Téma: 

dianthus chinensis


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

DIANTHUS CHINENSIS

Hvozdík

Hvozdík, latinsky Dianthus, je bylina řazena do čeledi hvozdíkovitých, jednotlivé druhy pocházejí z různých částí světa, a to Evropy, Asie, Afriky i Ameriky. Hvozdík bývá pěstován především pro své krásné a pestré květenství, leckdy rozkvétají ve velké bohatství a tvoří nádherné koberce. Květy nezůstávají ozdobou jen na záhoně, ale často se používají k řezu, aby pak mohli zdobit domácnosti i nebytové prostory nejen svým vzhledem, ale i svou vůní. Mezi hvozdíky také můžete objevit ohrožené druhy a dokonce i kriticky ohrožené druhy, jako například hvozdík kartouzek sudetský nebo úzkolistý.

Zdroj: Dianthus chinensis
Zveřejněno: 22.3.2016

DIANTHUS CHINENSIS

Hvozdík kartouzek

Charakteristika:

Hvozdík kartouzek, latinským názvem Dianthus carthusianorum, je k vidění na fotografiích. Hvozdík kartozek bývá často pěstován jako trvalka k řezu, má rád slunné a suché místo. Květy této rostliny jsou 80 až 120 cm vysoké, jednoduché a povětšinou růžové barvy, ale různých odstínů.

Zvláštnosti:

Čeho byste si mohli u této rostliny všimnout? Třeba toho, že rostlina jako taková není vysokého vzrůstu, snad jen 15 až 25 cm, ale její květy jsou na silném stonky a vyčnívají i téměř 1 m nad rostlinu. Navíc jasně růžové, ač jednoduché květy září na dálku.

Zdroj: Dianthus chinensis
Zveřejněno: 22.3.2016

DIANTHUS CHINENSIS

Množení hvozdíků

Nejjednodušším způsobem množení hvozdíků je oddělováním. Na jaře odtrhnete část z trsu rostlina přesadíte ji na nové místo, kde se rozroste. U dvouletek není potřeba se ani množením zabývat, odkvetlé květy sami vysemení a vyrostou nové rostlinky, které vám pokvetou v dalším roce. I jednoletky lze množit semeny, jen je potřeba semena posbírat a na jaře předpěstovat ve skleníku či za oknem a pak přesadit na vhodné místo.

Zdroj: Dianthus chinensis
Zveřejněno: 22.3.2016

DIANTHUS CHINENSIS

Hvozdík kropenatý

Charakteristika:

Hvozdík kropenatý, latinským názvem Dianthus deltoides, si můžete prohlédnout na fotografiích. Hvozdík kropenatý je leckdy volně rostoucí bylinou, nemá žádné vysoké nároky, má ráda spíše suchou, hlinitou nebo hlinitopísčitou půdu a slunné místo.Tento hvozdík je přízemní rostlina, jejíž jednoduché, většinou samostatné květy vyrůstají do výšky 10 až 30 cm.

Zvláštnosti:

Hvozdík kropenatý bývá pěstován jako zahradní rostlina s květy bílými, růžovými a červenými, co je ale zvláštností, že se s touto rostlinou dost často setkáváte ve volné přírodě a dokonce v nížinách, středních i horských oblastech. Hvozdík kropenatý ve volné přírodě poznáte podle jednoduchého květu růžové barvy se světlým středem, vyrůstají na dlouhém stonku, květ má 5, na konci zubatě zakončených lístků.

Zdroj: Dianthus chinensis
Zveřejněno: 22.3.2016

DIANTHUS CHINENSIS

Hvozdík čínský

Charakteristika:

Hvozdík čínský, latinským názvem Dianthus chinensis, si můžete pro představu prohlédnout na fotografiích. Hvozdík čínský je letnička, které se bude líbit na slunci i v polostínu, ale ne na dešti, proto byste ho před ním měli chránit, nevyhovuje ani rostlině, ani květům. Stejně jako déšť nemá tento hvozdík rád ani přílišnou zálivku, měla by být pravidelná, ale střídmá. Společně se zálivkou nezapomínejte jedenkrát až dvakrát v měsíci rostlinu přihnojit. Tato odrůda se vám hodí jak na záhon, tak do truhlíku, sice nejde o převislou rostlinu, ale dorůstá do výšky jen kolem 20 až 30 cm. V době květenství vám budou dělat radost květy bílé, růžové, červené, fialové či vícebarevné květy.

