Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

DIP


Celerová pomazánka se sýrem

Ingredience: 1/2 bulvy celeru, 5 dkg nivy nebo francouzského plísňového sýra, 5 dkg eidamu nebo goudy, hrst sekaných vlašských ořechů, 1/2 až 1 oloupané jablko, citronová šťáva

Dip: 5 lžic dobrého panenského oleje, 4 lžíce bílého selského jogurtu, 2 stroužky česneku, mořská sůl, bílý pepř, 1 lžička moučkového cukru, zelená část pórku (cca 3 cm)

Postup: Nejprve umícháme dip ze všech uvedených ingrediencí. Potom najemno nastrouháme celer a jablíčko, smícháme s citronovou šťávou, aby nám nezhnědly. Přidáme dip, najemno nastrouhané sýry, nasekané ořechy a pokrájený pórek. Vše promícháme a ještě popřípadě dochutíme. Celerová pomazánka je výborná na rozpečené bagetky a ozdobená uvařeným vajíčkem. Bez použití majonézy vytvoříte výborný salát.

Zdroj: článek Celerová pomazánka

Dip s křenem

Ingredience: 400 g bílého jogurtu, 1 lžíce olivového oleje, červený mletý pepř, svazek pažitky, 2 lžíce strouhaného křenu

Technologický postup: Do misky dáme jogurt. Vmícháme do něj sekanou pažitku, sůl, pepř a křen. Nakonec dip s křenem zjemníme olivovým olejem. Tento dip je vhodný ke grilovanému masu.

Zdroj: článek Studené omáčky k masům

Česnekový dip

Suroviny:

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 Lučinu
  • sůl, pepř
  • pažitka

Postup:

Všechny uvedené ingredience smíchejte dohromady a podávejte k masu. Uvidíte, jak tento snadno a rychle připravený dip dokáže pozvednout chuť vašeho pokrmu. Je to úplně jednoduché, ale opravdu moc dobré.

Zdroj: článek Recepty s česnekem

Broskvový dip

Ingredience: 6 lžic broskvové marmelády, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička jablečného octa, 1 chilli paprička

Technologický postup: Broskvovou marmeládu mírně zahřejeme a promícháme s dijonskou hořčicí a jablečným octem. Nakonec do dipu přimícháme jednu očištěnou a nadrobno nasekanou chilli papričkou. Dip necháme vychladnout, podáváme ho nejlépe ke grilovaným masům.

Zdroj: článek Studené omáčky k masům

Avokádový dip

Ingredience: 1 zralé avokádo, 1 malá cibule, 1 středně velké rajče, 4 lžíce majonézy, 1 lžíce pálivé sladké thajské omáčky, šťáva z půlky limety, čerstvě drcený pepř, špetka soli, snítka čerstvého koriandru

Technologický postup: Cibulku nakrájíme najemno, rajče nakrájíme na kostky o délce hrany cca 1 cm. Avokádo rozpůlíme, odstraníme pecku, lžící vydlabeme dužinu a rozmačkáme ji vidličkou nahrubo. Přidáme majonézu, sladko-pálivou omáčku, cibulku, nakrájené rajče, šťávu z limetky a nakonec dip dochutíme solí a pepřem. Necháme vychladit a podáváme.

Zdroj: článek Studené omáčky k masům

Arašídový dip

Ingredience: 3 lžíce arašídového másla, 2 lžíce tamari, 2 lžíce medu, 2 lžíce vody, 1 stroužek česneku, ½ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, ½ limetky

Technologický postup: Arašídové máslo, tamari, med, vodu, utřený česnek, zázvor a šťávu z limetky dáme do misky a vše důkladně promícháme a necháme vychladit. Připravený dip servírujeme v mističkách jako přílohu, která slouží k namáčení různých pokrmů.

Zdroj: článek Studené omáčky k masům

Dip z nivy a česneku

Ingredience: 400 g zakysané smetany, 3 stroužky česneku, 250 g nivy, ½ cibule, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Vyzrálou nivu rozmačkáme vidličkou v misce, přidáme špetku soli, jemně nakrájenou cibuli a 3 utřené stroužky česneku. Pořádně promícháme a ke směsi přidáme zakysanou smetanu. Opět důkladně promícháme. Podle chuti přidáme do dipu z nivy ještě sůl nebo černý pepř. Dip podáváme vychlazený. Hodí se ke grilovanému masu, zelenině a k dochucení burgerů.

