Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

CIBULAČKA


CIBULAČKA bylo téma, které nás inspirovalo k vytvoření tohoto článku. Jak říkávaly naše babičky: „Polévka je grunt, maso zase špunt.‟ Naši předkové to dobře věděli, a tak si polévku dopřávali každý den. Polévka byla levným, zároveň však vydatným a zdravým jídlem. Často se dávala na stůl již ráno, aby dodala na dlouhou dobu energii mužům, ženám i dětem, kteří pak pracovali celý den na poli. Složení polévky procházelo po celý rok obměnami. Zatímco na podzim a v zimě to byly spíše hutnější polévky luštěninové a zeleninové, v jarních měsících, kdy už zásoby docházely, se do polévek přidávaly první jarní bylinky a planě rostoucí zelené natě, které zároveň doplňovaly vitamíny a minerály. Hledáte po dnech plných hojnosti zdravý a chutný pokrm, jenž vás zasytí a zahřeje? Tak vyzkoušejte tradiční cibulačku.


Tradiční česká cibulačka

Ingredience: 250 g cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička sladké papriky, sýr na strouhání, 1 rohlík, 1 lžíce vegety, sůl, 1 l vody.

Postup: Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a osmažíme dorůžova na 1 lžíci másla. Přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Tu posypeme paprikou, zamícháme a přidáme vodu, vegetu, sůl a vaříme 20 minut. Na zbylém másle opečeme dorůžova rohlík nakrájený na kostičky. Nastrouháme sýr. Na talíři přidáme do polévky opečený rohlík a nastrouhaný sýr.

Zdroj: článek Cibulová polévka – recepty

Autor obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová


cibul s cukrem
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
cibulačka naší babičky
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.