Zvláštnosti:

Hvozdík čínský vás potěší tím, že jeho různobarevné květy jsou vhodné i k řezu, a tím mohou dozdobit různé květinové vazby nebo dozdobit váš prostřený stůl čerstvými květy a co vás zaujme ještě více je příjemná vůně těchto květů.

Zdroj: Dianthus chinensis
Zveřejněno: 22.3.2016

DIANTHUS CHINENSIS

Hvozdík karafiát

Charakteristika:

Hvozdík karafiát, latinským názvem Dianthus caryophyllus, si prohlédněte pro představu na fotografiích. Hvozdík karafiát je bohatě zelená rostlina doplněna pestrými květy. Květy této rostliny z pravidla nebývají příliš vysoké, narůstají do výšky od 10 do 40 cm. Svými velkými trsy se hvozdík karafiát velkou ozdobou především skalek, navíc obliba slunného či polostinného místa nechává této rostlině různorodé využití. Můžete si s ní třeba i orámovat záhony, první květy by se měly objevit v květnu a mohli by průběžně vydržet až do července.

Zvláštnosti:

Neobvyklým jevem je u hvozdíku karafiátu, že i když rostlina zrovna nepokvete, přesto budou jeho krásné zelené trsy, někdy i zabarveny lehce do stříbrna, velkou ozdobou od jara až do podzimu. Hvozdík karafiát navíc může být jak trvalka, tak dvouletka, ale i letnička.

Zdroj: Dianthus chinensis
Zveřejněno: 22.3.2016

POTRAVINY POSILUJÍCÍ LEDVINY

Schizandra čínská

  • botanický název: Schisandra chinensis
  • čínský název: wuweizi
  • užívaná část: plody
  • chuť: kyselá
  • povaha: teplá
  • podporuje: ledviny

Zdroj: Potraviny posilující ledviny
Zveřejněno: 2.4.2015

DIANTHUS CHINENSIS

Pěstování hvozdíků

Pěstování hvozdíků je nenáročné, myslím, že jde použít i výraz snadné. Leckdo si určitě tyto krásné rostliny pamatuje již ze zahrádek našich babiček. Květy ať už plnokvěté či jednoduché mívají barvu bílou, žlutou, růžovou, červenou, fialovou, ale i několikabarevnou. Láká vás jejich pěstování čím dál tím více? Pak začněte přemýšlet, kam s nimi. Mají rádi slunné místo, které nezůstává příliš vlhké, spíše sušší, půda musí být dobře propustný, ne jílovitá, takže na skalkách či svazích by se jim mohlo dařit výborně. Pak už je potřeba přihlédnout, jaký z druhů hvozdíků jste si pro pěstování zvolili a jaké výšky dorůstá, aby se vám pak nestalo, že ho umístíte do skalky, kde je většina rostlin půdopokryvných a najednou vám uprostřed poroste téměř metrový hvozdík, to by asi nebylo to pravé ořechové. Květy i stonky hvozdíků dorůstají do výšky 20 až 90 cm, takže je z čeho vybírat.

Zdroj: Dianthus chinensis
Zveřejněno: 22.3.2016

DIANTHUS CHINENSIS

Hvozdík vousatý

Charakteristika:

Hvozdík vousatý, latinským názvem Dainthus barbatus, si můžete prohlédnout na fotografiích. Hvozdík vousatý je plnokvětá rostlina různých barev od bílé, různé odstíny růžové, i červené. Květy bývají z velké části používány k řezu, ale neměli byste se zbavovat všech květů, protože hvozdík vousatý je schopen se ve vhodných podmínkách sám množit. Dařit se ji bude na slunném nebo polostinném místě, s pravidelnou zálivkou. V dospělosti dorůstá do výšky kolem 60 cm, což ji také předurčuje místo pro pěstování na záhoně.

