špaget.

Postup

Nadrobno rozemelte vepřový bůček. I cibuli, mrkev a celer nakrájejte nadrobno a orestujte je v hrnci se 3 lžícemi extra panenského olivového oleje. Pokud máte rádi máslo, dejte ho dohromady s olejem, půl na půl. Po 1 minutě přidejte ručně namletý vepřový bůček. Zelenina a tuk musí zkaramelizovat, proto je smažte, ale nepřipalujte je: bude to trvat asi 3 až čtyři minuty. Nyní přidejte mleté ​​hovězí maso, zamíchejte a vařte asi 5 minut.

Když se tekutina uvolněná masem odpaří, přidejte půl sklenice bílého vína. Omáčku promíchejte a po odpaření vína přidejte rajčatový protlak rozpuštěný ve sklenici vývaru. Promíchejte a zkontrolujte barvu omáčky, chceme světle hnědou, ne červenou. Udržujte omáčku ve varu na střední teplotě, částečně zakrytou.

Čím více ragú vaříte, tím je lepší. Někteří lidé to vaří až 4 hodiny. Ale nebojte se, na dobrou omáčku vám celkem 2 hodiny postačí. Nakonec podle chuti osolte.

Uvařte špagety podle návodu na nich uvedeném. Pak je sceďte a podávejte na hluboký talíř. Špagety polijte boloňskou omáčkou a posypejte mletým parmazánem.

Zdroj: článek Milánské a boloňské špagety - rozdíly

Slovenský vepřový perkelt s haluškami

Ingredience: 1 500 g vepřové plece, 3 cibule, 2 červené papriky, 4 rajčata, 4 lžíce oleje, 2 lžíce červené mleté papriky, sůl, pepř, voda

Ingredience na halušky: 400 g polohrubé mouky, sůl, voda

Technologický postup: Oprané vepřové plecko si nakrájíme na větší kostky, cibuli nakrájíme nahrubo. Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět cibuli, poté přidáme na kostky nakrájené maso, které zprudka orestujeme. Je dobré maso si už v míse prosypat červenou mletou paprikou, solí a pepřem. Po orestování malinko podlijeme vodou, aby se nám paprika nepřipálila a nezhořkla. Kastrol přikryjeme dobře přiléhavou pokličkou a maso necháme dusit za občasného míchání, až začne měknout. Podléváme jen slabě, aby se voda vypařovala a maso se dusilo v přírodní šťávě. Když je poloměkké, přidáme na kousky nakrájenou papriku a rajčata a vše dobře provaříme do změknutí. Vzniklou šťávu ochutíme. Pro milovníky ostřejších jídel lze přidat ke konci feferonku nebo pálivou papriku. Mouku na halušky v míse smícháme se solí a opatrně přidáme vodu, aby vzniklo polotekuté těsto. To pak malou lžičkou házíme po kouskách do osolené vroucí vody. Mísu držíme mírně nakloněnou, aby nám těsto stékalo, a lžičku si po každé halušce namáčíme do horké vody. Také můžeme použít síto na halušky. Doba varu je krátká, jakmile halušky vyplavou na povrch, jsou uvařené. Vyndáme je sítem, a aby se neslepily, můžeme je malinko zakápnout olejem nebo promastit například lžící sádla.

Zdroj: článek Vepřový perklet

Cikánský vepřový perkelt s těstovinami

Ingredience: 500 g vepřového masa, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1,5 lžíce mleté sladké papriky, sůl, 120 g rajského protlaku

Technologický postup: Cibuli s česnekem oloupeme. Cibuli nasekáme na jemné kostičky, česnek utřeme se solí. Slaninu nakrájíme na kostičky a vepřové maso (kýtu nebo plec) po omytí a osušení na kostky. Slaninu rozpustíme na pánvi, přidáme cibulku, zpěníme, vmícháme sladkou papriku a podlijeme troškou vody. Do základu dáme maso, trošku soli a dusíme do poloměkka. Pak přidáme protlak s utřeným česnekem, promícháme a dusíme asi 15 minut. Poté zalijeme vodou, povaříme, dochutíme solí a můžeme podávat. Vynikající přílohou k vepřovému perkeltu jsou těstoviny.

Zdroj: článek Vepřový perklet

Recepty na domácí pekárnu

Domácí pekárna chleba se používá k automatickému míchání, hnětení, kynutí a pečení různých druhů chleba, těst a dokonce i dalších potravin, jako jsou džemy, koláče a rizoto. Nabízí pohodlný a bezdotykový způsob výroby pečiva, takže je ideální pro začátečníky nebo ty, kteří mají nabitý program a chtějí čerstvé domácí výrobky bez ruční práce tradičního pečení.

Recepty na chléb

Sendvičové bochníky

Nejčastěji se používá pro standardní bílý, celozrnný a jiný kynutý sendvičový chléb podle jednoduchých, předem odměřených receptů.

