Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

BATÁTY PODLE POLREICHA


BATÁTY PODLE POLREICHA je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Antistersový salát je salát sestavený z ingrediencí, o kterých se věří, že pomáhají snižovat stres nebo podporovat duševní klid, často obsahující potraviny bohaté na vitamíny, antioxidanty a živiny, které podporují celkovou pohodu. Tyto saláty často obsahují ingredience jako bobule, ořechy, semínka, listovou zeleninu a určité druhy zeleniny známé svými vlastnostmi zmírňujícími stres.


Duhový salát

Tento duhový salát je navržen tak, aby vám zvýšil energii, podpořil zdravá střeva, snížil záněty, zlepšil náladu a zasytil vás! Je plný vitamínů, minerálů, aminokyselin, antioxidantů, vlákniny a chuti, díky čemuž se budete cítit sytí, aniž byste se zatěžovali.

Ingredience

Na pečené sladké brambory

  • 1 malý batát,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • sůl a pepř dle chuti.

Na trhané kuře

1 kuřecí prso,

1 lžička soli.

Na salát

  • ¼ hrnku quinoy – uvařené,
  • ¼ šálku zelených oliv – nakrájených na plátky,
  • ½ hrnku okurek – nakrájených na plátky,
  • ½ hrnku cherry rajčat – nakrájených na půlky
  • 1 hrnek kapusty,
  • 1 lžíce goji bobulí,
  • vlašské ořechy – malá hrst.

Postup

Připravte pečené batáty. Předehřejte troubu na 200 °C. Nakrájejte batáty na malé kousky velikosti sousta. Ve středně velké míse promíchejte se 2 lžícemi olivového oleje a osolte a opepřete. Nalijte na plech vyložený alobalem a pečte 20–25 minut. Po upečení dejte stranou.

Zatímco se pečou batáty, připravte si trhané kuře. Kuřecí prsa dejte do hrnce s lžičkou soli a zalijte vařící vodou asi 1,5 cm nad prsa. Vařte na mírném ohni 18–20 minut, dokud střed nedosáhne 71 stupňů Celsia. Vyjměte a pomocí dvou vidliček kuře roztrhejte. Ochuťte libovolným kořením. Dejte stranou.

Zatímco se vaří kuře a pečou brambory, uvařte quinou. Přidejte ¼ hrnku quinoy do půl hrnku vody (nebo zdvojnásobte množství vody v receptu, aby vám zbylo více). Vařte 15 minut nebo se řiďte pokyny na vaší značce quinoy, pokud se liší. Po uvaření dejte stranou.

Jakmile spotřebujete první 3 ingredience, nakrájejte okurky, cherry rajčátka a olivy. Smíchejte je se všemi uvařenými ingrediencemi, goji a vlašskými ořechy a vytvořte lahodný salát.

Foto: Eddie Stann

Zdroj: článek Antistresový salát

Jak se zbavit nutrií

Chcete-li se zbavit nutrií, použijte kombinaci metod, včetně humánního odchytu živých nutrií s návnadami, jako je mrkev nebo batáty, a úpravy biotopu odstraněním husté vegetace a zlepšením odvodnění, aby byla oblast méně atraktivní. K ochraně specifických oblastí můžete také použít metody vyloučení, jako je zakopání pevných plotů. V případě silného nebo přetrvávajícího zamoření kontaktujte profesionální službu pro hubení divoké zvěře.

Odchyt

  • Návnada: K nalákání nutrií do pastí použijte návnady, jako je neloupaná mrkev, batáty, jablka nebo kůra z melounu.
  • Typy pastí: Používejte živé pasti s dvojitými dvířky nebo velké pasti na nohy (velikost č. 2 nebo č. 11).
  • Umístění: Umístěte pasti do vodních toků, rybníků a příkopů, kde jsou přítomny známky nutrií.
  • Denně kontrolujte pasti: Pasti kontrolujte každý den a s odchycenými nutriemi zacházejte opatrně.

Úprava biotopu

Odstraňte hustou vegetaci

Prořezávejte keře a houštiny, které nutriím poskytují úkryt a zdroj potravy.

Zlepšete odvodnění

Odstraňte stojatou vodu a zajistěte, aby byl váš pozemek dobře odvodněný, aby byl méně atraktivní.