Zvláštnosti:

To čeho si u hvozdíku vousatého všimnete hned na první pohled je, že jeden květ se složen z několika malých kvítků, společně tvoří jeden pravidelný, ucelený květ. Druhou zvláštností u této rostliny, o které byste měli vědět je, že je to dvouletka, což znamená, že prvních těch opravdu krásných květů se dočkáte až v druhém roce. Pokud budete dopřávat rostlině přijatelné podmínky, sama se z odkvetlých květů vysemení, uchytí a v příštím roce vám vyrostou nové rostlinky, což pro vás znamená, že vám na stejném místě bude kvést každý rok, ba dokonce se bude více a více rozrůstat.

Zdroj: Dianthus chinensis
Zveřejněno: 22.3.2016

JAK SE DÁ POUŽÍT HŘEBÍČEK

Hřebíček zahradní

Hřebíček zahradní (Dianthus caryophyllus) se s úspěchem pěstuje venku, je mrazuvzdorný. Bohatě kvete, ale neobnovuje květenství. Používají se hlavně sorty nižšího vzrůstu ze skupiny 'Grenadiny', 'Chabaud', 'Klatovské' a 'Vídeňské'. Nesnášejí větrné polohy, na chráněných stanovištích kvetou velmi dlouho. Takto vypadá hřebíček zahradní.

Zdroj: Jak se dá použít hřebíček
Zveřejněno: 29.6.2016

MATUJÍCÍ VYROVNÁVACÍ KRÉM S MĚSÍČKEM

Popis krému

Lavera Matující vyrovnávací krém Bio měsíček a Bio zázvor 30 ml

Je pleťový krém s bio měsíčkem pro normální a smíšenou pleť. Měsíček lékařský je pro své hojivé vlastnosti využíván už od středověku. Výtažky z této byliny mají harmonizující, zjemňující a regenerační účinky. Bio zázvor je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, čistí a stabilizuje pleť. V kombinaci s dalšími účinnými látkami přináší pleti vyváženou, hydratující péči. Unikátní složení s bio oleji, hydratujícími látkami a hojivými rostlinnými výtažky přináší problematickým partiím okamžitou úlevu a rozzáří pleť.

Použití: Ráno a večer jemně vetřete do pokožky obličeje a krku.

Složení/INCI: Water (voda), Theobroma Cacao Seed Butter* (kakaové máslo), Alcohol*, Glycerin, Olea Europaea Fruit Oil* (olivový olej), Cetearyl Alcohol, Glycine Soja Oil* (sójový olej), Myristyl Alcohol, Tricaprylin, Sodium Lactate, Squalane, Stearic Acid, Mangifera Indica Seed Butter (mangové máslo), Butyrospermum Parkii (bambucké máslo)*, Xanthan Gum, Tocopheryl Acetate, Orbignya Oleifera Seed Oil (olej z Babassu palmy), Hydrogenated Palm Glycerides, Hydrogenated Lecithin, Calendula Officinalis Flower Extract* (měsíček lékařský), Zingiber Officinalis Root Extract* (výtažek z kořene zázvoru), Tocopherol, Lysolecithin, Brassica Campestris Sterols (brukev řepák), Simmondsia Chinensis Seed Oil* (jojobový olej), Prunus Amygdalus Dulcis Oil* (mandlový olej), Lecithin, Helianthus Annuus Seed Oil (slunečnicový olej), Ascorbyl Palmitate, Fragrance (Parfum)**, Limonene**, Linalool**, Citral**, Citronellol**, Geraniol**, Benzyl Benzoate**(vysvětlivky: * suroviny z kontrolovaného ekologického zemědělství, ** přírodní esenciální oleje).

