Téma: 

cuketový bramborák


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CUKETOVÉ BRAMBORÁKY

Cuketové placky

Ingredience: 500 g cukety, 3 vejce, 5 vrchovatých lžic hladké mouky, sůl, drcený kmín, 6 stroužků česneku, olej na smažení

Technologický postup: Cuketu oloupeme a nastrouháme nahrubo (u přezrálejší odstraníme změklý vnitřek se semeny). Nastrouhanou cuketu osolíme, zamícháme a necháme zhruba 1/2 hodiny odpočinout. Vodu, kterou potom osolená masa cukety pustí, slijeme a hmotu ještě rukama vymačkáme a všechnu vodu vylijeme. Do této hmoty bez vody přidáme vejce, kmín a 2 špetky soli. Přidáme mouku a umícháme těsto, které bude hustší, než na jaké jsme zvyklí, když děláme bramborák. Pokud je těsto řídké, přidáme ještě mouku. Z připraveného těsta smažíme placky. Těsto nabíráme lžící a na pánvi z něj tvarujeme menší a poněkud silnější placky. Placky se opékají z obou stran dozlatova. Musejí mít opečený povrch a vnitřek trochu měkčí.

Detail odstavce: Cuketové placky
Zdroj: Cuketové bramboráky
Zveřejněno: 3.2.2016

CMUNDA PO KAPLICKU

Co je to cmunda po kaplicku

Historie udává, že cmunda je starší název pro bramborák, speciální bramborovou placku typickou pro slovanskou, germánskou a maďarskou kuchyni. Cmundu tvoří tenké placky bramborového těsta smažené na tuku, původně na sádle. Těsto na cmundu se připravuje z najemno nastrouhaných brambor s přidáním vajec, mouky, majoránky, česneku a soli, je možno přidat i další koření podle místních zvyklostí. Konkrétně cmunda po kaplicku je kaplický bramborák s uzeným masem schovaným v bramboráku.

Detail odstavce: Co je to cmunda po kaplicku
Zdroj: Cmunda po kaplicku
Zveřejněno: 20.5.2018

CMUNDA PO KAPLICKU

Cmunda se zelím

Ingredience: 1,25 kg brambor, 400 g dochuceného kyselého zelí, 400 g uzeného bůčku, 150 g hladké mouky, 120 g sádla, 1 dl mléka, majoránka, mletý pepř, česnek, vejce, sůl

Postup: Uzený bůček uvaříme do měkka a nakrájíme na menší plátky. Oškrabané syrové brambory jemně nastrouháme a necháme chvíli ustát. Až voda vystoupí na povrch, scedíme ji. Do brambor přidáme prosetou mouku, vejce, sůl, mléko, česnek utřený se solí, mletý pepř, majoránku a vše dobře promícháme. Z těsta pečeme bramborák a každý bramborák plníme zelím, na zelí dáme plátek vařeného uzeného bůčku, přehneme v půli jako omeletu a podáváme dva kusy na jednu porci.

Tip: Bramborák můžeme plnit také opečenou uzeninou a sterilovaným zelím.

Detail odstavce: Cmunda se zelím
Zdroj: Cmunda po kaplicku
Zveřejněno: 20.5.2018

RECEPTY S ČESNEKEM

Tradiční český bramborák

Suroviny:

  • 80 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 800 g brambor
  • 3–4 stroužky česneku
  • majoránka
  • sůl
  • slanina (nemusí být)
  • mletý černý pepř (nemusí být)
  • olej

Postup:

Brambory oloupejte, omyjte a osušte. Na jemném struhadle je nastrouhejte a ihned vmíchejte mouku, vejce a oloupaný, prolisovaný česnek. Těsto na bramboráky okořeňte pepřem, solí a majoránkou. Podle chuti můžete do těsta přisypat i slaninu nakrájenou na kostičky. Těsto pak v malých dávkách nalívejte na pánvičku či lívanečník. Tradiční bramboráky se pečou na rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova. Upečené bramboráky položte nejprve na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Tradiční český bramborák můžete podávat samotný nebo jako přílohu k masu či masové směsi. Bramborák je skvělý studený i teplý.

