Téma

ZELENINOVÉ RATATOUILLE


Ratatouille versus lilek

Hlavní roli v ratatouille hraje zelenina, zejména pak lilek, proto vybírejte krásné, pevné lilky s lesklou slupkou beze skvrn, cukety nejlépe menší, papriky čerstvé, nejlépe kapie, a k tomu pevná, krásně zralá rajčata. Pokud dostanete na ratatouille chuť v zimě, doporučuje se použít plechovku s krájenými rajčaty. Co se týká koření, nejlepšího výsledku dosáhnete s čerstvými bylinkami pěstovanými za oknem či na zahrádce, ale ani s kvalitním sušeným kořením nic nezkazíte. Například oregano má sušené mnohem koncentrovanější chuť. Bazalka je typická pro italskou kuchyni, ale k rajčatům se skvěle hodí, proto je vhodné ji přidávat i do tohoto pokrmu. Pokud chcete recept více francouzský, nahraďte bazalku větším množstvím čerstvé majoránky. Cukr se v receptu používá na dotažení chuti a osvědčuje se použít hnědý přírodní třtinový cukr, ať již světlý z ostrova Mauricius, nebo nějaký tmavý s melasou. Ale i s obyčejným bílým to jde, jen ho dejte méně, protože je více sladký. Ratatouille je hodně syté. V restauracích můžete vidět použití ratatouille jako přílohy k masu, typicky ke kotletkám.

Zdroj: článek Recepty na ratatouille

Co je to ratatouille

Ratatouille se většinou servíruje jako příloha k masu nebo jinému jídlu, někdy se podává i samostatně, většinou však s chlebem, někdy se taky používá jako náplň do palačinek. K základním ingrediencím patří rajčata, česnek, cibule, cukety, lilek, papriky a koření (zejména bazalka, majoránka, tymián a podobně), je ale možné použít i celou řadu další zeleniny. Ohledně způsobu přípravy se názory liší, někdy se prostě všechny ingredience smíchají dohromady a upečou, někteří kuchaři preferují to, že se část zeleniny nakrájí na kostičky a různě navrství a z druhé části (většinou rajčata, cibule, česnek, případně ještě olej) se připraví jakási omáčka a pokrm se pak upeče s ní. Pravdou však je, že správně se má zelenina nakrájet na kolečka a vrstveně ukládat na pekáč či plech a zapéct.

Zde můžete vidět, jak vypadá ratatouille.

Zdroj: článek Recepty na ratatouille

Ratatouille recept podle filmu

Animovaný film společnosti Disney Pixar nenápadně dostal do pozornosti malých diváků a potažmo i velkých strávníků francouzskou kuchyni včetně slavného pokrmu ratatouille, a podle prodejců hraček vzbudil u malých chlapců nevídaný zájem o kuchyňky a kuchyňské náčiní. Tento pokrm je spojen s hlavním hrdinou filmu – s krysou. Malý Remy je krysa, která se neliší vzhledem od ostatních. Vyrůstá společně s otcem a svojí velikou rodinou na venkově Paříže. A byl vždy jiný než ostatní, Remy má skutečně vytříbený vkus na jídlo – jako pravý gurmán. Nejí odpadky a ani nic podobného. Nesmíme zapomenout na jeho dokonalý čich. Při jedné akci, kde krade jídlo, se oddělí nechtěně od své rodiny a dostane se do centra Paříže, přímo před restauraci nejlepšího kuchaře Gusteau, který pro něj byl vzorem. Spřátelí se v této restauraci s uklízečem Linguini a později se ukáže, že jde o syna onoho slavného Gusteau. Je tu však problém, Linguini neumí vařit, Remy naštěstí ano. Spojí své síly a restaurace zase nabírá na úrovni. V cestě jim ale stojí velmi zákeřný a zároveň slavný kritik restaurací Anton Ego. Nakonec vítězí Ratatouille.

Zdroj: článek Recepty na ratatouille

Ratatouille video-recept

Zde je několik návodů, na kterých je vidět jak připravit ratatouille.

Zdroj: článek Recepty na ratatouille

Originální recept na ratatouille

Ingredience: lilek, 2 malé cukety, 1 větší paprika (nejlépe kapie, červená nebo žlutá), 4 střední vyzrálá rajčata nebo 1 plechovka krájených rajčat, 1 cibule, 1 stroužek česneku, koření: tymián, rozmarýn, majoránka, oregano, bazalka, sůl, pepř, 1–2 lžičky krupicového cukru, 2 lžičky bílého vinného octa (nebo červeného)

Postup: Lilek rozkrojte napůl a vnitřní části posypte solí – vyloučí se tak tekutina a lilek nebude hořký. Vypocení lilku může trvat i 20 minut. Pokud spěcháte, nakrájejte rovnou lilek na kostky (tak 1,5 centimetru, jídlu sluší větší kostky) a posypte solí ty. Než nakrájíte ostatní zeleninu, sůl trochu tekutiny vytáhne. Pokud máte čerstvá rajčata, nakrojte jim slupku do kříže a vložte je do vroucí vody, tak na 1 minutu. Vytáhněte, nechte vychladnout a stáhněte z nich slupku. Poté je nakrájejte na menší kusy. Pokud použijete plechovku krájených rajčat, tato činnost vám odpadá. Cukety nakrájejte na kolečka či kostky, papriku nakrájejte také na kostky. Pokud nemáte rádi slupku, můžete papriku škrabkou oloupat. Velkou hlubokou pánev rozehřejte a přilijte trochu olivového oleje, vhoďte cuketu a 5–7 minut opékejte, aby okraje zezlátly a zelenina trochu změkla. Vždy po chvíli zamíchejte. Mezitím si nadrobno nakrájejte cibuli a nadrobno nasekejte také česnek. Opečenou cuketu vyjměte z pánve a dejte do mísy či talíře. Na rozpálené pánvi na troše olivového oleje opečte papriku, stačí jen 3–4 minuty. Mezitím propláchněte lilek pod vodou, a pokud není nakrájený, tak nakrájejte. Opečenou papriku opět vyjměte z pánve a přidejte k cuketě. Na pánvi tentokrát opékejte za průběžného míchání lilek, ten trvá nejdéle, přibližně 12–15 minut, než je měkký a ztmavne. Lilek má tendenci nasát více oleje, proto mu dejte do pánve více než ostatní zelenině. Opečený lilek vyjměte a přidejte k cuketě a paprice. Do rozpálené pánve vsypte cibulku a lehce míchejte až do zhnědnutí. Přisypte česnek a míchejte, než se rozvoní, to potrvá přibližně minutu. Pokud by se česnek dělal déle, mohl by zhořknout. Do pánve přidejte rajčata (ať již z plechovky, nebo oloupaná a nakrájená), cukr a vinný ocet, promíchejte a přisypte koření. Ochutnejte a dle chuti případně některé koření přidejte. Vsypte všechnu opečenou zeleninu a pořádně promíchejte, pak za mírného míchání dělejte ještě 3–4 minuty. Na talíři ratatouille ozdobte čerstvou bazalkou nebo majoránkou a podávejte s křupavými bagetami, ciabattami či čerstvým chlebem.

Zdroj: článek Recepty na ratatouille

Ratatouille recept podle Pohlreicha

Ingredience: 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžíce argentinského koření, 1 lžička mletého pepře, 3 ks červené papriky, 3 ks cibule, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 6 ks rajčat, 3 ks zelené papriky, 1 lžíce soli, 1 lžíce koření na zeleninu, 1 ks brokolice, 1 ks menší cukety

Postup: Zeleninu očistíme. Nakrájíme na kousky brokolici, cibuli, červenou papriku, zelenou papriku, cuketu, rajčata. Brokolici spaříme horkou vodou. Pak vše dáme do velké misky, osolíme, opepříme, posypeme červenou paprikou, směsí na grilovanou zeleninu, argentinským kořením a pokapeme olivovým olejem. Z ochucené zeleniny slijeme přebytečnou vodu, dobře promícháme a dáme na pánev. Opékáme asi 20 minut ze všech stran.

Zdroj: článek Recepty na ratatouille

Ratatouille recept podle Jamie Olivera

Ingredience: 2 lilky nakrájené na 1cm plátky, 5 polévkových lžic olivového oleje, 2 červené cibule jemně nakrájené, 4 stroužky nakrájeného česneku, 2 červené papriky (nebo 1 červená a 1 žlutá) nakrájené na plátky, 1 nakrájený fenykl, 3 velké cukety nakrájené na 1cm kolečka, 4 rajčata nebo plechovka rajčat, 2 čajové lžičky provensálského koření

Salsa: malá hrstka složená z bazalky, petrželové natě, koriandru a máty, 1 stroužek česneku, 1 lžička kapary, 4–5 lžic olivového oleje, šťáva z ½ citrónu

Postup: Předehřejte gril na vysokou teplotu. Umístěte lilek na plech a potřete jej jednou lžící oleje. Grilujte po dobu 10–12 minut, až zlatavě zhnědne. Otočte a opakujte postup. Ve velké pánvi rozehřejte zbývající olej na středním plameni. Přidejte cibuli a vařte 5 minut. Přidejte česnek a vařte po dobu několika minut, poté přidejte papriky, fenykl a cukety a vařte 5–8 minut, dokud nezačnou měknout. Nožem nařízněte spodní část každého rajčete. Dejte je do mísy, přikryjte vroucí vodou a nechte minutu spařit. Odstraňte slupku. Nakrájejte rajčata na poloviny a odstraňte semínka lžící. Nakrájená rajčata přidejte do pánve spolu s lilkem a provensálským kořením. Zmírněte teplotu a zakryjte pánev těsným víkem a duste při mírné teplotě 20 minut. Dochuťte dle chuti použitím salsy, veškeré ingredience na salsu rozmělněte ve hmoždíři.

Zdroj: článek Recepty na ratatouille

Recepty s provensálským kořením

Ratatouille

Ingredience: použijte stejné množství rajčat, lilku (baklažánu), cuket, červené a zelené papriky, cibule; dle chuti pak česnek, olivový olej, provensálské koření, sůl, pepř

Postup: Rajčata spaříme, oloupeme a vyškrábneme semena. Lilky nakrájíme na plátky, posolíme je a necháme asi 20 minut vypotit. Potom uvolněnou šťávu vymačkáme. Tím se zbavíme hořčin a lilek bude chutnější. Mladé cuketky neloupeme a nakrájíme je na plátky (nejlépe chutnají, pokud nepřerostou délku 15 cm). Z paprik vyjmeme jaderníky a nakrájíme je na silnější plátky. Česnek nakrájíme na plátky. Cibuli nekrájíme na drobné kousky. Na teflonové pánvi zahřejeme olivový olej a osmahneme cibuli, přidáme papriky a rajčata a podusíme cca 10 minut. Přidáme cukety a lilek, plátky česneku, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a odkryté dusíme dalších cca 20 minut. Vydusíme všechnu šťávu a dáme jídlu šanci, aby se vůně spojily v jeden chutný celek, tedy ratatouille. Můžeme ihned podávat.

Zdroj: článek Provensálské koření

Kolik má zeleninové rizoto kJ

Zeleninové rizoto má 1027,8 kJ, což je 245,64 kcal. Obsahuje zhruba 8,1 g bílkovin a 50,4 g sacharidů. Zeleninové rizoto tedy můžeme směle zařadit jako zdravý pokrm do vyváženého jídelníčku. Rýže a zelenina obsahují mnoho vitamínů, minerálních látek a také vlákninu. Jedná se o bezlepkový pokrm. Je vhodným pokrmem při různých dietách. S doplněním sýra nebo libového masa vás dostatečně zasytí.

Zdroj: článek Recepty na zeleninové rizoto

Smoothie dieta

Stejně jako u čerstvých šťáv platí i u smoothie, že nejde o doplnění pitného režimu, počítejte s ním jako se svačinou či jídlem. Obsahuje ovocný cukr, tedy takzvaný jednoduchý rychlý cukr (dodá energii, ale je po něm brzy hlad). Snažíte-li se o redukci, volte zeleninové či ovocno-zeleninové varianty a v omezeném množství, tedy maximálně 2 dl denně.

Při redukci hmotnosti se doporučuje smoothie k snídani a večeři. Koktejly se k snídani připravují ovocno-zeleninové s přidáním různých klíčků a semen, k večeři jsou vhodné zeleninové smoothie s jádry. V podobě koktejlů pijete vitamíny, enzymy, ale také aminokyseliny, různé stopové prvky, antioxidanty. Na rozdíl od nápojů, které se vyrábějí pomocí odšťavňovačů, v nich ale zůstává zdraví prospěšná vláknina. Právě vláknina vám při dietě pomůže vyčistit střeva a celý trávicí systém. Vaše tělo do sebe bude dostávat cukry z ovoce, pomocí koktejlů se také můžete úspěšně detoxikovat, posílíte svůj imunitní systém. Tyto nápoje jsou výborně stravitelné, takže přijdou vhod i ve chvíli, kdy vám není nejlépe a kdy nemáte chuť na běžnou stravu, právě v takový okamžik vám dodají tolik potřebnou energii i výživu.

Výhodou této diety je, že organismus během diety přijímá velké množství vitamínů a vlákniny, tedy zdraví prospěšných látek, navíc vláknina čistí trávicí trakt. V koktejlech můžete konzumovat i potraviny, které jsou sice zdravé, ale nejsou příliš chutné a těžko se zařazují do jídelníčku.

Nevýhodou – jako u každé jednostranné diety – je, že po jejím skončení a návratu ke starému způsobu stravování hrozí jojo efekt v podobě přibývajících kilogramů. Nebo vám mohou chybět některé nezbytné látky, musíte proto přizpůsobit složení koktejlů potřebám svého těla, aby vyváženě dostávalo všechno (například pozor na nedostatek bílkovin při této dietě).

Zdroj: článek Smoothie recepty

Smoothie dieta

Stejně jako u čerstvých šťáv platí i u smoothie, že nejde o doplnění pitného režimu, počítejte s ním jako se svačinou či jídlem. Obsahuje ovocný cukr, tedy takzvaný jednoduchý rychlý cukr (dodá energii, ale je po něm brzy hlad). Snažíte-li se o redukci, volte zeleninové či ovocno-zeleninové varianty a v omezeném množství, tedy maximálně 2 dl denně.

Při redukci hmotnosti se doporučuje smoothie k snídani a večeři. Koktejly se k snídani připravují ovocno-zeleninové s přidáním různých klíčků a semen, k večeři jsou vhodné zeleninové smoothie s jádry. V podobě těchto koktejlů do svého těla dostáváte důležité vitamíny, enzymy, ale také aminokyseliny, různé stopové prvky, antioxidanty. Na rozdíl od nápojů, které se vyrábějí pomocí odšťavňovačů, v nich ale zůstává zdraví prospěšná vláknina. Právě vláknina vám při dietě pomůže vyčistit střeva a celý trávicí systém. Vaše tělo do sebe bude dostávat cukry z ovoce, pomocí koktejlů se také můžete úspěšně detoxikovat, posílíte svůj imunitní systém. Tyto nápoje jsou výborně stravitelné, takže přijdou vhod i ve chvíli, kdy vám není nejlépe a kdy nemáte chuť na běžnou stravu, právě v takový okamžik vám dodají tolik potřebnou energii i výživu. V koktejlech můžete konzumovat i potraviny, které jsou sice zdravé, ale nejsou příliš chutné a těžko se zařazují do jídelníčku.

Nevýhodou – jako u každé jednostranné diety – je, že po jejím skončení a návratu ke starému způsobu stravování hrozí jo-jo efekt v podobě přibývajících kilogramů. Nebo vám mohou chybět některé nezbytné látky, musíte proto přizpůsobit složení koktejlů potřebám svého těla, aby vyváženě dostávalo vše (například pozor na nedostatek bílkovin při této dietě).

Smoothie s kokosem

Ingredience: banán, 50 g špenátu, 2 lžičky strouhaného kokosu, voda

Technologický postup: Do mixéru dáme špenát, banán, kokos a trošku vody. Množství podle toho, jak chceme smoothie husté. Rozmixujeme a podáváme.

Hořčíkové mléko

Ingredience: 30 g neloupaných mandlí, 30 g kokosu, 500 g mrkve, voda

Technologický postup: Mandle a kokos namočíme minimálně na 12 až 24 hodin do 4 dl čisté vody. Vše druhý den rozmixujeme na lahodné mléko. Očištěnou mrkev odšťavníme v odšťavňovači, případně ji můžeme rozmixovat s 0,5 l vody v kvalitním mixéru. Šťávu z mrkve a kokosovo-mandlové mléko společně rozmixujeme. Podle potřeby naředíme ještě vodou.

Zdroj: článek Smoothie recepty na hubnutí

Mochyně nižší klasifikace

Mochyně ojíněná

Mochyni ojíněnou (Physalis pruinosa) můžete znát také pod názvy Ananaskirsche Goldmurmel nebo Ground Cherry. Je to velmi raná odrůda a velice výnosná. Odolává nepřízni počasí i nižším teplotám, pěstovat ji můžete ve skleníku, fóliovníku i na prosluněném záhonu. Během růstu vytváří (na záhonu) jen asi 40 až 60 centimetrů vysoké pevné rostliny, ze kterých lze sklidit i více než 100 kusů velice chutných, v průměru asi 1 až 1,5 centimetru velkých šťavnatých zlatožlutých plodů, chutí připomínající ananas s nádechem rajčete. Ve skleníku a fóliovníku mohou rostliny dorůst až do výšky 120 centimetrů. Hodí se i na záhon, do velkých květináčů, truhlíků a okrasných koryt na balkony a terasy. Mochyně se vysévá v březnu či dubnu do truhlíku, teprve poté se sází na vybrané stanoviště.

Mochyně dužnoplodá

Mochyně dužnoplodá je rostlina pocházející z Mexika. Plodí mnoho kulatých zelených nebo někdy i fialkových plodů o velikosti cca 5 cm. Nejzralejší plody pak vytvářejí drobné lampiony. Plody se hodí do pokrmů jako ratatouille nebo do omáček. Používají se často také coby náhrada lilku. Semínka se vysévají na konci března na teplé a slunečné stanoviště. Malé rostlinky se sadí ve velikosti 5 cm a od 20. května se dají přesadit ven. Doporučený spon je 80 x 80 cm. Od srpna se můžete těšit na úrodu.

Mochyně drobnoplodá

Mochyně drobnoplodá (Physalis angulata) roste v tropické Americe. Dorůstá výšky 30–50 cm. Lodyha je přímá. Listy jsou střídavé, tmavě zelené, vejčité až vejčitě kopinaté se zubatým okrajem a báze je asymetrická. Kvete nažloutlými květy s 5 cípy, koruna je ve spodní polovině bez výrazných skvrn, kalich je zelený a stopka má zpravidla delší korunu. Plodem je žlutooranžová až žlutá či zelená bobule o průměru 1–1,2 cm, která se smí jíst, kalich je zelený, dlouhý 2–3,5 cm. Pěstuje se podobně jako rajčata. Je tedy nutné předpěstování, vysazování do fóliovníků, pařenišť a podobně. Množí se bez problémů sama. Pokud ale chcete, tak dělením trsů nebo semeny. Kvete v červnu, červenci nebo v srpnu.