Upravte břehy

Změňte sklon strmých břehů, aby byly méně vhodné pro hloubení nor nutriemi.

Oplocení

Nainstalujte ploty vysoké alespoň 90 cm a zakopané asi 30 cm pod zemí, aby se nutrie nedostaly do určitých oblastí.

Kontaktujte specialisty

V případě velkých populací nebo přetrvávajících škod volejte profesionální službu na ochranu před divokou zvěří. Mají školení, nástroje a znalosti k bezpečnému a účinnému odstranění nutrií.

Důležité informace

Bezpečnost

Nutrie mohou být agresivní a přenášet nemoci, proto se vyhněte přímému kontaktu a odstraňování nechte na vyškolených odbornících.

Zdroj: článek Nutrie

Antistresová zelenina

Několik druhů zeleniny je známých svými vlastnostmi zmírňujícími stres díky bohatému obsahu antistresových živin. Listová zelenina, jako je špenát a kapusta, bohatá na hořčík a folát, pomáhá regulovat kortizol a posiluje nervový systém. Mezi další prospěšné druhy zeleniny patří brokolice, batáty a artyčoky, z nichž každá nabízí jedinečné výhody pro zvládání stresu.

Listová zelenina

Špenát, kapusta a mangold jsou vynikajícími zdroji hořčíku a folátu. Hořčík pomáhá regulovat kortizol a podporuje nervový systém, zatímco folát přispívá k produkci dopaminu, neurotransmiteru zlepšujícího náladu.

Sladké brambory batáty

Tato kořenová zelenina je plná komplexních sacharidů, vitamínu C a draslíku, které všechny hrají roli při zvládání stresu a snižování hladiny kortizolu.

Brokolice

Tato brukvovitá zelenina je dobrým zdrojem vitamínu C, který je důležitý pro stresovou reakci těla.

Artičoky

Artičoky mají vysoký obsah vlákniny a prebiotik, což může pozitivně ovlivnit zdraví střev a potenciálně snížit úzkost a stresové příznaky.

Avokádo

Ačkoli je avokádo technicky ovoce, často se dává do zeleniny a je bohaté na zdravé tuky a hořčík, které mohou pomoci podpořit relaxaci a snížit stres.

Mrkev

Mrkev je dobrým zdrojem vlákniny a může přispívat k pocitu sytosti, což může potenciálně snížit přejídání související se stresem.

Řepa

Řepa je bohatá na dusičnany, které mohou zlepšit průtok krve a potenciálně snížit úzkost a stres.

Fazole a luštěniny

Fazole, cizrna a čočka jsou vynikajícím zdrojem hořčíku a vitamínu B1, které jsou známé svými uklidňujícími vlastnostmi a přispívají k normální funkci nervového systému.

Chřest

Chřest je dobrým zdrojem železa a kyseliny listové, které mohou pomoci podpořit náladu a zdraví mozku.

Česnek

Česnek obsahuje sloučeniny, které mohou pozitivně ovlivnit střevní mikrobiotu těla a potenciálně snížit příznaky úzkosti a stresu.

Zdroj: článek Antistresový salát

Recept pro kojence

Krémová polévka z červené řepy

Ingredience: 500 g oloupané a předem uvařené červené řepy, 1 cibule, 2 mrkve, kousek celeru, 600 ml zeleninového vývaru nebo vody, 1 stroužek česneku, kelímek bílého jogurtu, 1 bobkový list, sůl, pepř, olivový olej

Postup: Na olivovém oleji lehce orestujeme očištěnou a nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Po orestování zalijeme vývarem nebo vodou a přidáme bobkový list a řepu nakrájenou na kostky. To vše vaříme zhruba 10 minut. Vyjmeme bobkový list a přidáme utřený stroužek česneku a bílý jogurt. Tuto vzniklou směs rozmixujeme tyčovým mixérem.

Výborná je i kaše: Řepu uvaříme, brambory nebo batáty také, oloupeme a rozmixujeme. Tato směs je výborná s přidaným žloutkem.

