Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

VZORY ZDOBENÍ VELIKONOČNÍ PERNÍČKY

OBSAH

Zdobení měkkého perníčku

Zdobení perníčků má u nás dlouholetou tradici, perníčky se zdobí na Vánoce, Velikonoce a na svatební hostiny.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Vzory na filetové háčkování

Vzory z celého světa:

Vzory a návody z Čech:

Filetové háčkování se od ostatních druhů krajky odlišuje svými vzory, které jsou založené na čtvercích. Základ vzoru tvoří síť. Vyplněné čtverečky se nazývají bloky, otevřené okénka. Existují i propracovanější oka – proužky a lacetky. Obrácené lacetky vytvářejí kosočtvercové tvary. Síťky mohou být různě velké. Až se naučíte pracovat se schématem, zjistíte, že si můžete za pomoci čtverečkového papíru snadno tvořit své vlastní krásné vzory dle předlohy.

Zdroj: Filetové háčkování

Citronová poleva na perník

Ingredience: 1 bílek, 200 g moučkového cukru (prosátého), 1 lžíce citronové šťávy

Technologický postup: Vše dáme do mísy a šleháme, velice dlouho, až je poleva tuhá a neskapává ze lžíce. Plníme do sáčku na zdobení anebo do tvrdého igelitového sáčku. Ustřihneme růžek a malujeme na perníčky. Necháme uschnout a srovnáme do krabiček na uležení.

Zdroj: Citrónová poleva

Poleva na perníčky

Ingredience: 1 bílek, 15 dkg moučkového cukru, 1 lžička solamylu, 3–4 kapky citronové šťávy

Postup: Na 1 vaječný bílek vmícháme asi 15 dkg alespoň 3x přesátého moučkového cukru (to je to nejdůležitější u kvalitní polevy), přidáme 1 lžičku solamylu a přikápneme 3–4kapky citronové šťávy, citronky nebo octa přes sítko (udělá nádhernou bílou barvičku).

Mícháme ručně asi 20 minut, až je poleva bílá. Na šlehači lze také, ale pozor, někdy je jakoby „dutá“. Zdobíme kornoutkem se zdobicí tryskou z domácích potřeb asi za 5 Kč. Chceme-li zdobit i barevně, přidáme do oddělené polevy (dáme si třeba do malé skleničky menší množství polevy) potravinářské barvivo libovolné barvy a pár kapek vody. Pozor, stačí troška barviva i vody, nesmí se moc naředit, musí zůstat dost hustá, aby nerozmáčela perníček a neroztékala se.

Připravenou polevu vždy přikryjte vlhkou utěrkou, můžete dát na noc do ledničky, když zbyde ve skleničce, a přikryjte čepičkou z alobalu. Poleva se loupe, mění-li se příliš teploty, například když necháte perníčky u radiátoru. Chcete-li vyplňovat kontury (vybarvovat), dejte si do malého hrnečku polevu, přidejte pár kapek vody a pomocí malého štětečku vybarvujte. Lze zdobit také jedlými cukrářskými perličkami, je to také moc hezké.

Perníčky je možné zdobit i celoplošně, a to tak, že na cca 20 kouscích provedete jen konturu po obvodu perníčku, po zaschnutí vyplníte některé plochy štětcem, polevou mírně zředěnou, případně i barevnou, a zase necháte zaschnout. Potom teprve finálně konturujte a zdobte. Můžete dělat vzory, tečky, čáry, co vás napadne, můžete se řídit i kreslenými návody. Pozor, pokud si neuděláte okraje, poleva vám bude při vyplňování štětcem stékat!

Zde je videonávod na pečení a zdobení perníčků.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Perníčky z Hery

Ingredience: 75 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 20 dkg medu, 15 dkg Hery, 3 vejce, 3 lžíce kakaa, 1 lžíce koření do perníku, 1 lžička skořice, 1,5 lžičky sody (můžete nahradit kypřicím práškem do perníku)

Postup: Ručně nebo v elektrickém robotu si ze všech surovin vypracujte těsto. Může se vám zdát trochu lepivé, ale nebojte se, při vykrajování už vás trápit nebude. Pozor, dodržujte množství medu v receptu a výrazně ho nepřidávejte, mohlo by to ohrozit výsledek.

Takto připravené těsto je nutné nechat alespoň do druhého dne rozležet v lednici. Rozhodně nepodlehněte návalu euforie a nevrhněte se do pečení hned. Opravdu těstu dejte čas, aby se v něm rozleželo veškeré koření.

