Téma

ZAKRSLÝ KRÁLÍK BERÁNEK INFORMACE


Zajímá vás téma ZAKRSLÝ KRÁLÍK BERÁNEK INFORMACE? Tak právě pro vás je určen tento článek. Velikonoční beránek je druh sladkého pečeného pokrmu, který se připravuje tradičně na Velikonoce, ve tvaru ležícího beránka. Je připraven ze sladkého těsta a je možné ho polít čokoládou či jinou polevou pro zvýraznění jeho sladké chuti.


Tradice

Velikonoce, jako svátky umučení a vzkříšení, patří k základním křesťanským pohyblivým svátkům. Ostatní pohyblivé svátky se odvozují vždy od data velikonoční neděle. Podle církevní historie připadlo utrpení Kristovo na dobu, jež následovala po jarní rovnodennosti, a současně mu předcházel jarní měsíční úplněk. Toto pravidlo bylo vzato za základ a křesťanské Velikonoce (velikonoční neděle) se slaví vždy první neděli po prvním jarním úplňku.

Symbol beránka je pro Velikonoce tradiční, protože už v pohanských časech působili pastevci na velmi rozsáhlých územích. Židé vnímají ovce jako členy Božího stáda, beránka ovšem zabíjeli i na památku vyvedení lidu Izraele z egyptského otroctví.

V křesťanství beránek symbolizuje Beránka božího – nevinného, čistého a poslušného beránka, který byl obětován na kříži a jeho krev zachránila pokřtěné od hříchu a od smrti.

Beránek je coby obřadní pokrm známý už od středověku. Nikdo už ovšem nezjistí, zda se velikonočním beránkem rozumí dnešní sladké pečivo ve stovkách variant, nebo skutečně pouze jehněčí maso. Ale jelikož se masitý pokrm mohl jíst až po svěcení pokrmů, které připadalo na Boží hod velikonoční (velikonoční neděle), a pak také z důvodu, že beránka jako masitý pokrm si nemohl dovolit každý, se dá předpokládat, že naši předkové připravovali beránka pečeného z těsta jak slaného, tak i sladkého. Tomu odpovídá jeden starý recept, který jako suroviny mimo jiné uvádí rýži, rýžovou mouku, mandle a mandlový olej.

Zdroj: článek Velikonoční beránek

Příběh

Ve svém příspěvku INFORMACE Z KATASTRU NEMOVITOSTI O ZASTAVENÉ NEMOVITOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša.

Dobrý den,
chtěla bych zjistit podrobné informace o zástavním právu smluvním k nemovitosti - byt v panelovém domě - datum vzniku, datum ukončení zástavního práva.. Podařilo se mi dohledat pouze to, že na dané nemovisti zástava je, ale bližší informace k dané zástavě bohužel ne. Je nutné, abych si nechala udělat placený výpis z KN?
Děkuji, Dáša.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Informace z katastru nemovitosti o zastavené nemovitosti

Velikonoční beránek s vaječným koňakem

Ingredience: 5 vajec, 130 g hladké mouky, 3 vanilkové pudinky, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 dl oleje, 2,5 dl vaječného likéru, kandované ovoce a rozinky, čokoládová poleva

Technologický postup: Žloutky ušleháme s cukrem do světlé pěny a přimícháme olej. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a pudinky, promícháme, přimícháme likér a nakonec sníh z bílků (a vmícháme kandované ovoce a rozinky). Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme přibližně 40 minut při 180 °C. Když beránek vychladne, poléváme ho čokoládovou polevou.

Zdroj: článek Velikonoční beránek

Příběh

Ve svém příspěvku KOMULE DAVIDOVA PĚSTOVÁNÍ STŘÍHÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Prosím o radu k tomuto keři. Teď na jaře po větším seříznutí keř krásně obrůstá, ale na koncích, kde už by byly květy, se listy stáčejí do ruliček a zastaví růst, patrně i květu. Po rozvinutí těchto listů, není vidět žádný hmyz ani škůdce. Díky za odpověď, co s tím mám dělat a nebo radu, aby se to nestalo. Měla jsem to i vloni. Díky Olga

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aranka.