Zdroj: článek Recepty s červenou řepou

S čím se dá vitálka kombinovat

Vitálka má ráda suší podmínky a nesnese přemokření, takže vyřadíme rostliny, které vyžadují neustále vlhkou půdu. Ideálním zástupcem pro kombinace s vitálkou je calibrachoa.

Calibrachoa je v Česku známá pod jménem Million Bells nebo Minipetůnie. Je to letnička, která byla vyšlechtěna v nedávné době a je podobná petúnii. Na trhu je k dostání v různých barvách květů a velikostech vzrůstu. Atraktivní květy jsou v barvách žluté a oranžové, můžou být i více barevné.

Dalším vhodným kandidátem na kombinaci s vitálkou je asparágus. Konkrétně jde o Asparágus densiflorus Sprengeri, který běžně koupíte jako pokojovku v květinářství.

Rákosovka japonská varieta Nicolas (hakonechloa macra nicolas) je další z možných druhů ke kombinaci s vitálkou. Její krásné vysoké načervenalé listy vhodně doplní každý květináč osázený vitálkou.

Také povijnice batátová (latinsky Ipomoea batatas) je ideální druh na kombinaci květináče s vitálkou. Je to druh tropické rostliny patřící do čeledi svlačcovitých, jejíž kořenové hlízy jsou známé jako batáty či sladké brambory. Má krásně zelené vejčitě trojboké listy, které se plazí.

Posledním druhem, který je třeba zmínit v souvislosti s kombinací s vitálkou je okrasná kopřiva coleus. Se svými krásně barevnými listy doplní naši kompozici s vitálkou.

Zdroj: článek Vitálka s čím ji kombinovat

Poznámky k receptu

  1. Žampiony – hodí jakékoli houby. Standardní bílé knoflíkové žampiony, hnědé žampiony. Můžete použít i více hub, zvlášť čerstvě nasbírané lesní huby. Ty jsou dokonalé v této omáčce, když je dáte do pečených vydlabaných brambor.
  2. Víno – zde se hodí jakékoliv suché bílé, vyhněte se dřevitým / dubovým (např. Chardonnay) a sladkým vínům, jako je například Sklepmistr. Výborný je Sauvignon Blanc a příbuzné odrůdy, Rulandské šedé a růžová vína jsou také skvělá. Nechcete víno: Použijte navíc 1/4 šálku vývaru a nevynechejte parmazán! Nezbytné pro chuť.
  3. Smetana – pokud nemůžete najít zahuštěnou nebo hustou smetanu, použijte smetanu s vysokým procentem tuku (30 %+, zkontrolujte na obalu). Pokud chcete dietní verzi, tak použijte nízkotučnou zahuštěnou smetanu. Pokud seženete jen normální nízkotučnou smetanu (tj. ne zahuštěnou smetanu), upravte recept následovně: Smíchejte 1 lžičku kukuřičného škrobu s trochou nízkotučné smetany. Po rozpuštění vmíchejte zbývající smetanu. Kukuřičný škrob bude působit jako zahušťovadlo, které vykompenzuje použití nízkotučné smetany.
  4. Parmazán – důležité je nastrouhat si vlastní na jemném struhadle, aby se pěkně v omáčce rozpustil. Nepoužívejte v obchodě koupený strouhaný nebo pískový parmazán, ten se v omáčce pořádně nerozpustí - parmezán omáčku zahustí a zároveň dodá skvělou chuť, nechutná sýrově, jen dodává pikantnost.
  5. Použití omáčky – jako omáčka na proteiny, těstoviny, pečené brambory, dušenou zeleninu.
  6. Vydatnost receptu – vystačí na polití 4 - 5 steaků nebo jiných kousků bílkovin. Nebo na 250 g nevařených špaget nebo asi 300 g nevařených krátkých těstovin. Velkoryse naplní 2 - 3 velké batáty.

Zdroj: článek Žampionová omáčka jako od Pohlreicha

Recepty s kuskusem

Kuskus můžete ochutit podle vaší fantazie a podle vašich chutí. Jeho variabilita je velmi široká. Dá se připravovat jak na slano, tak i na sladko. Po velmi rychlé přípravě kuskusu ho lze dále upravovat opékáním, marinováním, dušením s dalšími ingrediencemi, zapékáním.