Detail odstavce: Tradiční český bramborák
Zdroj: Recepty s česnekem
Zveřejněno: 13.10.2014

PATIZON

Použití v kuchyni

Oloupaný patison plníme masem, sýry, zeleninou, nádivkou, rybami, salátem, ovocem. Nakrájený lze obalit v trojobalu a smažit jako řízek, strouhaný připravujeme jako bramborák či lívance (slané lívanečky z patisonů a hub). Patisony nakládáme, dusíme, grilujeme, smažíme, zapékáme, pečeme. Výborný je především s česnekem (například dušený patison na smetaně s koprem a česnekem).

Detail odstavce: Použití v kuchyni
Zdroj: Patizon
Zveřejněno: 13.10.2016

CMUNDA PO KAPLICKU

Cmunda po kaplicku paní Kláry

Ingredience: 1 kg brambor, 500 g uzeného masa, zelí, česnek, cibule, majoránka, cukr, sůl, pepř, mouka, 0,5 l mléka, 1 vejce, olej na smažení

Postup: Všechny suroviny smícháme, vzniklé těsto dáváme do rozpáleného oleje a z obou stran opékáme dozlatova. Plníme uvařeným zelím, zahuštěným syrovou nastrouhanou bramborou. Přidáme osmaženou cibulku a přisladíme cukrem. Přidáme nakrájené vařené uzené maso a bramborák přiklopíme.

Detail odstavce: Cmunda po kaplicku paní Kláry
Zdroj: Cmunda po kaplicku
Zveřejněno: 20.5.2018

RECEPTY NA CHLUPATÉ KNEDLÍKY

Nejlepší chlupaté knedlíky

Správné chlupaté knedlíky by měly být po uvaření měkké, světlé a mít příjemnou chuť. V žádném případě by neměly být tvrdé a promodralé či našedlé. Jestliže se budete řídit následujícími radami, mohlo by být vaše snažení úspěšné:

  • Brambory je třeba strouhat na bramborovém struhadle, které je rozstrouhá na jemné třásně. Nestrouhejte je na „slzičkovém“ struhadle, protože by se vám kousky brambor špatně tvarovaly do knedlíků i špatně provářely.
  • Pokud mají brambory přebytek vody, tak ji částečně slijte.
  • Brambory mírně přelijte mlékem a promíchejte, tak nebudou tmavnout ještě před vařením.
  • Přidejte vejce, lepší je přidávat jen žloutek. Na 1 kg brambor dávejte 1–2 kusy.
  • Těsto osolte.
  • Zahušťujte hrubou moukou, můžete ji smíchat s krupicí nebo dětskou krupičkou – knedlíky budou měkčí.
  • Měkké a správně barevné jsou chlupaté knedlíky tehdy, když do těsta přidáte alespoň třetinu strouhaných studených vařených brambor.
  • Chlupaté knedlíky je možné i různě dochucovat kořením. Přidáte-li do těsta spolu s malým množstvím česneku například také majoránku, tak uvařené knedlíky chutí připomínají bramborák.
  • Kromě majoránky můžete přidávat i pažitku nebo petrželku.
  • Pokud chcete chlupaté knedlíky podávat samostatně, je možné do těsta zapracovat i trochu nakrájeného uzeného masa, škvarků nebo uzeniny.
  • Těsto dobře promíchejte, mělo by být přiměřeně husté, hustší než na bramborák, a ihned knedlíky zavařte.
  • Knedlíky po uvaření promíchejte s uvařeným zelím, tak zaručeně neztmavnou.