Po odležení těsto klasicky vyválejte na silnější plát (cca 0,5 cm), už by vám nemělo lepit. Vykrájejte perníčky a šup s nimi do trouby předehřáté na 180 °C. Stačí péct 8 minut, aby se nevysušily a neztvrdly. Po vytažení z trouby je hned ještě horké můžete potřít bílkem, budou se pak krásně lesknout. Vychladlé, pokud vám je rodina nesní, ozdobte dle své fantazie bílkovou nebo cukrovou polevou.

Jeden tip na originální perníčky: Červené potravinářské barvivo namíchejte do bílku, kterým část horkých perníčků po upečení potřete. Bílé zdobení na červeném podkladu vypadá opravdu skvěle a věřte, že budete originální.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Hera na měkké perníčky

Hera je vynikající a ekonomickou alternativou při pečení. Možná namítnete, že použití másla při pečení je nepřekonatelné a nenahraditelné, ale vzhledem k astronomickým cenám másla často neúnosné. Zde je recept na perníčky s použitím Hery a posuďte sami, jak jsou nerozeznatelné od použití másla.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Recept na měkké perníčky bez sody

Ingredience: 250 g moučkového cukru, 3 vejce, 120 g medu, 400 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, koření na perníčky (nebo lžička skořice, lžička anýzu, špetka hřebíčku a špetka badyánu), bílek na potření

Postup: Vytvoříme těsto, které necháme minimálně 24 hodin zabalené ve fólii v lednici odpočinout. Poté přes fólii vyválíme plát. Vykrájíme perníčky a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C 8 minut, aby se nevysušily a neztvrdly. Po vytažení z trouby je hned ještě horké můžete potřít bílkem.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Polevy na zdobení perníčků

Jakou polevou si perníčky ozdobíte, si vyberte sami, tou nejtradičnější je asi poleva citronová či cukrová.

Na co si ale u přípravy musíte dát opravdu pozor, aby v moučkovém cukru nebyly ani malé kousky, proto vám doporučuji raději cukr před použitím prosít jemným sítkem.

Připravenou polevu nemusíte spotřebovat hned, ale je potřeba ji pak skladovat v uzavřené nádobě, aby nezaschla a nevznikly v ní kousky, které by vám pak nedělaly dobrotu.

Cukrovo-bílková poleva

Ingredience:

  • 150 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • šťáva z poloviny citronu

Postup:

Moučkový cukr vyšlehejte s bílkem, přidejte trochu citronové šťávy a ještě utřete. Takto připravenou hmotu můžete nechat přírodně bílou nebo ji můžete rozdělit na několik částí a obarvit potravinářskými barvami. Polevu přendejte do zdobicího sáčku a můžete začít zdobit vychladlé perníčky dle vlastní fantazie.

Citronová poleva

Možná vás nadpis trochu mate a očekáváte, že tato poleva bude mít citronovou chuť, ale citronová je proto, že je jen z citronu a cukru.

Ingredience:

  • 150 g moučkového cukru
  • 1–2 lžíce citronové šťávy

Postup:

Moučkový cukr a citronovou šťávu utřete do husté polevy. Takto připravenou polevou můžete pomocí zdobicího sáčku zdobit vychladlé upečené perníčky.

Cukrová poleva

Ingredience:

  • 150 g moučkového cukru
  • trocha vody

Postup:

Moučkový cukr vsypte do misky nebo většího hrnku a po půllžících přidávejte vodu. Poleva musí zůstat hustá, aby vám pak z perníčků nestékala. Polevou naplňte zdobicí sáček a pusťte se do zdobení.

Bílková poleva

Ingredience:

  • 200 g moučkového cukru
  • 1 bílek

Postup:

Část moučkového cukru a bílek začněte třít v menší misce, postupně dodávejte po troškách cukr a důkladně třete, než vznikne hustá poleva. Správnou hustotu polevy zjistíte tak, že když chcete vařečku vyndat, zůstane na ní krápník. Takto připravenou polevu můžete přendat do zdobicího sáčku a začít se zdobením.

Kupovaná poleva na perníčky

Netroufáte-li si připravit svou polevu, nebo máte-li s ní špatnou zkušenost, můžete se rozhodnout pro kupovanou polevu, která je v sypkém stavu a připravuje se smícháním s vodou. Tato poleva má sněhovou barvu, ale dá se dle libosti dobarvovat potravinářskými barvivy.