Kuskus se zeleninou

Ingredience: 2 ks barevné papriky, 1,5 lžíce octa, 150 g eidamu (45%), 200 g kuskusu, 1 lžíce olivového oleje, 1/2 okurky, 1/2–1 lžička koření na kuskus, 1/2 kostky zeleninového bujonu

Postup: Kuskus vsypeme do misky a zasypeme půlkou rozdrobeného bujonu. Podle návodu zalijeme horkou vodou, přidáme lžíci olivového oleje a přikryjeme pokličkou. Necháme stát a bobtnat po dobu asi 15 minut. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Eidam (vcelku) rozkrájíme na kostky. Zeleninu promícháme s octem. K hotovému kuskusu přimícháme zeleninu, koření na kuskus a nakonec sýr. Kuskus se zeleninou a sýrem podáváme jako teplý i studený hlavní chod.

Kuskus na sladko

Ingredience: cca 60–70 g kuskusu, malou sklenici mléka, menší banán, polévkovou lžíci medu, čajovou lžičku másla nebo ořechů a podle chuti skořici

Postup: Kuskus uvaříte podle návodu, jen místo vody použijete mléko. Mléko i s kuskusem oslaďte medem, a až mléko přejde do varu, tak jej odstavte ze sporáku a pod pokličkou nechte odstát pár minut. Poté opět vraťte na sporák a s troškou másla povařte ještě tak minutu nebo dvě, je potřeba míchat, aby se kuskus nepřilepil. Potom už stačí jen přidat nakrájený banán nebo jakékoliv jiné ovoce, posypat troškou skořice a mletými oříšky, ty můžete na sucho opražit. Kuskus je také moc dobrý i s nastrouhaným jablkem.

Kuskus s kuřecím masem

Ingredience: 1–2 ks bílé papriky, 1 ks petržele, 2 ks cibule, 150 ml bílého vína, 4 porce kuskusu, 3–4 ks mrkve, 500 g kuřecího masa, 1/2 kostky vývaru z masoxu, 1/2 ks celeru

Marináda: 4–5 lžic olivového oleje, 1/2 balíčku koření Gyros, 3–4 stroužky česneku podle chuti, 100–150 g eidamu (30%)

Postup: Maso nakrájené na kousky naložíme do směsi olivového oleje, česneku a koření. Můžete si udělat i vlastní marinádu podle chuti. Maso dáme do lednice uležet na několik hodin, nejlépe však přes noc. Druhý den očistíme zeleninu a nakrájíme ji na malé kousky. Na rozehřátém olivovém oleji orestujeme dozlatova cibuli. Přidáme naložené maso, které zprudka smažíme, aby se zatáhlo. Vsypeme zeleninu, krátce orestujeme a zalijeme vodou tak, aby bylo vše jemně ponořené. Směs dusíme doměkka. Zatím si připravíme kuskus podle návodu na obalu pro 4 osoby a přidáme k němu masox. Když je zelenina ve směsi měkčí, přidáme bílé víno a dusíme doměkka. Až je maso hotové a zelenina měkká, přidáme hotový kuskus. Ten do sebe vtáhne přebytečnou šťávu. Kuskus odstavíme z ohně a vmícháme do něj nastrouhaný sýr. Zakryjeme poklicí a necháme rozpustit. Kuskus ihned podáváme. Jednotlivé porce kuskusu můžeme posypat sýrem a čerstvými bylinkami.

Zdroj: článek Kuskus

Nejlepší odrůdy pro malé pěstitele

Jaké odrůdy vybrat? A jaké odrůdy jsou nejlepší pro malé pěstitele?

Dostáváme se k tématu, které tvoří náplň části vinohradnictví, zvané Ampelografie, což je obor zabývající se vlastnostmi jednotlivých odrůd. O ampelografii byla napsána řada odborných knih, které kromě popisu toho, jak keře vypadají, také uvádějí jejich požadavky na prostředí a na způsoby pěstování, a také charakteristiky jejich vín.