Detail odstavce: Nejlepší chlupaté knedlíky
Zdroj: Recepty na chlupaté knedlíky
Zveřejněno: 29.12.2014

PĚSTOVÁNÍ CELERU

Celerové bramboráky

Ingredience: 300 g očištěných syrových brambor, 300 g očištěného celeru, 1 vejce, 100 g pšeničné mouky polohrubé nebo celozrnné, 2 stroužky česneku, 1–2 lžičky Solčanky (zeleninové koření se solí bez glutamátu sodného), majoránka, olej na smažení (nejlépe řepkový rafinovaný)

Postup: Brambory nastrouháme na jemném struhadle a lehce vymačkáme přebytečnou vodu. Syrový celer rovněž nastrouháme najemno. Nastrouhané brambory s celerem smícháme s prolisovaným česnekem, přidáme Solčanku, majoránku, vejce a zahustíme moukou dle potřeby. Těsto by mělo být trochu řidší než na klasický bramborák. Po přípravě ho necháme pár minut odležet. Bramboráčky můžeme péct na pánvi v oleji nebo můžeme zvolit pečení v troubě na plechu potřeném olejem. Během pečení je dobré bramboráčky alespoň jedenkrát obrátit.

Tip: Těsto na bramboráčky můžete příště obohatit například strouhanou mrkví nebo nakrájenou kapustou či špenátem. Vyzkoušejte také celerové řízky – syrový celer nakrájejte na plátky asi 1 cm silné, obalte v trojobalu nebo hrašce a osmahněte. Podávejte s luštěninovou kaší a dušenou zeleninou + pickles. Zbylé bramboráčky můžete sníst později jako svačinku. ¨

Hraška je směs hrachu a bezlepkových obilovin na zahušťování pokrmů nebo přípravu těstíčka, které se používá k obalování namísto klasického trojobalu.

Detail odstavce: Celerové bramboráky
Zdroj: Pěstování celeru
Zveřejněno: 4.5.2017

CRISP

Crisp recepty

Multifunkční trouba s funkcí Crisp umožňuje přípravu jako při tradičním pečení, ale za podstatně kratší čas.

Linecký Crisp koláč s tvarohem a jablky

Ingredience na těsto: 50 g cukru, 50 g másla, vajíčko, 1 lžíce rumu, 150 g polohrubé mouky, ½ sáčku prášku do pečiva

Ingredience na tvarohovou náplň: 125 g měkkého tvarohu, 50 g cukru, ¼ sáčku pudinku

Ingredience na jablkovou náplň: 1 jablko oloupané a nastrouhané, mletá skořice

Technologický postup: Ze všech surovin zpracovat těsto a dát do chladu odležet. Rozdělit na 2 části a každou vyválet na placku. Jednu přenést na plech vyložený pečicím papírem, potřít tvarohovou náplní a posypat strouhanými jablky smíchanými se skořicí. Potom buď přikrýt druhou plackou, nebo z ní nakrájet proužky a udělat z nich na koláč mřížku. Péct v mikrovlnné troubě s funkcí Crisp 10 minut.

Pizza

Ingredience: 250 ml vlažné vody, 2 lžičky soli, 4 lžíce olivového oleje, 500 g hladké mouky, 1/2 kostky droždí, špetka cukru, čerstvá zelenina (papriky, cuketa, lilek, cibule, rajčata), žampiony, olivový olej, balzamikový ocet, sůl, pepř, čerstvé bylinky, česnek, kečup, salám chorizo, anglická slanina, šunka, mozzarella, feta