Země původu: Německo

Zdroj: Matující vyrovnávací krém s měsíčkem
Zveřejněno: 20.7.2016

ZPŮSOBY POUŽITÍ JOJOBOVÉHO OLEJE NA VLASY

Z čeho je jojobový olej

Wikipedia uvádí, že jojoba kalifornská (Simmondsia chinensis) je jediný druh čeledi jojobovité z řádu hvozdíkotvaré (Caryophyllales). Jsou to drobnolisté keře rostoucí ve vyprahlých oblastech Sonorské pouště v Kalifornii. Jojobový olej má mnohostranné využití.

Jak dále zmiňuje Wikipedie, jojoba kalifornská je tuhý stálezelený dvoudomý keř s drobnými kožovitými vstřícnými listy bez palistů, dorůstající výšky okolo 3 metrů. Listy jsou jednoduché, v protistojných párech spojené bází, krátce řapíkaté, s celokrajnou eliptickou až podlouhlou čepelí a zpeřenou žilnatinou. Květy jsou jednopohlavné, nenápadné, pravidelné. Kalich je složen nejčastěji z 5 (řidčeji 4 nebo 6) lístků, koruna chybí. Samčí květy jsou v hlávkách. Tyčinek je stejný počet jako kališních lístků, jsou volné, oddáleně vyrůstající z plochého květního lůžka. Samičí květy jsou jednotlivé nebo rostou v hroznech, semeník je svrchní, srostlý ze 3 plodolistů, se stejným počtem komůrek a s volnými čnělkami. V každém plodolistu je jediné vajíčko. Plodem je jednosemenná pouzdrosečná tobolka. Semena jsou asi 10 až 15 mm dlouhá a připomínají žalud. Jojoba kalifornská roste na jihozápadě Severní Ameriky, ve vyprahlých oblastech Sonorské pouště a na přilehlých územích USA a Mexika.

Dle Wikipedie semena jojoby obsahují 47 až 62 % kapalného vosku, který taje již při 7 °C. Je to světle žlutá nežluknoucí kapalina bez vůně, prodávaná jako „olej jojoba“. Používá se v kosmetice, farmacii i jako mazadlo vysokoobrátkových motorů, neboť odolává vysokým tlakům. Vosk z jojoby používali indiáni jako jedlý olej. Je nestravitelný a může být proto součástí redukční diety. V dnešní době je jojoba pěstována na různých místech světa, například ve Španělsku. Jojobový olej slouží také jako náhrada vorvaního tuku, čímž tato rostlina napomáhá ochraně velryb.

Zdroj: Způsoby použití jojobového oleje na vlasy
Zveřejněno: 6.9.2017

ZPŮSOBY POUŽITÍ JOJOBOVÉHO OLEJE NA VLASY

Jojobový olej Saloos

Jojobový olej Saloos je velmi vhodný pro péči o všechny typy pleti. Patří k nejcennějším přírodním olejům. Udržuje přirozenou vlhkost pokožky. Pravidelným používáním se citlivá, suchá a podrážděná kůže stává opět odolnou. Přípravek obsahuje vyvážený poměr pěstících látek s hojivou schopností. Pokožku ošetřuje, regeneruje, vyhlazuje a je vhodný i k péči o akné a na vlasy.

Hlavní předností jojobového oleje je jeho schopnost normalizace kožního mazu. Díky tomu je vhodný pro každý typ pokožky, především však pro smíšenou pleť – mastná místa jojobový olej zmatňuje a zmírňuje zde produkci kožního mazu, suchá místa naopak dostatečně promastí a vyživí. Pár kapek jojobového oleje vmasírovaných do vlhkých vlasů jim dodá hebkost, jemnost a navrátí přirozený lesk.

Jojobový olej je tak příjemný, že prostě nic lepšího neexistuje. Je naprosto nekonfliktní, vyhovuje mastné pleti a je skvělý pro suchou pleť. Citlivou nedráždí a podrážděnou zklidňuje. V čem spočívají jeho vynikající vlastnosti? Jojobový olej je svým složením velmi podobný přirozenému kožnímu mazu. Díky tomu je na pokožce jako doma.