Kdybychom si chtěli udělat v odrůdách pořádek, mohli bychom je rozdělit např. podle barvy slupky na odrůdy bílé, červené a modré, nebo podle využití na odrůdy moštové a stolní. Ale mnohem zajímavější je podívat se na to, jak dlouho se pěstují na našem území a jak se k nám dostaly. Některé jsou u nás domovem již několik staletí. Patří k nim odrůdy z rodiny Burgundských (dnes podle legislativních dohod správně zvané odrůdy Rulandské), jež k nám opravdu dovezl Karel IV., kterému můžeme děkovat za rozšiřování vinohradnictví v Čechách. Jiné odrůdy se k nám v minulosti spontánně dostaly z dalších území Evropy; připomeňme si např. oblíbené odrůdy Sauvignon či Ryzlink rýnský. Všechno jsou to odrůdy velmi náročné na podmínky pěstování a zároveň jejich vína patří k nejkvalitnějším.

U řady odrůd není přesně znám původ, např. u odrůdy Neuburské. Navíc se v minulých dobách nevedla přehledná evidence popisů odrůd, takže ve starých literárních zdrojích se mohou najít tytéž odrůdy pod několika názvy. U nás byla první přehledná evidence zavedena v roce 1941, což se u odrůd, které zde byly mnohem déle, označuje jakožto rok „povolení odrůd“, přestože nikým jejich pěstování povolováno nebylo – na rozdíl od současných nových odrůd. Nežli se nové odrůdy zapíšou do seznamu povolených odrůd (a smí se z nich vyrábět a prodávat vína nebo hrozny), musí projít tzv. „uznávacím řízením“. To kupodivu není byrokratický akt, ale skutečné vysazení nových odrůd ve zkušebních vinicích a zhruba desetileté pozorování jejich vlastností na stanovišti. A také pochopitelně opakované zkoušení vín vyrobených z jednotlivých ročníků.

Čeští šlechtitelé révy vinné už několik desítek let nejenže udržují nejcennější keře z jednotlivých odrůd, (přemnožených do klonů), ale zabývají se také tzv. „novošlechtěním“, což je kreativní i náročná činnost, při které se vytvářejí nové odrůdy. Asi tak dvacet let trvá, než je nová odrůda povolena. Výsledkem jsou odrůdy, jako např. André, Olšava, Malverina, Veritas, Florianka, Erilon a řada dalších.

V minulém století k nám přicházely odrůdy z jiných zemí cíleně vyšlechtěné a tam registrované, které se vyznačovaly takovými pěstitelskými vlastnostmi a takovou kvalitou vín, že se postupně rozšířil

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kalendář pro vinaře - září

Jak dělá chilli con carne Babica

Ingredience: 450 g mletého hovězího masa, 2 cibule, 2 papriky, 1 mrkev, 1 střední celer, 1 plechovka sterilovaných rajčat, podle chuti červené víno, 100 ml zeleninového vývaru (z kostky), 150 g sterilovaných červených fazolí, podle chuti sterilovaná kukuřice, podle potřeby olivový olej, 2 stroužky česneku, podle chuti chilli, podle chuti tymián, podle chuti sůl, podle chuti pepř

Technologický postup: Na pánvi rozpálíme olej a mleté hovězí maso na něm osmahneme. Přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, celer, papriku, opepříme a osolíme. Okořeníme chilli kořením, zeleninovým vývarem v kostce a tymiánem. Vše zalijeme dvěma deci červeného vína a přimícháme sterilovaná rajčata. Kdyby byla celá směs příliš hustá, přilijeme trochu vody. Přikryjeme pokličkou a za občasného míchání necháme dvacet minut dusit. Potom přisypeme kukuřici a červené fazole – vše sterilované. Promícháme, popřípadě dochutíme, a servírujeme s pečivem.

Zdroj: článek Chilli con carne

Nahlížení do katastru podle jména

Nahlížení do KN je volně přístupné všem uživatelům internetu, nevyžaduje žádnou registraci a je bezplatné. Možnosti výstupů jsou však oproti aplikaci „Dálkový přístup do KN“ omezené. Výpis z katastru nemovitostí a některé další výstupy aplikace „Nahlížení do KN“ zdarma neumožňuje, ale lze v této aplikaci provést jejich nákup. Platba je realizována prostřednictvím platebního portálu.