Speciální chleby

Dobré pekárny mohou také vyrábět obohacená těsta, jako je brioška, ​​challah a ovocno-ořechový chléb, často s funkcí pro přidání ingrediencí ve správný čas.

Nastavení pouze pro těsto

Program „Těsto“ lze použít k míchání a hnětení různých kynutých těst pro pozdější pečení v klasické troubě, například na pizzové korpusy, bagely nebo housky.

Recepty na těsta

Těsto na pizzu

Oblíbeným použitím je výroba těsta na pizzu, čímž se ušetří nemalé úsilí spojené s ručním hnětením.

Sladké rohlíky a preclíky

Těsto na skořicové buchty, večeře a další sladké pochoutky lze připravit v pekárně chleba.

Recepty na ostatní potraviny

Džemy a zavařeniny

Cyklus „Džem“ nebo „Vaření“ u některých modelů umožňuje vařit a míchat džemy a další zavařeniny.

Koláče a dezerty

Pekárny chleba lze použít k pečení rychlých chlebů, tvarohových koláčů a dokonce i ovocných koláčků.

Slané pokrmy

Díky možnosti ohřevu a míchání mohou pekárny vařit jednoduchá jídla, jako je rizoto, dušené maso a dokonce i míchaná vejce.

Výhody používání pekárny chleba

Pohodlí

Vložte ingredience, stiskněte tlačítko a pekárna se postará o míchání, hnětení, kynutí a pečení.

Plánované pečení

Mnoho modelů má časovače, které vám umožňují nastavit pečení za několik hodin, takže chléb je hotový, kdykoli ho budete chtít.

Čerstvost

Užijte si čerstvý domácí chléb a pečivo bez konzervantů, které se nacházejí v kupovaných produktech.

Všestrannost

Kromě chleba dokáží tyto stroje připravovat různá těsta, koláče a dokonce i některá vařená jídla, což zvyšuje jejich využití v kuchyni.

Zdroj: článek Domácí pekárna

Masarykovy koláčky

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 žloutky
  • 170 g lískových oříšků (opražených)

Ze všech přísad vypracujeme těsto, oříšky do něj zapracujeme celé. Uděláme váleček, který necháme přes noc v lednici ztuhnout. Druhý den nakrájíme půl centimetru vysoká kolečka, která pečeme na suchém plechu dorůžova. Teplé obalíme v cukru.

Zdroj: článek Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky bez vajec

Ingredience: 280 g hladké mouky, 210 g másla, 70 g moučkového cukru, 100 g mletých vlašských ořechů, moučkový cukr a vanilkový cukr na obalení.

Postup: Na vál nasypeme prosátou hladkou mouku, moučkový cukr, ořechy a na kousky nakrájené máslo, které má pokojovou teplotu. Z ingrediencí vypracujeme těsto. To bychom poté měli vložit do igelitového sáčku a nechat odležet v lednici několik hodin (nejlépe do druhého dne), ale pokud nás tlačí čas, můžeme těsto zpracovávat hned. Těsto rozkrájíme na menší dílky, ze kterých na pomoučeném vále vyválíme rukama dlouhé válečky o průměru asi 1 cm. Válečky pak nakrájíme na 4–5 cm dlouhé dílky, jež dáme na plech vyložený papírem. Na plechu každý váleček ohneme do tvaru rohlíčku. Rohlíčky při pečení nabydou jen minimálně, proto mezi nimi nemusí být veliké mezery. Rohlíčky pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 10 minut. Ještě teplé rohlíčky pak obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Necháme je pár dní odležet a poté je můžeme konzumovat. (Malá rada na závěr: jedna dávka vanilkových rohlíčků vždy zmizí velmi rychle, tudíž zvažte, zda je neupéct rovnou ze dvou dávek.)

Zdroj: článek Recepty na vánoční cukroví vanilkové rohlíčky

Mleté maso na špejli

Suroviny: 600 g mletého masa, 2 stroužky českého česneku, svazek jarní cibulky, 1 vejce, sůl, pepř, lžička mleté pálivé papriky, olej

Technologický postup: Česnek oloupeme a utřeme se špetkou soli. Jarní cibulku omyjeme a nasekáme na drobno. Do mísy dáme mleté maso, přidáme česnek a cibulku, přidáme vejce, směs osolíme, opepříme a dochutíme pálivou paprikou. Masovou směs dobře promícháme a na špejli vytvoříme váleček. Masové tyčinky grilujeme na předehřátém grilu nebo pánvi ze všech stran dozlatova. Můžeme zdobit kolečky cibule. Můžeme podávat s vařeným bramborem nebo pečivem a pikantním dresinkem.

Zdroj: článek Nejlepší recepty na mleté maso

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Michal Vinš

 Nina Vinšová

 Mgr. Jiří Dvořák

 Gabriela Štummerová

 Bc. Jakub Vinš


vepřový váleček recept
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
verbena
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>