Hlavní vlastností jojobového oleje, kterou mu mohou závidět všechny další rostlinné oleje, je schopnost normalizace. Jojobový olej nejenže dobře přijímají všechny typy pleti, ale na každý typ pleti působí tak, aby ji vrátil do normálního stavu.

Mastná a suchá pleť a jojobový olej

Olej tím, že pokožku promastí, vzbudí představu, že kožního mazu je na pleti dost. Kůže má dostatek mazu, takže už nemá nutkání dál se mastit sama od sebe. Díky jojobovému oleji se tak mastná pokožka méně mastí a déle zůstává matná.

U suché pokožky funguje jojobový olej zase tak, že dokonale promastí a ochrání pleť. Zabrání tak ztrátě její pružnosti a odolnosti. Jojobový olej se do pokožky rychle vsakuje a nahrazuje přirozený kožní maz. Pleť se tak méně napíná a netvoří se suché šupinky.

Složení

Jedinou složkou je Simmondsia Chinensis (Jojoba) Oil, produkt je bez parabenů, bez parfemace.

Zdroj: Způsoby použití jojobového oleje na vlasy
Zveřejněno: 6.9.2017

DOMÁCÍ ŠAMPON

Recepty na domácí šampóny

Nyní se dostáváme k meritu věci a sice, jak si můžete vytvořit svůj vlastní domácí šampon? Naštěstí jsou známy tuny různých domácích receptur na výrobu šamponů. Zde jsou dva, které se mi líbí.

Domácí šampon Castilie

Tento recept používá přírodní tekuté kastilské mýdlo (Castilie) a přírodní látku Xanthanovou gumu. Tekuté kastilské mýdlo se prodává v plastových litrových lahvích za 270 Kč a nejběžněji je k dostání v zahraničí, v obchodě Amazon, který dodává i do ČR (tekuté mýdlo Castilia cena). Tekuté mýdlo Castilie je zcela přírodní produkt, který obsahuje směs různých známých olejů, které při smíchání bezvadně myjí. Zde je podrobné a kompletní složení tekutého mýdla Castilio: voda, bio kokosový olej, bio olivový olej, bio glycerin, bio olej ze semen Cannabis sativa (Konopí), organický olej ze semen Simmondsia chinensis (Jojoba), organický bio olej z Citrus Aurantium Dulcis (pomeranč), organický bio olej z Citrus Medica limonum (Citrón), organický bio olej z Citrus aurantifolia (Limetka), kyselina citronová a tokoferol, což je Vitamín E. Většina látek je navíc certifikována jako Fair Trade IMO. Kastilské mýdlo se velice dobře uplatní u lidí, které trápí cukrovka. Kastilské mýdlo totiž u některých lidí nemocných s cukrovkou pomůže lépe zvládnout pocit svědění kůže, který diabetes mellitus doprovází.

Další neobvyklou složkou domácího šamponu je xanthanová guma. Xanthan je označen jako E 415 a je to neutrální bílý prášek vyrobený z přírodního škrobu. Xanthan se používá jako želírovací a zahušťovací přípravek. Xanthan je také dobrý stabilizátor právě emulzí a různých pěn. Xanthan je možné koupit tady: Xanthanová guma cena.

K výrobě tohoto domácího šamponu budete potřebovat 1/4 šálku tekutého mýdla Castilie. Dále budete potřebovat: 1/4 šálku vody, 1/2 lžičky oleje (například jojobový olej, olivový olej, nebo olej z hroznových semen) a 1/4 lžičky přírodní xanthanové gumy. Smíchejte všechny tyto ingredience v plastové nebo skleněné láhvi, a máte vlastní domácí šampon. Co se týče mycích výsledků u uživatelů tohoto receptu, tak je to půl na půl. Někteří lidé milují tuto kombinaci, jiní tvrdí, že zanechává matný film na jejich vlasech. Opět platí, že bude hodně záležet na typu vašich vlasů a také na tvrdosti vaší vody, protože se zdá, že u tohoto šamponu tvrdá voda zanechává větší film. U lidí, kterým se zdají být jejich vlasy po tomto šamponu moc mastné, tak ho mohou doplnit o 1/4 lžičky jedlé sody.