Zdroj: článek Studené omáčky k masům

Studené omáčky vhodné k masům

Studené omáčky se používají při přípravě pokrmů studené i teplé kuchyně. Příprava studených omáček vyžaduje pečlivost. Omáčky mají být výrazné a pikantní, protože jejich úlohou je doplnit a zpestřit chuť pokrmů.

Zálivky řadíme mezi omáčky, upravované pokrmy jimi zaléváme a dochucujeme. V mezinárodní kuchyni se používá výraz dresinky. Zálivky – dresinky dělíme dle základních surovin a dle složitosti přípravy. V české kuchyni lze rozlišit zálivky na dochucování salátů ze zeleniny, na masa různého druhu včetně ryb a mořských plodů a na zálivky na dochucování salátů z ovoce.

Dip je slovo, které bylo přejato z anglického jazyka a znamená namočit, ponořit a podobně. Kdybychom jej chtěli přeložit do češtiny, mohli bychom použít slovo omáčka, avšak díky významu slova omáčka v české kuchyni, kde označuje spíš část hlavního jídla, by byl tento výraz dost nepřesný. Význam by tedy možná nejlépe vystihovalo slovo „namáčka“, a tak raději zůstaňme u anglického výrazu „dip“. Pokud se tedy hovoří o dipu, jde o hustou tekutinu z různých přísad, do které se namáčí například grilované pochoutky pro dosažení ještě lepší chuti. Často se však tato dvě označení (dipy a omáčky) užívají většinou společně a ve většině případů znamenají totéž.

Zdroj: článek Studené omáčky k masům

Tip na dip

Česnekový dip

Ingredience: 500 g bílého jogurtu, 3 stroužky česneku (může být i víc, záleží na chuti), 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce citronové šťávy, 1 hrst oregana, sůl, pepř

Postup: Česnek oloupeme a rozmačkáme nebo nastrouháme, smícháme ho s jogurtem a zakysanou smetanou. Přidáme sůl, pepř, citronovou šťávu a nasekané oregano. Vše pořádně zamícháme a máme hotovo.

Zdroj: článek Grilovaná zelenina jako příloha

Grilovaná zelenina s kuřecím masem

Ingredience na zeleninu: 2 papriky, 2 červené cibule, 1 svazek jarní cibulky, 4 rajčata, 3 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Ingredience na kuřecí prsa: 1 nasekaná šalotka, 1 nasekaný stroužek česneku, 4 lžíce olivového oleje, 4 kuřecí prsa bez kůže (cca 600 g)

Ingredience na dip: 5 rajčat, 2 limetky, 1 paprička jalapeño, čerstvý koriandr, olivový olej, 1 červená cibule, sůl, pepř

Postup: Nasekanou šalotku a česnek dobře promícháme s olivovým olejem. Směsí potřeme maso a při pokojové teplotě je marinujeme cca 30 minut. Mezitím připravíme dip. Rajčata zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostičky. Jalapeño, koriandr a cibuli nasekáme najemno a přidáme k rajčatům. Dochutíme limetkovou šťávou, olivovým olejem, solí a pepřem. Zeleninu nakrájíme na větší kousky a vložíme do grilovací misky, pokapeme olivovým olejem a okořeníme solí, pepřem a najemno nakrájeným česnekem. Misku vložíme mezi zásobníky na brikety nebo přímo na gril a přiklopíme. Grilujeme cca 20–25 minut. V průběhu grilování zeleniny přidáme kuřecí prsa. Kuřecí prsa necháme okapat a při středním žáru grilujeme 10–12 minut. Jednou obrátíme. Kuřecí prsa napříč nakrájíme a podáváme s dipem, grilovanou zeleninou a případně tortillami.