Zdroj: Zdobené perníčky několikrát jinak

Bílková poleva na perníčky recept

Ingredience: 1 bílek, 50 g moučkového cukru, podle potřeby špetka potravinářského barviva

Postup: Cukr prosejeme, raději dvakrát. Obě suroviny spojíme a trpělivě mícháme na lesklou bílou kašičku, která se neroztéká. Rozděláme ji na poloviny a do jedné přidáme potravinářské barvivo. Takto připravenou polevou zdobíme perníčky, dortíčky a jiné cukroví. Pozor! Nevyužitá bílková poleva zasychá.

Zdroj: Poleva na perníčky

Co budete na chaloupku z perníku potřebovat

Ingredience těsto:

  • 1 250 g hladké mouky
  • 500 g třtinového cukru
  • 500 g medu
  • 300 g másla
  • 50 g kakaa
  • 2 vejce
  • 3 lžíce perníkového koření
  • 2 lžičky jedlé sody
  • kůra z 1 citronu
  • 4 lžíce rumu

Ingredience na polevu a zdobení:

  • 500 g moučkového cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • k ozdobení dále můžete dle vlastní fantazie použít: moučkový cukr, lentilky, kandované ovoce, ořechy, plátky mandlí, strouhanou čokoládu, různé želatinové bonbony či sušené ovoce a spoustu dalších dobrůtek, které vás napadnou

K pečení a výrobě budete dále potřebovat:

  • papír na pečení
  • 2 čtvrtky nebo jakýkoliv jiný tvrdší papír
  • zdobicí pytlík s tenkým nástavcem nebo přímo zdobicí pytlík na perníčky

Zdroj: Chaloupka z perníku

Medové perníčky měkké

Ingredience: 400 g hladké mouky, 2 vejce, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření, 140 g moučkového cukru, 100 g Hery, 2 lžíce medu

Postup: Cukr utřeme se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Medu nedáváme víc, perníčky by byly tvrdé! Vypracujeme těsto a necháme 30 minut odpočinout v lednici. Těsto rozválíme na silnější plát a vykrajujeme libovolné tvary, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Medové perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Pár tipů

Světlé stínování se na perníčcích dělá jako první, a to naředěnou bílkovou polevou (ředí se kapkou citronu), a nanáší se štětcem. Po zaschnutí se ještě domalovává linkami.

Bílková poleva se samozřejmě dá obarvit potravinářským barvivem. Ovšem bílá barva vynikne nejlépe, i proto se do těsta přidává kakao.

Sáček s polevou držte v jedné ruce, kterou postupně přidávejte tlak, díky němu zdobíte. Prsty druhé ruky tento sáček „stabilizujte“, aby se druhá ruka tolik neklepala nebo nevybočovala ze směru. Špičku sáčku držte při zdobení nad perníčkem a linku na něj pokládejte, nekreslete. Díky tomu se vám lépe podaří rovné linky.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Recept na polevu na perníčky

Poleva: 2 bílky a práškový cukr, rum

Postup: Ingredience smícháme a šleháme do bíla, přidáme rum a rozředíme na ne moc hustou polevu. Hmotou potíráme 1x spodní stranu a 2x horní stranu.

Zdroj: Poleva na perníčky

Vzory na vyřezávání dýně

Pro inspiraci se můžete podívat na šablony, které jsou vhodné pro vyřezávání dýní. Když podle šablon vyřežete dýní, tak je výsledek následující. Vše záleží na vaší zručnosti a fantazii.

Zdroj: Šablony na dýně

Perníčky paní Brýdové

Ingredience: 500 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 5 lžic medu, 100 g másla nebo Hery, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 kávové lžičky koření do perníku, 1 lžička sody a 1/4 prášku do perníku

Postup: Těsto necháme uležet v lednici alespoň 12 hodin. Z těsta pak vyválíme placku silnou cca 3–4 mm. Pozor, ať nemáte perníčky moc tenké, pak opravdu měkounké nebudou ani s tímto receptem. Pečeme na 180 stupňů, než začnou vonět. Paní Brýdová doporučuje válet těsto přes potravinovou fólii a téměř vůbec nepodsypávat. Takže opravdu do těsta a ani pod něj při válení nepřidávejte ani trošku mouky navíc, to je jeden z důvodů, proč pak perníčky nejsou po upečení měkké a nadýchané. Věřte, že takto upečené perníčky okamžitě zmizí.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Poleva na perníčky

Použití polevy má mnoho důvodů: zlepšuje vzhled výrobků, zabraňuje vysychání korpusu, brání přístupu vzduchu k náplním (jejich vysychání, okysličování a tím vede ke zpomalení procesu žluknutí), zabraňuje vniknutí mikroorganismů do náplní a korpusů pečiva.

Zdroj: Poleva na perníčky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP