Dušená mrkev při průjmu
Slyšeli jste někdy o mrkvové polévce jako léku na průjem? Mrkvová polévka je skvělým tipem mezi domácími léky na průjem (nejen) u dětí, dospělých a dokonce i psů.
Díky mrkvové polévce, která je pojmenována po dětském lékaři Ernstu Morovi, se na začátku 20. století výrazně snížil počet úmrtí na komplikované průběhy průjmů u dětí. Mrkvová polévka později ztratila svou významnost se zavedením antibiotik. Přesto je v dnešní době účinným a jednoduchým domácím lékem na průjem.
Svou jemnou sladkou chutí dětem velmi chutná a pomáhá jim překonat namáhavý průjem.
Recept na přípravu je jednoduchý. Hlavní složkou polévky proti průjmu je mrkev. Když se mrkev vaří, tvoří se cukry, které jsou velmi podobné těm ve struktuře střevních klků. Patogeny se na tyto cukry navážou a jsou s nimi vylučovány – tělo se může zotavit.
Voda a sůl obsažené v polévce pomáhají tělu kompenzovat ztrátu tekutin a minerálů.
Suroviny:
- 500 gramů mrkve;
- voda;
- 1 lžička soli.
Postup:
Mrkev oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
Poté je hodinu vaříme v litru vody. Tato dlouhá doba vaření je důležitá pro vytvoření dlouhých cukerných řetězců!
Poté se kousky mrkve jemně rozdrtí a množství se doplní na jeden litr.
Nakonec stačí přidat 1 lžičku soli.
Zdroj: článek Recepty na dušenou mrkev