Katastr lze prohledávat mnoha způsoby. Pokud jde o online prohlížení, tak lze vyhledávat podle parcely, stavby, jednotky, práva stavby, řízení, mapy, listu vlastnictví a katastrálního území. Po přesném vyhledání je možné zjistit i majitele daného pozemku. Ovšem samotné hledání podle majitele umožněno není. Pro rozšířené možnosti dálkového přístupu je potřeba se zaregistrovat, a to přímo na dotyčném katastrálním úřadě, který náleží k vašemu kraji. Pro vyhledání bližších informací je vždy nutné znát potřebné informace pro hledání, následně je již hledání snadné.

Vlastnická práva ke všem svým nemovitostem je možné zjistit na katastrálním úřadu nebo pomocí dálkového přístupu.

Vyhledávání podle jména v aplikaci „Nahlížení do KN“ nelze, toto je možné pouze v placené aplikaci.

Chcete-li zjistit rozsah svého nemovitého majetku, je to možné učinit osobně na katastrálním úřadu nebo pomocí dálkového přístupu. V bezplatné aplikaci „Nahlížení do KN“ toto není možné. A rovněž zjištění rozsahu cizího majetku (nemovitého) nelze provést v aplikaci „Nahlížení do KN“ podle jména, ale pouze na katastrálním úřadě, a to na základě rozhodnutí soudu.

Pokud si chcete prověřit cizí majetek v bezplatné aplikaci, musíte znát buď číslo parcely, číslo pozemku, katastrální území, list vlastnictví, nebo si otevřít přehledovou mapu a pozemky si vyhledat slepě na mapě a následně si o nich zjistit informace o vlastnických vztazích. Až zjistíte požadovaného vlastníka, je možné podle listu vlastnictví v daném katastrálním území dohledat veškerý jeho nemovitý majetek.

Zdroj: článek Výpis z katastru nemovitostí podle jména

Šatna na míru

Řada lidí se rozhodne, že si svou šatní místnost nechá sestavit od odborníka přesně na míru. Výhodou je zajištěná kvalita práce a zkušenost odborníků s uspořádáním šatny. Odborník je schopný sestavit šatnu tím nejefektivnějším způsobem, který ušetří spoustu prostoru. Dnes existuje řada firem ale i řemeslníků, kteří se stavbou takovýchto šaten zabývají. Někdy se může majitel rozhodnout, že si nechá postavit třeba jen část šatny na míru, někdy bude chtít vybavit třeba celou místnost. Někteří lidé si třeba nechají zhotovit jen skříň na míru, protože v komerčním prodeji nesehnali žádnou, která by odpovídala jejich požadavkům, nebo prostorovým dispozicím, což znamená, že jim vyšel v šatně buď příliš velký, nebo naopak příliš malý prostor a žádná běžně prodávaná skříň ho vhodně nevyplňuje. V takovém případě je právě ideální obrátit se na odborníky, kteří jsou schopni sestavit skříň podle jasně daných požadavků zákazníků. Pokud ale majitelé domu, nebo bytu nebaví objíždět nákupní střediska a hledat vhodný nábytek, tak je možné nechat stavbu celé místnosti právě na odbornících. Stavba takovéto místnosti obvykle začíná tím, že si návrhář prohlédne místnost, kde se má šatna nacházet, případně si prohlédne dům nebo byt a navrhne, kam by se šatna nejvíce hodila. V dnešní době jsou odborníci schopni vytvořit otevřenou šatnu, která je například součástí jiné místnosti, ale klidně i šatnu rohovou, šatnu samostatnou, nebo i šatnu průchozí, která spojuje více místností. Základem je znát prostorové dispozice objektu, kde bude šatna vybudována. Dalším krokem je zjištění požadavků majitele na šatnu, nejde ale jen o zjištění toho, jakou částku je do stavby šatny ochoten investovat, spíše se jedná o zjištění jeho očekávání, co by podle něj měla šatna obsahovat a jak by měla vypadat. Někteří majitelé si třeba budou přát šatnu vytvořenou hlavně z tyčových závěsných systémů, jiným naopak půjde o to, aby šatna měla co nejvíce poliček a dalších úložných prostor. V rámci těchto návrhů šaten také designér zjišťuje, co vše hodlá majitel v šatně uschovávat, jestli jen oblečení, nebo i boty a jiné doplňky, případně i jiné předměty (například vysavač, další peřiny atd.). Podle svých zkušeností a přání klienta je pak schopen sestavit návrh úložného prostoru. Někdy může být řešení ještě jednodušší a klient si vybere svou vysněnou šatnu z návrhů daného návrháře, pokud ho ale žádný jeho plán nezaujme, správný návrhář by měl být schopen sestavit šatnu opravdu i podle jednotlivých požadavků klienta. Obvykle spolu řeší kolik polic je potřeba, jakými a kolika závěsnými systémy šatnu vybavit, jestli využívat skříňky s dvířky, nebo jen čisté police, každý jednotlivý detail je na uvážení klienta. S interiérovým designérem je opravdu potřeba