Mochyně peruánská

Mochyně peruánská je jedlá, ale až po dozrání. Nezralé plody vám naštěstí dojdou i doma. Plody obsahují vitamin C, karotenoidy (například kryptoxantin), sacharidy, kyselinu citronovou a alkaloidy. Z alkaloidů například solanin nebo physalin. Zralé plody poznáte podle toho, že květ zaschne a uvnitř zůstane oranžová třešnička. Z jedné bobule budete mít dostatečný počet semen na pěstování.

Mochyně židovská

Máte-li na zahradě oranžové lampionky, půjde s největší pravděpodobností o&

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Mochyně

Zeleninové rizoto s houbami

Suroviny:

  • 2 balíčky rýže
  • 1 mražená zelenina s kukuřicí
  • 1 hrst hub (čerstvé nebo sušené)
  • sůl
  • mletý pepř
  • olej

Postup:

Sáčky s rýží uvaříme dle návodu. Na oleji si podusíme zeleninu a houby, které, pokud byly sušené, jsme si namočili minimálně 2 hodiny předem v horké vodě nebo mléce. Když je vše měkké, přimícháme vařenou rýži, osolíme a opepříme. Můžeme dochutit česnekem. Podáváme tak, že namočenou naběračkou děláme na talíř kopečky, které dozdobíme petrželkou.

Zdroj: článek Recepty na zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto se sýrem

Suroviny:

  • 2 balíčky rýže
  • 1 balíček mražené kukuřice
  • 1 balíček mraženého hrášku
  • 1 lžíce pórku
  • 1 lžička libečku
  • ½ skleničky sterilované kapie
  • sůl, pepř
  • máslo nebo olej
  • nastrouhaný sýr

Postup:

Balíčky rýže uvaříme dle návodu zhruba 15 minut. Nakrájený pórek si orestujeme na másle nebo oleji, přidáme kukuřici s hráškem a podusíme do měkka. Dochutíme solí, pepřem a libečkem. Do takto připravené směsi vmícháme uvařenou rýži a na nudličky pokrájenou sterilovanou červenou papriku. Pořádně promícháme a můžeme servírovat. Před podáním posypeme strouhaným sýrem.

Zdroj: článek Recepty na zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto se smetanou

Suroviny:

  • 2 balíčky rýže
  • 1 balíček mražené kukuřice
  • 1 balíček mraženého hrášku
  • 1 cibule
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • sůl
  • kari
  • máslo nebo olej

Postup:

Balíčky rýže uvaříme dle návodu. Na másle nebo oleji si zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přisypeme kukuřici a hrášek a dusíme do měkka. Poté dochutíme solí a kari kořením a vmícháme kelímek zakysané smetany. Do takto připravené směsi vmícháme uvařenou rýži a můžeme podávat. Při servírování můžeme posypat strouhaným parmazánem nebo eidamem.

Zdroj: článek Recepty na zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

Suroviny:

  • 2 balíčky rýže
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 balíček mražené zeleniny s kukuřicí
  • 1 kostka zeleninového bujonu
  • sůl, vegeta
  • kari koření
  • mletá sladká paprika
  • strouhaný tvrdý sýr
  • máslo nebo olej

Postup:

Sáčky s rýží si uvaříme dle návodu. Pokrájené kuřecí maso orestujeme na másle nebo oleji společně se solí, vegetou, sladkou mletou paprikou a kari kořením. Poté přidáme mraženou zeleninu, přilijeme trochu vody, přidáme zeleninový bujon a necháme 10 minut podusit. Do takto připravené směsi přidáme rýži, zamícháme a necháme krátce provařit. Hotové podáváme posypané strouhaným sýrem.

Zdroj: článek Recepty na zeleninové rizoto

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Gabriela Štummerová

 Mgr. Michal Vinš


zeleninové přílohy k masu
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
zeleninové rizoto na kari
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>