Dobrý den, každé jaro když začne rostlina vyrůstat tak mi konce výhonků jako by někdo ustipnul. Spodní listy žloutnou a keř je slabý a nevyroste. Zůstane takový zakrslý.
Když toto období pomine, rostlina trochu odroste (120cm asi) a krásně kvete.
Chtěla bych jí z jara trochu pomoci a nevím jak.


🔍 ZVĚTŠIT

Zdroj: příběh Komule davidova pěstování stříhání

Smrk stříbrný zakrslý

Smrk stříbrný zakrslý je špatné označení, správně se tento strom nazývá smrk pichlavý (Picea pungens). Zakrslý smrk pichlavý je obvykle keřovitého růstu, dosahuje výšky 1–1,2 m. Jedná se o neobyčejně přizpůsobivou dřevinu, jež není náročná na půdu (snáší suché i vlhké půdy) a jíž nevadí ani znečištěné ovzduší nebo vyšší nadmořské výšky. Vyžaduje pouze plné slunce. Nejen pro své husté větvičky se smrk pichlavý řadí k oblíbeným „doplňkům‟ menších i velkých zahrad a parků. Tento smrk je dokonce nejrozšířenějším smrkem v evropských parcích a zahradách. Smrk pichlavý vynikne ve skupinové výsadbě i jako solitéra. Ročně povyroste o cca 20 cm. Velmi cenné jsou jeho kultivary.

Zde můžete vidět smrk pichlavý.

Smrk pichlavý je odrůda vyšlechtěná v roce 1937. Původní druh pochází ze západní části Severní Ameriky. Roste ve výškách 2000–3300 m nad mořem obvykle roztroušeně na březích horských řek nebo na bažinatých stanovištích.

Jak již bylo řečeno, zakrslý pichlavý smrk je většinou keřovitého vzrůstu, avšak silnější rostliny mají tendenci tvořit hlavní výhon (terminál), v důsledku čehož mají starší stromy nepravidelně kuželovitou korunu. Větve smrku se hustě větví, jsou vodorovné až mírně vystoupavé a tvoří poměrně výrazná patra. Jehlice jsou tuhé, dlouhé, čtyřhranné, ostře špičaté a bodavé a měří 15–20 mm. Mají modrostříbrnou barvu. Smrk většinou neplodí. Strom dosahuje ve 20. roku výšky 1–1,2 m a šířky 1,5–1,8 m. Rostliny s terminálním výhonem dorůstají v tomto věku do výšky 2–2,5 m a šířky 1,5–2 m. Pakliže chcete rostlinu nízkou (keřovitou), musíte u starších rostlin pravidelně odstraňovat nové terminály.

Smrk pichlavý nevyžaduje zvláštní druh půdy, postačí půda běžná, vlhčí. Potřebuje pouze dostatek slunečního světla, nikoli však úpal, který vysušuje. Smrk je zcela mrazuvzdorný a velmi tolerantní k prašnému a suchému prostředí.

Jedná se o vděčnou a žádanou odrůdu, jež se hodí do barevných skupin jehličnanů. Uplatnění najde i v mobilních nádobách.

Zdroj: článek Smrk

Příběh

Ve svém příspěvku PŘEZIMOVÁNÍ - DÍK ZA INFORMACE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Děkuji za poskytnuté informace, teď se mi snad podaří brambořík přezimovat a příští rok mi udělá znovu plno radostí. Vlasta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumír.

Celou zimu mi kvete, 1 x za 2 roky přesadit,přes léto ven pod strom, občas zalít. V tuto dobu nebo zač. září na okno na sever, kde září plnými květy až do konč. jara. V létě doslova odpočívá, až vypadá špatně- zaleji, i déšť občas pomůže.

Zdroj: příběh Přezimování - Dík za informace.

Musa acuminata (Banánovník zakrslý)

Pro pokojové pěstování banánovníků je právě zakrslý banánovník asi ten nejvhodnější. Pochází z Indomalajsie a patří mezi víceleté byliny. Stejně jako ostatní banánovníky vyžaduje světlé místo, teplo a vyšší vzdušnou vlhkost. Zálivka musí být během léta bohatá, hnojení běžné. Substrát vyžaduje lehký a humózní. Dobrá je drenáž na dně květináče. Banánovník není vhodné letnit na balkonech, vítr totiž může potrhat listy. Protože většinou nedokážeme zajistit v bytě potřebnou vzdušnou vlhkost, je třeba počítat s tím, že rostlinu často napadají svilušky.