Zdroj: Domácí šampon
Zveřejněno: 27.7.2012

JAK NA AKNÉ

Krém na akné

Bioaroma Krém proti akné je 100% krém proti akné s tea tree, bergamotem a geránií. Kombinace obsažených účinných látek působí jako antiseptikum, čistí pleť a účinkuje v boji proti akné. Krém proti akné vyrovnává tvorbu kožního mazu, zabraňuje tvorbě pupínků a zároveň zajišťuje hydrataci pleti.

Účinky:

  • vyrovnává tvorbu kožního mazu;
  • působí proti ucpávání pórů;
  • redukuje projevy akné;
  • působí proti tvorbě jizviček po akné;
  • vyhlazuje pokožku;
  • hydratuje pokožku.

Krém obsahuje esenciální olej diktamos, který Aristoteles považoval za dokonalý prostředek k hojení a zacelování ran. Vyhlazuje jizvičky po akné. Pokožka bude rozzářená, sjednocená, hebká a zdravá. Krém je určen pro aknózní pleť, pokud máte pleť jiného typu, vyberte si ten pravý právě pro vaši pleť z nabídky dalších pleťových krémů.

Použití

Krém proti akné je vysoce koncentrovaný, proto vždy nanášejte pouze velmi malé množství (maximálně o velikosti čočky) na navlhčenou pleť nebo krém smíchejte s vodou, pleťovým tonikem, případně aloe vera gelem, a vytvořte tak krémovou emulzi.

Před nanesením krému (po důkladném očištění pleti) potřete obličej 2 kapkami éterického oleje z levandule nebo tea tree pro dokonalý účinek proti akné.

Nezapomínejte na správné čištění pleti. Majitelé mastné a aknózní pokožky by se měli vyvarovat čištění pleti pomocí čisticích gelů a emulzí, které smývají ochranný film pleti, vysušují ji a tím ji podporují k větší produkci kožního mazu, která vede k tvorbě zanesených pórů a pupínků. Zkuste raději čištění pomocí oleje. Udělejte si jemný obličejový peeling jednou týdně s levandulovými zrníčky pro ještě účinnější boj proti pupínkům. Peeling čistí pokožku, otevírá póry a odstraňuje odumřelé kožní buňky. Do své péče o pleť také zařaďte 2x týdně čisticí masku se zeleným jílem.

Chcete-li pleť lépe připravit na nanesení make-upu, přetřete krém po nanesení Aloe Vera hydratačním gelem s diktamem a levandulí nebo Sérem proti vráskám na obličej a oči. Zvýšíte tím úroveň hydratace a zároveň pleť sametově zmatníte.

Krém neobsahuje vodu, chemické a konzervační látky.

Obsah: 40 ml

Ingredience: Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil, Cera Alba (Beewax), Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Melaleuca Alternifoliea (Tea Tree) Leaf Oil, Citrus Aurantium Bergamia (Bergamot) Fruit Oil, Dictamus Creticus Oil, Lavandula Angusifolia (Lavender) Oil, Pelargonium Graveolens (Geranium) Flower Oil, Geraniol, Farnesol, Linalool, Benzyl benzoate, Citronellol, Limonene

Zdroj: Jak na akné
Zveřejněno: 21.7.2018

KEŘE

Okrasné keře

Keře jsou na zahradě ideální kulisou, která vytváří pocit stálosti. Nejlépe uděláme, když vybereme rostliny různé výšky a tvaru a strategicky je rozmístíme. Keře kvetoucí výraznými barvami kombinujeme s těmi, jejichž květy jsou poněkud mdlé.

Ruj vlasatá – Cotinus coggygria

Jedná se o opadavý keř, který dorůstá až do třímetrové výšky a bývá jen o něco málo rozkladitější. V potřebné velikosti se ale dá udržovat řezem, který provedete jednou za dva tři roky. Řez se nesmí provádět ke konci zimy, protože by keř nekvetl.

