Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ČOČKY


Zajímáte se o téma ČOČKY? Tak právě pro vás je určen tento článek. Čočka představuje z hlediska potravinářského využití nejžádanější luskovinu (luštěninu). Čočka jedlá je jednoletá rostlina, která se seje na jaře do půdy lehčí, písčitohlinité či hlinitopísčité a dobře propustné. Velké plochy, kde se čočka pěstuje, se nacházejí v okolí Středozemního moře (zejména ve Španělsku, Maroku, Alžírsku), dále v Indii, Pákistánu, Chile a Etiopii. Drobnozrnná čočka pochází z jihozápadní Asie, velkozrnné formy z okolí Středozemního moře. Z těchto oblastí se čočka postupně rozšířila i do Evropy.


Jak zahustit čočku

Chcete-li zahustit vařenou čočku, snižte množství tekutiny vařením na mírném ohni, rozmačkejte část čočky, abyste uvolnili škroby, nebo použijte zahušťovadlo, jako je kukuřičný škrob nebo prášek z maranty. Rozmixováním části čočky můžete také dosáhnout hustší konzistence.

Snižte množství tekutiny

Vaření čočky na mírném ohni umožňuje odpaření tekutiny, což pokrm přirozeně zahušťuje.

Tato metoda také zesiluje chuť, jak se tekutina odpařuje.

Rozmačkejte čočku

Pomocí děrované lžíce nebo vidličky vyhrábněte trochu uvařené čočky a rozmačkejte ji o stěnu hrnce.

Rozmačkaná čočka uvolní škroby a tekutinu zahustí.

Vraťte rozmačkanou čočku do hrnce a promíchejte.

Přidejte zahušťovadlo

Smíchejte lžíci kukuřičného škrobu nebo prášku z maranty s několika lžícemi studené vody, abyste vytvořili kaši. Vmíchejte kaši do čočky a vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne.

Mouka

Lze také použít malé množství mouky. Před přidáním k čočce ji smíchejte s vodou, aby vznikla hladká pasta.

Rozmixujte čočku

Pro velmi hladkou a hustou konzistenci opatrně rozmixujte část uvařené čočky v mixéru nebo tyčovým mixérem.

V případě potřeby přidejte trochu vývaru, aby se mixování lépe povedlo.

Vraťte rozmixovanou část do hrnce a dobře promíchejte.

Vyberte si správnou čočku

Červená čočka se po uvaření snáze rozpadá a houstne než zelená nebo hnědá čočka.

Pokud chcete hustší konzistenci, zvažte použití červené čočky nebo delší dobu vaření zelené/hnědé čočky.

Nepřevařte čočku

Čočku nepřevařujte, protože se může stát kašovitou a ztratí schopnost zahušťovat pokrm.

Občas promíchejte a během vaření kontrolujte požadovanou konzistenci.

Zdroj: článek Čočka na kyselo

Arabská čočka

Suroviny:

  • 300 g čočky (vhodnější je červená neloupaná)
  • 120 g listového špenátu
  • 120 g zeleninových paprik
  • 60 g cibule
  • 200 g bílého jogurtu
  • 50 ml oleje
  • mořská sůl
  • mletá kurkuma
  • mletý koriandr
  • mletý římský kmín

Postup:

Čočku asi na hodinu namočte a pak uvařte, ale dejte pozor, abyste ji nerozvařili (v případě červené neloupané čočky je doba máčení a vaření kratší). Na rozpáleném oleji osmahněte cibulku. Až zesklovatí, přidejte papriku nakrájenou na drobné kostičky a opět chvilku opékejte. Až papriky změknou a pustí šťávu, přidejte k nim předem spařený a na drobné kousky nakrájený špenát, vše osolte a podlijte trochou vývaru z čočky. Poté do čočky vmíchejte koření (kurkumu, koriandr a římský kmín – od každého vždy asi necelou polovinu lžičky) rozmíchané v trošce zahřátého oleje. Do čočky přidejte i zeleninový základ a vše společně krátce poduste. Nakonec vmíchejte do pokrmu bílý jogurt. Arabská čočka se tradičně podává s rýží nebo rýžovými plackami.

Zdroj: článek Koriandr setý

Čočka na kyselo bez mouky

Ingredience: 1 cibule, 2 bobkové listy, 350 g čočky, 2─3 lžíce olivového oleje, 4 vejce, sůl, mletý černý pepř, citron, tymián.

Postup: Čočku přebereme, propláchneme a namočíme na 2─4 hodiny do vody. Nasáklou čočku slijeme, zalijeme ji novou vodou a uvaříme doměkka společně s bobkovým listem. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a na tuku ji osmahneme dozlatova. Přisypeme část uvařené čočky (i s částí vývaru) a vyjmeme bobkový list. Druhou část čočky rozmixujeme, přidáme k celé uvařené čočce a promícháme. Dochutíme solí, pepřem, tymiánem a citronem. Čočku na kyselo bez mouky podáváme s jemně tekutým volským okem a kyselou okurkou.

Zdroj: článek Čočka na kyselo

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jana Válková


čočkový salát podle pohlreicha
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
coje léč látka flavonoidorum fractio purificata
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.