Ve svém přirozeném prostředí dorůstá 1,5–9 m do výšky. Pod zemí vytváří oddenek. Listy jsou ohraničené tmavší zelenou. Spodní strana je červená. Banánovník kvete v převislém květenství dlouhém 0,5–1,5 m. Potřebuje teplo bez mrazu a půdu bohatou na živiny. Minimální teplota zimování je 5 °C.

Zde jsou fotografie, na kterých je vidět banánovník zakrslý.

Zdroj: článek Banánovník

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ VINNÉ RÉVY PRO ZAČÁTEČNÍKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Na podzim jsem vysadil innou révu ,nechal jsem 2 očka krytá před mrazy rúvkem. Na jaře jsem rúvky rozhrnul a rostliny začaly rúst. dnes 4.8 vyrostly do výše 1 M ,poraďte, jak mám sazenice ošetřit!!! Fazochy vylamuji a zalívám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Přečtěte si náš kalendář pro vinaře: https://www.vinna-reva-pest…
Kalendář obsahuje důležité informace pro začátečníky rozdělené do měsíců. Obsahuje i informace o péči o malé sazenice vinné révy.

Zdroj: příběh Opora pro víno

Beránek s olejem

Ingredience: 4 vejce, 120 g pískového cukru, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 4 lžíce oleje, 4 lžíce horké vody, 1 vanilkový cukr

Technologický postup: Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme olej a po lžících horkou vodu. Do mouky přimícháme prášek do pečiva a pak utřené žloutky s cukrem a promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Formu na beránka vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou, nalijeme do ní těsto a pečeme asi 40 minut. Po upečení necháme vychladit a pak beránka posypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: článek Velikonoční beránek

Netradiční beránek

Ingredience: 150 g hrubé mouky, 100 g polohrubé mouky, 200 g mrkve, 1 prášek do pečiva, 1 hrst rozinek, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 4 lžíce tuku, mléko

Technologický postup: Mrkev očistíme a nastrouháme najemno. Do zadělávací mísy dáme mouky s práškem do pečiva a promícháme, pak cukr a opět promícháme a nakonec všechny zbylé ingredience. Spojíme a s pomocí mléka vytvoříme středně husté těsto. Rozinky můžeme a nemusíme při přípravě namáčet do vody nebo trochy rumu. Předehřejeme si troubu na střední stupeň. Těsto vlijeme do předem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na beránka, přiklopíme a pečeme necelou hodinu. Po dopečení můžeme formu s beránkem na chvíli přikrýt ve vodě namočenou utěrkou pro snazší vyklopení. Po vychladnutí potřeme mrkvového beránka bílou polevou, oči a čumáček vytvoříme pomocí lentilek. Pro dokonalý výsledek přidáme mašli.

Zdroj: článek Velikonoční beránek

Zdravý velikonoční beránek

Ingredience: 200 g celozrnné žitné mouky, 250 g tempehu, 1,5 dl jablečného moštu, 80 g pohankové mouky, 150 g sladěnky (slad ječmenný), 150 g tuku (rostlinné máslo Alsan nebo kokosový olej), 20 g semínek (slunečnicové, rozemleté lněné), 70 g sušeného ovoce (předem namočit), 70 g oříšků (kešu, mandle, paraořechy, vlašské), poleva z karobu, kokos

Technologický postup: Tempeh nakrájejte na kostky a dejte do hrnce. Postupně přidejte jablečný mošt a vařte cca 20 minut. Rozmixujte a to samé udělejte se sladěnkou a tukem. Obojí pak spojte. Zapracujte celozrnnou a pohankovou mouku, přidejte semínka a nakrájené ovoce. Pořádně promíchejte a nechte 10 minut odpočinout, aby těsto ještě zhoustlo. Formu vymažte tukem, vysypejte moukou, vlijte těsto a pečte na 170 °C 45 minut přiklopené a 15 minut odklopené. Ozdobte polevou z karobu a posypte kokosem.