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Šatna

Filetové háčkování pro začátečníky

Filetová technika je nejsnadnější technikou háčkování a je vhodná pro začátečníky. Charakteristickým znakem je střídání prázdných okének, tedy řídkého háčkování, se skupinami dlouhých sloupků, tedy hustého háčkování, čímž se dosáhne různých vzorů. Složitější květinové nebo figurální vzory se vypracovávají podle předlohy. Filetovou technikou můžeme také uháčkovat všechny vzory určené pro křížkové vyšívání.

Podle síly materiálu a způsobu háčkování (volně, pevně) a také podle toho, jak velká chceme mít okénka, volíme různě nahazované sloupky. Podle sloupků se pak řídí počet řetízkových ok. U sloupků dvakrát nahazovaných (například na přehozech přes postele, na záclonách) se háčkují mezi sloupky 3 řetízková oka. Při hustém háčkování se do každého okénka vháčkují 3 sloupky. Uháčkujeme-li řetízková oka pevně, může se stát, že okénka nebudou mít tvar pravidelného čtverečku, budou spíše ve tvaru obdélníčku. V tom případě se uháčkuje mezi sloupky o jedno řetízkové oko více. Vždy je dobré vyzkoušet si předem velikost a tvar okénka na malém vzorečku.

Filetové háčkování se provádí nejčastěji po líci a po rubu. Chceme-li pracovat jen po líci, musíme na konci každé řady přízi utrhnout a na začátku řady znovu začínat. Konce příze začistíme zapošitím do řetízku a okraj ještě zarovnáme obháčkováním krátkými sloupky, ale až po dokončení práce.

Při háčkování čtverečků (okének) z dlouhých sloupků a dvou řetízkových ok se utvoří první okénko vbodnutím háčku do osmého řetízkového oka od háčku. Další dlouhé sloupky se pak háčkují vždy do třetího oka základního řetízku.

Na konci řady se uháčkuje 5 řetízkových ok. Práce se obrátí a na konci této rubové řady se uháčkuje poslední sloupek do třetího řetízkového oka okrajového okénka.

Čtvercové nebo obdélníkové tvary pokrývek, záclon nebo přehozů a také oděvní části se začínají vždy od jedné strany. U kulaté nebo oválné pokrývky se může volit ze dvou způsobů práce: buď se háčkuje od jednoho konce ke druhému, přičemž podle předlohy u okrajů jde o přidávání a od poloviny se zase ujímá, nebo se začne práce uprostřed a pak se na obě strany podle předlohy ujímá. Filetová technika vyžaduje pečlivé vypracování okrajů.

U tohoto háčkování je důležitá síla háčku, jak utahujete, jaká je příze.

Zdroj: článek Filetové háčkování

Rozdělení zemědělských hnojiv

Podle původu:

  • statková neboli organická
  • průmyslová neboli minerální

Podle složení:

  • jednosložková
  • vícesložková neboli kombinovaná (dvojitá, trojitá)

Podle vlivu na půdní reakci:

  • kyselá
  • neutrální
  • zásaditá

Podle skupenství:

  • tuhá
  • kapalná

Podle účinnosti:

  • hnojiva přímá
  • hnojiva nepřímá

Zdroj: článek Složky hnojiv

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Jiří Dvořák

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Hanka Synková

 Mgr. Jitka Konášová

 Bc. Jakub Vinš


basudin
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
batáty recepty pohlreich
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.