BÍLKOVÁ DIETA, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Kdo by neznal perníčky. Perníčky jsou cukroví, kterým většinou celé vánoční pečení začíná. Ovšem perníčky nejsou pouze tradičním pečivem na Vánoce, pečou se i na Velikonoce a různé rodinné příležitosti. Prostě jsou použitelné celoročně.
Bílková poleva na perníčky recept
Ingredience: 1 bílek, 50 g moučkového cukru, podle potřeby špetka potravinářského barviva
Postup: Cukr prosejeme, raději dvakrát. Obě suroviny spojíme a trpělivě mícháme na lesklou bílou kašičku, která se neroztéká. Rozděláme ji na poloviny a do jedné přidáme potravinářské barvivo. Takto připravenou polevou zdobíme perníčky, dortíčky a jiné cukroví. Pozor! Nevyužitá bílková poleva zasychá.
Zdroj: článek Poleva na perníčky
Polevy na zdobení perníčků
Jakou polevou si perníčky ozdobíte, si vyberte sami, tou nejtradičnější je asi poleva citronová či cukrová.
Na co si ale u přípravy musíte dát opravdu pozor, aby v moučkovém cukru nebyly ani malé kousky, proto vám doporučuji raději cukr před použitím prosít jemným sítkem.
Připravenou polevu nemusíte spotřebovat hned, ale je potřeba ji pak skladovat v uzavřené nádobě, aby nezaschla a nevznikly v ní kousky, které by vám pak nedělaly dobrotu.
Cukrovo-bílková poleva
Ingredience:
- 150 g moučkového cukru
- 1 bílek
- šťáva z poloviny citronu
Postup:
Moučkový cukr vyšlehejte s bílkem, přidejte trochu citronové šťávy a ještě utřete. Takto připravenou hmotu můžete nechat přírodně bílou nebo ji můžete rozdělit na několik částí a obarvit potravinářskými barvami. Polevu přendejte do zdobicího sáčku a můžete začít zdobit vychladlé perníčky dle vlastní fantazie.
Citronová poleva
Možná vás nadpis trochu mate a očekáváte, že tato poleva bude mít citronovou chuť, ale citronová je proto, že je jen z citronu a cukru.
Ingredience:
- 150 g moučkového cukru
- 1–2 lžíce citronové šťávy
Postup:
Moučkový cukr a citronovou šťávu utřete do husté polevy. Takto připravenou polevou můžete pomocí zdobicího sáčku zdobit vychladlé upečené perníčky.
Cukrová poleva
Ingredience:
- 150 g moučkového cukru
- trocha vody
Postup:
Moučkový cukr vsypte do misky nebo většího hrnku a po půllžících přidávejte vodu. Poleva musí zůstat hustá, aby vám pak z perníčků nestékala. Polevou naplňte zdobicí sáček a pusťte se do zdobení.
Bílková poleva
Ingredience:
- 200 g moučkového cukru
- 1 bílek
Postup:
Část moučkového cukru a bílek začněte třít v menší misce, postupně dodávejte po troškách cukr a důkladně třete, než vznikne hustá poleva. Správnou hustotu polevy zjistíte tak, že když chcete vařečku vyndat, zůstane na ní krápník. Takto připravenou polevu můžete přendat do zdobicího sáčku a začít se zdobením.
Kupovaná poleva na perníčky
Netroufáte-li si připravit svou polevu, nebo máte-li s ní špatnou zkušenost, můžete se rozhodnout pro kupovanou polevu, která je v sypkém stavu a připravuje se smícháním s vodou. Tato poleva má sněhovou barvu, ale dá se dle libosti dobarvovat potravinářskými barvivy.
Zdroj: článek Zdobené perníčky několikrát jinak
Poleva na perníčky pro děti
Přemýšlíte, čím ozdobit perníčky pro děti? Připravte si polevy dle návodu, a protože jsou plné cukru, namelte si raději třtinový cukr na moučku, než abyste sáhli po bílém cukru. Určitě se to vyplatí. Citróny kupujte ideálně v bio kvalitě nebo je důkladně umyjte pod vodou čistou houbičkou na nádobí.
Bílková poleva pro děti
Ingredience: 1 bílek, 100 g moučkového třtinového cukru, 1 polévková lžíce citrónové šťávy
Postup: Bílek dáme do misky, přidáme moučkový cukr a citrónovou šťávu a třeme tak dlouho, dokud není poleva lesklá a hustá. Pokud je poleva stále řídká, přidáme více cukru, v opačném případě přidáme trochu citrónové šťávy.
Žloutková poleva
Ingredience: 2 žloutky, 100 g moučkového třtinového cukru
Postup: V misce smícháme žloutky s cukrem a třeme, dokud poleva nezhoustne a neleskne se. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat polévkovou lžíci citrónové šťávy a cukr.
Citrónová poleva
Ingredience: 100 g moučkového třtinového cukru, 1 polévková lžíce horké vody, 2 lžíce citrónové šťávy
Postup: Moučkový cukr nasypeme do misky, polijeme horkou vodou, přidáme citrónovou šťávu a třeme, až je poleva hladká, lesklá a houstne. V případě, že je stále řídká, přidáme ještě trochu cukru.
Pokud chcete mít polevy barevnější, místo citrónové šťávy použijte 100% džus z pomeranče, černého rybízu nebo červené řepy.
Zdroj: článek Poleva na perníčky
Pár tipů
Světlé stínování se na perníčcích dělá jako první, a to naředěnou bílkovou polevou (ředí se kapkou citronu), a nanáší se štětcem. Po zaschnutí se ještě domalovává linkami.
Bílková poleva se samozřejmě dá obarvit potravinářským barvivem. Ovšem bílá barva vynikne nejlépe, i proto se do těsta přidává kakao.
Sáček s polevou držte v jedné ruce, kterou postupně přidávejte tlak, díky němu zdobíte. Prsty druhé ruky tento sáček „stabilizujte“, aby se druhá ruka tolik neklepala nebo nevybočovala ze směru. Špičku sáčku držte při zdobení nad perníčkem a linku na něj pokládejte, nekreslete. Díky tomu se vám lépe podaří rovné linky.
Zdroj: článek Recepty na perníčky, které jsou hned měkké