Zdroj: článek Velikonoční beránek

Třený velikonoční beránek

Ingredience: 350 g polohrubé mouky, 140 g másla, 1 kypřicí prášek do pečiva, 4 vejce, 1 lžička citrónové kůry, 200 g cukru krupice, 200 ml mléka, tuk na vymazání, strouhanka na vysypání

Technologický postup: Formu na beránka vymažeme a vysypeme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Cukr utřeme s máslem a žloutky. Přidáme citrónovou kůru, mléko, mouku s kypřicím práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Těsto lehce promícháme a poté je rozetřeme do připravené formy. Velikonočního beránka pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě. Po upečení vyklopíme z formy a necháme vychladnout. Třeného velikonočního beránka zdobíme podle fantazie.

Zdroj: článek Velikonoční beránek

Velikonoční beránek hrnkový

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukr krupice, 2 vejce, 0,5 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, špetka citrónové kůry, špetka soli, 2 lžíce rumu

Technologický postup: Vejce rozkvedláme v mléce. Mouku smícháme s kypřicím práškem, solí, vanilkovým a krupicovým cukrem a citrónovou kůrou. Mléko s vejci nalijeme do sypké směsi, přilijeme olej, rum a utřeme hladké těsto. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 40–50 minut. Dobu pečení si každý přizpůsobí podle své trouby. Upečeného beránka vyndáme z trouby a necháme formu vychladnout. Teprve potom jej vyklopíme a potřeme čokoládou nebo citrónovou polevou či jen pocukrujeme. Na krk uvážeme beránkovi mašli a do rozříznuté pusy vložíme kousek asparágusu.

Zdroj: článek Velikonoční beránek

Babiččin velikonoční beránek

Ingredience: 180 g polohrubé mouky, 100 g cukr krupice, 80 g másla, 2 vejce, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 1 lžička vanilkového cukru, 1 lžička citrónové kůry, rozinky na ozdobu, tuk na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr na pocukrování

Technologický postup: Žloutky třeme asi čtvrt hodiny s cukrem a změklým máslem. Přidáme prosátou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, vanilkový cukr, citrónovou kůru a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků (v misce metličkou ušleháme z bílků sníh, bílek musí mít pokojovou teplotu). Těsto vlijeme do dobře tukem vymazané a polohrubou nebo hrubou moukou vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě nejdříve 15 minut na 200 °C, potom teplotu zmírníme a pečeme asi 30 minut na 180 °C. Po upečení necháme beránka ještě chvíli ve formě, až se těsto trochu odtáhne od stěn, pak ho opatrně vyklopíme. Dvě rozinky dáme místo očí, jednu na čumáček a vydatně pocukrujeme moučkovým cukrem.

Zdroj: článek Velikonoční beránek

Nejlepší velikonoční beránek

Ingredience: 200 g polohrubé mouky, 120 g cukr krupice, 4 lžíce horké vody, 4 vejce, 1 hrst vlašských ořechů, rum, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce oleje, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 1 hrst rozinek, tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy

Technologický postup: Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme na tuhý sníh. Žloutky šleháme s oběma cukry, horkou vodou a přidáváme olej. Lehce vmícháme mouku s kypřicím práškem, sekané ořechy, rozinky namočené v rumu a nakonec tuhý sníh z bílků. Piškotové těsto vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy. Přiklopíme druhou polovinou formy a beránka pečeme na 180 °C asi 40 minut. Po upečení beránka opatrně vyklopíme a necháme vychladnout. Velikonočního piškotového beránka zdobíme podle fantazie.

Zdroj: článek Velikonoční beránek

Velikonoční beránek z hladké mouky

Ingredience: 5 vajec, 200 g krupicového cukru, 200 g hladké mouky, 20 g másla, 20 g másla na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy

Technologický postup: Vejce a cukr vyšleháme nad párou do zhoustnutí, poté stáhneme z tepla a stále šleháme, než těsto vychladne na pokojovou teplotu. Poté přimícháme prosátou mouku a rozpuštěné máslo, které má přibližně stejnou teplotu jako těsto. Hotové těsto vlijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy. Přiklopíme a pečeme cca 30 minut při 180 °C, poté příkon tepla zmírníme a ještě 20 minut dopečeme při 160 °C.

Zdroj: článek Velikonoční beránek

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Jana Válková


zakrslý králíček vše o nich
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
zakrslý králík chov
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>