Technologický postup: Z uvedených surovin zaděláme těsto. Poté těsto vyklopíme do olejem vytřené mísy, celou mísu uzavřeme do většího mikrotenového sáčku a dáme do ledničky. Pizzu děláme druhý den, ale těsto nám takto vydrží i tři dny. Zeleninu nakrájíme na silnější plátky, papriky překrojíme na větší kusy a nasucho ugrilujeme dozlatova, ale jen tak, aby byly „na skus“. Z oleje, octa, soli, pepře, nasekaných bylinek a rozetřeného česneku umícháme zálivku. Ugrilovanou zeleninu dáme do salátové mísy, polijeme zálivkou a opatrně, ale důkladně promícháme. Těsto vyjmeme ze sáčku, rozdělíme na tři části, ze kterých vytvoříme bochánky. V troubě s funkcí Crisp rozehřejeme nasucho Crisp talíř asi 5 minut. Mezitím rozválíme nebo rukama roztáhneme jeden bochánek těsta do kulatého tvaru. Pracujeme na mírně pomoučněné pracovní desce. Horký talíř vyjmeme z trouby, připravenou placku na něj přeneseme, potřeme kečupem a obložíme grilovanou zeleninou překrájenou na menší kousky, nudličkami uzeniny a natrhaným (mozzarella), popřípadě rozdrobeným (feta) sýrem. Talíř dáme zpět do trouby a na funkci Crisp pečeme cca 15 minut. Upečenou pizzu vyndáme na rovnou podložku a ještě horkou nakrájíme. Během pečení jedné várky si rozválíme další placku, kterou po upečení té předchozí vkládáme na horký talíř.

Crisp kuře

Ingredience: 1 kuře, sůl, pepř, tymián, majoránka, rozmarýn, olej

Technologický postup: Kuře očistíme, omyjeme, okořeníme zevnitř i na povrchu. Kůži potřeme olejem. Takto připravené kuře položíme na Crisp talíř a vložíme ho do mikrovlnné trouby na 28 minut se zapnutou funkcí Crisp.

Crisp hranolky

Ingredience: 400 g hranolek

Technologický postup: Hranolky nasypeme na Crisp talíř, který jsme předehřívali 2 minuty. Talíř s hranolky umístíme do mikrovlnné trouby a pečeme 11 minut se zapnutou funkcí Crisp.

Crisp bramborové placičky s ricottou a mozarellou

Ingredience: 500 g vařených brambor, 150 g ricotty, 100 g mozarelly, ½ hrnku mraženého hrášku, ½ hrnku mražené kukuřice, ½ hrnku jemné krupičky (přibližně, množství se řídí typem brambor), 2 stroužky česneku, sůl, 2 vejce, cornflakes, olej na pečení

Technologický postup: Vařené oloupané brambory rozmačkáme šťouchadlem. Přidáme ricottu, natrhanou mozarellu a znovu rozšťoucháme. Drobné kousky ve výsledku nejsou na závadu! Přidáme jedno vejce, hrášek, kukuřici a tolik krupičky, aby vzniklo ne příliš tuhé těsto. Ochutíme česnekem a solí, promícháme a pomocí malé naběračky (třeba zmrzlinové) tvoříme bochánky. Každý hned ponoříme do rozšlehaného vejce a poté obalíme v podrcených lupíncích a zploštíme. Crisp talíř potřeme olejem a dáme ho předehřát na 2 minuty do mikrovlnné trouby, poté vkládáme na talíř placičky, které pečeme pomocí funkce Crisp dozlatova.

Cuketový koláč

Ingredience: 250 g listového těsta, 100 g šalotky, 400 g cukety, 100 g ementálu, 200 ml smetany, 100 ml mléka, 2 vejce, olej, sůl, pepř

Technologický postup: Formu Crisp předehřejeme na 2 minuty. Talíř potřeme olejem, šalotku a cukety nakrájíme na kolečka, osolíme, opeříme a položíme na talíř. Dáme do mikrovlnné trouby a pečeme 7–8 minut, občas zeleninu zamícháme. Zeleninu sundáme z talíře a na talíř rozetřeme těsto, které propícháme vidličkou. Na těsto poklademe zeleninu, polijeme vajíčky rozšlehanými se smetanou, posypeme strouhaným ementálem, vše posolíme, opepříme a přelijeme mlékem. Pečeme 12 minut pomocí funkce Crisp.

Detail odstavce: Crisp recepty
Zdroj: Crisp
Zveřejněno: 5.9.2016