Zdroj: článek Grilovaná zelenina jako příloha

Pečený losos s bramborem

Ingredience: steak z lososa, citron, rozmarýn, olivový olej, sůl, pepř, brambory

Ingredience na bazalkový dip: lístky bazalky, 3 lžíce ricotty, 2 lžíce bílého jogurtu, sůl, pepř, citronová šťáva

Postup: Steak z lososa omyjeme a osušíme. Přendáme ho na alobal, opepříme, dáme snítku rozmarýnu, kolečko citronu, zakápneme kapkou olivového oleje a zabalíme. Pečeme v troubě na 180 stupňů, cca 15 minut. Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě. Scedíme a přidáme trošku másla. Nakrájíme na kolečka.

Na dip smícháme ricottu s bílým jogurtem, vmícháme nasekanou bazalku, osolíme, opepříme a doladíme citronovou šťávou.

Zdroj: článek Pečený losos

Grilovaná krkovička s okurkovým salátem a brambory

Ingredience

  • 4 steaky z vepřové krkovice;
  • sůl;
  • barevný pepř;
  • olivový olej na potření.

Příloha

  • 600 g ratté brambor;
  • 7 stroužků česneku;
  • 1 lžíce másla;
  • sůl.

Salát

  • 1 okurka hadovka;
  • 1/2 červené cibule;
  • 1 svazek kopru;
  • 2 lžíce bílého vinného octa;
  • 1 lžička třtinového cukru;
  • sůl a čerstvě mletý pepř.

DIP

  • 1 hrst hladkolisté petržele;
  • 4 lžíce zakysané smetany;
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice;
  • 1 lžička rostlinného oleje;
  • špetka soli.

Postup

Nejdříve připravte přílohu. Brambory i se slupkou přepulte a uvařte v osolené vodě. Vložte je na gril potřený olejem a za občasného otáčení grilujte nad přímým žárovištěm se středním ohněm asi 7 minut. Česnek oloupejte, podélně přepulte, dejte na grilovací tál a opékejte asi 10 minut. Brambory dejte do mísy, přidejte opečené česneky, máslo a promíchejte. Dochuťte solí.

Nyní připravte salát. Okurku nastrouhejte do mísy. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a přidejte do mísy s posekaným koprem, octem, cukrem a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.

Připravte dip. V misce smíchejte nadrobno nakrájenou petržel, zakysanou smetanu, hořčici, olej a promíchejte.

Steaky osolte, opepřete a potřete olejem. Vložte na středně rozpálený gril nad přímé žároviště a grilujte z každé strany 4 až 5 minut. Servírujte s bramborami, okurkovým salátem a dipem.

Zdroj: článek Grilovaná krkovice podle Pohlreicha

Špenát se smetanou

Ingredience: 1 balíček listového špenátu, 1 cibule, 0,3 l drůbežího vývaru, chilli, 2 stroužky česneku, tymián, sůl, mletý pepř, 1 smetana ke šlehání

Technologický postup: Necháme lehce osmažit cibulku na půlkolečka, přidáme nakrájený česnek. Zalijeme smetanou, provaříme a přidáme drůbeží vývar. Přidáme tymián, pepř, sůl, chilli, prohřejeme. Nakonec dáme listový špenát a necháme, aby se pořádně prohřál, zmenšil svou velikost. Takto připravený špenát se hodí jako dip ke špízům, ke kuřecímu masu, ke steakům.

Zdroj: článek Špenát

Mleté maso na grilu podle Pohlreicha

Ingredience: 750 g mletého hovězího masa, 20 g zeleného pepře, 20 g nasekaného čerstvého tymiánu, 6 ml worcesterské omáčky, 15 g francouzské hořčice, mořská sůl, čerstvě namletý pepř, 6 housek na burger, 100 g listů rukoly, 1 cibule (nakrájená na plátky), 3 rajčata (nakrájená na plátky), kečup, majonéza, dip nebo prostě to, co máte rádi

Postup: Ve velké míse smíchejte ingredience na burgery a vše dobře promíchejte. Ze směsi vytvořte 6 plochých bochánků. Takto připravené je zakryjte mikrotenovou fólií a uložte do lednice. Připravte gril na přímé grilování. Burgery grilujte 3–5 minut z každé strany. Housky rozkrojte a dejte na gril. Bude jim stačit půl až jedna minuta. Na spodní půlku housky dejte nejprve list salátu, na něj burger, cibuli, plátek rajčete, omáčku dle chuti a přiklopte druhou půlkou housky.