Ruj vlasatá kvete od června do července. Pro červenolistou Royal Purple je typický nenápadný, zelenobílý květ, kultivar Nordine má purpurový list i květ. Největší ozdobou keře jsou barevné vlasovité chomáče vyrůstající na stopkách opadaných květů. Ruj se k výsadbě hodí jako solitér, na podzim upoutá výrazným zlatožlutým nebo oranžovým vybarvením listů. Má ráda propustnou půdu s obsahem vápna, je mrazuvzdorná a dobře se množí rostoucími odnožemi. Řízky se ujímají špatně.

Abélie čínská – Abelia chinensis

Jedná se o poloopadavý hustě větvený keř, který dorůstá obvykle do výšky 1,5 až 2 m a do šířky 1 až 1,5 m. Kvete od začátku července do konce srpna růžovobílými květy, které se začínají tvořit na letošním dřevě koncem léta. Vyžaduje slunné či polostinné stanoviště bez přímého denního úpalu, s dobře propustnou a vlhčí půdou. Vhodné použití je do skupinových výsadeb nebo jako menší solitér.

Rododendron – Rhododendron

Překrásná stálezelená dřevina kulovitého tvaru s nepřehlédnutelnými květy, které každé jaro ohromují svou nádhernou jasnou barvou, stavbou květu a velikostí. Listy jsou neopadavé, tmavě zelené. Kvete v květnu až červnu, a to v různých barevných variacích podle druhu. Výška keře je 1,8 až 2,5 m, šířka 1,8 až 2,5 m. Vyžaduje mírně kyselou a živnou půdu. Snášejí dobře zastínění, vyžadují alespoň polostín, nejlépe dopolední, z východní strany. Citlivé jsou v zimě především na dopolední slunce, které může silně popálit listy. Proto zvláště mladé rostliny chráníme obvykle chvojím nebo stínovkou, nemají-li přirozený dopolední stín. Vhodný jako nepřehlédnutelný solitér, do skupinové výsadby či do vřesoviště.

Kdoulovec lahvicovitý – Chaenomeles

Rozložitý až vystoupavý opadavý keř, který dorůstá až do výšky 1,6 m, před olistěním je obalen záplavou tmavě růžových květů. Po odkvětu kdoulovec zdobí velké žlutavé nebo žlutozelené jablkovité plody, přetrvávající až do pozdního podzimu, mnohdy až do jara. Plody jsou jedlé, ale pro poněkud kyselou a svíravou chuť se obvykle nepojídají samostatně, spíše se přidávají jako dochucovadlo. Listy jsou zelené. Kdoulovec je na půdu nenáročný, nejlépe je umístit ho na slunné stanoviště s běžnou zahradní půdou. Je to krásný solitérní keř použitelný i ve skupinách, jako předsadba keřových skupin, ale i pro nižší živé ploty.

Tibetský šeřík – Buddleia davidii

Někdy též nazývaný motýlí keř, je vzdušný, rychle rostoucí druh, který s věkem získává čím dál hezčí tvar s přepadavými postranními větvemi, obtěžkanými hroznovitými květy, dosahujícími velikosti 40 až 50 cm. Vlastní kvítek má úzce trubkový tvar dlouhý 1 cm se čtyřmi okvětními lístky. Plodem je tobolka. Rostlina může dosahovat až 3 m na výšku a stejně tak i do šířky. Listy jsou zelené. Není náročná na pěstování. Potřebuje vysadit na plné slunce do velmi živné, propustné, dobře odvodněné země, protože v mokru by mohla v zimě shnít. Je mrazuvzdorná, ale v teplejších oblastech prospívá lépe. Do chladnějších regionů vysazujte již starší rostliny s vyzrálým dřevem. Pro hustý růst je dobré jej zjara zastřihnout na pevnou kostru, a to v době, kdy se začnou nalévat pupeny.

Zdroj: Keře
Zveřejněno: 26.11.2015