Doporučení

Podle Pohlreicha je lepší si na gril vzít raději jeden druh masa a připravit ho opravdu dobře než se při každém grilování přejídat neuvěřitelnou kombinací špekáčků, kuřecího a klobás. Ideální je sehnat si maso správně odleželé, například z býka, kterého po porážce na tři týdny vyvěsí v chladu a teprve pak ho bourají. Maso tak má čas a podmínky, aby krásně změklo a zkřehlo. Při nákupu pamatujte na to, že ve vyzrálém mase, které je na gril naprosto ideální, vám otisk prstu zůstane. Kdežto do čerstvého masa prst neotisknete ani náhodou.

Maso na grilu zásadně obracejte kleštěmi, nepoužívejte vidličku. Když maso rozpícháte, šťáva vyteče. Hotový steak se má nechat po sejmutí z grilu chvilku odpočinout, aby se šťáva rozlila zpět do celého masa. Hrubá mořská sůl je podle Pohlreicha na dochucení hotového steaku ideální a dá mu chuťově rozměr navíc. Základem grilování jsou samozřejmě steaky, ale domácí burgery se stávají čím dál oblíbenějšími. Abychom skutečně věděli, co jíme, bude nejlepší, když si hovězí maso umeleme sami. Pokud koupíme maso kvalitní, libové, nepotřebujeme jako pojivo vejce ani strouhanku. Stačí čerstvé maso třeba z plecka, které si ochutíme hrubozrnnou francouzskou hořčicí, solí, zeleným pepřem, worcesterem – a máme skvělý materiál na hamburger. Maso si zaslouží dobře ručně promíchat a vytvořeným karbanátkům prospěje chvilka odpočinku v lednici. Maso si musí ale odpočinout i po tepelné úpravě před podáváním. Na začátku grilování je necháme v klidu zatáhnout, než jde samo lehce z roštu, pokud tuto zásadu dodržíme, čistě ho obrátíme. Pak už jen nahřejeme kvalitní bílé pečivo, před obložením potřeme rozříznutou housku majonézou a obložíme směsí listových salátů, rajčetem a kolečky čerstvé cibule.

Zdroj: článek Mleté maso na grilu

Čerstvý listový špenát se smetanou

Ingredience: 1 kg listového špenátu, 1 cibule, 200 ml smetany, 2 stroužky česneku, chilli, vývar, tymián, sůl, mletý černý pepř

Technologický postup: Necháme lehce osmažit cibulku na půlkolečka, přidáme nakrájený česnek na plátky. Zalijeme smetanou, provaříme a přidáme trochu vývaru. Přidáme tymián, pepř, sůl, chilli, prohřejeme. Nakonec dáme listový špenát, který jsme omyli, očistili a vyřezali tvrdé stonky, a necháme ho, aby se pořádně prohřál, zmenšil svou velikost. Takto připravený špenát se hodí jako dip ke špízům, ke kuřecímu masu, ke steakům. Můžeme i podávat samostatně k jídlu.

Zdroj: článek Recepty jak připravit čerstvý listový špenát

Jak prodloužit životnost ustřižených květů

Životnost ustřižených květů hortenzie lze prodloužit tak, že použijete přípravek pro revitalizaci květin Floralife Quick Dip. Stonky ponoříte na krátkou dobu do roztoku, který zajistí rychlý příjem živin. Podrobný návod naleznete zde.

Životnost usušených květů hortenzie jde určitě o něco prodloužit. Hotovou dekoraci z hortenzií na samý závěr nastříkejte lakem na vlasy. Tím zvýšíte trvanlivost a zvýrazníte barvu. Ve vnitřních prostorách vám vydrží minimálně rok, ale do venkovních prostor se takto upravené hortenzie nehodí.

Zdroj: článek Stříhání květů hortenzií

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jana Válková

 Mgr. Jiří Dvořák

 Nina Vinšová

 Gabriela Štummerová


diospyros kaki prodej
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
dip jako příloha
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.